__MAIN_TEXT__

Page 1

A PROPOS

September

EN WIE SPREEKT ER NU NOG VAN “HET RUSTHUIS”?


“En wie spreekt er nu nog van het rusthuis?� Naar aanleiding van de geweldige activiteit met de sietekarren die ons werd aangeboden, maakten we een nieuwe banner voor aan de inkom. Laura, die schittert als een zonnetje, begroet vanaf nu elke bezoeker van HTW. Laura doet de mensen even stilstaan bij het feit dat ons woonzorgcentrum meer is dan een huis om te rusten. Zorg op maat, kwaliteit en zoveel mogelijk gelukkige momenten, daar streven we naar, elke dag!


HUIZE TER WALLE NODIGT U UIT Zondag 22 SEPTEMBER 2019 Tussen 10u en 14u - Inkom Huize Ter Walle

Aperitief LEKKERE DRANKJES EN HAPJES

CONCERT SFEERVOL KADER

KINDERANIMATIE

Iedereen is van harte welkom! GRAAG INSCHRIJVEN voor 16/09/19 via onze administratie


Kalendernieuws September—fruitmaand fruit van het moment: aardbei—appel—blauwbes—braambes—druif— framboos—kiwibes—peer—rode bes en stekelbes! 7/09

World Duchenne Awareness Day

8/09

23ste zondag door het kerkelijk jaar

Maria-Geboorte—Internationale dag van de Alfabetisering 14/09 15/09

Kruisverheffing

24ste zondag door het kerkelijk jaar Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

19/09 21/09

27/9

Onze Lieve Vrouw van La Salette

Internationale Dag van de Vrede—Wereld Alzheimer Dag 22/09

25ste zondag door het kerkelijk jaar

23/09

Begin van de astronomische herfst

Werelddag van het Toerisme—Feest van de Franse Gemeenschap 28/9 29/09

Werelddovendag

26ste zondag door het kerkelijk jaar—Dag van de Media


Bewonersnieuws Gelukkige verjaardag aan… 07/09

Denise Desloovere

08/09

Solange Vanhove ’t Lindeboomke

84 jaar

09/09

Laurette Deschamps Vestinghe

90 jaar

10/09

Paula Bostyn ’t Lindeboomke

92 jaar

12/09

Godelieve Delaere Kolleblomme

102 jaar

16/09

Suzanne Derudder Cortryckpoorte

95 jaar

29/09

Michel Deleu Cortryckpoorte

89 jaar

‘t Lindeboomke

Geniet van jullie dag!

92 jaar


Overlijdensberichten

De heer

Mevrouw

Raphaël Dejonghe

Yvette D’Haene

echtgenoot van mevrouw Arlette Carton

Weduwe van de heer Daniel Vereecke

Geboren te Wevelgem op 30 oktober 1944, overleden te Menen op 12 juli 2019.

Geboren te Wevelgem op 8 juli 1931,

Raphaël verbleef bij ons in het zorghotel.

Yvette woonde bij ons in Kolleblomme.

overleden te Menen op 26 juli 2019.

De heer

Mevrouw

Rudolf Vanderbruggen

Mariette Baerten

echtgenoot van mevr. Madeleine Vandelannoite

Geboren te Tongeren op 9 september 1938, overleden te West-Vlaanderen op 14 augustus 2019.

Geboren te Menen op 7 augustus 1949, overleden te Menen op 27 juli 2019. Rudolf was vrijwilliger in HTW en vriend van ons allemaal.

De heer

Roger Desloovere echtgenoot van mevrouw Annia De Blaere Geboren te Menen op 18 mei 1927, overleden te Menen op 27 augustus 2019. Roger woonde bij ons in Kolleblomme.

Mariette was bezoeker in ‘t Parkhuis.


Huize Ter Walle vzw CIGB is sinds februari 2018 gecertificeerd door Prezo woonzorg. De voorziening draagt cliĂŤntgecentraliseerde en kwaliteitsvolle dienstverlening hoog in het vaandel. Maandelijks verschijnen 3 actiepunten waar wij elke dag naar streven.


