Što sam sve naučio do škole (i to sâm), Andrijana Grgičević

Page 1

Andrijana Grgičević

(I

ŠTO SAM SVE NAUČIO DO ŠKOLE ) M Â S TO

Ilustrirala Vanda Čižmek


2


3


4


Andrijana Grgičević

ŠTO SAM SVE NAUČIO DO ŠKOLE (I TO SÂM)

Ilustrirala Vanda Čižmek

1 Zagreb 2020.


2


3


4

Kad sam bio jako mali mislio sam da je svijet počeo sa mnom, ali to nije baš istina. Prije mene svijet je bio kamenit, a u njemu su živjeli djedosaur i bakosaur. Nakon toga slijedilo je goblensko doba kada su se rodili djed i baka. U vrijeme mojih mame i tate svijet je bio crno-bijel, a potom sam srećom došao ja i donio boje.


To znam pouzdano jer mi baka Ä?esto kaĹže da sam im ja obojio svijet.

5


6

Hej, nećete vjerovati! Mama i tata uopće nisu odrasli zajedno!!! Što je jako teško shvatiti jer znaju iste pjesmice i stare crtiće i slične prapovijesne stvari. Čak im i rečenice često počinju isto.


Nije mi baĹĄ jasno kako, ali mislim da sam ih ja upoznao.

7


8


Ima jedna stvar bolja od svega. Vrijedi bijesa, suza i kazne. Za nju se bacam i glumim, a najviše se isplati – otkrio sam (ne bez muke) – da se smirim. Pravokutnog je oblika i lomi se na kockice, i ni slučajno se ne smije držati u hladnjaku, suprotno nekim krivim učenjima, jer se tako ne postignu fina kremasta brada i brkovi.

9


Andrijana Grgičević ŠTO SAM SVE NAUČIO DO ŠKOLE (I TO SÂM) Nakladnik: Ibis grafika d.o.o., IV. Ravnice 25, Zagreb Za nakladnika: Saša Krnic Urednica: Saša Krnic Autorica teksta: Andrijana Grgičević Ilustrirala: Vanda Čižmek Lektorirala: Iva Šalamon Grafički dizajn i prijelom: Vanda Čižmek Tisak: Znanje d.o.o. ISBN 978-953-7997-81-6 CIP zapis je dostupan u računalnome katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 001060762. © Ibis grafika d.o.o. Tiskano u svibnju 2020. www.ibis-grafika.hr

24

Tiskano uz potporu Ministarstva kulture RH.


25


U kratkoj priči, Što sam sve naučio do škole (i to sâm), budući prvašić daje duhovito uobličene odgovore (poput onih u novinskim člancima koji govore o Pet načina kako…) na 10 najvažnijih dječjih pitanja o svijetu i životu. Kako su se upoznali mama i tata? Hej, nećete vjerovati! Mama i tata uopće nisu odrasli zajedno!!! Što je jako teško shvatiti jer znaju iste pjesmice i stare crtiće i slične prapovijesne stvari. Čak im i rečenice često počinju isto. Nije mi baš jasno kako, ali mislim da sam ih ja upoznao. Andrijana Grgičević napisala je dosad dva dramska teksta i za njih dobila nagrade „Mali Marulić“ i „Tena“ – Stonoga Goga izrasla je u uspješnu kazališnu predstavu. U posljednjih godinu dana, aktivnije piše – objavila je još jednu slikovnicu – Potraga za pravom čokoladom i dječji roman Srcohvat.

Cijena: 99 kn

Vanda Čižmek svojim duhovitim ilustracijama zaokružila je prvotnu autoričinu ideju i doprinijela nastanku knjige kojoj nećete moći odoljeti!

www.ibis-grafika.hr