__MAIN_TEXT__

Page 1

Oktober 2016

A PROPOS Jaargang 26


Oktober 2016 Jaargang 26

K

ALENDERNIEUWS

OKTOBER 01/10

Bamis / Internationale Dag van de Ouderen

02/10

27ste zondag door het kerkelijk jaar

04/10

Werelddierendag

05/10

Internationale dag van de leerkracht

07/10

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

09/10

28ste zondag door het kerkelijk jaar—Nationale Ziekendag 9 tot 16 oktober: Week van het Bos—Wereldpostdag

12/10

Wereldreumadag—Dag van de Onthaalouders

15/10

Dag van de Spirituele Zorg

16/10

29ste zondag door het kerkelijk jaar—Wereldvoedseldag

17/10

Werelddag van Verzet tegen extreme Armoede

19/10

Dag van de Verzorgenden

20/10

Dag tegen Kanker

21/10

Dag van de Jeugdbeweging

23/10

Missiezondag

24/10

Dag van de Verenigde Naties

30/10

31ste zondag door het kerkelijk jaar

2


P

Oktober 2016 Jaargang 26

astoraal verhaal

Dankbaar afscheid van de heer

Dankbaar afscheid van mevrouw

Dankbaar afscheid van

Ivan Moerkerke

Julienne Delbaere

Norbert Verhaeghe

Geboren op 11 juni 1957 en overleden op 6 augustus 2016

Echtgenoot van mevrouw Joanna Windels Geboren op 12 mei 1931 en overleden op 27 augustus 2016

Ivan is de zoon van Laurette Descamps. Zij woont in het Benedictinenhof.

Dankbaar afscheid van de heer

Jules Pype

de heer

Weduwe van de heer Joseph Wittebroodt (+ 1998) Geboren op 7 april 1923 en overleden op 24 augustus 2016 Julienne verbleef bij ons in Cortyckpoortre

Zijn vrouw Joanna verblijft bij ons in Kolleblomme, zijn schoondochter Anneke Vanheede werkt bij ons in de keuken.

Dankbaar afscheid van de heer

Roland Vanbelle Geboren op 17 september 1940 en overleden op 22 september 2016

Weduwnaar van mevrouw Henriette Vanhaelewijn (+2015) Geboren op 15 maart 1924 en overleden op 30 augustus 2016 Jules verbleef bij ons in Kolleblomme

Dankbaar afscheid van de heer

Noël Bruneel Geboren op 9 december 1934 en overleden op 3 september 2016 Noël verbleef bij ons in het zorghotel.

We wensen vrienden en familie heel veel

sterkte toe. Moge de mooie herinneringen een troost zijn in dit verdriet.

Roland verbleef bij ons in ‘t Lindeboomke.

Dankbaar afscheid van de heer

Johny Descheemaeker Echtgenoot van mevrouw Jocelyne Verfaillie Geboren op 26 november 1938 en overleden op 2 oktober 2016 Johny verbleef bij ons in kortverblijf

3


14 oktober: Handoplegging en ziekenzalving tijdens de eucharistieviering Iemand de handen opleggen is een teken van zorg en genegenheid, van bescherming en liefde. Het is een menselijk gebaar waarmee wij willen zeggen: ik ben er voor u, ik neem u onder mijn bescherming. Zo neemt God u ook onder zijn blijvende hoede. Iemand zalven op het voorhoofd met een klein beetje olie is een teken dat God ons wil tonen dat Hij onze pijn wil verzachten, dat Hij ons wil sterken, dat Hij om ons bezorgd is.


O

Oktober 2016 Jaargang 26

nthou mens

Verouderen is een natuurlijk proces. Dementie is daarbij geen opzichzelfstaande ziekte, maar een combinatie van verschillende verschijnselen: geheugenstoornissen, verwardheid, verminderde oriĂŤntatie en verminderde zelfredzaamheid. We spreken niet over dementen of dement zijn, maar wel over personen of mensen met dementie. In ons huis wonen mensen met dementie in de leefgroepen Lindeboomke en Kolleblomme. De leefgroep Lindeboomke is een beschermende afdeling. We vergeten de dementie maar onthouden de mens omdat die belangrijker is!

5


B

Oktober 2016 Jaargang 26 EWONERSNIEUWS

Kolleblomme (ZT1) 

Albert Six

20 oktober

97 jaar

17 oktober

79 jaar

Leiemeers (ZT2) 

Marie-Louise Lux

Vestinge (ZT2) 

Robert Deschepper

10 oktober

86 jaar

Maria Pattyn

24 oktober

93 jaar

19 oktober

82 jaar

Cortryckpoorte (ZT2) 

Ivette Ramon

6


Graag willen wij alle vrijwilligers en medewerkers bedanken voor alle hulp voor, tijdens en na ons jaarlijks ontbijtbuffet. Ook dank je wel voor de talrijke opkomst, de gulle deelname aan de tombola en de vele sponsoring.

Tot volgend jaar! Team animatie


S

Oktober 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ANIMATOREN ‘t Lindeboomke

ZT1

Op ‘t Lindeboomke hadden wij sinds enkele maanden een speciaal verzoek van iemand die onze hartverwarmende leefgroep wilde bijstaan, ondersteunen, kortom iemand die erbij wilde horen, maar dat vraagt enige organisatie. Op 12 september was het zover, met een of boerenfeest werd

officieel welkom geheten.

Met de nodige aandacht kreeg ons Olivia haar plaats en werd meteen ook als mascotte aangeduid. Het feest zelf begon al in de matinée met een aperitief en toastjes die vers uit de handen van onmisbare vrijwilligers waren klaargemaakt en gesmaakt werden door alle aanwezigen.

9


Op toastjes en aperitief alleen kan men niet teren en over de middag werd een uitgebreid

aangeboden. Hongerige magen, glunderen-

de ogen en een rust aan de feesttafel deed vermoeden dat het heerlijk was. Na de nodige middagrust werd het feest nog even doorgetrokken met stukjes gebak, taart en koffie. Een tevredenheid op de gezichten van onze bewoners, niet te min een succes voor de inrichtende improviserende dames , en ons Olivia bleef er ondanks alle feestvreugde heel bescheiden bij .


