Page 15

15 SLECHTVALKEN GEBRUIKEN DE ANTI-DUIF-SPIJLEN BOVEN HET LOGO VAN ABN AMRO OM HUN PROOIEN AAN TE SPIESEN

OOIEVAAR

>

PARKIET SPIESEN In De wilde stad is te zien hoe op het dak van het ABN Amro-gebouw op de Zuidas een paartje slechtvalken broedt. Slechtvalken bevolken nog niet zo lang onze stad. Ze broeden op grote hoogte. Stadsecologen hebben om die reden de afgelopen jaren een rondgang gemaakt langs de hoogste gebouwen in de stad, met de vraag of zij daar nestkasten mochten ophangen. In 2003 was het voor het eerst raak en broedde een paartje op de schoorsteen van Nuon in het Westelijk Havengebied een paar eieren uit. Inmiddels zijn er vier slechtvalkpaartjes in de stad. Met een vliegsnelheid van 340 kilometer per uur is deze roofvogel het snelste dier op aarde (een

jaguar haalt ‘slechts’ 80 kilometer per uur). Tijdens duikvluchten plukt een slechtvalk zo een stadsduif of halsbandparkiet uit de lucht. In de film is te zien dat de slechtvalken de anti-duif-spijlen boven het logo van ABN Amro gebruiken om hun prooien aan te spiesen. In de nestkast van de ABN Amro hangt een webcam, zodat bankmedewerkers via het intranet elk voorjaar live het broedproces kunnen volgen. ‘Je ziet het pas als je het doorhebt,’ is het motto van De wilde stad – een beroemde uitspraak van Johan Cruijff. We moeten beter kijken, zo leert ons deze documentaire, want dieren zijn er genoeg. Hier lees je wat – of eigenlijk: wie – er allemaal in Amsterdam leeft.

In de jaren zeventig waren de ooievaars in Nederland bijna uitgestorven, waarschijnlijk door zware chemische bestrijdingsmiddelen die in de landbouw werden gebruikt. Door een fokprogramma heeft de ooievaar een comeback kunnen maken. In 2002 streek het eerste paartje in Amsterdam neer op de schoorsteen in park Frankendael. Een paar jaar later broedden er ook paren in het Vondelpark, de Vrije Geer en het Amstelpark.

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant april 2018  

Uitkrant april 2018  

Advertisement