Page 1

A PROPOS Mei 2021


Mama worden, mama zijn Ik was de eerste in de familie en in onze vriendengroep die een kindje kreeg. Ik was toen 27 jaar. Het was het perfecte moment voor ons. Voor het bevallen had ik geen angst. Ik had al verschillende jaren prenatale lessen gevolgd en het was dan ook vanzelfsprekend voor papa Dirk dat het bevallen wel vlot zou verlopen. Dit was gelukkig ook zo. Als mama ervaarde ik het gevoel van ultieme liefde, verantwoordelijkheid en trots. Of het nu de eerste, tweede of derde keer is dat je mama wordt, het blijft een overweldigende gebeurtenis in je leven. Het feit dat uit een eicel en een zaadcel een minimens ontspruit is ongelofelijk mooi! Ik kan dan ook urenlang gewoon staren naar onze “creaties” en genieten van het ontwikkelen van deze wondertjes. De eerste glimlach, het eerste grijpen, het omdraaien, het recht zitten, eerste fruitpap, eerste tandje, eerste maal naar school, eerste vriendengroep, eerste lief… Je bouwt een hechte band op met je kinderen en je blijft je verantwoordelijk voelen. Je twijfelt aan jezelf, of je het wel goed doet. Je blijft je engageren, je wilt grenzeloze liefde en energie geven ondanks je vermoeidheid, angst of andere emoties. Ja, mama ben je voor altijd. Wat er ook gebeurt. Je ervaart dat je fouten maakt en kunt dit moeilijk aanvaarden. Je wil immers het beste voor je kinderen en dan... gaan ze het huis uit. Je hebt het moeilijk om hen los te laten. Je wilt een veilige plaats voor hen. Je wil dat ze gelukkig zijn. Je beseft dat je hen moet laten uitvliegen en loslaten, hun zelfstandigheid ontwikkelen en nieuwe liefde en geborgenheid vinden. Soms wil je teveel controle, je wil hen beschermen. Je wil dat hen alleen goeds overkomt. Ze zijn immers je alles. Ze blijven eeuwig met je verbonden. Mama zijn: het is een intens mooi gevoel.

Nathalie


Traverser cette crise Passer de l’autre côté Voir plus loin… Attendre avant de s’engager être prudent Mais ne pas reculer Ne pas s’oublier en chemin

Rester vivants, certes, mais surtout rester humains, Entiers, intègres et libres… Résister, partager, créer, rêver Doorkom deze crisis

Ga naar de andere kant Kijk verder… Wacht alvorens je voluit te geven Wees voorzichtig Maar ga niet achteruit Vergeet jezelf niet onderweg Blijf leven, zeker weten Maar blijf vooral menselijk Helemaal, integer en vrij… Weersta, deel, ontwerp, droom *Om het medisch personeel te steunen in de strijd tegen Covid-19, hebben verschillende Kunstenaars o.a. Jef Aerosol kunstwerken gemaakt om geld in te zamelen. De opbrengt van dit werk gaat naar het Universitair ziekenhuis in Lille. Deze tekst werd vertaald door Stefaan Lozie.


Coronanieuws Risicocoëfficiënt Menen, Rekkem & Lauwe Op dinsdag 4 mei zijn volgende cijfers gekend: 

De risicocoëfficiënt in Menen, Rekkem & Lauwe bedraagt: 247,47 (7 dagen) en 474,06 (14 dagen)

De gemiddelde risicocoëfficiënt over heel Zuid West-Vlaanderen bedraagt 188,02 (7 dagen) en 409,67 (14 dagen).

De risicocoëfficiënt wordt berekend op basis van het aantal nieuwe gevallen de voorbije 7 dagen of 14 dagen uitgedrukt per 100.000 inwoners 

Vanaf 20,01 wordt er gesproken van overschrijding van de risicogrens (7 dagen);

Vanaf 50,01 wordt er gesproken van overschrijding van de risicogrens (14 dagen).

De media kondigde reeds enkele algemene versoepelingen aan voor de woonzorgcentra vanaf 8 mei (zie verder). We kijken er, samen met onze bewoners, naar uit om de nieuwe richtlijnen toe te passen. Versoepelen wil ook zeggen dat het risico op besmettingen groter wordt. Verschillende woonzorgcentra kampen intussen opnieuw met een uitbraak. Daarom vragen we extra waakzaamheid en rekenen we erop dat iedereen de maatregelen ter harte neemt.

Heeft u één van de hoofdsymptomen van een Covid-19 infectie (hoest, kortademigheid, geur- of smaakverlies) of twee van de volgende symptomen (keelpijn, koorts, neusverkoudheid, vermoeidheid, misselijkheid, diarree, verwardheid), bescherm uw omgeving en blijf uit voorzorg thuis.


