Page 23

møder de indiske unge folk, som de ellers ikke ville møde i hverdagen.« Men det indiske samfund er stadig ekstremt ulige, for de rigeste er blevet endnu rigere, og de fattigste er stadig at finde blandt dalitter og OBC’er. Og at få særlig adgang til eliteuniversiteter er ikke kun et privilegium, for der har også været tilfælde af selvmord blandt fattige dalitstuderende, som har svært ved at passe ind i det elitære undervisningsmiljø, fortæller Ravinder Kaur. Når kvoterne skaber mere konflikt i dag, end da de blev skabt for 70 år siden, så er det formentlig, fordi de mere idealistiske politiske tiltag efter tiden med britisk koloniherredømme er gledet mere i baggrunden. »Og når den mest dominerende gruppe føler, de mister magt, så bliver de vrede,« siger Ravinder Kaur.

Ingen tør røre kvoterne Selv om Indiens hindunationalistiske regeringsparti Bharatiya Janata Party (BJP) er rundet af de højere kaster, så har det ikke betydet, at der er skåret ned på kvoterne. »De fleste kaster har fået en aktie i, at det system skal bevares,« siger Stig Toft Madsen. Selv om parlamentet i New Delhi hvert tiende år skal vurdere, om kvote- eller reservationspolitikken skal forlænges, så er der indtil videre kun få indiske politikere, der sætter spørgsmålstegn ved den førte politik. Tværtimod bringer den indiske regerings seneste kvoteudvidelse antallet af kvotepladser op på over de 50 procent. Det er derfor muligt, at Højesteret vil finde kvoten lovstridig, siger Stig Toft Madsen. Men kvoterne er også populære i den indiske befolkning. En meningsmåling fra marts viser, at regeringens tiprocentsudvidelse af kvoterne i januar er en vigtig årsag til, at flere indere vil stemme på BJP.

Problemet er, hvordan et kvotesystem designes til kun at hjælpe dem, som bør hjælpes. Ifølge den indiske økonomiprofessor Rakesh Basant siger forældres uddannelsesniveau statistisk set mere om, hvordan det vil gå deres børn end forældrenes indtægt, kaste eller religion. »Indien har støttet kaster, som historisk set blev diskrimineret, men kvotesystemet er nu nået så langt i sin indre logik, at man er ved at genindføre kastesystemet i den offentlige sektor. For kvoterne risikerer jo at føre til, at der til sidst kun er meget få pladser, som ikke er kvotebelagte. I delstaten Tamil Nadu er man allerede oppe på, at 69 procent af pladserne er reserveret,« påpeger Stig Toft Madsen. Den indiske regerings nyeste kvoteudvidelse får da heller ikke pæne ord med på vejen i den akademiske verden. Som Pratap Bhanu Mehta, prorektor på Ashoka Universitet, skrev i Indian Express i januar, så er det eneste positive ved tiltaget, at det fjerner stigmaet ved kvoterne, når de højere kaster også får del i dem. Men det er kynisk politik, mener prorektoren, som spørger, hvorfor regeringen ikke reserverer pladser til andre, der er langt dårligere stillet i det indiske samfund som f.eks. muslimer eller kvinder. »Men tiltaget har også et element af ærlighed over sig. Med det erkender man regeringens massive fejl på enhver front. De barske realiteter er, at den indiske økonomi ikke genererer nok attraktive job, ligesom vores uddannelsessystem ikke træner kandidaterne godt nok til at tage del i samfundsøkonomien,« skrev Pratap Bhanu Mehta.

Tremmesofa Børge Mogensen

Vælg mellem 4 tekstiltyper og stel i olie- eller sæbebehandlet eg.

Særpris: 36.995,(Vejl. : 63.231,-)

Tilbuddet gælder indtil 1. juli

Mellemvangen 30, Brønshøj Tlf. 3880 0005 Mandag-fredag 10-18 / Lørdag 10-15

www.brdr-friis.dk

lila@information.dk

Medfinansieret af Den Europæiske Unions program Et Kreativt Europa

Profile for iBUREAUET

Videnskapløb (Ph.d. Cup) 2019  

Videnskapløb (Ph.d. Cup) 2019  

Advertisement