Issuu on Google+

2010


CUM SURCLASEAZĂ MULTI V III COMPETIŢIA?

www.lgeaircon.com

TRASEE MAI LUNGI

EFICIENȚĂ MAI MARE

total lungime țevi

la modelul de 8CP

CAPACITATE MAI MARE

pe o singură unitate

Datele de mai sus sunt în comparație cu LG Multi V Plus II. Pentru informații detaliate, vă rugăm contactați reprezentanța LG Electronics România.


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Cuprins Metodologie sau cum a fost creată această analiză ............................................................ 5 Influenţa deciziei Proiectantului privind soluţia tehnică ................................................... 6

Cine sunt cei mai mari 10 proiectanţi în construcţii din România? ................... 7 Cum au evoluat veniturile Proiectanţilor în Construcţii în perioada 2006 - 2009 ............ 14 Cum au evoluat business-urile Proiectanţilor din segmentul industrial în 2009 comparativ cu 2008? ......................................................................................................................... 15 Cum au evoluat profiturile Proiectanţilor în perioada 2006 - 2009 .................................. 17 Veniturile Proiectanţilor versus Veniturile Antreprenorilor în 2009 .................................. 18 Marketing-ul către Proiectanţi - canalele lor de informare ................................................ 19

TOP 100 Proiectanţi în Construcţii după cifra de afaceri înregistrată în 2009 22 Top 10 Proiectanţi în Construcţii, în funcţie de segmentul de activitate ........................... 36 Top 10 Proiectanţi pe segmentul Industrial ..................................................................... 36 Top 10 Proiectanţi pe segmentul Civil ............................................................................ 37 Top 10 Proiectanţi pe segmentul Infrastructură ................................................................ 37

Cum au evoluat veniturile Proiectanţilor de top în funcţie de segmentul de activitate ...... 38 Cele mai profitabile 10 firme de Proiectare în Construcţii 2009 ...................................... 39 TOP 10 Proiectanţi cu cele mai mari datorii în 2009 ...................................................... 40 Topul Proiectanţilor cu business-uri mari dar profit mic .................................................. 40 Segmentarea pe judeţe a celor mai puternici 100 Proiectanţi în Construcţii ..................... 43 77% din veniturile Proiectanţilor de Top s-au înregistrat în zonă capitalei ........................ 44 Când preconizează cei mai mari proiectanţi că va reveni piaţa construcţiilor din România 45 Proiectanţii de construcţii industriale sunt foarte pesimişti cu privire la suprafeţele proiectate în 2010 ........................................................................................................... 45

Mulțumim că ați ales un produs IBC Focus pentru afacerea dumneavoastră. Acest top vă va oferi informații puternice pentru o perspectivă cât mai detaliată a segmentului de proiectare si arhitectura. În paginile următoare veți regăsi analize unice la nivel național, necesare pentru a lua decizii și a putea previziona cum va evolua piața locala a constructiilor în contextul crizei economice. Dorim ca investiția în serviciile noastre să o transformați în afaceri importante pentru dumneavoastră. De aceea, vă vom oferi suport ori de câte ori il veți solicita.

- Echipa IBC Focus TOP 100 Firme Proiectare în Construcții este realizat de IBC Focus. www.ibcfocus.ro ©Toate drepturile asupra analizelor și imaginilor aparțin editorului. Orice preluare se va face doar cu acordul în scris al acestuia anunțându-se intenția la marketing@ibcfocus.ro 3


SECRETELE SUNT ÎN INTERIOR: INOVAŢIA CARE SURCLASEAZĂ COMPETIŢIA

www.lgeaircon.com

TRASEE MAI LUNGI

EFICIENȚĂ MAI MARE

CAPACITATE MAI MARE

Circuit Ciclonic Sub-Cooling

HIPOR TM

Schimbătorul de căldură & Distribuitorul Uniform

Construcția inovatoare a schimbătorului de căldură reduce pierderile de presiune prin minimizarea vaporizării refrigerantului.

Prin introducerea atât a refrigerantului cât și a uleiului direct în compresor, cu presiune constantă, pierderile de energie sunt reduse.

Lamelele special proiectate maximizează rata transferului termic prin crearea de căi de ventilație. Distribuitorul optimizează dozarea uniformă.


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Metodologie sau cum a fost creată această analiză Profilul Companiilor de Proiectare prezente în acest top IBC Focus a luat in considerare 2 criterii principale in crearea acestui clasament: 1. Cifra de afaceri înregistrată în 2009 a firmelor aflate sub codurile CAEN 7111 Activităţi de arhitectură şi CAEN 7112 Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea. 2. Existenţa acestor firme în cea mai mare bază de date cu proiecte de construire şi şantiere din România – www.raportuldeinvestitii.ro La baza acestui studiu se află o intensă activitate de cercetare şi culegere de date, pentru care o echipă de 3 cercetători IBC Focus au contactat telefonic, pe e-mail sau fax, fiecare dintre cele 100 firme prezente în Top 100 Proiectanţi în Construcţii, după cifra de afaceri înregistrată în 2009. Mai jos vă prezentăm criteriile de eligibilitate utilizate de IBC Focus în crearea prezentului TOP. În urma culegerii acestor date, au avut loc acţiuni intense de interpretare şi corelare cu alte date deţinute de IBC Focus, lider de piaţă în monitorizarea şi studierea pieţei construcţiilor din România. Iată, mai specific, cele 3 direcţii pe care IBC Focus a mers ca metodologie de lucru în realizarea acestei analize:

1. Desk-Research - date statistice din piaţă

Această activitate a presupus o muncă de cercetare intensă ce implică adunarea, analiza şi interpretarea datelor de la surse de informaţii statistice, pe domeniul construcţiilor.

2. Chestionare, telefonic sau online Au fost chestionati cei 100 Proiectanți în Construcţii care au confirmat/infirmat datele culese despre companiile pe care le reprezintă şi au răspuns la întrebări legate de evoluţia pieţei în 2010, lucrări pe care le au în derulare, etc.

3. Metoda expertului Informaţiile aflate au fost confruntate cu experienţa unor profesionişti din domeniu şi cu experienţa de 5 ani pe care IBC Focus o are în monitorizarea, analiza şi studierea pieţei construcţiilor.

Echipa de cercetători IBC Focus a contactat 200 de firme care au corespuns celor 2 criterii menţionate mai sus, după care au realizat o filtrare în funcţie de răspunsurile primite de la aceştia, la chestionarul aplicat de IBC Focus, fie telefonic, electronic sau fax. Iată mai jos care sunt firmele contactate, dar care nu apar în prezentul top pentru că nu corespund criteriilor necesare apariţiei în TOP 100 Proiectanţi în Construcţii: - Firmele cu activităţi de inginerie pe alte tipuri de industrii, cum ar fi: industria constructoare de maşini, arhitectură navală, proiectare şi inginerie navală, firme ce realizează exclusiv servicii de cadastru, topografie, cartografie, geodezie, firme ce realizează exclusiv servicii pentru dezvoltarea industriei chimice, petroliere, petrochimice, minieră, energetică, alimentară, cea de procesare a gazelor naturale, dezvoltarea de rafinării, cât şi pentru alte sectoare industriale conexe, protecţia mediului, automatizări, echipamente, etc. - Firmele care oferă soluţii complete de Design&Build (Proiectare&Constructie) la cererea beneficiarului, însă a căror cifră de afaceri provine în principal din activitatea de antrepriză.O altă condiţie a fost ca acestea să aibă publicate datele financiare înregistrate în 2009, până la data de 1 octombrie 2010. În realizarea acestui top, firmele au fost tratate ca entităţi juridice diferite, exact aşa cum s-au înregistrat la Ministerul Finanţelor/ONRC şi s-au luat în considerare doar cifrele publicate de acestea si vizualizate la data de 1 octombrie 2010 . IBC Focus nu este răspunzător pentru diferite modificări care ar putea apărea ulterior publicării acestor cifre. Menţionăm că cifra de afaceri a grupurilor de firme prezente în clasament poate fi influenţată de transferurile intragrup. Surse oficiale în redactarea TOP 100: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top - inclusiv date de pe site-urile oficiale ale acestora, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010. 5


ibcfocus.ro

Influenţa deciziei Proiectantului privind soluţia tehnică Conform unui studiu IBC Focus, realizat în mai 2010 pe baza răspunsurilor a 108 Proiectanţi şi a 125 Antreprenori Generali de construcţii industriale, atât Proiectanţii, cât şi Antreprenorii au fost de acord când au afirmat că cel mai influent pol în luarea deciziei privind soluţia tehnică este Proiectantul. Atât proiectanţii cât şi antreprenorii au fost rugaţi să ordoneze după importanţă cine este factorul cel mai influent în luarea deciziei privind o soluţie tehnică, alegând dintre: Beneficiar, Proiectant, Antreprenor. Aceeasi intrebare am adresat-o si celor 96 firme aplicatoare de pardoseli industriale participante la studiul privind piata Pardoselilor Industriale, pe care IBC focus la lansat in luna octombrie 2010.

Situaţia se schimbă insa în cazul proiectelor sub 3000 mp, când puterea de influenţă a proiectantului scade pana la 36%, iar beneficiarul pare a se implica mult mai mult în decizia privind detaliile tehnice, la distanta foarte mica de puterea Proiectantului – si anume 32%.

Am dorit să aflăm părerea firmelor de pardoseli industriale privind cine are puterea de decizie în a impune soluţiile tehnice în ceea ce priveşte soluţiile tehnice la o pardoseală industrială. Iată ce am aflat: Proiectantul pare a fi cel mai influent pol care propune o anumită soluţie tehnice. Dar puterea lui diferă în funcţie de mărimea proiectului. În cazul proiectelor de peste 3000 mp iată ce au răspuns firmele de pardoseli industriale:

Sursa: Studiul privind piaţa Pardoselilor Industriale, www.iresearch.ro Astfel, în urma celor două studii calitative conduse de IBC Focus în 2010, reisese că, pe segmentul construcţiilor industriale, dintre cele 3 entităţi implicate într-un proiect de construire, Proiectantul este cel care ia decizia tehnică, în opinia atât a Antreprenorilor şi a Proiectanţilor, cât şi a Aplicatorilor de pardoseli industriale.

58% din cei care au răspuns la această întrebare cred că proiectantul este cel mai influent pol de propunere a unei soluţii tehnice, urmat de beneficiar cu 20% şi abia apoi de Antreprenorul General, cu 10%. 6

Deşi în cazul proiectelor mai mici ce 3.000 de metri pătraţi puterea Proiectantului cu privire la luarea deciziei scade, influenţa acestuia rămâne totuşi cea mai mare.


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Având în vedere că cei mai puternici 10 Proiectanţi în Construcţii din România deţin aproape o treime (31%) din valoarea cumulată a cifrei de afaceri înregistrată în 2009 de toţi cei 100 de Proiectanţi prezenţi în acest TOP, considerăm că este foarte important să analizăm îndeaproape cine sunt companiile care ocupă primele 10 locuri.

Citește în continuare TOP 10

7


ibcfocus.ro

LOCURILE 1-2

LOCUL

1

INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTĂRI ENERGETICE SA București Istoric Cifra de afaceri (RON)

2006 36.605.756

2007 46.873.273

2008 57.386.309

2.127.108

3.920.362

3.821.955

Profit net (RON)

2009 62.959.628 667.829

Proiecte realizate  Combinat siderurgic - Oltenița  Proiect de captare și stocare a CO2 - Turceni  Construire maternitate - Buzău ISPE este proiectantul general pentru, practic, întreg Sistemul Electroenergetic Naţional – SEN (producere, transport şi distribuţie). În ultimii ani activitatea de consultanţă şi de sprijin în procesul decizional, la nivel guvernamental, s-a dezvoltat prin încheierea unor parteneriate, pe proiecte complexe.

rinţă Proiect de refe rgic - Oltenița u er d si Combinat

Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

LOCUL

2

SEARCH CORPORATION SRL București Istoric Cifra de afaceri (RON)

2006 29.763.300

2007 60.085.741

2008 73.057.467

1.874.637

3.671.622

6.790.925

Profit net (RON)

Proiecte realizate  Autostrada Târgu Mureș - Ditrău, jud. Harghita  Variantele de ocolire Tușnad și Toplița  Varianta de ocolire Bârlad și Timișoara SEARCH CORPORATION este una dintre cele mai importante firme de inginerie din România, specializată în servicii de proiectare, consultanţă şi management în domeniul infrastructurii de transport rutier şi a celui de transport aerian.

2009 60.770.511 1.098.266

rinţă Proiect de refe ra Timișoara Sud tu en Proiectare C

Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 8


LOCURILE 3-4

LOCUL

3

Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

EPSTEIN ARCHITECTURE & ENGINEERING SRL București Istoric Cifra de afaceri (RON) Profit net (RON)

2006 -

2007 15.273.823

2008 52.898.697

-

3.637.420

3.340.935

Proiecte realizate

2009 57.244.552 -8.033.015

rinţă Proiect de refe amente petroliere ip Fabrica de ech i șt Ploie

 Depozit logistic WDP - Oarja, jud. Argeș  Fabrica de echipamente petroliere - Ploiești  Hale producție - Cluj Napoca Epstein este una din cele mai mari şi vechi companii de arhitectură, inginerie şi construcţii din lume.În prezent, compania are la activ peste 30 de proiecte de arhitectură sau construire, care vor avea certificare LEED, în timp ce aproape 30% din arhitecţii şi inginerii companiei mamă sunt profesionişti cu acreditare LEED. Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

LOCUL

4

INSTITUTUL DE STUDII ȘI PROIECTĂRI HIDROENERGETICE ISPH SA București Istoric Cifra de afaceri (RON)

2006 46.329.329

2007 46.553.446

2008 46.843.520

Profit net (RON)

13.580.624

9.201.790

12.042.390

Proiecte realizate  Studiu de prefezabilitate privind valorificarea potențialului hidraulic al răului Buzău aval de CHE Nehoiașu, în ipoteza realizării acumulării CIREȘU la volumul de 191 mil. M3  Regularizarea râului Ialomița amonte și aval Târgoviște zonele Branești, Secuieni, Comișani, Bucșani, Marcești, Dobra, Gheboaia, Finta, Cornești jud. Dambovița  Proiecte de retehnologizare/modernizare amenajări hidroenergetice existente: CHE Lotru, CHE Porțile de Fier, CHE Stejaru

2009 52.837.643 11.454.672

rinţă Proiect de refe nstruire hidrocentrală co și e Modernizar ești ăș ăr Cosmești - M

Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 9


ibcfocus.ro

LOCURILE 5-6

LOCUL

5

IPIP SA Jud. Prahova Istoric Cifra de afaceri (RON)

2006 14.301.123

2007 23.112.675

2008 31.870.556

301.766

358.169

4.012.979

Profit net (RON)

Proiecte realizate

2009 40.053.951 8.660.752

rinţă Proiect de refe ernizare, extindere d o m Reabilitare, mbustibil co io fabrică de b

 Fabrică de ulei - Lehliu-Gară, jud. Călărași  Hidrocracare Blânda - Constanța  Fabrica de Hidrogen - Constanța S.C. IPIP S.A. este o companie românească fondată în 1950, cu o largă experienţă în inginerie şi proiectarea rafinăriilor de petrol şi a fabricilor petrochimice. Pentru aproape 50 de ani, IPIP SA a fost singurul institut de proiectare în domeniul petrochimiei, nu doar din România, dar din toată regiunea Sud Estică a Europei. Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

LOCUL

6

IPTANA SA București Istoric Cifra de afaceri (RON)

2006 42.461.721

2007 40.173.885

2008 49.227.872

2.362.125

2.402.577

3.517.021

Profit net (RON)

2009 39.954.309 1.394.811

Proiecte realizate  Amenajare râul Argeș  Aeroportul Cluj - Napoca  Variante ocolitoare Bistrița, Gheorgheni, Miercurea Ciuc IPTANA S.A. a fost fondată în 1953, fiind prima companie din România specializată în studierea şi proiectarea lucrărilor publice şi jucând un rol important în dezvoltarea transporturilor rutiere, maritime şi aeriene din ţară.

rinţă Proiect de refe Coandă - Terminal ri Aeroportul Hen

Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 10


LOCURILE 7-8

LOCUL

7

Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

METROUL SA București Istoric Cifra de afaceri (RON)

2006 34.183.918

2007 31.998.025

2008 41.175.521

Profit net (RON)

12.907.839

8.718.184

13.181.337

2009 39.843.033 11.210.452

Proiecte realizate  Reabilitare sediu Tribunalul Giurgiu - Bolintin-Vale, jud. Giurgiu Cunoscută mai ales ca proiectant general, antrepenor şi consultant pentru realizarea şi modernizarea metroului bucurestean, SC METROUL SA abordează cu succes şi alte direcţii de activitate în domeniile infrastructurii urbane şi de transport, construcţii civile, industriale şi social-administrative, alimentare cu apă şi canalizare.

rinţă Proiect de refe iu - Tribunalul București d Modernizare se

Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

LOCUL

8

TAHAL ROMÂNIA SRL București Istoric Cifra de afaceri (RON)

2006 14.419.181

2007 25.021.098

2008 21.108.593

403.261

425.160

-12.821.917

Profit net (RON)

Proiecte realizate  Reabilitare și extindere a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare - jud. Tulcea  Tronson de canalizare – Cobadin, jud. Constanța  Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita, Dumbrăveni – jud. Sibiu

2009 37.532.489 55.092

rinţă Proiect de refe de epurare Arad ie Reabilitare staț

TAHAL România S.R.L. a fost fondată pentru a administra un mare proiect de alimentare cu apă a anumitor zone rurale, şi de asemenea pentru a se ocupa de alte proiecte noi în România. Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 11


ibcfocus.ro

LOCURILE 9-10

LOCUL

9

EKIUM ROMANIA SRL București Istoric Cifra de afaceri (RON) Profit net (RON)

2006 7.023.506

2007 8.956.289

2008 23.433.155

2.746

217.093

1.110.876

2009 33.930.432 962.018

Proiecte realizate rinţă Proiect de refe l Palas Shopping Center ru d Auchan în ca Iași

 Hotel - Malabo, Guinea Ecuatorială  Complex Sportiv - Guinea Ecuatorială  Supermarket Auchan - Iași Prezentă în 19 ţări din întreaga lume şi urmându-şi clienţii pe 5 continente, EKIUM Group este o companie internaţională cu 19 birouri, 7 domenii de activitate şi 20 de ani de experienţă. Pe scurt, Ekium realizează orice studiu de automatizări industriale în domenii precum sănătate, chimie, petrochimie, alimentar, industria metalurgică, energie, mediu înconjurător, etc

Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

LOCUL

10

TRACTEBEL ENGINEERING SA București Istoric Cifra de afaceri (RON)

2006 13.554.223

2007 17.723.331

2008 24.491.282

1.916.091

2.030.686

2.164.766

Profit net (RON)

2009 33.227.621 3.910.339

Proiecte realizate  Reabilitarea și extinderea la 4 benzi a centurii rutiere a municipiului București pe sectorul cuprins între DN 1 A și DN 2 - București  Reparaţia capitală a căii de rulare “Delta” şi a sistemului de balizaj luminos aferent - Aeroportul internațional Aurel Vlaicu, București  Reabilitare termică a 4 blocuri - Azuga, jud. Prahova

rinţă Proiect de refe ie a malurilor cţ te Lucrări de pro a lin pe Canalul Su

Firma a luat parte la realizarea proiectelor menţionate, acestea fiind în curs de proiectare sau execuţie, fie sunt reprezentative pentru firma în cauză în ultimii ani. Sursa: www.raportuldeinvestitii.ro și compania (declarații oficiale menționate telefonic sau preluate de pe site-ul companiei)

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 12


ibcfocus.ro

Cum au evoluat veniturile Proiectanţilor în Construcţii în perioada 2006 - 2009 Până în 2008 inclusiv, cifrele de afaceri cumulate ale Proiectanţilor în Construcţii au înregistrat doar rate de creştere, aceştia fiind şi anii de „boom” ai pieţei construcţiilor din România. Urmând trendul pieţei însă, anul 2008 nu a înregistrat o rată de creştere la fel de mare cum erau obişnuiţi Proiectanţii până atunci, aceasta fiind de circa 12%. De fapt rata mai scăzută a cifrelor de afaceri cumulate ale Proiectanţilor de top în 2008 faţă de 2007 prevestea începutul crizei în întreaga piaţă a construcţiilor. Deşi pe întreg anul 2008 rata de creştere a pieţei construcţiilor a fost de 27%, cea mai mare rata de creştere a sectorului construcţiilor din Europa, trimestrul al IV-lea al respectivului an a înregistrat o rată de creştere mult mai scăzută decât trimestrele anterioare ale aceluiaşi an, marcând începutul perioadei negre a acestui sector în România.

niturilor acestora. Iată că în urma unei analize mai profunde a cifrei de afaceri ale acestora, dar şi a profitabilităţii firmelor de proiectare participante la aceasta analiză, reiese că deşi cifra de afaceri s-a înscris pe un trend ascendent în perioada 2006 - 2008, rata profitabilităţii s-a înscris pe un trend descendent pe durata întregii perioade 2006 - 2009, după cum se poate remarca în graficul de mai jos:

Vom vedea în paginile următoare cum estimează proiectanţii că vor evolua veniturile proprii în 2010 şi ce aşteptări au ei privind evoluţia pieţei de construcţii.

Evoluția cifrei de afaceri cumulate şi a ratei profitabilităţii** în perioada 2006 - 2009

În 2009 însă, veniturile cumulate ale firmelor de proiectare în construcţii au înregistrat o scădere de circa 4%, faţă de anul anterior, marcând începutul perioadei de criză şi pe acest segment

* Au fost luate în calcul la această analiză doar acele firme care aveau publicate datele privind cifra de afaceri înregistrată începând cu 2006 şi până în 2009 vizualizate la data de 1 octombrie 2010 ** Rata profitabilităţii faţă de cheltuieli se calculează astfel: (Profit brut/Cheltuieli totale)x100

Se pare că, pe măsură ce veniturile celor mai puternice firme de proiectare au crescut, în perioada 2006 - 2008, cheltuielile acestora au crescut şi ele în acelaşi ritm, ceea ce a determinat ca profitabilitatea acestor firme să scadă în ultimii 4 ani. Începând cu 2009, majoritatea companiilor din piaţa construcţiilor au recurs la reducerea drastică a cheltuielilor, dată fiind scăderea uriaşă a vânzărilor.

