Page 1

Ian Korn Architecture Projects & Other Things


Ian Korn M.Arch. University of Oregon 2013 ian.korn@gmail.com 626.731.1394 Twitter: @iankorn


Contents

Projects: • 125 x Lenox • Springfield Public Library • 5Design: The Creative Underground • Community Music Institute • SnoTemp Cold Storage • Fågelbordet Luminaire • Arbutus Corridor Steel Streetcar Shelter • Enclosures Detailing • River & the City: Takasegawa Canal • Gateway EcoDistrict

Resumé


125 x Lenox A comfortable, eco-efficient apartment community in the heart of Harlem, New York. By optimizing passive ventilation and indirect gain, energy usage (and bills) are minimized while keeping residents comfortable. A mix of unit types and ample community spaces promote diverse interaction. Efficient units are all based on a grid system that can be replicated on almost any site.

Mechanical Ventilation Only

Stack Ventilation Priority

Natural and Mechanical Ventilation

Site Section Facing West


Looking Down 125th & Lenox Summer Mode: With the glass wall open, fresh air is drawn through the unit by a stack effect, provided by solar chimneys and assisted by fans. Awnings shade from direct summer sun.

Winter Mode: With the glass wall closed, the sunspace acts as a thermal buffer, warming in low winter sunlight. Heat is stored in the thermal mass of the concrete floor. Heated fresh air enters through awning windows.


Mini-Studio

Studio

floor area: 387 ft2 stack area: 22 ft2 (6%) 1. 2.

porch area through storage and coat closet with bike parking hook 3. bench with cubby space 4. kitchenette 5. pantry shelving 6. dining area with fold-away table 7. living area 8. sleeping nook with hideaway doors and shelving 9. full bathroom 10. operable glass wall

3-Bedroom

floor area: 1206 ft sunspace: 114 ft2 stack area: 63 ft2 (5%)

2

floor area: 530 ft2 sunspace: 114 ft2 stack area: 31 ft2 (6%)

1

3

4 9

6

8

7 10

5

2

3

1

4 porch area 9 exterior closet with bike parking hook 10 3. coat closet 4. bench with cubby 8 space 5. kitchen 6. dining area with 11 fold-away table 7. living area 8. sleeping nook with hideaway doors and shelving 9. full bathroom 10. walk-in closet 11. sunspace with operable glass walls 1. 2.

5 6 7

1. 2.

porch area exterior closet with bike parking hooks 3. coat closet 4. bench with cubby space 5. kitchen 6. pantry shelving 7. dining area 8. living area 9. study nook 10. loft living and play area 11. three bedrooms 12. half bathroom 13. two full “rush hour� bathrooms 14. stacked washer-dryer and linen closet 15. sunspace with operable glass walls

11

1

2

3 12

13

2 4

9

6 5

13

7

8 15

14

11

10

11


2-Bedroom

floor area: 892 ft2 sunspace: 114 ft2 stack area: 42 ft2 (5%) 1. 2.

porch area exterior closet with bike parking hook 3. coat closet 4. bench with cubby space 5. kitchen 6. dining area 7. living area 8. two bedrooms 9. full bathroom 10. loft work or living area 11. stacked washer-dryer 12. sunspace with operable glass walls

Loft

8

1

2

3 9

10

6

7

floor area: 792 ft2 sunspace: 114 ft2 stack area: 38 ft2 (5%)

4 5

11

8

12

1. 2.

porch area exterior closet with bike parking hook 3. coat closet 4. bench with cubby space 5. kitchen 6. dining area 7. living area 8. loft bedroom and work area 9. full bathroom 10. stacked washer-dryer 11. sunspace with operable glass walls

1 3

4 9

5

10

6

7 11

1-Bedroom

2 1. porch area 2. exterior closet with bike parking hook 3. coat closet 4. bench with cubby space 5. kitchen 6. dining area 7. living area 8. bedroom 9. study 10. full bathroom 11. stacked washer-dryer 12. sunspace with operable glass walls

floor area: 856 ft2 sunspace: 113 ft2 stack area: 50 ft2 (6%)

3

1

4

5

9 11 8

10

6

7 12

2

8


Mini-Studio x 11

Studio x 59 3

1-Bedroom x 10

Loft x 6

4 6

Floors 3-6

5

9

Floor 14 Mini-2-Bedroom x 8 2-Bedroom x 18

Floors 8 & 10 Floor 12

3-Bedroom x 14

Floor 2

Total Units: 126 Site Size: 32,800 sf (0.75 acres) Density: 168 dwelling units/acre

