Page 41

41

In het wild

OM TE VOLGEN Voor nog meer feminisme op je feed: @damnhoneyhetboek: Podcast, boek en Instagram-pagina van Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen over alles wat met feminisme te maken heeft. @hildeatalanta: Nederlandse illustrator die wereldwijd faam verwierf met haar The Vulva Gallery – jawel, een pagina vol vagina’s. @diversityrules: De Nederlandse mode-activist Janice Deul maakt zich hard voor meer diversiteit in bladen en geeft op haar Instagramaccount het goede voorbeeld.

BEYONCÉ BOULEVARD ‘Instagram kan je bereik enorm vergroten’, zegt Marthe de Win (29), een van de oprichters van De Bovengrondse. De Amsterdamse feministische actiegroep kreeg vorig jaar veel media-aandacht toen ze in een aantal Nederlandse steden de straatnamen omdoopten tot vrouwelijke varianten om de scheve man-vrouwverhouding in het straatbeeld recht te zetten. De Dam werd de Dame, het Rokin de Beyoncé Boulevard. Naast dat soort ludieke acties organiseert de Bovengrondse discussieavonden, bijeenkomsten en borrels om gendergelijkwaardigheid aan te kaarten. Een groot deel van hun publiek vinden zij via Instagram. ‘De manier waarop we Instagram kunnen inzetten, is voor ons nog steeds zoeken. Uiteindelijk draait het bij De Bovengrondse om de acties in de offline wereld. We noemen onszelf niet voor niets een ‘doe-tank’. Maar Instagram wordt wel gebruikt om te delen wat we aan het doen zijn en wat de uitkomsten zijn van de acties.’ Zoals de PvdA-motie die op 14 februari werd aangenomen door de Amsterdamse gemeenteraad om meer straten naar vrouwen en migranten te vernoemen, en de actie ‘Top 2000 vrouwenstemmen’ die ervoor zorgde dat er meer vrouwelijke artiesten in de Top 2000 stonden. OKSELHAAR Dit is iets wat Ambrien, Madeleijn en Marthe gemeen hebben: alle drie vinden ze hun publiek online, maar hun acties hebben gevolgen in de offline wereld. Hun Instagram-feeds dienen een duidelijk doel in tegenstelling tot de persoonlijke accounts met een feministische ondertoon. De Win: ‘Ik denk dat het belangrijk is dat je nadenkt over wat je online post. Welk gesprek wil je aanboren? Wat zijn de onderliggende structuren en wat wil je daaraan veranderen? Spreek je daarover uit. Alleen zo’n foto plaatsen is een beetje de bal voor het doel leggen en dan weglopen.’ Een platform als Instagram helpt de boodschap te verspreiden naar je achterban, maar ook naar mensen die normaal gesproken niet snel met het feministisch gedachtegoed in aanraking komen. ‘Het beeld van Instagram als oppervlakkig platform is achterhaald’, zegt Van den Nieuwenhuizen stellig. ‘Het kan zo veel meer zijn. Met @zeikschrift wil ik mensen niet alleen aanzetten tot nadenken, maar ook het zelfvertrouwen geven dat hun mening ertoe doet.’

Nadja Hüpscher luistert af

Drie mensen delen een kamer in het OLVG. Achter een gordijntje spreekt een verpleegkundige een vrouw toe.

>

Verpleegkundige U kent de bijwerkingen natuurlijk niet – die wilt u misschien ook helemaal niet weten – maar toch lees ik ze even voor: gehooruitval, minder zicht, lusteloosheid, misselijkheid, braken, uitdrogen, botpijn, concentratieverlies, geheugenproblemen… Ik kan nog wel even doorgaan. Het kan ook zijn dat het zich beperkt tot wat moe zijn, uitlopend naar somberte, met in het ergste geval een depressie. Vrouw Ik wil het niet weten, alsjeblieft, wilt u daarmee stoppen? Ik wil alleen weten of ik er dik van word. Verpleegkundige Dat kan. Maar je kunt ook juist afvallen, of gele uitslag krijgen. Excuus. Vrouw Ik heb wel ’ns iemand gezien die heel erg opgeblazen was. Wat kan ik daartegen doen? Verpleegkundige De ellende is dat je er weinig zeggenschap over hebt. Er zit een stofje in dat ook in prednison zit. Krijgt onze Koning ook, daar heeft hij dat opgeblazen van, maar ik weet niet hoeveel hij van dat stofje krijgt en in welke concentratie. Gaat-ie mij ook niet vertellen natuurlijk. Interesseert me verder ook niet. Vrouw Ik heb nieuwe schoenen gekocht, m’n moeder draait zich om in haar graf als ik hier met afgetrapte schoenen zou rondlopen. En een nieuwe ochtendjas: mooi, fris mintgroen. Verpleegkundige Nou, ik heb liever een schone onderbroek, als je het mij vraagt. Ik trok vanmorgen mijn onderbroek op (maakt gebaar tot aan oksels) – ik heb nog altijd de basic van de Hema, daar schaam ik me niet voor – en krak: een scheur van hier tot hier. Ik hoop niet dat ik een ongeluk krijg vandaag, zal je net zien. Ze zien je liggen. ‘Mevrouwtje, we knippen even uw ondergoed los, o, uw onderbroek zit al helemaal los.’ Maar genoeg over mij: zijn er verder nog vragen? Dingen waar u zich zorgen over maakt?

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant maart 2019  

Uitkrant maart 2019  

Advertisement