Tko je Antonio?, Susanne Mattiangeli (Ibis grafika)

Page 1

Susanna Mattiangeli • Mariachiara Di Giorgio

PR EV EL A : AN A BA DU R I NA
Za Pietra i Antonia koji su neuhvatljivi. Za Giannija Rodarija i njegovo učenje. – S.M.

Susanna Mattiangeli TKO JE ANTONIO?

Ilustrirala Mariachiara Di Giorgio S talijanskog prevela Ana Badurina Uredila Saša Krnic Lektorirala Iva Šalamon Prijelom Tvrtko Molnar Naslov izvornika: Uno come Antonio Tekst Susanna Mattiangeli i ilustracije Mariachiara Di Giorgio. Prvo izdanje 2018 Editrice Il Castoro – Viale Andrea Doria 7 20124 Milano (Italia) www.castoro-on-line.it © 2018 Editrice Il Castoro. All rights reserved. © za hrvatsko izdanje Ibis grafika. Sva prava pridržana. Izdavač Ibis grafika, Zagreb, 2020. www.ibis-grafika.hr Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa

Provedba projekta sufinancirana je sredstvima Europske komisije. Sadržaj publikacije (komunikacije) isključiva je odgovornost autora te ni na koji način ne predstavlja stavove Europske komisije.

Objavljivanje knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Bez pismenoga odobrenja nakladnika izvornika knjige zabranjeno je reproduciranje, distribucija, javna promocija, prerada ili bilo kakva druga uporaba ovoga autorskoga djela i njegovih dijelova u bilo kakvom obliku ili postupku - fotokopiranjem, tiskanjem ili spremanjem u elektronskom obliku, u skladu sa Zakonom o autorskom pravu.

ISBN 978-953-7997-74-8 CIP zapis dostupan je u računalnome katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 001057088.

Tiskano u ožujku 2020.


Susanna Mattiangeli • Mariachiara Di Giorgio S talijanskog prevela Ana Badurina

Zagreb, 2020.Antonio je mnogo više nego što se čini. Naravno, na prvi pogled, sam po sebi, običan je dječak i ništa više.


Ali kad je s mamom i tatom, Antonio je sin i u sve im se petlja jer želi da budu sretni. Kad je sin, može biti umoran, može biti hirovit, može staviti u torbu sve što ima i zamisliti da bježi od kuće, ali ne baš svakog dana.Susanna Mattiangeli, vrsna talijanska autorica, vodi radionice za djecu, drži radionice kreativnog pisanja, crtanja i izrađivanja lutaka. Napisala je nekoliko odličnih slikovnica i 2018. godine dobila najznačajniju talijansku nagradu za dječju književnost – Nagradu Andersen za pisca godine.

Mariachiara Di Giorgio studirala je ilustraciju u Rimu i Parizu. Ona je svestrana umjetnica koja se bavila raznim dizajnerskim poslovima prije nego se 2012. posve posvetila ilustriranju knjiga. Njezini radovi dvaput su izloženi na Sajmu dječje knjige u Bologni i na 58. izložbi The New York Society of Illustration.

Ana Badurina odrasla je na njoj najdražem otoku, Lošinju. Talijanski jezik i povijest studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojemu sada i radi kao lektorica na Odsjeku za talijanistiku. Kad ne predaje, prevodi. Ponekad s engleskog, najviše s talijanskog i to knjige koje joj se svide, za velike i male. Članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca, surađuje s brojnim književnim festivalima, rado čita, sebi i sinu, a kad god može, putuje – nekad blizu, nekad daleko, nekad samo u mislima.100,00 kn

Antonio je neuhvatljiv: sad se u tišini igra skrivača a za tren, u odjeći astronauta, putuje kroz svemir; kad već pomisliš da ćeš ga uloviti, on skoči u bazen i više ga ne možeš pronaći. A gdje je sad? Kod gradonačelnika? Možda čak kod kraljice? Upravo tako. Doista je nemoguće znati što sve dijete može biti?

ISBN 978-953-7997-74-8

9 789537 997748

www.ibis-grafika.hr