Page 13

13 EEKHOORN

Ook eekhoorns wonen in Amsterdam. Ooit werd er één gezien op het Frederiksplein, maar dat was een verdwaald exemplaar. Normaal gesproken kun je ze zien in het Amsterdamse Bos, Amstelpark, Beatrixpark, Gijsbrecht van Aemstelpark en op begraafplaats Zorgvlied. Ooit werden in het Vondelpark eekhoorns uitgezet, maar die hebben zich niet weten te handhaven. Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen en uitwisseling van genen te stimuleren, hingen gemeenteambtenaren nog niet zo lang geleden ware ‘eekhoornbruggen’ op over de zes wegen tussen het Amsterdamse Bos en het Amstelpark. Sindsdien zijn er geen doodgereden eekhoorns meer gemeld.

FILMS OVER AMSTERDAMSE DIEREN Vier kijktips voor wie de Amsterdamse fauna het liefst via een scherm tot zich neemt.  In 2015 verscheen Amsterdam Wildlife, een film van voormalig stadsecoloog Martin Melchers en RTL-presentator Merel Westrik. Hij draait nog altijd in EYE Filmmuseum en trok al meer dan 10.000 bezoekers, waardoor de film de Kristallen Film-status bereikte.  Schoffies (2006, van Marc van Fucht, te zien via npo.nl) portretteert op indringende en humoristische wijze de integratie van reigers in het Amsterdamse stadsleven. Dagelijks voert een vrouw de blauwe reigers kipfilet. Daar blijft ze mee doorgaan, ondanks dat een reiger haar oog uitprikte en ze een rechtszaak aan haar broek kreeg voor het voeren.  Stadsmormels is een tv-serie die het verborgen leven van dieren in de grote stad blootlegt: van konijn en muis tot ooievaar en vos. Te zien met een NPO Start Plus-abonnement.  De wilde stad, 2018. Nu in de bioscoop! Tegelijk verscheen een gelijknamig fotoboek met foto’s van Frans Lemmens bij uitgeverij Lubberhuizen (zie de aanbieding op pag. 18).

GIERZWALUWEN

HALSBANDPARKIETEN (EN ANDERE VERWILDERDE DIEREN) Hij is groen, heeft een knalrode snavel en vliegt krijsend door de lucht. De halsbandparkiet werd in de jaren zestig uit India en Pakistan gehaald en in kooitjes bij de V&D verkocht. In steden in de Randstad hebben ontsnapte en vrijgelaten exemplaren elkaar gevonden. In 1977 was er in Amsterdam voor het eerst broedsucces in het Vondelpark. Inmiddels leven er zo’n 4000 exemplaren in onze stad.

>

Ook de konijnen die je in de stadsparken ziet rondhippen (Diemerpark, Westerpark, Erasmuspark) zijn voortgekomen uit gedumpte exemplaren van baasjes die er genoeg van hadden. Soms kun je dat duidelijk zien, als er plotseling een zwart konijn tussen de knaagdieren zit. In ieder park begon het met een paar gedumpte dieren, die zich vermenigvuldigen zodat de populatie langzaam verwildert. Eenzelfde soort verhaal

VONDELPARK-VOS Vossen zijn van die dieren die je niet in de stad verwacht. Toch duiken er geregeld verdwaalde exemplaren op, zelfs midden in het centrum. Bijna elk jaar wordt er wel een vos gesignaleerd in de Jordaan, op het Rembrandtplein, in de Concertgebouwbuurt, de Haarlemmerdijk of bij het Centraal Station. De meeste vossen leven aan de randen van de stad, vooral in het Westelijk Havengebied, maar ook in het Diemerpark, Amsterdam-Noord, het Amsterdamse Bos (twee paar), Rembrandtpark, rond de Sloterplas en op Science Park. De exemplaren die in de stad verdwaald raken, zijn vaak jonge mannetjes die door hun vader uit het

geldt voor de roodwangschildpadden die je op warme dagen in het Oosterpark kunt zien zonnen op de overhangende boomstammen boven het water. Door de relatief lage temperatuur in ons land worden uit de eieren alleen mannetjes geboren, waardoor productief voortplanten niet mogelijk is. Maar de schildpadden weten zich wel te handhaven, soms hun hele leven lang, wat enkele tientallen jaren kan duren.

territorium verjaagd zijn. Bij het zoeken naar nieuw leefgebied lopen ze per ongeluk de stad in. Op die manier kwam waarschijnlijk in 2016 ook een vos in het Vondelpark terecht. Tot nu toe wacht hij vergeefs op een partner om zijn hol mee te bewonen… Vleermuizen zijn typische stadsbewoners. In totaal leven er zo’n 40.000 in onze stad. Ze overwinteren en nestelen zich tussen de spouwmuren of ventilatieroosters van huizen. Elk individu vangt zo’n 3000 muggen per nacht. ‘Daardoor dragen ze flink bij aan de bestrijding van muggen,’ volgens de Amsterdamse stadsecoloog en vleermuisdeskundige Anneke Blokker.

>

Elk jaar rond Koningsdag zijn de eerste gierzwaluwen weer te horen boven de stad: ze gieren door de lucht. Ze keren terug na negen maanden in de lucht te zijn geweest. Tijdens hun vlucht naar Afrika eten, slapen, drinken en paren ze vliegend. De vogels zijn monogaam en zoeken elk jaar hetzelfde nest op, onder precies dezelfde dakpan in de stad. In De wilde stad is te zien hoe de vogels elkaar liefkozend ‘kusjes’ geven bij terugkomst. In Amsterdam broeden zo’n 300 exemplaren. Door moderne isolatie van huizen hebben gierzwaluwen tegenwoordig moeite om onderdak te vinden. Daarom worden in nieuwbouw soms direct nestkasten ingemetseld, niet alleen voor gierzwaluwen, maar ook voor mussen en vleermuizen. Dit is op IJburg op grote schaal gebeurd.

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant april 2018  

Uitkrant april 2018  

Advertisement