A PROPOS OKTOBER 2022

Page 1

A PROPOS

De herfst

Ik groet de bomen die hun groen niet konden houden, Wat blaren op het gras vergelend en verdroogd. De laatste mooie dag! Gegroet natuur, uw rouwen past goed bij mijn verdriet en het behaagt mijn oog.

k Laat dromerig mijn stap het pad het bos in dwalen, ik wens voor ‘t laatst nog eens in ‘t oude woud te zijn, waarin de bleke zon met zijn verzwakte stralen Maar nauwelijks het stuk het stuk vlak voor mijn voet beschijnt.

Ja, op zo’n herfstdag schijnt de wereld te verstillen, er liggen sluiers om de aanblik der natuur, Het is het afscheid van een vriend, het laatste stille Glimlachen van zijn mond voor ‘t nakend stervensuur.

Aldus verlaat ik nu het uitzicht van mijn leven, en ween om zoveel hoop die met de tijd overvlood, Ik wend mij nog eens om en met jarloese wervel Beschouw ik al dat moois waarvan ik niets genoot.

Titel boek: De mooiste van altijd Gedicht: Alphonse de Lamartine

1 oktober Internationale dag van de ouderen 3 6 oktober Week van de Verpleegkundigen en Vroedvrouwen 7 oktober Dag van de borstkanker MAN 8 oktober Dag van de palliatieve zorg 10 oktober Werelddag van de geestelijke gezondheid 11 oktober Coming Out Day 10 - 16 oktober Week tegen pijn 12 oktober Dag van de onthaalouder + Wereldreumadag 19 oktober Dag van de verzorgenden en zorgkundigen 20 oktober Dag tegen Kanker 27 oktober Dag van de ergotherapeut Kalendernieuws

Pensioenviering

Geniet van uw welverdiend pensioen Marleen!

Htweetje

Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk.

Wij wensen jullie veel liefde en geluk toe!

Emma trouwde op 24 september.

HTW bébé

Stan

Geboren 17 september

Fiere oma: Griet Godderis, collega mobiele equipe.

05/10

06/10

10/10

13/10

15/10

16/10

17/10

19/10

20/10

20/10

24/10

26/10

Bewonersnieuws

Jarig in oktober

Norbert

Jaqueline

Jeanine

Joris

Ivette

Vanneste
Georges Vansteenhuyse
d’Haene
Roelants
Christiane Stalmans
Laura Comaine
Lamuseau
Ramon
Regina Herpoel
Lucien Balcaen
Daniel Vandenberghe
Marguerite Hernou 27/10 Lucienne Roels

Dag beste lezers,

Ik ben Hilde ; sinds 1 september vind je mij in ‘t Lindeboomke als leefgroepbegeleidster. Ook voor mij was 1 september een spannende dag.

Na een half leven tussen de cijfertjes was het tijd voor iets anders. Elke dag een beetje vreugde brengen daar ga ik voor!

In september konden we nog genieten van heel wat mooie, warme dagen.

Ik maakte kennis met de goedlachse bewoners van ‘t Lindeboomke. Samen genoten we van elkaars gezelschap, iets lekkers, muziek en jawel zelfs al eens een dansje .

Paula was jarig en de sjoelbaknamiddag was ambiance ( merci Lisa!)

Intussen zijn we oktober.. de zomer is nu definitief voorbij , we maken het binnen nog gezelliger en genieten van muziek, een filmklassieker, een wellnessnamiddag, geluidenbingo… Tijd om zelf het zonnetje in huis te zijn !

We halen herinneringen op aan vroeger bij een warme choco en een zelfgebakken dessertje.

Er zijn 3 jarigen in oktober: we bouwen een feestje voor Christiane, Laura en Marguerite.

Zo’n gezegende leeftijden , dat moeten we vieren.. niet alleen dan maar elke dag opnieuw.

Ik kijk er naar uit om de bewoners (en hun familie, vrienden) nog beter te leren kennen!

Groetjes, Hilde

Verjaardagsfeest Paula

Sjoelbakken met Lisa en Hilde

Frans & Joseph mochten hun beste danspassen tonen op de Wieltjesfeesten

Animatie

Het kolleblomistje

t Is weer voorbij die mooie zomer… mooi refreintje. Alhoewel ik er toch steeds moeilijk afscheid van kan nemen. Maar zoals ik in de vorige A propos schreef, de herfst heeft ook zijn charmes.

De zomerdecoratie staat ondertussen opgeborgen en heeft plaats gemaakt voor de herfstspulletjes. Natuurlijk horen daar pompoenen bij. Niet alleen voor versiering, maar we zullen ook heerlijke pompoensoep maken.

Het eerste balwerptornooi is gewonnen door Jacqueline. Proficiat! Twee weken lang kon ze genieten van de trofee, daarna wint er een andere bewoner misschien deze wel.

De eerste herfstcreatiemomenten zijn ook al achter de rug, maar er volgen er nog. Oktober staat in het teken van de ‘dieren’. Op 4 oktober is het werelddierendag. Onze activiteiten zullen dus zeker hiermee te maken hebben. Van een dierenbingo, dierengeluidenbingo, dierenspreekwoorden, … de dagen zullen weer voorbij vliegen.

Liefs Ann

Over het wel en wee van de leefgroep Kolleblomme
KOLLEBLOMME

de

met Nelly

Fietstochtje langs
Leie
Knutselnamiddag

Animatie

Lieve lezers van À propos,

Oktober staat aan de deur, met al haar mooie kleuren. Soms een zonnige dag, andere dagen wat grilliger. Regenlaarzen en pompoenen, een trui of toch maar die jas uit de kast halen? Deze maand wil ik graag de gezelligheid naar boven halen! Met een filmpje allemaal gezellig onder een fleecedeken, met smoothies vol vitamientjes voor een goeie weerstand, een handverzorging met voedende crème om ons te wapenen tegen droge handen en herfstig weer, …We zullen nog eens een potje Swingo spelen want dat viel ook enorm in de smaak. Houd jullie warm!

AKKERWINDE
Verjaardag Marie Louise
Speculoospudding
Koffieklets

Animatie

LEIEMEERS

Animatie

Beste lezer van ons favoriete blaadje

Nu we de zomer stilaan achter ons laten en de herfst zijn intrede doet, is er niets zo leuk dan ons heerlijk te nestelen in een knusse fauteuil met een zachte plaid om ons heen, een lekker kopje thee en niet te vergeten onze nieuwe à propos. Genieten maar!

Indian summer

Wijnrode wingerd, bomen die schitteren in een palet van geel naar oranjerood, naar bruin. Dit alles overgoten door het donkere licht van de lage zon. Indian summer is in het land. Ja lieve mensen, waar die benaming vandaan komt hebben we te danken aan de midden Atlantisch staten… New England, de vallei van Ohio het gebied rond de meren. Betoverend mooi! Maar wij genieten er even mooi van in de westhoek. Ons mooie West Vlaamse Heuvelland, de mooie polygene vallei met zijn prachtige bossen. Ze liggen er allemaal even mooi en kleurrijk bij, uitnodigend voor een zalige herfstwandeling… paddestoelen zoeken, braambessen plukken, outdoor confituur maken voor onze gasten, Fiene is alvast mijn grote fan! Ja beste lezer, stilletjesaan verlangend naar de gezelligheid van de komende maanden. Theelichtjes, brandend haardvuur… ons terrasje van het boshutje ligt er uitnodigend bij. Gezelligheid alom, wij gaan alvast genieten!

En wat voor eentje, nazomer vol plezier, sfeer maar vooral veel vriendschap en genegenheid. De vele mooie foto’s spreken boekdelen!

Onze zalige tweedaagse aan de zee, schitterend gewoon! Ons M. Anne schreef voor jullie een mooi verslagje, Dank u wel!

Pruimenconfituur, Jantje zag eens pruimen hangen :)

Verjaardagsfeest Ivan en Roger. Hiep hiep hoera!

We trakteerden jullie met overheerlijke appelbeignets mmh..

Boerenkermisse met kaas en wijnavond hoe lekker, leuk en mooi was dat?

Uitstapje naar de pompoenboerderij… ZALIG!

We maakten pompoensoep en bakten lekkere perentaart.

We genoten van een gezellige herfstwandeling met koffiestop in onze bistro met perentaart natuurlijk!

Vervolgens gingen we creatief aan de slag met onze pompoentjes

Verjaardagsfeestje van M. Louise.Dankuwel voor het lekkere traktaat!

Om af te sluiten in stijl met een Indian summer etentje in herfstmodus.

Heel lekker en kleurrijk dus!

Voila, ik hoop dat jullie genoten hebben van onze mooie nazomerse uitstapjes en activiteiten. Ik vond ze alvast stuk voor stuk heel kleurrijk en hartverwarmend! Ik wens jullie een mooie oktobermaand toe en geniet, en weet iedereen altijd van harte welkom!

Dominique

Terugblikje
Liefs
Appelbeignets
Bezoek aan de pompoenerie

De zee

elke dag anders

Elke dag even mooi

Er zijn zo van die ochtenden waarin het alle hens aan dek is en het nog drukker is dan anders om iedereen op tijd klaar te krijgen en dat was ook het geval op maandag 30 augustus…. De startdag van de tweedaagse van zt2 aan zee. Netjes op tijd en -ondanks een kapotte lift- raken alle bewoners met hun valies én hun privé begeleider beneden in de inkomhal. De busjes, auto’s en aanhangwagens, alles staat klaar en hupsakee weg zijn wij.

De meteo voorspelt 23 graden, véél zon én droog weer, ideaal weer voor een korte vakantie. In de Floralux werd op dat moment het startsein gegeven om met de opbouw van het kerstdorp te beginnen maar daar zijn wij in HTW nog lang niet aan toe, wij zwaaien de zomer uit aan zee..

Na een probleemloze rit komen we aan in De Haan. De zon schijnt uitbundig, iedereen is onmiddellijk in vakantiestemming. De Haan is dan ook een badstad waar je instant verliefd kan op worden: het pittoreske tramstationnetje, de belle époque villa’s, de mooie dijk… Het werd een tweedaagse ‘nieuwe stijl’ waarin we in alle mogelijke watten gelegd werden; culinair kwamen we niets tekort, de weergoden deden hun uiterste best, we kregen mooie plaatsen op de terrasjes (met dank aan de sympathieke uitbaters)… In hotel Zeelinde werden we verwelkomd met een aperitiefje op hun zonneterras, gevolgd door een heerlijke dagschotel met alles erop en eraan. Er heerste een gezellige drukte in het restaurant van het hotel dat behoorlijk vol zat met alleen maar de grote vrolijke bende Ter Wallenaars. Dit keer waren we eens écht op hotel met volpension dan nog wel! Na de lunch en voor we gingen wandelen gebruikten veel bewoners de zithoek om wat te rusten. We waren uiteraard niet

gekomen om binnen te zitten maar om zoveel mogelijk van de gezonde zeelucht te genieten, dus trokken we op pad. We volgden onze gids Eddy voor een erfgoedwandeling; ‘In de sporen van Einstein’, hij leidde ons langs de vele prachtige villa’s in belle époquestijl, tot bij onze vriend Einstein voor een fotomoment. Ken je trouwens het motto van Einstein?

‘Verbeelding is belangrijker dan kennis.’ In onze verbeelding zagen we onszelf dan ook zitten met een dikke pint in de hand op een terrasje… De zon, de wind en het wandelen droogde onze kelen uit en dus was een pitstop meer dan welkom. Met de voetjes in het zand genoten we van ons drankje, van het uitzicht en van het rustmomentje op het terras van de Yachtclub….. heel dichtbij de boten en het water…. Een echt genietmomentje. De zeelucht doet ook de appetijt toenemen en we smulden dan ook ons buikje rond aan de overheerlijke croque monsieurs met veel groentjes in de bar van het hotel. De muziek van Freddy nodigde uit tot meezingen, wiegen en zwaaien met die handjes maar veel dansen is er niet meer aan te pas gekomen, de gezonde buitenlucht had ook hier zijn werk gedaan… alleen 2 moedigen; Lena en Antoine lieten zich meedrijven op de tonen van de Marie-Louise…

Voor we ons bedje opzochten zwaaiden we de zon én de avond uit met een korte wandeling op de dijk en genoten van de prachtige zonsondergang. Dag 2 startten we met een stevig ontbijt…. Een buffetje stond voor ons klaar; voor elk wat wils…we deden ons te goed aan al dat lekkers, de overtollige calorietjes hebben we er nadien terug af gewandeld. Dit keer trokken we richting het dierenparkje; een rustig plekje in het centrum van De Haan waar we zittend op een bankje in het zonnetje, genoten van de geitjes, de duiven, konijnen en de speciale kippetjes. Nergens was er echter nog een spoor van die mooie exclusieve kip met het ontplofte kapsel van enkele jaren terug… een leuke

anekdote die we met plezier vertellen aan de nieuwkomers en waar we nog altijd hartelijk kunnen om lachen. Op de terugweg wandelen we onder meer langs ‘Villa Savoyarde’. De villa waar Einstein in 1933 zijn intrek nam en enkele maanden verbleef.

In ons hotel wachtte ons een aperitiefje en aansluitend een zomers koud buffetje met vlees, vis, veel groentjes én…. overheerlijke frietjes en een bijpassend wijntje. En of dat smaakte na de wandeling, om duimen en vingers af te likken. De decibels zakten heel snel, iedereen genoot van dat heerlijke eten. Na een lekkere tiramisu en een potje koffie genoten we nog wat van de zee… het was dan ook écht genieten voor een grote groep bewoners die het aandurfde om met een speciale strandrolstoel tot in het water te gaan. Een dol avontuur waar ze nog lang zullen over vertellen en met plezier aan terugdenken. Op het terras van tearoom Beaufort rondden we de 2 daagse af; likkend aan een dikke crème of nippend aan een fris drankje… de laatste fotoshoot was er een met Koen Crucke, die gewillig met menig bewoner op de foto ging; sympathiek!

Thuisgekomen was het culinair festijn nog niet afgelopen en konden we genieten van belegde broodjes en een drankje, nagenietend van een superleuke tweedaagse aan zee. Nu nog het zand van tussen de tenen spoelen en…. slaapwel.

