Page 8

6 | Un repàs de l’any 2012

Un repàs de l’any 2012 Notícies destacades

Febrer Llum verda als projectes de regeneració A començament de l’any, els dos projectes de regeneració de teixits encapçalats per l’IBEC que havien estat seleccionats per a rebre finançament de l’iniciativa ERA-NET EuroNanoMed de la UE van rebre el suport nacional que necessiten per a poder començar. ‘Nanostructured Gel for Cellular Therapy of Degenerative Skeletal Disorders’ (STRUCTGEL), coordinat per l’Investigador Principal del grup de Dinàmiques Moleculars en la Interfície Cèl·lula-Biomaterial George Altankov, reuneix a socis d’Espanya, Alemanya, França i Turquia per afrontar les malalties degeneratives del teixit ossi com ara l’osteoartritis tot dissenyant un implant capaç d’influenciar la regeneració tissular en una zona determinada. ‘Angiogenic nanostructured materials for non-consolidating bone fractures’ (nAngioFrac), coordinat pel grup de Biomaterials per Teràpies Regeneratives d’en Josep Planell, té com objectiu assegurar la correcta alliberació de calci per facilitar la reparació de teixits en casos de pseudoartrosi, que apareix per la consolidació inadequada d’una fractura òssia, i de vegades al llarg del desenvolupament.

Març Projecte de desenvolupament d’un microscopi per imatges de sub-superfície a la nanoescala L’1 de març, el grup de Caracterització Bioelèctrica a la Nanoescala de l’IBEC, encapçalat per Gabriel Gomila, va esdevenir soci en un nou projecte col·laboratiu amb finançament de la UE destinat a desenvolupar una nova eina per a la caracterització estructural a la nanoescala en 3D no destructiva, el Volumetric Scanning Microwave Microscope (VSMM).

Al ‘Volumetric Scanning Microwave Microscopy Analytical and Research Tool for Nanotechnology’ (V-SMMART Nano) hi participen tres socis de recerca i tres d’industrials del Regne Unit, França, Espanya, Àustria, Itàlia i Alemanya. El VSSM investigarà in situ la reflexió i transmissió de microones des de i a través de superfícies materials, mesurant la permitivitat complexa, la conductivitat, la resistivitat i la resposta magnètica. El microscopi serà fàcil de fer servir i estarà optimitzat per fer mesures acurades ja de bon començament. A més a més, farà servir tecnologia de sonda de rastreig (SPM) per assegurar la compatibilitat amb una sèrie d’altres eines que hi estan basades. “Unes eines i unes metodologies efectives per a l’imatge subsuperficial a l’escala nanomètrica són essencials per explorar la composició estructural i química dels materials biològics i altres sistemes”, explica en Gabriel. “Fer això es permetrà entendre millor sistemes vius com l’absorció de fàrmacs nanoparticulats en cèl·lules biològiques, l’estructura de domini en dispositius ferroelèctrics, o mecanismes-trampa en cèl·lules solars”.

Finançament de la UE per recerca en l’Alzheimer i les prioniopaties La UE va aprovar concedir finançament a un projecte on hi participa l’IBEC a través de la seva afiliació amb el CIBERNED. El Programa Conjunt de la UE – Neurodegenerative Disease Research (JPND) va seleccionar quatre nous projectes internacionals de recerca dins d’una convocatòria transnacional entre 21 països. JPND té com a objectiu afrontar un dels desafiaments més grans que afronta la societat: el de les malalties neurodegeneratives i específicament l’optimització dels biomarcadors i l’harmonització del seu ús. El projecte ‘Biomarker based diagnosis of rapid progressive dementias – optimisation of diagnostic protocols’ (DEMTEST), proposat pel CIBERNED i coordinat pel Centre Mèdic Universitari de Göttingen, compta amb l’Investigador Principal de Neurotecnologia Molecular i Cel·lular José Antonio del Río com a un dels seus socis. El seu grup hi participarà analitzant i harmonitzant les mostres Tau, una proteïna associada amb els microtúbuls que està relacionada amb la malaltia d’Alzheimer, que es troben als Biobancs europeus.

Profile for IBEC

Memòria IBEC 2012  

Memòria 2012, Institut de bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Memòria IBEC 2012  

Memòria 2012, Institut de bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Advertisement