Page 16

16

krant KRANT

ACTA-gebouw (Radion)

VERHUIZEN?

Bouwplannen: Er worden 600 woningen gebouwd boven op het World Fashion Centre. WOZ-waarde: Sloter-/Riekerpolder: €328.999, Westlandgracht: €222.182. Gespot op Funda: 3-kamerappartement €275.000 (Rijswijkstraat 63)

OPENING

pionieren

De Kaskantine

5.

NIEUW SLOTEN & WESTLANDGRACHT Sinds oktober 2012 is het een stuk drukker in de straten van Nieuw Sloten. Ruim 460 studenten namen intrek in de oude tandartspraktijk ACTA naast het Slotervaartziekenhuis. Met op de begane grond creatieve woon-en werkruimtes, een eetcafé, een cultureel podium én club Radion. Onlangs werden naast het ACTA-gebouw nog eens 120 woningen gebouwd. Voor 60 studenten én 60 statushouders. Een bijzonder project, dat zeker tien jaar zal voortduren. Studente Runa Niks, die al zo’n twee jaar in het ACTA-gebouw woont: ‘De afstand valt hartstikke mee. In twintig minuutjes fietsen sta ik op het Leidseplein, er stopt een tram voor de deur en er gaan genoeg nachtbussen. Maar eigenlijk hoef ik het terrein helemaal niet af; er wordt hier veel leuks georganiseerd. Daarbij: wie kan nog meer zeggen dat-ie boven een club met een 24-uursvergunning woont?’

‘Wie kan nog meer zeggen dat-ie boven een club met een 24-uursvergunning woont?’

ALLES UIT DE KAS Naast het ACTA-pand openen steeds meer leuke initiatieven. Verderop in de straat vind je De Kaskantine, waar Niks vaak te vinden is. Het is een zelfvoorzienende plek, gemaakt uit verbouwde containers en kassen. Je kunt er eten, het menu wordt bepaald door wat er op dat moment in de kas groeit. Of café-restaurant Bureau, boven op het dak van conceptkantoor B. Amsterdam, met prachtuitzicht over de wijk. Een paar straten verderop is een oud sportterrein omgebouwd tot het tijdelijke wooncomplex Startblok Riekerhaven. Tot 2025 wordt het complex gedeeld door 565 jongeren en statushouders, daarna wordt het een woonwijk. HOOGBOUW Met het ACTA-gebouw, Startblok Riekerhaven en de Louwesweg kwamen er al veel nieuwe bewoners in om de hoek. Maar dat gaan er meer worden. Twee grote ontwikkelaars hebben de handen ineengeslagen en gaan de komende drie jaar een nieuwbouwwijk boven óp het World Fashion Centre bouwen. Een gebied van zo’n twaalf voetbalvelden groot. De winst? 600 nieuwe woningen, en ongetwijfeld meer leuke ondernemingen.

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant september 2018  

Uitkrant september 2018  

Advertisement