7

Floor 11 8

1 2

Ground Floor

Circulation Common Space Retail Community Facility Parking Utility / Mechanical

Floor B1

Floors 7 & 9

1. Entrance Lobby 2. Bicycle Parking 3. Courtyard 4. Community Room opens to Courtyard 5. Laundry Room 6. Mini-Studio on Floors 4-6 7. Public & Private Terraces 8. Public Roof Terrace 9. Common Room on Floor 8; Workout Room on Floor 10


View into Courtyard


Springfield Public Library Modern public libraries must cater to a multiplicity of oft-conflicting needs which all want to be treated with equal importance. This building acts as a placemaker that is both comfortable and easy-to-use. A new plaza works in concert with the neighboring City Hall and Farmer’s Market to develop a new civic center. Space is reserved for future expansion, and careful design helps make for easy adaptation. This project was part of a Sustainable Cities Institute design studio working with the City of Springfield, Oregon.

Crossings at the Heart

Atrium from Main Entrance Creating Civic Space

Sustainable Strategies

Section Facing East


View from Plaza


Ground Floor

Second Floor

8

UP

11

UP

22

19

11 17

DN

9

DN

10

14

15

6 3 7

2

1

18

13

2 A107

16

12

5 DN

UP

24

4

20

21

2

25

23

Section Facing North

1. Circulation Desk 2. Community Room 3. New Books 4. Café 5. Magazines / Newspapers 6. Children’s Books 7. Story Circle 8. Play Area 9. Music / Movies 10. Internet Kiosks 11. Restrooms 12. Teen Area 13. Adult Books 14. Study Rooms 15. Staff Break Room

16. Book Sorting Area 17. Reference Desk 18. Staff Work Area / Offices 19. Reserved for Expansion 20. NEDCO Farmer’s Market 21. Covered Market Stalls 22. Justice Center 23. City Hall 24. Plaza 25. Covered Bike Parking


Second Floor Reading Area


5Design: The Creative Underground with Jennifer Huang and Justin Kaden As part of the 2012 FiveDesign Challenge, we were asked to take a vacant lot and create something to revitalize downtown Cincinnati, Ohio. Using creativity as a catalyst, we designed a series of media parks, complete with performance areas, projection screens, sound and video connections to other parts of the city, and twitter walls. These are located along a ribbon of art studio spaces that fill an abandoned subway line, with community and administrative centers located at the entrances, former subway stations. Streets along the route are included, with objects, such as billboards, displaying the work that is being done inside.

Media Park

This project placed in the Top 16 of the competition.

Section Through Subway Studios at Street Median Neighborhood Nodes

Site Plan


Ribbon of Studio Space Media Park Station Entry

Subway Studios & Street Interventions


Community Music Institute A center for a Suzuki Method music program in Eugene, Oregon. The program is as much about music education as it is about creating “good citizens,” and requires active family involvement. There are small offices for private lessons as well as group classrooms and a performance hall, the school’s center and its public face. A garden offers a calm view as well as a place for play, lessons, and outdoor performances in good weather. Informal gathering spaces are located where paths cross most often, acting as informal town squares.

1. Performance Hall 2. Lobby 3. Group Classrooms 4. Private Lesson Rooms 5. Office 6. Waiting Area 7. Janitor 8. Mechanical 9. Restrooms 10. Garden

8

3

1

7 4 9

6 4

5

2 3

4

4

3

4

4

4 10

4 4

Internal Town Square

Garden Enters Building Floor Plan

East Elevation

3


View of Performance Hall

View Down West Corridor

View Southwest Across to Main Entrance

Section Facing North


SnoTemp Cold Storage For centuries, people stored food in earthen shelters, then switched to above-ground, energy-guzzling refrigerated boxes. This project in Eugene, Oregon tries to find a compromise, since people will probably always need to keep food cold for extended periods of time. Earth insulation cuts the energy usage, while a series of small storage rooms allows for easy temperature adjustment. All storage areas have easy access to truck and rail. The site connects to and blends with the nearby West Eugene Wetlands, extending habitat for native plants and animals and filtering rainwater. The site is shared with a brewery, which uses excess the excess heat from mechanical equipment and stores its products on site, and a small farm, which grows some of the brewery’s supplies.

