Issuu on Google+

portfolio by ONG HUI LOH since 2006


architectural academic projects


003

TOWER OF FALLING LEAVES 2006 / Year 1

005

POSTLUDE / PRELUDE 2007 / Year 1

007

PILGRIMAGE TO CHURCH OF ST MARY OF THE ANGELS 2008 / Year 3

011

BREAKTIME! 2009 / Year 4

017

FUTURE FACTORY 2010 / Year 4

021

A COLLECTIVE PUNGGOL 2011/ Year 5

025

BELOW AND BEYOND 2012 / Year 5


024


TOWER OF FALLING LEAVES

In nature’s cycle, leaves fall from trees and are carried away by the wind. Inspired by this common sight in a small clearing within the forrested site, a small performance space is designed to stage the performance of the falling leaves and to serve as a receptacle for the fallen leaves. As users ascend the stairs of the tower, they are invited to an all-round view of the spectacle of leaves falling through the central tube, and resting neatly on the leave pile below.


POSTLUDE / PRELUDE

Sited at one end of the Singapore River, the boat station is designed as a marker of the end of a boat journey along the river and the beginning of another. With its timber screen facade, the boat station lights up like a lantern by the river and acts as a guiding light to the end stop of the boat journey. The roof extends itself over the docking pier to accentuate a sense of arrival when the boat docks at pier and its passengers disembark.


026


PILGRIMAGE TO CHURCH OF ST MARY OF THE ANGELS

The proposed church extension is designed to accentuate the approach to the church as both a spiritual and scenic journey. Leading from the carpark to the church’s open square on the hilltop, the journey is marked by three distinct structures, which houses a library, a guesthouse and a wishing hall; signifying the three components of comprehension, contemplation, and reflection of a spiritual pilgrimage. The overall experience and function of the church is then enhanced with the new extension.

wishing hall

guesthouse

library


008


pilgrimage to Church of St Mary of the Angels


010


BREAKTIME!

Conceived as a waterhole, breaktime! offers an information exchange point amidst the industrial landscape of ubi, where workers could interact with each other and connect to the outside world. The proposed use of scaffolding and other readily available materials coupled with a prefabricated component infill system is employed as a constructional means to bring amenities to the workers at ubi in a fast and economical way while negotating the already built up context of ubi. Utilizing the otherwise ‘wasted’ spaces along the sidewalk of a factory building, the 2-storey structure with floor area of approx. 104m2 contained comfortably spaces for 8 internet access stations, a service lobby, a pantry area, 2 vending machines, 12 bicycle parking lots, a phone charging booth, 2 televisions, a reading area, and a newspaper/magazine store.


012


014


016


FUTURE FACTORY

In this project, digital simulation and fabrication tools are utilized to achieve optimal energy performance and buildability in a large-scale high-density factory building prototype. The deep spans of the manufacturing spaces that are necessary to facilitate logistical flow and communication between different bussiness tenants, resulted in a heavy dependency on the use of artificial lighting. The development of an integrated lighting element that brings evenly distributed daylighting to the manufacturing spaces became central to the design focus. The final lighting element is one that integrates functionality and aesthetics. Physical models of the design are also digitally fabricated using a a laser engraver and the CNC router to test the viability of a real-life fabrication.

018


020


A COLLECTIVE PUNGGOL PHASED DEVELOPMENT

NETWORK OF TOWN FACILITIES

This projects stems from a critique on the current town planning at Punggol by way of clustering major town facilities at the town centre, leaving the rest of the townscape homogeneous. A dispersion of the town facilities to form a network of smaller nodes within the town fabric is proposed to generate dynamism and movement between and around the town facilities. The facilities may also be developed in tandem with the growth of the residential town. A frame and infill system is employed to negotiate the already built-up site, and to meet the functional needs of different building types while maintaining a coherent identity of Punggol.

FRAME & INFILL SYSTEM 022


h

a

b c

SCHOOL ZONE

d

COMMERCIAL ZONE a. shops

f


CINEMA

LIBRARY

024


Tents

A historical photograph and an eyewitness account indicated that the soldiers slept in tents.

Moat

Water came from the sea, and a series of sluice gates were used to control the water level of the 1m deep moat surrounding the fort.

Drawbridge

A drawbridge superstructure was unearthed.

Fort Walls

The top of the fort walls were lined with broken glass.

Glacis

1

2

3

An artificial slope of dirt and earth designed to keep attackers under fire until the last possible moment.

4

Breech Loading 8-inch Guns

These guns were mounted on rotating platforms so they could be aimed. The 8-inch guns had a range of some 24 km.

Bastion

A bastion gives defending soldiers a full range of sight with which to fire at oncoming troops.

Rampart Fort Wall

Buried beneath today’s Katong Park are ruins of an old british fort that was uncovered and once again reburied out of sight. This project re-examines the historic site and proposes that the buried fort be revealed and integrated with its present landscape of a park setting such that the historical layering of the site can be appreciated and built upon for a stronger place-identity. While the remains of the fort are carefully preserved , new programs are introduced to revitalize the otherwise monotonous park from a resurgence of activities. The proposed programs are fundamentally communal in nature, which includes a public library, an theatre/event space, a gallery, a cafe, an amphitheatre, a kids’ playground, a pet store and a bicycle shop. The proposal stitches the forgotten past to the present fabric, and gives back the site to the community, where the history of the site and the memories of the place become continuous and meaningful again.

BELOW AND BEYONG : UNCOVERING FORT TANJONG KATONG

Ammunition Stores

Breech Loading Gun

Fort Wall Rampart

2 Drawbridge

Moat 1 Fort Walls

4 Glacis

3 Bastion

Rampart Fort Wall

Fort Wall Rampart


026


028


030


objects and installations


033

STRUCTURE FOR TWO 2007 / plywood construction

037

CUBE3 2008 / concrete construction

039

PRAGUE’ D 2009 / exhibition

041

STORIES BEYOND THE WINDOW 2010 / peephole installation


STRUCTURE FOR TWO STRANGERS

Sited on the main artery linking the school of design and environment and the central library, the proposed structure explores the notion of proximity between two strangers on a common path. Designed in 6 steps, the structure is constructed with 10 pieces of 4’x8’ plywood that were carefully measured, cut, drilled and finally sewn together with ropes.


034


in 6 steps


slit study

joint study

036


CUBE3

Cube3 is the product of the experimental casting of concrete with a 40cm x 40c, x 70cm boundary. Cube3 takes the form of 3 cubes, rotated and stacked upon one another, yet done in a single cast to challenge the monolithic quality of concrete. The imprinted texture on the surfaces are created with the use of duct tapes, carefully lined on the interior of the plywood formwork.


038


A showcase of the responses of strangers reacting, reviewing, and reinterpreting the city of Prague and its enigma, experienced through visual and bodily means. Presented through drawings, models, installations and other techniques, their investigations explore the city’s genius loci withint architectural thinking. The city embodied becomes translated as expressed by the chosen materials, mediums and methods.

PRAGUE’ D : A NARRATIVE OF SIXTEEN STRANGERS


040


The exhibit explores the notion of a window as an apparatus through which the city of Prague is observed. Prague, re-presented in a newly set up context of the exhibition space, takes the form of 6 windows to the journey of a stranger in the city. The stories of Prague are then narrated in plan, section, perspective, elevation, motion and time.

STORIES BEYOND THE WINDOW : A NARRATIVE THROUGH THE LOOKING GLASS 042


044


Master of Architecture (National University of Singapore) Bachelor of Arts (Architecture) (National University of Singapore) A: Blk 505 Tampines Central 1 #07-355 Singapore (520505) M: +(65) 92324585 E: onghuiloh@gmail.com


huiloh's portfolio 2006-2012