Rata anuală de creștere a cifrei de afaceri cumulată a primilor 100 proiectanți în constructii * Au fost luate în calcul la această analiză doar acele firme care aveau publicate datele privind cifra de afaceri înregistrată începând cu 2006 şi până în 2009 vizualizate la data de 1 octombrie 2010

Dacă în graficul de mai sus am remarcat faptul că cifra de afaceri cumulată a firmelor de Proiectare în construcţii în 2008 a înregistrat o rată de creştere de circa 12%, IBC Focus a dorit să aprofundeze puţin analiza ve-

14


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Cum au evoluat business-urile Proiectanţilor din segmentul industrial în 2009 comparativ cu 2008?

Statistic, peste 2 din 3 proiectanţi au declarat că le-au scăzut afacerile în 2009 faţă de 2008, 11% au menţionat că au rămas la fel, iar la doar 1 din 5 Proiectanți de construcții industriale le-au crescut afacerile. Sursa: Studiu privind piata construcţiilor industriale din România, www.iresearch.ro

În acelaşi timp, dorim să vă împărtăşim şi evoluţia veniturilor Proiectanţilor de construcţii industriale din România, analiză realizată de IBC Focus pe baza răspunsurilor a 108 Proiectanţi cu activităţi în special în segmentul construcţiilor de hale, participanţi la studiul privind piaţa construcţiilor industriale, realizat în mai 2010. Iată împărţirea celor 108 Proiectanţi de construcţii industriale, pe modul în care s-a dezvoltat afacerea lor în 2009 comparativ cu 2008: Cum a evoluat afacerea în 2009?

Număr respondenţi

A mers in regres

74

A progresat

22

A stagnat

12

Total

108

Iar dacă analizăm cu atenţie acest tabel, vom vedea că, pentru 1 din 5 firme de proiectare din segmentul industrial, veniturile au crescut în 2009 comparativ cu 2008. Acest lucru s-a datorat faptului că segmentul industrial a avut o evoluţie diferită faţă de cea a întregului sector al construcţiilor în 2009. Deşi a fost un an slab pentru construcţiile de tip hală, acesta a fost susţinut de anumite subdomenii cum ar fi retail-ul, sălile sau centrele sportive, centrele mici şi mijlocii de depozitare (logistice). Acest lucru explică faptul că, pentru 1 din 5 firme de proiectare din aceste segment vânzările au crescut în 2009.

15


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Cum au evoluat profiturile Proiectanţilor în perioada 2006 - 2009 La fel ca evoluţia cifrei de afaceri cumulată a primilor Proiectanţi din Construcţii, profitul net cumulat al acestora a înregistrat în perioada 2006 2008 un trend ascendent care s-a rupt însă începând cu 2009. Astfel în 2009 profiturile nete ale Proiectanţilor de Top au înregistrat o scădere de circa 35% faţă de cele înregistrate anul anterior.

* Au fost luate în calcul la această analiză doar acele firme care aveau publicate datele privind cifră de afaceri înregistrată începând cu 2006 şi până în 2009 vizualizate la data de 1 octombrie 2010

Dacă diferenţa dintre cifrele de afaceri cumulate ale Top 100 Proiectanţi în construcţii şi cele înregistrate de Top 100 Antreprenori în Construcţii a fost de doar 3 procente, în 2009 faţă de 2008, analiza comparativă a profiturilor lor indică o diferenţă mult mai mare a ratelor de scădere. Astfel rata de scădere a profiturilor cumulate ale Top 100 Proiectanţi a fost în 2009 de 35% faţă de 2008, în timp ce cea înregistrată de Top 100 Antreprenori în construcţii a fost de 46%, cu 11 procente mai mare. Aceste cifre indică, încă o dată, faptul că în general Antreprenorii Generali au cheltuieli mai mari decât Proiectanţii în construcţii, fapt ce duce la profituri mai mici.

17


ibcfocus.ro

Veniturile Proiectanților versus Veniturile Antreprenorilor în 2009 În luna septembrie 2010 IBC Focus a lansat primul TOP 100 Antreprenori Generali în Construcţii din România. Astfel am dorit să comparăm veniturile înregistrate de aceştia în 2009 cu cele înregistrate de TOP 100 Proiectanţi în Construcţii în acelaşi an.

Analiza este una cu atât mai interesantă cu cât, deşi veniturile Antreprenorilor Generali au fost în 2009 de circa 8 ori mai mari decât cele înregistrate de Proiectanţi, rata profitabilităţii primilor este înjumătăţită faţă de cea înregistrată de Proiectanţi.

Evoluţia comparativă a cifrei de afaceri şi a ratei profitabilităţii Top 100 Proiectanţi versus Top 100 Antreprenori Generali

În acelaşi timp, dacă primii 100 Antreprenori Generali din Construcţii deţineau în 2009 20% din piaţa construcţiilor din România, TOP 100 Proiectanţi în Construcţii deţineau doar 2.5 procente din această piaţă.

100 Proiectanţi deţin 2.5% din valoarea pieţei construcţiilor

18


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Marketing-ul către Proiectanţi – canalele lor de informare

IBC Focus a dorit să afle de la cei 108 Proiectanţi participanţi la studiul privind piaţa construcţiilor industriale din România: “Care sunt principalele canale prin care aflaţi de noi soluţii tehnice?” În urma analizei IBC Focus a reieşit că, cel mai des folosit canal pentru a afla noi soluţii tehnice este internetul, într-o proporţie de 34%. Următorul canal, ales în proporţie de 26% dintre Proiectanţi, este cel al revistelor şi cataloagelor de specialitate.

Surse de informare ale Proiectanților de construcţii industriale

Analiza indică Internetul ca cel mai folosit canal atât în rândul Proiectanţilor cât şi al Antreprenorilor, ce relevă o tendinţă foarte interesantă pentru furnizorii de materiale din România: promovarea online ar trebui să fie cap de lista pe agenda fiecărui manager de marketing. Într-adevăr tot mai multe studii arată că, începând cu 2008, tot mai multe firme din sectorul construcţiilor aleg să se promoveze online, de când bugetele de marketing au scăzut drastic datorită recesiunii economice. În graficul alăturat (dreapta) putem vedea care sunt metodele de promovare online preferate de companiile din piaţa construcţiilor ce activează în România, conform unui studiu realizat de IBC Focus în perioada 23 decembrie 2009 - 22 ianuarie 2010, la care au participat 258 respondenţi din industria construcţiilor și instalațiilor.

Metode de promovare alese de furnizorii în domeniul construcțiilor și instalațiilor

După cum se poate remarca, prima metodă de promovare online indicată de circa 1 din 4 din cei 258 respondenţi la studiul IBC Focus, este înscrierea firmei pe portaluri specializate. A două metodă preferată de companiile din piaţa construcţiilor, la foarte mică distanţă de prima alegere, este reprezentată de campaniile de emailing, metodă indicată de 23% dintre respondenţi. În cazul în care vă orientaţi înspre campanii de marketing direct sub formă de emailing către Beneficiarii, Proiectanţii sau Antreprenorii activi din piață, IBC Focus vă poate ajuta în acest demers. Mai multe detalii despre serviciul de email marketing puteti afla la marketing@ib-

cfocus.ro. Mai multe informaţii privind comportamentul online al companiilor din piaţa construcţiilor puteţi găsi în documentul „Cum se promovează firmele din piaţa construcţiilor în mediul online”, realizat de IBC Focus în luna martie 2010, şi pe care îl puteţi accesa fără niciun cost în calitate de client IBC Focus, prin comandă la marketing@ibcfocus.ro.

19


ibcfocus.ro

1

LOCURILE 1-10

B

INSTITUTUL DE STUDII ŞI PROIECTĂRI ENERGETICE SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

2

B

3

B

2008

2.127.108 3.920.362 3.821.955

667.829

Proiecte realizate

1. Autostrada Târgu Mureş - Ditrău, jud. Harghita 2006 2007 2008 2009 2. Variantele de ocolire Tuşnad şi Topliţa 3. Varianta de ocolire Bârlad şi Timişoara 29.763.300 60.085.741 73.057.467 60.770.511 1.874.637 3.671.622 6.790.925

1.098.266

EPSTEIN ARCHITECTURE & ENGINEERING SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

4

2007

SEARCH CORPORATION SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

1. Combinat Siderurgic- Olteniţa 2009 2. Proiect de captare şi stocare a CO2 - Turceni 3. Construire maternitate - Buzău 36.605.756 46.873.273 57.386.309 62.959.628 2006

Proiecte realizate

1. Depozit logistic WDP - Oarja, jud. Argeş 2006 2007 2008 2009 2. Fabrica de echipamente petroliere - Ploieşti 3. Hale producţie - Cluj Napoca 15.273.823 52.898.697 57.244.552 -

3.637.420 3.340.935 -8.033.015

Proiecte realizate INSTITUTUL DE STUDII ŞI PROIECTĂRI 1. Studiu de prefezabilitate privind valorificarea potenţialului hidraulic al râului Buzău aval HIDROENERGETICE ISPH SA de CHE Nehoiasu, în ipoteza realizării acumulării CIRESU la volumul de 191 mil. M3

2. Regularizarea râului Ialomiţa amonte şi aval Târgovişte zonele Branesti, Secuieni, Comi2006 2007 2008 2009 sani, Bucşani, Marcesti, Dobra, Gheboaia, Finta, Cornesti jud. Dâmboviţa Cifra afaceri 46.329.329 46.553.446 46.843.520 52.837.643 3. Proiecte de retehnologizare/modernizare amenajări hidroenergetice : CHE Lotru, CHE (RON) Porţile de Fier, CHE Stejaru Profit net (RON) 13.580.624 9.201.790 12.042.390 11.454.672

5

Jud. PH

IPIP SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

6

B

B

1. Fabrica de ulei - Lehliu-Gară, jud. Călăraşi 2009 2. Hidrocracare Blânda - Constanţa 3. Fabrica de Hidrogen - Constanţa 14.301.123 23.112.675 31.870.556 40.053.951 2006

301.766

2007

2008

358.169 4.012.979

8.660.752

IPTANA SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

7

Proiecte realizate

Proiecte realizate

1. Amenajare râul Argeş 2009 2. Aeroportul Cluj - Napoca 3. Variante ocolitoare Bistriţa, Gheorgheni, Miercurea Ciuc 42.461.721 40.173.885 49.227.872 39.954.309 2006

2007

2008

2.362.125 2.402.577 3.517.021

1.394.811

METROUL SA 2006

2007

Proiecte realizate

2008

1. Reabilitare sediu - Tribunalul Giurgiu - Bolintin-Vale, jud. Giurgiu 2009 2. Modernizare sediu Tribunal Bucureşti

Cifra afaceri 34.183.918 31.998.025 41.175.521 39.843.033 (RON) Profit net (RON) 12.907.839 8.718.184 13.181.337 11.210.452

8

B

TAHAL ROMANIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

9

B

10

1. Reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare - jud. Tulcea 2006 2007 2008 2009 2. Reabilitare staţia de epurare Arad 14.419.181 25.021.098 21.108.593 37.532.489 3. Tronson de canalizare – Cobadin, jud. Constanța 403.261

