Page 1

Yli 170 koulutusvaihtoehtoa! Opiskelijoiden lempparit TOP-4 Muutakin el채m채채 kun tentit, kiitos!


piispanistuin Turkuun

Turun palo

Tervetuloa opiskelemaan Turkuun, Suomen parhaaseen opiskelijakaupunkiin. Vanhastaan kansainvälisellä Turulla on ison kulttuurikaupungin sielu pikkukaupungin helpoissa puitteissa. Monipuolisen koulutustarjonnan lisäksi Turussa on muutakin houkuttelevaa. Asuminen on kohtuuhintaista ja kaupunki käveltävän kokoinen. Kulttuuritarjonta on runsasta, festivaalikattaus Suomen paras – ja kaupungin edustalla aukeava Turun saaristo ainutkertainen. Tiesitkö, että se koostuu kymmenistä tuhansista saarista ja luodoista, joihin pääset tutustumaan vaikkapa pyöräilemällä Rengastietä tai astumalla laivaan Aurajoelta?

Ravintola Pinella

Always Agricola!

1229 1827

Agricola, Runeberg, Lönnrot, Snellman, Väisälä, Koivisto, Vesterbacka...

Liity joukkoon, opiskele Turussa!

urun tuomiokirkon portailta on kivenheitto Brinkkalan talolle, jonka parvekkeelta Suomen Turku julistaa joulu­rauhan joka jouluaatto. Kirkon ja parvekkeen välillä tiivistyy aimo annos Suomen historiaa. Turun Vanhan suurtorin paikkeilla orasti jo 1100-luvulla jokikylä Åbo. Piispanistuin muutti tänne 1229. Turun linnaa alettiin rakentaa 1280luvulla. Turun tuomiokirkko vihittiin käyttöön jo vuonna 1300. Yli 700 vuotta vanha tuomiokirkko

seisoo parhaalla paikalla Yliopistonmäen ja Turun keskustan välissä. Kirkon vieressä seisoo Mikael Agricolan patsas. Agricola pohjusti suo­ malaisten luterilaista kansanluonnetta tuomalla uskonpuhdistuksen maahan, Turun kautta tietenkin. Siinä samalla Agricola loi pohjan kirjoitetulle suo­ men kielelle. Suomen kieltä ja kirjallisuutta voi edelleen opiskella Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Lisäksi Turussa toimii yhdeksän muuta tiedekuntaa Turun yliopistossa ja

Åbo Akademissa. Turussa on myös neljä ammattikorkeakoulua, joista Turun ammattikorkeakoulu kuuluu Suomen suurimpiin. Yhteensä kaupungissa on noin 38 000 opiskelijaa. Tänä vuonna opiskelupaikan saa yli 5 500 uutta opiskelijaa. Oletko sinä yksi heistä? Tässä liitteessä esittäytyvät Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Humanistinen ammatikorkeakoulu sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu. Lue lisää!


2011

38

Euroopan kulttuuripääkaupunki

tuhatta opiskelijaa

183 21

tuhatta asukasta

Hesburgeria

11

ravintolalaivaa

Kuvat: Ilmiö Festivaali Salla Keskinen ja Kaupunginosaviikot

Kulttuurin keskelle, tapahtumien keskipisteeseen Pekka Suomalainen kulttuuri käytännöllisesti katsoen keksittiin Turussa, ja kulttuuritarjonta on edelleen kaupungin kokoon Hyysalo, 25 nähden hulppeaa. Turun filharmonista orkesteria johtaa Leif Segerstam, Kaupunginteatteria Mikko Kouki. Teatteria on suomeksi ja ruotsiksi, ja museotarjonta kattaa spektrin arkeologiasta nykytaiteeseen, merenkulkuun ja musiikkiin. Turkulaiset tykkäävät sanoa Turkua myös Suomen festivaalipääkaupungiksi. Ruisrock on legenda, DBTL klassikko ja H2Ö uuden musiikin kiitelty tulokas, joka järjestettiin viime kesänä ensimmäistä kertaa Ruissalon telakka-alueella. Turku Jazz on Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali ja edelleen voimissaan. Flame Jazz tuo Turkuun parhaita kotimaisia ja kansainvälisiä artisteja talvikaudella. Klassinen musiikki soi alkukesästä Naantalin musiikkijuhlilla ja loppukesästä Turun Musiikkijuhlilla. Pienemmistä tapahtumista kannattaa tutustua Ydintalvipuutarha-klubiin, jossa Jori Hulkkonen soittaa levyjä Aboa Vetus & Ars Nova -museon puutarhassa kesätorstai-iltaisin. Eikä unohdeta Turkuunkin kotiutuneita Ravintolapäiviä, aivan mainioita Kaupunginosaviikkoja, Silakkamarkkinoita, Saaristolaismarkkinoita, Joulumarkkinoita ja Reykjavikista Turkuun syksyllä 2014 saapunutta Food & Fun -festivaalia. Ja näiden päälle on tietysti vielä opiskelijoiden omat kinkerit, joita riittää tasaiseen tahtiin ympäri vuoden.

Turku Triathlon Weekend

TDW, Pekka Lintusaari, Pilke Media

Ravintola Kaskis

Nälkäinen Turussa? Onnistuneille ostoksille

Turussa liikkuu

Kun haluat kaupungille syömään, Turku on mainio paikka. Syystäkin suosittuja viikonloppubrunsseja on mm. Blankossa, Aula Caféssa ja Fontanassa. Jos olet kulinaristi, ilmiöksi nousseen Kaskiksen keittiö tarjoaa huippuvastineen rahalle. Loistoruokaa saa myös ainakin thaimaalaisesta Maneeratista, italialaisista Romanasta ja Sergio’sta ja kauppahallin Kado Sushista. Ja sitten on tietysti Hese. Hesburger perustettiin Turussa – täällä olet paprikamajoneesin lähteillä! Makealta puolelta on pakko mainita kahvila Gaggui ja aitoa italialaista jäätelöä tarjoava Nuvole. Kahvihifistelijä suuntaa Café Artiin, jossa vaikuttavat Suomen todistetusti parhaat baristat.

Turku tunnetaan jääkiekosta ja jalka­ pallosta, mutta isossa kaupungis­sa on mahdollista harrastaa käytännöllisesti katsoen mitä tahansa. Seuroja, halleja ja saleja riittää, ja opinahjoilla on tarjota opiskelijoilleen niin ryhmäliikuntaa, joukkuelajeja kuin salivuorojakin. Tarjonta on todella monipuolista. Opiskelijakortilla voit saada alennusta myös kuntokeskusten kuukausimaksuista. Turussa olet Paavo Nurmen kotikaupungissa, jossa on monta hyvää juoksutapahtumaa. Paavo Nurmi Marathon juostaan kesä–heinäkuun vaihteessa ja Ruissalojuoksut syyskuussa. Muista myös Pekka Hyysalon luotsaama Fight Back Run syyskuussa ja Turku Triathlon Weekend elokuussa.

Turussa on ison kaupungin ostosmahdollisuudet monine kauppakeskuksineen ja tavarataloineen. Kauppakeskus Hansa on keskellä kaupunkia, Skanssi Helsingintien varressa. Raision puolella on Mylly, jonka vieressä on opiskelijasisustamisen klassikko Ikea. Jos dekoreeraat mieluiten kierrättämällä, suuntaa johonkin Turun lukuisista kirpputoreista, kierrätyskeskuksista ja second hand -liikkeistä. Esimerkiksi Ekotori toimii Yliopistonmäen liepeillä. Turkulainen nuori design on ollut nousussa jo pitkään. Freesejä paikallisia vaatteita ja sisustustuotteita voit ostaa mm. Turku Design Now! -kollektiivin myymälästä Fortuna-korttelista sekä Televisio-myymälästä. Keväisin järjestettävä Turku Design Festival tuo uuden suunnittelun kaupungin kaduille, kauppoihin ja ravintoloihin. Festivaalin taustaorganisaatio Uuden muotoilun yhdistys järjestää myös Uuden Muotoilun Joulumarketin. Se pidetään Logomossa, joka keikkoineenja elokuvakerhoineen kuuluu kaupungin vilkkaimpiin kulttuurikeskittymiin. Logomossa toimii myös Turun kaupunginteatteri, joka on remonttievakossa omista tiloistaan. Uuden polven paikallista designia myydään myös ainakin RCM-kaupassa­Rauhankadulla. Kuvassa yllä Uuden muotoilun yhdistyksen Pop-up kauppa Sisustuksen koodissa Turku Design Festivalin aikana.

Turussa on eniten työpaikkoja meri-, metalli- ja elintarviketeollisuudessa, bioteknologian yrityksissä, ict-alalla, matkailualalla ja luovilla aloilla kuten peliteollisuudessa.

PEKKA HYYSALO, 24 FightBackin perustaja, Vuoden Turkulainen 2014 1. Aurajoen ranta 2. Karikon lenkki 3. Blanko 4. FightBack Run Lempipaikkani Turussa on Aurajokiranta. Turku on kaunis, mukava ja Suomen ehdoton kesäkaupunki. Meren läheisyys tuo lämpöä ja raikkautta.

3 YÖTÄ OPINTOTUKEEN...

5

Ilmaisia huveja Turussa! 1. Pääkirjastokortteli

Hienoa arkkitehtuuria, joka päivä auki. Nettiyhteys, lehdet ja kirjat – sekä tietysti lukurauha.

2. Kupittaanpuisto Turun oma Central Park, jonka nurmille mahtuu oleilemaan ja pelailemaan.

3. Ruissalo Turun saaristo alkaa siitä, missä Aurajoki laskee mereen. Ruissalo on aitoa saaristoa lyhyen pyörä- tai bussimatkan päässä Turun keskustasta.

Turussa on paljon persoonallisia asuinalueita. Etenkin keskustan ympärille sijoittuvista alueista puhuttaessa on vaikea välttyä kulttuurihistoriallisilta viittauksilta ja idyllisiltä miljöiltä. Vanhoista työläis- ja merimieskortteleista löydät tunnelmallisia puutaloja, jokirannan vanhoilta telakka-alueilta uusia asuntoja rouheassa ympäristössä. Keskustan vanhat kivitalot ovat oma lukunsa. Ja kun Turussa ollaan, asumisen hintataso on kohtuullinen keskustassakin.

Turun ylioppilaskyläsäätiöllä on tuhansia opiskelija-asuntoja eri puolilla kaupunkia. Valikoimaan kuuluu niin soluasuntoja ja yksiöitä kuin kaksioita ja kolmioitakin. Suurin yksittäinen opiskelijoiden asuinalue on YO-kylä yliopiston kampusalueen tuntumassa. Ikituurin 12-kerroksinen opiskelijatalo (kuvassa) on uusi maamerkki Yliopistonmäen ja YO-kylän välissä. Pekka Mäen suunnittelema matala­ energiatalo edustaa kestävän kehityksen arkkitehtuuria.

Sigge Arkkitehdit Oy

Asuminen

4. Halisten lenkki Kaunis reitti Aurajoen rannoilla vie mm. Koroisten ristin ohi. Risti merkkaa paikan, jolla 1100-luvulla sijaitsi Turkua edeltänyt kaupan, uskonnon ja hallinnon keskus, ”alku-Turku”.

5. Föriajelu Ilmaisia risteilyjä ympäri vuoden! Yli sata vuotta vanha kaupunkilossi liikennöi Aurajoen itä- ja länsirannan välillä Martin kaupunginosan ja Kakolanmäen kohdalla.


suomenkielinen yliopisto

7

tiedekuntaa

Seitsemän tiedekuntaamme tarjoavat yli sata oppiainetta, joista voit valita sinua kiinnostavimman koulutusohjelman tai pää- ja sivuaineyhdistelmän. Tarjoamme myös yli 300 englanninkielistä kurssia ja 19 englanninkielistä maisteriohjelmaa kandidaatin tai amk-tutkinnon suorittaneille. Tutustu tarkemmin kansainvälisen yliopistomme mahtavan monipuoliseen opiskelutarjontaan ja tee elämäsi paras päätös: hae meille opiskelijaksi!

Kiikarissa parempi tulevaisuus

Kuva: Robert Seger

Turun yliopisto

1.

Yliopistosta työelämään valmistuvat maisterit ja tohtorit kehittävät yhteiskuntaamme ja luovat parempaa tulevaisuutta. Neljä vuotta sitten Turun yliopistossa ekologian opintonsa aloittanut Aurelia Mäkynen kiinnostui Lapista ja arktisista alueista jo rippikouluikäisenä. Mäkynen kokee vahvana tutkijoiden ja asiantuntijoiden yhteiskunnallisen vastuun. Esimerkiksi kiinnostus arktisen alueen öljyyn ja merireitteihin on vahva, ja ennen kuin tehdään suuria ratkaisuja niiden käyttöönotosta, on tutkijoiden tehtävä oma työnsä päätöksentekijöiden avuksi. – Myös kaikella perustutkimuksella on kiire, jotta tundraekosysteemin luonnollista toimintaa opittaisiin ymmärtämään ennen kuin ilmaston lämpeneminen ja muu ihmisen aiheuttama ympäristönmuutos vaikuttavat ekosysteemin toimintaan peruuttamattomasti. Ekologian opiskelijoilla on valittavanaan useampi erikoistumislinja. Mäkynen on opettajalinjalla, mutta kulkee myös tutkijalinjaa. Ennen yliopisto-opintoja eräoppaan koulutuksen hankkinut Mäkynen haaveilee työstä monitoimiyrittäjänä, joka välil-

lä tekee tutkimusta, välillä käy muiden tutkijoiden laskuun kenttätöissä, välillä ohjaa eräretkeläisiä, pitää luontokursseja ja järjestää virkistystapahtumia. Mäkynen toteaa, että jo opiskeluvaiheessa voi lähteä rakentamaan omaa polkuaan. Yksi tykkää kiertää kenttätöissä, toinen puurtaa analyysejä tehden. Yksi suuntaa arktiselle alueelle, toinen Amazoniaan. – Talvella olen esimerkiksi saattanut tuntikausia seurata yhden kärpän jälkiä vaikeakulkuisessa maastossa. Laidunnuskokeita varten aitasimme alueita, jotta saisimme pidettyä sopulit poissa tutkimusten ajan, kertoo Mäkynen. Mäkynen on matkustanut useampaan kertaan kenttätöihin pohjoiseen Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen. – Ennen opintoja en tiennyt, että yliopistolla pääsee näin vahvasti mukaan käytännön työhön. Juuri maastossa olen oppinut eniten, olen oppinut lukemaan luontoa.

Lue lisää Aureliasta ja opiskelusta Turun yliopistossa Auroralehden abi-numerosta:

Kuva: Hanna Oksanen

Kampus keskellä kaupunkia


20

130

tuhatta opiskelijaa

95

oppiainetta

eri kansallisuutta

80

maassa vaihtokohteita

Kuva: Hanna Oksanen

”Minusta tulee isona lääkäri, tutkija ja opettaja”

Lääketieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva Tatu Kantonen haaveilee elämäntilanteen mukaan muuttuvista työtehtävistä. Tatu Kantosta houkuttelee ajatus, että hän voisi yhden ammatin sijaan työskennellä elämäntilanteen mukaan erilaisissa tehtävissä. – Lääkärin työssä kiinnostavat potilaiden konkreettinen auttaminen ja työn monipuolisuus, tutkijana voisin syventyä etsimään uutta tietoa. Opettajana pääsisi esiintymään ja toisia opettaessa tulisi samalla päivitettyä omaa osaamista, Kantonen visioi.

Jotta suunnitelma toteutuisi, Kantonen on valinnut perusopintojen rinnalle lääketieteen pedagogiikan opintopolun. Hän on yksi syksyllä 2014 avatun opintopolun ensimmäisistä opiskelijoista. – Opintopolun ansiosta pääsen harjoittelemaan opettamista käytännössä, kun opetan nuorempia opiskelijoita, Kantonen sanoo. Opiskelun lisäksi Kantonen tun-

tuu olevan innoissaan aivan kaikesta muustakin, mitä yliopistolla tapahtuu. Hän on ainejärjestön Booster-jäsenlehden päätoimittaja, tanssii opiskelijoiden Speksi-teatterissa, istuu ainejärjestön hallituksessa ja on mukana tiedekunnan toimiryhmissä. – Haluan olla monessa mukana ja koen saavani siitä paljon, Kantonen kertoo.

Kuva: Hanna Oksanen

Kuva: Hanna Oksanen

”Turku oli ykkösvaihtoehtoni”

Putous-sarjan käsikirjoitustiimiin kuuluva Jantso Jokelin ammentaa ideoita folkloristiikasta ja uskontotieteestä. ja toisteisuudesta. Itse tarkastelen esimerkiksi Hollywood-elokuvia vähän kuten vanhoja satuja tai legendoja – niiden kuuluukin olla lajilleen tyypillisiä. MTV3:n viihdeohjelma Putouksen tuoreimpien kausien käsikirjoitustiimiin kuuluva Jokelin tunnustaa hyödyntäneensä yliopiston oppeja taiteellisessa ilmaisussaan. Hän ammensi niistä sketsi-ideoita sekä hyödynsi tietojaan esseekokoelmassaan Matkaopas ei-minnekään sekä tietokirjassaan Huuliharppukirja. Taiteen ja tieteen yhdistäminen kulkee myös toisin päin. Intohimoisen soittajan pro gradu -tutkielma Huuliharpun soittohistorialliset tyylipiirteet ja mullistukset valmistui lokakuussa.

Opiskelija Opettajankoulutuslaitos Turun yliopisto 1. Ruisrock / Ruissalo 2. Jokiranta kesällä 3. Educariumin opiskelija- ruokala Macciavelli 4. Club Marilyn eli LYNI Parasta Turussa on jokavuotinen Ruisrock. Festarifiilis ja mieletön meininki kesäisin kruunaavat jo muutenkin tapahtumarikkaan kaupungin.

”Opiskelu on laajentanut ajatteluani”

– Yliopisto-opiskelu on laajentanut ajatteluani ja muuttanut maailmankuvaani. Ilman sitä en olisi sama ihminen, Jantso Jokelin sanoo. Opiskelu Turun yliopistossa on Jokelinin mukaan paitsi kehittänyt älyllistä ajattelua myös muuttanut sosiaalista elämää. – Yliopistossa itsensä voi löytää uudelleen monella tavalla, Jokelin sanoo. Kulttuurintutkimus on saanut hänet muun muassa suhtautumaan armollisemmin ja innostuneemmin moniin populaarikulttuurin pinnallisiinkin ilmiöihin. – Toimintaelokuvia tai romanttisia komedioita parjataan kliseisyydestä

OONA, 20

Kauppakorkeakoulusta kerätyt tiedot ja taidot auttavat Markus Hietamäkeä johtamaan kolmea yritystä. Markus Hietamäki jakaa työpäivänsä kolmen yrityksensä kesken. Nice-Trading tuo maahan katu- ja urheilumuotia, Helsinki Surf Shop on vapaa-ajan vähittäiskauppa, useamman osakkaan yhteinen Sher-Wood Hockey Scandinavia maahantuo jääkiekkoon liittyviä tuotteita. – Opintojeni alkuvaiheessa opiskelin todella tehokkaasti 2,5 vuotta Turun kauppakorkeakoulussa, sen

jälkeen jaoin ajan opiskelun ja työnteon kesken. Pystyin saman tien ottamaan teoriaopinnot hyötykäyttöön, Hietamäki sanoo. Hän antaakin kiitosta monipuoliselle opetukselle, joka kehitti kaupallista ajattelutapaa. Yllättäjiksi nousevat kieliopinnot, joiden ansiosta Hietamäki on saanut kiitosta yhteistyökumppaneilta eri puolilta maailmaa. Johtamista ja organisointia opiske-

LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA • Hammaslääketiede • Lääketiede • Hoitotiede • Biolääketiede

OIKEUSTIETEELLINEN TIEDEKUNTA • Oikeustiede

lemaan halajanneelle naantalilaisnuorukaiselle Turku oli opiskelukaupungeista ykkösvaihtoehto. Ei vähiten siksi, että Turun kauppakorkeakoulun maine on niin hyvä. – Sekin vaikutti, että Turusta löytyy pääkaupunkiseutua paremmin ja kohtuuhintaisempia asuntoja, Hietamäki sanoo. Turun plussien lista on pitkä: vahvat opiskelijakaupungin perinteet ja sen myötä suotuisa suhtautuminen haalareissa liikkuvaan opiskelijajoukkoon, joki, meren läheisyys, tuomiokirkko, kiva historia, monet maksuttomat tai ainakin edulliset harrastusmahdollisuudet.

Koulutustarjonta tiedekunnittain HUMANISTINEN TIEDEKUNTA • Arkeologia • Englannin kieli • Espanja • Folkloristiikka, kansatiede ja uskontotiede • Fonetiikka • Italia • Klassilliset kielet ja antiikin kulttuuri • Kotimainen kirjallisuus • Kulttuurihistoria, Suomen historia, yleinen historia • Mediatutkimus • Musiikkitiede • Pohjoismaiset kielet • Ranska • Saksan kieli • Sukupuolentutkimus

• Suomen kieli ja suomalaisugrilainen kielentutkimus • Taidehistoria • Venäjän kieli • Yleinen kirjallisuustiede • Kulttuurituotanto ja maisemantutkimus (Pori) KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA • Kasvatustieteet: kasvatustiede, aikuiskasvatustiede ja erityispedagogiikka • Luokanopettajan koulutus • Käsityön aineenopettajan koulutus (Rauma) • Lastentarhanopettajan koulutus (Rauma)

MATEMAATTISLUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA • Biokemia • Biologia • Biotekniikka • Fysikaaliset tieteet • Geologia • Kemia • Maantiede • Matematiikka ja tilastotiede • Tietojenkäsittelytieteet • Tietotekniikka

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU • Laskentatoimi ja rahoitus • Johtaminen ja organisointi • Markkinointi • Kansainvälinen liiketoiminta • Toimitusketjujen johtaminen • Yrittäjyys • Taloustiede • Yritysjuridiikka • Talousmaantiede • Taloustieteiden kvantitatiiviset menetelmät • Tietojärjestelmätiede • Tulevaisuuden tutkimus

YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIEDEKUNTA • Filosofia • Poliittinen historia ja valtio-oppi • Psykologia • Sosiaalitieteet: sosiaalipolitiikka, sosiologia, taloussosiologia • Sosiaalityö • Logopedia

www.utu.fi/hae


Turun AMK

9300 2000 opiskelijaa

aloituspaikkaa

Turun ammattikorkeakoulu on 10000 tekijän yhteisö, jonka jäseneksi voit tänä keväänä hakeutua 60:n eri AMK- ja YAMK-hakukohteen kautta. Meillä voit opiskella kulttuuri- ja luovaa alaa, tekniikkaa, sosiaali- ja terveysalaa tai liiketaloutta erittäin opiskelijamyönteisessä kaupungissa. Tarjonnassamme on Suomessa ainutlaatuisia koulutuksia, mm. sirkus, kirjastoala ja hammastekniikka. Opetuksemme pohjaa innovaatiopedagogiikkaan, jonka ansiosta voit kehittää taitojasi aidoissa työelämäprojekteissa kansainvälisessä toimintaympäristössä ja rakentaa itsellesi vahvat työllistymismahdollisuudet.

Opiskele ammatti, jota työelämä tarvitsee

Kuva: Jussi Vierimaa

Meritekniikasta monipuolisia mahdollisuuksia

Timo Mäkinen suuntautui konetekniikan opinnoissaan meritekniikkaan. Nyt suunnitelmissa on oma yritys. Turun ammattikorkeakoulun konetekniikan insinöörikoulutuksessa voi suuntautua muun muassa meritekniikkaan. Timo Mäkiselle valinta oli helppo. – Isäni ja vaarini ovat olleet konemestareita. Itse olen meripartiolainen ja aktiivinen purjehtija, Timo kertoo taustoistaan.

Lukion jälkeen Timo suoritti laivakoneenhoitajan pätevyyden ja lähti armeijaan. Meritekniikan opinnot Turun ammattikorkeakoulussa alkoivat heti armeijan jälkeen. – Jos voisin nyt katsoa taaksepäin, olisin valinnut lukiossa pitkän matikan. Matematiikka on tekniikassa kaiken perusta, joka auttaa ymmärtämään asioita. Ammattikorkeakoulussa osaava opettaja lisäsi motivaatiota matematiikan opiskeluun, Timo sanoo.

Käytännönläheistä opiskelua Kaikki opintoihinsa liittyvät harjoittelut Timo suoritti WSY:n Teijon telakalla koneasennustiimin nuorempana koneasentajana. Telakalta löytyi myös kesätöitä. Lisää käytännönläheisiä

projekteja Timo pääsi tekemään opiskelijaosuuskunta Tekymissä. Lähes neljästäkymmenestä konetekniikan insinööriopiskelijasta koostuva osuuskuntayritys teki teknisiä asiantuntijatöitä, kuten huollon raportoinnin työkalua konevalmistaja MacGregor Finland Oy:lle. – Parhaiten opinnoista on jäänyt mieleen haastavat ryhmätyöt sekä opettajien välittämä innostus alaan ja näkökulma työelämään. Ja tietysti temmeltäminen liiloissa haalareissa, Timo sanoo.

Monipuoliset mahdollisuudet Lokakuussa insinööriksi valmistunut Timo työskentelee tällä hetkellä saaristossa. Myös yrittäjyys kiinnostaa.

Tulevaisuuden huviveneilyn sähköistymiseen liittyvä tuoteidea syntyi osana opinnäytetyötä ja sitä olisi tarkoitus kehittää eteenpäin. Lisäksi Timo haluaisi suorittaa meritekniikan insinöörin ylemmän AMK-tutkinnon, kunhan koulutukseen vaadittava työkokemus on kasassa. Meritekniikan tulevaisuuteen Timo suhtautuu positiivisesti. Vaikka mediassa kerrotaan vaikeista ajoista, alan alihankkijoilla on kansainvälisesti kysyntää. Valtaosa valmistuneista työllistyy alan yrityksiin koulutusta vastaaviin tehtäviin. Timon mielestä nyt onkin hyvä aika opiskella alaa. – Koneinsinöörin tutkinto tarjoaa paljon vaihtoehtoja. Insinööri voi tehdä monenlaisia töitä, Timo muistuttaa.


80

% työllistyy vuoden sisällä valmistumisesta

340

55

käynnissä olevaa kehittämisprojektia

maasta tutkinto-opiskelijoita

350 kansainvälistä vaihtokohdetta

Teatteri-ilmaisun ohjaaja esiintyy ja opettaa

Jenni Korpela, teatteri Teatterissa parasta on monipuolisuus. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden opiskella teatteria eri näkökulmista ja erilaisten yhteisöjen parissa myös teatterilaitosten ulkopuolella. Tulevassa ammatissa haluan löytää vastauksia, mitä kaikkea teatterin tekeminen voi käytännössä tarkoittaa.

Eikka Alatalo (@acrobuttman), sirkus Aloitin sirkusharrastuksen 9-vuotiaana, halusin oppia jatkuvasti lisää erityisesti akrobatiasta, joten hakeuduin opiskelemaan alaa. Sirkuksessa kiehtoo yleisön hämmästyttäminen ja ilon tuottaminen sekä lajin fyysisyys. Koulun kautta olen päässyt harjoittamaan ammattia jo ennen valmistumista.

Mira Taussi, nukketeatteri Nukketeatterissa yhdistyy usea eri taiteenlaji. Ilmaisun rajattomuus kiehtoo: voin elävöittää minkä tahansa esineen tai materiaalin ja rakentaa nuken, joka pystyy tekemään asioi-

Essi Rantanen opiskelee liiketaloutta Turun AMK:n Salon kampuksen BisnesAkatemiassa ja pyörittää omaa yritystään.

– Halusin käytännönläheisen tutkinnon. Hain alun perin opiskelemaan liiketaloutta Turkuun, mutta Salon BisnesAkatemia on lopulta ollut erittäin hyvä vaihtoehto. Opiskelemme yrityselämää käytännössä, Essi Rantanen kertoo. Opintojen aluksi pyöritettiin virtuaaliyritystä BisnesStartissa. Käytännön yritystoimintaa harjoiteltiin opiskelijaosuuskunnissa. Osuuskunta Floudissa Essi pääsi tekemään muun

Koulutustarjonta PÄIVÄKOULUTUS KULTTUURIALA Kuvataiteilija Medianomi • animaatio ja elokuva • journalismi • mainonnan suunnittelu Muotoilija Musiikkipedagogi Tanssinopettaja Teatteri-ilmaisun ohjaaja • sirkus • teatteri

muassa graafista suunnittelua. Viime syksynä hän perusti toiminimen. Osa asiakkaista löytyi osuuskunnan kautta. – Ilman BisnesAkatemiaa en olisi välttämättä perustanut omaa yritystä. Opiskelu on joustavaa ja sopii rohkealle ja oma-aloitteiselle. Opintojen aikana olen saanut itsevarmuutta lähteä mukaan erilaisiin projekteihin, Essi sanoo. Essi asuu Turussa ja kokee olevansa turkulainen opiskelija. Keväällä hän suorittaa myös kursseja Turussa. Sitten edessä on opinnäytetyö. – Opiskelin lukion jälkeen julkaisugraafikon ammattitutkinnon. Graafinen suunnittelu ja BisnesAkatemia on hyvä yhdistelmä, joka on avannut ovia ja antanut hyviä työmahdollisuuksia. Lue lisää: www.bisnesakatemia.fi

SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA Bioanalyytikko Fysioterapeutti Hammasteknikko Röntgenhoitaja Sairaanhoitaja, Turku ja Salo Sosionomi Suuhygienisti Toimintaterapeutti TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Insinööri • energia- ja ympäristötekniikka • konetekniikka • prosessi- ja materiaalitekniikka • rakennus- ja yhdyskuntatekniikka • tieto- ja viestintätekniikka • tuotantotalous • tuotantotalous, ajoneuvoja kuljetustekniikka Rakennusmestari

ta, joihin en omalla kehollani pysty. Haluan tehdä esityksiä ja antaa nukketeatteriin keskittyvää opetusta etenkin lasten ja nuorten teatteriryhmille.

Kuva: Saija Vanhanen

BisnesAkatemia valmistaa yrittäjyyteen

Kuva: Sari Kukkasniemi

Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuu teatteriilmaisun ohjaajia. Alan opiskelijat kertovat, mikä esittävissä taiteissa kiehtoo.

Hammasteknikkokoulutus alkaa Turussa

Hammastekniikan opinnoissa yhdistyvät perinteinen käsityö ja nykypäivän teknologiat. Hammasteknikkojen koulutus siirtyy Helsingistä Turun ammattikorkeakouluun. Hammasteknikko suunnittelee ja valmistaa erilaisia hammasproteeseja ja oikomiskojeita. Opiskeluaikana kehitetään kädentaitoja ja perehdytään suun ja hampaiden ana-

YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKETALOUDEN JA HALLINNON ALA Tradenomi • kirjasto- ja tietopalvelu • liiketalous, Turku ja Salo • liiketoiminnan logistiikka • myyntityö • tietojenkäsittely MONIMUOTOKOULUTUS Kuvataiteilija Musiikkipedagogi Teatteri-ilmaisun ohjaaja Insinööri, tekniikka Fysioterapeutti Kätilö, Pori/Turku Toimintaterapeutti Tradenomi. liiketalous, Turku ja Salo

tomiaan. Lisäksi opitaan käyttämään hammasteknisiä muoveja, metalleja ja keraameja. Hammasteknikot työstävät näitä aineita käsityön lisäksi automaattikoneilla, kuten CAD/CAM-jyrsimillä ja 3D-tulostimilla. Hammasteknikkokoulutuksen myötä Turkuun rakentuu entistä vahvempi valtakunnallinen hammaslääketieteen koulutuskeskittymä. Turussa voi opiskella myös hammaslääkäriksi, suuhygienistiksi tai hammashoitajaksi. – Ala on pieni ja tärkeät verkostot kollegoiden ja hammaslääkäri-

YLEMPI AMK-TUTKINTO Kulttuurialan ylempi AMK • Luova tuottaja • Soveltava taide Insinööri (ylempi AMK) • kemiantekniikka ja bioteknologia • projektijohtaminen • rakentaminen • teknologiaosaamisen johtaminen • ympäristöteknologia Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK • kliininen asiantuntija • sosiaaliala • sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen Tradenomi (ylempi AMK) • kirjasto- ja tietopalvelu • projektijohtaminen • yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen

PEKKO, 27 Opiskelija Teollinen muotoilu Turun ammattikorkeakoulu 1. Delhi Darbar 2. Kupittaanpuisto 3. Seitsemän kukkulaa 4. Logomo

Turku pääsee oikeuksiinsa kesäaikaan, jolloin koko kaupunki kukoistaa. Erilaiset tapahtumat ja markkinat koristavat kaupunkia pitkin vuotta. Paljasjalkaisena turkulaisenakin löytää joka päivä uusia asioita ja paikkoja. en kanssa luodaan jo opiskeluaikana, hammasteknikot Jenni Tuokko ja Jooa Rissanen vinkkaavat. Lähitulevaisuudessa alalta on jäämässä eläkkeelle monia ammattilaisia ja hammasteknikkojen työtilanne näyttää valoisalta. Lue lisää: www.turkuamk.fi/hammasteknikko

Syksyllä 2015 haussa: PÄIVÄKOULUTUS Insinööri, konetekniikka Ensihoitaja Kätilö Terveydenhoitaja, Turku ja Salo MONIMUOTOKOULUTUS Sairaanhoitaja, Turku ja Salo Sosionomi YLEMPI AMK Terveyden edistäminen

turkuamk.fi/haku


Åbo Akademi

1918 5500 perustettu

perustutkinto-opiskelijaa

Tervetuloa opiskelemaan Åbo Akademiin! Åbo Akademi on kansainvälisesti merkittävä tutkimusyliopisto, jolla on laaja-alainen vastuu Suomen ruotsinkielisestä koulutuksesta. Toiminta kattaa tutkimuksen ja koulutuksen useimmilla tieteenaloilla humanistisista tieteistä, kasvatustieteestä ja teologiasta yhteiskuntatieteisiin, luonnontieteisiin ja tekniikkaan. Laaja tarjonta mahdollistaa poikkitieteelliset kokonaisuudet sekä tutkimuksessa että koulutuksessa.

Tervetuloa Suomen suurimpaan kielikylpyyn Åbo Akademi on ulkopuolisissa vertailuissa sijoittunut Suomen yliopistojen kärkeen.

Åbo Akademilla on vahva asema Suomen koulutusmarkkinoilla, vuorovaikutuksessa yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kanssa sekä kansainvälisissä tutkimusyhteyksissä. Åbo Akademi on määrätietoisesti kehittänyt ja vahvistanut rooliaan tutkimusyliopistona. Åbo Akademi tarjoaa ainutlaatuisen tutkimus- ja opiskeluympäristön Turun, Vaasan ja Pie-

tarsaaren historiallisilla kampusalueilla. Åbo Akademi tarjoaa 7 000 opiskelijalleen ja 1 300 työntekijälleen kansainvälisen, inspiroivan ja persoonallisen yliopiston. Åbo Akademin opiskelijoista keskimäärin noin 16 prosenttia on suomenkielisiä. Kauppakorkeakoulun, oikeustieteen, teologian ja tekniikan opiskelijoista suomenkielisiä on

20–30 prosenttia. Opetus pidetään suurimmaksi osaksi ruotsiksi, joskin osa kirjallisuudesta ja maisteritason kursseista on englanniksi. Tenteissä sanakirjan käyttö on usein sallittua, ja siitä voi olla hyötyä alkuaikoina. Sanaston karttuessa sen voi kuitenkin yleensä jättää opiskelija-asunnon kirjahyllyyn!

Åbo Akademi alumnin silmin

Niclas Jern, 28 vuotta, CTO (teknologiajohtaja), Walkbase-yrityksen perustajaosakas. On monta syytä opiskella Åbo Akademissa. Näin jälkeenpäin ajatellen tärkeintä minulle ovat olleet ihmiset, joihin tutustuin opiskeluaikana. Ajan myötä suhteet opiskelukavereihin kehittyivät, ja tänään Walkbasella, yhtiöllä jonka perustin parin opiskelukaverin kanssa, on 18 työnteki-

jää joista yli puolet on vanhoja tuttuja Åbo Akademista. Näin jälkeenpäin opiskeluaikaa miettiessäni totean tietenkin myös monen kurssin olleen minulle hyödyksi, jopa insinöörimatematiikan, joka aikanaan tuntui kovin tarpeettomalta. Erityisen hyödyllisiä olivat kuitenkin kurssit, joilla tehtiin yhteistyötä toisten opiskelijoiden kanssa. Niillä ei opittu ainoastaan kurssin sisältöä, vaan myös hienovaraisempia asioita ryhmätyöstä, johtajuudesta ja siitä, kuinka ryhmä saadaan motivoitua yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Tässä kohtaa kuvaan astuu myös yhdistyselämä. Osallistumalla aktiivisesti eri opiskelijajärjestöjen toimintaan voi laajentaa omaa yhteysverkostoaan, oppia tuntemaan uusia mukavia ihmisiä ja työskennellä yhdessä hauskojen tilaisuuksien järjestämisessä opiskelukavereilleen. Ei hullumpaa. Pieni juhliminen tuo myös hyvää vastapainoa tylsien matematiikankirjojen lukemiselle maanantaiaamuisin. Voin lämpimästi suositella opiskelua Åbo Akademissa. Olen vakuuttunut siitä, että elämäni olisi aivan erilaista, jos olisin valinnut toisin.


20

koulutusohjelmaa

950

jatko-opiskelijaa

1014

83

kansainvälistä opiskelijaa

maasta opiskelijoita

Ett litet universitet med ett brett utbud av ämnen

Johanna Mantere, 22 år, studerande i folkrätt. Vilken examinationsform föredrar du? Personligen föredrar jag att ha inlämningsuppgifter under kursen för att smidigt gå genom materialet och sedan en hemtentamen som slutexamination. Under hemtentamen får man ha allt material till hands och tenten blir mera som en arbetsuppgift man har att genomföra under en viss tid. Ifall kursen examineras med vanlig kurstent, anser jag att det är viktigt att erbjuda möjligheten till e-tentamen. Till e-tentamen bokar man själv tiden och frågorna är inmatade i ett datorprogram, detta gör studierna mer flexibla.

Vilka ingredienser består en bra föreläsning av? Enligt mig består en bra föreläsning av en inspirerande föreläsare, som är väl förberedd och insatt i ämnet samt ambitiösa studerande som aktivt deltar i diskussioner och övningar. En bra föreläsning tar även hänsyn till olika inlärningsstilar och erbjuder stödmaterial via Moodle. Ge tre tips för att lyckas med studierna. Ha ett genuint intresse för det du studerar, gör upp en studieplan och lär känna dina studiekompisar. Hurudan är en bra föreläsare? I universitetsvärlden är det inte alltid en självklarhet att professorerna har goda pedagogiska färdigheter. En bra föreläsare har ett intresse att utveckla sitt eget pedagogiska kunnande och vågar pröva på nya undervisningsme-

toder och övningar. Det viktigaste är att en föreläsare kan överföra information till de studerande på ett professionellt och inspirerande sätt. Vilka undervisningsmetoder/studiemetoder föredrar du? När det gäller undervisningsmetoder föredrar jag en blandning av närstudier och nätstudier. Nätkurser gör

studierna mer flexibla medan man under närstudieträffar tillfällen har en möjlighet att lära känna sina medstuderande via olika gruppövningar och diskussioner. Som studerande vid Åbo Akademi har man möjligheten att välja biämne vid ett annat universitet genom JOO-studier, detta är också ett sätt att få en bredd i sin examen. Vad borde du bli bättre på i dina studier? Jag borde ta mera tid att fördjupa mig i det kursmaterial som finns till hands. Det bästa med Åbo Akademi: +Åbo Akademi är ett litet universitet med ett brett utbud av huvud- och biämnen. +Möjlighet att lära känna sina medstuderande via ett brett utbud av fakultets-, ämnes- och specialföreningar.

VICTOR, 25 Opiskelija Tietotekniikka Åbo Akademi 1. Opiskelijatapahtumat 2. Jokilaivat 3. Logomo 4. Turun tuomiokirkko

Kuva: Tage Rönnqvist

Koulutusohjelmat KULTTUURIN, HISTORIAN JA FILOSOFIAN KOULUTUSOHJELMA • Etnologia • Filosofia • Historia • Kirjallisuustiede • Musiikkitiede • Pohjoismainen folkloristiikka • Sukupuolentutkimus • Taidehistoria • Uskontotiede

KIELTEN KOULUTUSOHJELMA • Englannin kieli ja kirjallisuus • Ranskan kieli ja kirjallisuus • Ruotsin kieli • Saksan kieli ja kirjallisuus • Suomen kieli • Venäjän kieli ja kirjallisuus

PSYKOLOGIAN KOULUTUSOHJELMA • Psykologia

TEOLOGIAN KOULUTUSOHJELMA • Dogmatiikka • Kirkkohistoria • Käytännön teologia • Teologinen etiikka ynnä uskonnonfilosofia • Uuden testamentin eksegetiikka • Vanhan testamentin eksegetiikka ja judaistiikka

LOGOPEDIAN KOULUTUSOHJELMA • Logopedia

LASTENTARHANOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA • Varhaiskasvatus LUOKANOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA • Kasvatustiede

ERITYISOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA • Erityiskasvatustiede AINEENOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA YLEISEN KASVATUSTIETEEN JA AIKUISKASVATUSTIETEEN KOULUTUSOHJELMA • Yleinen kasvatustiede • Aikuiskasvatustiede SOSIAALITIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Kehityspsykologia • Sosiaalipolitiikka TERVEYSTIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Hoitotiede KAUPPATIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Kansainvälinen markkinointi • Kansantaloustiede • Kauppaoikeus

• • • •

Laskentatoimi Merioikeus Organisaatiot ja johtaminen Tietojärjestelmätiede

YHTEISKUNTATIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Informaatiotutkimus • Julkishallinto • Julkisoikeus • Kansantaloustiede • Kansainvälinen oikeus • Sosiologia • Valtio-oppi • Valtio-oppi ja joukkoviestintä • Yksityisoikeus OIKEUSNOTAARIN KOULUTUSOHJELMA • Oikeusnotaaritutkinto BIOTIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Biokemia • Solubiologia • Solu- ja molekyylibiotiede • Ympäristö- ja meribiologia

Parasta Turussa on mahtavat opiskelijatapahtumat ja vilkas opiskelijaelämä, kesäisin myös jokilaivat ja jokivarsi, jonne koko kaupunki kerääntyy viettämään aikaa. Logomossa tapahtuu aina jotain siistiä kuten jokavuotinen TEDx-tapahtuma. Henkilökohtaisesti pidän tuomiokirkkoa aivan mahtavana paikkana, se on majesteettinen näky ja sinne voi aina menna rauhoittumaan kun opiskelut käyvät hermoille.

FARMASIAN KOULUTUSOHJELMA • Farmasia • Farmasiaan suuntautunut biotiede INFORMAATIOTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMA • Tietojenkäsittelytiede • Tietotekniikka KEMIANTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA • Energia- ja ympäristötekniikka • Materiaalitekniikka • Prosessikemia • Prosessisysteemitekniikka LUONNONTIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Fysiikka • Geologia • Kemia • Matematiikka

abo.fi/ansok


“Merkityksellinen työ on meille tärkeintä.”

opintopolku.fi fb.com/diakamk diak.fi

Kevään yhteishaku 17.3.–9.4.2015

Jari-Pekka Hietsilta Sosionomi (YAMK), mediatuottaja, sosiaalipedagogiikan säätiö

Sari Ilvonen

Marianna Sohlberg

Sairaanhoitaja (AMK), sosionomi (YAMK), koordinaattori, päihde-, mielenterveystyö ja pelihaitat

Opiskele Turussa: Tulkki (AMK) Viittomakieli ja tulkkaus

Sairaanhoitaja (AMK)-diakonissa, mielenterveystyöntekijä, kuntoutujien tuettu asuminen

Lähimmäisenrakkaudesta voi tehdä ammatin.

YHTEISHAKU 17.3. - 9.4.2015

PÄIVÄ- TAI MONIMUOTO-OPISKELU (40 ja 25 aloituspaikkaa)

YHTEISÖPEDAGOGI (AMK)

Koulutuksessa erikoistut järjestötyön tai nuorisotyön ammattilaiseksi. Ihmisläheinen työ on palkitsevaa. Peräti 84%* yhteisöpedagogeista kokee työnsä merkitykselliseksi. Alalla työllistyminen on erinomaista ja työt löytyvät yleisimmin kunta- tai järjestösektorilta.

YHTEISÖPEDAGOGIKSI MYÖS TYÖN OHESSA

Turussa alkaa syksyllä 2015 yhteisöpedagogikoulutus monimuotototeutuksena (ent. aikuiskoulutus) vahvaa alan työkokemusta omaaville. Kontaktiopetus järjestetään Logomossa, hyvien liikenneyhteyksien varrella lähellä rautatieasemaa. Huomaa, että tätä seuraava monimuotototeutus Turussa järjestetään aikaisintaan vuonna 2018. PÄIVÄOPISKELU (15 aloituspaikkaa)

KULTTUURITUOTTAJA (AMK) Pedagogiikkamme perustuu valmentajuuteen, jossa opiskelijat pääsevät simuloimaan ja toteuttamaan oikeita työelämäprojekteja opintojensa alusta alkaen.

