Page 1

Senior + til Immeln den 3. – 5. august 2009-08-06


Søen Immeln ligger ca. 20 km nordøst for Kristianstad. Oversigtskort over søen til slut. 2009-08-03, mandag. Der kommer en byge, medens vi læsser kajakkerne ved klubhuset, men det lykkes at komme nogenlunde tørre i bilerne, og vi køre medens familier og andre vinker farvel. Vi er Lars, Per, Birthe, Dorte, Elisabeth, Else, Jette, Kirsten, Lise, Erik, Frede, Jørgen Erik, Kurt og undertegnede. Der er 3½ times kørsel, så der er lejlighed til at tænke over turens formål. Lars og Per har igen arrangeret en tur. De har ikke alene været instruktører for flere hold aktive unge over 60, men nu også i flere år arrangeret ture en gang om måneden i den bedste del af sommeren. På denne tur er formålet, at vise hvordan man kan tage på kajakferie i flere dage på en af de svenske søer. Hvad der skal bringes med. Hvordan man pakker en kajak til sådan en tur og i det hele taget få erfaringer med den slags ture. Personlig har jeg i mange år haft lyst til at gøre noget sådant, så det er dejligt, at det nu lykkes. Et stykke efter Lund kommer der torden og kraftig regn. Vi er 14 deltagere i 4 biler. Logistikken er sådan, at vil stiller en bil ved byen Immeln og kører med 3 biler til den sydlige spids af søen Raslången, ca. 20 km øst for Immeln, hvor kajakkerne sættes i vandet, Kajakkerne er lige blevet pakket og frokosten begyndt, da regnen også tager fat her. Efter en lidt ”våd frokost”, i læ af dryppende træer lykkes det at starte roturen nogenlunde tørre.

1. Det drypper da vi starter. Der kommer byger, medens vi roer nordpå, men det betyder ikke noget for velværet, når først spraydækket er lukket. Lidt drypperi er blot et krydderi på oplevelsen, der i øvrigt byder på flotte skovklædte søbredder. Flere lejrpladser er godt besat, men en fin plads på østsiden 5 km oppe viser sig egnet. Så snart vi går i land dukker solen forsigtigt frem. Teltrejsning, bad og tøjtørring står på programmet. Aftensmaden er fælles. Erik har skaffet laks fra et helt specielt svensk laksested. Perfekt. Lise har salat med hjemmefra og det hele afsluttes med pandekager, som Elisabeth har medbragt. Bålhygge i den stille sommeraften.


2. En fin lejrplads

3. Så er der servering

2009-08-04, tirsdag. Det dryppede lidt i nat. For flere deltagere er det første gang på sådan en tur. Det kniber derfor med at sove ud på morgenen, så der kommer tidligt snak på pladsen. Der er lidt støvregn under morgenmaden. Det føles blot som høj luftfugtighed, men de lette dråber ses på den blanke søflade.


Kl. 9 fortsætter turen nordpå, hvor træer og spejlbillede møder hinanden er der dekorationer af hvide og gule åkander. Så står det på den øvelse, der hedder overslæbning. Første slæbested er ved et lille vandfald. Der anvises en vej til højre, hvor det er synligt, at der er et stykke at gå. Til venstre er der for tiden så meget vand, at det er muligt at ro lidt længere frem i en smal passage, og for enden af den er der kun nogle få meter at bære kajakken. – Det starter blidt. Næste slæbested er straks en helt anden historie. Her er stejle skrænter, og selv om der er bygget slæbesliske med trin, trækker det vand at få bakset de læssede kajakker over til næste søafsnit. Der er problemer med at få vognene til at sidde ordentligt, indtil vi lærer at tøjre dem stramt nok.

4. 2 stejle ramper skulle vi over her. Senior+ pust På den anden side af slæbestedet er der en lille bro, og her organisere Jette kajakkerne sammen i stævnene, så de ligger i en fin vifte, til vi skal videre. Det tredje og sidste slæbested inden Immeln er ved Brotorpet. Her er en lille lejrplads ved starten, hvor frokosten indtages.

