__MAIN_TEXT__

Page 1

Oktober 2015

Ă€ Propos

Jaargang 25


K -

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

alendernieuws

01/10

Bamis

Internationale dag van de ouderen

04/10

27ste zondag door het kerkelijk jaar

05/10

Internationale dag van de Leerkracht

07/10

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

09/10

Wereldpostdag

11/10

28ste zondag door het kerkelijk jaar

11-18/10

Week van het Bos -

12/10

Dag van de onthaalouders

16/10

Wereldvoedseldag

17/10

Werelddag van Verzet tegen extreme Armoede

18/10

Missiezondag

21/10

Dag van de verzorgenden

23/10

Dag van de Jeugdbeweging

24/10

Dag van de Verenigde Naties

25/10

30ste zondag door het kerkelijk jaar

-

Werelddierendag

Nationale Ziekendag

PASTORAAL: BEZINNING De één met de pen, de ander met een schop, een ander met een computer. De één achter de kassa, de ander in de fabriek, een ander in het laboratorium. De één in de politiek, de ander in het sociale leven, een ander aan het ziekbed. De één in de kleine kring van het gezin, de ander in een internationale organisatie, een ander in stilte en eenzaamheid. Maar allen kunnen zij dienstbaar zijn aan het geluk van allen. 2


B

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

ewonersnieuws

Leiemeers (ZT2) 

Marie-Thérèse Deswaef 1 oktober

75 jaar

Joseph Deschepper

5 oktober

89 jaar

Vestinghe (ZT2) 

Robert Deschepper

10 oktober

85 jaar

Albert Six

20 oktober

96 jaar

19 oktober

81 jaar

Cortryckpoorte (ZT2) 

Ivette Ramon

Gelukkige Verjaardag !

3


Oktober 2015

O

verlijdensberichten Dankbaar afscheid aan de heer

Bernard GUILBERT Echtgenoot van mevrouw Ann DEHAENE Geboren op 25 juli 1946 en overleden op 26 augustus 2015. Bernard was vrijwilliger in Huize Ter Walle.

Dankbaar afscheid aan de heer

Dominique VAN KEIRSBILCK Geboren op 18 augustus 1956 en overleden op 29 augustus 2015 Dominique woonde in het Benedictinenhof.

Dankbaar afscheid aan mevrouw

Marie-Thérèse VINDEVOGEL Weduwe van de heer Georges BLOCKEEL (+1988) Geboren op 22 augustus 1926 en overleden op 5 september 2015 Gesterkt door het sacrament van de zieken. Marie-Thérèse verbleef bij ons in Cortryckpoorte.

Dankbaar afscheid aan de heer

Marcel BULTYNCK Weduwnaar van mevrouw Alfrida DELEYE Geboren op 27 oktober 1924 en overleden op 8 september 2015 Marcel woonde in de Rotonde.

W

e wensen vrienden en familie heel veel sterkte toe.

Moge de mooie herinneringen een troost zijn in dit verdriet. 4


S

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

pits je oren voor de animatoren

Zee-uitstap zorgteam 1 + Leiemeers

Een drukte van jewelste, nog een laatste hand op de gepaste kledij gezien de zon het al eens met ons was om er een stralend, fijn en warm weekend van te maken. Gepakt, gezakt, het busje, een escorte van wagens, een uitzwaai van verzorgend personeel en de thuisblijvers, vroem en weg waren wij met z’n allen alweer een klein avontuur tegemoet. Het begon al spannend, met 4 zorggroepen en overnachting aan zee, het was dan ook een uitzonderlijke menigte en allen hadden er erg naar uit gekeken. Voor vele bewoners was de autorit op zich al spannend, de zee leek nog oneindig ver maar na een uurtje wees de GPS aan, bestemming bereikt. Onze algemene entree begon met een frisse verwelkoming aangeboden door zorghotel Zeelinde. De sfeer hadden we al mee van onderweg en werd gewoon verdergezet. Een voortreffelijk 3 gangenmenu, voorzien van vriendelijke bediening zorgde ervoor dat de nodige drive er was. 5


Nadat iedereen aangepaste hoedjes, petjes, kortom grote bescherming tegen de zon had. Gingen wij naar de eerste wandeling. Op verkenning met een gouden gids doorheen prachtige lanen, dreven omgeven door het groen met eindbestemming de dijk, het strand en het zoute zeewater. Verrukking, verbazing en een uitdaging voor enkele bewoners om in een aangepaste rolwagen zich in zee te begeven, wat een ervaring. Het zoute zeewater, de hitte en het ploeteren in het zand deed ons dorst krijgen en genoten wat later van een koele verfrissing op een prachtig terras ingekaderd op het strand. In de vooravond genoten wij van een heerlijk ruikende avondschotel met aansluitend van enkele begeleiders de voorbereiding van het avondspektakel. De vakantieactiviteit kon van start gaan. Peppy, Kokky en zus Mokky hadden een gevarieerde doe-mee-met-amusement-aan-zee in elkaar geknutseld, het werd een succes, iedereen beleefde fantastische momenten.

6


De duisternis deed ons stilstaan dat het reeds bedtijd was. Bijna iedereen kon van een welverdiende nachtrust genieten. Geen haan die kraaide, wel de opkomende zon zorgde ervoor dat allen opgewekt paraat stonden voor, en met elkaar, om de ochtendzorg toe te dienen, allen samen, samen ĂŠĂŠn! Een oogverblindend ontbijtbuffet stond klaar om verorbert te worden. Bij onze ochtendwandeling werden wij al kuierend langsheen natuurpracht onderweg begroet door tal van kleine dieren huisvestend in een park, beschut door omheining en barakjes. Via de dijk bereikten wij onze bestemming voor het aperomoment.

7


Na het middagmaal een laatste wandeling richting naar keuze. We hebben een afspraak gemaakt om later die middag op een gezamenlijke plaats een crĂŠme-glace te laten smaken. Alle goede dingen bleven maar komen en wij lieten het maar op ons afkomen. Nog even in de tuin van het zorghotel nagenieten, relaxen tot alles ingeladen was door de mannelijke vrijwilligers met koers Huize Ter Walle. Tal van thuisblijvende vrijwilligers stonden klaar om ons te verwelkomen, ook zij hadden voor heerlijk belegde broodjes gezorgd en deelden mee in onze vreugde. Een woordje van dank aan allen die er wederom voor gezorgd hebben dat dit weekendje een uitstap was om te koesteren. Zonder jullie medewerking zou dit allemaal niet geslaagd zijn geweest!

Lou

8


9


S

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

pits je oren voor de animatoren

‘t Lindeboomke

ZT1

Uitnodiging! We hebben een prachtig weekend gehad! Langs deze weg willen we iedereen nog eens bedanken: begeleiders, bewoners, vrijwilligers die klaarstonden toen we thuiskwamen. Omdat er nog wat zakgeld over is, organiseren we nog voor jullie een fotoreportage met de terugblik van de zee. Dit samen met een hapje en een drankje en een fijne attentie! Afspraak 29 oktober om 14u30 in de polyvalente zaal. Tot dan!

10


In teken van 25 jaar HTW en haar verjaardag: het lievelingsgerecht van Georgette Faveriau:

Kipfilet op grootmoeders wijze met verse frietjes

IngrediĂŤnten 2 bakjes champignons 4 Ă 5 sjalotten 1 dl bruin bier peper en zout

4 kipfilets 250 g spekreepjes 2 dl kalfsfond boter en rucola

Aantal personen: 4 Bereidingsduur: minder dan 2 uur Budget: goedkoop Moeilijkheidsgraad: gemiddeld Oorsprong: Belgisch Soort: hoofdgerecht

Bak de kipfilets in de boter. Breng op smaak met peper en zout. Neem ze uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Snijd de champignons in vieren en laat ze samen met de sjalotten en de spekreepjes in het bakvet glijden. Bak lichtjes gaar. Blus de pan met het bier en de fond en laat de saus inkoken tot een lichtgebonden saus ontstaat. Klop er op het laatste moment een klontje goeie boter door. Breng op smaak met peper en zout. Opgediend met hand gesneden verse frietjes en rucola.

11


S

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

pits je oren voor de animatoren

Kolleblomme

ZT1

Ons maandelijks rubriekje over het wel en wee op de leefgroep

Beste lezers van A Propos

Oktober

Oktober… de natuur verandert van kleur, ze wordt oker, geel, bruin en stilaan kaal, maar we hebben in de herfst een kleurenpracht in de natuur die voor heel wat bewondering zorgt. Een mooie herfstwandeling maken en daarna binnen in de warme huiskamer gezellig aan de open haard… wat kan een mens meer wensen.

Ook hier in Huize Ter Walle zoeken

we terug de gezelligheid op binnen door activiteiten aan te bieden die

we aanpassen aan het seizoen, bijvoorbeeld een avondactiviteit met echte

Gentse

mastellen.

Sinds jaar en dag is het de specialiteit

van

de

Patersholfeesten

in

Gent, een echte lekkernij! Tijdens het bakken zullen de zalige geuren je meteen een gezellig en warm gevoel bezorgen! Afspraak 1 oktober. Wat ook gezellig is, is een

herfstsoep

maken. Het snijden van de

groenten roept al meteen een gezellige huiselijkheid op die iedereen kan bekoren. Op 8 oktober maken we zo’n heerlijk pompoensoepje. 12


Vervolgens organiseren we terug een kookdag met enkele bewoners. We denken al vooruit en gaan al de advocaat maken voor de kerstmarkt. We doen ook mee aan de nieuwe hype van het kleuren, wat gezelligheid en rust brengt bij iedereen. Ons geliefde zitdansen, muziekuurtje, kleuterturnen enzovoort komen ook terug aan bod. Op 27 oktober organiseren we terug de huisdierennamiddag. Iedereen die een bewoner gelukkig wil maken met een bezoek van hun huisdier: hond, kat, konijn, vogel… is van harte welkom! Uit ervaring weten we dat er heel wat emoties loskomen bij de bewoners bij het knuffelen van een leuk huisdier. Iedereen is dus welkom tussen 14u45 en 16u30 om mee te genieten van alle blije gezichten. Wij zorgen voor een hapje en een drankje! Tot dan! Op het einde van de maand alweer op 29 oktober organiseren we een activiteit in de polyvalente zaal voor iedereen die mee was op onze tweedaagse aan zee. Via deze verrassingsactiviteit willen we jullie allen bedanken. Jullie zijn van harte welkom vanaf 14u30. Als activiteit “vroeger en nu” naar aanleiding van 25 jaar HTW staat er een gezelschapsspel op de kalender. Voor wie denkt dat deze activiteit niets voor jou is, misschien kan ik je hiermee wel overtuigen:

Gezelschapsspel: Gezel komt van gezelligheid Gezelschap van samen zijn Spel is actief deelnemen.

Je hoort mij al afkomen… een gezelschapsspel spelen is meer dan gewoon een spelletje spelen. Het is een gezellig samenbrengen van mensen met doel actief (en voor de supporters passief) deel te nemen. 13


Vroeger als kind hoorde ik mijn pa vaak ‘s avonds zeggen dat er niets te veel op tv was. Dus gingen we een spel kaarten of dammen. Op dat moment vond ik dat niet altijd even leuk en keek ik eigenlijk liever tv, maar als ik nu terugdenk aan deze avonden gaven ze eigenlijk toch een warmer gevoel. We hadden samen plezier, we leerden manillen, het waren mooie avonden die ik nog steeds koester. Dus samen de tijd nemen voor en met elkaar, dat doen we misschien nu net iets te weinig.

Als slot blikken we nog even terug op de voorbije zomermaanden met enkele sfeerbeelden en een verslagje van Lou van onze zee-uitstap, waarvoor oprechte dank! ( je kunt dit verslag lezen bij ‘t Lindeboomke.)

Terugblik Gezellig samen buiten.

muziekuurtje

14


Verjaardagsfeest Raymond Guilbert

Onverwacht bezoek voor Sr. Maria Soeffers

15


Feest van de jarigen

Avondactiviteit

Eerste kleuterturnen van het schooljaar

16


S

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

pits je oren voor de animatoren

Akkerwinde

ZT1

Hallo iedereen!

Hier zijn we, terug van weggeweest. De zomervakantie is afgelopen, het was goed, het was warm, het was genieten. Niet enkel voor mij op verlof maar eveneens hier met onze bewoners.

Terugblik Efkes terugblikken naar onze augustus en september kalender. We startten met onze

zee-uitstap naar

De Haan, ONVERGETELIJK dat

weekend. We hadden alles mee om er een meer dan geslaagde editie van te maken. Onze lieve bewoners, onze lieve vrijwilligers, de stralende zon, een heel aangenaam hotelletje, Griet, Lou en Joke die voor de topanimatie zorgden op vrijdagavond! Dikke dankuwel alle drie! En of we genoten hebben! De foto’s kunnen dit bevestigen. Het weekend na de zee-uitstap ging er op akkerwinde een heus

'verwenweekend'

door.

17


We startten vrijdagavond met onze muzikale avond, op zaterdagochtend gevolgd door een heus ontbijtbuffet.

Rond 11u30 was het dan

weer tijd voor een aperitiefje, lekkere scampi diabolique om rond 15u30 het ganse weekend af te sluiten met een lekker dessertbordje. Hier gaat mijn grote dank uit naar

Shirley,

Chrisine en Geert. Zonder hem was dit ganse gebeuren niet mogelijk geweest.

En of de bewoners genoten

hebben.

18


Ondertussen waren we in

september beland.

Onze

wellnessnamiddag

heeft menig handjes en voetjes deugd gedaan. Ons volkscafĂŠ met

volksspelen had veel bijval.

En dan de activiteit

waarbij het echtpaar Julien en Lucienne elkaar de loef afsteken! Zoveel mogelijk euro's vergaren met het rad van fortuin, de bankroets en teerlingen maakten van de groep Julien deze keer de grote winnaar!

19


20


Donderdag 10 september was een prachtige zomerse dag. Alle redenen waren goed om naar buiten te gaan,richting

bijenhof in Bissegem.

Genieten van de septemberzon en flaneren langs de leieboorden, het was top!

Ons

krantlezen met Florette en Rita is ook steeds een activiteit waar

we naar uitkijken. Gezellig keuvelen bij een potje koffie en ondertussen de nieuwtjes uit seniorenland vertellen. We dwalen altijd wel af van ons krantenknipsel maar dat is ook de bedoeling, gespreksonderwerpen bespreken.. Onze maandelijkse

kwis

werd deze maand, de 'terug naar school-

maand, vervangen door 'de grote overhoring'. Per vak werd een tiental vragen gesteld en ik moet zeggen, mijn leerlingen hebben het allemaal voortreffelijk gdaan. We zijn het nieuwe schooljaar alvast heel goed gestart! 21


De grote overhoring

22


De groene vingers onder onze bewoners waren dan weer op post voor een namiddagje

herfstbloemschikken.

Stap voor stap werken

tot we een mooi resultaat bekomen. De werkjes mogen gezien worden!

Stilletjes komt de herfst er aan, we naderen oktober maar niet zonder onze

breughelavond te laten plaatsvinden.

Voor de activiteiten van

oktober nemen jullie best een kijkje achteraan in 't apropootje bij de kalender van akkerwinde.

Lieve bewoners en familie, laten we er samen een heel gezellige herfst van maken vol leute en plezier.

Groetjes Mia

23


S

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

pits je oren voor de animatoren

B ZT2

Vestinge en Cortryckpoorte

Beste lezer van ons favoriete blaadje,

Voila si, de congés zitten erop. Mijn vakantie was er eentje met een gouden randje. La douce France in al zijn zuiderse glorie. Wat hebben we hiervan genoten! De batterijen zijn weer helemaal opgeladen en we zijn er weer helemaal klaar voor. In ons huisje weltevree gaat intussen alles weer zijn gewone gangetje en wees nu eens eerlijk, daar zijn we toch met z’n allen blij om of niet? En ja, lieve lezers, deze keer zit ik niet in mijn tuintje of op jullie balkon om mijn maandelijks rubriekje te schrijven, maar gezellig in mijn keukentje. De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat voelen we. Vanachter het tuinvenster tovert hij onze tuintjes in de mooiste kleuren, de theelichtjes, plaids en houtblokken zijn al uit de manden gehaald, een lekker kopje verse muntthee en… twee lieve kleine oogjes die me tevreden aankijken. Jaja, kleine Fiene zit hier naast me in haar wipstoeltje, gezellig onder haar favoriete dekentje en we genieten samen van het moment. De gezelligheid van het seizoen, de Herfst!

24


Zee-uitstap

Tweedaagse naar het mooiste plekje aan onze Belgische costa “De

Haan”. Wat hebben we hiervan genoten! Zon, zee, strand, flaneren langs de mooie witte huisjes, terraskes doen, een flinke portie gastronomie, een super leuk hotelleke en vooral heel veel lieve mensen om ons heen! Onze reporter ter plaatse schreef voor jullie een mooi artikel, dank u wel, M’Anne!

Herfst tweedaagse in De Haan aan zee… Een mooie nazomer dag in september… ideaal voor een wandeling langs de boorden van de Leie. Genietend van het mooie weer en de stilte van de natuur, gaan mijn gedachten terug naar onze tweedaagse aan zee met de bewoners… Ondanks de vele dreigende weerberichten vertrokken we welgezind naar De Haan, vastbesloten om er iets moois van te maken. Onderweg kregen we nog een serieuze plensbui te verwerken maar eens aan zee… geen druppel regen meer! Na regen komt altijd zonneschijn! Het enthousiasme steeg met de minuut. De valiezen werden uitgeladen en weg waren we voor een wandeling en een aperitiefje. De gezonde zeelucht kunnen opsnuiven was zalig maar ook het aperitiefje op de dijk zorgde ervoor dat wie nog niet in de stemming was, er zin in kreeg! Het middagmaal in Hotel Zeelinde, het hotel waar we verbleven, was copieus maar zeer lekker klaargemaakt. Toen de maagjes gevuld waren was het tijd voor een middagdutje. Bij sommigen kan dit echt wonderen doen. Tijd nu om te genieten van het zeetje, van De Haan… onder de deskundige leiding van gids Eddy, wandelden we door de mooie straten met de prachtige huisjes, in hun typische stijl, om aan te komen in de beloofde pitstop, kwestie van de dorstige kelen te laven (= een werk van barmhartigheid), maar ook om een beetje op te warmen want de felle wind deed zijn werk. De gasvuurtjes op het terras werden aangemaakt en de warme koffie deed de rest! De tearoom van onze pitstop droeg trouwens een zeer toepasselijke naam: ‘Beaufort’. 25


Na de wandeling kon iedereen zich klaarmaken voor het avondmaal in een restaurant! We rolden, duwden onze rolstoelen richting dijk; een nijdige helling “geen kattenpis” maar onze inspanning werd ruimschoots gecompenseerd door een heerlijk etentje in restaurant Mano. Gelukkig had Dominique alles goed bijgehouden, we hadden immers keuze tussen drie gerechten. Alles viel snel in de juiste plooi en er kon gesmuld worden. En of er gesmuld werd… Tijd nu om naar bed te gaan? Ah neen! Onder de leiding van Lena werd een spelletje ‘is er wifi in Tahiti’ gespeeld. Iedereen genoot echt van het spel en ook van het glaasje Cava en wat knabbeltjes. Er werd goed gelachen, er werd gegokt en iedereen vond dat het goed was. Dus… nu toch tijd om te gaan slapen!

26


De nacht werd door iedereen anders beleefd, de een sliep als een marmot, de ander hield het bij hazenslaapjes‌. Alle variaties kwamen ter sprake tijdens het ontbijt; een ontbijtje om U tegen te zeggen; er werd lekker en vooral veel gegeten. We konden er weer tegenaan voor een ochtendwandelingetje. En het weer? Wel, geloof het of niet, het regende telkens als wij ergens binnen waren en het bleef droog als wij gingen wandelen; zelfs de zon kwam nu en dan eens piepen van achter de grijze wolken! Tegen halfeen werden we in het restaurant verwacht voor de lunch. Wat een luxe, de uitbaters hielden hun zaak open op sluitingsdag en dat voor ons alleen; wat een zalig gevoel. Hoe heeft Dominique dit voor mekaar gekregen???? Ze deden flink hun best om alles en iedereen te verzorgen. Tijdens de maaltijd; heerlijke tomates crevettes, een overheerlijk vispannetje of een kippetje om duimen en vingers van af te likken, werd er plots langs alle kanten gefluisterd: BV gespot aan de toog! En inderdaad, niemand minder dan Koen Crucke himself zat daar! Wat dacht je, natuurlijk draaide dit uit op een fotoshoot met Koen. Wat een lieve man! Geen kapsones en direct bereid om samen met ons op de foto te staan.

27


Als slot van de sublieme maaltijd werden alle vrijwilligers bedankt door Dominique en op een cadeautje getrakteerd. Dank je wel hoor! Na al die heerlijke momenten was het tijd om in te pakken en richting HTW te rijden. Mooie liedjes blijven immers niet duren. Iedereen bereikte de eindstreep zonder problemen en als afsluiter werd er gezorgd voor heerlijke belegde broodjes voor iedereen. Dank Julien en Lucienne om dit voor ons klaar te maken, we voelden ons echt welkom terug thuis. Als slot nog een woordje van dank aan onze kapitein Dominique, voor de feilloze organisatie en de goede zorgen. Dank aan alle vrijwilligers voor de hulp en de vriendschap! Dank aan de bewoners! Dank voor het gezelschap, de leute en plezier die we samen hadden. Jullie blije gezichten spraken boekdelen. Dank aan HTW die dit alles mogelijk maakt! Het was een TOPPIE herfst tweedaagse aan het zeetje! De Haan‌ graag tot de volgende keer.

Marie-Anne V.

28


Een dagje in de Provence

We maakten mooie lavendelzakjes, dronken een goed glaasje

wijn met op de achtergrond Franse chansons. Zalig!

29


Boerenkermis

Beste mensen, wat een mooi

kleurrijk

gezelschap

alweer! Al die boertjes en boerinnekes in hun zondagse tenue, schitterend gewoon! Een streling voor het oog om jullie te zien binnenkomen in ons gezellig ingerichte

boerenrestau-

rant. En jullie hadden er duidelijk zin in! De foto’s spreken boekdelen. Het aperitiefje, een cavaatje, ons aangeboden door Sabrine, ging er vlotjes in en de tongen kwamen los! Er werd verteld en gelachen. Barman Eddy zorgde voor gezonde boereleute! Na het smullen van de lekkere Breugheltafel werd het tijd voor de verkiezing van het boerenkoppel van 2015. Discreet keurden twee anonieme vrijwilligers alle boerkes en boerinnekes en kwamen tot het volgend besluit: er werd voor een echte boerin gekozen, zo eentje in hart en nieren‌ Maria David!

30


Vervolgens vielen bij de jury ook een ereboerin in het oog, zo eentje die je vroeger de zondag in de kerk zag zitten of op een… boerenfeestje,

haha,

proficiat

aan beide boerinnekes! Ik hoop van harte dat het cadeautje jullie bevallen is, hartelijk

dank

aan

onze

sponsor ’t Appelke voor de mooie fruitmand! Voor het einde van ons boerenfestijn werd ook de pompoen gewogen, een jaarlijkse traditie die we graag in eer houden. Door iedereen in ons huisje gewikt en gewogen, betast, gedraaid en gekeerd… 4095 gram! En de winnaar is… Eddy, onze barman! Proficiat, Eddy, geniet van je flesje cava! Eventjes later werd het stil in de gangen van ons huisje. Het boerenvolkje aan het nagenieten van een heerlijk oogstfeest!

31


De boer op naar de fruitboerderij ‘t Klokhuis!

Als kers op de taart onze uitstap naar ‘t klok-

huis met picknick op de boerderij, super leuk! En zo sluiten we ons boerenavontuur af in stijl. Hup, oktober, here we come!

Samen de boer op… Nee, geen struisvogels of geitjes deze keer… Dominique koos voor deze najaarsuitstap voor een fruitteeltbedrijf in Zwevegem. Een lange rij wagens reed via slingerende landelijke weggetjes naar Hof ’t Klokhuis, waar we hartelijk welkom gegeten werden door Marijke de fruitboerin. Het zonnetje was van de partij en wat soms in de zomer niet mogelijk is, lukte nu eind september wel, nl. buiten zitten om koffie te drinken. Met zicht op de boomgaarden genoten we van een lekker kopje koffie met een sneetje cake en dat terwijl Marijke ons het bedrijf voorstelde. Dat we niet alleen gekomen waren om luisterend op onze stoel te blijven zitten werd heel snel duidelijk; Dominique haalde de rieten manden boven en we konden aan de slag om zelf ons eigen fruit te plukken. 32


Op het 4 hectare groot bedrijf worden 16 soorten appels, 4 soorten peren, 6 soorten pruimen, druiven en noten geteeld op een milieuvriendelijke manier. Net als volleerde plukkers gingen we aan de slag; we vulden ons mandje met Cox Orange, Elstar of Jonagold, allemaal lekkere appels die rond deze tijd rijp zijn en kunnen geplukt worden. Maar waarom wachten tot we thuis zijn om daarvan te proeven; niets is zo lekker als een vers geplukte appel, recht van de boom in onze mond! Superlekker! Een keer de mandjes vol waren nam fruitboer Johan het over en kregen we, wandelend op het bedrijf uitleg over de teelt, de verwerking van het fruit maar we kregen ook het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes te horen! Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van de fruitbloesems! Op het bedrijf hebben ze dan ook hun eigen bijenkasten.

33


Eens terug binnen leerden we dat honing en andere bijenproducten, zoals stuifmeel, koninginnebrij en propolis een geneeskrachtige werking hebben. Voor iedere kwaal is er een bijenproduct! Genoeg gepraat nu, het werd tijd om te proeven; de flessen eigen geperst sap van appelen - peren - pruimen - druiven of rode bieten, of een combinatie van verschillende soorten fruit werden op de tafel gezet en er kon naar hartenlust geproefd worden! Heerlijke sapjes die iedereen zich liet smaken! Als slot van deze leerrijke en boeiende namiddag mochten we aanschuiven aan een bourgondische Breugheltafel. Keuze te over, allemaal heerlijke verse streekproducten! Niet te versmaden en om duimen en vingers van af te likken; echt culinaire verwennerij! Intussen begon de duisternis te vallen en werd het tijd om terug naar Menen te vertrekken, maar niet zonder Johan en Marijke te bedanken voor de hartelijke ontvangst en de leerrijke namiddag op hun fruitboerderij! Dominique het was een origineel idee, we hebben ervan genoten! We kijken uit naar een volgende editie van‌. Samen de boer op!

Marie-Anne V.

34


Oktober Ja, lieve mensen, naar jaarlijkse gewoonte gaan we in het thema de pompoenen! We gaan soep maken, confituur bereiden, bloemschikken… ook mijn atelier staat al gebruiksklaar, mijn creatieve tovermand zit alvast boordevol ideetjes! Verder gaan we ook weer gezellig krantlezen in thema, komen onze kleutertjes op bezoek, gaan we verjaardagen vieren, soevenirs d’été bekijken op groot scherm, herfstbingo spelen, ook de bewonersraad gaat na een pauze weer van start. Op culinair vlak worden jullie ook alweer verwend, we gaan gastronomisch koken in ons kwizien, eenmaal met ons mannenteam, andermaal in een gezellig vrouwenclubje. Vervolgens gaan we ook nog creatief zijn met onze zelfgeplukte appeltjes, we gaan ze drogen, appeltaarten bakken, beignets maken… leuk toch! Voor ieder wat dus en gezelligheid troef! Enkele data om naar uit te kijken 

12 november gaan we gezellig samen koffieleuten in het mooiste bedoeninkje van Menen “Verwenkoffie bij Violetta”. Hier zijn we nog op zoek naar lieve dames die ons hier willen vergezellen. Zin om met ons mee te gaan, kom maar af, jullie weten me wonen hé, en buiten de werkuren: 056/31 05 14.

8 december: “Kerstfeest met familie in de Sterre”. Ook alle familie, vrienden, vrijwilligers, iedereen welkom!

35


Voila, dat was het een beetje. Ik wens jullie allen een supergezellig oktobermaand toe, met veel warme momenten en weet lieve mensen‌

Iedereen altijd van harte welkom! Warme groetjes Dominique Dankuwel, aan de vele lieve, helpende handen! Jullie zijn onmisbaar!

36


Graag wil ik E.H. Declercq bedanken voor de prachtige doopviering van Fiene!

37


S

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

pits je oren voor de animatoren DVC ♍ 't Is weer voorbij die mooie zomer Die zomer die begon zo wat in mei Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen Maar voor je 't weet is heel die zomer Al weer lang voorbij ♍ Dit zingt Gerard Cox en hij heeft gelijk. Helaas... in september was het al gedaan met de zomer. Maar misschien hebben we in begin oktober nog een deugddoend nazomertje gevolgd door een drogere periode. In september hebben we in elk geval ons deel regen gehad, met het hoogtepunt de dag dat we in De Haan waren. Dan hebben we de kortste groepswandeling ooit gedaan. Binnen het kwartier waren we terug en konden velen hun kleren uitwringen. Desondanks hebben we getracht de sfeer positief te houden. Ik had echt gehoopt dat het wel even ging stoppen met regenen, maar dat was niet het geval. Indien ik de volgende keer op voorhand weet dat het slecht weer zal zijn las ik de uitstap af en ga ik na of ik het op een andere dag kan laten doorgaan. Hopelijk beleven we een mooiere dag op 1 oktober want dan gaan we met het treintje naar het Nonnenbos. We gaan er iets eten en vervolgens doen we met de mensen die er zin in hebben een wandeling. Met de restgroep spelen we een spelletje.


Goed nieuws voor wiens schoenen of savatten zijn versleten! Op 20 oktober komt de winkel Lato-schoenen hun kwaliteitsvolle en gevarieerde assortiment voorstellen. Deze activiteit gaat door in de polyvalente zaal en zal er cafétariawerking zijn. Men kan er cash betalen of het op de factuur laten zetten. Op 26 oktober maken we weer heerlijke soep klaar met seizoensgroenten. Aangezien de pompoenen terug zijn van weggeweest mag je je dus verwachten aan een lekkere oranje soep! Alle hulp is welkom voordat alles de pot in moet om te stoven! Ik moet ook nog een film kiezen voor deze maand. Aangezien het op het einde van de maand Halloween is zal ik op zoek gaan naar een mooie Vlaamse triller. Geen griezelfilm, want zou misschien te gevaarlijk zijn… Op 29 oktober zullen jullie kunnen smullen van heerlijke pannenkoeken want dan vieren we de jarigen van oktober! Ik kan zo nog even doorgaan met het bespreken van allerlei leuke komende activiteiten, maar verwijs jullie graag door naar de kalender van ’t Vermaak. Wie vragen heeft mag mij altijd aanspreken.

: Bernice Vandendorpe mag op 14 oktober 77 kaarsjes uitblazen en Marleen Vanhollebeke is op 30 oktober al 20805 dagen (57j) op de wereld.

39


: Ceuninck Ivette, Everaert Alice, Jean-Claude Lapiere, Neyrinck Mariette, D’Helft Liana Vanhee Adrien en Ivan Messiaen

40


41


S

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

pits je oren voor de animatoren

Het Parkhuis

DVC

“Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, ’t is van een zachte winter ’t voorgevoel “ Beste bezoekers en familieleden, De zomer zit erop! Na veel regen en zonneschijn hebben we toch met zn allen kunnen genieten van de vele zomerse activiteiten. De zee uitstap was zeer geslaagd, de ijsnamiddag, terrasnamiddagen, de vele bezoekjes aan het park… We kunnen zeker niet klagen! Iedereen van de collega’s is ook terug van weggeweest en de batterijen zijn opgeladen! Klaar voor een nieuw jaartje vol leuke activiteiten! Vergeet niet mensen, dat het op de laatste zondag van oktober (24de) de omschakeling is van de zomertijd naar de wintertijd. We mogen dan een uurtje langer slapen! Voor oktober staat ook weer alles gepland en zullen we als uitstap naar de nonnenbossen gaan! Dit wordt zeker en vast super leuk! ( zolang er maar lekker eten en drank voorzien is zijn wij content hé ) Op 15 oktober zien we de kleutertjes en mogen we genieten van hun optreden. En op 20 oktober is het lato-schoenenverkoop! En wees maar zeer zeker dat we deze maand ook bezoek krijgen van Murphy, de witte labrador!

Veel plezier! Groetjes, Charlot 42


Nieuwe BEZOEKERS Vassal Marie-Louise!

welkom Jarige BEZOEKERS: Op 1 oktober mag Agnes Allossery 81 kaarsjes uitblazen! Op 10 oktober wordt Germaine Deprez 89 jaar! Op 13 oktober mogen we Marie- Louise Vassal feliciteren met haar 70ste verjaardag en Op 24 oktober is Maria Pattyn jarig, ze wordt 92 Jaar!

gelukkige verjaardag

Terugblik

43


44


S

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

pits je oren voor de animatoren Gelukkige verjaardag… 6 oktober

Odette Vandewatteyne

Rotonde

15 oktober

Christiane Stalmans

Benedictinenhof

16 oktober

Anne Vandecasteele

Benedictinenhof

Van harte gefeliciteerd! Activiteiten: zie kalender achteraan

Dinsdag 22 september Namiddaguitstap naar Dadizele De wagens stonden gereed om rond 13u30 te kunnen vertrekken. Daar aangekomen gingen we langs ‘t Rosarium naast de Basiliek om zo te belanden aan de kapel. Nu konden wij de Heilige mis bijwonen, voorgegaan door E.H. Declercq en begeleid door de kosterzanger, wier we zijn talent zeer op prijs stelden. Het was precies een familiemis, allen geschaard rond het altaar. Eenvoudig, maar goed. Nadien was het tijd om te denken aan de inwendige mens, dat werd opgelost door een koffie met een lekkere pompeschitterstaart. Een woord dat niet zo goed klinkt, maar de taart smaakte des te beter! Nog een laatste wandeling door ‘t park langs Mariënstede. En zo eindigde onze namiddaguitstap, maar niet zonder Chris, Julien, Nicole en alle medewerkers te bedanken en dit in naam van gans de groep!

Tot kijk

Noël Derumez 45


Bedevaart naar Dadizele Dinsdag 22 september De laatste uitstap van het rode busje naar… het rode draadje. —————————————————————————————————————Dinsdag 22 september, 13u30, plaats van afspraak “De Rotonde”. Bij mijn aankomst staan de elf meereizende bewoners van de Rotonde en het Benedictinenhof reeds klaar om te vertrekken. Chris zorgt ervoor dat iedereen met de juiste begeleider in de juiste wagen plaats kan nemen. Ikzelf mag met het rode busje meerijden richting Dadizele. Daar worden wij opgewacht door E.H. Delclercq die de eucharistie zal voorgaan in het rosarium. Tijdens de eucharistie worden, onder begeleiding van het orgel, enkele mooie Marialiedjes gezongen en de meeste mensen deden goed hun best om mee te zingen. Het waren dan ook liedjes van vroeger uit hun schooltijd of de jeugdbeweging waar zij deel van uitgemaakt hebben.

46


Daarna ging het dan richting onze bekende koffiestop: du chène. Achteraan was een lange tafel voorzien zodat wij allen samen nog eens een babbeltje konden doen tijdens het drinken van een lekkere kop koffie en het nuttigen van een stuk “pompeschitterstaart”. Vermits de weergoden ons goed gezind waren, zijn we dan nog teruggegaan naar de basiliek om er een kaarsje te branden of nog even stil te genieten. Omstreeks 16u was het dan tijd om terug naar Menen te rijden. Bedankt aan de vrijwillige fotografen, duwers, chauffeurs, priester en Chris voor deze mooie namiddag! Wanneer is de volgende uitstap?!

Het gaat het rode busje nog goed! Tot later! Een vrijwilliger P.S. voor de bezitters onder u van een pc of laptop, kan u de legende van de pompeschitter terugvinden op www.dadizele.be. Voor de liefhebbers taartenbakkers, ziehier de ingrediënten voor de taart: Zanddeeg, ananas, abrikozen, pruimencompote, bloemsuiker, kaneel en amandelschilfers. Smakelijk!

47


M

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

ijmeringen

Hebben we in de nevelen van de verleden tijd ons rechtvaardigheidsgevoel kwijtgespeeld naar evenwicht? Bemerkt u ook dat veel ouderen grote ogen hebben, met meer vragen dan antwoorden. Willen zij gevonden worden? Net of al die sporen naar hen zijn uitgewist. Moest God door de mensen zijn uitgevonden, Hij blijft zeer nuttig. Bedenk dat je in je ouder leven nooit een schadegeval wordt, alleen het grootste slachtoffer. Als je in het verleden weinig of niet voor anderen hebt betekend of je sociaal hebt gedragen, verwacht niet dat ze het nu anders voor je zullen doen. Daarom, wees niet jaloers. Laat je niet door de onzichtbare hand de moedeloosheid in de zetel duwen. Zorg dat je gedachten niet veel in kringetjes draaien. Voel je gelukkig met hetgeen je gegund is geweest. Maar verzorg je uitstaande schulden. Weemoed kan het oudste zijn dat ons bewoont, de dag herhaalt zich voortdurend. Realisme houdt u meestal recht. Vind je als je van een sociaal systeem meegeniet zonder er zelf eerst aan bij te dragen dat je dat schaamteloos mag doen? Als oud zijnde zit je meer aan het stuur van je eigen onbezonnenheid, maar de gevolgen van vroeger zul je toch ondergaan. Aan wie veel gegeven is geweest, wordt veel geĂŤist. Moeten we ons als betere mensen leren gedragen of lijden van de vergissingen die ons dagelijks achtervolgen? Moeten de familiekinderen hun toekomst nog aan uw voorwaarden ondergaan? Kunt u een betere toekomst beloven? Er is niets die ons tegen onzelf beschermd, we moeten het zelf doen. Wat doe je met het gevoel als je toekomst alleen maar oud zijn is? Terugkeren naar het verleden is niet mogelijk. Stilstaan en in gedachten dingen overdoen tot je ze goed kent, is wenselijk. Zo leer je de melancholie van de toekomst kennen. Zou het erg eenzaam zijn voor een dementerende die de grens niet meer ziet tussen gezond verstand en verdwaling, verlies van rede en normaal leven en houvast. Moeten we als oudere ons nog de vraag stellen wat het betekent een goed mens te zijn. Zou de raad als ouder ooit aan hun kinderen gegeven ook voor hunzelf bedoeld geweest kunnen zijn? Ieder schrijft zijn eigen verhaal, ook met valkuilen en verdriet. Anderen hoeven dat niet goed te keuren of te aanvaarden. Je moet daar tegen kunnen. Meestal groeit er onkruid op de puinhoop van je leven.

Gilbert Vanhoutte

Rotonde 0201 tel: 056/35 10 32

5 juni 2015

48


HTW

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

eetjes

Zomerquiz Huize Ter Walle 2015 Toegegeven… gemakkelijk was de quiz niet te noemen dit jaar. Zoals elk jaar wint één vrijwilliger en één bewoner. Twee vrijwilligers slaagden er in slechts 1 fout te maken, maar de schiftingsvraag (de lotto) gaf ons één duidelijke winnaar:

Thérèse Maricau! Proficiat, Thérèse, je krijgt bin-

nenkort een leuke zomerprijs! De bewoner met het minst aantal fouten (namelijk 1 fout) is geworden…

Marie-

Thérèse Lalmand! Proficiat! Ik kom binnenkort langs met een leuke zomerprijs! De oplossing van de quiz ga ik hier niet publiceren omdat dat nogal veel plaats zou innemen. Maar ik wil er toch eentje meegeven, omdat niemand deze juist had! Het bijhorende spreekwoord hier was:

Bedankt allemaal om mee te spelen en tot volgend jaar! Groetjes Mieke

Quiz met Natje Oplossing juniquiz: 25 keer HTW 13 inzendingen waaronder 6 correct. Proficiat! Dirk trok Nadine als winnaar van deze quiz. Gefeliciteerd, Nadine! U krijgt de komende dagen een bonnetje t.w.v. 2 euro te gebruiken in HTW. 49


P

Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

ersoneelsnieuws

FEESTVIERDERS VAN DE MAAND Sharon Pattyn Dominique Dejonghe Laura Bouten Cynthia Calemein Kylie Pecqueur Els Devos Catherine Breyne Anne-Mie Sap Jolien Van Laethem Olivier Vankeirsbilck

7 oktober 8 oktober 8 oktober 10 oktober 10 oktober 17 oktober 19 oktober 20 oktober 20 oktober 23 oktober

Zorgkundige ZT2 Animatie ZT 2 Leefgroepassistente ZT2 Verpleegkundige ZT2 Leefgroepassistente ZT1 medewerkster keuken Verpleegkundige ZT2 Diensthoofd ZT2 Zorgkundige mobiele equipe Leefgroepwerker ZT2

! g a d r a a j r e V e g i k Geluk 50


NIEUWE PERSONEELSLEDEN:

Vera Demeulenaere Vera startte op 31 augustus op zorgteam 1 als verpleegkundige.

Laura Bouten Laura versterkt zorgteam 2 vanaf 1 september als leefgroepassistente.

Charlotte Desmedt Ook op 1 september verwelkomden we Charlotte Desmedt op zorgteam 2. Zij werkt als verpleegkundige.

Tessa Depruyst Vanaf 16 september verwelkomen we Tessa op zorgteam 1. Ze komt deeltijds werken, deeltijds leren als zorgkundige.

Djenebou Coulibaly Op 21 september kwam Coulibaly ons keukenteam versterken. Ook zij volgt het project deeltijds leren, deeltijds werken.

Tiana Hugelier Vanaf 30 september komt Tiana op zorgteam twee werken als leefgroepassistente, deeltijds leren-werken.

Jolien Dewulf Op zorgteam 1 zien we vanaf 1 oktober nog een nieuw gezicht. Jolien komt werken als zorgkundige.

Carina Vanmaelsaeke Carina startte op 1 oktober als poetsvrouw. 51


Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

A

ctiviteitenkalenders

‘t Lindeboomke

52


53


Kolleblomme

54


Akkerwinde

55


56

Leiemeers


Vestinge en Cortyckpoorte

57


58


59


Assistentiewoningen Maandag 5 oktober Crea op Akkerwinde

Dinsdag 6 oktober Hoger Lager op Akkerwinde

Maandag 12 oktober Herfstbloemschikken 14u30 in zaal derde verdiep Rotonde Door Nicole en Lucienne Bijdrage: 6 euro

Donderdag 15 oktober Diavoorstelling jaren ’50 op Akkerwinde

Maandag 19 oktober Crea op Akkerwinde

Dinsdag 27 oktober Kwis op Akkerwinde

60


Gebakken zalm met gemengd slaatje Frieten met bearnaisesaus

Suikerbrood

Confituur

Peperkoek

Boerepistolet bruin

Do 01/10

Vr 02/10

Za 03/10

Zo 04/10

Pana cotta en gebak

Lamsragout met serresla en kroketten

Mandarijn en koek.

Kiproullade met zongedroogde tomaten, bloemkool in kaassaus, gekookte aardappelen met vleesjus

Yoghurt natuur en koek

Gekookt ei met spinazie, gekookte aardappelen met papsaus

Mousse en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Lookworst Champignonworst

Kalkoenham

Hesp

Chimay kaas Gerolfus Light

Avondmaal

M Oktober 2015 Jaargang 25, nr.9

aaltijden

Maaltijden

61


62

Gyros met eikenbladsalade en rijst

Honing

Confituur

Smeerkaas

Chocolade

Luikse siroop

Speculoospasta

Croissant

Ma 05/10

Di 06/10

Woe 07/10

Do 08/10

Vr 09/10

Za 10/10

Zo 11/10

Koude omelet met fijne kruiden en spek Jonge kaas

Kipsalade

Garnaalkroket

Hespenworst Boterhamworst

Avondmaal

Verse ananas

Kalkoengebraad met warme abrikoos, aardappelen in rode portsaus

Chocoladepudding

Casselrib met erwten en wortelen, gekookte aardappelen in pepersaus

Chocolade vitalinea

Camembert Le rustique leger

Creme patĂŠ Leverworst

Victoriabaarsfilet met pompoenblokjes Landjagersworst met dille en ajuin met gekookte aardap- Gebraden fricandeau pelen in Hollandse saus met limoen

Meloen

Varkenswangetjes met ijsbergsalade en aardappelen in saus grande mere

Ijs

Hamrolletjes met witloof en gekookte aardappelen in kaassaus

Fruit yoghurt

Kalfsworst met andijviestamppot met spek en ajuin en vleesjus

Chocolademousse en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Zo 18/10

Za 17/10

Vr 16/10

Do 15/10

Woe 14/10

Di 13/10

Ma 12/10

Dag

Suikerbrood

Confituur

Honing

Speculoos

Suikerbrood

Chocolade

Confituur

Ontbijt

Avondmaal

Platte kaas en gebak

Gepaneerde kipfilet met peer op sap, dennenappels en pepersaus

Rijstdessert en koek

Paardenbiefstuk met prinsessenboontjes, gekookte aardappelen in demi glace saus

Yoghurt natuur en koek

Kabeljauwfilet met wortelpuree en kaassaus

Banaan en koek

Vol au vent met een gemengd slaatje, frieten

Vanille pudding en koek

Blinde vink met knolselder in roomsaus, gekookte aardappelen in ajuinsaus

Mousse en koek

Rundstong met champignons en cressonette, puree in madeirasaus

Sinaasappel en koek.

Gerookte ham

Gouda kaas Migan light

Rolmops Vissalade

Bereid gehakt Americain natuur

Brigandworst Vleesbroodje

Macaroni met kaas en ham

Kippenworst met gandaham, savooi- Kalkoen met petersekool met spek, gebakken aardappelen in lie rode wijnsaus Kalkoenfilet

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht


63

Schnitzel met bloemkool bieslook, gekookte aardappelen met braadjus

Smeerkaas

Luikse siroop

Speculoospasta

Confituur

Chocolade

Honing

Chocoladekoek

Ma 19/10

Di 20/10

Woe 21/10

Do 22/10

Vr 23/10

Za 24/10

Zo 25/10

Mandarijn

Keizergebraad met knolselder in witte saus, aardappelen in roomsaus

Platte kaas

Varkenslapje met spruitje en gekookte aardappelen in jagersaus

Mousse

Visfilet met fijne groentjes, gekookte aardappelen met nantuasaus

Fruityoghurt

Kalkoenbrochette met gemengde sla, aardappelen in Provençaalse saus

Mousse

Americainburger, ananas, rijst in zoetzure saus

Appel

Smulhammetje, hutsepot, mosterdsaus

Chocoladepudding

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Boerenpastei Blokpastei

Hesp

Hoofdvlees met mosterd Gebraden kippenvleesbroodje

Zalmsalade

Hoevekaas Prima donna light

Vleeskroket

Kalfskop Kip jardinière

Avondmaal

Za 31/10

Vr 30/10

Do 29/10

Woe 28/10

Di 27/10

Confituur

Chocolade

Smeerkaas

Luikse siroop

Confituur

Kippenboerenburger met broccoli, rijst met champignonsaus

Peperkoek

Ma 26/10

Yoghurt en koek

Kalfslapje met suikerboontjes, bieslook aardappelen in mosterdsaus

Chocoladepudding en koek

Gebakken zalm met spinazie in de room, gekookte aardappelen in kappertjessaus

Mandarijn en koek

Rib eye met gemengde sla, frietjes met pepersaus

Mousse praline en koek

Varkenshaasje met witloof, gekookte aardappelen in rode wijnsaus

Appel en koek

Spaghetti carbonara

Flan Karamel en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

American préparé American natuur

Kippenwit met tuinkruiden Kippenwit

Cremepastei Pastei

Tonijnsalade

Omelet

Gentse kop Extra blokham

Avondmaal


Huize Ter Walle Kortrijkstraat 126 8930 Menen 056/52.17.40 64

Profile for HTW

Oktober 2015  

Oktober 2015  

Profile for htw9
Advertisement