425.160 -12.821.917

55.092

EKIUM ROMANIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

Proiecte realizate

Proiecte realizate

1. Hotel - Malabo, Guineea Ecuatorială 2006 2007 2008 2009 2. Complex Sportiv - Guineea Ecuatorială 3. Supermarket Auchan - Iaşi 7.023.506 8.956.289 23.433.155 33.930.432 2.746

217.093 1.110.876

962.018

TRACTEBEL ENGINEERING SA

Proiecte realizate

1. Reabilitarea şi extinderea la 4 benzi a centurii rutiere a municipiului Bucureşti pe sectorul cuprins între DN 1 A şi DN 2 - Bucureşti 2. Reparaţia capitală a căii de rulare „Delta” şi a sistemului de balizaj luminos afe2006 2007 2008 2009 rent - Aeroportul internaţional Aurel Vlaicu, Bucureşti Cifra afaceri 13.554.223 17.723.331 24.491.282 33.227.621 (RON) 3. Reabilitare termică a 4 blocuri - Azuga, jud. Prahova Profit net (RON) 1.916.091 2.030.686 2.164.766 3.910.339 Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 22


LOCURILE 11-20

11

Jud. VL

ELECTROVÂLCEA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

12

Jud. CJ

13

B

B

B

205.514

730.567

260.565

572.265

Proiecte realizate

1. Suprafaţă de depozitare şi acces camioane - Oradea 2006 2007 2008 2009 2. Extindere hală – Mediaş 3. Fabrica de componente electronice şi birouri - Braşov 2.556.448 47.721.508 27.661.879 -

109.051 4.472.940

2.436.150

Proiecte realizate

1. Şosea ocolitoare - centură - Suceava 2. Variantă de ocolire oraş Buftea 2006 2007 2008 2009 3. Variante de ocolire pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Cluj, Iaşi, Gorj, Giurgiu, Vrancea, Dolj 14.826.569 26.089.587 34.106.244 27.483.103 3.348.132 4.344.980 11.292.617

5.538.795

2007

2008

589.091 2.703.872 2.267.361

3.154.505

Proiecte realizate

1. Refacţie totală linia CF Adjud - Siculeni, jud. Vrancea 2009 2. Modernizare staţie CF Jimbolia şi Moraviţa, jud. Timiş 3. Hală mentenanţă şi remizare rame electrice - Craiova 20.069.218 17.275.901 22.227.560 25.925.149 2006

2007

2008

6.549.164 2.476.364 2.604.561

3.075.471

EGIS BCEOM INTERNATIONAL SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

Proiecte realizate

1. Millenium Logistic Park - Popeşti-Leordeni, jud. Ilfov 2009 2. Complex wellness-termal Nymphaea - Oradea 3. Ansamblul Rezidenţial Evolia - Frumușani 3.961.518 13.775.047 15.545.492 27.442.968 2006

CONSIS PROIECT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

16

2008

ARCADIA ENGINEERING SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

15

2007

CONSITRANS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

14

1. Canalizare şi epurare ape menajere - Pietrari, jud. Vâlcea 2009 2. Centru de convenţii şi expoziţii Oltenia Nord - jud. Vâlcea 3. Reţea apă - canalizare şi staţie epurare - Gradistea, jud. Vâlcea 11.677.398 21.714.957 20.911.065 30.912.776 2006

LUPP PROJEKT TRANSILVANIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

2006

2007

-

-

Proiecte realizate

1. Sectorul de Autostradă Cernavodă-Medgidia - sistem Design&Build 2009 2. Detalii de execuţie - Sectorul de autostradă Arad-Timişoara 3. Amenajarea Complexului Silver Mountain - Poiana Braşov 24.158.915 25.278.954 2008

4.371.509

3.325.104

17

B

PROIECT BUCUREŞTI SA

Proiecte realizate

18

B

PRIMACONS GROUP SRL

Proiecte realizate

1. Realizarea Infrastructurii de cercetare Electric Light Infrastructure - Nuclear Physics - Bucureşti 2. Consolidare şi modernizare Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar - Arseni - Bu2006 2007 2008 2009 cureşti Cifra afaceri 3. Proiect tehnic şi elaborarea detaliilor de execuţie aferente obictiviului Pasaj De33.978.542 45.743.880 34.363.189 23.995.884 (RON) nivelat Superior Basarab - Bucureşti Profit net (RON) 5.652.380 19.750.269 7.011.325 2.140.016

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

19

B

20

213.803

94.234

446.581

436.893

EPTISA ROMÂNIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

1. Realizarea Proiectului Tehnic și al Detaliilor de execuție pentru autostrada București-Brașov, sectorul Moara Vlăsiei - Ploiești 2006 2007 2008 2009 2. Elaborarea Studiului de circulație pe raza sectorului 2 - București 1.739.366 3.969.095 4.852.211 22.063.921 3. Podul peste Crișul Repede - Oradea Proiecte realizate

1. Extinderea reţelei de apă şi canalizare - Suceava 2006 2007 2008 2009 2. Reabilitarea şi construcţia staţiei de epurare - Făcăi, jud. Dolj 3. Extinderea şi reabilitarea staţiei de epurare - Zimnicea 1.744.309 5.076.544 11.424.921 20.355.308 98.854

208.349

479.218

1.462.174

PRO CONS XXI SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

Proiecte realizate

1. Varianta de ocolire – Reşiţa 2009 2. Modernizarea reţelei de străzi urbane - Breaza, jud. Prahova 3. Reparaţii şi întreţinere carosabil, străzi, alei, parcări şi trotuare - Craiova 4.392.980 16.776.437 10.684.382 19.652.227 2006

2007

2008

3.098.041 11.991.135 6.702.525

6.353.579

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 23


ibcfocus.ro

21

LOCURILE 21-30

B

GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

22

B

23

B

B

Jud. PH

2008

1.002.180 1.510.731 1.805.640

330.828

Proiecte realizate

1. Proiectare linie CF Braşov - Sighişoara 2006 2007 2008 2009 2. Modernizare linie CF Bucureşti - Constanţa 3. Reabilitare linie CF Câmpina - Predeal 21.200.262 20.242.260 13.181.731 16.943.117 88.319

77.351

68.276

52.843

2006 -

Proiecte realizate

1. Modernizarea reţelei de canalizare – Craiova 2. Lucrări de reabilitare şi extindere a clădirilor Judecătoriilor Blaj, Vatra Dornei, 2007 2008 2009 Vişeu de Sus şi a tribunalului Baia Mare – jud. Alba şi Maramureş 21.643.422 16.664.410 3. Staţii de epurare în oraşele Agnita şi Dumbrăveni – jud. Sibiu -

1.564.174

1.064.607

POYRY ROMÂNIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

25

2007

EPTISA SERVICIOS DE INGENIERIA SL MADRID

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

24

1. Extindere reţea canalizare - Chiajna, jud. Ilfov 2009 2. Extindere reţea de alimentare cu apă - Pantelimon, jud. Ilfov 3. Complex administrare căi navigabile - Giurgiu 20.219.355 32.566.790 33.838.918 17.583.127 2006

I.S.P.C.F. SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

Proiecte realizate

Proiecte realizate

1. Centura Sebeş - Sebeş, jud. Alba 2009 2. Depozit ecologic (trei hale) - Moara, jud. Suceava 3. Drum de centură DN 25 şi DN 24 - Tecuci 18.344.739 34.436.522 25.586.415 16.402.622 2006

2007

2008

3.473.482 7.838.346 1.998.408 -5.941.402

ILF CONSULTING ENGINEERS SRL 2006

2007

2008

Proiecte realizate

1. Reabilitare rezervor - Jilava, jud. Ilfov 2009 2. Proiecte pentru reabilitarea instalaţiilor de alimentare cu apă în 5 judeţe

Cifra afaceri 10.388.028 12.706.457 12.713.103 15.974.743 (RON) -305.173 122.524 141.671 178.771 Profit net (RON)

26

B

EGIS ROMÂNIA SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

27

B

B

29 30

113.689

66.548

499.733

2006

2007

2008

2009

9.101.791 10.756.102 12.939.159 15.341.848 830.762 502.729 790.944 1.019.083

1. Lărgire la 4 benzi centura Bucureşti Sud între A2 (km 23 + 600) şi A1 (km 55 + 520) – Sector 3: km 43 + 000 – km 55 + 520 2. Drum Express Sibiu-Făgăraş

1. Acumulare Pascani pe râul Siret - PT, CS, DE, AT 2009 2. Apărare maluri pârâul Ciotina - Iacobeni, jud. Suceava 3. Acumulare Runcu pe râul Mara - Runcu, jud. Dâmboviţa 14.750.684 16.297.657 15.687.110 15.263.071 2006

2007

2008

4.586.937 3.782.558 1.323.859

309.320

2006 -79.499

Proiecte realizate

1. Petrom City - Bucureşti 2007 2008 2009 2. Fabrica prelucrări metale – Giurgiu 3. Mega Mall, Electroaparataj - Bucureşti 3.702.892 15.183.637 -

355.432

977.959

LOUIS BERGER SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

Proiecte realizate

Proiecte realizate

L BAU ENGINEERING ROMÂNIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

21.303

AQUAPROIECT SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

1. Autostrada Braşov – Oradea 2. Proiect by-pass - Arad 2006 2007 2008 2009 3. Autostrada Braşov - Cluj - Borş Secţiunea 3C, Suplacu de Barcău – Borş - jud. Bihor 3.011.181 6.244.096 9.801.611 15.712.023

ARCADIS EUROMETUDES SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

28

Proiecte realizate

2006 4.803.192 474.298

Proiecte realizate

1. Reabilitarea infrastructurii educaţionale 106 şcoli - Bucureşti 2. Servicii de consultanţă pentru proiectarea şi supervizarea lucrărilor la 10 poduri - Dobrogea 2007 2008 2009 3. Servicii de asistentă tehnică a lucrărilor de alimentare cu apă şi canalizare - Baia 9.592.899 14.995.666 Mare -

140.039

1.002.450

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 26


LOCURILE 31-40

31

Jud. CJ

D P CONSULT SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

32

B

33

B

B

B

B

38 39 40

-

-

2009 1. Reabilitarea DN18 - Baia Mare-Iacobeni

2008

4.150.765 13.771.868 469.245 820.098

2006

2007

Proiecte realizate

2009 1. Ansamblu rezidenţial Season Residence - Braşov

2008

1.091.679 3.726.440 3.789.881 13.607.838 150.738 4.979 149.783 30.263

Proiecte realizate

1. Întocmire Documentaţie de Avizare lucrări de intervenţie (DALI) pentru execuţie reparaţie capitală DN 13E, km 0+000 - 23+362 km 30+332 - 89+818 2006 2007 2008 2009 2. Asistentă Tehnică pentru elaborarea studiului de fezabilitate, proiectului tehnic, detaliilor de execuţie şi documentaţiei de atribuire pentru variantele de oco16.777.670 16.429.774 17.320.718 13.384.099 lire Sighişoara, Făgăraş şi Huedin 5.229.241

843.642

380.909

107.696

2007

2008

960.312 1.453.829 1.609.639

2.180.308

Proiecte realizate

1. Reabilitare centru istoric - Bucureşti 2009 2. Complexul cultural sportiv Nadia Comăneci - Voluntari 3. Centru de convenţii şi expoziţii Oltenia Nord - Călimăneşti, jud. Vâlcea 10.246.446 13.910.928 4.750.661 13.079.147 2006

2007

2.425.496 1.208.129

2008

142.898 -3.730.937

2006 -

2007 9.102.769 240.940

Proiecte realizate

1. Reabilitare şi modernizare sediu C.N. Transelectrica - Bucureşti 2. Hangar întreţinere aeronave cu facilităţi tehnice şi operaţionale - Otopeni, jud. 2008 2009 Ilfov 11.655.897 3. Adora Mall 2S+P+2E - Craiova -

-1.436.778

Proiecte realizate

1. Centru comercial Metro - Brăila 2006 2007 2008 2009 2. Magazin Bricolaj Leroy Merlin - Bucureşti 3. Centru comercial Policolor - Bucureşti 4.267.352 4.204.347 2.688.746 10.577.277 3.453.549 1.308.865

818.624

2.561.198

C3D ARCHITECTS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

Proiecte realizate

1. Palat Justiţie Mehedinţi - Drobeta Turnu Severin 2009 2. Proiectare Infrastructură COLOSSEUM - Bucureşti 3. Proiectare infrastructură Smart- Park - Bucureşti 6.383.900 6.022.918 18.480.824 13.292.038 2006

REAL DESIGN PROIECT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) Jud. CT

2007

KAPPA ARCHITECTS & ENGINEERS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

2006

Proiecte realizate

OVE ARUP & PARTNERS INTERNATIONAL LIMITED LONDRA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

2006 -

Proiecte realizate

1. Reabilitare si modernizare Spitalul Judetean Dambovita - Targoviste 2. Reabilitarea Spitalului de urgenta Dr. Constantin Opris - Baia Mare, jud. Maramures 2007 2008 2009 3. Reabilitarea Spitalului Judetean de urgenta Dr. Fogolvan Kristof - Sfantu Ghe2.452.666 13.905.453 orghe, jud. Covasna 188.592 4.847.080

M & D CONS INVESTIŢII SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

37

7.648.631 9.167.889 8.164.883 14.679.826 339.802 459.424 1.062.205 3.360.160

HALCROW ROMÂNIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

36

1. Varianta de ocolire Est - Cluj-Napoca 2009 2. Modernizarea drumului european E 576 - jud. Suceava

2008

PERSPECTIVES CONSTRUCTIONS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

35

2007

EGNATIA ODOS SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

34

2006

Proiecte realizate

PROIECT BUCUREŞTI GRUP CONSULTANŢĂ IMOBILIARE SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

2006

2007

-

-

2008

Proiecte realizate

1. Sală polivalentă - Constanţa 2009 2. Restaurant - Mamaia, jud. Constanţa

115.019 10.108.364 -8.622 -9.179

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 27


ibcfocus.ro

41

LOCURILE 41-50

B

VIO TOP SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

42

Jud. CT

43

Jud. PH

B

Jud. PH

Jud. AG

B

2007

2008

2.251.679 5.057.157 6.892.771 171.456 1.227.770 2.528.385

2006

2007

Proiecte realizate

2009

2.310.542 2.937.607 7.093.894 183.732 146.051 128.630

9.409.785 150.964

2006

2007

2008

592.609 1.343.215 3.912.120 276.743 814.401 1.745.975

2006

2007

2008

6.688.359 12.177.555 14.085.245 1.921.181 3.222.359 2.129.083

2006

2007

-

-

2006

2007

2008

50

4.986.665

-426.981

2007

2008

2008

2008

3.048.137 7.216.974 8.346.933 987.720 2.711.471 1.742.201

Proiecte realizate

1. Apă și Canalizare - Albeștii de Muscel, jud. Argeș 2009 2. Pod DN 73D - Pitești - Câmpulung 3. Plan Urbanistic General - Schitu Goleşti, jud. Argeş 7.921.026 123.078

Proiecte realizate

1. Cartierul American Village - Pipera, jud. Ilfov 2009 2. Ansamblu rezidenţial Perla 2 - Bucureşti

7.892.284 -524.907

2007

2008

Proiecte realizate

1. Hotel 4 stele, D+P+2E - Cluj Napoca 2009 2. Fabrica de produse de panificaţie - Câmpia Turzii, jud. Cluj 3. Stadion Ion Moina „Cluj Arena” - Cluj Napoca 7.844.463 1.927.612

VEOLIA WATER SOLUTIONS & TECHNOLOGIES ROMANIA SRL 2006

Proiecte realizate

1. Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în Valea Jiului - jud. Hunedoara 2009 2. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată - jud. Satu Mare 8.415.836 3. Reabilitare şi modernizare sisteme de apă şi canalizare - jud. Prahova

DICO ŞI ŢIGĂNAŞ BIROU DE PROIECTARE SRL 2006

Proiecte realizate

1. Ansamblul rezidenţial Felicity - Bucureşti 2009 2. Modernizare depozit carburanţi- Piatra Neamţ 3. Centre comerciale GTC Romania 9.077.730

ASCO CONSTRUCŢII SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

1. Reabilitare DN 67 C Bengesti-Rânca-Obârşia Lotrului Sebeş km 0-148+200 2009 2. Reabilitare DN 67 B Scoarţa - Dragasani-Piteşti km 0 - 188+340 3. Centura de ocolire Drăgăşani Est 9.265.591

-91.538 -8.356.479

5.284.958 5.616.573 7.941.744 435.476 322.305 210.934

2007

1. Extinderi reţele de distribuţie a gazului pe raza de activitate a EON GAZ DISTRIBUŢIE SA - 28 centre operaţionale Proiecte realizate

Cifra afaceri 10.918.122 13.313.011 29.837.814 (RON) 458.554 1.861.869 6.183.205 Profit net (RON)

49

3.880.029

2008

2006

Jud. CJ

1. Hală depozitare, showroom materiale instalaţii gaze şi termice - Bacău 2009 2. Hală industrială P+2E - Braşov 3. Hală de depozitare - Timişoara 9.472.506

EFTIMEX GRUP SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

48

2006

Proiecte realizate

ILF BERATENDE INGENIEURE ZT GESELLSCHAFT MBH ROMANIA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

47

1.847.675

TEBODIN ROMANIA CONSULTANTS & ENGINEERS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

46

2.186.995 6.207.354 9.866.131 1.000.524 2.024.159 2.181.347

1. Reabilitare Coridor 4 CF Curtici-Simeria 2009 2. Reabilitare Coridor 4 CF Simeria-Braşov 3. Reabilitare Coridor 4 CF Bucureşti-Constanţa 9.896.535

IRIMAT CONS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

45

2008

VEXANO SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

44

2007

EUROPROIECT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) Jud. SM

2006

Proiecte realizate

Proiecte realizate

2009 1. Staţia de epurare a apei uzate - Buzău

Cifra afaceri 60.053.290 8.249.549 13.859.814 7.725.977 (RON) 39.317 1.307.460 -3.881.171 Profit net (RON) 3.177.621

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 28


LOCURILE 51-60

51

B

RAMBOLL ROMÂNIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

52

Jud. IS

53

Jud. CT

B

-

2008 3.567.249 154.650

2006

2007

-

-

Proiecte realizate

2008 4.861.202 1.671.100

2006

2007

-

-

2008 7.986.531 440.125

2006

2007

-

-

2008 6.744.913 3.153.722

2006

B

B

58

2007

2008

59 60

142.931

Proiecte realizate

1. Imobil de locuințe D+P+3E - Constanta 2009 2. Imobil de spații comerciale P+4E - Constanța 3. Ansamblu rezidențial „Corallia Holiday Apartments” - Constanța 7.356.010 259.055

Proiecte realizate

2009 1. Retehnologizare staţie de tratare a apelor uzate - Braşov 7.336.288 -448.095

2007

-

-

2008 21.287.603 295.006

Proiecte realizate

1. Sediu SPP - Bucureşti 2009 2. Reamenajarea zonei de agrement - Arad

7.234.184 146.133

2006

2007

2008

4.851.600 8.859.492 6.118.628 1.609.821 4.016.401 621.119

2006

2007

-

-

2008 12.158.252 -5.080.186

2006 -

2007

2008

10.955.372 8.509.661 2.736.489 493.745

POPP & ASOCIAŢII SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

2006

2007

2008

3.284.303 9.518.275 13.175.344 932.973 3.763.561 4.092.407

Proiecte realizate

1. Variantele de ocolire Pascani, Roman, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei - jud. Iaşi, Suceava şi Bacău 2. Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii intrajudetene DJ 282, Iaşi - Movi2009 leni - Gropniţa - Jud. Iaşi 7.225.701 3. Reabilitarea şi modernizarea DJ 248A şi DJ 246, pe traseul Iaşi - Tibanesti Dagata - jud. Iaşi 80.704 Proiecte realizate

1. Modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene 2010-2012 - jud. Cluj 2009 2. Reabilitare cale ferată - Simeria Curtici 3. Drum Expres Sibiu-Făgăraş 7.122.929 51.018

DREES & SOMMER ROMÂNIA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

2006

POYRY INFRA GMBH LORRACH

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

1. Depozit piese de schimb Renault - Oarja, jud. Argeş 2009 2. Şoseaua de coastă „Riviera Tomis” - Constanţa 3. Reabilitare drumuri comunale - Slobozia Moară, jud. Dâmboviţa 7.593.879

EXPERT PROIECT 2002 SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

Proiecte realizate

ELECTROPROIECT SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

57

1.213.903

LUDAN ENGINEERING SRL

Cifra afaceri 24.935.695 24.652.843 4.347.271 (RON) 166.287 Profit net (RON) 1.120.424 1.554.129

56

1. Institutul Regional de Oncologie - Iaşi 2009 2. Reabilitare sală sport Constanţa - Constanţa 3. Planul Urbanistic General Bacău - Bacău 7.621.794

KALINIA PROIECT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

55

2007

1. Proiectare,autorizare,supervizare pentru 8 depozite de deşeuri şi 10 centrale de bioremediere - România 2009 2. Supervizare lucrări de reabilitare DN 6 Drobeta Tr Severin-Lugoj 2005-2011 3. Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii regi7.625.467 unii Nord Vest (Turda Sângeorz Băi) 253.798

BLIZZARD DESIGN SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

54

2006 -

Proiecte realizate

ARCADIS TGH SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Proiecte realizate

1. Modatim Business Center III - Timişoara 2009 2. Ansamblul Rezidenţial German Belvedere - Bucureşti 3. Ansamblul Rezidenţial Feteşti - Bucureşti 6.892.312 1.955.732

Proiecte realizate

1. Proiectare structură de rezistenţă Complex de clădiri SMART PARK - Bucuresti 2009 2. Expertizare tehnică privind ansamblul structural şi proiect tehnic de consolidare structură Biserica Evanghelică - Sibiu 6.853.232 3. Proiectare structură de rezistenţă Centru SPA - Bucureşti 86.212

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 29


ibcfocus.ro

61

LOCURILE 61-70

B

HILL INTERNATIONAL SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

62

Jud. SB

63

Jud. MM

B

B

Jud. TR

B

69 70

-

2008 6.931.412 2.203.145

2.286.959

2006

2007

-

-

6.733.056 93.110

2006

2007

-

-

2008 10.701.170 3.043.036

2006

2007

6.785.662 -20.833

2006

1.181.165

1. Tron Tower 5S+P+25E - Bucuresti 2009 2. Pipera City - Pipera, jud. Ilfov

6.718.900 879.190

2007

2008

1. Sală de sport şcolară tip - toată ţara 2009 2. Aşezământe culturale tip - toată ţara 3. Bazine de înot didactic - toată ţara 6.708.248 2.912.273

2007

Proiecte realizate

1. Bază depozitare cereale 10000 tone - jud. Dolj 2009 2. Extinderea capacităţii de Procesare a produselor lactate - Zimnicea, jud. Teleorman

2008

3.185.475 4.774.212 7.778.430 478.857 623.799 815.819

6.656.544 440.628

2006

2007

-

-

Proiecte realizate

2008 2.489.860 184.989

1. Crystal Tower - Bucureşti 2009 2. Centru Comercial Policolor - Bucureşti 3. Imobil birouri şi magazine de lux - Bucureşti 6.554.012 826.092

2006

2007

-

-

2008 5.920.105 -3.335.583

2006

2007

2008

2.253.335 4.707.165 5.698.739 697.026 1.859.775 2.543.295

Proiecte realizate

1. Centrul comercial Atrium - Cluj Napoca 2009 2. Centrul comercial Atrium - Arad 3. Centrul comercial Atrium - Satu Mare 6.317.003 460.899

BOGART CONSTRUCT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

Proiecte realizate

Proiecte realizate

2.555.291 2.300.173 4.851.448 882.367 1.031.363 1.938.353

2006

Proiecte realizate

1. Hotel 4 stele - S+P+8 - Cluj Napoca 2009 2. Imobil birouri - P+4E+EtR - Cluj Napoca 3. Centru rezidenţial şi spaţii comerciale - Arad şi Oradea 6.720.654

2008

777.705 3.080.233 8.756.607 5.487 754.268 -559.490

Proiecte realizate

1. Servicii municipale pentru 5 judeţe - Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Dolj 2009 2. Reabilitarea zonelor urbane cu deficienţe majore ale reţelei de canalizare - Arad

2008

EC HARRIS PROJECTS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) Jud. CJ

2007

1. Racord la SNT a Fabricii de cărămidă -Sighişoara jud. Mureş 2009 2. Post de măsurare Afumaţi din SRM Voluntari, jud. Ilfov 3. Subtraversare – Sebeş, jud. Alba. 6.831.627

TEHNOCLIMA SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

2006 -

Proiecte realizate

MODUL PROIECT SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

68

5.596.832

TECON SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

67

2.464.693 1.889.067

LAUSTER & RADU ARHITECŢI SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

66

-

1. Reabilitare 106 şcoli - Bucureşti 2009 2. Proiectare şi construire variantă de ocolire a municipiului Constanţa 3. Reabilitarea sitemului de apă şi apă uzată - Râmnicu Vâlcea 6.840.225

ARHIMAR SERV S.R.L BAIA-MARE (Punct de Lucru Cluj-Napoca)

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

65

-

2008

PELL FRISCHMANN CONSULTING ENGINEERS LTD LONDRA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

64

2007

PROINSCON SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

2006

Proiecte realizate

1. Stadion Municipal la Standarde Internaţionale - Cluj Napoca 2009 2. Parc Eolian Negrești - jud. Galaţi 3. Complex comercial tip Baumax Stehnic+P+E parţial - Cluj Napoca 6.212.842 1.049.084

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 30


LOCURILE 71-80

71

Jud. VL

DESIGNRO SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

72

B

73

Jud. BH

Jud. IF

2008

4.602.091 5.536.178 6.379.534 855.405 364.737 229.440

2006

2007

2008

1.784.043 5.319.212 8.693.195 1.425.034 491.451 1.606.971

2006

2007

2008

863.479 1.487.805 1.897.422 486.737 735.823 197.646

2006

2007

2008

4.565.625 7.673.095 7.719.249 270.001 411.652 157.285

2006

B

2007

2008

B

2006

2007

2008

WESTFOURTH ARCHITECTURE SRL 2007

2008

Cifra afaceri 12.567.787 12.427.258 10.917.670 (RON) Profit net (RON) 2.981.388 2.493.262 1.402.876

78

B

79 80

1. Reabilitare termică clădiri - Bucureşti, sector 1 2009 2. Reabilitare termică clădiri - Bucureşti, sector 4 3. Reabilitare termică imobile locuinţe - Târgovişte 5.824.427 788.056

Proiecte realizate

1. Parc Industrial Eurobusiness - Oradea 2009 2. Reabilitarea drumului Judeţean 108 Bratca - Bulz - jud. Bihor 3. Reabilitare Pta. Ferdinand - Pta. Unirii - Oradea 5.810.620 14.566

2006

2007

2008

5.570.187 12.656.523 17.137.249 2.050.703 5.645.776 7.463.836

2006

2007

5.665.141 989.928

2009 1. Centrul Comercial COLOSSEUM - Bucureşti 5.611.133 468.287

Proiecte realizate

1. Sediu Unicredit Tiriac Bank – Bucureşti 2009 2. Ansamblu rezidenţial - Bucureşti, Bd. Poligrafiei 3. Ansamblu rezidenţial - Bucureşti, str. E. Brote 5.449.470 597.892

Proiecte realizate

1. Locuinţe colective S+P+1E+2+3+4R - Bucureşti 2009 2. Ansamblu rezidenţial – Ostratu – jud. Ilfov 3. Complex mixt S+P+10E – Bucureşti 5.346.721 1.431.420

Proiecte realizate

2008

4.021.498 7.186.247 4.013.833 539.591 1.223.840 732.575

2009 1. Campus şcolar agricol Doamna Chiajna - Chiajna, jud. Ilfov 5.322.338 698.487

PROIECT BUCOVINA SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

2006

Proiecte realizate

2009 1. Linie de cale ferată dublă electrificată - Bucureşti - Constanţa

SĂGETATOR SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) Jud. SV

Proiecte realizate

ALPHA STUDIO SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) Jud. TL

147.026

Proiecte realizate

5.124.011 11.164.823 12.686.839 110.172 2.049.572 1.183.520

2006

Proiecte realizate

1. Academia de fotbal Gheorghe Hagi - Ovidiu, jud. Constanţa 2. Europolis Park Bucharest - Chiajna, jud. Ilfov 2009 3. Depozit logistic de mărfuri alimentare şi nealimentare - Popeşti-Leordeni, jud. Ilfov 5.888.321

ATELIER 3 SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

77

278.960

TAKENAKA EUROPE GMBH GERMANIA

Cifra afaceri 3.889.444 70.540.961 47.088.209 (RON) Profit net (RON) -1.540.181 -7.452.889 2.917.852

76

1. Grup social şi hală industrială - Râmnicu Vâlcea 2009 2. Instalaţia pentru sinteză polioli-polieteri - Râmnicu Vâlcea 3. Instalaţie şi depozite pentru distilare propilenă - Bradu, jud. Argeş 6.017.968

PROIECT BIHOR SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

75

2007

EURO BUILDING SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

74

2006

M.C. GENERAL CONSTRUCT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) Jud. DB

Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

2007

2008

3.152.458 2.881.517 387.282 203.374

3.418.018 482.875

Proiecte realizate

1. Hală de producţie confecţii textile -Suceava 2009 2. Fabrică de adezivi - Rădăuţi, jud. Suceava 3. Alimentare cu apă - Dornesti, jud. Suceava 5.291.604 78.473

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 31


ibcfocus.ro

81

LOCURILE 81-90

B

PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

82

B

83

Jud. CV

Jud. CJ

Jud. MH

B

Jud. VS

89 90

27.378

2006

2007

Proiecte realizate

2008

5.270.675 5.622.812 6.686.848 556.185 571.871 475.745

1. Consolidare şi reabilitări la un corp de clădire - Galaţi 2009 2. Locuinţe sociale D+P+3E - Galaţi 3. Modernizare Str. Traian – Galaţi 5.260.774 211.599

2006

Proiecte realizate

2007

2008

4.693.021 4.602.172 4.920.046 1.685.924 1.864.412 1.455.433

1. Magazin Materiale Construcţii şi Grădinărit Hornbach - Timişoara 2009 2. Modernizare Hotel Căprioara - Covasna 3. Hală producţie componente metalice - Săcele, jud. Braşov 5.197.802 1.841.141

2006

2007

2.631.467 3.485.341 2.351.248 490.405 979.405 333.369

2006

2007

2008

595.934 1.281.888 2.503.605 -160.165 138.712 182.212

2006

2007

2008

998.351 1.663.233 6.081.788 128.568 456.439 1.925.144

2006

2007

2008

4.752.851 5.726.362 7.961.826 649.355 486.874 1.204.697

2006

2007

5.114.774 727.219

2008

2.135.720 8.152.951 6.645.650 157.756 262.852 573.555

2006

2007

Proiecte realizate

1. Reabilitare alei şi iluminat public cimitir Sf. Gheorghe - Drobeta Tr. Severin, jud. Mehedinţi 2009 2. Sens Giratoriu zona Independenţei- intersecţie cu Splai Mihai Viteazu - Drobeta Tr. Severin, jud. Mehedinţi 5.095.133 32.402

Proiecte realizate

1. Parcare supraetajată - Constanţa 2009 2. Imobil de locuinţe colective P+4-5E - Constanţa 3. Laborator S+P+3E - Bucureşti 5.009.839 1.986.433

Proiecte realizate

1. Showroom şi service auto - Voluntari, jud. Ilfov 2009 2. Hotel 3S+P+4E+10E+12R - Bucureşti 3. Clădire de birouri clasa A - Willbrook Garden Plaza - Timişoara 4.961.208 759.832

Proiecte realizate

HILL INTERNATIONAL BUCHAREST SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

Proiecte realizate

1. Centru logistic Kaufland - etapa I – Mihai Viteazu, jud. Cluj 2009 2. Şcoală cu 36 de săli - Marghita, jud Bihor

2008

VIA PROIECT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

2008

ARCHITECT SERVICE SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

2007

1. Lucrări de refacere, reamenajare și refuncționalizare la Biblioteca Națională a României – București 2009 2. Consolidare şi restaurare Palat Victoria - Bucureşti 5.276.046 3. Consolitare şi restaurare Palatul Băncii Naţionale a României - Bucureşti

HOUSE CONSULT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

88

2006

4.116.415 6.863.193 9.848.469 229.484 196.364 91.754

Proiecte realizate

VIA VITA CONSTRUCŢII SRL (Tehno Proiect)

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

87

1.063.680

CONSARD PROIECTARE SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

86

1.528.609 4.769.583 6.163.742 833.737 1.739.593 2.160.146

1. Maritimo Shopping Center (Polus Center)- Constanţa 2009 2. Hală de cocs - Ploieşti 3. Consolidare, reamenajare şcoală de pompieri militari - Boldesti, jud. Prahova 5.281.654

V & K SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

85

2008

PROIECT SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

84

2007

CARPAŢI PROIECT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) Jud. GL

2006

Proiecte realizate

2008

6.225.609 5.716.748 6.688.312 587.732 180.365 23.225

1. Centrul Tehnologic RTR - Titu, jud. Dâmboviţa 2009 2. Străpungere Buzesti Berzei Uranus - Bucureşti 3. Reabilitare Pasaj Lujerului - Bucureşti 4.855.356 356.807

Proiecte realizate

1. Reabilitare 106 şcoli - Bucureşti 2009 2. Proiectare şi construire variantă de ocolire a municipiului Constanţa 3. Sală de sport şcolară - Bucureşti 4.850.154 -885.053