Tot ziens De Haan, tot ziens zomervakantie… vaarwel zomer….hallo herfst…

Als slot een woordje van dank aan: Dominique, onze kapitein, voor het vele werk; voor en achter de schermen, voor de feilloze organisatie, de goede zorgen, het presentje. Je hebt dat weer schitterend gedaan!!!

De collega’s uit de zorg om de bewoners tijdig klaar te maken. De directie die dergelijke activiteit mogelijk maakt en ook met ons meereisde.

Alle medewerkers, medevrijwilligers en directie: het deed deugd te zien dat iedereen elkaar hielp. Dank voor het fijn gezelschap!

Last but not least, dank aan de bewoners die meereisden, het was leuk samen, jullie waren een toffe bende.

Wij kijken uit naar een volgende editie, jullie toch ook?

Liefs

Marie Anne V.

Vrijwilliger

Perencake Pompoensoep
Kaas en wijnavond
Wandelnamiddag
Bloemschikken met sierpompoenen

Assistentiewoningen

Lieve lezers

De maand september is terug voorbij gevlogen.

In september vierde Huize Ter Walle naar goede gewoonte hun HTW feest. Het was een zeer geslaagde editie met heel wat volk en lekker eten. De bewoners waren zeer enthousiast.

Om de maand af te sluiten komen we op donderdag 29/9 samen om Bingo te spelen en lekkere pannenkoekjes van Nicole te eten. Het wordt alvast een leuke namiddag.

Ook op de maandelijkse kaartnamiddagen, die doorgaan in de Rotonde, zijn de bewoners steeds blij om hier op aan te sluiten. Er wordt echt over ‘geboft’ en als zeer aangenaam omschreven. Er wordt daar wat afgelachen!

In oktober willen we graag een gezellige namiddag organiseren met gezelschapsspelen en een lekkere verwenkoffie. Allen dus zeker afkomen! Datum wordt nog doorgegeven.

Groetjes Lise

Linda Verriest was jarig! Ze werd op 30/08 76 jaar! Proficiat Linda! Destoop Christiane werd 90 jaar op 4/9. Dikke bravo!
Nicolle Dedrie vierde haar verjaardag op donderdag 8 september! Happy birthday! Joël werd 71 jaar! Gelukkige verjaardag!
Ghislaine heeft met een lekkere coupe getrakteerd , Was jarig samen met Jeannine
Gilberte Haantjes werd 85 jaar, schol met een lekker wijntje voor iedereen :)

Onze nieuwe bezoekers, welkom...

Bernard Verbeke

Op z’n maandags in ‘t Parkhuis!

Kookdagen met Mia enVirginie!

Bij ons is het altijd feest!

Hawaï Party!
NIEUWE BEZOEKERS ‘t VERMAAK: Albert Dumortier Anny Nelly Mahieu NIEUWE BEZOEKERS KLAVERDRIE: Lou Ieven JARIGE BEZOEKERS ‘t VERMAAK:  20/10 Regina Herpoel 63 jaar JARIGE BEZOEKERS KLAVERDRIE:  01/10 Mariëtte Igodt 84 jaar  15/10 Marie-Rose Clarysse 82 jaar

Opening nieuwbouw

Personeel en vrijwilligers

2/10 Isabelle Deleu

Huismoeder ZT1

8/10 Dominique Dejonghe Animatieverantwoordelijke ZT2

19/10 Catherine Breyne Verpleegkundige ZT2

19/10 Fabienne Seys Kinesiste ZT1

23/10 Olivier Vankeirsblick Leefgroepbegeleider ZT2

26/10 Pudrey Vanhie Kapster

1/10 Carmen Schamp

4/10 Rosaline Demeye

7/10 Marc Devos

27/10 Lucienne Roels

27/10 Linda Soetaert

Defever Johanne Logistieke medewerker ZT2

Verfaille Joyce Alternerende opleiding zorgkundige ZT1

Pastoraal

Overlijdensberichten

mevrouw Paula Desmedt

Weduwe van de heer Albert Verstraete Geboren te Wulvergem op 3/08/1928

te Menen op

Overleden
18/09/2022

Braintraining

BEUKENNOOTJE EGEL KAAL THEE BINNEN EIKELTJES KASTANJES VOGELS

BLAADJES GEEL KOUD WIND BOEK GUUR LAARZEN WORM

BOOM HAARDVUUR PADENSTOEL STRUIK BOS REGEN REGENJAS

BEUKENNOOTJE EGEL KAAL

OPLOSSING
THEE BINNEN EIKELTJES KASTANJES VOGELS BLAADJES GEEL KOUD WIND BOEK GUUR LAARZEN WORM BOOM HAARDVUUR PADENSTOEL STRUIK BOS REGEN REGENJAS