Page 1

BUDAPEST LMBTQ K U LT U R Á L I S F E S Z T I V Á L J A

PROGR AMFÜZET


Fedezze fel Németország nagyvárosainak lüktető életét és a kultúra legjavát – mindenütt az élmények sokasága várja. Látogasson el hozzánk, és legyen részese a kalandnak: www.germany.travel/lgbt

Schwules Museum (Gay Museum) in Berlin © visitBerlin / Dirk Mathesius

Ahol tárt karokkal fogadják a sokszínűséget


TARTALOM kiállítás

03 Humen Bodies – Kiállítás az Ari Kupsus galériában

színház

04 Édouard Louis: Leszámolás velem

EGY FESZTIVÁL MINDENKINEK Hét évvel ezelőtt, amikor megfogalmaztuk, hogy igazából kiknek is szeretnénk hónapról hónapra kiadni a Humen Magazint, nagyon fontos volt, hogy ne csak a saját közösségünknek szóljon. Hiszen azon kívül, hogy kiadunk egy magazint, hangsúlyos szempont, hogy legyen társadalmi felelősségvállalásunk, és ez a párbeszéd létrehozása volt a melegek és nem melegek között. A cikkeinkkel lehetőséget adunk bárkinek, hogy betekintést nyerhessen az LMBTQ emberek életébe, ami reményeink szerint elősegíti az elfogadást. Így született meg pár évvel ezelőtt a szlogenünk is, miszerint a Humen Magazin nem egy magazin melegeknek, hanem egy meleg magazin mindenkinek. Ez a szlogen és hitvallás pedig nemcsak a kiadványainkra, hanem a rendezvényeinkre is érvényes: minden évben úgy válogatjuk össze a filmfesztivál filmjeit, hogy azok bárki számára kikapcsolódást nyújthassanak, aki nyitott a közösségünkre. Az idei évtől kezdődően pedig léptünk egy nagyot előre, és a két éve sikeresen futó filmfesztiválból kiindulva létrehoztuk Budapest új LMBTQ kulturális fesztiválját, amely a mozifilmeken kívül színházi előadásokból, kortárs tánc-előadásból, és a Humen Bodies című pop-up kiállításból áll. És ne feledjétek: a Humen Fesztivál nem egy fesztivál melegeknek, hanem egy meleg kulturális fesztivál mindenkinek!

05 Mark St. Germain: Táncórák

tánc

06 Time Takes The Time Time Takes

film

08 Egy pillanat a nádasban (Tämä hetki kaislikossa) 10 Álomhajó (Dream Boat) 12 Súlyos színek (Tinta Bruta) 14 Mario (Mario) 16 Csak barátok (Gewoon Vrienden) 18 Cameron Post rossz nevelése (The Miseducation of Cameron Post)

IMPRESSZUM

Erdei Zsolt

KIADJA A HUMEN MEDIA HUNGARY KFT.,

H-1132 Budapest, Kresz Géza u. 16. fszt. 1/A, hungary@humenmedia.com, humenfesztival.hu LAPIGAZGATÓ: Erdei Zsolt zsolt.erdei@humenmedia.com • VEZETŐ SZERKESZTŐ: Kocsis G. János KORREKTOR: Szij Barbara • MŰVÉSZETI VEZETŐ: Gere Zsuzsanna NYOMDAI KIVITELEZÉS: Keskeny és Társai 2001 Kft. 1158 Budapest, Rákospalotai határút 6.


BIZALOM • MEGBÍZHATÓSÁG • TISZTELET • KEDVESSÉG NEMIGYÓGYÁSZAT

ORVOSI KOZMETIKA

STD SZŰRÉS

ESZTÉTIKAI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK

SEBÉSZET UROLÓGIA PROKTOLÓGIA BŐRGYÓGYÁSZAT

ULTRAHANG VIZSGÁLATOK LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS

FÜL-ORR-GÉGÉSZET

1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8. III. lépcsőház 2. em. Telefon: +36 30 870 7427 +36 30 372 6832 info@boc.hu • www.boc.hu


KIÁLLÍTÁS

SZEPTEMBER

12–16. KÖZÖTT

HUMEN

FESZTIVÁL Immár harmadik alkalommal rendezzük meg az őszi LMBTQ filmhetet, és elérkezettnek láttuk az időt, hogy idén a filmfesztivál tapasztalataiból merítve a mozin túl más művészeti ágak felé is nyissunk. Így most már egy izgalmas összművészeti eseménysorozat várja a nézőket: a fesztivál időszaka alatt filmes, színházi, kortárs tánc és képzőművészeti programokon, valamint kerekasztalbeszélgetéseken vehet részt a nagyközönség.

HUMEN BODIES – KIÁLLÍTÁS AZ ARI

KUPSUS GALÉRIÁBAN Mitől izgalmas egy POP-UP kiállítás? Leginkább azért, mert csak egyetlen napig látogatható, és aki lemaradt róla, az biztosan vesztett valamit, amit soha többé nem pótolhat. Ez volt a Humen Bodies című tárlat célja is. Egyszerűen muszáj eljönni a Humen Fesztivál nyitónapján az Ari Kupsus galériába, hogy megnézzük a kiállító művészek alkotásait. A POP-UP kiállítás keretében fiatal kortárs alkotók munkáit láthatja majd a közönség, köztük Dallos Ádámmal, Weinraub Róberttel, Könyv Katával és Szanyi Borbálával. Ami összeköti az alkotókat, az az emberi test ábrázolása. Mindannyian különleges és rendkívül érzékeny módon nyúlnak a test megmutatásához és annak helyenként absztrakt megjelenítéséhez. A tárlat egyedisége, hogy az alkotók erre az egy napra álltak össze, és az Ari Kupsus galériában mutatják meg esetenként friss és aktuális munkáikat. A kiállítás szeptember 12-én 10-18 óra között látogatható.

3


SZÍNHÁZ

ÉDOUARD LOUIS:

LESZÁMOLÁS VELEM JURÁNYI HÁZ ELŐADÁS:

szeptember 15. szombat, 19:00 HELYSZÍN:

JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház 1027 Budapest, Jurányi u. 1. www.juranyihaz.hu

„Apám kétségbeesett. »Fiú ez egyáltalán, vagy mi? Folyton bőg, fél a sötétben. Miért ilyen? Én nem neveltem lánynak, pont úgy bántam vele, mint a többi fiúval!« Fogalma sem volt, hogy engem ugyanezek a kérdések gyötörnek. Ha fiú vagyok, miért nem vagyok olyan, mint a többiek? Miért viselkedem így, miért affektálok, miért gesztikulálok széles mozdulatokkal, miért olyan nőies a beszédem? Nem tudtam, miért lettem ennyire más, és ez borzalmasan fájt.” Édouard Louis Leszámolás Eddyvel című regénye alapján, Dr. Pataki Pál fordításának felhasználásával színpadra alkalmazta Zöldi Gergely. Monodráma Nagy Dániel Viktor előadásában.

4


SZÍNHÁZ

MARK ST. GERMAIN:

TÁNCÓRÁK

RÓZSAVÖLGYI SZALON ELŐADÁSOK:

szeptember 14. péntek, 19:30 szeptember 16. vasárnap, 16:00 szeptember 16. vasárnap, 19:30 HELYSZÍN:

RÓZSAVÖLGYI SZALON Arts & Café 1052 Budapest, Szervita tér 5. www.szalon.rozsavolgyi.hu

Senga és Ever szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever különös intellektusú autista, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni. Lépegetnek egymás felé, először kicsit ügyetlenül, aztán kíváncsi figyelemmel felfedezve, milyen is a másik világa. Ahogy megismerik egymást, önmagukkal is szembesülnek, és leckéket vesznek érzelmekből is. Külön-külön és közösen is megpróbálnak „kitáncolni” a maguk komfortzónájából, amelyben jó ideje éldegélnek. Az utolsó óra és az Istenek tanácsa után ismét Mark St. Germain-darabot tűz műsorára a Rózsavölgyi Szalon. Az amerikai drámaíró 2014-ben írott romantikus és szellemesen szórakoztató színműve azon túl, hogy ajtót nyit az autisták világára, egyben el is gondolkodtat: mégiscsak közös ez a világ, amelyet ki így lát, ki úgy, hiszen mindenki másképp egyforma.

5


TÁNC

TIME TAKES THE

TIME TIME TAKES ELŐADÁSOK:

szeptember 14. péntek, 20:00 szeptember 15. szombat, 20:00 HELYSZÍN:

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA 1094 Budapest, Liliom u. 41. www.trafo.hu

A Trafóban két estén is a nemzetközi táncos szcéna kiemelkedő képviselőivel találkozhatunk, izgalmas utazást téve időben és térben. A spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók, munkáikat a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazásmód jellemzi. Guy a színházon keresztül érkezett a tánc világába, színészként, rendezőként kezdett dolgozni, majd 2006-tól lett társalkotója Maria Campos táncos-koreográfusnak. A spanyollibanoni alkotópárost a magyar közönség a Duda Éva társulat táncosaival készített Mesh című előadásból már jól ismerheti. A táncosok közötti párbeszéd ebben a koreográfiában is repetitív mozdulatokra és ingamozgásra épül. A lengő mozdulatok különféle találkozásokká állnak össze, amelyek egy képzeletbeli perpetuum mobile irányába fejlődnek. Az előadás a mozgás alkotta ritmus és 6

zeneiség csodálatából született meg. Olyan rejtett és állandó ritmus fedezhető fel az előadásban, amely az idő múlását jelzi. Az alkotópár az inga mozgásához hasonló, egyszerű, de fizikailag nagyon erős, dinamikus mozdulatokra építve, komplex szerkezetek sorozatát teremti meg és rombolja le a három táncos bevonásával. Érezhető az idő tapasztalásának észlelése, az örök jelenidejűség, amely az anyagban és a formában gyökerezik. A spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók, munkáikat a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazás mód jellemzi. Guy a színházi világon keresztül érkezett a tánc világába, színészként, rendezőként kezdett dolgozni, majd 2006-tól társalkotója Maria Campos táncos, koreográfusnak.


FILM

Prémium férfi kozmetikumok, borotválkozási termékek. Minden egy helyen! www.galaxy-cosmetics.com 1072 Budapest, Rákóczi út 42. 5/1. Galaxy Cosmetics Schiffer’s Choice galaxy_cosmetics_hungary

Kozmetika csak Férfiaknak! Arckezelések, gyantázás, manikűr, pedikűr

thegroomingmonkey 1074 Budapest, Dob utca 11. 1052 Budapest, Haris köz 2. Üzletünkben kizárólag a Galaxy Cosmetics által forgalmazott professzionális temékekkel dolgozunk.

7


FILM

EGY PILLANAT

A NÁDASBAN TÄMÄ HETKI KAISLIKOSSA

finn romantikus dráma, 113 perc, 2017 FELIRAT: magyar KORHATÁR: 16 éven aluliaknak nem ajánlott VETÍTÉS DÁTUMA:

2018. 09. 13. 20:00 RENDEZŐ: Mikko Mäkelä FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Mikko Mäkelä SZEREPLŐK: Janne Puustinen, Boodi

Kabbani, Mika Melender, Virpi Rautsiala

Leevi egészen Párizsig menekült konzervatív apja és a sorkatonai szolgálat elől. Apja az egyedüli élő rokona, akihez egyetemi diákként hazalátogat a nyári szünetben. Látogatásának apropója a család eladásra szánt tóparti házának felújítása. A munkához felbérelnek egy építészt, a szíriai menekült Tariqot. Amikor az apa visszatér a városba, a két fiatal egyedül marad a semmi közepén.

8

A filmet rendező Mikko Mäkelä azzal az elhatározással vágott bele romantikus drámája elkészítésébe, hogy a meleg szerepeket meleg színészeknek kell játszaniuk. Az Egy pillanat a nádasban a kritikusok szerint a legnagyobb meglepetés volt a 2017-es BFI Londoni Filmfesztiválon – ahol a film debütált –, és az elmúlt évek egyik legmeghatóbb meleg szerelmi történeteként jellemezték.


FILM

9


10


FILM

ÁLOMHAJÓ DREAM BOAT

német dokumentumfilm, 97 perc, 2017 FELIRAT: magyar KORHATÁR: 16 éven aluliaknak nem ajánlott VETÍTÉS DÁTUMA:

2018. 09. 14. 18:15 RENDEZŐ: Tristan Ferland Milewski SZEREPLŐK: Michael Anastasio, Richard Weigle

Öt országból öt férfi száll fel az Álomhajóra. Lisszabonból indulnak, az úti cél a Kanári-szigetek, és a 2386 férőhelyes óceánjáró minden utasa meleg férfi. Az évente egyszer kifutó Álomhajó fedélzetén egy hétig távol lehetnek a hétköznapoktól, a politikától, a családjuktól. Az utazás napfényt, szerelmet és szabadságot ígér, de minden kétségüket és bizonytalanságukat így sem tudják levetkőzni. A lengyel, az indiai és a palesztin fiú testközelből ismerik a homofóbiát, számukra ez a hét az összetartozás illúzióját nyújtja. Közben pedig mindannyian látják, hogy a hajón mindenhol ugyanaz a trendire nyírt szakáll, ugyanazok a ruhák, és ugyanolyan kidolgozott testek jönnek szembe. Úgy tűnik, a testkultusz felfalta az Álomhajó utasait.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában mutatták be 2017-ben a nyíltan meleg dokumentumfilmes, Tristan Ferland Milewski filmjét. A rendező nevét az Álomhajó kapcsán kapta fel a szélesebb szakma, pedig már húsz éve forgat. Korábban főleg német nyelvterületen készített dokumentumfilmeket, de többet között a Music Television és a VIVA számára is gyártott sorozatokat, és rendezett videoklipeket, reklámfilmeket is. Humorral átitatott ábrázolásmódjával az Álomhajóban segít közel kerülni főszereplőihez, akik nyíltan beszélnek álmokról, félelmekről, a szabad szerelemről és a monogámiáról.

11


FILM

SÚLYOS SZÍNEK TINTA BRUTA

brazil dráma, 123 perc, 2018 FELIRAT: magyar KORHATÁR: 16 éven aluliaknak nem ajánlott VETÍTÉS DÁTUMA:

2018. 09. 14. 20:15 RENDEZŐ: Filipe Matzembacher,

Marcio Reolon FORGATÓKÖNYV: Filipe

Matzembacher, Marcio Reolon SZEREPLŐK: Shico Menegat, Bruno

Fernandes, Guega Peixoto, Sandra Dani, Frederico Vasques 12

A barátok nélküli, hiányos szociális készségekkel bíró, félénk Pedro nehéz helyzetbe kerül, amikor egy zaklatójára önvédelemből kezet emel, és őt idézik bíróság elé. Nővére egy álláslehetőség miatt lelép a közös lakásból, így a munkanélküli fiúnak kellene előteremtenie a lakbért. A megoldást az internet jelenti: NeonBoy néven vetkőzni kezd, testét sötétben világító, neonszínű festékkel keni be, miközben idegenek százai nézik a műsorát. Hamar riválisa akad, aki lemásolja az ötletét, majd a kezdeti felháborodás után közösen állnak a kamera elé.


FILM

A harmincas éveik elején járó rendezőpáros, Filipe Matzembacher és Marcio Reolon régóta közösen dolgoznak. Mindketten egy álmos kikötővárosban, Porto Alegrében születtek és nőttek fel, amely több filmjükben megjelenik önálló szereplőként – az egyszerre szeretett és gyűlölt városból elmennek a fiatalok, amint lehetőségük adódik rá. A filmesek az elmagányosodás és a kiszínezett virtuális önkép mellett a brazil viszonyokra is felhívják a figyelmet. Az ország hozzáállása visszás az LMBTQ közösséghez,

ahol mindennapos, hogy az önmagát megvédő személyt citálják bíróság elé és nem a támadót; a társadalom pedig félrenéz, ha LMBTQ személyt ér erőszak. Súlyos színek című drámájukért megkapták a legjobb LMBTQ filmnek járó Teddy-díjat az idei Berlinalén.

13


FILM

14


FILM

MARIO MARIO

svájci romantikus dráma, 129 perc, 2018 FELIRAT: magyar KORHATÁR: 16 éven aluliaknak nem ajánlott VETÍTÉS DÁTUMA:

2018. 09. 15. 18:00 RENDEZŐ: Marcel Gisler FORGATÓKÖNYV: Marcel Gisler, Thomas Hess, Frederic Moriette SZEREPLŐK: Max Hubacher, Aaron Altaras, Jessy Moravec,

Jürg Plüss, Doro Müggler, Andreas Matti Mario profi focistaként képzeli el az életét, és mindent meg is tesz céljáért. Terve azonban veszélybe kerül, amikor megérkezik csapatába a német Leon. Mario életében először szerelmes lesz, méghozzá épp új csapattársába, és érzései viszonzásra találnak. A többi játékos megsejt valamit a titkolt szerelemből, és elindul a pletyka, ami tönkreteheti Mario karrierjét. Ő azonban semmi áron nem akarja Leont elveszíteni, ezért döntenie kell. Bár a profi sport világában egyre több az out sportoló, a foci az a sportág, amelynek képviselői között elenyésző

a nyíltan meleg játékosok száma. Azok a kevesek, akik mégis előbújnak, általában csak a visszavonulásuk után teszik meg. Pedig mind az angol, mind a német élvonalban többen is vannak, ezt vezetőedzők és játékosok a nevek elhallgatásával rendre megerősítik. „A fociban mindent szabad – egyedül melegnek lenni nem” – mondja a film rendezője, Marcel Gisler, aki szerint a fociban az előbújás annál nehezebb, minél híresebb a sportoló – hiszen akkor már túl sok érdekcsoportnak fűződik anyagi érdeke a titkolózás fenntartásához. 15


FILM

CSAK BARÁTOK

GEWOON VRIENDEN holland romantikus film, 85 perc, 2018 FELIRAT: magyar KORHATÁR: 16 éven aluliaknak nem ajánlott VETÍTÉS DÁTUMA:

2018. 09. 15. 20:45 RENDEZŐ: Annemarie van de Mond FORGATÓKÖNYV: Henk Burger SZEREPLŐK: Josha Stradowski, Majd

Mardo, Jenny Arean, Tanja Jess

Az edzőteremnek és a motorozásnak élő Joris nem számíthat a családjára. Újgazdag anyja a plasztikai műtétek rabja, édesapja meghalt, egyedül nagymamájától kap szeretetet. Az idős hölgyhöz új szociális munkás érkezik, az egyetemista Yad. A fiatalok első pillantásra szimpatikusak egymásnak, kapcsolatuknak azonban két akadálya is lehet: Yad szigorú anyja, valamint Joris édesanyja, aki a sötét hajú, amúgy zsidó fiúban muszlim menekültet lát. 16

A filmet jegyző Annemarie van de Mond korábban főleg tévésorozatokat rendezett, amit helyenként le sem tagadhatna. Ennek ellenére hazájában kifejezetten szerették ezt a könnyed hangvételű darabot, ami bizonyára nem független a két sármos főszereplő személyétől. Josha Stradowskit rendre megtalálják a meleg szerepek, sorrendben ez már a harmadik ilyen alakítása. Filmbéli párja, Majd Mardo számára sem ez az első LMBTQ karakter, és a színész civilben is a saját neméhez vonzódik.


FILM

17


FILM

CAMERON POST ROSSZ NEVELÉSE

THE MISEDUCATION OF CAMERON POST

amerikai dráma, 96 perc, 2018 FELIRAT: magyar KORHATÁR: 16 éven aluliaknak nem ajánlott VETÍTÉS DÁTUMA:

2018.09.16. 20:00 RENDEZŐ: Desiree Akhavan FORGATÓKÖNYV: Desiree Akhavan, Cecilia

Frugiuele SZEREPLŐK: Chloë Grace Moretz, John Gallagher

Jr., Sasha Lane, Forrest Goodluck, Marin Ireland, Owen Campbell 18


FILM

Az árva Cameron Post ultrakonzervatív nagynénjénél nevelkedik a kilencvenes évek elején. Amikor a végzősök bálján rajtakapják egy autó hátsó ülésén, ahogy egy lánnyal csókolózik, drasztikusan megváltozik az élete. Átnevelő táborba küldik, hogy „kigyógyítsák” leszbikusságából. A tábort a szigorúságáról ismert Dr. Lydia Marsh vezeti a testvérével, és Cameron szövetségeseket keres, hogy túlélje azt az időt, amíg a vendégszeretetüket élvezi.

Csak idő kérdése volt, hogy Emily M. Danforth azonos című regényéből mikor készül filmváltozat. Az iráni gyökerű rendező, Desiree Akhavan alkotása a legnagyobb függetlenfilmes fesztiválon, a Sundance-en debütált, ahol elnyerte a fődíjat. A született komédiás Akhavan a dráma és a vígjátéki elemek között egyensúlyoz filmjében, és azt reméli, segít megértetni a fiatalokkal: a világ nem fehér és fekete, nem jó vagy rossz. Hallgassanak a saját megérzéseikre, és ne hagyják, hogy a felnőttek véleményeket és világnézeteket nyomjanak le a torkukon akaratuk ellenére. 19


TÁMOGATÓK:

Art management

KOMMUNIKÁCIÓS PARTNERÜNK:

HELYSZÍNEK: 1094 BUDAPEST, LILIOM U. 41. TRAFO.HU 1066 BUDAPEST, TERÉZ KRT. 30. MUVESZMOZI.HU

1052 BUDAPEST, SZERVITA TÉR 5. SZALON.ROZSAVOLGYI.HU

1027 BUDAPEST, 1027, JURÁNYI U. 1. JURANYIHAZ.HU

20

1088 BUDAPEST, BRÓDY SÁNDOR U. 23B. ARIKUPSUSGALLERY.COM


kristinus.hu

Humen Fesztivál 2018 programfüzet  
Humen Fesztivál 2018 programfüzet  
Advertisement