Op dinsdag 13 september zijn we met enkele bewoners van het lindeboomke gaan wandelen. Het was warm en mooi weer, ideaal wandelweer dus! We hebben langs de ‘oude leie’ gewandeld tot aan het zwembad en dan zijn we via de Leie teruggekomen. Omdat we dorst begonnen te krijgen, zijn we op de markt nog ‘ene gaan drinken’. We hebben genoten van een drankje op een terras. Daarna zijn we dan terug richting HTW gekomen.


26 - 27 aug 2016

Met kolleblomme, akkerwinde, lindeboomke en leiemeers is dit net hetzelfde. Al van vroeg in de morgen was zo hier en daar wat geschoffel, een switch, rolwagens werden gestald aan de laadbak en koffers werden gestapeld om ingeladen te worden en mee te reizen voor een 2-daagse aan onze mooiste, charmantste badstad, rijk aan statige villa's, herenhuizen waar het heden je even laat dagdromen over de finesse, glamour en het rijke vergane verleden uit de glorietijd van de beau- monde, De Haan. Met HTW naar zee betekent in volle zin: avontuur, gezonde inspanning, benieuwd naar wat komen zal! Zo gauw wij gesetteld zaten in de wagen bracht een positieve sfeer en het goede weer ons al in een drijvende stimulans om erin te vliegen (figuurlijk dan).


Na een rustig aangenaam ritje werden wij verwelkomd op ons nu reeds vertrouwde vakantiestekje (zeelinde) door de immer lachende goedgemutste personeelsleden van dienst. Een stevige maaltijd, dessert en bijhorende drank deed ons innerlijk aansterken om te gaan flaneren langsheen de druk bezette zeedijk van Le Coq.

Even afwijken naar het centrum met halte aan het tramstation werden wij na het koelbloedig optreden en op aanraden van een vrijwillige verpleegkundige genoodzaakt een plaatselijke arts te bezoeken, uiteindelijk is alles binnen de perken gebleven. De vertrouwde begeleiding en bewoners weten al langer dat na het diner een verrassing op de loer ligt. De neuzen voelden nogal jeukerig aan, maar naar beroepsgeheim werd alles verzwegen tot op het moment zelf. Alle aanwezigen werden gekatapulteerd en ondergedompeld in een amusement met een groep die ontstaan is door jarenlange samenwerking. Met Gri-jo-lo is Grijolo geboren en deden de show alle eer aan. Met muziek, dans, grapjes, creativiteit, spontaniteit, spel en ontspanning sprak iedereen vol lof over een geslaagde animatieavond met amuzee en Grijolo.


Tevreden is iedereen en met hoge nood aan rust de nacht ingedoken om een schoonsheidsslaapje aan te vangen. Al vroeg kraaide de haan, alle goeie mutsen ( gezien het warme weer waren het petjes ) werden opgezet en onze intensieve arbeid kon beginnen, het verzorgen van onze bewoners verliep met de glimlach en werd gehanteerd met de spontaniteit door het teamwerk. Hongerige magen werden gestild met het heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet dat door allen werd gesmaakt. Iedereen goed aangesterkt besloten wij om ons niet op glad ijs maar naar het strand te begeven en de kans te bieden aan onze bewoners om even met aangepast vervoer de zee in te gaan, wat een beleving.


Tijd is kostbaar net zozeer als leven en beleven en daar werd op onze 2daagse gretig op ingespeeld. Het geluk, de tevredenheid, de gelaatsuitdrukking op de gezichten van onze bewoners en begeleiders was zichtbaar te merken en zo ja zoals de zji wegtrekt en wĂŠrekomt, trekt dat ook bij ons om terug te keren naar onze habitat, HTW. Niet alles kan even vlekkeloos verlopen, zo hier en daar wat chaos, uiteindelijk was niemand vergeten, alle bagage was mee en iedereen is veilig en wel terug in HTW huisje weltevree , daar werden wij opgewacht door een groep van vrijwilligers dat de door hen klaargemaakte broodjes voortreffelijk geserveerd, vlotjes werden verorberd. Een superdank! Uiteindelijk konden wij afronden en afsluiten met een dikke merci en een pluim voor iedereen die het alweer mogelijk heeft gemaakt om er een super- onvergetelijk weekend van te maken,


S

Oktober 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ANIMATOREN Kolleblomme

ZT1

Ons maandelijks rubriekje over het wel en wee op de leefgroep Beste lezers van à propos De zwoele zomerdagen zijn voorbij. Het was warm, het was heet en zo kunnen we ook spreken van een warme nazomer die nu stilaan in de herfst transformeert. De natuur bereidt zich langzaam voor op haar winterslaap. De dagen worden flink wat korter en frisser en op de laatste zondag van de maand gaan we over op de wintertijd. Een uurtje langer slapen, heerlijk! Binnen kan het nu best gezellig zijn, luisterend naar het suizen van de wind, een kopje thee of koffie, een heerlijk glaasje rode wijn… zo vertelt de activiteitenkalender ons dat er ook binnenshuis heel wat op het programma staat. Wij zorgen er alvast voor dat u zich niet kunt vervelen. Samen kunt u genieten van één van de volgende activiteiten. Na onze meer dan geslaagde tweedaagse aan zee komen we nog eens allemaal samen op 4 oktober om op groot scherm na te genieten van de mooie foto’s die we maakten op onze uitstap. Op deze gelegenheid willen we ook nog eens alle begeleiders op gepaste manier bedanken, want zonder jullie konden we deze uitstap niet realiseren. De heerlijke geur van verse soep zal zich ook weer eens op de leefgroep verspreiden, want we maken op 6 oktober een lekker herfstsoepje, zalig! We hebben ook de firma Latoschoenen terug op bezoek, op de tonen en muziek van ‘Le grand Julot’ kunnen jullie schoenen aanpassen en eventueel aankopen, wat een luxe! 16


Verder hebben we nog heel veel gezellige activiteiten: oliebollenbak, bingo, spel en huis, de kleuters, bloemstukjes maken, verjaardagsfeest en we sluiten de maand af met een avondactiviteit. We maken voor jullie de geliefde klakkaards klaar, smakelijk! Zien jullie dat zitten? Wij alvast wel! Ik wil jullie nog enkele data meegeven voor de seniorenmaand, kwestie van op tijd te weten en af te spreken met de familie. 3 november: opening seniorenmaand in de leefgroep 7 november: huisdierennamiddag met een drankje en een hapje 8 november: decostyle, modeshow in de polyvalente zaal, ook familie van harte welkom! 21 november: Dimiclowns op bezoek. 24 november: shoppingbezoek Kuurne met middagmaal, ook familie is van harte welkom op deze uitstap. 29 november: slotshow seniorenmaand in de polyvalente zaal. We blikken nog even terug op de voorbije maand met de volgende mooie beelden. Grote dank aan alle vrijwillige hulp dat we daarbij kregen, merci!

4 augustus: avondactiviteit: retro koude schotel maken


8 augustus: wafelbak voor de jarigen, mmm!

26 en 27 augustus: onze tweedaagse naar De Haan


5 september: feest voor sr. Jo “70 jaar kloosterzuster”

8 september: onze gezellige kookdag in ‘t kwizien met enkele bewoners van Kolleblomme


12 september: traktaat van onze 99-jarige bewoner Godelieve met aansluitend een muziekuurtje.


15 september: onze eerste kleuterturnen van het nieuwe schooljaar.

Gezellige herfstgroetjes!

Carine


S

Oktober2016 2016 Jaargang Jaargang2626 Oktober

PITS JE OREN VOOR

DE

ZT1

ANIMATOREN Akkerwinde

HET LEVEN ZOALS HET IS............OP AKKERWINDE Oktober: de laatste appels en peren vallen van de bomen. De bladeren maken zich los van de takken. De dagen beginnen te korten. De natuur verandert van kleur: ze wordt oker, geel, bruin en stilaan kaal. De veranderende seizoenen zorgen voor mooie momenten die we intens beleven. We mogen tot op heden nog altijd een prachtige nazomer beleven.

23


GENIETEN dragen we op akkerwinde hoog in de vaandel! Om te beginnen "à la française". Iedereen "with a touch of french". Franse boerkes, franse vlaggen, de 'Tour Eiffel' op tafel. Héél lekkere kaas, broodjes en wijn en veel leute en plezier! Een prachtige avond!


We zijn ook met Hubert en ThÊrèse naar zee geweest. Zij kunnen het beamen, het was een topweekendje. Op 4 oktober komen we samen met onze 'zeegangers' om alle mooie foto's te bekijken.


Met het mooie weer zijn we ook op stap geweest. Wandelen langs de leie en in de capitainerie genieten van een overheerlijke coupe ijs, op het terras met zicht op de jachthaven. We waanden ons in Saint-Tropez! Hierbij een grote merci aan Nicole, Lena,Christine,Kristien en Lieve voor de begeleiding.


Onze zomerse bingonamiddag

zat vol verrassingen, er zijn heel

mooie cadeautjes uitgedeeld en we hebben heel wat afgelachen..


Onze jarigen van de afgelopen maanden waren Clara en Marie-JosĂŠ. Dit hebben we op stijlvolle wijze gevierd. Een lekker stukje taart met een glaasje bubbels, veel zon en plezier!


Ook onze uitstap naar het provinciaal domein 'Bergelen' in Gullegem was een schot in de roos. Prachtige natuurwandeling, de grootste hitte was weg en we konden genieten van een lekker aperitiefje met een croque op het terras. Hierbij ook een welgemeende dank u wel aan onze vrijwilligers Tine, Julien,Chris, Kristien, Pol en Erwig voor het vervoer. Jullie maken telkens onze dag compleet!

We vertrokken met een aantal bewoners en vrijwilligers naar het provinciedomein ‘Bergelen’ te Gullegem. Vol verwachting kwamen we aan de gerestaureerde hoeve aan en de zonnige dag bracht ons eerst binnenin naar de moderne en gezellige ruimte waar we eerst een drankje benuttigden. Daarna wandelen we door het stukje natuur die ons van het cafetaria tot aan de Bergelenpunt bracht met er doorheen de Heulebeek. Aan de ingangen van het bos bemerkten we de woudgeesten of totempalen die prachtig uit de boomstammen waren gesculpteerd. Het speelbos met de natuurlijke spelaanleidingen zoals een labyrint, wilgenhutten en een doolhof waren fantastisch. Halverwege zagen we het beschermd monument De Meiboom, dit is een groot ijzeren kruis met rondom 6 lindebomen. Toch bemerkten we de eerste tekens dat de herfst in aantocht was maar de volkleurige bladeren van de bomen, de enorme varens, de beukennootjes die al aan het afvallen waren juist waar we onze smaakpapillen aan het testen, de groene kastanjebolsters die in de graskanten lagen, de frisse najaarsgeur en niet te missen het vogelgezang. Hierna konden we nog wat genieten van het zonnetje op het groot terras waar we het wat verder gelegen mooi speelpleintje zagen middenin een grote zandput.


Het avontuurlijk speelterrein voor de kleuters is aangelegd met allerlei houten speeltuigen zoals een tractor, schommels, klimrekken, hoge uitkijktoren... Het was tijd voor onze aperitief die dan gevolgd werd door een lekkere croque monsieur garni met nog een drankje. Onze timing was perfect, de regendruppels kwamen er juist aan als we huiswaarts moesten keren. Onze onmisbare lieve vrijwilligers brachten de tevreden bewoners terug naar ons woon-en zorgcentrum, aan de ingang hoorde ik iemand nog even zeggen “het was amusant, jammer dat de regen er kwam, ik had wel nog één uurtje willen blijven” Dan mag je zeggen dat het een prachtige dag geweest, maar toch jammer voor de thuisblijvers want ze hebben wat gemist! Kristien

Septembermaand is ook de startmaand van onze terugkerende activiteiten zoals onze naai-, en spelnamiddag. Naar aanleiding van de tweemaandelijkse toffe maandagnamiddagen had ik graag mijn vrijwilligers Lieve, Christine,Bettina , Shirley en Kristien bedankt. We vormen een hechte groep en dit voelt aan als 'thuiskomen'. Dikke, dikke merci aan allemaal!


Aperitief– en quiznamiddag

Wellness


Uiteten le Gaillard


Confituur maken

Crea


Wandeling

En zo tuimelen we stilletjesaan de oktobermaand binnen. We zullen onze living in herfstsfeer dompelen en mooie bloemstukjes maken. De pompoenmaand levert uitstekende materialen hiervoor. Van pompoenen gesproken, we maken ons jaarlijks pompoensoepje met een herfsthapje. We maken een reis naar het 'oktoberfest' en wagen ons nog eens aan een 'shopping day'. Een lekkere maaltijd in de 'intermezzo' in Kuurne en daarna flaneren langs de mooie winkels, met voor de liefhebbers ook een bezoekje aan 'Albert Heijn', altijd weer eens leuk om inkopen te kunnen doen. Voor het overige zal oktober ook de terugkerende activiteiten bevatten, neem maar eens een kijkje in de kalender. Zo, mijn verhaaltje is geschreven, aan jullie om te genieten van de activiteiten! Ik beloof alleszins mijn best te doen!

Dikke ' pom(z)oenen' Liefs Mie


S

Oktober 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ZT2

ANIMATOREN Leiemeers


S

Oktober 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ZT2

ANIMATOREN

Vestinge en Cortryckpoorte ~ Indian Summer ~

Je gelooft het of niet, maar terwijl ik hier mijn woordje zit te schrijven, klinkt door de luidsprekers van mijn radio het liedje “’t is weer voorbij die mooie zomer”. Ja, beste mensen, het was me het zomertje wel. Mij hoor je niet klagen! Een weliswaar twijfelende start, maar wat een schitterende finale. We hebben er met z’n allen van genoten: onze talrijke geslaagde uitstapjes, de zalige zomerse evenementen aan ons buitenverblijf, zalig! De zon maakt overuren, -dagen, -weken aan één stuk door. Met hoog zomerse temperaturen waanden we ons in het verre zuiden en ja, lieve lezers, we werden verwend met talrijke zomerse heerlijkheden.

~De zomer was zalig! ~ En toch ondanks de mooie nazomer voelen we dat de herfst komt piepen. In de tuin krioelt het van de spinnenwebben, de bomen kleuren oranjerood, de blozende appeltjes aan mijn malusboom, mijn pompoenen her en der. In deze periode van het jaar neemt de natuur een prachtig klerenpalet aan. En stilletjes, heel stilletjes verlang ik naar de gezelligheid van de komende maanden. De theelichtjes en zachte plaids worden uit de manden gehaald. Mijn atelier gebruiksklaar gezet en we krijgen er zin in! De warme gezellige avonden samen met familie en vrienden, bij de open haard, een lekker glaasje wijn…

~De herfst ~


Gezellig terugmijmeren naar de mooie zomerse momenten Hawaiiaans zomerfestival

Brusselse wafelbak


Snoepreisje naar Frankrijk

We waanden ons aan “Le port de Saint-Tropez�!

Lekker verfrissend!

Dame blanche op terras


Wellness op terras

Tweedaagse aan zee

Het mooiste plekje van onze Belgische kust! Het was zalig! Zon, zee, strand, flaneren langs de mooie witte huisjes, terrasjes doen, een flinke portie gastronomie, ons superleuk hotel en vooral het gezelschap, wat een leuke bende vrolijke vrienden! Onze reporter ter plaatse schreef voor jullie een mooi artikel, geniet er van!

Op naar De Haan aan zee….

1 september… geen eerste schooldag voor de bewoners van ‘t 2 de maar wel de langverwachte tweedaagse naar De Haan. Een enorme bedrijvigheid van vroeg in de ochtend verraadt enige vorm van zenuwachtigheid, vooral bij de bewoners, maar alles is goed geregeld en voorbereid door Dominique en zo verloopt het vertrek op ‘wieltjes’. De wegeniswerken op de A19 zorgen voor een beetje vertraging maar we laten ons vakantiehumeur niet bederven en zoeken een andere weg, alle wagens komen uiteindelijk vlot ter plaatse aan. Na het vlug uitladen van de bagage wordt de eerste zeelucht opgesnoven. En of dat deugd doet…Een heerlijk aperitiefje op een terras maakt de aankomst af.


Het middagmaal in hotel Zeelinde wordt door iedereen gesmaakt en na een korte siësta, een hazentukje, is het tijd voor een deugddoende wandeling door de prachtige villawijken die De Haan rijk is. Er wordt gedagdroomd bij enkele statige villa’s die ‘Te Koop’ staan, maar de gedachte aan zoveel kuiswerk zet ons met onze twee voetjes weer op de grond. We vereren Einstein met een bezoekje en nemen uiteraard de tijd voor wat leuke kiekjes… het weer zit mee, het is zalig wandelen en we genieten met volle teugen van de ‘Indian Summer’ . Als het warm is moet je veel drinken horen we altijd en zo wordt de namiddag afgerond met een fris drankje. We mogen plaatsnemen op het terras van tearoom Beaufort waar, speciaal voor ons, een deel van het terras wordt voorbehouden. Pico bello en duim omhoog! De opfrisbeurt slaan we over en we genieten zolang mogelijk van de zon, de zee, de winkeltjes en het flaneren op de dijk, hoedjes en zonnecrème in de aanslag.


Voor het avondmaal in tearoom Mano nestelen we ons in de veranda; de avonden zijn al wat frisser in de maand september en niet meer zo aangenaam om buiten te eten… Tijdens het aperitief komen de tongen los en komen er heel wat anekdotes boven. Een gezellige bedoening terwijl er gesmuld wordt van een croque monsieur of een slaatje tonijn of een spaghetti. De avond sluiten we af met een slaapmutske en een knabbel in de bar van het hotel met als apotheose een formidabele act door alle vrijwilligers. In streepjes shirt dansen ze op de tonen van ‘Sofia’ van Alvaro Soler. De bewoners genieten, wiegen mee en klappen in de handen, de ambiance zit er goed in en al snel wordt duidelijk dat dit mooie lied ‘dé zomerhit ‘ is van ons verblijf aan zee. De vermoeidheid begint nu wel zijn tol te eisen en één voor één zoeken de bewoners hun bedje op, hopend op een goede nachtrust… De morgenstond heeft goud in de mond zegt het spreekwoord; na een verkwikkende nachtrust ontmoeten we elkaar aan het ontbijtbuffet. Een ontbijt met alles erop en eraan, je kan ervan op aan dat er gesmuld wordt. Het mini-dierenparkje op het einde van de ochtendwandeling verwacht je niet echt in een kustgemeente. De bankjes aan de rand zorgen voor een aangenaam rust- en keuvelmoment. Hilariteit alom toen we het vreemde piekjeskapsel van een van de kippen opmerkten en zeker toen dat kapsel vergeleken werd met het kapsel van…. (je weet wel hé )


En dan is het elf en twintig… tied voor een pinte horen we hier en daar. Het middagmaal dat er op volgt in hotel/restaurant Escapade is opnieuw een voltreffer. Zoals gebruikelijk worden we daar met open armen ontvangen en rijkelijk en vlot bediend. Onze tweedaagse wordt afgerond met een korte wandeling op de dijk en met een afscheidsdrankje. Dominique dankt de vele vrijwilligers voor de hulp en ook zij wordt bedankt voor de vlekkeloze organisatie. Thuisgekomen wordt er nog nagepraat en nagenoten bij een heerlijk belegd broodje. Het mooie nazomerweer was ongetwijfeld de kers op de taart van onze korte vakantie aan zee, maar ook de sfeer in de groep was fantastisch. Dank aan de directie van HTW om dit soort activiteit mogelijk te maken. Dank aan alle bewoners voor het fijn gezelschap. Dank aan alle medevrijwilligers voor de fijne samenwerking. En last but not least een woordje van dank aan onze kapitein Dominique voor de perfecte organisatie, de steun en de goede zorgen. Graag tot een volgende ‘zee uitstap’.

Marie-Anne V


Provence in de tuin

Een lange tafel onder de schaduwrijke bomen vol lampionnen, kleurige tafelkleedjes, mooie stofjes, naaimachines, volle manden lavendel, iedereen naarstig in de weer, patroontjes leggen, knippen, stikken, lavendel verwerken tot een uiterst lieflijk resultaat. Prachtig!

Mannenverwendag


Boerenkermis

Oogstfeest met breugheltafel met verkiezing van de mooiste boer en boerin. Beste mensen, wat een mooi kleurrijk gezelschap alweer. Al die boertjes en boerinnetjes in hun zondagse tenue, schitterend gewoon! Een streling voor het oog om jullie te zien binnenkomen in ons gezellig boerenrestaurant. Jullie hadden er duidelijk zin in! De foto’s spreken boekdelen. Na het smullen van de lekkere breughelmaaltijd werd het tijd voor de verkiezing van het boerenkoppel van 2016. Discreet keurden twee juryleden de boertjes en boerinnetjes en kwamen tot het volgend besluit: Gaston, de goedlachse boer en Simonne Luytten, altijd voor een feestje te vinden, werden verkozen! Proficiat aan het leuke boerenkoppel! Ik hoop dat het cadeautje jullie is bevallen. Met dank aan ‘t Appelke voor de mooie fruitmand. Op het einde van ons boerenfestijn werd ook nog de pompoen gewogen. Een jaarlijkse traditie die we graag in eer houden. Door iedereen gewikt, gewogen, betast… 17650 gram. En de winnaar is… Johnny! Proficiat en geniet van het flesje cava!


Voila en met ons uitje naar de boerderij in het vooruitzicht sluit ik deze maand mijn woordje af.

Graag wil ik alle lieve vrienden, vrijwilligers, helpende handen, van harte bedanken voor de mooie zomerse momenten! Jullie zijn de zon in ons huis, de kers op onze taart! Dank u wel! Dominique en de bewoners van ‘t tweede Geniet van de mooie herfstmaanden, er staat voor ieder wat op de kalender, van pannenkoekenfeest, bloemschikken met pompoentjes tot Franse avond‌

Iedereen altijd van harte welkom! Warme herfstgroeten Domnique


S

Oktober 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ANIMATOREN

DVC Bij deze wil ik jullie warm maken voor de maand

. Ik begin meteen

op te sommen, want het is nogal veel! Maandag 3 oktober zal Jeroen de vrouwen weer verwennen met een . Wie kan genieten van een handmassage en nagelverzorging, alsook gezichtsverzorging en make-up zal deze dag aan zijn trekken komen. Dinsdag 4 oktober is het

en kunnen jullie deelnemen aan

de Grote Dieren Quiz. Alsook zal Charlot met haar hond Murphy (een labrador) langskomen om hem eens aan jullie voor te stellen. Op11 oktober komt

hun kwaliteitsvolle en gevarieerde assortiment

schoenen voorstellen. Deze activiteit gaat door in de polyvalente zaal en zal er cafĂŠtariawerking zijn. Men kan er cash betalen of het op de factuur laten zetten. De laatste week van oktober staat in het teken van

. Halloween

is een feest dat is overgewaaid uit Amerika, maar ondertussen toch redelijk ingeburgerd geraakt in onze contreien. Je bent ervoor of niet. Wij zien al het positieve ervan en daarom ook dat we er een gezellige week van zullen trachtten te maken. Zo starten we op maandag 24 oktober met een haloweenquiz om jullie kennis erover te bevragen en aan te vullen waar nodig. 49


Op dinsdag maken we weer heerlijke

. Alle hulp is welkom voor

alles de pot in moet om te stoven! Woensdag spelen we het

en zullen we alvast weten wie naar

de hel en wie naar de hemel zal gaan. Donderdag leggen we een triller (film) op en maken we zelf popcorn om jullie een leuke en spannende filmervaring aan te bieden. Vrijdag 28 oktober gaan we

in ’t Hof van Commerce en bezoeken

we daarna Jules Destrooper om er een rondleiding te krijgen en te proeven van hun lekker koekjes met een kopje koffie. Op 31 oktober zullen jullie kunnen smullen van heerlijke vers gebakken want dan vieren we de jarigen van oktober! Ik kan zo nog even doorgaan met het bespreken van allerlei leuke komende activiteiten, maar verwijs jullie graag door naar de kalender van ’t Vermaak. Wie vragen heeft mag mij altijd aanspreken.

Bernice Vandorpe mag op 14 oktober 77 kaarsjes uitblazen en Marleen Vanhollebeke is op 30 oktober al 20805 dagen (57j) op de wereld.

Ceuninck Ivette, Everaert Alice, Jean-Claude Lapiere, Neyrinck Mariette, D’Helft Liana, Vanhee Adrien en Ivan Messiaen


S

Oktober 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ANIMATOREN

DVC “ Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, ’t is van een zachte winter ’t voorgevoel “ Beste bezoekers en familieleden, De zomer zit erop! Dankzij de vele zonneschijn hebben we met zn allen kunnen genieten van de vele zomerse activiteiten! Klaar voor een nieuw jaartje vol leuke activiteiten en uitstappen! Het is alweer oktober en die staat boordevol met activiteiten! Laat me deze voor jullie even kort schetsen… Op 4 oktober vieren wij werelddierendag. Hierbij komt Murphy (labrador van mezelf) op bezoek en geven we een toepasselijke quiz. Op11 oktober is het opnieuw LATO –

schoenenverkoop. Dit gaat door in

de polyvalente zaal en gaat gepaard met een drankje uit de cafetaria. Weetje: Mocht je je droomschoenen vinden, kan je zowel cash als met de factuur betalen! Op 17 oktober hebben we in ’t Parkhuis alweer een over the top

well-

nessnamiddag, georganiseerd door Jeroen. Op 20 oktober komen de

kleutertjes

voor het eerst na een lange zo-

mervakantie optreden! 52


De week van 24 oktober tot 28 oktober is het

Halloweenweek. Hier-

bij doen we volgende activiteiten zoals halloweenquiz, pompoensoep, griezelbordspel, griezelfilm en een halloweenapero. We gaan lekker samen griezelen! Vergeet niet mensen, dat het op de laatste zaterdag op zondag van oktober (29de – 30ste) de omschakeling is van de zomertijd naar de

wintertijd. We mogen dan een uurtje langer slapen! Veel plezier Groetjes, Charlot

Nieuwe bezoekers We verwelkomen Turbé Irène en Wyseur Luc in ’t Parkhuis!

Welkom!


S

Oktober 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ANIMATOREN

Vieren in oktober hun verjaardag: Odette Vandewattyne

6 oktober

de Rotonde

Christiane Stalmans

15 oktober

Benedictinenhof

Anna Vandecasteele

16 oktober

Benedictinenhof

Daniel Vandenberghe

24 oktober

de Rotonde

Dina Minne

27 oktober

de Rotonde

Van harte gefeliciteerd!

Uitstap naar Bergelen op dinsdag 9 augustus 2016

Na een vlotte rit van Menen, door Moorsele naar Gullegem kwamen we aan op het provinciaal domein Bergelen, Bij de prachtige gerestaureerde hoeve waar sinds kort een brasserie is geopend. We installeerden ons meteen op het zonovergoten terras aan ĂŠĂŠn lange tafel en konden al meteen genieten van een lekker aperitiefje. Er werd gezellig gebabbeld en terwijl we de mensen rondom ons beter leerden kennen werden de verzorgde slaatjes en snacks opgediend. 54


Na het middagmaal was het de hoogste tijd om eens de benen te strekken. We stapten meteen het bos in op de mooi aangelegde paadjes, langs broedplaatsen van vogels en speelpleintjes voor de kinderen tot aan een heel mooie, grote vijver. Iedereen was vol lof over het grote, tot nog toe onbekende natuurgebied zo dicht bij huis. Na een tijdje kwam iedereen op eigen tempo weer terug naar de brasserie voor verkwikkende koffie of een verfrissend biertje of ander drankje. Er werd weer gezellig gekeuveld en weldra was het al tijd om weer naar de auto’s te stappen. Iedereen kon weer in de juiste auto terecht en is tevreden naar huis teruggegaan. Christine en Geert


Dinsdag 13 september 2016 Uitstap naar de Hoeve De Bouvrie Ongewone drukte aan onze assistentiewoningen: auto’s rijden aan, rolwagens worden klaargezet. De zon is ons bijzonder goed gezind en stuurt haar volle warmte voor onze geplande uitstap naar de hertenkwekerij in Bossuit. Chris geeft nog wat instructies voor de baan, instappen en wegwezen! We rijden met een zestal wagens door het mooie heuvelachtige landschap van Hoog Kortrijk langsheen Bellgem, rustig langs onze Vlaamse wegen. We rijden de binnenplaats op van Huize De Bouvrie, waar de eigenaar ons opwacht. We mogen er plaats nemen in een prachtige en goed bewaarde vierkantshoeve. De eigenaar in hoogsteigen persoon vertelt ons vol passie over het ontstaan van de hoeve, de omgeving, de activiteiten, de dieren die er wonen, kortom, een boeiend verhaal. Onze bewoners luisteren vol aandacht. Voor velen onder hen een terugblik op hun eigen leven. We krijgen er uitleg over de hedendaagse technieken, over groenten, dieren, het bedrijf, een gedreven verteller, onze boer! Vervolgens gaan we met zijn allen naar de weide waar ons een als het ware levend schilderij staat te wachten. Een kudde herten: speels, nieuwsgierig, klein en groot in een groene omgeving, onze mensen genieten en weer is onze boer een volwaardige gids! Nog even in de stal gaan kijken waar momenteel de bokken of mannetjesherten worden afgezonderd tot paringstijd. Een deskundige uitleg over hun gewei, hun bronstijd en bijhorende geluiden doen de mannen onder ons toch even blozen. Terug in de loods wacht ons een glaasje wijn of fris appelsap met enkele proeverijtjes uit eigen kweek.


Huiswaarts, zij het met wat omwegen genieten we nog na van een gezellige babbel, maar vooral met een tevreden gevoel na een leuke, leerrijke uitstap. Voor herhaling vatbaar

Ann Dehaene


M

Oktober 2016 Jaargang 26 IJMERINGEN

Soms maak je een onbarmhartig jaar mee; toch moet je openstaan aan kleine vreugdevolle dingen. Je kan aan een ander niet meer vragen dan wat jezelf verwacht. Zou gelijkwaardigheid en begrip een moment kunnen zijn waarop we elkaar herkennen. Heb je dingen meegemaakt die sneden in je ziel zonder verdoving. Ben je er in geslaagd je te verlossen van je kwelgeesten . En toch blijkt dat de waarheid vijanden heeft. Weet je dat mensen meestal op zoek zijn naar een partner die een spiegel is van henzelf. Heb je het gehad je in jezelf thuis te voelen? Onbekenden laten je meestal in je waarde. Zou het een groot voorrecht zijn tevreden te kunnen sterven? Ooit gehoord van dit oud Chinees gezegde “je kunt niet verhinderen dat de vogels van kommer en kwel rond je hoofd vliegen, maar je kunt verhinderen dat ze een nest bouwen in je haar”. Als je voor jezelf een levensvorm schept zonder uitgang dan wordt het een hel. Als je nonchalant omgaat met de tijd, loop je weg van uw sterfelijkheid; en ook van het besef hoe beperkt je tijd is. Onze tijd is met de tijd. Gebruik de middelen die je ten dienste staan. Je leeft toch in een machinetijd! Tijd is geen uurwerk, tijd is een gedrang. Vergeving is een cadeau dat je aan jezelf geeft. Zelfs koppigheid en domheid heeft zijn grenzen. Speel nooit eigen rechter; met haat en wraak los je niets op. Je weet toch dat je niet met vervelende kiezels in je eigen schoenen mag zijn. Als je te stekelig en vol weerhaken bent, bezeer je meestal je eigen zelf. Sommigen beseffen niet hoeveel plaats ze innemen! Met de juiste hefboom kun je de wereld optillen. Maar doe geen kwaad om iets goeds te bereiken. Je weet dat je oud bent als je naar het verleden reist, dat je daar nog steeds oud bent. Verzwijgen en liegen verlengt altijd het rouwen Je moet jezelf onderwerpen aan wat je een ander oplegt. Hoe meer je twijfelt; uiteindelijk hoe meer je weet. Heb je ooit bij verliefdheid de andere geïdealiseerd? Heb je het uiteindelijk volgehouden en geworsteld met ontnuchtering? Had je niet beter aandachtiger gekeken in je eigen spiegel van hoge verwachtingen. De grootste vrijheid in de wereld is de vrijheid van het fout te hebben. Het grootste geheim ter wereld is dat er geen geheim bestaat.

Gilbert Vanhoutte

Rotonde 0201 tel: 056/35 10 32

59


P

Oktober 2016 Jaargang 26 ERSONEELSNIEUWS

FEESTVIERDERS VAN DE MAAND Brandon Vancoillie Sharon Pattyn Dominique Dejonghe Laura Bouten Cynthia Calemein Kylie Pequeur Els Devos Catherine Breyne Fabienne Seys Anne-Mie Sap Jolien Van Laethem Olivier Vankeirsbilck

5 oktober 7 oktober 8 oktober 8 oktober 10 oktober 10 oktober 17 oktober 19 oktober 19 oktober 20 oktober 20 oktober 23 oktober

Leefgroepwerking Zorgkundige ZT2 Animatie ZT2 Zorgkundige ZT2 Verpleegkundige ZT2 Leefgroepassistente ZT1 Keukenhulp Verpleegkundige ZT2 Kinesiste ZT1 + DVC Hoofdverpleegkundige ZT2 Zorgkundige mobiele equipe Orthopedagoog ZT2

Gelukkige verjaardag! Kimberly Decock versterkt sinds 1 september het team DVC. Brandon Vancoillie werkt van 1 september tot en met 30 november 2016 als zorgkundige op ZT 2. Zoals eerder aangekondigd hebben we sinds 19 september onze nieuwe directeur zorg,

Debbie Janssens.

Mary Asante komt vanaf 29 september 2016 naast deeltijds leren deeltijds werken bij ons op ZT 1

Tiana Hugelier was al bij ons in dienst als deeltijds leren/deeltijds werken, maar sinds 1/10/16 werkt ze nu voltijds bij ons als vast personeelslid als leefgroepassistente op ZT2. 60


Oktober 2016 Jaargang 26

HT W

EETJES

VRIJWILLIGERS CAFETARIA HTW Wij zijn op zoek naar vrijwilligers voor onze cafetaria. Dat kan op vaste dagen, maar ook als u niet vaak kunt, horen wij het graag. De cafetaria is elke dag open van 14u30 tot 17u30. Bij interesse kunt u zich richten tot Nadine

QUIZ 1

zie A Propos p. 8

REISGELD Tweede woord: S I G N A L E N Eerste woord:

QUIZ 2

zie A Propos p. 10

WIJ WENSEN JE MOOIE EN ZONNIGE DAGEN TOE!

QUIZ 3

zie A Propos p. 20

Derde woord:

TEL TROUW

QUIZ 4

zie A Propos p. 26

Eerste woord:

HEERLIJK

QUIZ 5

Tweede woord: Vierde woord:

AAL UIT

UITETEN

zie A Propos p. 38

PARASOL

QUIZ 6

zie A Propos p. 47

BROOD Tweede woord: P A K Derde woord: E E R Eerste woord:

Vierde woord: Vijfde woord:

GOED PLEIN

De winnaar van de zomerquiz is Nathalie Verlinde! Van harte proficiat, Nathalie. Laat je binnenkort maar verrassen met een leuke zomerprijs! 61


Gyros en eikensalade met gratin

Honing/ confituur

Confituur

Smeerkaas

Chocolade

Luikse siroop

Speculoos pasta

Croissant

ma 03/10

Di 04/10

Woe 05/10

Do 06/10

Vr 07/10

Zat 08/10

Zo 09/10

Kippensalade

Garnaalkroket

Hespenworst

Avondmaal

Verse ananas en koek

Kalkoengebraad Philadelphia en warme abrikoos met kroketten en rode portsaus

Chocolade pudding en koek

Casselrib, erwten en wortelen met gekookte aardappelen en pepersaus

Mousse liegeoise met koek

Victoriabaarsfilet en pompoenblokjes met dille en ajuin met gekookte aardappelen met Hollandse saus met limoen

Meloen en koek

Camembert

Roompastei

Landjagersworst

Varkenswangetjes met ijsbergsalade en frieten Koude omelet met En saus grand mere fijne kruiden en spek

IJs en koek

Ham rolletjes met witloof en gekookte aardappelen met kaassaus

Fruit yoghurt en koek

Kalfsworst, andijviestamppot met spek en ajuin en vleesjus

Chocolademousse en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Zo 16/10

Za 15/10

Vr 14/10

Do 13/10

Woe 12/10

Di 11/10

Suikerbrood

Confituur

Honinh/ Confituur

Speculoos

Suikerboter

Choco

Kippenworst met gandaham, savooikool met spek en gebakken aardappelen met rode wijnsaus

Confituur

Ma 10/10

Platte kaas en gebak

Gepaneerde kipfilet, peer op sap en dennen appels met pepersaus

Rijstdessert en koek

Paardenbiefstuk, prinsessenboontjes en gekookte aardappelen met demi glacĂŠ saus

Yoghurt natuur en koek

Kabeljauwfilet en wortelpuree met kaassaus

Banaan en koek

Vol au vent, gemengd slaatje en frieten

Vanille pudding en koek

Blinde vink, knolselder in roomsaus en gekookte aardappelen met ajuinsaus

Mousse en koek

Rundstong, champignons & cressonette met puree en Madeirasaus

Sinaasappel en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Gerookte ham/hesp

Gouda kaas

Rolmpos

Bereid gehakt

Brigandworst

Macaroni met kaas en ham

Kalkoen met peterselie

Avondmaal


Gehaktbrood, rode kool met appel en gekookte aardappelen met braadjus

Smeerkaas

Luikse siroop

Speculoospasta

Confituur

Choco

Honing/ Confituur

Chocoladekoek

ma 17/10

Di 18/10

Woe 19/10

Do 20/10

Vr 21/10

Zat 22/10

Zon 23/10

Mandarijn en koek

Keizergebraad, knolselder in witte saus met kroketten en roomsaus

Platte kaas met fruit en koek

Varkenslapje, gestoofde spruitjes en gekookte aardappelen en jagersaus

Mousse speculoos en koek

Gratino met fijne groentjes en gebakken aardappelen met nantuasaus

Fruit yoghurt en koek

Gem kalkoenbrochette, gemengde sla en frieten en Provençaalse saus

Pana cotta en koek

Kippenhawaiburger met ananas, rijst en zoetzure saus

Appel en koek

Smulhammetje en hutsepot met mosterdsaus

Chocoladepudding en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Boerenpastei

Hesp

Hoofdvlees met mosterd

Zalmsalade

Hoevekaas

Vleeskroket

Kalfskop

Avondmaal

ma 31/10

Zo 30/10

Za 29/10

Vr 28/10

Do 27/10

Woe 26/10

Di 25/10

Ma 24/10

Dag

Confituur

Gesuikerde sandwiches/ confituur

Confituur

Chocolade

Smeerkaas

Banaan en gebak

Kalkoenpavé, warme perzik en denne appels met bruine saus

Yoghurt en koek

Kalfslapje, suikerboontjes en bieslook aard met mosterdsaus

Chocoladepudding en koek

Gebakken zalm, spinazie in de room en gekookte aard met kappertjessaus

Bloedsinaasappel en koek

Rib eye / hesp en gemengde sla met frieten en pepersaus

Mousse praline en koek

Varkenshaasje, gestoofd witloof en gekookte aardappelen met rode wijnsaus

Appel en koek

Noedels en carbonara

Flan caramel en koek

Kippenboerenburger, broccoli en rijst met champignonsaus

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Brie

Americain préparé

Kippenwit met tuinkruiden

Roompastei

Tonijnsalade

Omelet met spek

Gentse kop

Avondmaal

Platte kaas met fruit en koek

Ardeense steak, erwten en wortelen met peter- Bretoense kiproulade selie aardappelen en paprikasaus

Luikse siroop

Confituur

Peperkoek

Ontbijt


Activiteitenkalender ’t Lindeboomke


Activiteitenkalender Kolleblomme


Activiteitenkalender Kolleblomme


Activiteitenkalender Akkerwinde


Activiteitenkalender Leiemeers


Activiteitenkalender Vestinge en Cortyckpoorte


Huize Ter Walle Kortrijkstraat 126 8930 Menen 056/52.17.40

Profile for HTW

Oktober 2016  

Oktober 2016  

Profile for htw9
Advertisement