Page 1

Portfolio

Masters in Architecture

2014 -2016

Kevin Hiew


About me


Ever since I could use a pencil, I have always been very comfortable with the tool. Art was by far my strongest subject in school. I continued to pursue the creative sphere as I grew older. As I finished college, I’ve struggled to define myself, through the support and encouragement from my family members, I was able to make a life-long decision to pursue Architecture. Initially, my perception towards the subject was very new, I thought that because I’ve acquired a strong background from Art, therefore it would be a straightforward journey. That’s not the case, the course wasn’t just an educational experience, but it’s also a form of discipline, I find that hardwork and dedication is important, but patience and perseverence are also vital. My passion grew as the years goes by, the skills that I’ve acquired were a mixture of taught and self-taught. I would describe myself as a person who is motivated, driven and focus from the task ahead no matter the difficulty, I welcome the challenge. My trait in life is honesty, if there are task that are far from my capabilities, I would seek for advice, learn to confront the situation. Even if there are mistakes, I believe that this imperfection makes us a stronger and smarter person in the future. My career path has gone a long way ever since I’ve decided to make Architecture as my lifelong ambition. I wish to explore further, and to provide solutions to improve the environment that our society lives, work and play in.


CV

Personal details + Contact email kevin.hiew91@gmail.com telephone 07917579030 website www.kevinhiew.carbonmade.com www.issuu.com/iamkev linkedin instagram @_dumbolicious age 25 identity Malaysian Nationality (Indefenite Leave) current residence Warrington, UK

Education 2010 - 2013 BA(Hons) Architecture, Birmingham City University, School of Architecture, Birmingham, UK 2014 -2016 M.Arch Architecture, Liverpool John Moores University, School of Architecture, Liverpool , UK

Architectural Skills vectoriel drawing AutoCAD 3d modelling Google Sketchup & Vray Rhino Revit Model Making image treatement Photoshop InDesign

Languages good competency English basic competency Malay Chinese (Mandarin, Cantonese)


Work Experiences + Volunteers 2010

Atkins, Newark, UK

2011

BAA Showcase, Birmingham, UK

2014

- Work Shadow for 2 weeks.

- Volunteered to prepare and build for showcase

T.R. Hamzah & Yeang, Kuala Lumpur, Malaysia

- Architectural Intern for 2 months.

Competitions + Selected Work 2015 Steel City: Container Skyscraper - Final stage of deliberation 2015 Student housing project selected to be featured - Cairns, G. 2015. Housing the Future: Alternative Approaches for Tomorrow

References Ian Wroot Programme Leader Liverpool School of Art and Design Liverpool John Moores University I.Wroot@ljmu.ac.uk Jamie Scott Senior Lecturer Liverpool School of Art and Design Liverpool John Moores University

J.T.Scott@ljmu.ac.uk


Contents


M.Arch 6th Year 01

End of the line : Future of green energy

M.Arch 5th Year 02

Chesa Futura - Anatomy of a building

04

RE [VIVE] I CON : A residential scheme

Competition + Others 05 06 07

Dharavi’s Lily - Steel City: Container Skyscraper Model Making Hobbies


End of the line Future of green energy


Site Introduction + Proposed Masterplan


Masterplan Strategy

Inter-relations 

The three main buildings forms a vistorial experience; as visitors and commuters arrived from Birkenhead Central Station, they are drawn towards the (3)Winter Garden that consist of hydroponic and aquaponic activities, it also forms an informal resting and occasionally an event space. The (1) Visitor centre receives pedestrians from the main route coming from the direction of Pyramids Shopping Centre, consisting of public facilities, retail units, creative and exhibition spaces. The last building consist of a production related facility that accomadates research and development facilities for algal cultivation to supply sustainable energy accross the whole development.

Spatial Structure To maximise the spreading of natural sunlight and minimise overshadowing, the algae tanks and buildings are strategically located on a grid. The analysis informs the radius of shadow all year round.


Axonometic Floor Plan -Ground floor consist of three entrances, (1) West entry serves as the main public entrance for visitos and staffs, (2) North-East entry serves as a back of house access; and the (3) South-East entry serves access for trams to deliver the biomass to the electric generator plant on the south of the masterplan to convert the hydrogen and methane into electricity. - Main core serves as vertical access for people, and the large elevator located on the south-west is used for transporting large machinery and batches of algae shelves.

-Visitors are allowed access to the mezzanine floor to experience the interactive skin and learn about the process of algal cultivation; from liquid state, through the process of centrifuge and becoming biomass and biofuel.


-Open plan workspaces -Contained laboratories along the axis - Experimental platform with void on sun facing side of axis.