5. På den anden side med kajakkerne i stjerneform


Det første stykke vej går lidt op, men ikke mere end en person kan trække kajakken på vognen, når blot mave- og lårmusklerne spændes lidt. Derefter er der nogle hundrede meter, hvor det blot er gåtur med anhænger. Solen er fremme, og det er rigtig varmt. Der står noget med 27ºC på DMI. Der er eftermiddagsdrikkepause på nogle flade klipper. Da turen går videre gør Else opmærksom på en ravns skrig et stykke fremme, men vi ser ikke fuglen, der kan have op til 1½ meters vingefang. Ved Breanäs undersøges forskellige steder, men ikke alle er lige officielle, og da vi er en stor gruppe, vil det være bedst at holde os til de officielle steder. På disse steder er der lokummer – med toiletpapir, skraldespande og tørt kløvet brænde. Det er jo en fantastisk service, men sikkert også nødvendigt for at holde områderne pæne, når der nu er mange brugere. I øvrigt er det mest danskere, vi træffer på. Aftensmaden i aften står Elisabeth for. Det er specielt oksekød fra en slagter på Køge Torv, som har indfanget kvæget i Egøje. Der lyder en sand anerkendelse af kvaliteten fra alle de kødgumlende. Ud på aftenen finder flere ned til vandkanten og nyder fundmånen og dens spejling i vandet. 2009-08-06, onsdag. Her på andendagen er der mere stille i lejren ved dagens start. Der er sol fra morgenstunden, men på grund af mange træer ligger pladsen i skygge. Folk trækker igen ned til vandkanten, men denne gang for at nyde solen og morgenmaden. Der er afgang kl. 10.

6. Stille og sol i vandkanten.

Det er en varm tur i sol fra en skyfri himmel. Der er drikkepause og bad på øen Kvinn. Vandtemperaturen er høj, så det er ikke noget koldt gys at kaste sig ud i det blå, eller rettere brune vand. På grund af højt jernindhold er vandet brunt, og det begrænser, hvor langt man kan se ned i dybet. Det er sidste stop før turens sidste sømil til Immeln, hvor vi er ved 14 tiden. Så er der frokost, inden trailer og biler hentes, hvor de blev efterladt i forgårs. Der er tid til at rydde op i kajakkerne, pakke tingene sammen til hjemturen, spise is og få et bad på campingpladsen.


7. Frokost medens vi venter på trailer og bilerne hentes.

Da trailer og biler er kommet tilbage, og vi kun mangler 10 minutter i at være færdig med at læsse kajakkerne, vælter regnen ned. Afslutningen er på den måde som begyndelsen, vi er blot blevet en hel del oplevelser rigere og regnbygen betyder ikke noget i det varme sommervejr. Afgang ved 15,30 tiden og tilbage ved klubhuset kl. 19. Her er der fuldt af liv, hvor sommeraftenen nydes i klubben og på vandet.

8. Kajakkerne var ikke helt på plads endnu da der kom en byge.

En helt rigtig sverigestur er det ikke blevet til, eller også er vi blot kommet af sted på et heldigt tidspunkt, for der var næsten ingen myg og slet ingen knot eller bremser. De medbragte insektbeskyttelsesmidler kan således spares til en anden gang.


Det har været en rigtig fin tur, hvor vi har lært meget og fået lyst til mere. Stor tak fra os alle til Lars og Per for at organiserer og gennemføre turen. Det har været en rigtig hyggelig gruppe, vi har været af sted, og jeg har nydt samværet, så tak til alle. Jens Husby

9. Deltagerne


10. Kort over turen

Immeln tur KKKK senior 2009  
Immeln tur KKKK senior 2009  

Kajaktur på Immeln

Advertisement