__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2021

Palvelu- ja matkailuopas


Pääkirjoitus2 Huittisten Hullu Yö

3

Huittisissa tapahtuu

3

Huittisten luontokohteet kutsuvat seikkailulle 4–7 Viihdy ja viivy

8–11

Huittinen - Hullun hyvä kaupunki maalla 12-15 Matkailijan palvelukartta16–17 Karttaluettelo18–19 Kauppakeskus ilman kattoa

20

Risto Rytin jalanjäljillä

20

Turvallisesti oppaan matkassa21 Opaspalvelut21 Ostokset ja palvelut 22–29 Huitsikka30 Ympyrähulluista Hirvenpäähän30 Hullun hyvä tuuri asua Huittisissa

30

#hullunahuittisiin

Tervetuloa Huittisiin! Huittisten matkailuinfo palvelee matkailijoita kesäkausina Härkäpakarin pihamaan infomökissä. Avoinna 11.6.-6.8.2021 tiistaista lauantaihin klo 9.30–17.00.

Seuraa meitä! Tänä vuonna Huittisissa rakennetaan hyvinvointia. Kaupungissamme tullaan tekemään useita niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin hyvinvointia edistäviä investointeja ja kehittämishankkeita. Kaupunki ei toki yksinään näitä tee, vaan hyvinvointitalkoisiin on tullut mukaan aktiiviset yhdistystemme ja muut kaupungin hankeyhteistyökumppanit. Huittisista tulee entistäkin mielenkiintoisempi ja upea matkailukaupunki. Tulevaisuudessa pääset tutustumaan kaupunkimme kulttuuriin ja historiaan lisätyn todellisuuden kautta Huittisen keskusta-alueella ja muissa matkailukohteissa. Loimijoenrantabulevardi on jo nyt upea kesäkeidas ja saa tänä vuonna jatkoa. Osallistavalla Taideakseli–projektilla luodaan Teemu Mäenpään ja Petra Martinezin johdolla kaupungin sisääntuloon Sahkosta Savilinnaan kaupunkitaidetta. Luonnossa liikkujalle Huittinen on erilaisten luontoelämysten kehto. Voit tähystää Ripovuoren laelta satakuntalaista kulttuurimaisemaa, Kokemäenjoen laaksoa laakeineen peltoaukeineen. Vanhankosken lehtoalueen suojassa ja sen kukkivilla kedoilla voit bongata runsaan perhosten kirjon. Siellä voit tavata myös Huittisten nimikkokasvin kevätlinnun­ silmän. Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa sijaitsee maamme runsas­lintuisimpiin lukeutuva järvi, jossa voit nähdä satapäiset lintu­ parvet levähtämässä ja merikotkan saalistamassa piisamia. Myös luontoliikkujille on luvassa uusia investointeja. Kännönvuoren ulkoilualuetta tullaan kunnostamaan ja Vanhankosken lehtoalueelle rakennetaan nukkumalaavu nuotiopaikkoineen ja käymälä. Korkea­ koskella kunnostetaan jokea ja rakennetaan kokoontumislaavua. Lauhaan on tulossa venevalkama ja Ripovuorelle suunnitellaan uusia tuulia näköalatornin muodossa. Huittinen on hullun hyvä paikka asua. Täältä löydät erinomaiset julkiset ja yksityiset palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat mahtavat. Muutama vuosi sitten kaupunkiin rakennettiin uusi liikuntahalli ja nyt aloitetaan uuden koulun rakentaminen. Huittisissa on vireä kaupallinen keskusta ja paljon persoonallisia kyliä.

Matkailun Chat-palvelu avoinna samaan aikaan ja muuna aikana voit jättää viestejä. Chat-palvelu osoitteessa: www.myhuittinen.fi

Tarinan arvoinen elämä – monipaikkaisuuden ja maaseutuasumisen vetovoima -hankkeessa selvitetään huittislaisten ja maalle muutosta haa­ veilevien kaupunkilaisten vuoropuheluna kaupun­ kimme kehittämiskohteet ja houkutellaan uusia asukkaita ja matkailijoita.

Ota yhteyttä: matkailu@huittinen.fi p. 044 560 4206 tai 044 560 4209

Laita seurantaan Hulluna Huittisiin -somekanavat ja tule kirjoittamaan omaa tarinaasi Huittisiin!

Infopisteen löydät Liikenneasema Härkäpakarin pihamaalta, Risto Rytin katu 2.

Matkailuneuvonta kaupungintalolla ympäri vuoden, p. 02 560 4111 tai matkailu@huittinen.fi

2

myhuittinen.fi

Riikka Peippo Elinvoimajohtaja Huittisten kaupunki


Tarkista iset ajankohta at tapahtum ja .fi n e n huitti .fi n e n ti it myhu ta! -sivustoil

Huittisissa tapahtuu: 28.5. tai 11.6. Hullu Yö 12.6. Avoimet kylät verkkotapahtumana

15.-18.7. Huhtamon Filmifestivaalit 7.8. Rompetori ja Huittisten markkinat Vanhalla urheilukentällä 24.9. Hullu Yö

Huittisten Hullu Yö

Huittisten omat kauppiaat tempaisevat yhdessä tuumin kaksi kertaa vuodessa järjestettävänä Hullu Yö -tapahtumapäivänä. Silloin kaupat ovat pullollaan tarjouksia, ravintolat ja katukeittiöt tarjoavat herkkuja ja kadut tulvivat elämää. Vauhtia riittää aamusta alkaen, myymälöiden ovet ovat avoinna ilta kymmeneen ja yö jatkuu ravintoloiden tarjoamalla ohjelmalla. Silloin jos koskaan kannattaa suunnata Huittisiin!

Seuraa ilmoitteluamme somessa ja kotisivuillamme www.hulluyo.fi

huittinen.fi

3


nen. Anna-Maija Siivo

Luonnossa liikkuminen on kasvattanut suosiotaan koronaepidemian myötä ja mikäs onkaan sen hienompi tapa viettää aikaa kuin lähteä luontoon. Osalle yksin luonnossa liikkuminen, rauhasta nauttiminen ja luonnon tarkkailu ovat syy lähteä luontopolulle. Perheille Huittisten luontokohteet tarjoavat mukavat ja helpot maastot tutustua luontoon ja osaan kohteista pääsee myös esteettömästi. Luonto tarjoaa jokaiselle jotakin! Puurijärvi-Isosuo on luontoparatiisi Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa ei ole huimia korkeuseroja vaan silmä ja sielu saa levätä tasaisessa suomaisemassa. Suon näkötorneissa voi antaa lintu­ maailman temmata mukaansa: jokaisella käynnillä voit nähdä maiseman muuttuvan ja ihailla lintulajiston moninaisuutta. Keväisin ja syksyisin suon valtaavat tuhannet linnut ja taivasta halkovat kurkiaurat. Suoympäristössä viihtyvät erilaiset hyönteiset ja kasvit eli tutkittavaa riittää. Puurijärvi ja Isosuo sopivat kaiken ikäisille ja Kärjenkallion katselulava soveltuu myös liikuntaesteisille. Isosuon luontopolun varrella on tehty paljon kunnostustöitä ja pitkoksia on osin uusittu, uusia ojien ylityksiä tehty ja 4-metrinen luontotorni on kunnostettu. Luontokohteeseen pääsee myös vesiteitse, kun Kokemäenjoen kautta koukkaa Ala-Kauvatsanjoelle, jonka varrella on venevalkama ja telttapaikka. Telttapaikan ohittavalla hiekkatiellä saa kävellä tai pyöräillä, mutta auto on jätettävä Mutilahden tai Isosuon pysäköintialueille.

Katso lisää: www.luontoon.fi/puurijarvi-isosuo

4

myhuittinen.fi

Artikkelin kuvat

Huittisten luontokohteet kutsuvat seikkailulle


Vanhankosken lehtoalue on keidas lähellä keskustaa Viihdy ja viivy

Vanhankosken lehtojensuojelualueen kiertää reilun kilometrin mittainen luontopolku ja kohde onkin oiva paikka pienelle päiväretkelle, lapsiperheille ja koululuokille. Sijainti on lähellä Huittisten keskustaa, alle neljän kilometrin päässä. Lehtoalueen kasvilli­ suus ja eläinlajisto on monipuolista ja keväisin polun laidalla voi nähdä kaupungin nimikkokasvin, harvi­ naisen kevätlinnunsilmän. Luontoalue on Loimijoen varrella ja vanha pato sekä useat kosket tuovat oman viehätyksensä kohteelle. Veden kohinaan voi upottaa kaupungin hälinän, ja virtaavaa vettä katsellessa saa istahtaa ja hengähtää hetkeksi. Alueelle on tulossa vuoden 2021 aikana uusi nuotio­ paikka sekä nukkumalaavu ja esteetön huussi. Nyt opastetun reitin varrella on myös tietoa alueen kasveista ja löytyypä polun varrelta hiidenkirnukin.

Katso lisää: myhuittinen.fi > Vanhankosken lehtojensuojelualue Ripovuorelta avautuu satakuntalainen kansallismaisema Ripovuoren kivinen laki nousee 77 metriä meren pinnan yläpuolelle. Vaikka kallio ei ole suuren suuri, avautuu sen laelta upea näky Kokemäenjoelle ja satakuntalaiseen kulttuurimaisemaan. Kerrassaan loistava paikka piipahtaa vaikka eväsretkelle! Aivan kallion laen tuntumaan pääsee myös autolla, joten maisemia pääsee ihailemaan helppokulkuisesti. Aikoinaan Ripovuorella on ollut pronssikautisia hauta­röykkiöitä eli hiidenkiukaita. Ripovuorta vastapäätä Kokemäenjoen toisella puolella on Karhiniemi, jota pidetään Huittisten vanhimpana kylänä. Siellä on ollut jo 1200-luvulla Huittisten ensimmäinen kirkko ja sen lähellä Hiidenkalliolla on muinainen uhrilähde, jossa on perimätiedon mukaan kastettu ensimmäiset huittislaiset kristinuskoon.

Kuva: Huittisten kaupunki.

Oppaan avulla saat retkistä irti enemmän! Lue lisää sivulta 21!

huittinen.fi

5


Kännölän ulkoilualue Huittisten keskustasta vain 2,5 km päässä sijaitsee Kännölän ulkoilualue, jonka reitistö kiemurtelee havupuumetsän halki. Osin valaistu reitti palvelee talvisin hiihtolatuna ja muuna aikana se on lenkkeilijöiden aktiivisessa käytössä. Alueella kulkee merkitty maastopyöräreitti, joka tarjoaa maaston vaihteluita harrastajille. Lähellä parkkialuetta sijaitsee ulkoliikuntapaikka, jonka laitteet toimivat omilla kehonpainoilla. Kivenheiton päässä ovat myös uudet kuntoportaat. Kaksi laavua, Leijona- ja Lady-laavu, tarjoavat levähdyspaikan ja grillausmahdollisuuden.

Katso lisää: myhuittinen.fi > KännönvuorenVihkimysvuoren-Pyölönvuorenkuntoreitistö

Sivustolta voit myös en ladata alue Googlekartan.

6

myhuittinen.fi


Viihdy ja viivy Joet ja Loimijoenpuisto kutsuvat nauttimaan Huittista halkovat virtaavat vedet eli luonnon muovaamat joet. Näistä reiteistä pääsee parhaiten nauttimaan kajakilla tai kanootilla. Matkan varrella voi seurailla erilaisten lintujen ja jopa majavien liikkeitä. Veneen kanssa pääsee esimerkiksi Kokemäeltä käsin Loimijoenpuistoon saakka, lähelle Huittisten keskustaa, jossa veneen saa kiinni vierasvenelaituriin - ja vierestä löytyy myös veneenlaskupaikka. Loimijoenpuisto on vastarakennettu ja sieltä löytyy kaunis rantabulevardi ja uimalaituri, jossa kelpaa lekotella auringon paisteessa. Kaupungin keskusta ja sen runsaat palvelut ovat aivan lähellä.

Harjureitti on hiihtäjien ”pikkulappi”

Tervetuloa nauttimaan luonnossa liikkumisesta Huittisiin!

Harjureitin kokonaispituus on noin 28 km ja siitä noin 14 km on valaistua reitistöä. Reitistö on pää­osin 6 metriä leveä ja talvella lumivarmana alueena tunnetulle reitistölle ajetaan ladut ja luistelubaana palvelemaan hiihtäjiä. Valittavanasi on useita eri­pituisia reittivaihtoehtoja ja lähtöpaikoilla on opastus­taulut ja reitti on selkeästi etäisyysviitoitettu. Aluekartan voit ladata kotisivuilta. Reitin varrella on jokamiehen oikeuksin käytettävissä useita laavuja puucee/puuhuoneineen, lintutorni, Turvekammi, Luppokota, Myllylähteen luontoalue ylivirtauksen havaintokohteineen ja urheiluseurojen kaksi majaa joissa hiihdon sesonkiaikaan pidetään kahviota. ”Pikkulappina” tunnettu reitistö sijaitsee VarsinaisSuomen ja Satakunnan raja-alueella keskellä Lounais-Suomen ainoaa yhtenäistä harjujaksoa Säkylänharjun-Virttaankankaan alueella. Harjureitin kunnossapidosta vastaavat Loimaan ja Huittisten kaupungit sekä Oripään ja Säkylän kunnat.

Katso lisää: harjureitti.fi/ huittinen.fi

7


Toripuoti Lounaskahvila, juhlien pitopaikka. Lähiruoka-ja käsityömyymälä. Kotiruokalounas noutopöydästä ma-pe 11-14, myös kotiinvietäväksi. Myymälässämme paikallisia käsitöitä sekä elintarvikkeita. Leivomme päivittäin pullat, leivät, suolaiset ja makeat tarjottavat. Meiltä saat myös paikallisia karjalanpiirakoita. Runsas valikoima gluteenittomia leivonnaisia. Tilauksesta saat täytekakut, hyytelökakut ja voileipäkakut, jopa seuraavaksi päiväksi! Kappelikuja 1, Huittinen p. 040 508 1131

Rekikosken Matkailuja Vapaa-ajankeskus Rekikosken Majoituspalvelut tarjoaa tasokkaita majoitus- ja ruokapalveluita. Majoitushuoneet ovat hotellitasoisia huoneita, jotka ovat siistejä ja savuttomia. Aamupala kuuluu majoituksen hintaan ja se tarjoillaan tilauskahvila Onnen­ kengässämme. Meiltä löytyy langaton netti­yhteys myös jokaisesta majoitushuoneesta. Sijaitsemme vain 2,5 km Huittisten keskustasta. Kivirannantie 240, Huittinen p. 02 567 797, toimisto@rekikoski.fi www.rekikoski.fi

Huittisten museo Komea kivimakasiini kätkee sisäänsä monipuolisen talonpoikaisarkea esittelevän näyttelyn sekä presidentti Risto Rytistä kertovan osaston. Antaa lasten leikitellä – Lapsuusmuistoja Huittisista 6.2.–31.10.2021 Avoinna: 1.2.–31.5. ja 16.8.–31.10. la-su klo 12–16 1.6.–15.8. ti-pe 12–17 ja la-su klo 12–16 Tarkistathan ajantasaiset aukioloajat ja rajoitukset museon verkkosivuilta! Pääsymaksu: 2 € / Museokortti Kirkkotie 4, Huittinen p. oppaat 044 560 4139, toimisto 044 560 4319 museo@huittinen.fi – www.huittinen.fi/museo

Pahkaparatiisi Pahkaparatiisi luonnon erikoisuuksien näyttely. Esineitä on noin 4500 kpl, näistä on luetteloitu 580 kpl, näille on annettu nimet ym. Luonnon kirjaimia on 300 kpl ja numeroita 75 kpl. Pihapiirissä on viisi isoa erikoista kasvavaa puuta. Presidentti Halonen on myöntänyt mitalin, kuten monet muutkin, muun muassa Huittisten kaupunki. Lehtikirjoituksia on julkaistu 136 kpl, myös ulkomaiden lehdissä. Suonpääntie 43, Huittinen p. 0400 757 931 www.pahkaparatiisi.fi

8

myhuittinen.fi


Viihdy ja viivy Mattilan Marjatila Oy Elämyksellinen marjatila Huittisissa! Mattilan Marjatilalla Huittisissa pääsee maistamaan ja haistamaan aidot kesän tuoksut. Marjatilalla viljellään pääasiassa mansikkaa ja vadelmaa korkea laatu edellä makunystyröitä hemmotellen. Parhaat ja makeimmat mansikat löytyvät Huittisista! Mattilan Marjatilan mansikkalajikkeet on valittu juuri Sinua varten. Pitkä satokausi toukokuun lopulta syyskuulle antaa marjat niin suoraan syötäväksi kuin pakastukseenkin. Voit tulla poimimaan marjoja myös itse! Tilalla sijaitsee niinikään mehuasema, joten omistakin marjoista ja hedelmistä on mahdollisuus saada hurmaavan makuiset mehut talven varalle. Eikä ryhmämatkailijoitakaan olla unohdettu. Marjatilalla on mahdollista järjestää kokouksia ja pienimuotoisia perhejuhlia. Mattilan Marjatilalla palvelee tilamyymälä Hiidenkolo, josta marjojen lisäksi voi hankkia tilan omista marjoista valmistettuja viinejä, siidereitä, kuohuvia ja alkoholittomia vaihtoehtoja. Marjoja ja muuta lähiseudun valikoimaa unohtamatta! Moneen makuun sopiva Hiidenvalko-viini on oivallinen tuliainen itselle ja ystävälle! Myymälän yhteydessä toimii myös kesäkahvila. Hiidenkolo palvelee kaikkia matkailijoita aukioloaikojen puitteissa tai erikseen sovittaessa. Mattilan Marjatilan yhteydessä on myös yöpymismahdollisuus omatoimimatkailijoille. Marjatilalle voi tulla myös koko ryhmän voimin ympäri vuoden, jolloin on mahdollista varata niin tilaesittely kuin ruokailukin. Tilaesittelyn yhteydessä kuullaan mielenkiintoisia tarinoita Huittisista. Tiedätkö, miksi hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa? Entäpä sitten tilamyymälän nimi, Hiidenkolo. Mitä hiisi tekee marjatilalla? Ajele Huittisiin, niin kuulet! Avoinna: kesä-elo ma-pe 10–19, la 10–18, su 12–18, muina aikoina sopimuksen mukaan Karhiniementie 353, Huittinen p. 040 755 2850 info@mattilanmarjatila.fi www.mattilanmarjatila.fi

huittinen.fi

9


Liikenneasema Härkäpakari Härkäpakari on viihtyisä taukopaikka, saman katon alta löydät monta erilaista palvelua. Kahvila-ravintolassa tarjotaan päivittäin maistuvaa, lähiseudun raaka-aineista valmistettua ruokaa. Pienempään suolaiseen nälkään sämpylöitä ja voileipiä sekä makeita leivonnaisia. Kahvila-ravintolasta löydät myös tuliaiset ja kukat. Hesburgerista suositut burgerit. Ruokaostokset hoituvat samalla kätevästi K-market Härkäpakarissa. Laukku-Centerin laajasta valikoimasta löydät muun muassa kotimaisia ja ulkomaisia laukkuja, lompakoita, käsineitä ja vöitä.

Avoinna:

Piha-alueeltamme löytyy Otto-automaatti, polttoainejakelu, sähköauton latauspiste, Huittisten kaupungin infopiste sekä kesäisin Pingviini-jäätelökioski.

info@harkapakari.fi www.harkapakari.fi www.laukkucenter.fi

Kahvila: ma-pe 5.30-23, la 6.30-23, su 7.30-23 Hesburger: ma-su 9-23 Laukku-Center: su-pe 10-18, la 10-16 Risto Rytin katu 2, Huittinen p. 02 565000

Ravintola Wanha WPK Valmistamme aitoa ja maukasta ruokaa ainutlaatuista tunnelmaa huokuvassa miljöössä. Joka arkipäivä tarjolla on lounasta. Tilauksesta järjestämme muut ruokailut, tilaisuudet, juhlat ja kokoukset. Tarjoamme myös erilaisille retkiryhmille ainut­laatuisen paikan pysähtyä nauttimaan keittiömme herkuista ja kauniista ympäristöstä. Kesäisin voit nauttia ravintolan herkuista myös ulkoterassillamme ja ihailla auringon paistetta Loimijoen pinnassa. Lounaan ohella meillä palvelee joka päivä kahvila.

10

myhuittinen.fi

Ravintolan yhteydessä toimii Ilonan Maalaispuoti. Puodista löydät lähialueen herkkuja, erikoisruokavaliotuotteita ja tunnelmallisia käsityöja sisustustavaroita. Koskitie 1, Huittinen p. 02 569 901 www.wanhawpk.fi


Vuonna 2019 valmistunut liikuntahalli tarjoaa loistavat puitteet liikunnan harrastamiseen, liiga­otteluille sekä muille tapahtumille. Areenalla on muun muassa neljä kenttää, juoksusuora, monitoimitiloja, 628 katsomopaikkaa ja kahviotilat. Katso lisää: www.huittinen.fi/palvelut/ liikuntapalvelut/tahto_areena Kirjatie 2, Huittinen Tiedustelut p. 044 560 4334

Kajakkikioski The great OUTDOORS! Kajakkikioski sijaitsee Huittisten Vesiniityllä Kokemäenjoen rannalla. Vuokrattavana on kajakkeja, SUP-lautoja ja intiaanikanootti. Voit vuokrata menopelin omatoimiseen retkeilyyn tai suunnittelemme sinun tarpeisiisi soveltuvan reissun. Kajakkikioski järjestää elämyksellisiä hetkiä myös maalla – tarjoamme erä- ja luonto-opaspalveluja Huittisissa ja Satakunnassa. Avoinna olemme tilauksesta. Vesiniityntie 429, Huittinen Hanna 040 577 6188, Tommi 050 375 1014 hannaoivanen@hotmail.com www.kajakkikioski.com

Kahvila Helmi Kahvilassamme on korkea­ luokkaiset konditoriatuotteet, laaja suolaisten valikoima, erikoiskahvit, jäätelöannokset, gluteenittomat tuotteet. Kesällä ulkoterassi. Lounas ma-pe klo 11–14 Avoinna: ma-pe klo 9–18, la klo 9–15 Lauttakylänkatu 6, Huittinen p. 02 569 230

Huhtalan maatalousja kotiseutumuseo Museossa on kotiseutuhistoriaa, vanhoja traktoreita ja maamoottoreita sekä maatalouteen liittyvää esineistöä eri vuosikymmeniltä. Museo on avoinna tilauksesta. Risteentie 20, Huittinen p. 040 512 4435

huittinen.fi

11

Viihdy ja viivy

Tahto Areena


Aukeaman kuvat Anna-Maija Siivonen.

arinasi Kerro oma t ra a jenni.levava fi @huittinen. 12

myhuittinen.fi


Huittinen – Hullun hyvä kaupunki maalla Hyvät yhteydet ja palvelut kaupungissa, mielenrauhaa ja hyvinvointia luonnon äärellä.

Miksi tyytyä vain kaupunkiin tai maaseutuun, kun voit saada molemmat ja vielä enemmän? Yhä useampi haaveilee asuvansa maaseudulla. Luonto sekä rauha ja isoja kaupunkeja edullisempi mutta laadukkaampi asuminen houkuttaa kaupunkilaisia maaseudulle. Edellä mainittujen ohella vetovoimaisia tekijöitä ovat yhteisöllisyys ja inhimillisyys, lähiruoka ja omavaraisuus – usein harraste­­viljelyn ja metsän tarjoamien antimien muodossa. Myös ekologisuus on tekijä, joka kannustaa maalle muuttoon. Maalla kaupallisia yllykkeitä on vähemmän ja omaan elämäntapaansa sekä ympäristö­kuormaansa pystyy vaikuttamaan enemmän kuin kaupungissa. Maaseutuasuminen ja monipaikkaisuus ovat kasvavia trendejä. Kasvavassa määrin on myös heitä, jotka haluavat asua sekä maalla että kaupungissa. Nämä kaupunkimaalaiset haluavat elää maalla, luonnon keskellä mutta he haluavat samalla pitää kiinni myös kaupunkielämästä. He haluavat yhdistää parhaat puolet molemmista: nauttia ison kaupungin kulttuuri- ja palvelutarjonnasta samoin kuin maaseudun luonnosta, puhtaasta ilmasta, tilan tunnusta ja rauhallisemmasta elämänrytmistä. Maaseutuasuminen ja monipaikkaisuus on monen valinta, koska etätyömahdollisuudet ovat lisääntyneet ja työ ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan. Huittisten kaupunki on tässäkin asiassa ajan hermoilla. Huittinen haluaa kehittyä kaiken aikaa ja tarjota yhä parempia palveluita ja mahdollisuuksia asukkailleen, maaseutuasumisesta haaveileville sekä tuoda kävijöiden ja matkailijoiden ulottuville vielä selkeämmin kaupungin viehättäviä, elämyksellisiä kohteita.

Seuraa meitä somessa! FACEBOOK Hulluna Huittisiin INSTAGRAM @hullunahuittisiin #hullunahuittisiin PODCAST Hulluna Huittisiin

Huittinen on vuonna 2021 vahvasti esillä mediassa nimellä ”Hulluna Huittisiin”. Hulluna Huittisiin tuo näkyville ja kuuluville tarinoita maaseudun ja ­ kaupungin vuorovaikutuksesta, maaseutuasumisesta ja moni­paikkaisuudesta, tarinoita aidosta elämästä ja unelmista, mahdollisuuksista ja yrittämisestä. Huittisten asukkaat tuovat esille omaa kaupunkia ja sen kyliä ylpeydellä ja suurella rakkaudella. Jenni Levävaara Huittisten kaupunki, projektipäällikkö Tarinan arvoinen elämä – monipaikkaisuuden ja maaseutuasumisen vetovoima -hanke

huittinen.fi

13


Takaisin maalaistytöksi Muutin Huittisiin täysin ”sattumanvaraisesti” kesäkuussa 2020 ja olen sopeutunut takaisin maalais­ tytöksi. Tarinani on 28-vuotta sitten alkanut Karviasta (pieni alle 3000 asukkaan kunta Pohjois-Satakunnassa), josta olen askel askeleelta ponnistanut maailmalle. Aikanaan lukio vei Kankaanpäähän, ensimmäinen parisuhde Poriin, opiskelut Helsinkiin ja työharjoittelu Thaimaan Phuketiin. Phuketiin palasin samaan firmaan töihin 2019 vuoden lokakuussa, josta korona pakotti tulemaan takaisin Suomeen viime vuoden maaliskuun lopussa. ”Koronavapaalla” suoritettaessani opinnäytetyötä vaille valmiin tradenomi-tutkintoni loppuun alkoi myös työpaikan metsästys. Hain sinne sun tänne, koska kuvittelin ettei sijainnin ole minulle niin väliä. Olin jälleen valmis aloittamaan elämäni (lähes) missä vain. Huittisista tuli soitto työhaastatteluun. Muistan kesäisen pyöräretken parhaan ystäväni kanssa Porin Ruosniemeen uimaan, jolloin naurahdimme ”ajattele, että muuttaisin pian Huittisiin”. Ei mennyt kuin muutama viikko, kun ulkomaan reissun vuoksi isäni autotalliin pakatut tavarat oli lastattu pakettiautoon ja matka Huittisiin sai alkunsa. Muistan ikuisesti ylittäessäni kaupungin rajan Porin suunnasta päin ja ensimmäinen huomioni on pellot ja sinapinkeltainen maatilarakennus. Kesä meni pitkälti tutustuen uuteen kotiseutuun pyöräillen. Huittisissa tähän mennessä parasta ovat olleet puhdas luonto, kiireetön elämäntyyli ja lenkkipoluilla vastaantulevat tervehtivät ihmiset. Sosiaalisena ja yhteisöllisenä ihmisenä haastavaa on ollut korona­rajoitusten aikaan tutustua paikallisiin uusiin ihmisiin. Visioita on ollut monenlaisia yhteisöllisistä sunnuntailenkeistä Ripovuorella ja kevätretkestä Puurijärvellä, mutta kai minussakin asuu kaiken ulospäin näkyvän rohkeuden alla ujo maalaistyttömäisyys. Ja väylänkin näille sanoilleni löysin vasta nyt, joten kiitos siitä ja tervetuloa Huittisiin! @suvi_tuulia

Ihantolan lammastila Ihantolan lammastila sai alkunsa kesällä 2017, kun päätimme ottaa joutilaana olleelle niitylle kymmenkunta kesälammasta. Tuntui, että vanha maatila kaipasi ympärilleen jälleen eläimiä. Nyt Kokemäenjoen varrella asustaa noin 100 aikuista lammasta ja vaihteleva määrä karitsoja. Olemme molemmat syntyperäisiä huittislaisia ja muuttaneet opiskeluvuosien jälkeen takaisin maalle, Sakarin sukutilalle, jonka juuret ulottuvat kauas 1500-luvulle asti. Vaikka maalla asuminen tuo arkeen työtä ja puuhaa, ei meitä saisi takaisin kaupunkiin. Toisaalta Huittinen on niin hyvien etäisyyksien päässä suurista kaupungeista, että yhteistyö esimerkiksi turkulaisten ja tamperelaisten ravintoloiden kanssa on ollut mahdollista. Verkkokaupan avulla taljakauppa sujuu kaikkien suomalaisten kanssa. Huittinen on hyvin yrittäjähenkinen kaupunki. Täällä yrittäjyyteen kannustetaan ja paikallisia yrittäjiä ja lähituottajia arvostetaan. Myös lähiruoan merkitys ymmärretään. Kun me aloitimme lammastilan muutama vuosi sitten, suorastaan häkellyimme saamastamme lämpimästä vastaanotosta. Vaikka karitsanliha tuntuu monille vielä hiukan vieraalta, on ollut hienoa huomata, miten asiakaskunta laajenee koko ajan. 

14

Veera ja Sakari, @ihantolanlammastila

myhuittinen.fi


Toteutin visioni vuonna 2019 muuttamalla keskelle metsää ja perustin Rahgamo Resortin; ennen kaikkea yritysasiakkaille suunnatun kokous- ja hyvinvointikeskuksen suon ääreen keskelle erämaata. Paikka on taianomainen ja mystinen; sinne vievä tie kulkee rahkasammaleella hunnutettujen laakeiden kallioiden välistä. Viereinen suo ja sen pitkospuut houkuttavat seuraamaan luonnon näytelmää, joka vaihtuu vuodenja kellonaikojen mukaan. Siellä voi aistit valppaina havaita luonnon monimuotoisuuden lisäksi ehkä jopa keijuja ja menninkäisiä tai nähdä hirven kyhnyttävän itseään kelopuuhun.

Vuosien visio toteutuu Huittisissa Kokous keskellä hiljaisuutta, metsän tuoksua, eläinten läsnäoloa, sammalten ympäröimänä, nokipannukahvia nauttien – mieltä ja hyvinvointia vahvistavaa elämystä aistien. Olen toiminut yrittäjänä liikunta-, hyvinvointi- ja tapahtuma-alalla yli 20 vuotta. Minulla on ollut jo vuosia vahva visio siitä, että luonto sekä siitä kumpuava hyvinvointi ovat matkailun uusia trendejä. Tämän vision ohella olen visioinut todellisesta kokous- ja hyvinvointikeskuksesta, jossa kokonaisvaltainen

Asiakaspalautteiden perusteella yritysten monet tärkeät, jopa vuosia hautuneet pohdinnat ovat löytäneet ratkaisun Rahgamo Resortissa – paikassa vailla hälinää, keskeytyksiä ja urbaaneja virikkeitä. Ideointi itseään suuremman eli luonnon keskellä on uusi työtila vailla keinoteoisia ärsykkeitä. Vastuullinen liiketoiminta on sitä alusta loppuun saakka: puhdas lähiruoka ja itse tehdyn ruuan filosofia, kotimaiset luonnon materiaalit, hankinnat lähiseudun toimijoilta, kierrätys ja asiakkaiden kuuntelu sekä aito läsnäolo. Huittinen on tarjonnut mitä parhaimmat puitteet yrittämiselle ja unelmani toteuttamiselle: lähituottajien rakkaudella kasvattamat parhaat raaka-aineet, puhdas luonto, hyvät palvelut, yrittäjähenkisyys ja turvallisuus. Kaikki tarvittava on lähellä omasta rauhasta tinkimättä, luonto ei ole vain lähellä vaan olen osa luontoa - luonnossa, keskellä luontoa. 

Jenni Levävaara, Rahgamo Resort

Paluumuutto Satakuntaan Muutimme Huittisiin vuonna 2016 pääkaupunkiseudulta. Ajatuksissa oli ollut jo useamman vuoden ajan paluumuutto Satakuntaan, mutta työt pitivät meidät pääkaupunkiseudun sykkeessä. Lopulta Antti-Jussille tarjoutui mahdollisuus siirtyä työskentelemään Helsingistä Turkuun. Muuttopäätöksen jälkeen pakkasimme ja kuskasimme tavarat vain parin viikon varoitusajalla Huittisiin. Huittinen valikoitui uudeksi asuinpaikaksi ensisijaisesti hyvien liikenneyhteyksien vuoksi. Huittisissa asui myös tuttuja ja lisäksi Eine oli jo vähän aiemmin saanut osaaikaisen työpaikan Huittisista. Asuimme ensin vuokralla ja haimme omaa paikkaamme melkein kolme vuotta. Lopulta asetuimme Karhiniemelle Kokemäenjoen kulttuurimaiseman äärelle. Huittisissa on ihanaa maaseudun kiireettömyyttä, jonka välissä jo unohti kokonaan juostessaan metroon, kun ei muka ollut aikaa odottaa muutamaa minuuttia. Parasta Huittisissa on lähellä oleva luonto ja satakuntalaisen makuun sopivan satakuntalaiset kanssaihmiset. Etenkin karhiniemeläiset ovat ottaneet meidät hyvin vastaan ja naapurit ovat auttaneet jo useammassakin tiukassa paikassa. Myös alle kouluikäisille lapsille on löytynyt kavereita ja paljon mieluisia harrastuksia paikallisten urheiluseurojen piiristä. Maaseutuun uudelleen rakastuneet, Eine ja Antti-Jussi

huittinen.fi

15

Asu ja elä

hyvinvointi on aidosti huomioitu. Olen pitkään unelmoinut keskuksesta, jossa kaikki hyvinvoinnin tekijät yhdistyvät luonnollisesti ja saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Alusta asti itselleni on ollut selvää, että hyvinvoinnin keidas on maaseudulla - sattumaa oli, että se löytyi Huittisista.


16

myhuittinen.fi

Tutustu kyliin huittinen.fi/ kset kylayhdisty

Matkailijan palvelukartta


huittinen.fi

17

Pahkaparatiisi Kaistin Tila Teatteri Hirvenpää Vampula Hornan vapaa possu ja muna Harjureitti

157


Ottoautomaatit / ATM

Majoitus / Accommodation

50 K-Caara

11

Ottoautomaatti / ABC Huittinen

26 Hirven Tila

57 Kiviniitty

1

Ottoautomaatti / Härkäpakari

27 Länsi-Suomen Opisto

57 Kiviniitty CarWash

2

Ottoautomaatti ja talletuspiste / Lautturi

19

Mattilan Marjatila

58 K-Maatalous

Ottoautomaatti / S-Market

Mommolan motelli

36 Konetalo Kiviranta

3

21

63 Rahgamo Resort

22 Ottoautomaatti / Pick N Pay

28 Rekikosken Matkailu ja Vapaa-ajankeskus

Ruokakaupat / Grocery shops

26 Tuorin Ratsastuskeskus

11

ABC Huittinen

19

4

Huittisten Säästömarket

5

Ilonan Maalaispuoti

7

K-Market Huhkola

Pukeutuminen / Clothing stores

1

K-Market Härkäpakari

29 Artemiia

2

K-Supermarket Lautturi

30 Asuste Nikkanen

8

Lidl Huittinen

35 Bodianna

Vierastalo Raska

22 Pick N Pay

31

69 S-Market Huittinen

22 Farkkuliike Freezer

10 Toripuoti

33

Huittisten Satulinna

4

Kesport Huittinen

Tehtaanmyymälät / Factory shop

33

Sarden Tyylituunaamo

6 Kivikylän Kotipalvaamo tehtaanmyymälä

37 Torin kenkä

9 Lihajaloste Korpela tehtaanmyymälä

Autokaupat, huoltamot, varaosamyymälät / Cars, spare parts and gas stations

Ravintolat ja kahvilat / Restaurants and cafés 11

ABC Huittinen/Hesburger

23 Amica Ravintola Hirvenpää Huittinen 12

Brewer’s Pub

13

EGEm Kebab Pizzeria

14

Eka Kebab Pizzeria

20 Gastropub Sikapitäjän Makkara & Kalja 16

Huittisten Keila- ja Pelihalli

6 Hullulenkin lounasravintola Kivikylä 17

Kahvila Helmi

1 Kahvila-Ravintola Härkäpakari/Hesburger

Butiken På Landet

34 Satasauma

11

ABC Huittinen

38 Ahotaito Oy 39 Ajoneuvohuollon Auto 53

Ajoneuvosähkö Tervaniemi

40 Atula huoltopalvelut 41

Auto Palin

42 Autohuolto Kannisto K. 43 Autohuolto Oivanen 44 Autokorjaamo Veljekset Mäkelä Oy 63 Autopalvelu Metsämäki Oy / Katsastus 45 Autotalo Pelttari 40 ESP Autotrans 46 Euromaster

24 Karpintien Grilli

42 Esakon

12 Linja-autoaseman lounaskahvila

47 Far-Tec 49 Hinauspalvelu Ojala Oy

27 Länsi-Suomen Opisto

52 Huittisten Autopiste

19

Mattilan Marjatila kesäkahvila/ tilausravintola / viinitila

53

21

Mommolan motelli

48 JME-Autohuolto Oy

5

Ravintola Wanha WPK

42 JH Pesuhuollot / Hievanen Oy

Huittisten Autopuhelinpalvelu

55 Huittisten Specialmotors

65 Shell Mommola

39 K1 Katsastajat

64 Seo Huittinen kahvila

56 Katsastus Sastamala Oy Huittinen

10 Toripuoti

18

myhuittinen.fi

60 Kuorma-autokorjaamo Mäkelä Oy 61

Lauttakylän Kone

62 Nalkas Oy / Huittisten Sammutinhuolto 64 Seo Huittinen / Tankkauspalvelu 65 Shell Mommola 59 Suomen Konehuolto Oy 67 Teboil Huittinen automaatti 43 Turun Konekeskus 40 Valtra, Agco Suomi 68 Vianor Huittinen

Sisustus ja huonekalut / Interior decoration and furnitures 33

Huittisten Satulinna

39 Huonekaluliike Jysk 39 Ideal Keittiöt 71 Kangasfrilla 72 Kehyskammari 58 K-Rauta Huittinen 73 Maskun Kalustetalo 70 Pikku Piironki / Isku 97 Rooster House 70 Satahansa Keittiöt 74 Stemma Huittinen 75 Värisilmäliike Latama

Rauta- ja maatalouskaupat, LVI- ja sähköalan myymälät / Hardware, HVAC and electricity stores 80 Hankkija Oy 81

Huittisten Lasipaja

82 Huittisten Sähköpojat 57 Kiviniitty 58 K-Rauta Huittinen / Lantmännen Agro 83 Lauttakylän Putkityö Brunnila 84 LVI-Kokkonen 36 Ri-Mak Solutions 36 Systemia Oy 86 Sähköhalli Ay 87 Sähköhalli Sivunen 88 Sähköliike E.J. Lehto 89 VM-Huoltokeskus, kodinkonehuolto


Kodinkone- ja elekroniikkakaupat / Home appliance shops

103 Kakkostien Kirppis

82 Huge, Huittinen GO eSports

10

Kauneus Deea Sani kirppis

117 Harjunreitti-ulkoilualue + Frisbeegolf rata

22 Data Group JH Computer

14

97 Kello ja Kulta Riihimäki

32 Euronics

16

Huittisten Keila- ja Pelihalli

90 Hullumies Kauppaa ja Kirppis

18

35

35 Kello-Hovi

28 Huittisten Ratsastuskeskus + Frisbeegolf rata

111 Keramiikkapaja Sirpa Luukkonen

77 Huittisten uimahalli 79 Kännölän ulkoilureitti ja laavut

23 Kinoset elokuvateatteri

77 Liikuntapuisto

Pankit, vakuutusyhtiöt, kiinteistönvälitys ja isännöinti / Bank, insurance and real estate

35

KS Hiusateljee Oy

33

Kukkakauppa Rentukka

100 Loimijoenpuiston vene ja uimalaituri

25 Econia

1

31

Huittisten Kaupunkiasunnot Oy

94 Lauttakylän Kemiallinen Pesula

91

Huittisten Koti-Ikkuna Oy

91 Lauttakylän Rauta ja Talous -museokauppa

Huittisten Sähkötekniikka

85 Radio- ja TV-Kulmanen 61

Veikon Kone

34 Huittisten Säästöpankki 91

Isännöintitalo Virtanen

98 Kiinteistöympyrä 92 LähiTapiola 35 OP-Pohjola 35

OP Koti Satakunta Oy

35 Rantalainen 35

Satakunnan Osuuspankki

34 Sp-Koti Huittinen 108 Tilikymppi 10

Tilitoimisto Haapala

Muut erikoisliikkeet / Specialized shops 2 Alko 14

AniMatZoo eläintarvikeliike

2 Apteekki 62 Auts-Tuote Oy 94 Desapi Kukkasidonnan erikoisliike 37 Eezy VMP 95 Eläinhoitola Hauskis 17

Fenno Optiikka

54 Foto-Kata 34 Hautaustoimisto Kaunisto Ky 17

Huittisten Kirjakauppa

98 Huittisten Näkökeskus 99 Huittisten Puutarha 53

Huittisten Tilausliikenne

101 Huittisten TRH-palvelu 96 Huittisten Wanha Meijeri kierrätysmyymälä 30 Huittisten Vartioimisliike Ky 90 Hullumies Kauppaa ja Kirppis 19

Jarttu Oy/Kalle Jarttu

106 Kajakkikioski 38 Kaivuu-urakointi Kivistö Oy

Kello ja kultaliike HelmiHelena Oy

76 Huittisten Jäähalli

71 Kuvapassi Laukku Center

105 Lauttakylä-lehti / Mainostoimisto Huima 56 Liha-aitta Vahekoski Ky 119 Marikan Hiusyksiö 2 Pakettiautomaatti 3 Pakettiautomaatti 11 Pakettiautomaatti 112 Pakettiautomaatti 19

Piharakennus Suomela

2 Posti 35 Rantalainen 35

R-kioski Miljoonaympyrä

109 Räikkälandian Eläinhoitola 34 Satasauma 35 Silmäasema 120 Taitokeskus Huittinen

15

Puttiparkki frisbeegolf

78 Spiraali Huittisten Liikuntakeskus 77 Tahto Areena, Huittisten liikuntahalli 78 Tekonurmikenttä 104 Tenniskentät 107 Urheilukenttä 93 Vanha urheilukenttä 19

Yleinen uimaranta Karhiniemi

Museot ja nähtävyydet / Museums and sights 117 Harjunreitti 115 Huittisten museo 116 Huittisten Pyhän Katariinan kirkko 122 Kirjasto ja Hermanni-sali 91 Lauttakylän Rauta ja Talous -museokauppa 117 Pahkaparatiisi

37 Taito Tapio

19 Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto

33

19 Ripovuori

Traffic Point

112 Tokmanni

23 Risto Ryti -sali

113 Vanhan Tavaran Kauppa Illansuu

117 Teatteri Hirvenpää, Metsäpirtin kesäteatteri

38 Viljar Shop

121 Vanhakoski

Tilamyymälät ja suoramyynnit / Farm shops

Vampula

117 Hornan vapaa possu ja muna

151 K-extra Vampula + posti

118 Hosiken Tila 19

Ihantolan lammastila

114 Tapanilan munamyymälä 110 Veikkolan munamyymälä 117 Kaistin Tila luomumunamyymälä 26 Vahelan Tila

Liikunta / Sport activities 66 Beach volley kenttä 104 Frisbeegolf rata, keskusta-alue

150 Apteekki 152 Kirjasto 157 Kotiseutumuseo 152 Lounaskahvila WamPulla 155 Osuuspankki 153 Sallilan koulun uimatila 154 Terveysasema 152 Tilikymppi 153 Ulkojääkaukalo 154 Urheilukenttä 156 Ateljee Tatsuo Hoshika ja Vampulan taidekeskus

huittinen.fi

19


Huittinen on kauppakeskus ilman kattoa! Kutsumme sinut ostoksille Huittisiin! 100 erikoisliikettä, tunnelmallista putiikkia ja palvelevaa kivijalkakauppaa ovat valmiina palvelemaan sinua.

#ostin huittisista #astettaaa parempua palvel

Kerää ystäväporukka, reissuryhmä tai työtoverit yhteen ja varaa oma ostoshetki. Kymmenet myymälät ovat valmiina tarjoamaan toiveidesi yksityistilaisuuden. Haluatko ehkä viettää ikimuistoisen naistenillan ja saada pukeutumisneuvoja? Olisiko aika viettää poikien iltaa ja tutustua vaikkapa uusiin automalleihin? Tai piipahda ohikulkumatkalla Huittisissa!

Kulje presidentti Risto Rytin jalanjäljillä Esimerkkiretki:

Lähtö Härkäpakari Huittinen, omakustanteinen kahvi. Kierros Rytin syntymäseudulla Loiman kylässä muun muassa Länsi-Suomen Opiston pihapiirissä. Opas kertoo Risto Rytin vuosista. Huittisten museon Ryti-näyttelyyn tutustuminen oppaan kanssa. Lounas Huittisten Wanhassa Pappilassa. Käynti upeassa Risto Ryti -talossa ja Ryti-talo -kuunnelma noin 20 minuuttia. Iltapäiväkahvi talon viehättävässä miljöössä. Hinta 39 €/hlö (sis. alv) min. 20 hengen ryhmä. Sis. opaspalvelut, museo- ja Ryti-talokäynnit, lounaan ja iltapäiväkahvin. Katso lisää ja varaustiedot: myhuittinen.fi >risto-rytin-jalanjaljilla

20

myhuittinen.fi

Muista varata myös vapaa-aikaa ja nauttia keskustan hyvistä ostosmahdollisuuksista!

Eikä unohdeta hyvää ruokaa! Huittisissa voit syödä nakkikioskilla, valikoida paikallisesta buffetista tai tilata yksityisillan tilausravintolasta. KATSO LISÄÄ: myhuittinen.fi > Private Shopping Huittisissa


Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa – tuttu lausahdus tunnetaan laajalti Huittisten ulkopuolellakin. Mutta on meillä Huittisissa paljon muutakin. Opas auttaa matkailijaa saamaan enemmän irti vierailusta paikkakunnalla, näkemään, kuulemaan ja kokemaan enemmän. Matkalle voi lähteä pienelläkin porukalla ja ihan koti-Huittisistakin. Lyhyelläkin kiertoajelulla ehtii tutustua Huittisten ydinkeskustaan ja sen välittömään läheisyyteen, vaikkapa rautakautisten löytöjen maisemiin, kuulla paikkakunnan historiaa ja nykypäivää. Opas kertoo Huittisissa syntyneistä ja täällä vaikuttaneista merkkihenkilöistä, joista loistavia esimerkkejä ovat muun muassa presidentti Risto Ryti ja kuvanveistäjä, taitelijaprofessori Lauri Leppänen. Kierroksen aikana kuulee tarinan kuuluisasta hullusta miehestä Huittisista ja selviää, mikä tai kuka onkaan hullu mies tänä päivänä, mikä on Huittisten hirvenpää ja mikä on Toinen hirvi.

Arkkitehtuuria, taidetta ja historiaa Keskustan katujen varsilla nähdään mielenkiintoista arkkitehtuuria massiivisesta kaupungintalosta funkkisrakennuksiin. Entinen Huittisten meijeri toimi runsas 100 vuotta sitten meijerikahakan näyttämönä. Katugalleria Huittinen –projekti on jättänyt jälkensä kaupunkiimme monien taideteosten muodossa. Keskiaikainen upea kivikirkkomme on pistäytymisen arvoinen kohde. Museon mahtavien kiviseinien suojissa voi tutustua paikallishistorian ohella valtakunnal­lisestikin merkittäviin kokoelmiin presidentti Risto Rytin ja kuvanveistäjä, professori Lauri Leppäsen osastoilla. Luonnon muovaamaa uniikkia taidetta on mahdollista ihmetellä ja ihastella Pahkaparatiisin näyttelyssä. Historian havinaa tarjoaa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä kiinteistössä oleva Lauttakylän Rauta ja Talous. Talon ja Virtasen kauppiassuvun tarinoiden

Tarja Eklöf, p. 040 746 0665, tarja.eklof@dnainternet.net Sirpa Luukkonen, p. 044 556 7697, info@sirpaluukkonen.fi Sirkka Kouttu, p. 050 363 3064, smokouttu@gmail.com

ohella on mahdollisuus palata askel menneisyyteen ja päästä näkemään kaupankäyntiä sekatavarakaupassa vuosikymmeniä sitten lyhyen rooliopastuksen muodossa. Nykyisin puodista voi hankkia laadukkaita kädentaitajien tuotteita itselle iloksi tai tuliaisiksi. Haluttaessa järjestetään myös nostalginen kahvihetki. Samalla oven avauksella pääsee tutustumaan Teemu Kärjen noin 300 harmonikkaa käsittävään näyttelyyn. Kierroksen varrelle voidaan sopia käynti Länsi-Suomen opiston, Suomen ensimmäisen suomenkielisen kansanopiston pihapiirissä. Kaunis päärakennus kätkee sisäänsä historiaa yli 125 vuoden ajalta. Aikoinaan maakuntalauluksi valitun Satakunnan laulun sanoitus on syntynyt opistolla ja presidentti Risto Ryti on aloitellut koulutaivaltaan näissä maisemissa.

Huittisiin herkuttelemaan Paikkakunnan monet kahvilat ja ravintolat tarjoavat matkailijalle maukasta vatsan täytettä. Huittisissa tehdään kuuluisaa äitien valmistamaa ruokaa, lihasta jalostuu mitä moninaisimpia herkkuja tehtaanmyymä­ löiden myyntitiskeille ja mehukkaat mansikat sekä tilaviinit odottavat ottajaansa marja- ja matkailutilalla. Toivotan matkailijat läheltä ja kaukaa lämpimästi tervetulleiksi Huittisiin. Suunnitellaan sinulle ja ryhmällesi mukava kokonaisuus monien mahdollisuuksien Huittisissa turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Ota opas – koet enemmän! Tarja Eklöf Huittisten matkailuopas

Matkailuoppaat osallistuvat myös moniin tapahtumiin, kuva Kotimaan matkamessuilta. Huittisten osastolla Rekikosken matkailu- ja vapaa-ajankeskuksen Alma-peikko, matkailuoppaat Sirpa Luukkonen ja Tarja Eklöf sekä Pahkaparatiisin Anne Ojaniittu.

huittinen.fi

21

Asu ja elä

Turvallisesti oppaan matkassa

AUKTORISOIDUT OPPAAT HUITTISISSA:


Kuvapassi • Passikuvat ilman ajanvarausta • Paperikuvat ja kuvatuotteet • Vanhoista kuvista uusia • VHS-kasetit ja kaitafilmit sähköiseen muotoon • Työmaakortit • Kuvaukset studiossa tai miljöössä Avoinna: ma-pe 9-17, kesäaikana ma-to 9-17, pe 9-15 Lauttakylänkatu 4, Huittinen p. 040 647 3007 www.kuvapassi.fi

Huittisten Näkökeskus Olemme täyden palvelun optikkoliike, meiltä saat monipuolisesti kaikki silmiin liittyvät palvelut. Ammattitaitoiset optometristimme huolehtivat näkemisestäsi asiantuntevasti ja kokemuksella. Huomioimme aina sinut kokonaisuutena, ja palvelemme ja ohjaamme sinua kaikissa hyvään näköön ja silmän terveyteen liittyvissä asioissa. Olemme työnäkemisen ja työikäisten silmän terveyden vahva osaaja. Osaava henkilöstö, nykyaikaiset laitteet ja monipuolinen tuote­valikoima takaavat jokaiselle asiakkaalle parhaan mahdollisen näkemisen. Samoissa tiloissa toimii myös Huittisten Silmälääkärikeskus. Särmänkatu 2, Huittinen p. 02 560 1230 www.huittistennakokeskus.fi

Sirpa Luukkonen Yhden naisen yritys valmistaa vuosien kokemuksella eri tekniikoita käyttäen laadukasta sisustus- ja taidekeramiikkaa, yksilöllisiä kortteja sekä akvarelli- ja öljyvärimaalauksia. Sirpa on myös matkailuopas Huittisten alueella. Väinöläntie 3, Huittinen p. 044 556 7697 info@sirpaluukkonen.fi www.sirpaluukkonen.fi

AniMatZoo eläintarvike-/lahjaliike Tervetuloa tutustumaan liikkeen valikoimaan. Jos tuotetta ei löydy heti, tilaamme sen sinulle! Palveluihimme kuuluvat myös: • Ompelu- ja korjaustyöt • Mittatilaustyöt: vaatteet, sisustus ja lemmikkien pukeutuminen • Kotisiivoukset, muuttosiivoukset • Muut kodinhoitopalvelut, esim. kaupassa käynnit Liike avoinna ti ja to klo 14-18, la klo 10-14, muina aikoina sovittaessa Tuotteille myös kotiinkuljetus alueilla: Huittinen, Sastamala ja Punkalaidun. Risto Rytin katu 22, Huittinen, p. 050 586 0760

22

myhuittinen.fi


Kiviniityn Auto- ja Maatalouskonehuolto Oy

Ostokset ja palvelut

Kiviniitty on yli 40 vuotta toiminut suomalainen perheyritys, jonka palvelevista myymälöistä löytyy yli 90 000 tuotteen valikoima ja maineikkaat tuotteiden esillepanot. Toimintamme perustuu jatkuvaan kehittämiseen, asiakastyytyväisyyteen sekä laadukkaaseen tekemiseen. Saman katon alle on koottuna monen eri osa-alueen ammattilaisia ja tuotteita, joiden avulla pystymme palvelemaan asiakkaita parhaimmalla mahdollisella tasolla. Kiviniitty palkittiin vuonna 2019 Vuoden yrittäjä -palkinnolla. Tuotevalikoimamme kattavat varaosat, työkalut, siivousaineet, työvaatteet, kiinnitystarvikkeet ja paljon muuta. Palvelutarjontaamme sisältyvät muun muassa kuljetukset, painatukset ja brodeeraukset sekä nosturivuokraus. Samalla tontilla palvelee ympäri vuorokauden auki oleva Kiviniitty CarWash. Autopesulassa voit valita automaattipesun tai voit pestä autosi itsepalvelupesuhallissa, jossa on mahdollisuus puhdistaa ajoneuvot niin sisältä kuin ulkoa. SOS Hinaus -ketjuun kuuluva Hinaus Kiviniitty palvelee tien päällä sekä kevyen että raskaan kaluston kulkuneuvoja Huittisten, Sastamalan sekä lähikuntien alueella. 24h päivystys palvelee numerosta 044 743 1080. Seuraa arkeamme somessa @kiviniitynauto ja poikkea palveltavaksemme! Ostoskatu 2, Huittinen p. 020 743 1065 info@kiviniityn-auto.fi www.kiviniitty.net

huittinen.fi

23


Butiken på Landet Butiken på Landet on erilainen vaatekauppa maalla, kuitenkin ihan Huittisten taajaman tuntumassa.

Kauppa on kesäkuukausina avoinna joka päivä ma-pe 12-18, la 10-16, su 12-18.

Kaupasta löydät monipuolisen valikoiman laadukkaita ja ajattomia vaatteita, kenkiä ja laukkuja. Huomaavainen, henkilökohtainen palvelu rauhallisessa maalaismiljöössä on elämys. Kaupassa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla maaseudun kiireettömyys ja erikoisliikkeen tuotteet. Ostosten lomassa voit istahtaa takan ääreen nauttimaan kupin kahvia, ja vaihtamaan ajatuksia tilan isäntäväen, Ritvan ja Kallen, kanssa. Tee retki maalle - ylläty ja ihastu!

Suljettuna kuitenkin juhannusaattona ja juhannuspäivänä. Talvikuukausina syyskuusta toukokuuhun avoinna ke-pe 12-18, la 10-16, su 12-16. Tai sitten sopimuksen mukaan. Ryhmien toivomme ottavan yhteyttä etukäteen. kuiko@bpl.fi tai p. 02 566 107 Mommolankaari 80, www.kuiko.fi

Kello- ja Kultaliike HelmiHelena Oy Vilkkaan Risto Rytin kadun varrella, hyvän parkkipaikan vieressä, toimii iloisen ja ystävällisen palvelun liike HelmiHelena. Laadukkaita kotimaisia koruja sekä moneen makuun sopivia lahjaesineitä voit valita hyvästä ja laajasta valikoimasta. Ensikorvakorujen laitto sujuu vuosikymmenien kokemuksella ja ammattitaidolla. Koru- ja pukeutusmisneuvoja auttaa sinua valitsemaan juuri sinun asuusi sopivat korut niin juhlaan kuin arkeenkin. Tervetuloa palveltavaksi! Avoinna: ma-pe 10–17, la 9–13 Risto Rytin katu 24, Huittinen p. 040 128 5775 helena@helmihelena.fi www.helmihelena.fi

24

myhuittinen.fi


Artemiia Artemiia on palvellut asiakkaitaan jo yli 40 vuoden ajan. Kivijalkaliikkeen löydät aivan Huittisten keskustasta ja toinen liike sijaitsee Eurassa. Valikoimiin kuuluu yksilölliset vaatteet, kengät ja asusteet naisille sekä Gant myös miehille. Mukana on uusimpia trendejä ja ajattomia klassikoita. Artemiia on tunnettu myös laadukkaista sisustus- ja lahjatuotteista, jotka tuovat iloa ja kauneutta jokapäiväiseen elämään. Myös vauvoille ja leikki-ikäisille on hyvä ja mielenkiintoinen valikoima asuja sekä lahjatavaroita. Liike on valtuutettu Marimekko-jälleenmyyjä. Ystävällinen ja ammattitaitoinen palvelu on myymälän henkilökunnan sydämen asia! Tervetuloa tutustumaan.

Ostokset ja palvelut

Risto Rytin katu 27, Huittinen p. 02 561 252 artemiia@artemiia.fi www.artemiia.fi

Marikan Hiusyksiö Marikan Hiusyksiö sijaitsee kotipihassa rauhallisella Löysälän asuinalueella, Kehrääjänkatu 5. Liike on auki ti-pe 9.00-17.00 la 9.00-14.00. Palvelen asiakkaita myös työajan ulkopuolella sovittaessa, sekä teen kotikäyntejä. Liikkeestäni saat parturi- sekä kampaamopalvelut, intialaista päänhierontaa, ripsien kestotaivutusta, magneettiripsiä, sekä monia muita palveluita. Lisäksi ostettavissa hius- ja muotoilutuotteita. Kysy rohkeasti lisää. Kehrääjänkatu 5, Huittinen p. 044 972 6137 www.hiusyksio.fi

huittinen.fi

25


Satulinna Muoti ja Koti Muuntautuva ja monipuolinen vaatekauppa naisille, miehille ja lapsille. Aukioloaikamme ovat ma-ti 10-17.30, ke, to, pe 12-17.30 ja la 11-14 Muutoksista ilmoitamme nopeasti somessa Facebook ja Instagram. Toimimme perinteisesti kivijalkakaupan tavoin. Pyöräile myymälään Risto Rytin katu 30. Tiedustelut p. 044 556 1055 Yksityiset ostoshetket mahdollisia ja postitus onnistuu myös.

I SAT U LINNA Pesu-Nopsa Toiminta-alueemme kattaa Pirkanmaan ja Satakunnan, Sastamalan lähialueella. Meillä on vastaanottopiste Huittisten Matkahuollossa. Matkahuolto ottaa vastaan kaikkea mahdollista pyykkiä. Tarjoamme ammattitaitoista palvelua niin yrityssasiakkaille kuin kotitalouksillekin. Tarjoamme kattavia pesulapalveluita mattopesusta kemiallisiin pesuihin. Yrityksemme erikoisosaamista ovat kemialliset pesut, joilla saadaan puhtaaksi niin juhlavaatteet kuin kodin tekstiilitkin. Pesunopsa myy ja vuokraa morsiuspukuja, juhlapukuja ja kastemekkoja - edullisesti omaksi tai helposti vuokralle. Meillä on myös vaivaton kuljetuspalvelu. Risto Rytin katu 42, Huittinen / Itsenäisyydentie 15, Sastamala p. 0400 456 740, pesunopsa@pesunopsa.fi www.pesunopsa.fi

Huittisten Vartioimisliike Luotettavaa, paikallista vartiointipalvelua jo vuodesta 1992! Tarjoamme päivä- ja yövartioinnit, myymälävartioinnit, arvokuljetukset sekä hälytysvastaanottopalvelut räätälöitynä juuri sinun tarpeisiisi sopiviksi. Tarjoamme myös valvontapalveluita omakotitaloalueille. Ota yhteyttä ja kysy tarjousta! Risto Rytin katu 29, Huittinen p. 040 074 7810

Risto Ryti -sali

Risto Ryti -sali tarjoaa monipuoliset mahdolli­suudet järjes­täjille ja ikimuistoiset hetket tilaisuuksiin osallistuville. Salissa on pidetty konsertteja, seminaareja, näytelmiä sekä syntymäpäiväjuhlia. Numeroituja istumapaikkoja salissa on 404. Yläkatsomon toisessa kulmassa on induktiosilmukka sekä pyörä­tuolipaikat. Näyttämön koko on 100 neliötä. Amica Ravintola Hirvenpää tarjoaa herkulliset tarjoilumahdollisuudet aina kokous­kahvituksista illallistarjoiluihin. Kuninkaisten koulutus-ja kulttuurikeskuksen tilat tarjoavat lisätiloja erilaisten koulutustilaisuuksien järjestämiseen. Risto Rytin katu 70, Huittinen Risto Ryti-salin varaukset p. 02 560 4111 tai 044 773 0103

26

myhuittinen.fi


Hankkija Huittinen Olet tervetullut tutustumaan myymäläämme ja laajaan puutarhaamme kesäsesongilla!

