Page 107

Transferència de tecnologia | 105

cultius cel·lulars, especialment dos reguladors diferents de receptors amb un paper significatiu en la malaltia de Parkinson i les vies del dolor perifèric. La beca PoC permetrà que aquesta línia prometedora faci un pas endavant en provar els seus nous mètodes en models animals per identificar aplicacions biomèdiques en què la regulació lumínica proporciona avantatges i oportunitats exclusius amb un gran potencial comercial.

Rob Surgical Systems S.L. L’empresa derivada Rob Surgical Systems S.L. va començar les seves activitats el desembre de 2011, amb l’IBEC i la UPC que comparteixen la propietat de l’empresa a parts iguals i donen suport al seu desenvolupament. L’activitat principal de l’empresa són els sistemes robòtics per a cirurgia mínimament invasiva, i la seva tecnologia interna, representada pel prototip BITRACK, prové de la recerca realitzada pel grup de robòtica dirigit per Alícia Casals (pàgina 89). BITRACK ofereix un millor control, visualització i ergonomia al cirurgià, alhora que augmenta el confort i la seguretat del pacient, en minimitzar el risc d’infeccions i hemorràgies i escurçar el període de recuperació. Els hospitals que adquireixen el sistema poden esperar una reducció global dels costs.

El 2012, Rob Surgical Systems va negociar un acord amb l’Hospital Clínic per realitzar la validació preclínica (2013) i clínica (2014) del prototip BITRACK que ha estat completat recentment. També va celebrar la primera reunió de la seva Junta Clínica Assessora i va acabar el seu pla de negocis i el ‘full de ruta’ econòmic.

Somnoalert® L’IBEC, la UB i el soci, l’empresa Ficosa, han unit forces per crear una nova tecnologia que eviti adormirse mentre es condueix. L’avisador de somnolència, Somnoalert®, és una aplicació per a telèfons intel·ligents que usa sensors d’inèrcia i dades GPS per detectar moviments característics de les capcinades al volant, com la desviació de la línia de conducció o les correccions sobtades. Un prototip posterior també incorpora sensors biomèdics per analitzar dades respiratòries. El programari patentat és un dels resultats de l’acord estratègic signat el 2010 entre el grup d’olfacte artificial de l’IBEC (pàgina 80), el Departament d’Enginyeria Electrònica de la UB i Ficosa, una empresa multinacional amb seu a Barcelona que investiga, desenvolupa, produeix i comercialitza sistemes i components automobilístics. L’acord contempla diverses activitats col·laboratives de recerca.

L’aplicació Somnoalert® per a telèfons intel·ligents, dissenyada per evitar adormir-se al volant.

Profile for IBEC

Memòria IBEC 2012  

Memòria 2012, Institut de bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Memòria IBEC 2012  

Memòria 2012, Institut de bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Advertisement