Page 40

40

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

japan

JANNEKE NOOIJ

‘EIGENLIJK WAS VAN GOGH EEN VROEGE OTAKU: HIJ WAS MANIAKAAL BEZIG MET JAPAN’

• Begin je dag met de expositie Cool Japan in het Tropenmuseum (tot 1 september 2019 te zien) om alvast in de sferen te komen. Must-see: de installatie Colorful Rebellion - Seventh Nightmare van Sebastian Masuda (zie vorige pagina), een kawaii-slaapkamer met felgekleurde plastic ornamenten. Rechtstreeks uit Harajuku en niet geheel onbelangrijk: een ideaal decor voor vrolijke selfies. • Tijd voor lunch: eet een okonomiyaki (een hartige pannenkoek met spitskool, groente, gember, bonito-flakes, mayonaise en pittige saus) bij Japanese Pancake World in de Jordaan of scoor een kraakverse onigiri bij Onigiri YA! in De Pijp. • Shop een paar Japanse basics bij Uniqlo op het Rokin. • Woon een theeceremonie bij in ’t Japanse winkeltje en koop achteraf wat origami en verse groene Japanse thee. • Waan je in de wereld van Japans design in Time & Style. • Laat jezelf een nieuw kapsel aanmeten bij de Japanse kapper Assort aan de Kerkstraat. Roze kleurtje misschien? • Doe Japanse boodschappen in supermarkt Atariya en nu je er toch bent: probeer hun dagverse sushi of bento boxes. • Zing de sterren van de hemel in de Japans georiënteerde karaokebar Duke of Tokyo. ARIGATO!

JANNEKE NOOIJ

24 UUR IN JAPANSTERDAM

maar vooral: Japanliefhebber. Ze woont afwisselend in Nederland en in Tokio. Hoe vaak ze precies in Japan geweest is, weet ze niet meer. Alleen al in haar paspoort vanaf 2014 staan tien entry stickers van de Japanse douane. Binnenkort vertrekt ze weer, voor een maand. Om aan haar boek te werken. ‘Toen ik er tien jaar geleden voor het eerst kwam, was ik meteen verkocht. Ik vind de Japanse mentaliteit zo fijn. Mensen zijn rustiger, beheerst. Ze hechten meer belang aan goed je best doen en zijn meer op details gericht. In Nederland word je dan al vrij snel als nerd en overdreven bestempeld. Als ik aan het werk ben in een Starbucks in Tokio, kun je letterlijk een speld horen vallen. Iedereen is zo stil aan het werk.’ VAN GOGHS ERFENIS Volgens Daan Kok, conservator van Cool Japan:

wereldwijde fascinatie in beeld in het Tropenmuseum, komt die fascinatie voor Japan helemaal niet zo uit de lucht vallen. Sterker nog: Nederlanders zijn al zo’n vier eeuwen lang gefascineerd door het land. Zo namen de eerste handelsschepen porselein mee en werd halverwege de negentiende eeuw Japanse mode en kunst zo populair dat de stroming een naam kreeg: het japonisme. Ook Vincent van Gogh ging mee in de rage en liet zich volop door Japanse werken inspireren. Kok: ‘Eigenlijk was Van Gogh een vroege otaku: hij was maniakaal bezig met Japan, terwijl hij er nooit was geweest.’ Met otaku bedoelt Kok een fanatieke fan van de Japanse popcultuur. De otaku’s van nu spelen graag Japanse games, zijn fan van manga en ontmoeten elkaar op conferenties (cons). Via het internet weten ze elkaar wereldwijd te vinden en te inspireren. Maar die liefde en fascinatie werkt twee kanten

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant november 2018  

Uitkrant november 2018  

Advertisement