Ostokset ja palvelut

Hankkija on harrastajan ja ammattilaisen ykköspaikka kaupungin keskustassa. Myymälästämme löydät ystävällisen palvelun lisäksi laajan valikoiman tuotteita muun muassa omakoti- ja mökkiasukkaille pihaan ja puutarhaan, harraste- ja kotieläimille, metsänhoitoon ja metsästykseen. Maatalousasiakkaille talomme tarjoaa kattavat tuotantopanoskaupan palvelut, sekä kone- ja varaosakaupan palvelut.

Avoinna: ark. 9-17, la 9-14 (1.5.-24.6. ark. 8-18, la 9-14, su 11-16) Lauttakylänkatu 4, Huittinen p. 010 768 3646

Vahelan Luomutila Vanhalla pienellä sukutilalla voit nähdä maataloutta, jossa arvostetaan myös vanhoja menetelmiä ja pyritään työskentelemään yhdessä luonnon kanssa. Ylämaankarjamme saa lajityypilliseen tapaansa laiduntaa ympäri vuoden ulkona ja maatiaiskanamme saavat tonkia maata ulkona ja saada sieltä luomuviljan lisäksi lajityypillistä ruokaansa. Kesäaikaan ulkona voi nähdä kanojemme hautomia tipuja, jotka temmeltävät emokanansa perässä. Viljelyssä heinän lisäksi ovat vanhat maatiaisviljat, vanhimpana Eincorn yksijyvävehnä, ja hiilipölyttäjänurmet. Tilamyymälästämme saatavilla ylämaankarjan lihaa ja lihatuotteita pakasteena ja ilmoitettaessa myös tuoreena, omista luomuviljoista vastajauhettuja täysjyväjauhoja ja -hiutaleita, maatiaiskananmunia ja ilmoitettaessa myös maatiaiskukkoa sekä hunajaa. Tapahtumissa kesäaikaan voit maistaa suuren suosion saanutta lähihampurilaista Vahelan Purkeria. Avoinna sopimuksen mukaan. Voit seurata meitä facebookissa tai instagramissa. Jenni 044 375 0513 Jesse 044 783 8508 Hirviläntie 25, Suttila

huittinen.fi

27


ABC Huittinen ABC Huittinen sijaitsee vilkkaan Helsingintien kupeessa. Kaupungin suurimmasta ravintolasta löytyy paikkoja 210 hengelle, jonka lisäksi terassilla on 60 asiakaspaikkaa lisää. Nälkäisen asiakkaan valittavana ovat lounaat, à la carte -ruuat ja Hesburgerin herkut sekä monipuoliset ja takuutuoreet kahvilaherkut. Löydät meiltä nyt myös aidot ja herkulliset Arnoldsin Original-donitsit. Meillä lapset viihtyvät mainiosti Apsi Apinan leikkipaikalla. Tervetuloa! Avoinna: joka päivä 6–24 Loimijoentie 89, Huittinen, p. 029 004 2940 lm.huittinen@sok.fi www.abcasemat.fi

S-market Huittinen Tilaa kaikkea ruokapöytään verkosta – silloin, kun sinulle sopiva aika ja paikka ostoksille löytyy ja nouda ruoat noutopisteemme lokerikoista. Aina on hyvä hetki lähteä ruokaostoksille S-marketin Huittisten verkkokauppaan. Voit muokata tilaustasi siihen asti, kun se otetaan keräilyyn. Voit myös auttaa kerääjää toiveidesi toteuttamisessa kirjoittamalla tuotekohtaisen viestin korvaavista tuotteista. Se mitä löytyy Huittisten S-marketista löytyy myös verkosta! Koko valtaisa valikoima. Joskus ehkä helpommin ja nopeamminkin yhtä tuoreena, aikaa säästäen, sinulle sopivana aikana noudettuna.

28

myhuittinen.fi

Avoinna: ma-la 7–22, su 10–22, kesällä su 9–22 (kesä-elokuu) Ruoan verkkokaupan löydät osoitteesta s-markethuittinen.fi Risto Rytin katu 37, Huittinen p. 029 009 6646 www.s-kanava.fi


Ostokset ja palvelut

Autotalo Pelttari AUTOALAN PALVELUJA YLI 60 VUOTTA Aina autoilijan asialla! Meiltä polttomoottoriautot, hybridit, ladattavat hybridit sekä täyssähköautot. Myös kattava valikoima tavara-autoja sekä laadukas valikoima vaihtoautoja. Huittisissa ja Porissa 50 alan ammattilaisen voimin palveleva Autotalo Pelttari tunnetaan Huittisissa Toyota, Hyundai, Citroën, Peugeot ja Dacia -merkkiliikkeenä. Merkkihuolto ja varaosamyynti myös Renault, Suzuki, Isuzu, Jeep ja Fiat -merkeille. Palvelemme automyynnissä arkisin klo 9.00-17.30 ja lauantaisin klo 10.00-14.00, huolto avoinna arkisin klo 8.00-16.30. Tervetuloa! Loimijoentie 55, Huittinen p. 044 560 1272 www.autotalopelttari.fi

huittinen.fi

29


Katso aikataulu ja reitti osoitteesta myhuittinen.fi/ huitsikka

Paikallisbussi Huitsikka

Hyppää kyytiin maanantaista perjantaihin! Liikennöinti tapahtuu mm. keskustan, Löysälän, Sahkon, Untonmäen ja Huhkolan asuntoalueilla. Huitsikka poikkeaa reitiltään aikataulunsa sallimissa puitteissa lähikaduille noutamaan Sinua, jolle liikkuminen on hankalaa. Soita tarvittaessa suoraan autoon, p. 040 580 9630 ja kysy milloin auto voi poiketa.

Ympyrähulluista Hirvenpäähän Huittisten kulttuurihistoriallisesti arvokas maisema vanhoine rakennuksineen ja veistoksineen tutustuttaa kulkijan historian ja nykytaiteen yhteiseloon. Vuosina 1996–2011 Huittisten seudun taideyhdistyksen ja Huittisten kaupungin järjestämä nykytaideprosessi, ympäristötaidetapahtuma Katugalleria sijoitti pysyvästi noin 50 teosta kaupungin arkiseen ympäristöön. Teokset herättävät aina uusia ajatuksia ja tulkintoja ympäristön muuttuessa kuin myös suhteessa aikakauden muutoksiin. Nykytaidetta edustava, liikenneympyrään sijoitettu Heli Ryhäsen ja Matti Kalkamon teos Ympyrähullut valittiin heti valmistuttuaan Vuoden ympäristötaide­teokseksi. Historiaan kulkijan johdattelee huittislaissyntyisen taiteilijaprofessori, kuvanveistäjä Lauri Leppäsen veistokset kirkkomaalla ja kirkon läheisyydessä. Kulttuuriretken Huittisten maisemiin, sen historiaan ja nykyisyyteen voi tehdä myös verkkosivustolla Ympyrähulluista Hirvenpäähän.

Hullun hyvä tuuri asua Huittisissa! Huittinen on sujuva elämän seutukaupunki, jossa arki rullaa ja eläminen on helppoa. Meillä on hullun hyvät harrastusmahdollisuudet, työ- ja opiskelupaikkoja sekä tietysti loistavia asumisvaihtoehtoja. Luonto on lähellä ja tilaa hengittää. Oman talon rakentamista suunnittelevien kannattaa suunnata osoitteeseen huittinen.fi/vapaattontit. Kysy rohkeasti lisää: Maankäyttöpäällikkö Seija Holmi, p. 044 560 4395 tai seija.holmi@huittinen.fi

30

myhuittinen.fi


VALTAVAT ELOKUVAJUHLAT! LAUTTAKYLÄ - HUHTAMO - PUNKALAIDUN

Vapaalla

14.-18.7.21

IHAN PIHALLA! HUHTAMO.FI huittinen.fi

31


Oppaan aineisto on pääosin maksullista mainostilaa. Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Emme vastaa tietojen oikeelli­­ suudesta. Huittisten kaupunki

#hullunahuittisiin

Tervetuloa Huittisiin! Katso lisää: myhuittinen.fi Pori

Voit antaa palautetta ja kehitysideoita oppaan osalta:

Tampere

Rauma

TUNNIN YMPYRÄ

HUITTINEN Turku

Helsinki

helena.kaitanen@ huittinen.fi Etukannen kuva Anni Siivonen. Takakannen kuvat Anna-Maija Siivonen ja Huittisten kaupunki.

Profile for Huima

MyHuittinen - Palvelu ja Matkailuopas 2021  

MyHuittinen - Palvelu ja Matkailuopas 2021  

Profile for huima

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded