Page 20

Kulissza

"NEM Ő SZÜL, NEM ŐT SZÜLIK MEG – DE OTT VAN ÉS FELÜGYEL" Interjú Kautzky-Dallos Máté író-dramaturggal Bepillantani a kulisszák mögé mindig izgalmas – főleg, ha ezeket a színfalakat most szó szerint érthetjük. A színházi világ megkerülhetetlen figurája a dramaturg, a szakma rejtelmeiről pedig a K2-ben, az Operettszínházban és a Stúdió K-ban is megforduló, író és alkotó Kautzky-Dallos Mátéval beszélgettünk. Első körben talán próbáljuk meg behatárolni a dramaturg fogalmát és feladatait. Mi is az a dramaturg, hogyan jut valaki idáig? Szerintem erről nincs közmegegyezés. Annyira, hogy az egyetemen az első feladat az volt, hogy próbáljuk meg mi definiálni, pontosan mit is jelent ez a fogalom. Jelenleg az a megfejtésem, hogy a dramaturg színpadi előadásokat szerkeszt. Szigorúan véve nem végez alkotómunkát, hanem a többiek alkotómunkáját ellenőrzi. Ezért azt is szokták mondani, hogy a jó dramaturg gyakorlatilag láthatatlan. Ezzel akarnék is vitatkozni meg nem is. Egyfelől az mindig érzékelhető, ha jó a dramaturgiai munka egy előadásban. Ugyanakkor az a legjobb, ha mindezt láthatatlanul sikerül véghezvinni, végig a rendezőt segítve – ha a koncepció megszületésétől kezdve kéz a kézben, mint egy szerelmespár dolgoznak, együtt készítve el a koncepciót és szövegkönyvet is. Ez a párkapcsolati allúzió – bár elsőre viccesnek tűnhet, de – nagyon pontos. Ebben a fázisban, a szöveg előkészítésekor kerül leginkább előtérbe a dramaturg. Például ha a rendező a Hamlet sírásó-jelenetét ki akarja hagyni az előadásból,

18

akkor azt úgy kell „kihúznia” a szövegtestből, hogy az ne tűnjön fel se az olvasónak, se később az előadás nézőjének. A próbafolyamat kezdetén aztán megváltozik ez a viszony: jó, ha a dramaturg egy picit hátrébb áll, szerepet vált. Itt kezdődik a színpadi része a munkának, ami a hangsúlyozástól kezdve a szövegritmusig sok mindent jelenthet.

A dramaturg munka számomra legérdekesebb és legijesztőbb része a rendező és az előadás körülötti bábáskodás. Ezt jórészt nem tanítják, mert nem tanítható, így leírt szabályai sincsenek.

Profile for Humen Magazin

Humen Magazin 2019. 04. szám (május)  

Humen Magazin 2019. 04. szám (május)  

Advertisement