WERELDDAG DEMENTIE

De Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert op zaterdag, 21 september, in samenwerking met andere organisaties de Werelddag Dementie. Het thema is “Jij die bent”. Of je nu een persoon met dementie bent of een mantelzorger of een naaste, samen willen we dementie draagbaar maken. Er is een mooi gevuld dagprogramma en er wordt op een leuke en ontspannende manier informatie en recreatie aangeboden. Voor meer informatie en om in te schrijven, kan je terecht op de website www.alzheimerliga.be . Naar aanleiding van de Werelddag Dementie zal ook onze organisatie het thema dementie

extra in de kijker plaatsen door bijv. een informatiestand op te zetten in de inkomhal van het woonzorgcentrum, het organiseren we een familieavond waarop iemand van het Expertisecentrum Dementie informatie komt geven… Ook de Bibliotheek van Menen zal zaterdagvoormiddag werken rond werelddag dementie. Je kunt er tal van nuttige informatie opdoen.

Verzorgen doen we samen!


WERELDDAG DEMENTIE Een uniek theaterproject over jongdementie. De voorstelling gaat in première in de Schouwburg van Kortrijk op vrijdag 27/9/2019 om 20u15, zaterdag 28/9 om 20u15 en zondag 29/9 om 16u. De ticketverkoop loopt heel vlot dus wil je erbij zijn, bestel nu!

- “Dat kan niet, ik ben net 50 geworden.” - “Beenmerg liegt niet, mevrouw.” En dan? De stilte. De twijfel. De strijd. Tegen het Grote Verval. Tegen de Mist. Tegen wie je wordt. 24/24, 7/7.

En toch. Dementie krijgen op je vijftigste, wat doet dat met een mens? Het is een vraag die de theatermakers van Het Bataljong niet losliet. Het collectief uit Kortrijk ging een jaar lang op stap met enkele mensen met jongdementie, hun partners en de buddy’s van VZW Het Ventiel. Hoe neem je afscheid van wie je was? Hoe leer je je nieuwe zelf omarmen, goed wetende dat die morgen misschien opnieuw kan vertrekken? En wat blijft over? De zoektocht naar antwoorden die niet bestaan leidde de theatermakers van eenzame huiskamers en werkplekken vol frustraties, langs bange wachtkamers in ziekenhuizen, naar bruisende workshops en eindigt voorlopig in 'De Loteling', een voorstelling waar mensen met jongdementie zelf het voortouw nemen.


WERELDDAG DEMENTIE


WERELDDAG DEMENTIE


HTWeetje ONZE ROLWAGENFIETS DOET HET GOED!

Wil je ook graag onze rolwagenfiets uitproberen? Aarzel niet om ons te contacteren! ZOMERQUIZ 2019 Oplossing: Woordzoeker: ZOMERVAKANTIE Spreekwoorden: Ze windt er geen doekjes om. Een kinderhand is gauw gevuld. Daar komt de aap uit de mouw. Achter de wolken schijnt de zon. Woordritsen: vastGOEDeren, buikSPIERmassa, wasGOEDkoop, komPASkamer of komEETkamer, leerGIERIGaard. Meer dan 30 deelnames, maar er kan er maar één de winnaar zijn… en dat is geworden… DIANA ROELENS!

Proficiat, Diana, de zomerquiz komt jouw richting uit!


WIELTJESFEESTEN 6 EN 7 SEPTEMBER Op vrijdag 6 september en zaterdag 7 september is het feest in onze stad! Dan staan onze Wieltjesfeesten op het programma. Dit moet je alvast weten over de 52e editie van ons stadsfeest.

Vrijdag 6 september 20:00-22:00 I Gratis optreden Grote Markt: coverband Low Budget 20:00 I Gratis optredens aan het Station: Muddy Dish, At The Front, Back To Back

Zaterdag 7 september Start met een duurzaam ontbijt op de Grote Markt tussen 8:30 en 10:30. Om 09:00 gaat de braderie in de centrumstraten van start, waarbij marktkramers, handelaars en verenigingen naar buiten komen met aantrekkelijke standjes. Zo is er in de Kortrijkstraat een fandorp van Volleyteam Menen. Wereldse proevertjes kan je ontdekken op onze vernieuwde wereldmarkt. Rommelen kan dit jaar in de Ieperstraat. We vormen tevens de Bruggestraat tussen de Kortestraat en de Poedermagazijnstraat om tot kunststraat, ongetwijfeld een blikvanger dit jaar.

