{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

A PROPOS

December

2019


Kalendernieuws

3/12

Internationale dag van mensen met een beperking

7/12 8/12

Internationale dag van de burgerluchtvaart 2de adventzondag—Maria-onbevlekt-ontvangenis

10/12

Dag van de mensenrechten—O.L.V. van Loreto 12/12 15/12

22/12 25/12

O.L.V. van Guadalupe 3de adventzondag

4de adventzondag—begin van de astronomische winter HOOGDAG VAN KERSTMIS—Geboorte van de Heer 26/12 29/12

Tweede kerstdag

Feest van de Heilige Familie

31/12

Oudejaarsavond


Bewonersnieuws Gelukkige verjaardag aan… 4/12 10/12 12/12 12/12 22/12 23/12 26/12 26/12 28/12 31/12

Cecile Storms Manuel Noppe Anne Marie Meerschman Ferdinand Cneut Suzanne Bruggeman Antonia Buyse Michel Seynhaeve Rose Anne Platteeuw Marie-Thérèse Lalmand Irène Deceuninck

83 jaar 59 jaar 65 jaar 85 jaar 86 jaar 89 jaar 93 jaar 88 jaar 90 jaar 100 jaar

Leiemeers Leiemeers Leiemeers ‘t Lindeboomke Kolleblomme Kolleblomme Kolleblomme Cortryckpoorte Vestinghe Kolleblomme

Groot nieuws Verheugd stellen wij u voor aan de prachtige

Odile Onze algemeen directeur, Debbie Janssens, is op 18 november bevallen van een knappe dochter. Proficiat Debbie en Yann van alle bewoners en bezoekers!


Vriendschapsnamiddag OKTOBER - NOVEMBER 2019 ZORG Over het algemeen zijn de bewoners erg tevreden over de zorg die ze krijgen in ons huis. Volgende puntjes kwamen aan bod: 

Een aantal bewoners vinden dat ze soms lang moeten wachten vooraleer hun beloproep wordt beantwoord;

Sommige bewoners vinden dat er te veel, onderling, gebabbeld wordt tijdens de zorg in plaats van met de bewoner.

Er wordt gevraagd naar de mogelijkheid om de medicatie op de plateau van het ontbijt te plaatsen. De bewoners geven aan dat ze hun medicatie het liefst nemen voor of tijdens hun ontbijt, met een nog warme koffie.

MAALTIJDEN Onderstaande punten kwamen aan bod wat betreft de maaltijden: 

De bewoners vinden het eten over het algemeen beter;

De groenten zijn een stuk beter dan voordien, bijvoorbeeld het witloof is veel zachter;

Het vlees mag wat malser zijn;

Er werd gekeken voor peper– en zoutvaten op de tafels. Op de meeste afdelingen zijn deze aanwezig, en op een andere afdeling wensen de bewoners nog een aantal extra.

ANIMATIE Voor het grootste deel van de bewoners zijn de activiteiten super! Een aantal geven aan dat ze wat meer ‘activiteiten op maat’ wensen, meer aangepast aan hun persoonlijke interesses. Zo willen ze eens wat meer intellectueel uitgedaagd worden a.d.h.v. een quiz of eens gewoon gezellig samen zijn door een soort praatcafé.

MEDEDELINGEN 

Fruit

Vanaf heden staat er, voor de bewoners, altijd fruit in de leefruimte. Ze mogen steeds een stuk fruit nemen of vragen aan iemand om fruit te halen voor hen. De bewoners vinden dit een goed idee. 

Instellingshond

Onze voorziening staat momenteel op de eerste plaats . We hopen binnenkort nieuws te krijgen!


Huize Ter Walle vzw CIGB is sinds februari 2018 gecertificeerd door Prezo woonzorg. De voorziening draagt cliĂŤntgecentraliseerde en kwaliteitsvolle dienstverlening hoog in het vaandel. Maandelijks verschijnen 3 actiepunten waar wij elke dag naar streven.


Pastoraal


Overlijdensberichten Langzaam vervagen herinneringen Gleden gedachten weg En nam je afscheid van ons Nu nemen wij afscheid van jou.

De heer

Marcel Destailleur Weduwnaar van mevrouw Marcella Moonen Geboren te Halluin-Nord op 16 januari 1924. Van ons heengegaan op 12 november 2019. Marcel verbleef bij ons in Cortryckpoorte.

Mevrouw

Esther Dekyvere Weduwe van de heer Willy Vandoorne Geboren te Kortrijk op 19 april 1929 Overleden op 25 november 2019. Esther verbleef bij ons in Vestinge.


Dementie UITNODIG FAMILIEA D

ING VON

Afbeelding door: www.onthoumens.be


Animatie ‘t LINDEBOOMKE


Animatie KOLLEBLOMME

Het kolleblomistje Over het wel en wee van de leefgroep Kolleblomme

De novembermaand of de seniorenmaand is alweer voorbij gevlogen, we

maakten het gezellig binnenshuis en genoten van de activiteiten die we voor jullie organiseerden. Het hoeft niet altijd de grote sier te zijn om het samen goed te hebben. Ik en ook de vrijwilligers van dienst zien en voelen ook dat het samenzijn, het aanwezig zijn met een luisterend oor, een bemoedigend woord al heel veel voor jullie betekent. De rust die dat brengt in de leefgroep kunnen we jullie enkel aanbieden door de inzet van onze collega’s en de vele hulp van de vrijwilligers. Mijn dank gaat dan ook uit naar iedereen die dagelijks zijn beste beentje voorzet om het voor jullie

zo aangenaam mogelijk te maken. Merci, merci!

Foto’s novembermaand 4 november—opening seniorenmaand


7 november: gezellige oliebollenbak met een leuk muziekuurtje

Mmmm, lekker!


En zingen maar!


13 november: lekkere wentelteefjes

14 november: feestelijke bingo met tal van mooie prijzen

Bedankt aan de vele vrijwilligers voor de begeleiding en lieve hulp van deze activiteit!!!


Slotshow seniorenmaand met optreden Alex & Rudi


Zo, november laten we voor wat het is en zijn klaar om

ook in december het beste van onszelf te geven. Wat hebben we voor jullie in petto?

De Sint op bezoek De Sint en zijn gevolg zijn in ons huis steeds welkome gasten, ze verwennen ons met een bezoekje en veel lekkers.

Kerstsfeer December brengt ons in de feestelijke sfeer van het jaar. Gezelligheid overal, daarom voorzien wij om op 5 december ook onze leefgroep om te toveren met mooie verlichting, kerstboom en zoveel meer. Ik weet dat jullie zullen genieten tijdens het versieren van de leefgroep.

Een kerstwens, een kerstkaartje

Op 10 december houden we de namiddag vrij om jullie bij te staan voor het schrijven van een kerstwens. Op een kaartje naar familie/vrienden die jullie die boodschap toewensen. Ik zorg voor mooie kaartjes en postzegels en jullie voor de adressen van de mensen die jullie een kaartje willen schrijven.


Kerstmarkt in HTW 12 december organiseren we een kerstmarkt in de inkom van ons huis. We toveren de inkomhal om tot een gezelligheid van standjes met de geur van versgebakken wafels, pompoenpannenkoekjes, glühwein, chocomelk en zoveel meer. ‘k Zou zeggen, een echte aanrader dus voor al uw kerstcadeaus, kerstbloemstuk, decoratie voor kerst enzovoort.

Kerstdiner in stijl Op 17 december hebben we ons jaarlijks kerstfeest in de leefgroep… in stijl dus! We starten om 11u met lekkere hapjes en drankje aan de gezellige lange feesttafel. Daarna het diner met een glaasje wijn en als afsluiter een lekker kerstdessert. Komt het water al in uw mond? Goed zo! Tot dan!

Gezellige en ontroerende kerstfilm We weten al dat jullie genieten van een film en deze kerstfilm zal zeker ook jullie hartje beroeren. 19 december om 14u30 na de koffietafel.

Aperitiefuurtje Michel Seynhaeve wordt op 26 december 93 jaar en dat mag gevierd worden! De familie voorziet voor zowel familie als bewoners een glaasje en een hapje op deze dag. Michel, alvast santé!


Oudejaar… 100-jarige… Feest! Op de laatste dag van het jaar verjaren is toch wel iets speciaals. Dit jaar wordt Irène 100! Dat kunnen we niet zomaar laten passeren, wat dacht je?! Irène Deceuninck ontvangt dan ook om 10u30 het stadsbestuur om te klinken op haar 100ste jaar samen met de familie en bewoners. PROFICIAT, Irène! In de namiddag biedt HTW haar dan ook een gezellige koffietafel met taart aan. Samen met familie maken we er dan ook een gezellige namiddag van. Zo voor de laatste dag van het jaar dat kan wel tellen hé! We sluiten dan de dag af met een feestelijk avondmaal met een glaasje… Zo, verder rest er mij niks dan jullie een aangename, gezellige, warmhartige laatste maand van het jaar toe te wensen en een gezellige kerst!

Vele eindejaarsgroetjes Carine


Animatie AKKERWINDE

Lekker tafelen op Akkerwinde

Het begon al begin deze maand met de heerlijke pannenkoekenbak van Shirley. Op donderdag 21 november hebben we dan op vraag van enkele bewoners uiensoep met beschuit en geraspte kaas gemaakt. Het heeft hen duidelijk gesmaakt want een week later vertelden ze nog “hoe lekker dat het was�. En als kers op de onze en eraan.

kookdag van 28 november met alles erop


Op het menu:

Apero ~

Scampi

~

Rosbief met gestoofde wortels, prinsessenbonen, witlof en kroketten, overgoten met een heerlijke bearnaisesaus. Amai, ik heb onze bewoners zelden zo stil geweten. En smaken dat het deed, alles was zo goed als op. Na de middag hadden ze nog een beetje plaats voor een uitgebreid

dessertbuffet . Iedereen was het er volmondig over eens: het was een lekkere en heel gezellige dag geweest.

Christine


Bingonamiddag

Slotshow seniorenmaand


Bedankt Shirley en Christine voor de fijne activiteiten die jullie verzorgen voor Akkerwinde!


Animatie LEIEMEERS


Diner dansant—-

Leiemeers


Animatie CORTRYCKPOORTE EN VESTINGHE

Beste lezer van ons favoriete blaadje Gezelligheid kent geen tijd, klinkt het gezegde. Maar als er één periode van het jaar is waarin het nu helemaal draait rond gezelligheid, dan is het wel de kersttijd! Kleine vlammetjes flikkeren in de theelichtjes, veel grotere dansen in mijn open haard. Ik zit in ons favoriet plekje in ons bijgebouw. Van hieruit overzie ik zowat het hele huis. Een glas rode wijn bij de hand, dromend van de mooie kerstboom die ik straks ga kiezen in de tuinwinkel in de buurt. Naar jaarlijkse traditie ga ik ook dit jaar weer voor een rode Kerst. Nee, ik kan het niet laten, mooie warmrode bollen, vrolijk lachende kerstfiguurtjes, rood met groen geruite strikken, heerlijk geurende dennenkransen, massa’s rode besjes, etagères vol lekkere kerstkoekjes en vooral, lieve mensen, héél véél lichtjes! Ja, beste lezer, Kerst staat garant voor het pure familiegeluk. Tijd voor elkaar, samen met de kindjes kerstkoekjes bakken, met familie en vrienden genieten van een heerlijke ovenschotel, overgezellige kerstmarktjes, christmas carol singers in hun mooie kostuums stappen zo uit het verleden ons wereldje binnen. Met hun mooie hoge hoeden, geruite broeken en rokken, fluwelen jasjes zingen ze hun mooiste kerstliederen… Een glaasje glühwein, heerlijk geurende eetkraampjes…

Jingle bells, jingle bells, jingle all the way!


Terugblikje op onze mooie momenten samen Kunst op ‘t tweede Zalig! Onze pompoenschilderijtjes en kleurrijke paddestoelen zijn prachtig! Dikke merci aan alle artistieke helpende handen!


Verjaardagsfeest Lucienne & Linda Overheerlijk Linda’s home-baked taarten! We wensen jullie nog veel mooie jaren toe!


We bakten appelbeignets, mmm!


Verjaardagsfeest Albert en Jacqueline Hiep hiep hoera!


Tomatensoep met balletjes!

Heerlijk! ‌vooral die balletjes hÊ!


En we hebben een nieuwe winkeljuffrouw ;-)

Feestelijke opening van ons kerstateljeetje! Activiteiten alom, Mooi hoor!


Country & Westernfeestje Zalig feest! Wat een cowboysfeertje!


Breyghelfeest Zalig om jullie zo te zien smullen en genieten!


Pompoenconfituur voor de kerstmarkt Mooi en vooral lekker!

Kerstkransen Gemaakt in ons creatief ateljeetje. Ja lieve mensen, ons atelier draait op volle toeren! Onze talrijke kerstelfjes zijn goed bezig! De kerstman (-vrouw ;)) mag tevreden zijn !!!


December een tipje van de kerstsluier We starten met een leuke Sinterklaasbingo, krijgen een volkscafeetje met Sintallures en om de Sintgekte af te sluiten, een écht

Sinterklaasavondfeest

met bezoek van de heilige man met zijn twee leukste pieten! Zijn jullie wel allemaal braaf geweest?!

Eens de Sint terug naar Spanje worden de kerstballen van onder het stof gehaald en tooien we ons huis van onder tot boven in kerstsfeer!

Waar ligt

mijn elfenstaf?! Eenmaal we allemaal in de sfeer zijn, genieten we volop. Eerst en vooral van ons kerstfamiliefeest in De Sterre! En zoals jullie weten is iedereen van harte welkom! We gaan er een leuke bedoening van maken! Vervolgens gaan we verder werken in het atelier van onze kerstman: koekjes bakken, chocoladepasta maken, leuke kersttafereeltjes knutselen… om ons de dag erop te laten meevoeren naar de leukste

kerstmarkt van de

streek! Verder gaan we ook nog hoog bezoek krijgen van André Rieu met zijn schitterend symphonica

Home for Christmas.

We gaan ook nog

kerstoliebollen bakken, poffertjes eten, genieten van een heerlijk kerstdiner, verjaardagsfeestjes vieren, volksspelen… voor elk wat wils!


Voila, en zo rest mij enkel nog jullie allen een heel warme en liefdevolle kerstperiode toe te wensen met heel veel gezelligheid en warme mensen om jullie heen!

Lieve bewoners, vrijwilligers, vrienden, familie en collega’s Graag wil ik onze laatste À Propos van het jaar afsluiten met een welgemeend woordje van dank voor jullie fijne medewerking, jullie talrijke opkomst, jullie aanstekelijk enthousiasme, de vele helpende handen, maar vooral, de hartverwarmende vriendschap! Al deze elementen zorgen ervoor dat elke dag fijn is om te werken, maar vooral dat we van ons huis een warme thuis kunnen maken voor iedereen! Dank u wel!

De warmste week Graag laat ik jullie met een warm hart weten dat we op de kerstmarkt met een kraampje zullen staan waar we een aantal van onze home-made spulletjes zullen verkopen voor het goede doel. De winst hiervan gaat integraal naar het kinderkankerfonds! Alvast bedankt!

Warme kerstgroet! Dominique x


Kerstfamiliefeest in de Sterre

Maandag 9 december Prijs all-in 35 euro Afspraak 11u in HTW Iedereen van harte welkom!

Bewoners, familie, vrienden en vrijwilligers! Groetjes Dominique 0472 21 93 54


Assistentiewoningen Hallo Ik ben Aaron. Ik ben 19 jaar (van 1999, dus nog van de vorige eeuw zoals ze zeggen) en ik studeer maatschappelijk werk in de Vives in Kortrijk. Van 4 november tot 20 december loop ik stage op de dienst instroom bij Karien en Lise. Ik heb gekozen voor een stage in Huize ter Walle, omdat ik van mezelf vind dat ik vlot in omgang ben met ouderen en graag met hen omga (en ook omdat ze mijn stage aanvaarden). Daarnaast is het ook niet ver van de deur. Tijdens mijn stage heb ik al veel leuke activiteiten mogen doen. 1 hiervan was de uitstap naar “De Sterre� samen met de bewoners van de assistentiewoningen. We werden daar verwacht rond 11u30. Als starter kregen we een aperitiefje, een lekker glaasje bubbels voor de liefhebbers. Daarna kregen we een hapje, een gefrituurde scampi met een sausje en een toastje met zalmsalade. Het voorgerecht was roodbaarsfilet in een mousselinesaus. Na het wel gesmaakte voorgerecht kregen we een mangosorbet als zakkertje. Eventjes wachten en dan was het tijd voor het hoofdgerecht: Mechelse koekoek met kroketjes en winterse groenten. Om af te sluiten was er taart met koffie. Het was natuurlijk zeer lekker, maar we hadden ook niet anders verwacht. Het was er zeer gezellig en iedere bewoner die mee was, was stuk voor stuk aangenaam. Bedankt aan alle mensen die mee waren en ook bedankt aan de vrijwilligers.

Aaron Broutin (stagiair dienst instroom)


Gelukkige verjaardag 16/12 Georges Maes Rotonde

30/12 Johnny Lazou Benedictinenhof


Centrum voor dagverzorging UITSTAP new Etropal

De uitstap was voor ons een reuzefeest. We waren met maar liefst 36 personen aanwezig van het CDV. We hebben gedanst op de liedjes van Danny Fabry en super lekker gegeten! Dikke merci voor jullie enthousiamse!


Halloweenfeest


Louis in Panama — Colombia Naar jaarlijkse gewoonte ging ik opnieuw een 2-tal weken naar een land in Latijns-Amerika. Dit jaar koos ik ervoor om Panama en een deel van Colombia eens onder de loupe te nemen. Het was voor mij opnieuw een fantastische ervaring! Op de 2de foto zie je het dorpje Jérico. Toen we daar aankwamen waren we verbaasd om overal modder te zien liggen. Blijkbaar was er de nacht voordien een grote modderstroom geweest waardoor er 200 huizen weggespoeld werden en 1000 mensen geëvacueerd moesten worden. Een echt drama! Iedereen in het dorp werkte samen om de schade te beperken.


Jeroen in Los Angeles — Hollywood Begin dit jaar werd ik uitgenodigd door de directrice van mijn dansschool om op dansstage te gaan in Los Angeles in de Verenigde Staten van Amerika. Na lang getwijfel heb ik de beslissing gemaakt om mee te stappen in dit avontuur. En het was prachtig!! Tien dagen lang hebben we met een groep van rond de 30 personen vertoefd in de straten van het bekende Hollywood. De ene helft van de groep was afkomstig van onze dansschool in Moeskroen, de andere helft was afkomstig van verschillende dansscholen uit Frankrijk. Verschillende dansscholen in Hollywood, zoals het welbekende Millennium Dance Complex , hebben hun deuren geopend zodat wij konden genieten van hun danslessen HipHop, Dancehall, Groove,… . Voor mij was het zeker een oogopener want het niveau lag natuurlijk iets hoger dan bij ons. Maar dit gaf me geen weerstand om me niet 100 procent te kunnen geven tijdens het dansen. Naast de danslessen hebben we natuurlijk ook heel wat zaken bezocht, zoals Universal Studios, the Hollywood Sign, Venice Beach, Santa Monica, Beverly Hills, Griffith Observatory, Hollywood Boulevard, … veel te veel om op te noemen.


Bezoeker IN DE KIJKER Julia is een 87-jarige vrouw uit Menen die reeds enkele maanden naar het dagcentrum komt. Ik neem met haar een interview af om haar even in de spotlights te zetten.

Dag Julia! Hoe heb jij het dagcentrum leren kennen? Julia: Voor ik naar het dagcentrum kwam was ik in het ziekenhuis omdat ik wat moest revalideren nadat ik uit mijn bed was gevallen. Voor ik weer naar huis mocht gaan, kwam iemand van de sociale dienst me vragen of ik soms enkele dagen zou willen gaan naar het dagcentrum van Huize Ter Walle. Waarom stelde de sociale dienst dit aan je voor?

Julia: Ik zat anders vele dagen alleen thuis en ik voelde me soms wel eenzaam. Je bent nu thuis alleen. Ben je getrouwd geweest?

Julia: Ja zeker. Ik was getrouwd met Raoul Provost, maar hij is reeds overleden ten gevolge van een zware hartaanval. Hij was net niet in pensioen toen het gebeurde.


Mijn man was Belg en ik was Française. Hij begreep geen frans, maar gelukkig sprak ik wat vaams dialect. Ik woonde bij mijn ouders in Halewijn aan de frontieren en daar sprak met zowel frans, als vlaams. Hoe heb je hem leren kennen? Julia: Op mijn 14de begon ik te werken in de textielfabriek Ovigneur. Toen ik 17 was leerde ik er mijn man kennen. Het was liefde op het eerste gezicht! Ik heb nog leuke herinneringen aan de kleedkamers in de fabriek. (Julia lacht). Later hebben we samen nog gewerkt in textielfabriek ‘Sion’ en in ‘De Westhoek’.

Julia, waar kan je nu nog enorm van genieten? Julia: Als mijn zoon bij me thuis biefstuk met frieten klaarmaakt of als ik bij hem thuis mag konijn met pruimen (met kroketten of frieten) eten. Dat is mijn lievelingseten.

Julia, dank je wel voor dit aangename gesprek! Ik wens je nog veel plezier toe in het dagcentrum en dat je nog veel mag genieten van je lievelingskost! Julia: graag gedaan.

Jarige bezoekers JARIGE BEZOEKERS ‘t VERMAAK: 5 december 2019

Viviane Bernard

73 jaar

12 december 2019

Marie-Madeleine Vansteenkiste

89 jaar

24 december 2019

Monique Sonneville

72 jaar

28 december 2019

Linda Vandenbussche

61 jaar

30 december 2019

Marie-Rosette Ramaut

86 jaar

JARIGE BEZOEKERS ’t PARKHUIS: 9 december 2019

Marie-Theresia Naessens

85 jaar

15 december 2019

Annie De Buck

72 jaar

22 december 2019

Juliana Vanhoutte

69 jaar

We wensen hen een gelukkige verjaardag!


Verjaardagsfeesten november We wensen Bernard Verbeke, Nicole Dewitte en Yvette Vanoutryve een gelukkige verjaardag!


Personeel en vrijwilligers Jarige vrijwilligers 6/12 18/12 21/12 22/12 29/12 31/12

Marc Dejonghe Annemie Vanhaute Jean-Claude Ryckebosch Jules Slos Aline Noyez CĂŠcile Vanhaute

Jarige personeelsleden 1/12 9/12 12/12 14/12 31/12 31/12

Mia Lecointre Marjon Gijswijt Dennis Geryl Majorie Bonnel Kimberley Maertens Julie Vanlangendonck

Animatie Akkerwinde Verpleegkundige ZT2 Technische dienst Medewerkster schoonmaak Zorgkundige ZT1 Zorgkundige ZT2

Welkom‌ Verheugd stellen wij u voor aan de prachtige

Odile

Onze algemeen directeur, Debbie Janssens, is op 18 november bevallen van een knappe dochter. Van harte gefeliciteerd, Debbie en Yann vanwege personeel en vrijwilligers!


Profile for htw98

A PROPOS HTW dec 19  

A PROPOS HTW dec 19  

Profile for htw98
Advertisement