Versoepelingen vanaf 8 mei De minimumvaccinatiegraad voor het toelaten van versoepelingen binnen de voorziening is bereikt (nl. min. 90% bij bewoners en min. 70% bij medewerkers). In overleg met onze coördinerend en raadgevend arts (CRA), directie en staf worden volgende versoepelingen mogelijk gemaakt:

1. Meer geregistreerd bezoek vanaf 8 mei kunnen alle bewoners (eventueel) hun partner én 4 geregistreerde bezoekers ontvangen, wisselbaar om de twee weken. Deze bezoekers dragen steeds het persoonlijk beschermingsmateriaal. Kinderen jonger dan 12, kunnen niet geregistreerd worden als bezoeker.

2. Samen op bezoek komen Er kunnen 2 geregistreerde bezoekers tegelijk op kamerbezoek komen, deze hoeven niet tot hetzelfde samenwonend gezin te behoren.

3.

Bistrowerking

De bistro gaat op dinsdag 11 mei en vrijdag 14 mei open i.f.v. ‘proef’. Op dinsdag 18 mei volgt dan de evaluatie. Wij hopen, mits voldoende aanmelding van vrijwilligers en het strikt naleven van de vooropgestelde richtlijnen Covid-19, onze cafetaria permanent te kunnen openen vanaf woensdag 19 mei.

Vooropgestelde richtlijnen Covid-19 i.f.v. bistrowerking 

Enkel geregistreerde bezoekers kunnen gebruik maken van de bistro;

Maximaal 3 geregistreerde bezoekers + 1 bewoner per tafel;

Voor het betreden van de bistro, worden de handen ontsmet aan de daarvoor voorziene ontsmettingszuil;

Transfer van en naar de bistro gebeurt met mondneusmasker. Het mondneusmasker mag aan tafel uitgedaan worden;

Dranken worden door een vrijwilliger opgenomen aan de tafel, bestelling aan de toog is niet toegelaten;

Geef de vrijwilliger voldoende tijd om, voordat de tafel in gebruik genomen wordt, zowel tafels als stoelen te ontsmetten;

Het verschuiven van stoelen en tafels is niet toegelaten;

De bezoekuren van de bistro worden gerespecteerd nl. 14u30 tot 17u30;

Het terras gaat in deze testfase nog niet open;

Het betreden van de bistro gebeurt enkel via de hoofdingang van de voorziening.


Bezoekregeling Hierbij geven we u een overzicht van onze bezoekregeling. Specifieke vragen of uitzonderingen omtrent de bezoekersregeling kunnen rechtstreeks gesteld worden aan de directie (directie@htw.be of 056/52 17 31).

1)

Bezoek op kamer

Elke bewoner kan, vanaf 8 mei, naast de partner nog vier geregistreerde bezoekers (ouder dan 12 jaar) ontvangen op kamer. Deze bezoekers kunnen om de 2 weken gewisseld worden. De namen van de geregistreerde bezoekers worden doorgegeven aan ons team administratie (aan de infobalie, via secretariaat@htw.be of 056/52.17.40) en gaan in vanaf zaterdag 8 mei. De eerstvolgende wissel is mogelijk op donderdag 20 mei.

De geregistreerde bezoekers kunnen, zonder reservatie, dagelijks in de organisatie aankomen binnen de openingsuren van onze voorziening: -

Aankomst: op weekdagen van 8u – 18u30, in het weekend van 13u30 – 18u.

-

Vertrek: men mag na sluitingsuur de organisatie verlaten via de nachtingang.

Er kunnen maximaal 2 bezoekers tegelijk op bezoek komen, deze hoeven niet langer te behoren tot hetzelfde samenwonend gezin.

Het dragen van een chirurgisch mondneusmasker blijft verplicht voor de bezoeker (m.u.v. de partner), maar nauw knuffelcontact wordt wel toegelaten.

Eten en drinken op de bewonerskamer is niet toegelaten voor bezoekers, uitgezonderd in palliatieve situaties. Bij het consumeren van eten of drinken vragen we wel een afstand van min. 1.5m te bewaren.

Het is niet toegelaten het familielid/de kennis in de gemeenschappelijke leefruimte te bezoeken.

Voor bewoners in de palliatieve levensfase is bezoek altijd onbeperkt mogelijk qua aantal en frequentie (cfr. Richtlijnen Agentschap Zorg en Gezondheid). Naarmate de ernst van de situatie toeneemt, kunnen extra toegevingen worden gedaan (bijv. extra persoon toelaten). Elke situatie wordt afzonderlijk bekeken, vragen kunnen steeds gesteld worden aan de directie, afspraken worden gemaakt met de eerste contactpersoon.


1)

Bezoek in de buitenlucht

Bewoners kunnen de voorziening verlaten. Daarbij gelden de voorwaarden die vastgelegd zijn voor alle burgers. Concreet: 

In de buitenlucht is het toegelaten om met maximaal 10 personen samen te komen, weliswaar op een veilige afstand. Het wordt aanbevolen het aantal personen te beperken.

Een geregistreerde bezoeker mag de bewoner meenemen naar de thuisomgeving, onder de voorwaarde dat het gezin van de geregistreerde bezoeker zich strikt aan de maatregelen houdt. De plannen voor een uitstap dienen minimum 48u op voorhand besproken te worden met het dienst hoofd. Vergeet daarbij niet eventuele maaltijden tijdig te annuleren.

Het dragen van een mondneusmasker blijft sterk aanbevolen.

Bewoners en hun bezoeker kunnen, met dit mooie weer, gebruik maken van de elektrische rolwagenfiets van onze voorziening.

Reserveer de fiets via secretariaat@htw.be, voorlopig enkel mogelijk op weekdagen.

Een eenmalige korte opleiding wordt gegeven door onze kinesiste Fabienne.

Contactpunten worden na gebruik ontsmet.

De fietsbestuurder draagt gedurende de hele uitstap een chirurgisch mondneusmasker.

2) 

Alternatieven

Babbelbox

-

Maximum 2 personen tegelijk, uitzonderingen worden ook hier met de directie besproken;

-

Steeds op afspraak (secretariaat@htw.be);

-

Tijdens het transport naar de babbelbox dragen bewoner en bezoeker(s) een chirurgisch mondneus masker. Eens er werd plaatsgenomen achter de plexiwand, kan het masker worden uitgedaan. Het is belangrijk dat een medewerker de bewoner hierbij begeleidt;

-

De babbelbox voor bewoners van ’t Lindeboomke en Kolleblomme kan niet later gereserveerd worden dan 16u30 (dit doordat het missen van het maaltijdgebeuren onrust bij de bewoners met dementie met zich meebrengt).

Videocall via WhatsApp -

Steeds op afspraak (secretariaat@htw.be)

Het vastleggen van een afspraak babbelbox en/of videocall gebeurt min. 24u op voorhand. Gedurende het weekend kunnen we geen dagelijkse opvolging garanderen. Daarom vragen wij om aanvragen voor het weekend ten laatste op vrijdag tegen 17u aan te vragen. Enkel afspraken die bevestigd worden, zullen kunnen doorgaan.


Vragen, opmerkingen of suggesties We begrijpen dat er bij het lezen van deze briefwisseling vragen, opmerkingen of suggesties kunnen ontstaan. U kan hiermee telefonisch terecht op onderstaande nummers: •

056/52.17.31 (directie – Debbie Janssens);

056/52.17.45 (zorgteam 1 – Isabelle Ryckebosch);

056/52.17.32 (zorgteam 2 – Delfien Wyffels).

Diensthoofd van zorgteam 2, Vanessa Schouteten, is momenteel afwezig t.e.m. 31 mei. Haar taken worden in de mate van het mogelijke overgenomen door Delfien Wyffels.

Vragen kunnen eveneens doorgestuurd worden naar het mailadres van de voorziening via info@htw.be of kunnen mondeling uitgesproken worden bij ieder contactmoment.


Bewonersnieuws Jarig in mei 03/05

Marie-Therese Verhalle

92j

Vestinghe

15/05

Esther Esprit

90j

Kolleblomme

05/05

Chris Vercoutere

55j

Leiemeers

19/05

Geneviève Vasse

94j

Leiemeers

22/05

Denise Holvoet

95j

Vestinghe

23/05

Rosa Deman

88j

Vestinghe

28/05

Maria Vanschoubroek

94j

Kolleblomme

31/05

Jaqueline Sohier

68j

Leiemeers

01/06

Marie Louise Ostyn

89j

Akkerwinde

05/06

Suzanna Vanhuyse

87j

Cortryckpoorte


Vriendschapsnamiddag Wie?

Mieke

Lise

Emma

Stafmedewerker zorg en kwaliteit

Sociaal assistente

Psychologe

Verloop Elke woensdagnamiddag vindt er op één van de afdelingen een vriendschapsnamiddag plaats. De frequentie per leefgroep is bijgevolg 6-wekelijks. De voorbije periode werd de nadruk gelegd op persoonlijke gesprekken. Er werd nagegaan wat de bewoner als het meest waardevol ervaart; een gesprek als groep of een persoonlijk gesprek. De meeste bewoners kiezen voor een individueel gesprek, sommigen wensen in kleine groep samen te zitten omdat ze de mening van anderen graag horen, anderen zien eerder een afwisseling voor ogen. We zullen rekening houden met ieders wensen.

Thema’s 

Persoonlijke wensen

Sommige bewoners spraken bepaalde activiteiten uit die ze graag eens zouden doen. Dit werd doorgegeven aan de leefgroepverantwoordelijke/animator. 

Vroegtijdige zorgplanning

Het is zo dat onze bewoners de kans krijgen een vroegtijdige zorgplanning (VZP) op te stellen, dit samen met de referenten rond dit thema, Katrien Lozie en Jella Dooms. Bij cliënten die nog niet over een vroegtijdige zorgplanning beschikken, werd het thema geïntroduceerd en werden Katrien en Jella voorgesteld. 

Opening nieuwe fitnessruimte

Er werd verteld aan de bewoners dat onze fitness officieel geopend is. Fabienne, Stan en vrijwilliger Mano verzorgen de begeleiding. 

Opening nieuw Kwizien

Op hetzelfde moment opende ook het nieuw Kwizien. Hier zullen bewoners in kleine groep worden uitgenodigd om heerlijk te kokkerellen!


Buitenactiviteiten

Er werd bij de bewoners reclame gemaakt met enkele leuke buitenactiviteiten, zijnde de wandelroute (n.a.v. de week van de valpreventie) en de rolwagenfiets. Sommige bewoners geven aan dat ze dit leuke initiatieven vinden, maar dat ze hun familie niet te vaak tot last willen zijn om begeleiding te vragen voor dergelijke dingen. 

Algemene tevredenheid

Algemeen wordt aangegeven dat het echt tijd wordt dat Covid uit ons leven verdwijnt. Het is wel fijn dat er hoop in het vooruitzicht ligt, maar sommige bewoners ervaren toch wel meer eenzaamheid. Een aantal bewoners klagen van pijnen, vooral aanhoudende pijn zorgt ervoor dat ze zich nooit helemaal gelukkig kunnen voelen.

Volgende data vriendschapsnamiddag: 

Woensdag 28 april: Cortryckpoorte

Woensdag 5 mei: ‘t Lindeboomke

Woensdag 12 mei: Leiemeers

Woensdag 19 mei: Akkerwinde

Woensdag 26 mei: Vestinghe

Woensdag 2 juni: Kolleblomme


Kalendernieuws 1 Mei - Dag van de Arbeid 4 Mei - Wereldastmadag 9 Mei - Moederdag 12 Mei - Internationale dag van de verpleegkunde 13 Mei - O.H. Hemelvaart 23 Mei - Pinksteren 24 Mei - Pinkstermaandag 26 Mei -Wereld MS-dag


VALPREVENTIE TIPS


Pastoraal Overlijdensberichten Mevrouw

Irène Deceuninck Geboren te Menen 31/12/1919 Overleden te Menen 03/04/2021

Mevrouw

Cecile Dilis Weduwe van de heer Régis Van Raes Geboren te Menen 14/07/1931 Overleden te Menen 05/04/2021

Meneer

Roger Decan Weduwnaar van mevrouw Jeanne Marie Ravaut Geboren te Menen 27/11/1920 Overleden te Menen 08/04/2021

Mevrouw

Cecile Quatanne Weduwe van de heer Georges Simpelaere Geboren te Geluwe 20/11/1936 Overleden te Menen 10/04/2021


Meimaand, Mariamaand

Wees gegroet, Maria.

Meisje op de drempel van het leven, Bemind, verloofd. Gods woord tot jou: Mag mijn liefde mens worden in jou?

Mij geschiede naar uw woord, Heb jij gezegd.

Wees gegroet, Maria. Je stond bij het kruis waarop Hij stierf. Ziedaar uw zoon, zei Hij, Kijkend naar Johannes, naar ons. Men legde zijn dode lichaam in je schoot. Jij, moeder van het geloof, Werd moeder van de kerk. Wees gegroet, Maria Bid voor ons.

Opbrengst broederlijk delen HTW: 450 euro. Een deel gaat naar een project van broedelijk delen. Het ander deel gaat naar het project van Fabienne (kinésiste) in Burkina Faso. Dank voor jullie bijdrage, Katrien


Animatie

‘t LINDEBOOMKE

Lieve Lezers van A Popos,

Alweer een maand voorbij, wat vliegt de tijd! We mogen ons gelukkig prijzen, want de zon kwam al eens meer tevoorschijn in april! Hopelijk zijn de weergoden ons in mei ook goed gezind en kunnen we met warmer weer gezellig buiten zitten. April was een welbewogen maand met tal van activiteiten. We bewogen op muziek, lieten ons eens lekker verwennen met een handverzorging, draaiden aan het rad, mikten met balletjes in bekers en haalden ons creatieve zelf naar boven. We hebben ook heerlijk gekookt en gesmikkeld, dat mag niet ontbreken hé! De liefde van onze bewoners gaat nu eenmaal ook door de maag (of zoals Henri het zou zeggen: “lekker fijn, het kon niet beter zijn”)! We namen ook afscheid van Lou (die nu aan het genieten is van haar welverdiend pensioen) met een ontbijt om duimen en vingers van af te likken. Verse chocolademelk, heerlijke koffiekoeken, … het heeft ons gesmaakt! Mei heeft voor ons ook heel wat in petto! We gaan uiteraard Moederdag vieren, zullen onze dansbenen uit de kast halen, zorgen voor mooie bloemstukjes, gaan genieten van DE seizoenstopper: “aardbeien”, halen naald en draad boven, zullen leuke spellen spelen,… en nog zoveel meer!

Zo lieve mensen. Dat was het weer voor deze maand. Geniet van de foto’s en tot binnenkort!

Lisa


Verse lentesalade maken


Sjoelbakken

Lente drink


Ochtendgymnastiek


Cinéma


Waterpong


Puntenrad


Ontbijt Lou


Gezond gerecht Havermoutpannenkoek met vers fruit


Gangspelen


Bewoner van t’Lindeboomke in de kijker Onze 1ste bewoner die we in de schijnwerpers mogen zetten is Baston Yolande, beter gekend als Zuster Yo. Ze is geboren in Menen op 29/11/1926 Zuster Yo verblijft al een tijdje bij ons op het Lindeboomke. Zo konden we bij onze gezellige koffiemomenten al een stukje geschiedenis van haar ontluiken. Onderandere heeft ze op 19 jarige leeftijd haar roeping gevolgd en in het klooster getreden, om haar geloftes aan God af te leggen. Dit was het klooster Sint-Joris in Menen. Na een tijdje heeft ze regentaat gevolgd te Brugge om les te kunnen geven in het secundair onderwijs. Ze gaf les in Nederlands en Frans in de Sint-Joris school te Menen. Nog een leuk weetje is dat haar vroegere kloosternaam Zuster Wilfrieda was, maar met het concilie in 1965 mochten ze kiezen tussen hun echte naam of hun kloosternaam. Ze koos voor haar eigen naam, Zuster Yo. Tussen het lesgeven en haar werk in het klooster, vulde ze haar tijd met het schrijven van poëzie. Zo heeft ze veel van haar gedichtjes gebundeld.

Straatlantaarn Een lampion speelt solo… Regendraden dansen Op gebroken glas. De paal met dubbel voorhoofd Rekt haar donkerelijn Van blinkend streepasfalt…

Er vliegen vogelcirkels Groene arabesken Rond het kantlend licht. Een wachter van de herfstnacht Bange silhouet Voor wenend straatballet.

Yolande Baston


Animatie KOLLEBLOMME

Het kolleblomistje Over het wel en wee van de leefgroep Kolleblomme Dag allemaal, Meimaand… maand van vele feestdagen. 1 mei: feest van de arbeid, 9 mei: Moederdag. Op de tweede zondag van mei worden de moeders in de bloemetjes gezet of één dagje extra in de watten gelegd. Dit willen we hier in Huize Ter Walle ook niet ongemerkt laten voorbijgaan. Jullie worden allemaal uitgenodigd op 6 mei in onze nieuwe bistro voor een gezellige, muzikale namiddag onder leiding van Geert Valcke. Dat wordt zeker en vast genieten! 13 mei: O.L.H. hemelvaart, 23 mei: Pinksteren. De meimaand wordt ook wel eens (vroeger wel meer) Mariamaand genoemd. In mei gaan veel mensen op bedevaart, brengen een bezoekje aan de Basiliek in Dadizele en steken een kaarsje aan. Het bijwonen van een Eucharistieviering zal ook dit jaar nog niet lukken.

Hopelijk volgend jaar wel! We hopen dan ook dat de meimaand een mooie, aangename maand mag worden. De natuur, de zon, de mensen… alles herleeft en laat zich van zijn beste kant zien. Heerlijk genieten op het terras van die deugddoende warme zonnestralen, ook hiervan zullen we in de mate van het mogelijke genieten met activiteiten die ook buiten kunnen doorgaan zoals:. onze wafelbak, bloemetjes planten, … Dit zou toch leuk zijn als we deze activiteiten ook buiten kunnen laten doorgaan. Onze kookdag zou dan ook buiten kunnen doorgaan. Het eten dan toch want ons nieuw Kwizien is ook voorzien van een mooi terras. We hebben nog zitdansen, feest van de jarige, en nog veel meer. Je ziet het de maand mei heeft weer heel wat te bieden. Alle activiteiten kun je zien op onze kalender, daarom zou ik zeggen: laten we er samen ten volle van genieten!

Liefs, Carine


Zitdansen


Een gezellig aperitiefje… wat wil een mens nog meer...


Verjaardag Diana

Hiep...hiep...hoera!

Hmm… lekker


Dessertnamiddag… puur verwennerij.


Met grote dank aan onze vrijwilliger Nicole.

Mooi he!


Animatie AKKERWINDE

Akkerwindekes

Eindelijk is het dan zover, de lente is doorgebroken. Ook bij ons voelen die bruisende lente-energie.Tijd om opnieuw plannen te smeden voor de komende maand.

we

stilaan

We staan al een hele stap verder in het covid verhaal. De overkoepelende activiteiten mogen weer doorgaan in de cafetaria en hopelijk kan er vanaf 8 mei daar ook nog eens een glaasje op gedronken worden op ons terras. Laten we maar de zon bestellen! De spelletjesnamiddag in samenwerking met de gaw was een schot in de roos. Blije gezichten en nieuwe vriendschappen. De bloemschiknamiddag samen met Dominique heeft menig kamertje opgefleurd. Zeker voor herhaling vatbaar hoor!

Meimaand is traditiegetrouw ook 'Mariamaand'. Verleden jaar konden we niet naar Dadizele gaan op bedevaart maar dit jaar zouden we met een vijftal bewoners toch eens een bezoekje gaan brengen aan de Basiliek. Voor het moederdagsfeest kunnen we genieten van de mooie klanken die Geert Valcke uit zijn synthesiser tovert. Allen daarheen dus!

Er staat ook een italiaanse week gepland, en nu maar hopen op een grote streep lentezon die ons eens te meer naar buiten zal lokken.

Lieve groeten Mia


Gezelschapspelen cafetaria

Nieuwe bistro


Mooi weer

Bloemschikken


Animatie LEIEMEERS

Voor alle lezers die graag op de hoogte blijven van het reilen en zeilen op Leiemeers hebben we groot nieuws. Ons terras heeft een overkapping gekregen en die is echt zeer mooi en functioneel. Op onze leefgroep zijn meerdere rokers aanwezig en voor deze overkapping hadden ze weinig plaats om te schuilen tijdens slecht weer. Nu mag het al eens goed regenen, onze rokende bewoners zullen er geen last meer van hebben. We zijn allen op Leiemeers zeer tevreden met onze aanwinst.

Voor de rest gaat alles goed en zijn we ook blij dat er al weer eens een overkoepelende activiteit kan plaatsvinden. De fitness wordt door onze bewoners ook sterk geapprecieerd. Als laatste wil ik nog meegeven dat we ook weer gebruik gaan maken van het nieuwe kwizien. We kijken er naar uit om deze nieuwe locatie te verkennen tijdens een lekkere zelfgemaakte maaltijd. We wensen iedereen een leuke meimaand toe!


Animatie CORTRYCKPOORTE & VESTINGHE

Beste lezers van ons favoriete blaadje,

Met de dag schieten de centimeters groen uit de grond, ontvouwen zich bloesems en blaadjes, rolt de lente zich verder uit… Het is een wonder elk jaar weer! In dit seizoen kom ik nauwelijks los van mijn eigen omgeving . Mijn zonnige tuin, het bos, de koolmeesjes, de schitterende blauwe regen, de heerlijke geur van jasmijn. Nee, ik wil geen moment van hun ontluikende schoonheid missen. Met kleine Fiene fiets ik uren lang door bos en hei, dwars doorheen onze pays plats. Grazende schapen, dartelende lammetjes, prachtig bloeiende fruitboomgaarden, de eerste plezierbootjes op de Leie. Ook de molenaar zwaait ons toe, hij heeft er ook helemaal zin in en laat het grote ding draaien dat het leve lust is. Fiene staat op de ladder en ziet het spektakel met grote ogen aan, ze kwebbelt er lustig op los. De molenaar hoort haar glimlachend aan en denkt … “van wie zou ze dat hebben”. En zo genieten we van ons heerlijk momentje samen.

Wat staat er te doen in mei? 

Moederdag, we gaan de mama’s goed verwennen

Mariamaand, wees gegroet Maria, ook een bloemetje voor jou

Bloemenmaand, daar gaan we op de terrasjes van onze afdelingen ons werk van maken


“Linda’s cakecorner” Wat een verwennerij!


Genieten op terras, zalig! Daarna genieten met croques


Paasparty met bezoek van de paashaas en zijn kakelende kip


Tekstje van Marie-Anne Paasfeest ZT2 Het kriebelde al een tijdje om er weer in te vliegen, maar het paasfeest op ZT2 was voor ons hét moment om te herstarten met ons vrijwilligerswerk. Het coronavirus strooide het laatste jaar veel roet in het eten. De goesting om eraan te beginnen was er zowel bij ons als bij de bewoners van Vestinghe en Cortryckpoorte. Iedereen kwam, op zijn “paasbest”, een plaatsje zoeken aan de mooi aangeklede tafels. Er speelde mooie muziek, de bewoners tetterden erop los, er heerste een gezellige drukte. Tot de paashaas himself binnenhuppelde vergezeld van zijn huiskip. De verbaasde blikken van de bewoners waren grappig om te zien. De paashaas vertelde ons dat zijn ‘vel’ in de wasmachine en de droogkast had gezeten, alles was een beetje gekrompen. Hij kwam zelfs een stuk tekort aan zijn benen. Hilariteit alom, iedereen was blij dat hij toch langs gekomen is.

De toon was gezet en toen de paashaas met zijn immer vrolijk kakelende kip begon te dansen, zong en bewoog iedereen vrolijk mee. De ambiance zat erin. Een zakje paaseitjes en een lief woordje maakten iedereen blij. Na de fotoshoot verspreidde zich een geur van vers gebakken pannenkoeken en een potje dampende koffie zich snel door de living. Tot ieders verbazing waren het geen gewone pannenkoeken, maar prachtige paashaaspannenkoeken met vers fruit. Gesmuld dat er werd! De vele repasses bewezen dat het lekker was! Het avondmaal zal ongetwijfeld geen succes meer geweest zijn.

Tot volgend jaar paashaas en paaskip!

Marie-Anne V.

Wellness namiddag


Kwizien-genot, een schot in de roos!


Bloemschiknamiddag, zoveel talent!

Sportdag in de week van de valpreventie, hup hup!


Fruitnamiddag à la Sandra Bekkari, hoe lekker was dat!


Ziezo dat was het alweer. Met een weelde van schitterende foto’s en leuke herinneringen fladderen we de mooie meimaand binnen, neem zeker maar eens een kijkje op ons kalendertje gevuld met leuke lenteactiviteiten! Voor iedereen wat! Geniet ervan!

En zoals je weet

Iedereen altijd van harte welkom!

Liefs,

Dominique


Centrum voor dagverzorging Nieuws uit het CDV Eerste kookdag sinds een jaartje, genieten!

Bospaddenstoelensoep

Mosselen

Banaan-flantaart


Verjaardagsfeesten in Maart!

Lucienne met 81 kaarsjes

Roger Durnez werd 78 jaar

Rosita en Rosette

bliezen beiden een kaarsje meer uit dit jaar, 76 en 81jaar


Genoten van de wandeling en het mooie weer

Crea-activiteit met Cériel


Crea– activiteit met Lieselot, Jeroen en Nele Samen hebben ze het Parkhuis wat kleur gebracht

Ook in het weekend is het hier altijd plezier.


Eten, eten en nog eens eten! Een Croque Monsieur Mmmm


Naar aanleiding van de week van de valpreventie zijn er verschillende activiteiten geweest.

Daar was onze kookactiviteit er ook eentje van! We hebben bospaddestoelensoep gemaakt met voldoende eiwitten, vitamide D en calcium. Ook werd er een wandeling georganiseerd om te zien hoe valveilig Menen is. We hebben een formulier opgemaakt met de veilige en minder veilige zaken die we op onze weg hebben ervaren. Vervolgens hebben we dit opgestuurd naar de burgemeester, zodat het stadsbestuur hiervan op de hoogte is. Maandagnamiddag 20/4 heeft Stan een 8-tal bezoekers leren opstaan indien men zou gevallen zijn. Dinsdag 21/4 was er een activiteit over valveilig schoeisel en hebben we ons eigen schoeisel kritisch bekeken. Wekelijks wordt er in ons activiteitenaanbod een gymnastiek georganiseerd . Want een fit lichaam heeft ook minder kans op valgevaar!

Hier tonen Christiane en Walter(92 jaar) hoe ze van het “vallen” terug recht kunnen komen zonder enige hulp, maar hier wel met begeleiding en uitleg van Stan.

Veel bewegen is dus de boodschap!


Bezoeker in de kijker: Nelly Viane Nelly, hoelang kom jij al naar het CDV? Ik denk dat het al 4 jaar is. Hoe ben je hier terecht gekomen? 7 jaar geleden overleed mijn man. Na 3 jaar alleen te zijn voelde ik me thuis heel eenzaam. Een familielid vroeg me of ik eens zou willen gaan naar het CDV in Marke, om wat tussen de mensen te zitten. Ik heb dat gedaan, maar ik vond het daar niet zo leuk. Mijn schoonzus, Annie Desmet, ging reeds enige tijd naar het CDV in Huize Ter Wall en vroeg me of ik het daar niet eens wou proberen. Ik heb dat gedaan en ik vond het een heel groot verschil. Ik heb me hier vanaf de eerste dag enorm “gejeund” en ben blijven komen. Welke dingen maken het voor jou hier zo goed? Het is hier heel gezellig. De animatie is hier heel leuk en ondertussen heb ik hier al heel wat vrienden gemaakt. Ik heb altijd tussen het volk gezeten. Ik werkte in een textielfabriek en had veel collega’s waarmee ik een leuke tijd heb gehad. Ik ben blij dat ik naar het CDV kan komen om zo weer wat tussen de mensen te kunnen zitten. Aan welke activiteiten doe je het liefst mee? Ik doe eigenlijk met alles mee, want ik vind alle activiteiten hier wel leuk. Het leukst vind ik rollatordans, gezelschapsspelletjes spelen, manillen (als we met 4 zijn) en meegaan op uitstap. Helaas kan dat laatste nu even niet wegens de coronamaatregelen. Sedert begin april is onze fitness open. Denk je daar soms naar toe te gaan? Jazeker! Ik zal er deugd van hebben om wat oefeningen te doen. Het is goed voor mijn lichaam. Het ziet er ook heel mooi en gezellig uit. Er staan verschillende leuke toestellen waarmee ik zou willen oefenen. Doe je soms wat oefeningen om je lichaam in conditie te houden? Ik krijg thuis oefeningen van mijn kinésist. In het CDV doe ik mee aan alle bewegingsactiviteiten zoals: rollatordans, aerobic, tai chi en gymnastiek. In de fitness denk ik dat ik op een leuke manier mijn lichaam nog meer in conditie zal kunnen houden. Ik heb er al een paar toestellen kunnen uitproberen en dat is me goed bevallen. Nelly, het was een fijne babbel. Ik wens je nog veel leuke dagen toe in ons midden!


NIEUWE BEZOEKERS ‘t VERMAAK: - Raepsaet Bernard - Bouckaert Marc JARIGE BEZOEKERS ‘t VERMAAK: 

1 mei

Jozef Margo

81 jaar

1 mei

Maria Vanhauwaert

90 jaar

3 mei

Alain Viaene

79 jaar

16 mei

Jacques Vandendriessche

81 jaar

17 mei

Pierre Dejonckheere

93 jaar

JARIGE BEZOEKERS ‘t PARKHUIS 

15 mei

Maria Theresia Demaiter

89 jaar


Assistentiewoningen Hallo lieve bewoners van de assistentiewoningen, Ik ben eens terug in mijn pen gekropen om een verslag te schrijven nadat Lise dit de laatste maanden gedaan heeft. Ik vond het fijn om jullie terug aangename namiddagen te bezorgen en zeker onze laatste gezelschapsspellennamiddag. Ik had de tafels voorzien van enkele spelen. De ene tafel was voor de liefhebbers van Uno. Een tafel met een paardjesspel voor de bewoners die niet zo graag kaarten. Rummikub voor de kenners, ikzelf heb heel veel bijgeleerd van mijn compagnon Bart. 2 tafels waren voor de kaarters (manillen). Het was een echt plezier om 2 koppels die elkaar nog niet kennen te zien kennis maken via het kaartspel. Het was ook zeer aangenaam dat Mia en de bewoners van Akkerwinde hebben aangesloten bij de activiteit. Het was voor vele een aangename kennismaking en een terugzien van bewoners die vroeger nog in de assistentiewoningen verbleven. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Na de koffie en een ijsje konden we genieten van een frisse pint of frisdrank. Dit hoort erbij. En natuurlijk mogen we onze grote hulp Raymonde niet vergeten, zij zorgde dat iedereen telkens een drankje had en stond nadien in voor de afwas. De bibliotheek was ook open. Het bleek dat enkele bewoners toch fervente lezers zijn. Jean-Pierre was content met het bezoek. We kijken er al naar uit om als het mooi weer is eens terug een wandeling te maken en een terrasje te doen als het allemaal weer kan. Alles komt goed ! Groetjes, Nicole

Op donderdag 22 april zijn we met de bewoners van de assistentiewoningen samengekomen voor een eerste bewonersraad van dit jaar. De bewoners waren talrijk aanwezig. Het was een zeer aangename vergadering met enkele belangrijke puntjes die werden aangehaald door de bewoners, alsook door de directie. Een verslag van deze vergadering wordt in mei bezorgd aan alle bewoners. Een volgende bewonersraad staat ingepland in juni.

Alvast bedankt om zo talrijk aanwezig te zijn! Lise

Activiteiten mei en juni -

6/05: Moederdagsfeest: muzikaal optreden in de polyvalente zaal in het WZC (overkoepelende activiteit)

-

25/05: spelnamiddag: Levensloop (plaats nog te bepalen)


Personeel en vrijwilligers 04/05 Didier Mariacourt 12/05 Marie Anne Vanooteghem

13/05 19/05

Ghyslin Huysentruyt Monique Levecque

5/05

Marleen Decneudt

Leefgroepassistente ZT1

8/05

Ellen Cornet

Zorgkundige ZT2

8/05

Femke Degrande

OAO Zorgkundige ZT2

12/05

Stefaan Lozie

Verpleegkundige mobiele equipe

12/05

Saskia Verdu

Zorgkundige/leefgroepassistente ZT2

12/05

Shihame Azzaoui

Schoonmaak

12/05

Carina Vanmaelsaeke

Keuken

18/05

Yana Wielfaert

Zorgkundige ZT1

18/05

Safia Lahmar

OAO Zorgkundige ZT2

19/05

Inneke Debrabandere

Verpleegkundige Nacht ZT2

25/05

Gerben Vanhoucke

OAO Logistiek ZT2

1/06

Nathalie Verlinde

Kine ZT2

1/06

Nadine Vandorpe

Medewerker administratie

1/06

Annelies De Ruyter

Verpleegkundige nacht ZT1

9/06

Marleen Tubaert

Zorgkundige ZT1

Blomme Cindy - zorgkundige ZT2


Brein training


Oplossing


Profile for htw98

A Propos Mei 2021  

A Propos Mei 2021  

Profile for htw98
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded