Page 1

´´Sony heeft als visie om nieuwe markten te creëren en mensen nieuwe leefstijlen te laten ontdekken.´´


make.believe Inhoudsopgave Blz. 2: Inhoudsopgave Blz. 3: Bronvermelding Blz. 4: Merkgeschiedenis Blz. 4: Persoonlijke merkgeschiedenis Blz. 4: Merkdoelgroepen Blz. 5: Merkpositionering Blz. 5: Merk-innerlijk Blz. 5: Merk-uiterlijk Blz. 6: Merk-gedrag Blz. 6: Interne communicatie Blz. 7: Externe communicatie Blz. 7: Onderneming Blz. 7: Beeldtaal

2


make.believe Bronvermelding Merkgeschiedenis: - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sony_

Merkdoelgroepen: - http://www.gamez.nl/nieuws/759-sony-ziet-senioren-niet-als-doelgroep-voor-ps3.html

Merk-innerlijk: - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sony_ Corporation#Sony.27s_kracht - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sony_Corporation - http://branding.femplaza.nl/Branding%20module%20MC02/Lessen/Opdrachten%20MC02B.pdf

Merk-gedrag: - http://nl.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3 - http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_NEX-5

Interne communicate: - http://www.netpresenter.nl/images/stories/pdf/ casestudies/Sony_NL.pdf

3


make.believe Merkgeschiedenis Sony (volledige naam Sony Corporation) werd op 7 mei 1946 opgericht door Masaru Ibuka en Akio Morita onder de naam Tokyo Tsushin Kogyo in Japan en begon als een elektronicabedrijf met 20 werknemers. Algauw werd er gezocht naar een nieuwe naam die beter in de markt paste en werd er voor Sony gekozen. De naam Sony was een mix van sonus (latijns woord) en van Sonny Boy. Het eerste product van Sony was een rijstkoker, dat nu is uitgegroeid tot een breder assortiment van technologische producten. Sony is sterk gegroeid en heeft nu meer dan 158.500 werknemers. Verscheidene bedrijfsovernames hebben bijgedragen aan de groei van Sony. In 1988 nam Sony Columbia Records Group over en werd Sony Music entertainment genoemd. In 1989 nam Sony ook Columbia Pictures Industries over en werd Sony Pictures Entertainment genoemd. In de jaren negentig kwam Sony met spelconsoles op de markt. Sega en Nintendo kregen er vanaf toen een concurrent bij. Sony heeft er mede voor gezorgd dat Sega geen consoles meer verkoopt. Een belangrijke fusie kwam in 2004 waar Sony Music Entertainment en BMG fuseerden tot Sony BMG Music Entertainment. Een opmerkelijk feit in de geschiedenis van Sony is dat op 7 maart 2005 werd aangekondigd dat een Engelsman het directeurschap zou overnemen. Dit was voor het eerst in de geschiedenis van Sony dat iemand met een niet Japanse afkomst aan het hoofd van Sony zou komen.

Persoonlijke merkgeschiedenis Voor mij betekent Sony gek genoeg veel. Als 14 jarige heb ik van mijn vakantiegeld een playstation portable van Sony gekocht. Deze werkt nog steeds en ik heb er nog altijd plezier van. De kwaliteit is heel goed en het apparaat is betrouwbaar. Nu heb ik een Sony laptop, radio, tv en home cinema set. Nog nooit heb ik gebruik hoeven maken van de hulp service van Sony, omdat er iets niet werkte of kapot was, en dat geeft een gevoel van betrouwbaarheid. Op het moment gebruik ik mijn laptop van Sony erg veel. Het is een fantastische laptop met krachtige eigenschappen. Het Full HD scherm maakt de laptop uniek en de uitstraling van de laptop vind ik ook erg mooi.

Merkdoelgroepen Sony heeft een brede doelgroep en dit komt door hun grote aanbod van producten. Producten zoals camera’s, tv’s, laptop’s zijn gericht op een doelgroep die kwaliteit zoekt in hun apparatuur en is voor alle leeftijden. De spelconsoles zijn wel voor een andere doelgroep bedoelt. Dat is de doelgroep gamers die het liefst goede, grafisch hoge spellen spelen. Een citaat van Scott Steinberg (hardware marketing boss van Sony) hierover: “Vooral op grafisch gebied zien we al een aardige voorsprong. De concurrenten zien er wat dat betreft al redelijk gedateerd uit, omdat ze niet hetzelfde tienjarenplan hanteren”. Uit dit citaat valt te concluderen dat Sony goed nadenkt over hun producten. Sony ziet met hun spelconsoles senioren niet als een doelgroep. Nintendo doet dit wel met de Nintendo Wii en Nintendo DS. Zo zegt Scott Steinberg: “De controller doet er niet toe. De besturing en de toegankelijkheid ervan is als een snack. In mijn optiek leiden wij en zijn we zeker niet diegene die volgen. Nintendo heeft haar eigen ding en wij zijn niet bezig om de seniorengroep aan het gamen te krijgen.”

4

Masaru Ibuka


make.believe Merkpositionering

Merk-uiterlijk

Sony wil dat de klant de betrouwbaarheid ziet van hun producten, de krachtige technologie en de precisie die daaraan ten grondslag ligt. Ze positioneren zich dus op productkwaliteit. Je kan ze indelen tussen bedrijven als Philips en Panasonic. Ook deze bedrijven focussen op kwaliteit, betrouwbaarheid en hebben ongeveer hetzelfde assortiment als Sony.

Zintuigen

Merk-innerlijk Sony is een merk dat zich op de markt sterk en serieus gedraagt. Het is een merk dat op alle gebieden van technologie aanwezig wil zijn en streeft naar krachtige, mooi ontworpen, vernieuwende technologische producten.

Producten van Sony vallen ook altijd op door hun bekende logo. Dit logo staat op elk product en is altijd hetzelfde en wordt hierdoor snel herkend. Het lettertype is strak en Sony wordt uitgedrukt in hoofdletters. Dit benadrukt de betrouwbaarheid van Sony. Tenminste, dat is het effect op mij en ik denk dat meer mensen het ook zo ervaren.

Merkvisie

Taal

Sony heeft als visie om nieuwe markten te creëren en mensen nieuwe leefstijlen laten ontdekken. Neem bijvoorbeeld de Discman. In Japan was dit een succes en zorgde voor een grote hype.

Personen

Merkmissie Sony heeft als merkmissie om dromen waar te maken voor alle doelgroepen. Hieronder worden dus ook bedrijven en werknemers verstaan. Sony wil ervoor zorgen dat ze worden gezien als een uniek en creatief bedrijf.

Sony maakt producten met een strakke uitstraling en een mooi, vernieuwend design. Een kleur die ze vaak gebruiken is zwart. Ook op hun site gebruiken ze ook een zwarte uitstraling. Daaraan is Sony vaak te herkennen. Door een andere kleur zouden hun producten niet meer geloofwaardig overkomen op de klant. Als Sony met een product zou komen dat geen vernieuwende elementen bevat, zou dit ook nadelig zijn voor hun merk-uiterlijk.

Een vorm van taal is niet duidelijk te vinden in het merk-uiterlijk van Sony.

Een persoon in het merk-uiterlijk van Sony kan een fanatieke gamer zijn. De Playstation 3 is een zeer krachtige gameconsole die veel gamers aantrekt vanwege de grafische prestaties. Daarmee trekt Sony veel mensen die van games houden. Doordat Sony veel producten verkoopt zouden er meerdere soorten personen in het merk-uiterlijk van Sony kunnen passen.

Merkwaarden Bij Sony passen de volgende merkwaarden: • Creatief • Vernieuwend • Degelijk • Vakkundig

Merkpersoonlijkheid Een persoon die op zoek is naar nieuwe, uitzonderlijke technologie die altijd weer doet verwonderen.

Merkbelofte Sony: Make Believe

Playstation 3

5


make.believe Merk-gedrag Producten/diensten Sony levert hoogstaande technologische producten met een mooi design. Ik geef hieronder twee voorbeelden van producten van Sony die het goed doen op de markt en goed laten zien wat voor producten Sony precies maakt:

Playstation 3 De Playstation 3 is een zeer krachtige spelconsole. Hiermee onderscheidt Sony zich van andere spelconsoles die niet zo krachtig zijn. Van de Playstation 3 waren er na december 2009 al 23,8 miljoen verkocht. Het design van de Playstation 3 laat goed zien hoe Sony hun producten ontwerpt. Eén simpele kleur en een gelikte vorm.

Sony NEX-5 De Sony NEX-5 is een digitale fotocamera met de kwaliteit en functies van een spiegelreflexcamera. Het formaat van het toestel is ongeveer even groot als een normale digitale fotocamera, maar de kwaliteit is dus heel anders. Ook is er de mogelijkheid om er andere lenzen op te zetten (net zoals bij spiegelreflexcamera’s) en kan je er in HD mee filmen. Dit product toont weer aan dat Sony krachtige producten maakt met nieuwe functies. Opvallend aan de producten van Sony is dat ze vernieuwend, prestatiegericht en betrouwbaar zijn. De prijzen van Sony zijn daarom niet laag, maar ook niet te hoog voor de waarde van een product.

Interne communicatie Om een goede beschrijving te geven van de interne communicatie van Sony gebruik ik de interne communicatiemiddelen van Sony Europe als voorbeeld. Sony Europe vindt effectieve interne communicatie erg belangrijk. Ze willen ervoor zorgen dat werknemers op de hoogte blijven van hun nieuwe producten, acties en prijzen. Om dit te verwezenlijken gebruikt Sony Europe Netpresenter en intranet. Zo zegt Jane Sparrow (general manager, communication and change): ‘’We zochten een systeem om onze werknemers op nieuwe informatie te attenderen. Netpresenter voldeed ruimschoots aan deze eis.’’ Een communicatieteam zorgt bij Sony Europe ervoor hoe de interne communicatie wordt gedaan. Hierover zegt Jane Sparrow: “Er zijn twee factoren die ervoor zorgen dat onze berichten worden opgemerkt en gelezen. Allereerst ons professionele communicatieteam. Onze schrijfexperts zorgen ervoor dat onze teksten de werknemers aanspreken. De tweede factor is de screensaver van Netpresenter. Zo attenderen we de werknemer op nieuwe berichten. Vervolgens bepaalt de werknemer zelf of en wanneer hij het bericht leest.” Netpresenter is dus een belangrijk programma voor de interne communicatie bij Sony Europe. In Netpresenter zit e-mail, nieuwsbrief en intranet. Het redactionele proces is belangrijk voor Netpresenter en maakt het daarom ook zo succesvol. Zo zegt Jane Sparrow: “Het @sony-team komt elke twee weken bij elkaar om de stand van zaken te bespreken. Hoe gaat het met het bedrijf? En wat zijn de belangrijkste strategische onderwerpen? Vervolgens besluiten we hoe we deze onderwerpen willen verslaan, interviewen de relevante personen en schrijven het artikel. Daarnaast zijn er berichten die met een bepaalde regelmaat verschijnen, zoals interne aankondigingen en cijfers, en persberichten van partners.”

Sony NEX-5

6

Hieruit blijkt dat Sony Europe een sterke interne communicatie heeft waarmee ze werknemers goed op de hoogte houden.


make.believe Externe communicatie

Beeldtaal

Sony heeft veel externe communicatie middelen. In deze tijd is een van de belangrijkste hun website. Hierop kan je alle producten zien (inclusief prijzen), aanbiedingen, winkels en garantie en ondersteuning. De site van Sony is: http://www. sony.nl/section/home.

Sony profileert zich met hun simpele, maar krachtige logo dat in al hun producten terugkomt. Het gekozen lettertype blijft altijd hetzelfde, de kleur verschilt nog wel eens. Het lettertype is heel strak en het woord Sony staat in hoofdletters. De keuze voor alleen letters vindt ik ook goed, omdat het logo makkelijk herkenbaar is op verschillende producten.

Een andere vorm van externe communicatie van Sony zijn reclames. Zo heeft Sony een mooie reclame over de Sony Bravia LCD televisie te vinden op de volgende link: http://www.youtube. com/watch?v=2Bb8P7dfjVw. Een andere reclame over de Sony VAIO laptop is te vinden op deze link: http://www.youtube.com/watch?v=xj_ I5sUWld8&feature=related. Sony maakt ook gebruik van facebook. Vooral nu Social Media steeds belangrijker wordt is het een sterk extern communicatiemiddel. De facebook pagina van Sony is te vinden op: http://www.facebook.com/Sony.

Logo:

De naam Sony komt van het latijnse woord Sonus (betekent sonisch en geluid) en van Sonny (een term gebruikt voor Amerikaanse jongens). Eerst werd er aan TTK gedacht, de iniatelen van Tokyo Tsushin Kogyo. Dit plan werd echter algauw geschrapt, omdat de Japanse spoormaatschappij TKK heette.

Reclame: Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de manier van reclame maken van Sony. Deze afbeelding is reclame voor de Sony Bravia TV en laat zien dat kleuren tot leven komen bij de Sony Bravia TV.

Onderneming Sony heeft als bedrijf het doel om hoogstaande, vernieuwende technologische producten te creĂŤren en op de markt bovenaan te staan met hun producten. Het is een Japans bedrijf wat een betrouwbaar gevoel geeft als het gaat om technologische producten.

Voor de Playstation 1, 2 en 3 heeft Sony verschillende reclames gemaakt die op deze site nog te zien zijn: http://www.gamecore.nl/weblog/2007/11/ sony-playstation-tv-reclame.html. De reclames van Sony zijn vaak serieus en bedoeld om de kwaliteit van het product naar voren te brengen.

Billboard: De afbeelding hiernaast is een 3D billboard van een Playstation Portable. Een mooie, opvallende manier!

7


Gemaakt door: Hugo Rosendaal

IC1U-HugoRosendaal  

Merkanalyse