Koulutuksessa kehityt luovan talouden ammattilaiseksi oppien kulttuuri- ja taidetapahtumien tuotantoprosessit sekä markkinoinnin, viestinnän, rahoituksen ja talouden periaatteet. Tuottajista 70 % työskentelee joko järjestöissä tai yksityisellä sektorilla. Turku on kulttuuritapahtumien ja festareiden kaupunki, joka tarjoaa opiskelijoille mielenkiintoisia ja haastavia harjoittelu- ja työskentelymahdollisuuksia. Opintojen työelämäläheinen loppuosuus järjestetään Logomossa, josta on lyhyessä ajassa kehittynyt yksi Suomen suosituimmista tapahtuma-areenoista sekä alueen merkittävin luovien alojen keskus.

Examensinriktad dag-, flerformsoch högre YH-utbildning 17.3–9.4.2015 Utbildningsutbud i Åbo

Sök nu!

Hälsovårdare (YH) 240 sp

Sjökapten (YH) 270 sp

Restonom (YH) 210 sp

Socionom (YH) 210 sp

Samhällspedagog (YH) 210 sp

Social- och hälsovård (högre YH) 90 sp

Sjukskötare (YH) 210 sp

Tradenom (YH), företagsekonomi 210 sp Dagstudier

novia.fi | studieinfo.fi

Flerformsstudier

TYÖLLISTYMINEN JA KESKIPALKKA • • •

Yhteisöpedagogi (AMK) 90,8% - 2465 €/kk ja (ylempi AMK) 94,3% - 3637 €/k Kulttuurituottaja (AMK) 81,1% - 2427 €/kk ja (ylempi AMK) 91,6% - 3163 €/kk Tulkki (AMK) 97,2% - 2424 €/kk ja (ylempi AMK) 100% - 4160 €/kk

Sisältää työssä, jatkokoulutuksessa ja työstä perhevapaalla olevat (*Lähde Humakin sijoittumiskysely 12/2014). Suomen työllistymisaste on 82,1% (TEM 09/2014). Kulttuurialan yleinen työllistymisaste on 63% (OPH, Vipunen).

Lue lisää Humakista ja opiskelumahdollisuuksista:

www.humak.f


Turku on opiskelijoiden kaupunki. Suuret korkeakoulut

Avajaiskarnevaalit

ovat lähellä toisiaan ja aivan keskustan tuntumassa. Joka päivä jostain päin kampusalueita löytyy aina opiskelijoiden järjestämiä tapahtumia. Kuva: Timo Kovala

Laskiaisrieha

Kuva: Hanna Oksanen

Kuva: Joni Kuusisto

Keltanokkabileet

Elämäsi parhaat vuodet Turussa

Vuosijuhlat ja sitsit

Kuva: Timo Kovala

Kuva: Hanna Oksanen

Liiku ja harrasta

Kuva: Samuli Salo

Kuva: Joni Kuusisto

Me Turun korkeakoulujen ylioppilas- ja opiskelijakunnissa teemme töitä, jotta jokainen Turkuun saapuva opiskelija viettää elämänsä parhaat vuodet Turussa. Huolehdimme siitä, että uusille opiskelijoille löytyy asuntoja ja opiskelijat oppivat tuntemaan kaupungin sekä korkeakoulujen tärkeät paikat. Unohtamatta tietenkään upeaa opiskelijakulttuuriamme! Turun yliopiston ja Åbo Akademin ylioppilaskunnat ja Turun Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta järjestävät yhdessä useita tapahtumia ympäri vuoden. Talvella vietetään laskiaista säässä kuin säässä. Kevään lähestyessä vappuna Taidemuseonmäellä tuhannet ihmiset laittavat ylioppilaslakit päähänsä. Näköala mäeltä on niin vaikuttava, että monet meistä haluavat kokea sen uudelleen vuosi toisensa jälkeen, eläkeläiseksi asti. Kesän jälkeen Turku näyttää parhaita puoliaan: opiskelijat palaavat kaupunkiin, puistoissa ja joen rannassa vietetään lukuvuoden avajaisia ja iloinen tunnelma jatkuu useina iltoina pitkälle yöhön. Kampusalueemme on aidosti monikielinen, ja olemme siitä ylpeitä. Korkeakouluissa puhutut useat kielet ja kansainvälisyys ovat meille rikkaus ja tulevaisuuden työelämässä vahvuus.

Vappu Taidemuseon mäellä

Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY

Åbo Akademis Studentkår ÅAS

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUO

www.tyy.fi

www.studentkaren.fi

www.opiskelijakunta.net


Kuva: Joonas Salo

Näin haet opiskelijaksi Turkuun Tutustu korkeakoulujemme koulutustarjontaan valtakunnallisessa verkkopalvelussa www.opintopolku.fi tai korkeakoulujen omilla verkkosivuilla.

Täytä sähköinen hakemus yhteishaussa 17.3.–9.4.2015 Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksiin haetaan pääsääntöisesti korkeakoulujen yhteishaussa osoitteessa: www.opintopolku.fi. Osaan koulutuksista voit hakea vain ammattikorkeakoulun tai yliopiston omassa erillishaussa. Opintopolussa koulutusten esittelyteksteissä kerrotaan, miten kuhunkin koulutukseen haetaan.

Valitse kuusi koulutusta Voit hakea kevään 2015 yhteishaussa enintään kuuteen koulutukseen eli hakukohteeseen yliopistoissa ja/tai ammattikorkeakouluissa. Merkitse hakutoiveesi hakulomakkeelle mieluisuusjärjestykseen. Järjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa enää hakuajan jälkeen.

Osallistu valintakokeeseen ja tee ennakkotehtävät Löydät tiedot valintakokeista ja mahdollisista ennakkotehtävistä opintopolusta ja korkeakoulujen verkkosivuilta.

Ota opiskelupaikka vastaan Sinulle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa - sitä, jonka asetit hakulomakkeella ylimmäksi ja johon pisteesi riittävät. Muista ottaa opiskelupaikka vastaan 15.7. mennessä ja myös ilmoittautua määräaikaan mennessä.

Aloita opintosi Turussa, Suomen parhaassa opiskelukaupungissa!

Opiskele Turussa  

Opiskele Turussa kertoo Suomen suosituimman korkeakoulukaupungin opiskelutarjonnasta. Mukana ovat kaikki Turussa toimivat korkeakoulut. Liit...