Site Plan at Storage Level

Ancient v. Modern

Relation to Wetlands View Through Truck Dock Section Model Facing North

Site Section Facing East


F책gelbordet Luminaire with Scot Jahn, Brian Nguy, and Patrick Taylor F책gelbordet is designed to provide a diffuse source of light for an individual work space. The luminaire should complement natural sources of light when available and provides sufficient light to replace it for office work when it is not available. Light emerges mysteriously from the slender wooden box, reflecting off the curving wings above and sending a low glow through the holes on the bottom. The luminaire is designed to be hardwired to a wall switch, but can also be controlled through the plug. The light source for F책gelbordet is a 25 watt Sylvania T-8 FO25/841/Eco fluorescent bulb. The light temperature provided is 4100K with a CRI of 85. Lighting Distribution

End Section

Side Elevation

Bottom


Arbutus Corridor Steel Streetcar Shelter

View Along Streetcar Shelter

Study Axon

Passing the Waves

This modular steel streetcar shelter for the Arbutus Corridor in Vancouver, British Columbia was the result of a short design project for Structures. We had to develop a concept, determine loads, size steel members, and perform stress and deflection checks. My shelter is meant to evoke movement when viewed from passing streetcars. Steel cables attached to alternating columns support fritted glass canopies to shelter waiting passengers.


1-1/2" = 1'0"

Enclosures Detailing TPO sheets wrap over top and lap barrier wrap Built-up Wood Parapet Nailing Surface 5

8"

USG Densglas Exterior Gypsum Sheathing

6" 20-gage Steel Stud Wall Air, Moisture & Vapor Barrier Wrap

6

Window Sill at Terra Cotta Wall 3" = 1'0"

Kawneer GLASSvent Outswing Casement Window, Glazed w/ PPG Solarban 72 Starphire Low-E Glass

8" Intensive Green Roof Boston Valley Terraclad Parapet Cap

Detail drawings from the University of Oregon Building Enclosure class. Students are given a proposed program, basic form, and building materials, and are responsible for choosing products, designing the building envelope and representing it with working drawings.

Filter Layer Drainage Mat

1x Stock Sill & Trim Kawneer Trifab VG 451T Storefront System, Set in Gaskets & Sealed on All Sides

Steel End Angle TPO Slip Sheet

Infill Rigid Insulation, Fastened to Steel Studs

Fully-Adhered Multi-Ply TPO Roof

Stainless Steel Sill / Flashing

Loose Gravel Fill

See Drawing 5 for details of Wall, Structure, & Terra Cotta Rainscreen

Cover Board

Vertical Aluminum Track w/ Terra Cotta Receptor Gaskets, Attached to Z-Girt Boston Valley Terraclad Panels Aluminum Z-Girt w/ Fiber Glass Shim, Fastened to Stud Wall, 24" O.C. 3" Rigid Roof Insulation Rigid Infill Insulation 5" Concrete Slab on 3" Composite Metal Decking 4" Rigid Insulation 5

8"

Gypsum Wall Board

8" Tubular Steel 20" Castellated Steel Beams Steel Column w/ Fire-Resistant Coating

Stainless Steel Angle Fastened to Stud Wall

Rigid Infill Insulation Flashing

HunterDouglas 60mm Makroblind Electrically Operated Exterior Venetian Blinds Boston Valley Terraclad Baguettes, 2.5" Square Stainless Steel Support Angle & Jamb Fixed Window (See Drawing 6 for details)

Sealant Aluminum Header 1x Stock Header Trim Automated Night Ventilation Louver System Flashing & Aluminum Cover Utility Conduit Sealant & Gasket

Window Head at Terra Cotta Wall

Shading Study

Window Sill at Terra Cotta Wall


River & the City: Takasegawa Canal

with Fraser Stuart Sandwiched between a major shopping district and the charming Ponto-cho in Kyoto’s bustling downtown is the nearly forgotten Takasegawa Canal. Our plan reconnects people to the water. Redesigned landscaping at major streets to the north and south opens the Takasegawa visually to passerby. Steps to and across the canal let people reach the water. Two new parks create an east-west connection from the shopping district to the river as well as wonderful public places.

Section Looking North at Sanjo Dori

Taking advantage of native Japanese vegetation, we created a landscape which changes throughout the year. In Fall, Japanese Maples and Katsura trees line the path to the river with a riot of yellows and reds. In Spring, visitors are treated to the bloom of Cherry trees along the canal.

