Page 17

17 ‘DE RAT IS HET MEEST SUCCESVOLLE ZOOGDIER OP AARDE. IN AMSTERDAM LOPEN ER ZO’N 300.000 ROND’ UIL In het Vondelpark is ’s avonds het geroep van een bosuil te horen, een spookachtig geluid. Het Vondelpark biedt territoriumruimte aan één uilenpaartje, omdat er vanwege de drassige grond weinig muizen zijn. In het Amsterdamse Bos broeden wel 25 bosuilen.

VIS(PASSAGES) De waterkwaliteit van de Amsterdamse grachten is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Er zwemt baars, brasem, karper, blankvoorn en zelfs paling rond. In het IJ zwemt onder andere haring, kabeljauw en tong. De gemeente maakt jaarlijks 200.000 euro vrij om knelpunten voor dieren op te lossen, onder andere door vistrappen aan te leggen die de doorgang langs gemalen en sluizen mogelijk maken. Ook voor andere diersoorten worden doorgangen aangelegd, zoals passages onder wegen voor kikkers, padden en ringslangen, en ‘uitstapplaatsen’ voor dieren die kanalen overzwemmen, zoals egels, vossen, reeen, damherten en ringslangen.

WORMENHOTELS De nieuwste trend in de stad is het wormenhotel. In deze composteerbakken kunnen buurtbewoners hun gft-afval deponeren. De tijgerwormen in zo’n ‘hotel’ zetten het organische afval om in vruchtbare aarde, die de bewoners op hun beurt in hun tuin of op hun balkon kunnen gebruiken. Er staan nu al 37 wormenhotels in de stad. De komende jaren worden er nog vijftig bijgeplaatst.

ZEEHOND Af en toe duikt er een zeehond op in de wateren rondom de stad. Ze zwemmen bij het openen van de sluisdeuren van IJmuiden zo het Noordzeekanaal in. Soms worden ze in het IJ gezien, vlak bij EYE Filmmuseum, al is het niet meer dan een kopje boven water. In 2013 werd er zelfs een zeehond in de Amstel gesignaleerd, vlak bij Carré. Wat stonden de passagiers van de rondvaartboten te kijken! Het aantal zeehonden in Amsterdam neemt toe. De Amsterdamse stadsecologen overwegen strandjes aan te leggen waarop de zeehonden kunnen uitrusten.

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant april 2018  

Uitkrant april 2018  

Advertisement