Page 1

ARCT 1041 / 1042 Third year: Architecture “Threshold” Humayrah Hafeji Unit 1: Benni Allan / Kieran Hawkins


Project One “Threshold� Explore the material and immaterial qualities of John Soane Museum in search of the in-between, to design a new interior space for the museum using experimental techniques and precedent studies


Investigating the thresholds within the precedent study of the Katsura Palace, by observing the relationship between inside and outside as well as private and public spaces.

Precedent Study | Threshold Exploration Model


The threshold being explored within the Katsura Palace was the use of private and public spaces. This is shown in the building through the use of compact rooms placed within a larger space. The use of private spaces expresses a sense of intimacy as well as demonstratingthe way a space can adapt to different needs.

The use of panel sliding doors is successful in terms connecting the outdoor context with the interior space. The use of the sliding doors allows for the users to be in control of their current surroundings by being able to choose whether to use the spaces privately or publicly.

Precedent Study | Threshold Exploration Model


The use of a courtyard opens the spaces within the building while keeping the relationship with its surrounding context. The speciality of the courtyard allows for the users to experience the feeling of being in two spaces within one time, it opens the interior and allows for the building to fit well within its surroundings.

The change in level between the ground and building created edges of empty spaces around the building, which could be used by the users as they occupy the site. The change in levels also highlights to its users that they are entering a new space, taking them from public to private and vice versa.

Precedent Study | Threshold Exploration Model


New Interior Space: Drinking Coffee Public space used to hold the types of machines to roast the coffee beans.

Coffee Making process Private rooms to make and drink the coffee

Public Space to drink coffee and listen to live music

New Interior Spatial Diagram

Sir John Soane Museum, located in Holborn adjacent to Lincoln Inn’s Field the museum is used to hold the works of Soane himself as well as the items of antiquity, models, paintings that he collected throughout his life. Project One set out by introdcuing and designing a new interior space for the museum. The programme of the interior space was to function as a coffee making area as well as providing space for live music to be played. Using the thresholds that were explored in the precedent study, of the Katsura Palace, these were to be introduced to bring together the two programmes in to one space.

Site Plan of Soane Museum: Designing a new interior space


Inspired by the thresholds that were explored in the precedent study model, the sliding panel doors were introduced to accommodate to the new space placed within the Soane museum. The programme of the interior space was to facilitate a coffee making room as well as a designated space for listening to live music. The space is broken up in to public and private areas, where the private areas are in a sense imitating the Japanese tea making process that takes place in the Katsura palace. The doors create intricate shadows that fill up the interior thereby, maximising the space within as well as filling up any negative gaps creating a sense of integration.

First Iteration | Model of a new interior space in John Soane Museum


The basement level of the space was designed to accomodate for the coffe making, whereby the sliding panel doors which were inspired by the precedent study, was introduced. The sliding door allowed for the space to either be used publicly or privately. The first floor of the museum was then used as an option for users to take their coffee as well as listen to live music that would be played. The open floor plan of the first floor provides a public space, promoting social interaction amongs the users, different to the basement level.

First Iteration | Model of a new interior space in John Soane Museum


Using thresholds to explore the relationshipe between private and public spaces by observing the way in which light is drawn in to and out of the model. The use of light acts as an illusion to create an open , inviting atmospephere, which is what soane had done through the use of skylights throughtout the museum. Inspired by the way light is captured was demonstrated through the use of windows and skylights.

Second Iteration | Model of a new interior space in John Soane Museum


Final Model of a New Interior Space in John Soane Museum


Project Two “Threshold And Edges� Perception of space: The use of thresholds to design architectural spaces that can adapt to meet the requirements of multiple function as well as integrating members of the community together by creating spaces that will invite users to the site through the use of thresholds and edges


01

02

01 | Negative Threshold | Ramp

02 | Negative Threshold | Stairs

The Ramp along with the space around it seem to be poorly maintained creating an environment that seems neglected, adding to the sense of an uninviting atmosphere. These thresholds that are articulated at the gateway experience lack engagement and is deemed unapproachable thereby influencing the perception of the architecture and the space it is situated within.

The stairs were interpreted as an uninviting element due to the placement of it between two buildings, almost making it difficult to recognise. The dark and hidden atmosphere it creates, indicate a sense of exclusion as well as creating an atmosphere that appears disconnected from its context thereby, creating an unimpressionable image amongst its users

Site Visit To Whitechapel | Exploring Negative Thresholds


02

01

02 | Positive Threshold | Balcony

Positive Threshold | Stairs

The balcony, accessed by a ramp starting from street level was highlights the way users are brought to the building. It is also successful in terms of promoting social interaction amongst the residents of the building through connecting each doorway to a balcony that promotes circulation around the building keeping it connected to the current surroundings.

The stairs, placed in between two building is interpreted positively through the way it is able to invite users within through it’s choice of materiality. It indicates a sense of openness between the architecture and street by using railings and glass to allow users to create views that extends beyond its exterior maintaining the relationship between inside and outside.

Site Visit To Whitechapel | Exploring Positive Thresholds


01

02

01 | Positive Threshold | Balcony

02 | Positive Threshold | Ramp Access

Change in levels throughout the site, signifies the importance between private and public spaces, as well as creating a hierachy of spaces on site which were concepts that were raised during project one.

Access from gateway to site, The articulation of thresholds at the gateway experience, significantly impacts the way in which the space is percieved by its users thereby, creating either an inviting or uninviting atmosphere.

Shadwell Basin Site Visit| Exploring Spatial Qualities on Site


Exploring the thresholds from project one and introducing it to the design of the sports centre. By using a ramp entrance design connects with the spatial qualities that were found on site, of the change in levels and allows for a hierachy of spaces. This was further experimented through the entrance design of the panel doors but also the indoor, outdoor space before entering the building. This introduces a mixture of private and public spaces as well as strongly maintaining the relationship with the interior and exterior surroundings.

Threshold Exploration Model | 1:50 Scale


The building proposal is for a community sports centre that will be located on Shadwell Basin a site commonly used for recreational purposes as well as currently used one day a week for Wapping Market, which has been an ongoing tradition. It was important that this factor was not taken away from the site or wider community thereby designing a solution that could merge both the activities together on one site.

History of Site | Showing How The Site Has Benn Occupied


Building Proposal | Community Sports Centre at Shadwell Basin. A mass model diagram representing what each area in The highlighted area indicates the technical focus of adaptive technologies is introduced to open the hall, 90 degrees to allow access for the outdoor

the building is being used for. of the project whereby the use front facing wall of the sports market to take place on site.

Building Proposal | Mass Model Diagram


1:200 concept model on site, to show how general orientation of each part of the building as well as introducing the early design idea of the transformable wall, part of the badminton sports hall

Design Iteration 01 | 1:200 Site Model


Panel doors that open 90° to create a new edge for the market.

Market area bounded by the wall of the sports hall. Creates an option for an indoor/ Outdoor market space.

The sketch and model illustrates the technical focus of my design scheme. The investigation is based on the type of structure and mechanisms that are needed to move the wall of the sports hall 90°, creating a new edge on site so it can adapt to meet the requirements of the two programs; the sports centre and an outdoor market.

Design Iteration 01 | 1:200 Scale Model | Technical Focus


The model demonstrates the orientation of spaces in relation to each other as well as the general plan and form of the building. Multiple access points have been designed and introduced within the proposal as this was a sptial characteristic that was first noticed during a visit to the site. Along with the access points, new ramps have also been introduced as a means of connecting the parts of the building together as well as creating changes in levels on site.

Design Iteration 02 | 1:100 Frame Model


Ramp Access to Pool

Studio

Badminton Court

Changing Room facilities

Transformable Wall

Main Entrance

Rock Climbing Centre Ramp Connections

Structural frame model of the sports centre, where the area of the technical investigation has been highlighted. The model was used to demonstrate the way in which the wall will open on site. The wall has been split in two to create an edge on either side of the building. Rooms within the wall will be designed to be used for both sports activities and market activities.

Design Iteration 02 | 1:100 Scale Model | Technical Focus


Conclusions Drawn from the experiment This model was constructed to test the way in which the wall would open/close. An issue was brought forward after conducting this test, which can be seen in the sketch above. As the walls are closing from both directions the floors of the rooms overlap causing friction between them both. This affects the walls movements and prevents it from closing smoothly. In order of avoiding this issue the next iteration of the wall was conducted whereby, the entire front facing wall of the sports hall was proposed to open, without separation.

Design Iteration 02 | 1:100 Frame Model


01 | 1:200 Model

02 | 1:100 Model

Concept model of adaptive wall placed within the sports hall that transforms to create multiple new edges for the surrounding market space

Concept model exploring the idea of an adaptive wall that will create a new edge for the market. This model highlightsthe concept of allowing for a thick framed wall, to open at 90 degrees introducing multiple purpose spaces on site.

Design Iteration 03 | Concept Model


This case study aided the design of the transformable wall whereby rooms were introduced within in to be used for both the programs on site.From studying this case study, concept frame models were drawn demonstrating the way the wall will work and configure when opened and closed. The sketch highlights the application of the case study in to the design scheme

Case Study Application | MVRDV (W)EGO Installation


1

2

3

4

5

6

Key 1. Steel Structure Truss Roof 2. Counterweight Wheel 3. Steel I-Beam Internal Frame 4. Fixed Pivot Point, Transfer Shaft 5. Adaptable Room used as main storage space to hold market equipment 6. Translucent Polycarbonate Cladding

This case study has aided the design scheme of the transformable wall. Similarities between my project and the bridge include the angle at which it moves, both at 90 degrees so the type of mechanisms involved can be directly applied to my design. Also, the use of an electric motor, which is responsible for its movement, will be investigated and also brought forward as the project develops.

Case Study Application | Bascule Bridge


This model demonstrates how the strategies of adaptable spaces as seen in case study 01,(W)EGO Installation have been implemented within the design of the wall. Along with this, the applications of key structural components have also been introduced to aid and support the movement of the mechanical wall. The use of a counterweight wheel to counterbalance the weight of the wall, when rotating has been introduced and derived from case study, Bascule Bridge.

Design Iteration 03 | 1:50 Scale Model


1

2

3

4

5

Key 1. Primary Steel Structure 2. Translucent Polycarbonate cladding 3. Access Door 4. Piezoelectric Material 5. Floor Finish

Exploded Isometric View of Entrance Room Within The Wall Photos taken from site visit to the Laban Dance Centre, Herzog & de Meuron. The building is best known for its use of translucent polycarbonate and glass facade. This material was chosen for the sports hall and transformative wall to showcase silhouettes of the users as they occupy the sports hall without compromising their privacy, as well as its lightweight properties.

Case Study Application | Herzog & De Meuron Laban Dance Centre


The diagram is illustrating how the design scheme has changed after consulting with a physicist and mechanical engineer. By researching in to energy harvesting and using the movements of the users to convert and store electrical energy, a design for the flooring of the hall was made using the principal of the piezoelectric effect. The sports hall will take advantage of the kinetic energy produced from the users movement as they occupy both the badminton hall as well as the spaces within the transformable wall. The energy produced from the movements and activities that take place within the hall will be harvested and converted in to electrical energy, later to be used to generate power to the electric motor that is responsible for the movement of the wall.

Harvesting energy using piezoelectricity | Sketch Section Application


Axonometric View of Sports Centre

Axonometric View of Sports Centre


Site Context | Roof Plan on Site

| 1: 500


Site Context | Ground Floor Plan on Site

| 1: 500


11

10

2

1

3

4

5

7

8

6

9

Key 1. Main Entrance 2. Ramp 3. Public Cafe 4. W.C 5. Outdoor Seating Area 6. Water Rock Climbing Centre 7. Badminton Sports Hall 8. Transformable Wall 9. Outdoor Market Area 10. Changing Facilities 11. Outdoor Pool

Final Ground Floor Plan | 1: 100


11

10

2

1

3

4

5

7

6

9

8

Key 1. Main Entrance 2. Ramp 3. Public Cafe 4. W.C 5. Outdoor Seating Area 6. Water Rock Climbing Centre 7. Badminton Sports Hall 8. Transformable Wall 9. Outdoor Market Area 10. Changing Facilities 11. Outdoor Pool

Final Ground Floor Plan | Wall Open |1: 100


5

1

3

4 2

Key 1. Changing Facilities 2. Water Rock Climbing Centre 3. Badminton Sports Hall 4. Transformable Wall - Viewing Area / Studio Space 5. Studio Space

Final First Floor Plan | 1: 100


6

9

1

Key 1. Ramp 2. Entrance 3. Public Cafe 4. W.C 5. Outdoor Seating 6. Changing Facilities 7. Badminton Hall 8. Changing Facilities 9. Deck Ramp 10. Studio

2

3

4

5

7

8

10

Final Long Section A | 1: 100


18

16

17

19

15

20

14 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Key 1. Ramp 2. Entrance 3. Water Rock Climbing Centre 4. Ramp 5. Transformable Wall 6. Viewing Area 7. Storage 8. Entrance 9. Services/ Machine Room 10. Turntable Bearing 11. Recessed Track 12. Underground Pit 13. Foundation 14. Battery Storage 15. Transfer Shaft 16. Gears/ Motor 17. Counterweight Wheel 18. Rotor 19. Viewing Platform/ Performance Space 20. Piezoelectric Flooring

Final Long Section B | 1: 100


11

12

10 19 9

13

8

17

Detail 01

7

18

16

15

14

3

6

4

5 1

Detail 02

Key

Detail 03

1. Track and wheel System 2. Underground Pit 3. Services/ Machine Room 4. Translucent Polycarbonate Cladding 5. Turntable Bearing 6. Battery Storage 7. Transfer Shaft 8. Motor 9. Gear Worm 10. Gear Box 11. Rotor 12. Cables 13. Counterweight Wheel 14. Entrance 15. Storage Unit 16. Viewing Area 17. Performance Space 18. Piezoelectric Flooring 19. Truss Roof

2

Detail 02

Detail 01

Detail 03

1

1 1 2

2 2

3 4 5

3

3 4

6 7

5 4 6 5 7 6 7

8

9

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Translucent Polycarbonate Cladding Steel I-Beam Rubber Floor Finish Underlayment Spring Piezoelectric Plates Beam

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Steel I-Beam Internal Wheel Axle Safety Bracket Steel Flushed Track Bolts Screw and Cap

1. Battery Storage, where electrical energy converted from the Piezoelectric flooring will be stored. 2. Electrical Wiring, contained within the shaft and conneccting to the baterry 3. Base Plate 4. Aluminium Ball Bearing Turntable, circular plate that revolves as the wall opens/ closes 5. Turntable Base Plate 6. Transfer Shaft 7. Shaft Casing 8. Underground Pit 9. Foundation Technical Section | 1:50 | Technical Details | 1:20


View 01 | Badminton Hall | Wall Closed


View 02 | Badminton Hall | Wall Closed


View 03 | Outdoor Market

| Wall Opened


View 04 | Outdoor Seating Area


View 05 | Public Space

portfolio  
portfolio  
Advertisement