Page 1

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!


Felvételi izgalmak! 2013. január 19-én voltak nyolcadikosaink Seregélyesen az Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégiumban megírni felvételi vizsgájukat. Voltak, akik már annyira érettnek találták magukat, hogy szülői kíséret nélkül vágtak neki a nagy kalandnak, mások azonban kaptak egy kis bátorítást testvérektől, szülőktől, akik ott izgultak értük a folyosókon. A felvételi magyar irodalom és nyelvtan valamint matematika tantárgyakra épült, mindegyik feladatsorra 45 percet kaptak. Az eredményeket, illetve a pontszámokat február 4-én fogják megtudni, addig is megkérdeztük őket, hogyan vélekednek életük első nagy megmérettetéséről: Jenny: „A magyar felvételi esetében rosszabbra számítottam, a matek viszont nagyon nehéz volt, sokkal nehezebb, mint a magyar. A matektól nagyon féltem. Nagyjából már tudom, hogy hány pontot szereztem, úgyhogy izgulok.” Bálint: „Nagyon rossz élmény volt a felvételi. Külön nem készültem rá, de az iskolai előkészítőkre rendszeresen bejártam.” Laura: „ Én egyáltalán nem izgultam a felvételi miatt. A matek nagyon nehéz volt, a magyar szerintem kevésbé. Remélem, hogy elég pontot szedtem össze, és felvesznek a Kodolányiba. Balázs: „Nagyon nehéz volt, mondjuk nagyon izgultam is. A matek kifejezetten nehéz volt, az iskolai felvételi előkészítőkön részt vettem, az sokat segített. Otthon külön nem készültem. Remélem felvesznek az Árpádba, villanyszerelő szakra.” Ákos: „ Én vagyok az egyetlen az osztályból, aki Dunaújvárosba akar menni. A felvételim alapján bízom benne,hogy fel fognak venni a Lórántffy Zsuzsanna Szakközépiskolába.” Jani: „ Én egyáltalán nem izgultam, arra számítottam, hogy sokkal nehezebb lesz. Én már tudom, hogy sikeres felvételit nyertem a Teleki Blanka Gimnáziumba! „ Kreisz Vivien, Druhapolcsik Laura 8.a osztály


A Magyar kultúra napja A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta január 22-én ünnepeljük A Magyar Kultúra Napját. 2013. január 23-án megrendezésre került iskolánkban is a magyar kultúra napja. A felsősök vehettek részt azon a programon, amit Nagy Laci bácsi tartott. Sok feladattal készült számunkra, de sajnos csak 6 feladatot tudtunk megcsinálni, mert az idő gyorsan telt. Volt egy anagramma játék, ahol magyar íróknak a nevei össze voltak keveredve, és azokat kellett helyesen leírni. A másik feladatot igazgató néni állította össze, ahol a 6-asoknak fel kellett ismerni azt a zenét, amit lejátszott tanárnő. A 8-osoknak a Bánk Bán című operából volt egy zenei részlet megadva, amit fel kellett ismerni. A 3. feladat az már nehezebb volt kicsit. Tanár úr az iskolában lefényképezett tárgyakat, és meg kellett mondani hol találhatóak. A 4. feladatként olyat találtak ki, hogy el kezdett Laci bácsi egy verset, és osztályonként folytatni kellett. Aki helyesen folytatta, pontot kapott. A vetélkedőt a 6. osztályosok nyerték és mindenki egyetértett abban,hogy vetélkedő formájában sokkal érdekesebb volt ez a nap számunkra is!

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az alsó tagozatosoknak mesedélután volt. Az 1-2. osztályosok közös mesevetélkedőt szerveztek. Három ismert magyar népmeséről szóltak a feladatok. Fokozta a hangulatot, hogy lehetett puzzlet kirakni, horgászni, zacskós királykisasszonyt készíteni. A délutánt egy ízletes, forró teával zárták. A 3. osztályosok egy


Benedek Elek által gyűjtött népmesét olvastak el: A gulyás leányát.A meséhez bábokat készítettek, majd néhány jelenetet eljátszottak a vállalkozó kedvű gyerekekkel.

A 4.

osztályosoknak Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön című regényével kapcsolatban kellett érdekes

feladatokat megoldaniuk. Két csapatot alakítottak, majd nevet választottak

csapataiknak. A feladatok között volt szórejtvény, totó, logikai feladat. A verseny igen szoros volt. Az Activity döntötte el a két csapat küzdelmét. Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a délutánon.


Interjú Bódás Márta tanárnővel Ahogy azt az előző számunkban is olvashattátok, mostantól minden suliújságban egy kicsit jobban megismerhetitek tanárainkat. Laci bácsi után most Márti nénit faggattuk egy picit, aki a 4-esek tanítója, valamint németet és éneket is tanít iskolánkban. - Meséljen a gyerekkoráról! Mi szeretett volna lenni? - 1966.06.09.-én születettem Székesfehérváron. Első lány gyermekként születettem, van két húgom. Nagyon egyszerű gyermekkorom volt. Az iskolában nagyon jó osztályunk volt, mindig vezető és hangadó szerepet töltöttem be az osztályban. Állítólag óvodában, amikor kiment az óvó néni, a csoport társaimat leültettem körbe és csendben voltak végig rám figyeltek, és már akkor megcsillant a lehetősége, hogy én pedagógus leszek. -

Tehát ezért lett pont tanár?

-

Igen. Amikor ötödikes voltam kaptunk egy fiatal osztályfőnököt aki akkor került ki a főiskoláról. Oroszné Ildikónak hívják és még a mai napig is tartjuk a kapcsolatot. Én ötödikben nagyon megszerettem az orosz nyelvet, és tanítottam is képesítés nélkül. Akkor már korrepetáltam a nálam gyengébbeket, volt egy füzetem, amibe felírtam mikor ki hiányzik és előre megcsináltam magamnak a tantervet. Ott tudatosult bennem, hogy na, akkor én pedagógus leszek. Még nem is gondoltam arra mi lettem volna, ha nem tanár vagyok.

-

Hova járt iskolába?

-

Az általános iskolámat Székesfehérváron a Petőfi Sándor Általános Iskolában végeztem. Később a Vasvári Pál Gimnáziumba jártam, akkor indult a német szak és én akkor oda jártam. Érettségi után megpróbálkoztam a főiskolával,de nem sikerült. Elkeseredtem, és akkor jött az élettől az első nagy pofon,de nem adtam fel. Akkoriban még divat volt, hogy érettségi után elmehettek képesítés nélkül is tanítani. Akkor egy messzi fejér-megyei faluba kerültem tanítani Kislángra és szolgálati lakásban laktam a kolleganőmmel. Akkor másodikas osztályom volt, nagyon imádtam őket. Utána elkerültem Seregélyesre, ott ifjúsági klubbot vezettem, oroszt és éneket is tanítottam. De még mindig nem vettek fel, aztán egy idő múlva még is felvettek, de akkoriban ismertem meg a mostani volt férjemet és született két csodálatos lányom Sztella és Csenge.

-

Meséljen az eddigi osztályairól.

-

Olyan osztályom még nem volt, akiket elsőtől kezdve én tanítottam volna hanem, ilyen félben maradt osztályokat kaptam. A mostani osztályomért meg kellett vívnom,


hogy elfogadjanak. De egy nagyon rendes és jó fej osztály. Nagyon érdekes, hogy a mostani osztályomba járó gyerekek szüleit is én tanítottam. -

Van hobbija?

-

Hobbim az éneklés. Nagyon sokat énekelek,ez amúgy tényleg egy hobbi, mert a próbák vasárnap 9-12 óráig vannak.

-

Van kedvenc zenei stílusa?

-

Én mindenféle zenét szeretek. Szeretem hallgatni a magyar nótát, a mai modern zenéket is, de a komoly zenét is. Nekem kedvenc bandáim nincsenek, én szeretem az Eddát, a Neoton-t és bármilyen banda zenéjét szívesen meghallgatom.

-

Mi szokta felidegesíteni a diákokkal kapcsolatban?

-

Engem az szokott idegesíteni a gyerekekben, hogy tudják, egy tanárnál mikor szakad el a cérna. Tudják, hogy az egyik tanárnál ennyit lehet, a másik tanárnál amannyit lehet és addig idegesítik hogy végül elszakad a cérna és ezt hívják pofátlanságnak.

-

Mik a tervei a jövőre nézve?

-

A tervem a jövőre nézve az egészség. Az a legfontosabb.

-

Ha választhatna egy szuper képességet, mi lenne az?

-

Ha lenne szuper képességem, akkor olyant választanék, ami minden percben segít, hogy a legjobb döntést hozzam.


Tollaslabda bajnokság Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, Seregélyesen megrendezték a körzeti tollaslabda bajnokságot, melyről több tanulónk is továbbjutott a február 2-án lezajlott megyei versenyre. Rittler Gábor tanár úr készítette fel a diákokat, akik közül az alábbi tanulók jutottak tovább az országos bajnokságra: 4. korcsoportos fiúk: 1.Cséza Szabolcs, 8.a osztály 2. Szabó Csaba, 7.b osztály 3. Veres Csaba, 8.a osztály 3. korcsoportos lányok: Révész Debóra 7.b osztály 3. korcsoportos fiúk Göblyös Bálint 6. osztály Gratulálunk a legjobbaknak, és sikeres felkészülést kívánunk az áprilisi döntőig!

Sakkverseny Január 31-én rendezték meg iskolánkban a körzeti sakkversenyt. Sztupa Ferenc tanár úr készítette fel a diákokat, akik igen jól szerepeltek. Jöttek versenyzők Nagylókról valamint Sárbogárdról is, iskolánkból Sztupa Máté, Sztupa Bence illetve Király Zsüliett jutott be a megyei döntőbe. Gratulálunk!

Barkóczi Adrienn; Szabó Csaba - 7.b


Be my Valentine! Egyre több helyen találkozunk szivecskés feliratokkal így február elején. Egyre többen kapnak kis csokikat, esetleg egy szál virágot, azonban olyanok is vannak, akiknek ez a nap nem más, mint Bálint napja. A Valentin nap csakúgy, mint a Halloween Amerikából illetve Angliából kúszott be hozzánk. Hogy jó-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga, bár az biztos, hogy egy kicsivel több figyelmesség és szeretet senkinek nem árthat ezen a napon  Amerikában már nagy hagyománya van a valentin napi képeslapok küldésének, a gyerekek már az iskolában is kis üzeneteket rejtenek el a kiszemelt fiú vagy lány táskájában, ki felfedve valódi énjét, ki pedig titokba burkolózva. Ezen a napon minden a szerelemről szól. Az éttermek rózsaszínbe illetve pirosba öltöznek és valentin napi menüket kínálnak – elsősorban persze a szerelmeseknek. Gyakori még az is, hogy a férfiak ezen a napon kérik meg a szerelmük kezét. Nálunk ez az ünnep még gyerekcipőben jár, hiszen csak az utóbbi években kezdtünk el felfigyelni rá, köszönhetően a virágboltosoknak.

Kíváncsiak voltunk, hogy Ti, az iskola diákjai tudjátok-e, hogy mi ez a nap, és hogy mit is ünneplünk február 14-én? Esetleg ajándékokkal is készültök ezen a napon? Patrik: „Én szeretek a lányoknak meglepetést okozni, nekem nincs vele bajom. Ajándékot is adtam több lánynak is.” Tina: „ Nekem ez is ugyanolyan csütörtök volt, mint a többi.” Balázs: „ Én imádom a Valentin napot, mert szeretek a lányoknak örömöt okozni!” Ádám: „Én nem szeretem, mert a lányok sem szeretnek engem.” Zozóka: „ Ez a nap arról szól, hogy szeretjük egymást, és szoktam ajándékot is kapni.” Balázs: „ Ez a nap a szerelmesek napja, de én nem szoktam ajándékozni.” Gerold: „ Ha van csajom szeretem a Valentin napot, ha nincs csajom akkor nem.”


Szabolcs: „ Én szeretem a Valentin napot, a lányoknak szoktam adni ajándékot. Kapni még nem kaptam.” Timike: „Én kaptam is ajándékot a Gábortól. Egy szivecskés Milka csokit.” Bernát: „ A szerelmesek napja. Én nem szoktam ünnepelni…de anyáék igen. Én csak arra emlékszem, hogy az oviban volt valami bolondok napja, vagy mi.”

Érdekességek, melyek a Bálint naphoz kapcsolódnak: Madárral álmodni azt jelenti, hogy férjhez fogsz menni! Ha olyan almát eszel, melynek 9 magja van, akkor a magokat a kiválasztott fiú zsebébe kell szórnod, és a fiú szerelemre lobban. A madarak ezen a napon tartják lakodalmukat, párt választanak. Ha eltörsz egy tükröt, akkor 9 évig nem házasodsz meg! Valentin napon nem szabad megsértődni, megharagudni. Ha van cicád, figyeld meg, hogy a kiválasztott fiúhoz odaül-e magától? Ha igen, akkor a fiú beházasodik a családba! Valentin napi virágot kaptál? Most megtudhatod, hogy mit jelent: rózsa - a szerelem virága - az igazi szerelem jele jázmin - a barátság virága - ez barátság, barátként gondolok rád amarillisz - a büszkeség virága - a férfi nagyon büszke kedvesére szegfű - a szeszélyesség virága - komoly szerelmet jelent

tulipán - a nőiesség virága - lángoló érzelmek orchidea - a kifinomultság virága - mély tisztelet jelképe margaréta - a változatosság virága - az ajándékozó bizonytalan liliom - a kacérság virága - csalfaság jele lehet kála - a szépség virága - hódolat a szépségnek Kreisz Vivien, Druhapolcsik Laura, Farkas Fanni, Barkóczi Adrienn


Március 8. Az utóbbi időben sajnos egyre kevésbé tartjuk ezt az ünnepet, pedig nagy jelentőséggel bír. A története közel 100 éves múltra tekint vissza, amikor is a nők egyenjogúságukért küzdöttek. az első március 8-hoz köthető esemény 1857-ben történt, amikor az emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A mai világban inkább már csak a nők iránti tiszteletüket fejezzük ki mi, férfiak apróbb ajándékokkal, virággal, édességgel. Megkérdeztem iskolánk tagjait, tanárjait, hogy mi a véleményük erről a napról. Zoli: „Én szeretem, de csak mert ezen a napon van a névnapom.” Márti néni: „Kiskoromban kifejezetten szerettem hiszen apukám minden alkalommal egy szál piros szegfűvel és Tibi csokival kedveskedett nekem, valamint a testvéremnek és anyukámnak.” Györgyi néni: „Az egyik legszebb ünnepünk az anyák napja után, mert minket köszöntenek.” Bernát: „ Nekem csak lány testvérem van…de sosem szoktam nekik adni semmi Nőnapra.” Csaba: „ Én a mamának, anyunak és a nővéremnek szoktam virágot venni,hiszen ez a szokás.”


Farsangi mulatság! Farsangolunk, bulizunk, bálozunk és maszkokba bújunk... de vajon tudjuk-e, hogy miért? Lássuk, honnan is ered ez az ünnepünk! A farsangi időszak minden év január 6-án, azaz Vízkeresztkor egészen Húshagyó Keddig tart. A farsangi időszak a Ünnep és a Nagyböjt közé ékelődik be a naptárban, vagyis a mulatozás és lakomázás a szeretet után és az önmegtartóztatás előtt valahol félúton helyezkedik el. Ezekben emberek gyakorlatilag előre "kártérítették" magukat a negyven önmegtartóztatás előtt.

kezdődik, és Karácsonyi féktelen a napokban az napos, teljes testi

A szokások és hiedelmek zömének szempontjából többnyire farsang vasárnap, farsang hétfő és húshagyó kedd alkotja az igazi farsangot. A záró három napot " farsang farkának " is nevezik. Ezek a felszabadult mókázás igazi napjai. A farsang és az azt követő böjti időszak a tél végére is utal, ennyiben a téli ünnepkör része, de már előre, a tavaszra utaló mozzanatok is megjelennek benne. Innen adódnak a határnapjai: Gergely-nap, virágvasárnap. Eleve egy ősi hiedelem hívta életre a hozzá kapcsolódó zajos mulatságokat. Azt hitték ugyanis az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, alakoskodással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni őket. Március 12-e Gergely-napja: az iskola téli időszakának befejező napja, amikor a tanulók adományokat gyűjtöttek a tanítónak és az iskolának. E naphoz Európa-szerte felvonulások, diákpüspök-választás és vetélkedők kapcsolódtak. A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, aki elődjét, I. (Nagy) Gergely pápát (509-604), iskolák alapítóját, a gregorián-éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette. Iskolánkban is minden évben megtartjuk a Gergely-napi „ünnepséget” általában az 5. osztályosok mutatják be táncukat nekünk, az iskolásoknak, valamint az óvodásoknak is. Hazánkban az egyik legjellegzetesebb, évszázados hagyományokat őrző farsangi mulatság a mohácsi busójárás. Időpontja keresztény egyházi időponthoz kötődik, és minden évben a böjti időszak kezdete (húshagyó-kedd) előtt hat nappal veszi kezdetét, amely nap így értelemszerűen mindig csütörtökre esik. Iskolánkban idén a Diákönkormányzat színes programsorozattal készül a farsangra, amikor is egész nap tart majd a mulatozás. Az ide farsang témája alsósoknak a Rajzfilmek világa, felsősöknek pedig a Vadnyugat. Az iskolai farsang március 1-jén, pénteken kerül megrendezésre itt az iskolában és az eddigiektől eltérően egész nap tart majd a mulatság reggel 8-tól este 8-ig. A pontos programot nemsokára elolvashatjátok a faliújságon, addig is készítsétek szorgosan a jelmezeiteket! Barkóczi Adrienn, 7.b


Farsang Az idei farsang nagyon jól sikerült, mivel egész napos volt. Erre eddig még nem volt példa, így mindannyian nagyon élveztük. Az alsósok farsangjának a témája a mesevilág volt. A legtöbb alsós már reggel jelmezben jött, amit nagyon jó volt látni. Délelőtt túlnyomórészt nekik voltak programok, amiken nagyon sokan részt vettek. Délután volt jelmezes felvonulás is, ahol sok gyönyörű jelmezt láttunk, nagyon nehéz volt kiválasztani a két legjobbat, mert mindegyik jelmezen látszott, hogy nagyon sok munka volt vele. A versenyt egy kvízjáték követte, ahol 5 fős csapatokat kellett alkotni, egy ifi-s vezetésével. Többek között főcímdalokat kellett felismerni, majd pedig egy kis tánc után jött a várva-várt tombolahúzás. 6 órakor megjöttek a felsősök, nekik volt táncverseny is, amin összesen 4 csoport indult. Mindegyik csapat táncán látszott, hogy sokat dolgoztak rajta, két csoport is örülhetett az első helynek, mert holtverseny alakult ki. Nekem nagyon tetszett az idei farsang, ez volt az utolsó általános iskolai farsangom, de remélem a középiskolában is lesznek hasonló hangulatú rendezvények. Druhapolcsik Laura 8.a

Kriszti nénit, a DÖK vezetőjét kérdeztük, hogy ő hogyan értékeli az idei farsangot, illetve a diákönkormányzat munkáját. -

-

-

Honnan jött az ötlet, hogy az idei farsang már egész napos rendezvény legyen? Szerettem volna újítani kicsit, változatosabbá tenni. És erre büszkék is lehettek, mert ilyen sehol sincs, hogy reggeltől-estig megy a buli. Még valamikor decemberben jutott eszembe, hogy milyen jó lenne, ha egész nap jelmezben lennétek, és szerencsére megvalósulhatott. Nagyon jól sikerült úgy érzem. Szerintetek is? Igen, nagyon! Főleg, hogy rövidített órák voltak. Körülbelül 50-60 gyerekkel volt több idén, mint eddig. Sőt, rengetegen jöttek jelmezben, ez mindenképpen siker. Szerintünk is, mert jó volt a téma, könnyű volt beöltözni. Hát a témák kiválasztásakor ti is elmondhatjátok a véleményeteket mindig. De igen, tény, hogy az a jó téma, amihez könnyen lehet jelmezt készíteni. Mennyi előkészületet igényel egy ilyen rendezvény megszervezése? Ti, a DÖK tagjai körülbelül 3 hétig készültetek. Legyen szó a dekorációról, a terem elrendezéséről és hasonló dolgokról. Nekem 6-8 hétig tartott az egész rendezvény megszervezése. Az ilyen rendezvények esetében, mint a farsang is vagy a Halloween, ahol büfé is van, olyan 2 hónapig tart a szervezkedés. De szoktunk játszóházat is szervezni, az idézőjelben kisebb rendezvénynek számít, de ott is 2-3 hétig szoktunk szervezkedni. Van már esetleg terve a következő farsang témáját illetően?


-

-

-

Ezt a kérdést mindig megkapom, amint vége van egy farsangnak, már kérdezik is, hogy mi lesz jövőre? Tény, hogy eddig nagy sikere volt a Las vegas témának, a rock and roll témának, de nemrég új témaként felmerült Egyiptom is. Még bármi lehet. Az idei tánc verseny témája a Gangam style volt. Igen, az ötlet az ötödikesek fejéből pattant ki, mivel benne volt a karácsonyi műsorukban is. Jól sült el, valami úgyis kell, ami beindítja a hangulatot. Jövőre azt tervezzük, hogy legyen egy Karnevál herceg illetve hercegnő, akiket a 8. osztályosok közül választunk majd. Ezt nyilván ki kell majd érdemelni közösségi, munka valamint tanulmányi eredmény alapján, Kriszti néni mióta vezeti a DÖK-öt? Hát ennek utána kéne számolnom, de körülbelül 10 éve. De mindenképpen hozzá szeretném tenni, hogy a diákönkormányzat nem menne nélkületek. Ti évek óta már egy olyan jól működő csapat vagytok, hogy ti nagyban hozzájárultok minden rendezvény sikeréhez. Horváth Petra, Révész Debóra 7.b

Nektek hogy tetszett a farsang? Gina, 1. osztály: Jól éreztem magam nagyon, és tetszettek a jelmezek is, de a legjobban a sajátom. Nyertem is egy könyvet. Szonja, 1. osztály: Én Hófehérkének öltöztem, de nem nyertem. De a farsang tetszett, jók voltak a játékok. Janka, 6. osztály: Nekem nagyon tetszett az idei farsang, és a táncverseny is. Nem zavart, hogy nem mi nyertünk, mert a lényeg, hogy jól éreztük magunkat. Dani: A tánc koreográfiáját mi magunk találtuk ki, közösen, kb. 3 nap alatt. Dóri, 5. osztály: Én nagyon jól éreztem magam, ez volt itt az első farsangom. Jók voltak a jelmezek! Táncoltunk is a lányokkal és holt versenyben az első helyen végeztünk. „Kemény fiúk” Kovács Matrin: a koreográfiát közösen találtuk ki, nagyon örültünk, hogy másodikak lettünk, bár az elején nagyon izgultunk, de a végére belejöttünk. Nagyon sokat készültünk erre a táncra! Kornél, 3. osztály: Jól éreztem magam,csak kár,hogy nem vagyok felsős, mert így nem nézhettem meg a táncversenyt, pedig biztos jó volt. Gábor, 6. osztály: mi is táncoltunk, de rajtunk kívül szurkoltam még a 7.b-nek is. Nem csalódtam, amiért nem nyertünk, mert nagyon-nagyon jól éreztem magam. „7.b Mucik” Fanni: a koreográfiát együtt találtuk ki, szinte mindenki mutatott valamit és úgy raktuk össze a táncot. Virág:a zenénk nehezen akart elindulni, de annál jobban sikerült a végére a tánc. Nagyon örültünk,hogy első helyezetteklettünk.


Kossuth-hét Idén is megrendezték iskolánkban névadónk, Kossuth Lajos tiszteletére a Kossuth-hetet. Sajnos kevesebb program volt, mint az elmúlt években, de a programokon minden osztály igyekezett nagy számban részt venni, hiszen a legaktívabbak idén is kirándulást nyerhettek az osztályukkal. A felsősöknek vetélkedők, hangulatfestés, sudoku volt, ahol összemérhették erejüket illetve tudásukat, az alsósoknak pedig meseverseny, sportversen, illetve tanulmányi vetélkedők voltak. A felsősök versenyét az 5. osztály nyerte, valamint részt vehet a kiránduláson minden olyan alsós, aki a legtöbb bankót kapta.

Osztályonként az alábbi tanulók vehetnek részt a jutalom kiránduláson:

1. osztály: - Tóth Karina - Horváth Szilárda 2.a osztály: - Ferhécz Aletta - Veres Dávid 2.b osztály - Dombrovszki Dóra - Fekete Fanni 3. osztály - Bozsoki Bernát - Sántha Kornél 4. osztály - Fekete Milán - Sántha László


Meseverseny nyertesei: Bencsik Vivien, Papp Milán, Erdélyi Viktória, Radocha Olivér.

A felsősöknél az 5. osztály szerezte meg a legtöbb bankót, így az egész osztály részt vehet a jutalom kiránduláson, valamint a történelem vetélkedő győztesei is, akik név szerint: Sztupa Bence, Major Ádám, Farkas Regi és Cziczinger Martin. Gratulálunk!


Megkérdeztünk néhány tanulót az iskolában, hogy nekik hogy tetszett a Kossuth-hét. Ti hogy éreztétek magatokat?

Fanni : Jó volt, örülök, hogy ilyen jó helyezést értünk el!

Dóra: Tetszett a Kossuth-hét, semmin sem változtatnék, bár nekem ez volt itt az első ilyen.

Szkilla : Nekem nagyon tetszett, kicsivel több program lehetne jövőre! Tomika : Jobb lenne, ha könnyebbek lennének a feladatok. De nagyon örültem,mikor elsők lettünk! Roland : Jól éreztem magam, semmin nem változtatnék, pont jó volt így,ahogy volt. Bálint: Kevés program volt, lehetett volna játékosabb is, több ügyességi és kevesebb tanulmányi feladat!

Druhapolcsik Laura, Kreisz Vivien 8.a


Március 15. Az 1848–49-es

forradalom

és

szabadságharc Magyarország újkori történetének

egyik

meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja

jobban,

mint

hogy

cári Oroszország beavatkozásával

csak

a

lehetett

legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es

harc

a

magyar

nemzet

történetének leghíresebb háborús konfliktusa is. Iskolánkban minden évben megemlékezünk ezen nemzeti ünnepünkről, idén –ahogy már tavaly is - egy színdarabot láthattunk a dráma szakkörösök előadásában. A hetedik valamint nyolcadikos osztályos tanulók szerepeltek, de a tavalyi szereplőgárdából is feltűnt néhány ismerős arc. Móra Ferenc, Kuckó király című meséjét láthattunk megelevenedni, mely minden iskolásnak nagyon-nagyon tetszett. Gratulálunk minden szereplőnek, és a dráma tanárral, Zsuzsa nénivel korábban készített interjúnkat is elolvashatjátok, és ha van kedvetek csatlakozzatok ti is a dráma szakkörhöz!


Ha szeretet van, minden van A tavalyi évben nagy sikert aratott a frissen alakult színjátszó kör előadása, mellyel március 15-én debütáltak. Idén ismét összeállt egy kisebb csapat, hogy egy újabb művet állítsanak színpadra. A színjátszó kör vezetőjével, Papp Mária Zsuzsannával beszélgettünk. -

-

-

-

-

Mivel foglalkozik Zsuzsa néni? Magyar- történelem-dráma szakos tanár vagyok, az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnáziumban tanítok hozzátok hasonló korú gyerekeket. Ezen kívül tanítok még médiát is valamint van egy színjátszó csoportom, akikkel szoktunk különböző színdarabokat betanulni. Hogy került kapcsolatba a szabadegyházai gyerekekkel? A szabadegyházai Művelődési házzal már régebb óta van kapcsolatom, és az itteni szervezők, vezetők kértek fel tavaly, hogy március 15-ére állítsak össze egy műsort. így kerültem kapcsolatba az általános iskolásokkal, akikkel még egy másik színdarabot is betanultunk a későbbiekben a Cukorfalat fesztiválra. Én nagyon-nagyon megszerettem ezeket a gyerekeket, és mikor idén is felkértek, hogy állítsunk össze egy új műsort, természetes volt, hogy ezúttal is a szabadegyházai gyerekekkel közösen fogjuk megcsinálni. Milyen darabot próbálnak most? Hát ez egy olyan pódium játék, amelyik nem pontosan március 15-én lezajlott esemény, hanem az 1848-49-es szabadságharcnak az egyik eseménye. Egy pici Tisza menti faluban játszódik a történet, tulajdonképpen a hazaszeretetről szól. Nagyon szép történet és valószínű, hogy akik ezt az előadást március 15-én megnézik, azonosulni tudnak majd azzal, hogy minden ember megetette a magáét, és a saját lehetőségei szerint részt vett a szabadságharcban. Ez a kisfiú, a főszereplőnk Móra Ferenc művében az életét adta érte. Hány éve foglalkozik ezzel? Hát…már több mint 30 éve. Saját maga találja ki az előadásokat? Igen, az előadásokat én rendezem, én írom a forgatókönyvet, illetve a gyerekekkel a próbák során irányítom és így jön létre az előadás. Nagyon sokat segít az, hogy a gyerekek szeretnek játszani, pillanatok alatt bele tudják élni magukat az adott szerepbe sőt, nagyon sokszor olyat is mondanak, ami nincs benne a szövegben, és ez nagyon jó. Így ezek együtt hozzák végül létre az előadást. Dolgozott már együtt valamilyen híresebb színésszel? Hát híres színészekkel még nem dolgoztam együtt, illetve nem rendeztem őket. Az agárdi Tó tv-ben volt egy műsorom, amit láthattak a nézők és ott elég sok híres emberrel sikerült riportot csinálnom. Van kedvenc filmje, színdarabja? Igen van, de én mindenevő vagyok. Szeretek mindent, ami igényes, ami megfogja az ember szívét, lelkét. Azt ars poétikám a színházzal kapcsolatban az, hogy a világnak a legnagyobb dolga a szeretet. Minden a szeretetről szól. Ha van szeretet, akkor minden van. Ha nincs szeretet, akkor az emberek között is csak viszály van és harag. Nekem minden színdarabomnak ez az állandó üzenete.

Zsebpiszok 3.  

diáklap Szabadegyháza

Advertisement