Page 35

23 - 26 januari 2018

35

ONDER HET EIGEN LABEL B-BRIQ KOMEN WIM EN SJAAK BREEVAART MET DUURZAME HOUTBRIKETTEN EN HOUTPELLETS OP DE MARKT

Bij Breevaart is hout nog altijd hun passie Wim en Sjaak Breevaart werkten van jongs af aan in de timmerfabriek van vader Jaap aan de Blaaksedijk. Ooit was dat een florerend bedrijf, waar zo’n 35 timmerlieden aan

Een nieuwe start voor Wim (links) en Sjaak Breevaart.

de slag waren om kozijnen voor de woning- en utiliteitsbouw te fabriceren. Vanwege de teruglopende woningbouw overleefde de timmerfabriek de crisistijd niet. Maar dat zorgde er niet voor dat de broers het hoofd in de schoot legden. Integendeel. Het ondernemerschap zit blijkbaar in hun genen. Na twee jaar elders te hebben gewerkt en met lede ogen te hebben aangezien dat de enorme timmerloodsen onbenut bleven, hebben ze een nieuwe start gemaakt. En hoe!

B

reevaart begeeft zich nu in transport en opslag, warehousing heet dat tegenwoordig, en stort zich sinds kort ook op biobrandstof. Onder het eigen label B-Briq brengen Wim en Sjaak Breevaart duurzame houtbriketten en houtpellets op de markt. Uit alles blijkt dat hout nog altijd hun passie is, want die briketten en pellets worden gemaakt van afvalhout en de op- en overslag, zowel in de 4500 vierkante meter grote loodsen als op het 3500 vierkante meter grote buitenterrein, bestaat voor een belangrijk deel uit hout. Maar eerst de biobrandstof. Want dat is een hele nieuwe tak bij de gebroeders Breevaart. Ze liepen al met het idee om wat met het vele, schone afvalhout te doen toen de timmerfabriek nog in volle glorie draaide, vertellen Wim en Sjaak. Zonde dat dit schone hout, én het hout van de miljoenen pallets die er in ons land in omloop zijn, geen tweede leven kreeg, beseften ze toen al. Jammer eigenlijk, vonden ze, want het is prima te benutten. Maar ja, de fabriek had het moeilijk en dus moesten alle zeilen bijgezet worden om de zaak draaiende te houden. En zelfs dat lukte niet. Laat staan dat er tijd was om na te denken over nieuwe ontwikkelingen.

HELE PRODUCTIELIJN Die tijd kwam wél. En zo ontwikkelden Wim en Sjaak Breevaart

Breevaart verwerkt in een zelf ontworpen productielijn 100% schoon afvalhout tot duurzame briketten.

Duizenden pallets worden versnipperd en verpulverd.

in eigen beheer een methode om dit hout te recyclen. Wim (48) viel daarbij op door zijn positieve enthousiasme. Bij hem is het glas nooit halfleeg, maar boordevol. Hij denkt in mogelijkheden en bedenkt ter plekke oplossingen voor elke situatie. Sjaak (45) vulde zijn broer feilloos aan met zijn scherpzinnige en bedachtzame karakter. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Hij bedenkt technische oplossingen, soms zelfs ter plekke, als dat de uitvoering ten goede komt. Samen hebben ze een gedrevenheid en zakelijk inzicht die bijzonder waardevol zijn voor het bedrijf. In hun eigen loods verwerken zij nu natuurlijk, 100% schoon afvalhout tot duurzame briketten zonder dat daar enige toevoeging of bindmiddel aan te pas komt. Ze hebben er een hele productielijn voor opgebouwd. Pallets en ander afvalhout verdwijnen daarbij in een shredder, een houtversnipperaar, waarna de houtsnippers op een lopende band komen. Een sterke magneet trekt alle ijzer, vooral spijkers, uit de snippers, die vervolgens in een grote trechter terecht komen, om nog eens verpulverd te worden, alvorens de brij in een pers terecht komt die het spul onder hoge druk tot blokken perst.

,,De briketten zijn van hoogwaardige kwaliteit, hebben een lange brandtijd en laten vrijwel geen as achter na verbranding,” vertelt Sjaak. Sinds kort brengt Breevaart ze onder het eigen label BBriq (met de q van quality) op de markt. Wim noemt ze ‘een duurzaam, en goedkoop, alternatief voor openhaardhout’: ,,Ze hebben een hoog rendement. Eén kuub van deze briketten staat gelijk aan vijf kubieke meter gekloofd hout.”

een nog hogere verbrandingswaarde en branden praktisch volledig schoon. Pellets worden gebruikt in pelletkachels en –ketels, in de barbecue of, dankzij het grote absorptievermogen, als bodembedekker in stallen, als kattenbakkorrels en in kooien van dieren. Die pellets zijn te krijgen in zakken van 15 kilo, in big bags of als bulk en ook die worden elke zaterdagochtend in hun ‘winkel’ aan de Blaaksedijk aan particulieren verkocht.

WAREHOUSING

B-BRIQ PELLETS

Maar, zoals gezegd, Breevaart doet meer: de op- en overslag van alle mogelijke goederen in de loodsen en op het op het afgesloten buitenterrein. Breevaart blijkt gespecialiseerd in de op- en overslag van hout, big bags en stukgoederen, afkomstig uit Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. ,,We verzorgen het transport van containers vanuit de haven naar ons eigen terrein, strippen de containers en slaan de handelsgoederen tijdelijk op. Daarbij verzorgen we de complete logistiek, inclusief het inklaren en de benodigde documenten,” vertelt Wim. Ook voor de stalling van voertuigen en machines kunnen opdrachtgevers bij hen terecht.

Dat geldt ook voor de houtpellets (niet met een a maar met een e), geperste houtkorrels. Die worden geïmporteerd en onder eigen label met de naam B-Briq op de markt gebracht. Ook die kleine korrels zijn gemaakt van schoon hout en bevatten geen toevoegingen of bindmiddelen. Ze hebben

En je hoeft maar in de loodsen en op het buitenterrein rond te kijken om te zien dat de twee jongens, die niet weg te slaan waren uit de timmerfabriek van hun vader, ook op dit terrein hun passie voor hout niet verloochenen. Het is overal hout wat de klok slaat.

De briketten worden gebruikt in open haard, allesbrander of vuurschaal en zijn leverbaar in diverse verpakkingen en hoeveelheden. Breevaart verkoopt ze via de webwinkel in het hele land en sinds kort op zaterdagmorgen van negen tot twaalf uur ook in de verkoophoek, die in de loodsen aan de Blaaksedijk is ingericht. Wim en Sjaak gaan er ook mee de boer op en proberen pompstations, supermarkten en tuincentra in hun nieuwe product te interesseren.

Complete bomen uit het Amazonegebied liggen er, in dikke plakken gezaagd, opgeslagen. Gecertificeerd hout, planken en balken van teakhout, klaar om ergens anders verwerkt te worden.

TRANSPORT Ook alle activiteiten die nodig zijn voor het transport vanuit alle grote Nederlandse en Belgische zeehavens naar hun loodsen, en omgekeerd, organiseren de broers. Sjaak: ,,We beschikken over voldoende eigen materieel om alle denkbare goederen vlot te vervoeren. Vanuit onze historie zijn we gespecialiseerd in hout, maar in feite vervoeren we alles; of het nou gaat om containertransport, stukgoederen of bulkgoed. Van schoorstenen en machines tot big bags en bulkgoederen als graan en kunstmest. We zijn flexibel en begrijpen dat er meer bij transport komt kijken dan goederen van A naar B te brengen.” ,,Breevaart beseft,” voegt Wim daaraan toe, ,,dat lading vaak kostbaar is en alle aandacht verdient, niet alleen tijdens het transport, maar ook door deze precies zo af te leveren dat alle betrokkenen tevreden zijn.” Breevaart is hierop ingericht, zowel qua mensen als materieel; bovendien worden alle benodigde formaliteiten verzorgd.

Breevaart Blaaksedijk 218 3271 LR Mijnsheerenland t 0186-745051 e info@breevaart.nl i www.breevaart.nl / www.bbriq.nl

Profile for Hoeksche Waard Exclusief

Hwe lr januari 2018  

Hwe lr januari 2018  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded