RANDESUND HAGEBY - MAGASIN - HØSTEN 2021

Page 1

ANNONSEBILAG

HØSTEN 2021

- JEG KJENNER EN FANTASTISK RO side 10-13 27 NYE LEILIGHETER side 2-3

ÅPNET RANDESUNDS FØRSTE RESTAURANT*

side 30-31

SLIK BLIR DET NYE SERVICESENTERET

side 18-19

side 16-18


ANNONSEBILAG

Du vil aldri mangle sosiale treffpunkter og aktiviteter i Randesund Hageby. Men det er du som bestemmer når. Det er vel ingen stor hemmelighet. Gjennom flere år har vi fortalt historiene om det myldrende, sosiale livet i Randesund Hageby, et sted fylt av varme og omtanke for våre naboer, et godt sted å være sammen. Her finner vi hverandre i nye vennskap, gjerne litt ut i livets vakre sensommer. Det kan være vi ønsker og har behov for nye fotfester i tilværelsen. Da kan det være godt at servicesenteret aldri er langt unna, der man alltid kan ta en kaffekopp og få en fin prat med venner som forstår. Vi bygger relasjoner mens vi er med på ukas treningsopplegg, deltar i strikkegruppa eller står i en hyggelig passiar ved bilen i vaskehallen og kan gi smarte tips og råd. Sammen har vi arrangert grillfester, konserter, turer i skogen og andre festligheter. Det er kanskje lett for utenforstående å glemme at vi som bor her, i vår egen lille landsby, alle er individer som eier sin egen leilighet , sitt tunhus eller sin bungalow.

Mange av oss har tilbakelagt den delen av livet som handler om høyt tempo, barneoppdragelse og tettpakket familieliv, og det er også derfor mange har valgt å skifte boform. Det store huset med ansvar for tak og vegger, snømåking og vedlikehold er solgt, vi har byttet det ut med litt mer tid til oss selv. Det er lov å tenke litt på seg selv, lov å ha flere tanker i hodet på en gang. For når familien vil på besøk, har vi utleieleiligheter med plass til gjester. Vi kan ta med barnebarna ut i hagen og spille boccia, minigolf, badminton eller lage til en piknik i det grønne. ”Mormor og morfar har den største hagen i hele byen,” hører vi noen av barnebarna fortelle til vennene sine. Det er sant, det. Først og fremst er vi likevel individer. Det er godt å kunne lukke døren til hele verden og nyte roen i sin egen bolig, tillate oss å være ordentlig tilstede i vårt eget selskap. Da blir vi jo også den beste versjonen av oss selv. Det er når vi har fått påfyll, at vi har energi og glød til å være noe for andre. Det er fantastisk å bare kunne være helt i ro, nyte utsikten mot gårdene og hagen og bare eksistere. Det gir vi hverandre lov til her i Randesund Hageby, fordi vi forstår selv så inderlig godt hva du mener.


ANNONSEBILAG

DITT EGET FRISTED - I EN HAGE AV MULIGHETER


ANNONSEBILAG ANNONSEBILAG

Danmark AVSLUTNINGEN AV FJERDE BYGGETRINN - BYGG C

Bygg C inneholder 27 leiligheter fra 61 til 118m². I byggetrinn 4 kommer også et rikholdig servicesenter med selskapslokaler, treningsrom og sal til gruppetimer, hobbyrom, møterom m.m. Vi utvider hagen med minigolf, flott utescene og nye vandresløyfer.

DAGLIGVAREBUTIKK

REMA 1000 etablerer seg i første etasje i bygg B.

BYGG B

REMA 1000

Jeg vet en deilighage BYGG A

Minigolfbane Nytt servicesenter

Leiligheter

Tunhus

Leiligheter

Fellesområder


ANNONSEBILAG ANNONSEBILAG

TRINN 4C

27 LEILIGHETER

BYGG C

Søm Kirke

MINIGOLF

Parsellhager

NYTT SERVICESENTER

TUNHUS

SCENE

X

>


ANNONSEBILAG ANNONSEBILAG

SERVICEVERT OG MILJØSKAPER - Randesund Hageby har tre kjerneverdier: Hygge, humor og harmoni. Dette er kvaliteter som virkelig gjennomsyrer miljøet og som vi tar på alvor, sier servicevert Christine Kohl-Larsen Flatnes. Servicesenteret er ikke bare et lokale. Det omfatter alt av utendørs og innendørs tilbud og aktiviteter, tjenester og anlegg. Ikke minst handler det om serviceverten selv, Christine, og den atmosfæren hun bærer med seg daglig på jobb i Randesund Hagebys servicesenter. - Det er blitt arrangert mange sosiale sammenkomster her, og det er en uformell og hyggelig arena å bli kjent gjennom for beboerne, sier Christine Kohl-Larsen Flatnes beskjedent. - Hun tar varmt vare på oss, og vi er rørt over empatien og omsorgen hun viser, bekrefter flere hagebyboere. I Randesund Hageby snakkes det nemlig ofte

om det gode fellesskapet de har flyttet til, det handler ikke bare om leiligheten og omgivelsene. Her har serviceverten en viktig funksjon som blir høyt verdsatt. - Vi ser at etableringen av kjerneverdiene hygge, humor og harmoni ikke bare er et slagord, men en virkelighet, sier Christine. Hun er forresten også utdannet personlig trener. To ganger i uka holder hun gruppetimer for alle som ønsker å holde seg i f orm. Nå gleder Christine seg til å møte alle som skal flytte inn som har kjøpt i fjerde byggetrinn: - Kjerneverdiene både lever og leverer, og jeg føler meg heldig som får jobbe her i hagebyen.

Vokalist Rolf Holmquist Arntzen i Indre Ludefladen Jazz flenger ut blå korder.


ANNONSEBILAG ANNONSEBILAG

... ELLER LA DEG RIVE MED. Gjennom hele sommerhalvåret bugner det i hagen. Ikke rart man får lyst til å danse.


ANNONSEBILAG ANNONSEBILAG

LUFTIGE, LYSE OG


ANNONSEBILAG

PLASSLEILIGHETER TIL ET HELT LIVN SMARTE Leilighetene i bygg C får en harmonisk utsikt mot gårdene og hagen, samtidig somIllustrasjon du blir boende nær det nyemed serviceav endeleilighet to balkonger. Utsikt mot hage og natur, og med senteret allehimmelretninger. fasiliteter på plass. lys innmed fra tre Herfra er veien til servicesenter, hage og butikk kort, samtidig er det usjenert nok til at du får kjenne på frihet og ro i eget hjem. - Med dette bygget fullføres et byggetrinn, og brikkene rundt den grønne oasen faller på plass, sier arkitekt Liv-Marit Løvdal Engebu.

MED ROM FOR SJELEN

Illustrasjonene er kun ment å gi et inntrykk av ferdig bebyggelse og omgivelser, og avvik kan forekomme. Det tas forbehold om endringer.


ANNONSEBILAG

Morten ble i sine yngre dager forsøkt headhuntet av det danske storkonsernet Bilka. Etter en personlighetstest under ansettelsesprosessen, fikk han følgende kommentar fra ledelsen: ”Vi har gått gjennom testen din. Du er for snill.” - I ettertid tenker jeg at det nok i grunnen er et ganske fint kompliment, sier den hyggelige dansken. Etter å ha tenkt seg nøye om, endte han opp med å takke ja til jobb i Norge i stedet.


ANNONSEBILAG

Morten Brandt (58) ville vekk fra storbyens larm

EN GARTNER KRYSSER SITT SPOR >>


ANNONSEBILAG

Vi må helt tilbake til 1970-tallet og oljekrisen for å finne begynnelsen og en forklaring på Morten Brandts forkjærlighet for det grønne liv. - Jeg vokste opp på landsbygda nord på Fyn i Danmark, i en trivelig landsby som heter Bogense. Mine foreldre var ikke bønder, men jeg var veldig interessert i jord og planter helt fra jeg var liten, forteller Morten. - Jeg kan huske det var bilfri søndag, alle måtte sykle dit de skulle. Vi gikk på rulleskøyter på motorveien, til og med. Morten kastet seg på sykkelen og dro på besøk til en planteskole i nærheten. - Når du blir stor, må du bare komme, så skal du få jobb, sa den eldre mannen som drev skolen. Jeg ble hans siste lærling, forteller Morten.

Kom til Norge Morten ble planteskolegartner, og det var dette yrket som skulle bringe ham over Skagerak til vår landsdel. - Jeg var 25 da jeg kom som båtflyktning med Fred Olsen lines, humrer han. En norsk jente som også gikk på gartnerskole i Danmark ble katalysatoren. Morten fortsatte karrieren, først på Kvarstein gartneri, deretter i Gartnerhallen, senere Primaflor, som produktansvarlig gjennom 15 år. Han har også vært daglig leder for Tobienborg plantemarked i ni år. - Jeg har bodd sentrumsnært på Lund i Kristiansand ganske lenge, og begynte

å bli forsynt med støy, trafikk og storbypuls, forklarer Morten, og forteller at han en stund tenkte det var viktig for ham å bo nær sentrum. Men så skiftet han mening. - Det gikk opp for meg hvor nær vi likevel er byen, her midt i denne grønne oasen. Dermed gikk jeg for en leilighet i trinn 4, og leier en annen leilighet her frem til bygget står klart. Jeg er alene og trives med det, men gleder meg også til å bli en del av fellesskapet, sier han. Lave skuldre På spørsmål om han ikke nå er redd for å bli spurt til råds om alt fra gjødsling til beskjæring av frukttrær, svarer han avvæpnende: - Kirsten i HSH har allerede sagt i fra til folk her, så den katten er ute av sekken, sier Morten og ler. Han har til og med rukket å få spørsmålet: ”Er det du som er den danske gartneren?” et par ganger. - Nei, men jeg er vel en ganske avslappet fyr, og relativt sosialt anlagt, medgir han. Han er teamleder for Natteravnene her i byen, og er også med i landsstyret. - Jeg brenner for unge mennesker og integrering og liker å engasjere meg i andres problemstillinger, sier Morten. Om miljøet i hagebyen har han utelukkende superlativer å komme med. - Det er en veldig imøtekommende og positiv stemning blant folk her i nabolaget, og skuldrene er nede. Jeg kjenner en fantastisk ro i kroppen, sier Morten.


ANNONSEBILAG

Jeg kjenner en fantastisk ro i kroppen.


ANNONSEBILAG I SALG NÅ: BUNGALOWER

ANNONSEBILAG

UTVALGTE LEILIGHETER På våre nettsider kan du få mer informasjon om byggetrinn 4C. Du finner flere leiligheter på www.randesundhageby.no.

Leilighet C-202

Leilighet C-306, C-406, C-506

BRA 61m² pris: 3 290 000,- + omk P-plass kr 250 000,-

BRA 72m² pris fra: 3 790 000,- + omk P-plass kr 250 000,-


ANNONSEBILAG

ANNONSEBILAG

Illustrasjonene er kun ment å gi et inntrykk av ferdig bebyggelse og omgivelser, og avvik kan forekomme. Det tas forbehold om endringer.

Leilighet C-303, C-503 BRA 105m² pris fra: 4 890 000,- + omk P-plass kr 250 000,-


ANNONSEBILAG

ANNONSEBILAG

- HER BLIR DET GODT Å VÆRE Snart vil disse lokalene på over 500m² fylles med fasiliteter som peisestue, selskapslokaler, treningssenter, kjøkken, hobbyrom og moderne møterom. Vi gir deg en liten sniktitt i kulissene.

Interiørdesigner Kristi S. Ulset og servicevert Christine Kohl-Larsen Flatnes gleder seg til åpningen av det nye, betjente servicesenteret i Randesund Hageby. - Se på den flotte utsikten mot hagen, sier Kristi, mens de to vandrer omkring i det som skal

bli den nye peisestua. De tar inn atmosfæren i de lyse og flotte lokalene, og beundrer spileveggen. Byggetrinn 4 har handlet om mer enn tre nye leilighetsbygg. Dagens servicesenter flyttes nå hit, og servicevert Christine blir selvsagt med. Her vil hun være å finne i resepsjonen hver ukedag, tilgjengelig for å bistå beboerne med alt fra IT-hjelp til å ordne

yte bistand i forbindelse med arrangementer eller turer og andre små og store utfordringer hverdagen kan gi. - Her får vi endelig også et ordentlig treningssenter, med sal til gruppetimer, sier Christine. Her blir det også møterom, selskapslokaler, anretningskjøkken, behandlingsrom for manuellterapeuter og hobbyrom.


ANNONSEBILAG

ANNONSEBILAG I SALG NÅ: EKSEMPLER PÅ LEDIGE LEILIGHETER

Om ikke lenge vil disse lokalene være fylt av mennesker, gode samtaler, latter og aktiviteter, møter, trening, hobbyvirksomhet og fellesskap.


ANNONSEBILAG ANNONSEBILAG

STÅR FERDIG NESTE ÅR

Uteplassen foran servicesenteret begynner å ta form. Fra peisestua kan du på solrike dager ta med deg kaffekoppen ut til en av sittegruppene utenfor i buen, og nyte utsikten mot gård og skog, hagen og den vakre vegetasjonen. Servicesenteret

blir hjertet i hagebyen, en kort spasertur fra bygg C. Herfra går vandresløyfen forbi tunhusene, til drivhuset og hageparsellene. På regnværsdager kan du gå hit tørrskodd via parkeringskjelleren.

VISSTE DU AT: Jordbær, krem og vaffelmiks kan du få kjøpt på REMA 1000, som blir liggende i 1. etg i bygg B. Du trenger ikke å krysse veien en gang for å komme deg på butikken. I sokkeletasjen av det midterste bygget i trinn 4 flytter nemlig REMA 1000 inn. Det blir dermed ingen stor sak om du har glemt å handle

noe hvis det skulle dukke opp gjester, eller om du bare fikk lyst til å sveive i gang noen vafler utpå kvelden. Det å få kort vei til butikken ser vi frem til. Så kan vi bruke tiden vår til noe annet enn å kjøre bil.


ANNONSEBILAG ANNONSEBILAG

- EN LUN OG TIDLØS STIL Kristi S. Ulset overlater ingenting til tilfeldighetene når hun planlegger fargevalg, interiør og møbler i Randesund Hagebys nye servicesenter. - Vi ville skape en lun, tidløs stil med tidsriktig fargepalett og stilrene møbler, forteller Kristi S. Ulset. Hun har hatt ansvaret for å designe interiøret i servicesenteret. Fargepaletten har hun valgt ut med omhu, for å skape trivsel og et smakfullt inntrykk. - En annen ting vi har vært opptatt av, er valg av stoler. Sittekomforten har stått i høysetet. Med stilen og fargene vil vi gi deg den samme følelsen som når du ankommer et hotell og får et enda bedre rom enn du bestilte: - Du som bruker servicesenteret skal føle deg oppgradert. Men uten at det blir svulstig, man skal kjenne seg velkommen og føle seg hjemme her.

VISSTE DU AT: VIA Partner tar vare på utearealet I Randesund Hageby. Du kan med andre ord selge gressklipperen din. I løpet av uken blir gress slått, ugress luket vekk og busker trimmet, og hagen omhyggelig skjøttet av et arbeidslag fra VIA Vaktmestertjenester, som gir arbeidstrening og skaper en positiv hverdag

for de som av en eller annen grunn ikke kan delta fullt ut i yrkeslivet for øvrig. 40 prosent av deres medarbeidere er psykisk utviklingshemmede, de øvrige er uføretrygdede som deltar i tilrettelagt arbeid.


ANNONSEBILAG ANNONSEBILAG

NOEN AV SERVICETILBUDENE


ANNONSEBILAG


ANNONSEBILAG

ANNONSEBILAG

DIN EGEN TAKTERRASSE Leilighet C-603 (118m²) har to terrasser på til sammen 57m² boltreplass. Se flere ledige leiligheter på www.randesundhageby.no.

SERVICESENTERET, CHRISTINE OG KRISTI


ANNONSEBILAG

SERVICESENTERET, CHRISTINE OG KRISTI

Illustrasjonene er kun ment å gi et inntrykk av ferdig bebyggelse og omgivelser, og avvik kan forekomme. Det tas forbehold om endringer.


ANNONSEBILAG

ANNONSEBILAG


ANNONSEBILAG

JOSTEDALSRYPA Randi Boye Grastveit var med i det første jentelaget som gikk Jostedalsbreen på langs i 1968. Siden har hun sjelden sagt nei til en utfordring. Hun vokste opp i en bygård på Frogner i Oslo på 1960-tallet. Hun var en del av ungdomsgenerasjonen som ville utrette noe her i verden, og mens noen dro til Paris og gikk i demonstrasjonstog og reiste på konserter, ville Randi Boye Grastveit aller helst til fjells og få luft under vingene. - Det var slik at alle barn fra indre bykjerne skulle få komme seg ut i naturen, og vi ble sendt på fjellskole. Senere jobbet hun et par somre som fjellvandringsleder. Med isøks og kramponger har hun fått oppleve både tunneler i blåisen og klatring i loddrette brevegger. Det har satt sine tindrende spor i henne, blikket er fortsatt skarpt og blått som smeltevann fra breen, fortellingene om et eventyrfylt liv og et brennende engasjement for samfunn, landskap og fauna er mange.

Engasjert - Jeg var med på det første jentelaget som gikk Jostedalsbreen på langs, i 1968, forteller hun. Etter endt lærerskole i Elverum med feltbiologi og kunst og håndverk som fordypning, fikk hun jobb i Finnmark. - Så da dro jeg av gårde, forteller hun. Det var her oppe hun traff Jostein, en vel ansett fugleekspert og den eneste med merketillatelse i Varanger. Randi ble med ham

ut på øyene, og slik ble de et par. - Da jeg senere i livet ville ha med meg Jostein opp til Fjærland og breen for å skape nye minner, hang jammen meg bildet av oss fortsatt på Flatbrehytta, med påskriften: ”Jentene erobrer Jostedalsbreen.” Randi er en av disse menneskene som du ikke glemmer et møte med. Hun har som lærer og kunstner engasjert seg i andre kulturer og global rettferdighet, og det har gitt kloke perspektiver på livet. - Vi har ingen garantier, annet enn at vi har dagen i dag. Det er så viktig å være tilstede i øyeblikket, minner hun vektig om. For livet kan snu raskt, slik det gjorde for Randi.

Trives i hagebyen - At vi kom oss hit, er det beste som kunne ha skjedd, her trives jeg altså så utrolig godt. Hun og Jostein flyttet inn i Randesund Hageby i 2019, men i fjor måtte han gi tapt mot sykdommen, og Randi ble med ett alene. - Det er en utfordring å måtte mestre alt på egen hånd, men jeg gir ikke opp, sier hun. Minnene om et godt liv er mange og kjære, og hun er takknemlig for alt hun har fått oppleve. Og vil du høre flere historier, for de er mange, må du nok invitere henne med på kafé.

>>


ANNONSEBILAG

- ENKELT Å BRYTE ISEN Vi tok like godt med oss Randi og to andre hagebyboere på kafé. De tre er fra hver sin plass i landet, men har funnet vennskap og felles interesser som binder dem sammen. - Vi pakket bobla i 1980 og la i vei sørover fra Finnmark, mot Hauge i Dalane, og her etablerte vi oss, forteller Randi Boye Grastveit. De tre barna er for lengst blitt voksne og har reist ut i verden med et like stort samfunnsengasjement som sine foreldre. En av sønnene bor i Kristiansand, og slik kom idéen om å flytte til Sørlandet og Randesund Hageby for to år siden. - Det er fint å kunne bo nær barnebarna, og nå har jeg også god plass til å ha dem på besøk, forteller Randi.

Felles interesser Interessen for håndarbeid ga henne raskt nye venner i hagebyen. - Hele livet har jeg hatt en sterk trang etter å få innsyn i andre menneskers kulturer og levevei, og det resulterte også i en bokutgivelse, med kunst og håndverk som rød tråd. Da var det også naturlig å søke til strikkegruppa og fellesskapet der. Hun har engasjert seg i kor og som frivillig ved Strømmehaven, og bidrar med sin kompetanse på håndverk, filting og toving. - Det var jo slik vi ble kjent, forteller Åse Stien om sin nye venninne. - Randi inviterte meg med på et kurs i toving i Kragerø, og så var praten i gang.

Janne Eide og ektemannen var de første som flyttet inn i Randesund Hageby, og på en tilstelning på Vestlandet ble hun tilfeldigvis kjent med Åses sønn. Da hun fortalte at hun bodde i Kristiansand, svarte han: ”Det gjør min mor, også.” Det viste seg at de begge bodde i Randesund Hageby. - Da måtte jeg jo ta kontakt, sier Janne humørfylt.

Kan møtes ute Praten går livlig over suksessterte og glovarm kaffe, og de tre damene som opprinnelig er fra Lund i Kristiansand, Vestlandet og Frogner, har funnet sitt eget, felles språk når de treffes. - Vi er veldig spente på hvordan det blir i det nye servicesenteret, forteller de. Det sosiale utbyttet til tross, alle tre erkjenner at det er godt å kunne trekke seg tilbake til sitt eget, uten at man føler at man må være gjestfri hele døgnet. - Det er det som er det unike med Randesund Hageby. Møteplassene er så mange og fine, og vi får dekket akkurat det behovet. Vi trenger ikke å rydde hele huset for å kunne være sosiale, vi kan treffes nede i peisestua eller på kafé. - Jeg har uansett aldri vært særlig glad i husarbeid, sier Randi lattermildt.


ANNONSEBILAG

Fra boken ”AuRan”, (utgitt 2004) skrevet og illustrert av Randi Boye Grastveit. En bok om toving, kunst, kulturer og fred.

Vi trenger ikke å rydde hele huset, vi kan møtes nede i peisestua.


ANNONSEBILAG

HAGEBYLOSEN Lær deg like godt navnet med én gang. Steffen Homme er mannen som loser deg trygt gjennom fasen fra du har kjøpt til du setter nøkkelen i døra. Utforming og interiør er en av de første tingene du får muligheten til å gjøre noe med, om du kommer tidlig nok inn i prosjektet. - Vi går gjennom en liste av mulige tilvalg, som f.eks. interiørfarger, fliser og andre detaljer, forklarer prosjektleder Steffen Homme i HSH Entreprenør, med ansvar for kundeveiledning og byggeprosessen i Randesund Hageby.

- Mange er opptatt av å sette sitt eget preg på en ny leilighet, av den grunn har vi skreddersydd denne prosessen for å ivarereta kundene på best mulig måte, forteller Steffen. For noen er en slik prosess lystebetont, andre synes det er vanskelig å ta valg. - Derfor kan man også kostnadsfritt velge blant flere kvalitetssikrede interiørpakker, sier han.


ANNONSEBILAG


ANNONSEBILAG

DELIKATESSER PÅ HJØRNET Knappe 100 meter fra Randesund Hageby ligger restauranten Frk Hangeland. Du trenger altså ikke å gå langt for å finne et sted å tilbringe en helaften med en velsmakende treretters meny. Lene Kristensen Hangeland og mannen Atle H. Stray driver Restauranten Frk Hangeland, som ligger en kjapp spasertur fra rundkjøringen ved Randesund Hageby. - Vi startet opp i oktober i fjor, da vi fikk forespørsel om å drive en restaurant i Strømmehaven. De leverer også catering til store og små selskaper, og er opptatt av gode råvarer. - Vi handler lokalt så langt vi kan, fra Slakter Frivold, Lunde gård, Jens Eide og Moseid Bakeri, forteller de. Randesunds første helårsdrevne restaurant er allerede en suksess, og gjestene og kundemassen har bare økt. Paret skryter veldig av gjestene fra hagebyen. - Det er ekstra hyggelig å få besøk fra hagebyen, vi har et godt naboskap, sier de. Menyen er inspirert av de gode, gamle oppskriftene. helaften av det, over en treretters middag hos Frk Hangeland. - Vi har også et rikt lunsjtilbud, og helt fantastisk gode kaker, frister de to med.


ANNONSEBILAG


ANNONSEBILAG

Salgskontoret i hagebyen er åpent onsdager 15.00 -16.30 Ta gjerne kontakt for å avtale en privat visning!

Alle tegninger, 3D-er og illustrasjoner er kun ment å gi inntrykk av ferdig bebyggelse/utsikt/omgivelser og kan således inneholde elementer som ikke inngår i utbyggers leveranse. Det tas forbehold om feil, samt utbyggers rett til å gjøre endringer som er hensiktsmessige og nødvendige uten å forringe den generelle standard som er beskrevet. September 2020.