Hoogtepunten zaterdag 8:30-10:30 | Menen Ontbijt (inschrijven verplicht via menen.be/wieltjesfeesten) en braderie met animatie 9:30 | 75 jaar bevrijding Menen, Bloemenhulde, Vander Merschplein 12:00 | Kinderwieltjesworp 12:30 | Aperitiefconcert van de Modern Big Band with Voice 15:00 | Wieltjesworp Gratis optredens Grote Markt: 15:15 | #LikeMe 19:00 | The Amazing Flowers 21:15 | Fiesta Perez met Belle Perez 23:15 | Willy Sommers Live

Goed om te weten      

Wekelijkse markt op zaterdag 7 september in Donkerstraat Het stadhuis is gesloten op zaterdag 7 september Rode Kruisstand op de Grote Markt (kant Groentenmarkt) Toiletten voor mensen met een beperking in het stadhuis Gratis mobiele toiletten tussen stadhuis en post + in Kortrijkstraat (aan de Donkerstraat) Het centrum blijft bereikbaar met de wagen, ondanks verkeersvrije zones (zie onder)


Animatie ‘T LINDEBOOMKE


Animatie KOLLEBLOMME

Het kolleblomistje Beste lezers van A Propos SEPTEMBER… De vakantie is voorbij! De schoolpoorten zijn terug opengewaaid. Ook hier

bij ons keren steeds meer collega’s terug uit vakantie met elk hun uniek en eigen verhaal. De batterijtjes zijn opgeladen om er met volle en goede moed terug in te vliegen! De vele jobstudenten hebben terug hun dienst bewezen. Dikke merci daarvoor! Ook dank aan jullie bewoners, familie voor het begrip! We kunnen er niet naast kijken, de herfst is in aantocht, de solden zijn gedaan en de herfstkledij hangt al in de etalages. De tuin heeft zijn eerste tekenen van de nakende herfst. Hier en daar zie je ook al pompoenen liggen… maar natuurlijk hopen we allen stilletjes op toch nog een mooie nazomer om nog wat buiten te kunnen genieten ne nog wat vitamientjes op te doen voor de komende tijd waarbij we niet zoveel buiten kunnen.


De weergoden waren ons terug goedgezind dit jaar, soms zelfs een beetje tĂŠ goed. Veel ijsjes werden met plezier verorberd, wat natuurlijk wel heerlijk was, maar het was toch vaak te warm om buiten te zitten. We onthouden vooral de mooie momenten, buiten op ons terras genieten van een drankje, een wandeling in Menen, een fietstochtje met onze rolwagenfiets enzovoort.

Ik laat jullie nog even nagenieten van zoveel mooie momenten Genieten van het mooie weer


Komende activiteiten Het leven gaat nu stilaan weer zijn gewone gangetje en met volle goesting stel ik jullie de activiteiten van september voor… Zoals gewoonlijk hopen we dat we voor elk wat wils hebben, dat we samen een mooie maand tegemoet gaan en dat er vooral mogen van genieten!

Zoals gewoonlijk passeren heel wat spelen zoals levensloopspel, bloemendomino, kleurendobbel, symbolenspel, woordenbingo, premiejagerspel, pim pam pet… Maar ook onze kook– en bakactiviteiten die telkens veel succes hebben, staan op de kalender: taart van petit beurre, koffie op ouderwetse wijze, soep, pannenkoeken, aperitiefconcert, verjaardagsfeest met lekkere taart, pudding… Ons verjaardagsfeest op 12 september vraagt toch wel speciale aandacht. Godelieve Delaere wordt namelijk 102 en dat is toch wel spectaculair! We zetten dan ook op deze dag Godelieve graag in de bloemetjes met een mooie verwennamiddag en zoals we ze kennen, is ze er altijd heel graag bij! Dat wordt genieten! Dikke proficiat alvast, Godelieve! Naar aanleiding van Werelddag Dementie, organiseren we op de leefgroep een gezellig samenzijn met koffie en gebak op 26 september voor onze bewoners en hun familie!

Verder wens ik jullie allen een mooie septembermaand toe!

Liefs, Carine


Terugblik

Verjaardagsfeest Henriette


Verjaardagsfeest Marie-JosĂŠe

Gezellig buiten met gezelschapsspel en aperitief


Pannenkoekenbak buiten, hééééérlijk!!


Vertrek met sietekar, wat een zalige dag!


Animatie AKKERWINDE

Een uitstap om NOOIT te vergeten! Dank u wel!


Animatie LEIEMEERS


Animatie CORTRYCKPOORTE EN VESTINGHE

Beste lezer van ons favoriete blaadje De zomer legt zijn laatste loodjes, de vakantie is voorbij en wat hadden we het goed! Sta mij eventjes toe terug te dromen en jullie mee te laten genieten. De Provence was zalig! Thuiskomen, zo voelt het telkens opnieuw wanneer ik in de Provence ben. Al van kleins af aan ben ik helemaal verliefd op deze streek in het Zuiden van Frankrijk. De kleuren, de gezellige pleintjes, de huisjes en de warmte van de inwoners. Ik word er elke keer gelukkig van om daar te mogen vertoeven. Één van mijn favoriete bezigheden (en ik heb er veel ;) ) is daar op jacht gaan naar mooie hebbedingen op brocante marktjes of in lokale winkeltjes. Dan zoek ik leuke glazen, karaffen of flessen, kussens, een mooie plaid, een leuke keukenschort… daar hou ik altijd nog een plekje voor vrij in mijn koffer! Mijn

grote droom is dan ook er ooit een huisje te kunnen kopen waar ik samen met mijn kinderen en kleinkinderen het geluk kan delen. Maar ondertussen geniet ik gewoon en laat ik me inspireren door al het moois wat ik zie, want ja, lieve mensen… Ik ben...

Verliefd op de Provence


Terugblikje Zo en laten we nog even in die heerlijke zomerstemming blijven en nagenieten van de zalige voorbije zomeractiviteiten

Fruitslaatje

Verjaardagsfeestjes Proficiat Johnny, Simonne, Odette, Denise, Joseph en Willy! We wensen jullie allen nog veel mooie jaren toe!


Pannenkoekenfeest in de tuin Mmm, lekker!


Ons uitstapje naar de boerderij Super leuk! Ons Marie-Anne schreef voor jullie een leuk verslagje. Geniet er van!

Samen de boer op… DE FREEZEBEEZE… …. De fruitboerderij van Lieven en Kristien in Zwevegem, was de locatie voor onze jaarlijkse uitstap naar de boerderij.

Een grote groep bewoners en evenveel lieve vrijwilligers trokken op een mooie zomerse dag, begin juli, samen de boer op… De zon scheen uitbundig, iedereen was in een opperbeste stemming en had er heel veel zin in… Dominique had een bezoekje beloofd aan een fruitboerderij waar je ook zelf proevertjes kon plukken en dat zag iedereen wel zitten. Op de boerderij werden we hartelijk onthaald door Lieven en zijn vrouw. Heel vriendelijke mensen die dadelijk een handje toestaken om iedereen een plekje te geven aan de buiten gedekte tafel. Terwijl we genoten van een lekker potje koffie met een koekje vertelde Lieven een stukje historiek én stelde ons zijn bedrijf voor. Zo kregen we een beeld van de vele werkzaamheden. Hij vertelde dat zij, vóór ze met de boerderij begonnen, eerst een tijdje in het buitenland woonden. Na een aantal omzwervingen keerden ze in 1983 terug naar België en vestigden zich in Zwevegem op de familieboerderij. Ze startten met de teelt van aardbeien en oesterzwammen. Ondertussen zijn de oesterzwammen afgevoerd en zijn er frambozen, rode bessen, bramen en kersen bijgekomen.


Na de koffie nam hij ons op sleeptouw voor een toertje op zijn bedrijf en het plukken van enkele proevertjes.. De mooi roodgekleurde aardbeien, framboosjes en ook het andere zomerfruit smaakten HEERLIJK! Recht van de plant in onze mond; verser kan het niet zijn en zeg eens: wie lust dat nu niet… Toen we alle fruitsoorten geproefd hadden en we hier en daar wat uitleg kregen over de teelt van klein fruit én het belang van de hommels bij de teelt, werden we aan de buitentafel verwacht voor een afsluiter; een mooi ogend dessertbord met huisgemaakte én met liefde bereide dessertjes en een frambozenlikeurtje. Aan de lege potjes en bordjes te zien ging dat er heel vlotjes in.  Wie dat wenste kon ook wat zelfgemaakte confituur, vers fruit of andere streekproducten kopen in hun kleine bedrijfswinkel. Alles wat ze telen wordt uitsluitend op het bedrijf verkocht. Met een buikje vol vitamine C en de opgedane kennis namen we afscheid van de fruitboerderij en de vriendelijke boer en boerin… Het hangbuikvarkentje knorde ten afscheid…. Heel graag tot een volgende editie van samen de boer op…

Marie-Anne V.


Zomerse koffietafel

Zomerfestival Een superleuk avondfeest met visbuffet, heerlijk!


Een dagje Provence Gezellig! Lavendelzakjes maken, een glaasje wijn, Franse muziek‌

Koude schotel Mmm, lekker!


Confituur We hebben ook confituur gemaakt in de tuin, superlekker bij een heerlijk kopje koffie en een pannenkoekje van de buren ;)

Tweedaagse in het pittoreske De Haan aan Zee In ĂŠĂŠn woord: ZALIG! Een uitgebreid verslagje met fotoshoot mogen jullie verwachten


Lieve Rudolf Lieve vriend, wat gaan we je missen. Je lach, je enthousiasme, je onnoemelijk groot en warm hart voor onze mensen. Ja, Rudolf, je was een bijzonder en innemend persoon met het hart op de juiste plaats. Bedankt voor alles wat je voor ons gedaan hebt, vol liefde en zo belangeloos. Dat was echt hĂŠĂŠl veel. En ja, Rudolf, het staat als een paal boven water, je was geliefd en dat kon ook niet anders, de hartelijkheid zelve. Het wordt zeker een paar decibellekes stiller in onze living zonder jou en ook dat zullen we veel harder missen dan we ooit hadden gedacht.

Vaarwel, lieve vriend, we vergeten je nooit!

Liefs

Dominique


Ik wens jullie veel plezier met jullie gloednieuwe septembereditie en zien jullie maar eens in mijn kalender, hij staat vol met leuke herfstevenementjes. We gaan met jullie appelbeignets bakken, pompoensoep maken, een mooi herfstdessertbuffet presenteren, een gezellige souvenirs d’été fotonamiddag met een lekker aperootje, we gaan ook confituur maken van lekkere herfstvruchten met als kers op de taart ons jaarlijks oogstfeest. Een lekkere kaas– en wijnavond met alles erop en eraan. Boereleute voorop!

Ik zou zeggen, geniet er van en weet

Iedereen altijd van harte welkom! Groetjes Dominique


Assistentiewoningen Beste vrienden Stilletjes aan zeggen we de zomer vaarwel, maar we hopen nog te kunnen genieten van de nazomer. In Roeselare zeggen ze “Sint-Michielzomertje”. Op 6 augustus hebben we in het vernieuwd interieur van de living op het derde verdiep in de Rotonde genoten van het premiejagerspel. In het begin vonden jullie het een beetje te gemakkelijk, waardoor we het niveau een tandje mochten opdrijven. Iedereen was tevreden van de namiddag en al zeker van de aardbeientiramisu achteraf! ‘t was een “lek m’n liptje”. Ik ben helaas vergeten om foto’s te nemen, maar heb toch achteraf gewoon wat foto’s gaan nemen van ons nieuw interieur. Misschien wordt het tijd om een naam te geven aan onze mooie zaal. Iemand suggesties? Voor september hebben we op 10 september een samenkomst met iemand van het harmonieorkest Sint-Jozef en Micha Mara. Op 22 september is er het aperitiefconcert in HTW met allerlei lekkere hapjes. En we voorzien op 24 september bij mooi weer een uitstap naar zee. Bij slecht weer voorzien we een activiteit binnenshuis in ons lokaal op het derde. Je hoort er nog van. Zo, september ziet er goed gevuld uit! Zonnige groetjes