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 32


LOCURILE 91-100

91

Jud. CJ

PLAN 31 RO SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

92

Jud. MM

93

B

Jud. CS

Jud. SB

Jud. CJ

98 99

Jud. CJ

-

1. Staţie de epurare şi sistem de canalizare - Dobriţa, jud. Gorj 2009 2. Proiect integrat - Prigor, jud. Caraş Severin

2008

760.668 3.230.798 344.178 1.024.299

4.793.237 1.102.957

2006

2007

4.728.762 9.093.713 11.467.453 1.003.070 2.715.202 1.987.468

2006

2007

4.725.323 25.637

Proiecte realizate

2008

3.425.417 5.857.467 5.387.658 200.325 778.915 418.804

2006

2007

1. Spaţii învăţământ Universitatea Ovidius - Constanţa 2009 2. Sală de sport şcolară - Lunca Corbului, jud. Argeş 3. Modernizare pavilion al sanatoriului balnear - Techirghiol, jud. Constanţa 4.629.870 85.477

Proiecte realizate

1. Hotel Sport - Reşiţa 2009 2. Amenajare Piaţa Reşiţa Sud - Reşiţa

2008

856.502 1.777.042 3.803.740 98.349 194.841 62.450

2006 -

2007

2006

4.485.824 239.361

Proiecte realizate

2008

3.169.975 3.952.590 268.267 129.892

1. Hală procesare miere - Buneşti, jud. Braşov 2. Policlinica P+M - Agnita, jud. Sibiu 2009 3. Documentaţie tehnico economică pentru lucrări de canalizare cca 20 Km - Isvoarele, jud. Giurgiu 4.400.905 158.027

Proiecte realizate

2007

2008

1.368.850 19.202.807 26.098.594 206.620 -5.392.737 3.420.941

2006

1. Maritimo Shopping Center (Polus Center) - Constanţa 2009 2. Riverfront City Center - Cluj Napoca 3. Rokada Residence & Tower - Braşov 4.380.265 -433.815

2007

Proiecte realizate

2008

2009

1.709.998 3.215.044 6.165.266 16.677 112.201 57.757

4.251.490 32.978

2006 -

2007

2008

2009

143.913 1.280.349 -53.632 107.329

4.185.388 -148.237

4 I INVEST SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

2006

Proiecte realizate

1. Hotel Europa Royale - Bucureşti 2009 2. Global City Residential - Voluntari, jud. Ilfov

2008

VECTOR ART CONSULT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

100

2007

TOPCAD CONSTRUCT SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

2006

Proiecte realizate

ASSIX SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) Jud. OT

2.351.095

ASSA GRUP SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

97

2.956.006 4.709.220 7.088.883 1.304.542 2.286.862 3.514.281

1. Fabrica Pirelli - Slatina 2009 2. Stadion Ilie Oana - Ploieşti 3. Centru comercial Kika - Constanţa 4.843.226

ABRAXAS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

96

2008

PRINCER SA

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

95

2007

WEST GROUP ARCHITECTURE SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON)

94

2006

Proiecte realizate

ESCALIA CRAUS SRL

Cifra afaceri (RON) Profit net (RON) B

Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

2007

1. Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Judeţean Olt - Slatina Proiecte realizate

1. Amenajare sedii bancare pentru Alpha Bank, Bancpost, BCR, Emporiki, Piraeus Proiecte realizate

2008

3.426.362 4.337.370 4.228.232 104.397 99.358 122.318

1. Centru after school şi reabilitare cămin cultural - Meseșenii de Jos, jud. Sălaj 2009 2. Blocuri de locuinţe pentru tineri P+4E - Dej, jud. Cluj 3. Hală agroalimentară „Piaţa Cartier Grigorescu” - Cluj Napoca 4.168.505 43.641

Sursa: www.raportuldeinvestii.ro și companiile din acest top, mfinante.ro, anaf.ro și listafirme.ro la data de 1 octombrie 2010 Doriţi date de contact de la proiecte de acest tip? Contactaţi-ne la 0264-430013 sau la marketing@ibcfocus.ro 33


ibcfocus.ro

Top 10 Proiectanţi în Construcţii, în funcţie de segmentul de activitate În crearea primului clasament de acest gen din România, IBC Focus a ales să împartă cele 100 firme de proiectare în construcţii în funcţie de segmentul preponderent în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, şi anume 3 segmente principale: civil, industrial şi infrastructura. Mai jos veţi găsi detaliile privind genul de obiective incluse în fiecare din aceste 3 segmente. Segmentul civil cuprinde proiecte ca: hoteluri, pensiuni, blocuri de apartamente sau cartiere rezidenţiale, case individuale, vile, instituţii, clădiri de birouri, restaurante, spații destinate educației, medicinei, instituțiilor publice, etc – școli, grădinițe, primării.

tice, parcuri industriale, ateliere, ferme, abatoare, săli de sport, şi proiectele comerciale, cum ar fi showroomuri, supermarketuri, malluri, etc. Segmentul infrastructură include proiectele de amenajare sau reamenajare a teritoriului, reabilitarea şi modernizarea drumurilor, reţelelor de apă şi canalizare, centuri de ocolire a oraşelor, parcări, pasaje pietonale, poduri etc. Tot aici încadrăm şi staţiile de epurare. În paginile următoare vă vom prezenta TOP 10 Proiectanţi în construcţii pe fiecare din cele 3 segmente - Industrial, Civil, Infrastructură - în funcţie de cifra de afaceri înregistrată de aceştia în 2009.

Segmentul industrial acopera constructiile ce implică structură de hală: depozite, fabrici, centre logis-

Top 10 Proiectanţi din segmentul Industrial Pozitia Firma

Cifra de afaceri 2009 (RON)

1

EPSTEIN ARCHITECTURE & ENGINEERING SRL

57.244.552

2

IPIP SA

40.053.951

3

LUPP PROJEKT TRANSILVANIA SRL

27.661.879

4

ARCADIA ENGINEERING SRL

27.442.968

5

L BAU ENGINEERING ROMANIA SRL

15.183.637

6

REAL DESIGN PROIECT SRL

10.577.277

7

EUROPROIECT SRL

94.72.506

8

TEBODIN ROMANIA CONSULTANTS & ENGINEERS SRL

9.077.730

9

DICO SI TIGANAS BIROU DE PROIECTARE SRL

7.844.463

10

LUDAN ENGINEERING SRL

7.336.288

Ceea ce dorim să subliniem, referitor la TOP 10 Proiectanţi pe segmentul Industrial, este faptul că ocupantul locului 1 - Epstein Architecture & Engineering Srl - a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de aproape 8 ori mai mare decât cea a ocupantului locului 10 - şi anume Ludan Engineering SRL. 36


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Top 10 Proiectanţi din segmentul Civil Poziția Firma

Cifra de afaceri 2009 (RON)

1

METROUL SA

39.843.033

2

EKIUM ROMANIA SRL

33.930.432

3

ELECTROVALCEA SRL

30.912.776

4

PROIECT BUCURESTI SA

23.995.884

5

PROIECT BUCURESTI GRUP CONSULTANTA IMOBILIARE SA

13.905.453

6

PERSPECTIVES CONSTRUCTIONS SRL

13.607.838

7

OVE ARUP & PARTNERS INTERNATIONAL LIMITED LONDRA

13.079.147

8

KAPPA ARCHITECTS & ENGINEERS SRL

11.655.897

9

C3D ARCHITECTS SRL

10.108.364

10

ASCO CONSTRUCTII SRL

7.892.284

Diferenţa între cifrele de afaceri ale ocupanţilor primului loc cu cele ale ocupanţilor locului 10 se micşorează în cazul Top 10 Civil. Astfel METROUL SA, companie aflată pe locul 1 pe segmentul Civil, deţinea în 2009 o cifră de afaceri mai mare de aproximativ 5 ori decât ocupantul locului 10 - ASCO CONSTRUCTII SRL.

Top 10 Proiectanţi din segmentul Infrastructură Poziția Firma

Cifra de afaceri 2009 (RON)

1

INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTARI ENERGETICE SA

62.959.628

2

SEARCH CORPORATION SRL

60.770.511

3

INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTARI HIDROENERGETICE ISPH SA

52.837.643

4

IPTANA SA

39.954.309

5

TAHAL ROMANIA SRL

37.532.489

6

TRACTEBEL ENGINEERING SA

33.227.621

7

CONSITRANS SRL

27.483.103

8

CONSIS PROIECT SRL

25.925.149

9

EGIS BCEOM INTERNATIONAL SA

25.278.954

10

PRIMACONS GROUP SRL

22.063.921

1 din 5 (21%) din cei mai puternici 100 Proiectanţi în Construcţii din România, conţine în denumirea firmei, cuvântul Proiect sau derivate ale acestui cuvânt.

În schimb, analiza Top 10 Proiectanţi pe segmentul Infrastructură indică faptul că cifrele de afaceri ale companiilor din acest top sunt mult mai omogene decât în cazul celorlalte 2 segmente. Astfel INSTITUTUL DE STUDII ŞI PROIECTĂRI ENERGETICE SA, ocupantul locului 1, a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri mai mare doar de aproape 3 ori decât cea înregistrată de compania PRIMACONS GROUP SRL. Mai mult, în 2009, cifra de afaceri cumulată a acestor companii a fost mult mai mare decât a companiilor din Top 10 Civil, respectiv Industrial, după cum veţi putea vedea în pagină următoare. 37


ibcfocus.ro

Cum au evoluat veniturile Proiectanţilor de top în funcţie de segmentul de activitate Conform analizei IBC Focus, realizată pe baza datelor din Top 100 Proiectanţi, 44% dintre aceştia îşi duc activitatea cu preponderenţă pe segmentul Infrastructură. În schimb pe segmentul Industrial au fost înregistraţi 20%, iar pe segmentul Civil - 36% dintre cei mai puternici 100 Proiectanţi în construcţii. Mai jos vom analiza cum au evoluat în 2009 veniturile acestora în funcţie de segmentul pe care îşi desfăşoară activitatea cu preponderenţă. De ce am ales să realizăm această analiză ? Pentru că am observat că în 2009, veniturile Constructorilor care au participat la lucrări de infrastructură au evoluat foarte diferit de cele alte Antreprenorilor Generali de clădiri rezidenţiale şi nerezi-

denţiale. În principal, veniturile primilor i-au propulsat pe aceştia în vârful clasamentului în timp ce constructorii care au continuat să se ocupe strict de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale au rămas în general la coada clasamentului. Astfel, am dorit să comparăm situaţiile şi să vedem dacă şi în cazul Proiectanţilor se repetă succesul celor cu activităţi preponderent în segmentul Infrastructură. Pentru această analiză am luat în calcul primele 10 companii din fiecare din cele trei segmente : Civil, Industrial şi Infrastructură, după cifra de afaceri înregistrată în 2009.

Total cifre de afaceri a Top 10 Proiectanți funcție de domeniul principal de activitate

După cum se poate remarca foarte uşor în graficul de mai sus, analiza comparativă a cifrei de afaceri cumulate a primilor 10 Proiectanţi din fiecare din cele 3 segmente, Proiectanţii care au înregistrat cea mai ridicată cifră de afaceri cumulată au fost cei cu activităţi în preponderenţă pe segmentul de Infrastructură. De altfel, aceştia au înregistrat în 2009 o cifră de afaceri cumulată cu circa 80% mai mare decât cea înregistrată de primii 10 Proiectanţi pe segmentul Industrial si aproape dublă faţă de TOP 10 Proiectanţi pe segmentul Civil. Între TOP 10 Proiectanţi pe segmentul Industrial şi TOP 10 Proiectanţi pe segmentul Civil diferenţa înregistrată a fost mică în 2009, de doar 7 procente. 38


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Top 10 cele mai profitabile firme de Proiectare în Construcţii 2009 Dacă în paginile anterioare am văzut care sunt cele mai puternice 10 firme de proiectare în funcţie de cifra de afaceri înregistrată în 2009, am dorit să aflăm care sunt şi cele mai profitabile 10 companii de proiectare din România:

Poziţie Poziţie profit Cifra de afaceri

Firma

Segment

Cifra de Profit net afaceri 2009 2009 (RON) (RON)

1

4

INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTARI HIDROENERGETICE ISPH SA

Infrastructură

52.837.643

11.454.672

2

7

METROUL SA

Civil

39.843.033

11.210.452

3

5

IPIP SA

Industrial

40.053.951

8.660.752

4

20

PRO CONS XXI SRL

Infrastructură

19.652.227

6.353.579

5

61

HILL INTERNATIONAL SA

Infrastructură

6.840.225

5.596.832

6

13

CONSITRANS SRL

Infrastructură

27.483.103

5.538.795

7

44

IRIMAT CONS SRL

Infrastructură

9.265.591

4.986.665

8

32

PROIECT BUCURESTI GRUP CONSULTANTA IMOBILIARE SA

Civil

13.905.453

4.847.080

9

10

TRACTEBEL ENGINEERING SA

Infrastructură

33.227.621

3.910.339

10

42

EUROPROIECT SRL

Industrial

9.472.506

3.880.029

Analiza primilor 10 proiectanţi în funcţie de profitul înregistrat în 2009, indică faptul că doar 4 companii din Top 10 proiectanţi în funcţie de cifra de afaceri au avut profiturile atât de mari în 2009, încât să fie incluse în Top 10 cele mai profitabile companii de proiectare în construcţii. Mai mult, 60% din cei mai profitabili 10 proiectanţi în construcţii au în portofoliu lucrări preponderent în segmentul Infrastructură, doar 20% dintre ei făcând parte din segmentul Industrial, respectiv 20% Civil. Mai mult, profiturile cumulate ale companiilor de proiectare din Top 10 Proiectanţi în funcţie de profiturile realizate în 2009, reprezintă o pondere de 65% din totalul profiturilor înregistrate de Top 100 Proiectanţi. Trebuie menţionat faptul că această pondere este foarte mare, dacă o comparăm cu cazul Antreprenorilor Generali, unde primele 20 companii din top 100 Antreprenori în construcţii deţineau în 2009, 74% din totalul profiturilor înregistrate de cele mai puternice 100 companii de antrepriză.

39


ibcfocus.ro

TOP 10 Proiectanţi cu cele mai mari datorii in 2009 Datoriile însumate ale celor mai puternici 100 Proiectanţi în Construcţii ajung până la 700 milioane RON în 2009, aproximativ 162 milioane Euro. Ceea ce este foarte interesant, este faptul că firmele din Top 10 Proiectanţi datornici însumează datorii de circa 310 milioane RON, adică o pondere de 44% din totalul înregistrat de TOP 100 Proiectanţi în Construcţii. Datoriile pot fi: credite comerciale (Furnizori), salarii de plătit, impozite, dobânzi de plătit, împrumuturi pe termen scurt (leasing, credite bancare etc). Iată care au fost cei mai mari datornici în rândul Proiectanţilor în 2009: Poziția în funcție de datorii 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Poziția în funcție de Cifra de afaceri 42 55 2 1 6 24 46 8 17 97

Firma

EUROPROIECT SRL LUDAN ENGINEERING SRL SEARCH CORPORATION SRL INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTARI ENERGETICE SA

IPTANA SA POYRY ROMANIA SRL ILF BERATENDE INGENIEURE ZT GESELLSCHAFT MBH ROMANIA TAHAL ROMANIA SRL PROIECT BUCURESTI SA ASSIX SRL

Datorii 2009 (RON) 85.275.423 52.182.105 34.330.081 25.756.990 22.138.770 20.708.967 19.334.977 19.064.343 15.773.608 15.454.535

4 companii dintre cele mai datornice 10 firme de proiectare în construcţii se află în Top 10 Proiectanţi în funcţie de cifra de afaceri înregistrată în 2009 - INSTITUTUL DE STUDII ŞI PROIECTĂRI ENERGETICE SA, SEARCH CORPORATION SRL, IPTANA SA şi TAHAL ROMÂNIA SRL.

Topul Proiectanţilor cu business-uri mari, dar profit mic Dacă mai sus am văzut clasamentul cu primii 10 proiectanți în construcții în funcţie de cifra de afaceri şi ��n funcţie de profit, iată mai jos care au fost, în 2009, primii 10 Proiectanti cu vânzări mari, dar profituri mici. Poziția în funcție de profit 48 97 100 78 95 96 89 77 98 99

Poziția în Firma Cifra de Profit net funcție de Cifra afaceri 2009 2009 (RON) de afaceri (RON) 1 INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTARI 62.959.628 667.829 ENERGETICE SA 50 VEOLIA WATER SOLUTIONS & TECHNO7.725.977 -3.881.171 LOGIES ROMANIA SRL 46 ILF BERATENDE INGENIEURE ZT GESEL8.415.836 -83.56.479 LSCHAFT MBH ROMANIA I.S.P.C.F. SA 22 16.943.117 52.843 38 KAPPA ARCHITECTS & ENGINEERS SRL 11.655.897 -1.436.778 37 OVE ARUP & PARTNERS INTERNATIO13.079.147 -3.730.937 NAL LIMITED LONDRA 25 ILF CONSULTING ENGINEERS SRL 15.974.743 -305.173 8 TAHAL ROMANIA SRL 37.532.489 55.092 24 POYRY ROMANIA SRL 16.402.622 -5.941.402 3 EPSTEIN ARCHITECTURE & ENGINEE57.244.552 -8.033.015 RING SRL

*Clasamentul a fost realizat în functie de diferenţa dintre poziţia ocupată după cifra de afaceri şi cea după profit de firmele din TOP 100 Proiectanti in Constructii 40


Macheta Hexadome

FILCOTEN Noua dimensiune pentru rigolele de drenaj. Impresionant de uşor şi stabil.

greutate redusă rezistentă înaltă la încărcări mai rezistent la rupere şi şocuri ecologic

Hydro BG Producător de rigole

www.lcoten.com www.hydrobg.ro


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Segmentarea pe judeţe a celor mai puternici 100 Proiectanţi în Construcţii

Conform analizei IBC Focus privind locaţia unde sunt înregistrate primele 100 companii de proiectare în construcţii, 2 din 3 Proiectanţi (65%) sunt situaţi în regiunea capitalei (Bucureşti - Ilfov). Următorul judeţ cu cele mai multe companii în TOP 100 Proiectanţi este Cluj, cu 9 companii înregistrate, iar pe următoarele 4 locuri se află judeţele: Prahova (4), Constanţa (3), Sibiu şi Vâlcea (fiecare cu câte 2 companii înregistrate).

2 din 3 Proiectanţi în Construcţii se află în regiunea Bucureşti-Ilfov (în funcţie de numărul companiilor)

În rest, analiza provenienţei celor 100 Proiectanţi indică o oarecare eterogenitate, în sensul în care următoarele 15 companii provin fiecare dintr-un singur judeţ, după cum se poate vedea în graficul de mai sus. Iată mai jos, harta cu cele mai importante judeţe, din punctul de vedere al numărului de companii prezente în Top 100 Proiectanţi în construcţii:

43


ibcfocus.ro

77% din veniturile Proiectanţilor din Top 100 s-au înregistrat în zona capitalei

Dacă în paginile anterioare am remarcat că circa 2 din 3 companii de proiectare în construcţii sunt localizate în regiunea Bucureşti-Ilfov, analiză directă pe cifra de afaceri indică cifre şi mai spectaculoase. Astfel, 77% din veniturile înregistrate în 2009 de primele 100 companii de proiectare, au fost înregistrate în zona capitalei, în timp ce Proiectanţii din jud Cluj au avut o pondere de doar 5% din cifra de afaceri cumulată a primilor 100 Proiectanţi. La distanţă foarte mică s-a aflat judeţul Prahova, în timp ce proiectanţii din judeţul Vâlcea au înregistrat o pondere de circa 2.5%.

Segmentarea primilor 100 Proiectanţi pe judeţe, în funcţie de cifrele de afaceri cumulate

Iată mai jos şi ponderile pe judeţe ale veniturilor înregistrate de companiile de proiectare din Top 100:

După cum se poate remarca, ca şi venituri, ponderile proiectanţilor din judeţul Cluj cu cele ale proiectanţilor din judeţul Prahova sunt aceleaşi, deşi ca număr de proiectanţi, judeţul Cluj numără 9 companii iar judeţul Prahova doar 4. Concluzia este că cei 4 Proiectanţii de top din judeţul Prahova au înregistrat în 2009 venituri mai mult decât duble faţă de cei 9 Proietanți din judeţul Cluj.

44


Top 100 Firme Proiectare în Constructii 2010

Când preconizează cei mai mari proiectanţi că își va reveni piaţa construcţiilor din România În chestionarul adresat firmelor din TOP 100 Proiectanţi în construcţii am întrebat: „Cand preconizati că îşi va reveni piaţa construcţiilor din România?”. La această întrebare am primit 56 de răspunsuri dintre care au fost validate 55 răspunsuri primite de la TOP 100 Poriectanti în construcţii. Conform analizei pe bază acestor răspunsuri, Proiectanţii de top sunt foarte pesimişti cu privire la data revenirii pieţei. Astfel, 9 din 10 proiectanţi respondenţi consideră că piaţa construcţiilor din România nu-şi va reveni mai repede de anul 2012, în timp ce doar 2% consideră că piaţa construcţiilor şi-a revenit deja. Mai mult, Proiectanţii de construcţii industriale s-au arătat foarte pesimişti atât în privinţa evoluţiei pieţei construcţiilor industriale în general cât şi în privinţa evoluţiei activităţii lor 2010. Mai jos vă prezentăm rezultatele analizei IBC Focus privind estimările proiectanţilor de construcţii industriale asupra revenirii pieţei.

9 din 10 Proiectanţi de top estimează că piaţa construcţiilor nu-şi va reveni mai devreme de 2010

Proiectanţii de construcţii industriale sunt foarte pesimişti cu privire la suprafeţele proiectate în 2010 Astfel, am întrebat cei 108 Proiectanţi participanţi la studiul IBC Focus privind piaţa construcţiilor industriale din România, cum prevăd ei în 2010 evoluţia pieţei construcţiilor industriale dar şi cum consideră că va evolua activitatea firmei lor prin prisma suprafeţelor pe care le vor proiecta pe întregul an 2010. Iată în graficul alăturat ce au răspuns cei 108 Proiectanţi de construcţii industriale.

45TOP 100 Proiectanti in Constructii