Page 16

16

krant KRANT

OPENING

wilde stad

QUAGGAMOSSEL

PADDEN(TREK) Het Vondelpark is in het vroege voorjaar het terrein van de paddentrek. Vanuit hun overwinterplaatsen in de omliggende tuinen trekken de padden, kikkers en salamanders massaal naar de poeltjes in het zuiden van het park om te paren. Elke avond helpen vrijwilligers in fluorescerende hesjes de amfibieën overzetten, zodat ze niet worden overreden door fietsers.

De quaggamossel is een exoot uit het Donaugebied die in 2008 voor het eerst in het IJ werd gesignaleerd. Hij vermenigvuldigt zich sindsdien snel en heeft zich over alle wateren van Amsterdam verspreid. In de Amsterdamse grachten raken fietsen binnen no-time bekleed met deze mossels, ze hebben namelijk een harde ondergrond nodig om zich op te vestigen. Zo ontstaan hele kliffen onder water. De quaggamossel zuivert het water zodanig dat het zicht veel beter is geworden (handig voor duikers en snorkelaars!), maar ook alle voedingsstoffen voor vissen zuivert hij uit het water, waardoor op sommige plekken, zoals de Toolenburgerplas, weinig leven meer over is. Bovendien heeft hij de driehoeksmossel bijna verdreven.

RATTEN De rat is het meest succesvolle zoogdier op aarde. Ook in Amsterdam is dat te merken. Er lopen er zo’n 300.000 rond. ’s Avonds en ’s nachts kun je ze zien wegschieten.

STADSVISSER Piet Ruijter (67 jaar), de laatste stadsvisser van Amsterdam, vaart met zijn open boot nog bijna dagelijks uit vanaf het Westerdok richting het IJ en het Noordzeekanaal, waar hij paling, snoekbaars, harder en Chinese wolhandkrab vangt. Een deel van zijn vis wordt naar Parijs geëxporteerd.

TEEK Teken komen voor in de buitenste parken van de stad, zoals het Amstelpark, het Beatrixpark en het Flevopark. In het centrum (Vondelpark, Oosterpark en Westerpark) zul je er niet zo snel één oplopen. Verder geldt: hoe verder je met je picknickkleedje van de bosschages af gaat zitten, hoe minder kans op een tekenbeet.

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant april 2018  

Uitkrant april 2018  

Advertisement