Page 21

21

mis deze niet

THE COLOR PURPLE ‘In één woord: geweldig!’ kopte Het Parool na de première op het NDSMterrein. The color purple vertelt het levensverhaal van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika aan het begin van de twintigste eeuw. Het boek won in 1983 de Pulitzer Prize, Steven Spielberg verfilmde de bestseller met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey in de hoofdrollen, en de Broadwaymusical sleepte prestigieuze Tony Awards in de wacht. En nu is er dan een Nederlandse bewerking, met in de hoofdrol een fantastische Naomi van der Linden. Vanwege het grote succes nu bijna de hele maand november te zien.

DELAMAR THEATER 7 T/M 25 NOVEMBER

V.l.n.r: The tragedy of Slaughtervaart, Safaripark Zuidas en scenarioschrijvers Roos Schlikker en Erris van Ginkel.

RIJKSMUSEUM 24 EN 25 NOVEMBER

WAGNER: DE HALVE RING Vier jonge spelers maken met minimale middelen een nieuwe versie van Der Ring des Nibelungen, althans van de eerste twee delen Das Rheingold en Die Walküre. In twee keer tachtig minuten brengen ze een samenvatting van wat in de oorspronkelijke vierdelige versie van Richard Wagners ‘magnum opus’ maar liefst zestien uur duurt. Flink ingekort dus, en zonder groot koor, orkest of enorme rotsenpartijen, maar ongetwijfeld voorzien van hedendaags commentaar. De Hotshop, de talentengroep van De Warme Winkel, doet een manhaftige poging tot deconstructie van het imposante totaalkunstwerk. Een verkwikkende halve marathon. Voor wie van Wagner houdt (of juist niet).

SOPHIE KNIJFF

Erris van Ginkel om een tekst te schrijven, en Maurits Fondse voor de muziek. Zes jonge talenten van de theateropleiding van het ROC Amsterdam vormen ‘het werkvolk’. Zelf speelt Dekker de rol van een kunstenaar die er helemaal doorheen zit, alle zelfhulpboeken heeft gelezen en nu op de Zuidas een echte ‘moneymaker’ (cabaretier Max van den Burg) vraagt haar te coachen op weg naar succes. Ze noemt Safaripark Zuidas een stand-upmusical. ‘Met als centrale vraag: waar worden we nu écht gelukkig van? Van een vette bankrekening of van een middag luieren in de zon?’ Bijzonder is dat je zelf kunt kiezen op welke van de vijf unieke Zuidaslocaties – van het WTC tot De Schoen – je de voorstelling wilt zien.

We kijken tegenwoordig oppervlakkig; er is zo veel afleiding. Het zou mooi zijn als we wat beter zouden kijken en dus méér zouden zien. Op 24 en 25 november organiseert het Rijksmuseum het Hierteekenen Festival – Zien is meer dan kijken. Met workshops voor kinderen, pubers en volwassenen. Zelfs aan slechtzienden is gedacht; probeer maar eens iets te tekenen dat je niet ziet en alleen maar voelt (inderdaad: moeilijker dan je denkt). Mintens zo uitdagend: liggend op een zitzak en een muziekje op de achtergrond het prachtige plafond natekenen. Tot achttien jaar gratis, volwassenen betalen alleen de museumentree. Het hele jaar is overigens de Teekenschool te bezoeken.

BIBI VETH

HIERTEEKENEN FESTIVAL

FRASCATI 1 T/M 3 NOVEMBER

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant november 2018  

Uitkrant november 2018  

Advertisement