-Pockets of voids as well as grated floor for the experimental platform allows more light to the deeper floor plan. -Mez Floor consist of informal meeting spaces & experimental platform around. -Service floor consist of heavy machinery sat on top of waffle slab floors for pipes to go down into the laboratories.


Section


Interior Visuals

Top Floor View:

Experimental platform + Service floor

Mid Floor View:

Open plan workspaces

Ground Mez Floor View:

Tour bridge + Interactive skin


Structural Strategy


Construction Sequence

05

Once the structural elements are fixed, other elements such as the algae panels or algae tubes forms the external skin. The external skin not only shelters from the weather, but also becomes an apparatus for research activites.

02

Enclosing controlled environment (labs) and inserting waffle slab panels above labs. Grated floor assembled around building. Deliver heavy equipments such as wind catcher and other services on top floor. (e.g.Leadenhall’s service floor on top)

04

Secondary structural fras are fixed onto the primary steel nodes, tie road systems are applied.

03

01

Erecting concrete core, steel structural elements, and industrial elevators.

Exterior primary structure construction begins, each steel nodes are prefabricated off-site. The base and foundation of the structure are independent to the inner building.


‘Pollution is nothing but the resources we are not harvesting. We allow them to disperse because we’ve been ignorant of their value.’ - B. Fuller.


Anatomy of a building: Chesa Futura, 2004

Introduction ‘Chesa Futura’, meaning house of the future, a residential building located in St Mortiz, a small town in Switzerland. This building designed by Norman Foster & Partners, houses eight residential apartments totalling 2500sqm on a site, with parking space, storage, and plant accomadated in the large concrete basement. Apartment units elevated on eight pilotis and twin circular cores. This practice allows to avoid the moisture rising from the ground to damage the wood skin. The specific geometry makes the timber structure an extremely rigid shell able to support itself so avoiding the presence of a traditional support frame. The building envelope results from the assembling of many pre-manufactured panels which have been delivered to the construction site and assembled on-site.


Foster’s Approach

Lvl 3-5 (Elevated dwellings with no distracted views)

Lvl 1-2 (No views)

Slope

Direct View

Underground Car Park

Traditional Approach

Lvl 3-5 (With Views)

Lvl 1-2 (No Views) Surface Car Park Slope


Concept

Twin Cores

Approach to Living room or ‘Chamber’

Structure

Two circular cores forms the centre Density of the structure syncs with the point of the ‘bean’ form. Structural Grid Staggered floor forms a layer upon entry openess of the view and to the more formed in a radial manner. compact bedrooms. Clear distinction from the circular core, the resident enters between living and the ‘chamber’. And a panorama view of the landscape of St. the thickness of the walls varies as it Moritz. As the view is facing the South offsets from the central core. Keeping which brings in natural sunlight in the load bearing wall closer to the main cores. living area. All the bedrooms are located on the North.


Parti Diagram

Linear view Apartment units (with views) Panoramic view

Amenities (views not necessary)

42m x 60m (252sqm)

Site Topography

Views

The ‘Bean’

The design emphasizes on the view Traditional approach which resulted in The ‘Bean’ as in the apartment unit towards the downward slope which restricted views on the first two floors. is elevated and supported by steel opens up to the surrounding alps, town Building design sets a gap between the view structures and 2 floors of underground and lake. and non-view floors. car park.


Typical Floor Plan


Structural Sequence

03

Complete Structure

Floors & glazing weatherproofs the building

02

Structural Frame

The ribs, C-columns, spandrels and the ring beam at the top completes the structural system.

01

Structural Floorplate

Steel table placed upon the 8 pilotis offset radially around the core.


RE (VIVE) I CON A Residential Scheme


Precedent Studies

Type A Type B

GHA re-clad the Grade II listed, 22-storey landmark in anodised aluminium, removing 50 percent of the concrete cladding and increasing the glazed area to fulfil the compromised vision of the Rotunda’s original architect James Roberts.

Type C

The practice devised a smart floor plan that made the most efficient use of floor space and its cylindrical form was enhanced by new floor to ceiling windows.

Bedroom Kitchen Living Room Circulation Toilet Wardrobe

Rotunda, Birmingham

Completed in 1965, renovated in 2004-2008 James Robert (original) / Glenn Howells Architects (renovation) Floor Count: 25 Type: Residential , Apart-hotel Number of units: 234

Type A

Type B

Type C


Type A Type B

At the beginning of the 1960s, those that lived in the city were growing tired of the dense, overcrowded conditions and had taken “flight” to the suburbs for a more open and accommodating way of life. Marina City was an attempt at combating and reversing the flow of people back into the city, so close to the Loop. It was a model of efficiency and convenience for modern living in a metropolitan area.