Urban PartĂ­ View of Ponto-Cho Park

Site Section Through Ponto-cho Park


Detail Plan of New Parks

View North in School Park


Gateway EcoDistrict

with Jesse Bank and Brad Smith Working with the Portland Sustainability Institute, we re-designed Portland’s Gateway District as part of the EcoDistrict pilot program. Despite several attractive features and the junction of several rail lines, the area has largely developed as an automobile-scale passtrhough district along an interstate.

POND

The grid is re-scaled for pedestrians and the district is re-oriented along a north-south axis. Taking advantage of vacant land, new entry parks are established at the north and south (the “Pond” and “Delta”) and in the center (the “Eddy”), with growth focused around them and the newly re-designed streets. Again capitalizing on what is already there, office space is weighted towards the ends while residential and mixed-use buildings fill the center, with density tapering off to the east. A new live-work area, the “Makers’ Village,” towards the south keeps small scale production in the area, and a new civic building enlivens the Pond Park. We tried to establish a district identity, control runoff, and make Gateway walkable and bikeable to get people out of their cars. Space under the freeway-side park would be dedicated to district heating and hot water, while extensive tree planting improves air quality and provides wildlife habitat.

EDDY

DELTA Urban Partí

Site Plan


View of Eddy Park

Eddy Park Detail Plan

Pond Park Detail Plan


Phase 1 (Present - 10 years) Establish new zoning, FAR, and street sections. Establish and new ROW’s and work to acquire properties needed to complete street development. Develop catalytic park spaces. Phase 2 (10 - 25 years) Establish Maker’s Village. Incentivize initial development at arterial intersections and surrounding new parks. Implement new street section on 102nd Avenue. Phase 3 (25 - 50 years) Develop neighborhood parks. Incentivize development along newlyimproved regional arterial boulevards and update to proposed sections. Phase 4 (50+ years) Complete street connections and improvements. Develop mid-block residential infill. Dissolve ‘sleeping giant’ big box stores into smaller parcels.

6’ 10’

4’

10’

10’

10’

Local Street - 50’ ROW

Local Collector - 70’ ROW

Arterial Street - 80’ ROW

10’

4’

10’

6’

12’

7’ 5’

11’

11’

5’

7’

12’

8’

7’

10’

10’

7’

8’


View of Pond Park

102nd Avenue - 88’ ROW Burnside - 100’ ROW

11.5’ 5’

11’

10’

12.5’

12.5’

10’

11’

5’

11.5’

10’

7’

10’

4’ 10’

6’

10’ 4’ 10’

7’

10’


Resume

EDUCATION Masters of Architecture, University of Oregon, Eugene, OR, Graduated June 2013 Honors: Promising Scholar Award, 2010 Research Grant: Post-Occupancy Evaluation / Case Study Bachelor of Arts, Cum Laude, New York University, New York, NY, Graduated May 2006 Majors: Urban Design & Architecture Studies, History / Minor: Studio Art Honors: Presidential Honors Scholars, Dean’s List, Founder’s Day Award Study Abroad University of Oregon Landscape Architecture, Kyoto, Japan, Summer 2012 New York University in London, London, England, Summer 2005 New York University in Madrid, Madrid, Spain, Fall 2004 Cornell University Summer Exploration in Architecture, Cornell University, Ithaca, NY, June - August 2001 ARCHITECTURAL EXPERIENCE Marketing Coordinator, Platt Byard Dovell White Architects, LLP, New York, NY: January 2007 - September 2008 Intern, Michael Sorkin Studio, New York, NY: February 2004 – December 2006 OTHER PROFESSIONAL EXPERIENCE Metalwork Assistant, Synergy Air, Eugene, OR: September 2013 - Present Graduate Teaching / Research Fellow & Sustainable City Year Report Writer, University of Oregon, June 2011 – June 2013 Auxiliar de Conversación, Spanish Ministry of Education, Martos (Jaén), Spain: October 2009 – May 2010 SELECTED SKILLS Revit, AutoCAD, Adobe Creative Suite (Photoshop, InDesign, Illustrator), Sketch-Up, Rhino, Adobe Lightroom, HTML & CSS, and WordPress; Fluent in Spanish ACTIVITIES & INTERESTS Associate Member, American Institute of Architects (AIA), April 2014 - Present Member, American Institute of Architecture Students (AIAS), November 2011 - August 2013 Member, University Fellowship Church, November 2011- Present Photographer, Homebrewer & Musician

Ian Korn - Architecture Portfolio  

M.Arch. University of Oregon 2013 Architecture Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you