Page 1

Het iBike Magazine is een uitgave van iBike, het fietsend hart van Antwerpen. (Kernenergiestraat 71-73 2610 Wilrijk) / content & fotografie: cyclingmedia.eu / vormgeving & druk: giraffix.be / 5.000 exemplaren

#4 BAKFIETS SPECIAL 2019

8 WINKELS Wilrijk Deurne Berchem Antwerpen Eilandje Vouwfietsen Ekeren Brasschaat

URBAN ARROW FAMILY DE PERFECTE GEZINSWAGEN

CHECKLIST BIJ DE AANKOOP VAN EEN ELEKTRISCHE BAKFIETS

Voor elke gebruiker, is er een oplossing. We geven je 5 aandachtspunten voor de aankoop van een elektrische bakfiets. COLLEGA TIM TROUWT ... IN EEN BAKFIETS.

“We wonen niet ver van het gemeentehuis, dus veel vrienden kwamen ook met de fiets naar de ceremonie”, vertelt Tim.

P.3

INTERVIEW: AN DELEU, BAKFIETSER IN HART EN NIEREN.

An is bakfietsmama, fietskoerier bij Coolblue en bakfiets-Instagrammer. Ze vertelt ons over haar cargo-avonturen en bakfiets-reizen.


5 MANIEREN OM JE KINDEREN MEE TE NEMEN MET DE FIETS Kinderen neem je makkelijk mee op de fiets. Vooraan, achteraan of op een stoeltje: keuze te over. We zetten 5 manieren op een rij:

CHECKLIST VOOR WIE

EEN ELEKTRISCHE BAKFIETS WIL KOPEN

Kar

Comfortabel, warm en droog. Zo zouden we fietskarren omschrijven. Ze bieden voldoende ruimte om naast de kinderen ook boekentasjes of boodschappen mee te nemen. Bovendien zijn ze bijzonder makkelijk los te koppelen. Handig, wanneer je meerdere fietsen hebt die elk kunnen gekoppeld worden.

Stoeltje

Al jarenlang een klassieker en misschien wel de meest gekende manier om kinderen te vervoeren. Low budget, compact, geen onderhoud en ideaal voor één kind. Tip: zet je achterband wat zachter en leg een kussentje in de stoel om de rit extra comfortabel te maken!

Tandem

De grote troef van een tandem? Je trapt niet alleen! Je spaart wat krachten en tegelijk krijgt je kind voeling met verkeerssituaties. Het stuur, dat zit nog steeds in jouw handen. Perfect om veilig fietsen van jongs af aan mee te geven.

Fietsje vastkoppelen

Kan je kind al fietsen, maar laat je jouw oogappel liever nog niet los in het verkeer? Of hebben ze af en toe nood aan een pauze tijdens lange ritten? Dan is dit een ideale tussenstap. Eenmaal ze zelfstandiger zijn of op adem gekomen, kan je de fiets makkelijk losmaken en je kind zelf laten trappen en sturen.

Bakfiets

Bijzonder populair in stadscentra en verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Elektrisch of niet, voor twee of meer kinderen en met twee of drie wielen: voor ieder wat wils. Omdat je kinderen voor je zitten, verlies je hen nooit uit het oog en kan je onderweg gezellig keuvelen.

Bakfietsen zijn er in verschillende maten en gewichten. Of je ze professioneel of privé wil gebruiken, er is altijd een oplossing op maat. Wil je ook zo’n bolide aanschaffen? Lees dan eerst onze 5 tips! • Wil je de bakfiets gebruiken om materiaal of inkopen te vervoeren? Of vooral om je kinderen naar school te brengen? Afhankelijk van je wensen, zijn er verschillende types fietsen. • Een bakfiets schaf je natuurlijk aan om gewicht te vervoeren. Let dus zeker op de kracht van de elektrische motor. Hoe meer je vervoert, des te meer welgekomen trapondersteuning is. • Twijfel je of je wel voldoende ruimte hebt om de fiets te stallen? Er zijn tal van modellen. Sommige bakfietsn zijn zelfs niet langer dan een gewone fiets. • Zoek je vooral stabiliteit? Ga dan voor een bakfiets met twee wielen voorraan. Fiets je sportiever en je gaat voor snelheid en wendbaarderheid, dan raden we een typische 2-wiel bakfiets aan. • Last but not least: niks zo belangrijk als vooraf de fiets van je dromen eens te testen. Spring gerust binnen bij iBike Cargo (Lange Lozanastraat - Antwerpen).

COLLEGA TIM TROUWT ... IN EEN BAKFIETS. Met een bakfiets kan je vanalles vervoeren. Wat je net gewinkeld hebt, je kinderen of… je aanstaande vrouw. Dat is wat onze collega Tim Claus (warehousemanager bij iBike) deed. Op 4 augustus 2012 stapte hij in het huwelijksbootje in Mortsel. Of beter gezegd: in de huwelijksbakfiets. “We wonen niet ver van het gemeentehuis, dus veel vrienden kwamen ook met de fiets naar de ceremonie”, vertelt Tim. “Onze fiets was versierd met rammelende blikjes aan een koord en een plakkaat. Net als een auto!” “Iedereen vond het een originele keuze. Vanwaar het idee juist kwam, weet ik eerlijk gezegd niet meer.” Al voegt hij er wel knipogend aan toe: “Waarschijnlijk kwam het idee van m’n vrouw. Zij, op haar gemak in de bak en ik mocht trappen!” (lacht) 2


3 TIPS OM EEN FIETSVERZEKERING TE KIEZEN VOOR JOUW BAKFIETS Diefstal, schade of pech? Beter voorkomen dan genezen. Daarom is een goede verzekering voor je bakfiets geen overbodige luxe. 3 tips om rekening mee te houden!

1

Doe het snel!

Bij de meeste verzekeraars komt enkel een nieuwe fiets of tweedehands exemplaar met 1 à 2 jaar op de teller in aanmerking om verzekerd te worden. Koop je een nieuwe bakfiets? Denk dan meteen aan de verzekering.

2

Onderzoek de verschillende types!

Sommige verzekeringen zijn enkel tegen diefstal, andere beschermen je ook bij schade, bijstand, medische kosten enz. Researchen, navragen en zorgvuldig overwegen is dus de boodschap!

3

URBAN ARROW Het perfecte alternatief voor de gezinswagen. Ontwikkeld en gebouwd door onze Noorderburen. Net als hun kaas en het voetbal van Ajax gerijpt tot absolute topkwaliteit. Uitgerust met een iconisch aluminium frame en afgewerkt met oog voor detail. En vooral: uitermate geschikt om boodschappen of kinderen overal in de stad mee te nemen. Jep, wij zijn enthousiast over de Urban Arrow! Kenmerkend aan de bakfiets is de stevige bak, gemaakt van harde polypropyleen (stevige kunststuf). Leuk extraatje: aan weerszijden van de bak zit een opening, zodat je dochter of zoon makkelijk zelf aan boord kan klauteren. Nog de magnetische gordels omdoen en klaar zijn de

Robuust & comfortabel

Investeer in een goed slot!

Om je fiets te verzekeren tegen diefstal, is een goedgekeurd slot de minimale vereiste. Het ratingsysteem van de Nederlandse stichting ART is een betrouwbare bron om je slot te checken. iBike werkt met twee verzekeraars (Enra en SAFEbike) die automatisch aan ons kassasysteem zijn gekoppeld. Kies je voor een verzekering via een van onze partners, dan regelen wij alle administratie. Van zodra je met je gloednieuwe bakfiets bij ons buitenstapt, ben je verzekerd.

De Urban Arrow bestaat met drie verschillende types Bosch motoren. Welke keuze je maakt, hangt af van welke snelheid, reikwijdte en gemiddeld laadgewicht je voor ogen hebt. Met deze bakfiets schakel je groter of kleiner zonder te trappen. In combinatie met het lichte frame en de elektrische ondersteuning zorgt dat voor een zeer vlotte fietsbeleving. En dat is exact wat de fiets, volgens ons, zo populair maakt. Hij is robuust, comfortabel én sportief. De Urban Arrow trekt snel op, zit makkelijk op kruissnelheid en je manoeuvreert er zonder ongelukken mee door het verkeer. Ook als je geen kinderen of boodschappen vervoert, is de fiets een bijzonder fijne en state-of-the-art metgezel.

Accessoires Heeft de fiets nood aan een laadbeurt? Dat kan op twee manieren. Je stalt je fiets in de nabijheid van een stopcontact en steekt ‘m - letterlijk - in de stekker. Of je haalt de batterij uit de fiets en laadt die eventjes op. Als je de fiets intensief gebruikt, raden we je aan om de batterij dagelijks te herladen. Zo ben je altijd verzekerd van voldoende trapondersteuning. Naast de fiets heeft de Nederlandse constructeur ook een hoop accessoires ontwikkeld. Denk maar aan een regenhoes voor natte dagen, een extra bankje om meer passagiers mee te nemen of een maxi-cosi adapter. En dan hebben we het nog niet gehad over de anti-slip vloermat of de slimme poncho die je met velcro aan de fiets hangt. Door de regen klieven zonder een druppel te voelen? Met de Urban Arrow kan het. Afsluiten doen we met dé hamvraag: is deze fiets een goed alternatief voor een wagen of tweede wagen? Zeker weten!

URBAN ARROW FAMILY 3


OLALALA, EEN BAKFIETS VAN NIHOLA

Lees meer over Nihola op www.ibike.be/nihola

We schrijven 1998. Mechanieker Niels Holme Larsen bezoekt een fietsexpo in hartje Kopenhagen. ‘s Anderendaags schrijft zijn krant over de expo dat fietsen pas een interessant alternatief voor de auto zijn als ze kinderen én boodschappen kunnen vervoeren. Een uitdaging die de vindingrijke Deen met beide handen grijpt.

Hij ontwikkelt een bakfiets die vandaag wereldberoemd is. 35 Europese landen verkopen de fiets en in eigen land is Nihola absolute marketleider. Alleen al in Kopenhagen rijden er maar liefst tienduizend Nihola’s rond. De klassieker in het assortiment van de Noord-Europeanen? De Nihola Family. Ideaal om twee kinderen van 7 à 8 jaar te vervoeren of een lading tot 100 kilogram. Je herkent ze - safety first! - aan hun eivormige constructie en een doorzichtig voorste gedeelte van de bak. Extra leuk voor je passagiers!

DE POPULAIRSTE BAKFIETSACCESSOIRES Een fiets, een laadbak en eventueel elektrische trapondersteuning. Dat is de heilige drievuldigheid. En geloof ons: met de juiste accessoires beleef je nog meer plezier aan je trapper. We sommen de populairste even op. Regenhoes Iedereen lijkt het erover eens: België is een regenland. En hoewel weerman Frank Deboosere er keer op keer op hamert dat dat allemaal wel meevalt, is het af en toe toch eens prijs. Wees gerust, dat betekent niet dat je met een natte bak zal rondfietsen. Zowat alle merken hebben op maat gemaakte regenhoezen. ‘Better safe than sorry’, zoals de Engelsen zeggen. Peuterschalen Jong geleerd is oud gedaan. Van zodra je baby oud genoeg is, kan je met een gerust hart op schok met de bakfiets. Want merken zoals Urban Arrow hebben specifieke adapters om een Maxi-Cosi-stoeltje te installeren op je bakfiets. De adapters zijn steeds zo ontwikkeld dat je altijd een goed zicht hebt op je kleine spruit. Er zijn bovendien ook tal van merken die oplossingen bieden om baby’s, peuters en kindjes mee te nemen in de bak. Veilig én gezellig! Vloermatje Snel of traag, scherpe bochten of rechtdoor en zwaar of licht geladen: je bakfiets doet het allemaal feilloos. Maar merk je dat de boodschappen soms wat liggen te rammelen in de bak van je fiets? Dan is dit de geknipte oplossing. Een vloermatje zorgt ervoor dat alles mooi op z’n plaats blijft tijdens je tocht.

An Deleu kiest privé en professioneel voor een bakfiets

BAKFIETSER AAN HET WOORD: Interview met An Deleu An Deleu een fervent bakfietser noemen is een understatement. Ze is bakfietsmama, fietskoerier én haar Instagramaccount (@arrowlovesbullitt) is volledig gewijd aan de fiets. Redenen genoeg dus om de Antwerpse enkele vragen voor te schotelen. “Hoeveel uur per dag spendeer jij op een bakfiets?” “Sinds eind 2018 werk ik drie dagen per week als fietskoerier voor Coolblue. Dat zijn dagen waarop ik zeven uur onderweg ben voor het werk. Daarnaast fiets ik minstens een à twee uur voor mezelf en mijn gezin.” “Dat kan tellen! Hebben jullie nog een auto thuis?” “Mijn man moet voor zijn werk regelmatig naar de kust of Nederland, dus we hebben inderdaad nog een auto. Al gebruiken we die amper voor privéaangelegenheden. Toch is het ook voor fervente fietsers niet slecht om af en toe eens de auto te nemen. Zo zie je de weginfrastructuur eens langs de andere kant.” “Wat is het gekste dat je al vervoerd hebt met je bakfiets?” “Twee kano’s! Dat was vrij indrukwekkend. Of mijn man die dronken was na een avondje stappen (lacht).” “Wat zijn je mooiste bakfietsherinneringen?” “Tijdens een sneeuwstorm afgelopen winter moest ik naar Hoboken Industrie voor het werk. Er zat niks anders op dan via de Moretusbrug te fietsen. Ik moest door de verse sneeuw, want er was nog niemand anders voorbijgereden. Dat uitzicht bovenaan, prachtig!” “Privé geniet ik heel hard van kleine dingen en momenten onderweg. Samen met de kinderen even stoppen bij dieren bijvoorbeeld. We maakten ook al mooie reizen en uitstapjes met de bakfiets. Drie maand langs de Donauroute naar Bulgarije. Of heen en terug naar Plopsaland!” “Wat is voor jou dé grote troef van een bakfiets?” “Een fiets is gewoon sneller én leuker. Een goede bakfiets lijkt misschien duur, maar dat is het helemaal niet. Eens aangeschaft, heb je bijna geen kosten meer. Enkel verzekering en af en toe wat onderhoud.” Haar man vult ten slotte aan: “Het allerleukste aan bakfietsen met kinderen, is dat je exact hetzelfde zicht hebt als de passagiers. Daardoor maak je veel meer tijd voor elkaar onderweg.” 4

Profile for iBike

iBike krant special edition Bakfietsfestival 2019  

URBAN ARROW Het perfecte alternatief voor de gezinswagen. Ontwikkeld en gebouwd door onze Noorderburen. Net als hun kaas en het voetbal van...

iBike krant special edition Bakfietsfestival 2019  

URBAN ARROW Het perfecte alternatief voor de gezinswagen. Ontwikkeld en gebouwd door onze Noorderburen. Net als hun kaas en het voetbal van...

Profile for ibike
Advertisement