Page 11

Un repàs de l’any Research 2012 | 9

L’acte, que es va celebrar al Ministerio de Economía y Competitividad, va incloure una presentació a càrrec del director associat de l’IBEC, Josep Samitier, com a coordinador de la plataforma NanoMed Spain, i també una taula rodona on participava el director de l’IBEC, Josep A. Planell. Entre els altres participants a l’acte hi havia representants dels membres de la plataforma d’arreu del país, vinguts tant de la recerca com de la indústria. La ‘Hoja por la Innovación en Nanomedicina en España’ està dedicada a un dels fundadors de NanoMed Spain, Joan Albert Vericat, a qui en Josep Samitier va descriure com “un pioner, part d’aquest grup tan petit de persones que poden mirar al futur i veure els canvis que hi tindran lloc”. El Dr. Vericat va morir el juliol de 2012.

Novembre Una col·laboració entre la indústria i la recerca impulsa la teràpia ocular Dintre del marc del Centro de Investigación Biomédica en Red en Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBERBBN), l’IBEC va signar un acord amb l’empresa farmacèutica Ferrer i les universitats de Valladolid i del País Basc per treballar vers el desenvolupament d’una teràpia basada en cèl·lules mare per a regenerar la superfície ocular. Més de deu milions de pacients pateixen ceguesa bilateral deguda a patologies que causen l’opacitat de la còrnea. Els investigadors han estat treballant en la reconstrucció de la superfície ocular fent servir cèl·lules mare provinents del moll de l’os, cultivades en una matriu que reprodueix el teixit de l’ull i que després s’implanten al pacient. El paper de l’IBEC en la recerca ha estat el de desenvolupar biomaterials funcionalitzats que sostenen i estimulen el creixement de les cèl·lules mare per a permetre la reepitelització de la còrnea malmesa. Aquestes bastides es poden suturar a l’ull del pacient i oferiran un suport temporal per a situar les cèl·lules mare a la superfície ocular per tal de regenerar-la. Després de sis mesos de treball, encapçalat per l’institut

Esquerra: Jornada de Portes Obertes a l’IBEC al novembre. Centre: el responsable de grup Raimon Jané pren el càrrec de president de la Sociedad Española de Ingeniería Biomédica (SEIB).Dreta: la nova publicació de NanoMed Spain, ‘Hoja por la Innovación en Nanomedicina en España’

IOBA de l’Universitat de Valladolid, està previst que durant el període de quatre anys del nou acord s’avaluarà la robustesa de les proves, que fins ara han mostrat resultats prometedors, amb la intenció d’aconseguir-ne la introducció a la pràctica mèdica.

Un dia de descobriments per tota la família Vint persones van quedar ben sorpreses durant la Jornada de Portes Obertes de l’IBEC celebrat l’octubre, sota el lema ‘La Bioenginyeria per a Tothom’. La jornada, que es va celebrar com part de la Setmana de la Ciència va comptar amb un públic ben variat: la participant més gran tenia més de 70 anys i el més jove, 20. Els participants – que anaven des de pares i mares d’investigadors fins a amics del personal d’administració i fins i tot un grup d’estudiants d’enginyeria de sistemes biològics de la UPC – estaven fascinats i tenien moltes preguntes sobre els conceptes dels que havien sentit a parlar, que incloïen els biomaterials, l’olfacte artificial, la robòtica i les iPSC.

Un investigador principal de l’IBEC, president de la SEIB Un dels investigadors principals de l’IBEC va ser elegit president de la Sociedad Española de Ingeniería Biomédica (SEIB) en la seva reunió anual (CASEIB) celebrada a San Sebastián el mes de novembre. En Raimon Jané, responsable del grup de Processat i Interpretació de Senyals Biomèdics de l’IBEC, prendrà possessió del càrrec per als propers quatre anys, i és el sisè president de la societat des de la seva fundació, el 1978. La SEIB és la principal societat científica dedicada a l’enginyeria biomèdica a Espanya, i existeix per a promoure i facilitar el contacte entre empreses, professionals, investigadors i estudiants que treballen en totes les branques d’aquest camp. Pertany a societats internacionals com la International Federation for Medical and Biological Engineering (IFMBE) i l’European Alliance for Medical and Biological Engineering and Science (EAMBES) com a organització representant d’Espanya en aquest camp.

Profile for IBEC

Memòria IBEC 2012  

Memòria 2012, Institut de bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Memòria IBEC 2012  

Memòria 2012, Institut de bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Advertisement