Page 1

Kajakferie rundt om Mors 21. juni – 2. juli 2010.


Afsted fra Strøby Egede mandag kl. 0730. Vi havde pakket dagen før og skulle bare op og afsted. På vej op kørte vi gennem Kongenshus Mindepark, - dejligt at gå rundt og gense stenene. Men varmt var det. Ved hotel Pinenhus fik vi lov til at sætte kajakkerne i vandet og parkere bilen ved hotellet indtil næste mandag, hvor vi havde booked os ind på kroen. I fint vejr roede vi i 2,5 time, - så var vi i mål på den første dag ved Sillerslev havn. Der skulle være et shelter ved vandet, og pludselig var det lige foran os. Vi drak kaffe og gik en tur. Spiste grill kylling med pommes frites og gik en lille tur igen. Nu er Otto ude at cykle på en gratis cykel. Jeg sidder og nyder stranden. Vi har været i vandet. Vandet er varmere end luften.

Sillerslev Havn Tirsdag 22.juni. Sov godt i shelteret og vågnede til gråt vejr og stærk vind. Spiste havregryn med vand. Kaffe og ost. Afsted kl. 07.30 i piv modvind ned til Hesteøodde, så blev det nærmest til orkan og vi vendte om og roede tilbage til shelteret, gik i land og fik kaffe. Jeg sov en halv time, helt udbrændt. Otto cyklede til købmand efter batterier til GPS´en, - de genopladelige hjemmefra duer ikke. Vi brød op og roede op til Sallingsundbroen i kæmpe bølger. Vi fandt lidt læ i land, fik lidt frokost kl. 12.30 og bestemte os for endnu et nyk. Vi er nu i Refshammer, hvor vi fandt et fint shelter lidt uden for Nykøbing. Endelig slut for i dag, af med det våde tøj og tørt på. Chokolade og kaffe. Så en gåtur. Her er der fine huse og stier og søde mennesker. Jeg er meget træt, de lover ikke, at vinden vil lægge sig. I dag ingen sol, i morgen måske sol. Vi skal have dåsemad i dag. På stranden er der mange spændende muslingeskaller. Vi har hørt tornsanger. Gik en tur sidst på aftenen. Onsdag 23. juni. Sct Hans aften. Natten var vindblæst. Vinden hujede ind og vendte inde i shelteret og røg ud igen. Alligevel en fin nat. Op til sol, - hurra. Af sted i bølger. En lang tur med gode pauser. Et sted bar vi over et rev og snød for en kilometer. Nu er vejret fint. Jeg var i vandet. Vi har set 3 musvåger, 8 skalleslugere, 8 gravænder og mange strandskader. Fik en lille sludder med to kajakroere. Her er mange forskellige muslinger og krabber. Shelteret ved Ejerslev er rent og pænt og igen ganske tæt på vandet. Vi har set en sæl i


vandet og måske et marsvin, - men det kan ikke passe, for der er ikke marsvin i Limfjorden. Otto gik i vandet, han siger, det er varmt. Sct. Hans bål nede på stranden. Mange kom for at se på, og mange undrede sig sikkert over os, der skulle sove der om natten og talte udensogns. Det blev koldt til aften. Vi frøs og gik i poserne og klarede os fint.

Kis på stranden Torsdag 24. juni. Op til total dis. Ingenting kunne vi se. Men lunt var det og stille af sted kl. 0730 mod Feggeklit. På nordspidsen bar vi over revet. Ved Feggesund holdt vi pause og betragtede færgen over til Thy. Den lille færge tog turen frem og tilbage på 11 minutter. Pause ved Skærbæk klit. Jeg i vandet og shorts på. Vi traf på flinke mennesker, som var på campingferie. Otto blev kørt til købmand, da vor proviant var svundet noget ind. Vi beundrer de høje molersklinter, de er meget høje og stejle, næsten at sammenligne med Stevns klint. Ved Hanklit var vi i land og så efter fossiler. Nu – efter 30 kilometer sidder vi i teltet for første gang. Der er et shelter til rådighed, men det ligger en kilometer inde i land. På engen blipper rødben og jerseykøerne gumler. Otto i vandet. Han ligner en sælhund, - ikke barberet. Vi spiste en masse rugbrødsmadder, da vi ankom og det var så vores aftensmad. Klokken er 20. og vi er tæt på et gå i poserne. Fine oplevelser i dag. Mosebjerg, tæt på Vilsundbroen. Sol hele dagen. Skyet fra vest, siger de.


Fredag 25. juni. Vi fik besøg om aftenen. Bonden, der ejer jerseykøerne, kom. Vi troede, vi skulle jages væk, men nej, - han tog bare sin daglige tur for at se, om dyrene havde det godt. Natten lød af rødben og andre fugle og så af sted kl. 08 under Vilsund broen. Et sted lå en sæl på en sten. Vi havde et stop, en hurtig tissepause, af med noget tøj og af sted. Et kvarter senere opdagede jeg, at jeg havde glemt mine briller på en klump tang. Tilbage igen, - og der lå de så, heldigvis.

Vilsund Broen Vi fortsatte 10 kilometer, holdt frokost og gik tur inden et stort stræk i modvind over Dragstrup vig. Rundede en lang mågeodde, nu næsten orkan. Jeg er træt af blæsevejr, tog meget vand ind, klarede med nød og næppe ikke at vælte, bølger ind fra siden. Nu kl. 18 er vi gået i land i venteposition, umuligt for mig at ro videre, jeg er brugt op, vi venter på at vinden skal lægge sig til aften. Hvis ikke, slår vi telt op her på stranden ved Årbjerg Torn, 3 kilometer fra det shelter, vi havde satset på ved Ness Færgeleje. Her er klyder og strandskader, vinden pisker hvide skumbølger. Solen vil ikke rigtig varme i


dag. Vi er blæst inde her. Der er for meget vind og for store bølger. Vi blev her og sov som en sten. En dejlig nat, det blæste vildt, men vi sov og sov. Lørdag 26. juni. Vinden havde ikke lagt sig. Jeg havde mobiliseret alle kræfter for at komme ud og videre til Ness Havn og shelter og hente vand. Utroligt som et telt er levende at få op og ned i stormvejr. I shelteret sad vi lidt i læ. Otto lavede kaffe og så af sted igen. Ustandselig slog bølgerne ind over mig og løb ned i kajakken, så jeg sad i en sø. Vand op i ærmerne, jeg var godt blødt op. Vi tog en genvej inden om Agerø og bar over en dæmning. Her inde var smult vande. Først frokost i læ, så en middagslur og så af sted i medvind. 5,5 km i timen målte vi i lang tid uden at bruge pagajen. Pludselig dukkede 10 kajakker op. De oksede imod os mod vinden. Lidt snak, en mandetur, bølger o.s.v., god tur. Vi fik vinden ind fra vest og vi skulle sydpå, så det var med at korrigere hele tiden, svært, men fremad gik det. Endelig udenom Hesteøodde igen, men denne gang fra den anden side. Nu vinden ind bagfra og så gik det bare. Et sted var der bryllup inde på stranden. Bruden gik under klitterne i lang smuk kjole og der var stort selskab ved et langt frokostbord. Sillerslev havn igen. Vores shelter var optaget af 3 cykelpiger. Nå, pause, hvad så? Jeg fik et varmt bad for 5 kr. og var som ny igen. Tænk, at ens hår er så blødt uden salt i. Otto badede også, men det gjorde ikke megen forskel hverken på hans hår eller skæg. Spiste igen grill kylling i cafeteriet. Dejlig varmt og stille inden døre. Slog telt op og gik i poserne kl. 21., igen brugt op. Otto gik vist en tur og så på både. Søndag 27. juni. Otto er kørt efter morgenbrød. En venlig mand skulle selv hente og tog ham med i bilen. Vi gik en lang tur langs stranden. Et sted klatrede vi op ad klinten og fulgte en sti op til et hus. Her blev vi budt på kaffe og herlig snak. Igen en god oplevelse. Vi udvekslede adresser, måske ses vi igen. Hjemkommet til havnen igen mødte vi Christina Hammerich, en bekendt fra Stevns, som vi ikke havde set i mange år. Underligt.

Kajakpakning ved Stillerslev havn Så blev der pakket og vi roede stille afsted. Vi havde en dag til overs fordi vi først skulle


være på hotellet om mandagen. Men det var dejligt at have god tid. Vi havde et lille stop på en spændende odde, hvor vi fandt søpindsvin, Ottos forstenet, mit intakt. Den sidste nat overnattede vi i et shelter, hvorfra vi kunne se lige over til hotellet. Mandag 28. juni. Om morgenen fik vi besøg af en hund, der ikke ville gå, før den havde fået et par godbidder. Den boede vist på gården, som lå tæt på shelteret. Vi fik også en snak med en lokal fritidsfisker inden vi pakkede og lagde fra land for sidste gang. Ved hotellet stod bilen, som vi havde forladt den. Vi lastede om og gik over på hotellet for at chekke ind.

Morgen i shelteret. Vi havde et par dejlige dage på hotellet Pinenhus. Derefter kørte vi til Samsø, hvor vi besøgte nogle venner. Her roede vi en god tur på Stavns fjord, hvor vi så en del tejst. Vi kørte fra Samsø den 2. juli og var hjemme hen på eftermiddagen. En god tur havde det været. Otto og Kis.


.

Kajaktur Mors rundt  

Beskrivelse af en flerdagstur Mors rundt