Page 14

14

krant KRANT

wilde stad

OPENING

INSECTEN ETEN Sinds een half jaar verkoopt Bagels & Beans de ‘beestachtig lekkere Bugs Bagel’: een bagel met een topping van krekels, meelwormen en kruiden, gegarneerd met een sprinkhaan. Bagels & Beans wil ons zo vast laten kennismaken met de voedingsbron van de toekomst. Insecten zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met vis en vlees, maar zijn duurzamer in productie.

JAGERS Jagers kunnen ook in onze hoofdstad aan hun trekken komen, al mag binnen de bebouwde kom natuurlijk niet worden geschoten. Stadsjager Ellen Mookhoek probeert jaar in jaar uit haar kostje bij elkaar te verzamelen door wildplukken en zelfgeschoten wild (haas, wilde eend, ree). Je kunt bij haar terecht voor een workshop ‘ree villen’: debredemoestuin.nl

KEUKEN VAN HET ONGEWENSTE DIER De Keuken van het Ongewenste Dier verkoopt kroketten van Schipholganzen, bitterballen van wilde ganzen, gekookte rivierkreeftjes, verse Amsterdamse duivenborst en broodjes My Little Pony (paardenvlees). Initiatiefnemers Nicolle Schatborn en Rob Hagnouw zien hun producten eerder als kunstproject dan als horecabedrijf. Het doel van de hapjes van ‘ongewenste’ dieren is om een discussie op gang te brengen over de vleesconsumptie in onze maatschappij.

LEPELAAR In 2013 broedden er voor het eerst lepelaars in Amsterdam, in het Sloterpark. Waarschijnlijk waren ze afkomstig van de kolonie in Haarlem. Ze hadden zich tussen de broedende reigers hoog in bomen genesteld. Ondanks de technofestivals die in het park worden gehouden, blijven de lepelaars elk jaar terugkeren. Ook bij Durgerdam op de Kinseldam (officieel Hoeckelingsdam) broeden sinds 2013 vele lepelaars.

NIEUWE DIEREN Elk jaar worden in Amsterdam nieuwe diersoorten ontdekt (althans nieuw voor de stad, zie ook de lemma’s Halsbandparkiet, Ooievaar en Lepelaar). In 1995 werd de eerste broedende nijlgans in Amsterdam aangetroffen, in het Amsterdamse Bos. In 2014 werd voor het eerst een levende boommarter in de stad gesignaleerd, in de Diemer Vijfhoek. In 2015 kwamen de gedoornde slakkenhuisbij, de bosvleermuis en de kleine dwergvleermuis erbij. In 2016 werden de iepenpage, de zompsprinkhaan en de houting ontdekt. Nieuwe dieren die de komende jaren verwacht worden zijn de bever en de otter. Ecologen verwachten dat zij vanuit Flevoland komen overzwemmen.

MYTHES (OF TOCH NIET?) Er schijnen in Amsterdam krokodillen in kelders te wonen… In de zomer van 2016 schrok een bewoner van de Hoogte Kadijk zich het apelazarus toen hij een krokodil aantrof in zijn kruipruimte. Bij nadere inspectie door de politie bleek het een opgezet exemplaar. Hij lag er al zo’n twintig jaar, want hij viel bijna uit elkaar. Een paar maanden eerder werden bij een inval door de Amsterdamse recherche in een ander pand twee levende krokodillen ontdekt die 300.000 euro aan drugwinsten bewaakten. Het geld was verstopt in een bergplaats die alleen bereikbaar was door de krokodillen te passeren. Het gebeurt vaker dat dieren worden ingezet om drugs of geld te ‘bewaken’. Zo zijn er ook weleens leguanen of pythons aangetroffen. Er ontsnappen ook geregeld dieren uit Artis. In de zomer van 2017 kon je een rode vari (een halfaap) over de Weesperstraat zien lopen. Ook ontsnappen er vaak pelikanen uit de dierentuin. Een pelikaan die meerdere keren ontsnapte – en soms enkele dagen wegbleef – werd al gauw ‘Snelle Pelle’ genoemd. In 1967 moest Artis worden gesloten nadat er een neushoorn uit zijn verblijf was ontsnapt. Als een dolle rende hij door de tuin. Met pure nicotine werd het dier verdoofd. Enkele uren later overleed hij, waarschijnlijk aan een overdosis verdovingsmiddelen en door stress.

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant april 2018  

Uitkrant april 2018  

Advertisement