Private Balcony

Bedroom Kitchen Living Room Circulation Toilet Wardrobe

Completed in 1964, Marina City, at the time, was the tallest residential projects in the world and still remains one of the densest inhabited developments. Unlike any project before it, Marina City was an experiment of allocating diverse programs into a “city within a city.”

Shared Balcony

Marina City, Chicago Completed in 1964 Bertrand Goldberg

Floor Count: 65 Type: Mixed use ( residential & parking) Number of units: 780 ( approx.)

Type A Type B


Mix & Match Floor Plans

Studio & Family Unit (Wider Floor)

2-4

Duplex Unit (Double Floor)

1-2

Studio & Family Unit (Narrow Floor)

2-5


Section


Aeriel View & Elevation


Structural Axos


Materiality


Structural Fabric

1 2 3

Interior Visuals: Duplex unit

4 Structural Fabric: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

9

Timber floor Corrugated glavanised sheet + Reinforced concrete Prefab steel structure Plaster board ceiling panel Windcatcher / Ventillation louvers Concrete Core Climbing plants / Supporting frame Circular Steel Columns + railings Operable window glazing Corten steel cladding Insulation Steel frame Plasterboard wall

10

11

12

5 6

7 8

13


Dharavi’s Lily Steel City: Container Skyscraper


Concept

Containers slots into structural frame

Minimum service by maximum permeability

The steel skyscraper design seeks to solve the disorganized and depressing state of the environment currently seen in the slum of Dharavi. The masterplan also includes promoting an identity for Dharavi, and through this opportunity to develop a skyscraper as a landmark creating a legible city for the local inhabitants as well as the tourists by removing the slum and replacing it with a central park which Mumbai is lacking - a breathing space from all the compression influenced by modern society. The design of this project has been inspired by the form of the Arum lily, where the textured surface protrudes outwards creating maximum surface area and natural resources such as water is absorbed into the centre of the plant. Translating this in architectural term, the textured surface being the container and naturally ventilated building all around as well as the concept of vertical farming. As the population have a fairly low income, sustainability in terms of water and food is vital, therefore providing an allotment for each unit to sustain or even sell their harvest provides an opportunity for a better life.


Axonometric + Visuals

Top Floor + Roof Structure 01

Water tanks and other mechanicals stored within container on the top floor, utilising gravity to supply water for residents below.

Main Structure 02

Steel containers are converted into residential modules and transported to site, slotted into steel structure.

03

Steel grating are introduced for the floor material within the circulation spaces for maximum natural sunlight penetration into atrium.

04

Each quarter consist of 3 floors that builds around the circular core, forming a series of mini communities within the skyscraper.

View of Central Atrium

Base

View of Ground Floor

05

Steel structure ‘table’

06

Diagonal planting wall acting as louvres


Typical Floor Plan


Elevation


Section + Environmental Strategy

1

1. The slum is known to have water shortage and limited water supply, therefore one of the focus of the project is to harvest rainwater and store on the top quarter (supplying water for residents) and the lower quarter (providing water for the waterscape which acts as laundrette area.)

2

2. Fresh air shortage is a huge issue as many working conditions are badly ventillated or none at all. The openess not only provides air circulation, but the vegetation also exchange CO2 into fresh air.

3

3. Insertion of containers into steel structure, and addition of grated steel gratings as the permeable floor material choice allows the building to ventillate all around the building as well as maximum natural sunlight penetration into the atrium space. 4. Majority of the population cannot afford a vehicle, therefore transportation for cycling is proposed and encouraged.

4

5. 18m high public realm provides natural sunlight for local economic activity, leisure and community spaces on the ground floor. As Dharavi is known for it’s flexibility of spaces; the open environment blurs the threshold and boundaries.

5


Model Making

Final Year Development Model

Exploring increase complexity based on Eden Project’s Hex-Tri-Hex structural principle.


Fifth Year Residential Project Model

Demonstrating basic structural principle and the elevation resulting from the mix & match units.


Model Making Final Year Model

Demonstrating joint connection on the structural nodes, heavy and thinner elements.


Drawings

A Levels Art

Oil pastel portrait of Robert De Niro (1000mm x 1414mm)


Hobby drawings

This drawing was done during one of the recess during 6th form. It may not even be related towards Architecture, but the process of breaking down an image and visualise the imaginary lines to guide the drawing. Even without holding a pencil on my hand, that’s when I realise that I have this ability to visualise in other media.

Hobby drawings

Elevation drawing of Barcelona’s hotel Montecarlo & Charcoal drawing of an owl.

Architecture portfolio  
Advertisement