Nicole

Gelukkige verjaardag aan 06/09: Jacqueline Claeys de Rotonde 18/09: Eric Verniers Benedictinenhof


Wie geef onze zaal een mooie naam ?


Centrum voor dagverzorging Zeeuitstap

Op 10 juli ging onze jaarlijkse zeeuitstap door. We hadden ervoor gekozen om deze een maand later te laten doorgaan door het slechte weer en dit bleek de goede keuze. Het was aangenaam vertoeven in Bredene. Eerst gingen we naar Brasserie Duinenhoeve waar we warm ontvangen werden door de familie van Pierre, een bezoeker van ons CDV. Nadien gingen we naar de hyppo beach bar, een hippe bar aan het strand. Voor we aankwamen moesten we nog een helling over, hierdoor smaakte ons drankje des te meer. ‘s Avonds gingen we allemaal moe maar voldaan naar huis!


bergelen Dinsdag 24/09 gaan we bij mooi weer een wandeling doen in het domein Bergelen in Gullegem. We vertrekken wel vroeg, want vanaf 13u beginnen we ons klaar te maken om te vertrekken. Het zal een korte middagrust worden, maar daarna ook een zeer gezellige namiddag. Wie wenst mee te gaan kan zich inschrijven bij Stan

Blij nieuws Opsommer Romain en zijn vrouw Georgette hebben een viergeslacht! We verwelkomen hun achterkleindochter Oone!

Dikke proficiat aan jullie beiden!


Vakantiefoto’s team


Bezoeker in de kijker ANNIE KERKHOF Sedert 2017 komt Anny 3 dagen per week naar ’t Vermaak. Anny is 76 jaar en woonachtig te Moorsele. Ze komt naar eigen zeggen heel graag naar ’t Vermaak omdat ze graag tussen de mensen zit. Ik ben geen grote babbelaar, maar doe wel graag mee met de activiteiten. Vooral allerlei spelletjes zijn mijn ding.


Nieuwe bezoekers NIEUWE BEZOEKERS ’t VERMAAK: Ramaut Marie Rosette, Room Roger, Cambier Robert, Van Elslande Rita, Dupire Dominique, Schohy Michel en Speybrouck Ingrid

Jarige bezoekers JARIGE BEZOEKERS ‘t VERMAAK: 04/09 Christiane Destoop

87j

05/09 Daniël Lesage

70j

08/08 Ivan Messiaen

67j

19/09 Joël Desmarey

68j

26/09 Gilberte Haentjens

82j

29/09 Noël Depaepe

90j JARIGE BEZOEKERS ’t PARKHUIS: 09/09 Antoon Vandeginste

We wensen hen een gelukkige verjaardag!

Rarara… Wie ben ik Weet jij we deze knappe jongen en dit schattige meisje zijn?

70j


Personeel en vrijwilligers Jarige vrijwilligers 11/09

Quartier Claudine

13/09

Maurice Robba

21/09

Sioen Jeanine

23/09

Nicole Corthals

Jarige personeelsleden 1/09

Kevin Lambrecht

13/09

Carine Braekevelt

14/09

Isabel Deprettere

17/09

Sharon Viane

27/09

Liesbeth Dousy

27/09

Jona Vanhoutteghem

29/09

Ann Sophie Van den Heede

5/10

Brandon Vancoillie

Bedankt aan alle jobstudenten om de dagelijkse taken even over te nemen zodat ook het personeel even rustig konden genieten van de heerlijke zomer!


Profile for htw98

A Propos September  

A Propos September  

Profile for htw98
Advertisement