__MAIN_TEXT__

Page 1

Oktober

A

PROPOS


PRAATGROEP ACTIVE AGEING Voor wie? De bewoners van het woonzorgcentrum Huize Ter Walle.

Wat? De praatgroep ‘Active Ageing’ wil de bewoners de kans geven om actief deel te nemen aan het dagelijks leven van ons woonzorgcentrum. Het doel is om samen met onze bewoners in overleg te gaan over het wonen en leven in Huize Ter Walle, want hun mening telt én kan leiden tot verandering!

Wanneer? Vanaf eind september 2017 zal de praatgroep ’Active Ageing’, per afdeling, om de zes weken worden georganiseerd. Deze zal starten om 14u30 en eindigen rond 15u30 à 16u.

Door wie? De praatgroep staat onder leiding van Debbie Janssens (directeur zorg) en Sharon De Paepe (psycholoog). Voor meer informatie kan u bij hen terecht. Debbie is te bereiken via 056/52 17 31 en Sharon via het algemeen nummer 056/52 17 40. 2


VOORWOORD Beste lezer Ik begin A Propos niet vaak met een eigen voorwoord, alleen voor speciale gelegenheden maak ik daar een plaatsje voor vrij. Op wereldniveau is het misschien niet zó spectaculair, maar voor mij is het het allermooiste nieuws dat ik ooit heb mogen brengen: Mijn man en ik verwachten binnenkort namelijk ons eerste kindje, dat voorlopig nog veilig, heel actief en gezond aan het groeien is. Het laatste groeispurtje zullen we thuis beleven, dus jullie zullen mij vanaf midden oktober een tijdje niet zien. Het voelt vreemd, maar toch geef ik de fakkel in alle vertrouwen even door aan Fien Fabry. Zij zal mijn taken (waaronder het samenstellen van onze huiskrant) tijdelijk overnemen. Ik wens jullie zorgeloze dagen, mooie activiteiten en veel gezelligheid toe. Tot binnen een paar maanden met hopelijk een voorwoord boordevol gestoef over mijn hopelijk fantastische, gezonde baby! Wat een spannend avontuur!

Veel liefs, Mieke Hallo! Ik ben Fien, en noem me gerust maar zo. Mijn ouders hebben me een mooie naam gegeven, dus het 'juffrouwke' of 'madammeke' hoeft niet. (En dan heb ik thuis ook mijn punten. :-) ) Deze zomer werd ik 24 jaar, en sinds enkele jaren ben ik afgestudeerd als logopediste. En nu kom ik dus met héél veel plezier Mieke vervangen tijdens haar zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Huize Ter Walle is mij niet volledig vreemd, aangezien ik hier ik in mijn secundair seniorenwerking kwam doen, en - vooral - omdat mijn mama hier al een tijdje werkt. Ik kon dus al geruime tijd ontdekken en beleven wat voor een warme plaats (en thuis) Huize Ter Walle is. Nu heb ik ook de kans gekregen om tevens te ervaren wat een warme werkplaats het hier ook is. Vanaf oktober kan je me dus terugvinden in het bureau, aan het onthaal, of ergens op een afdeling wanneer logopedische interventies nodig zijn. Gelukkig zorgt Mieke er voor dat ik alles goed uitgelegd krijg, maar uiteraard kan ik niet meteen alles weten en kunnen. Daar hoop ik een klein beetje op jullie begrip, lieve bewoners, familie, vrienden en collega's.

Ik kijk er erg naar uit samen te werken! Tot binnenkort!

Fien 3


KALENDERNIEUWS

01/10

Bamis / Internationale dag van de ouderen

04/10

Werelddierendag

05/10

Internationale Dag van de leerkracht

07/10

Onze-Lieve-Vrouw van Rozenkrans

08/10

8-15 oktober: week van het bos—Nationale Ziekendag

09/10

Wereldpostdag

12/10

Wereldreumadag—dag van de onthaalouders

15/10

28ste zondag door het kerkelijk jaar Dag van de spirituele zorg

16/10

Wereldvoedseldag

17/10

Werelddag van Verzet tegen extreme Armoede

18/10

Dag van de Verzorgenden

19/10

Dag tegen Kanker

20/10

Dag van de Jeugdbeweging

22/10

Missiezondag

29/10

30ste zondag door het kerkelijk jaar 4


5


PASTORAAL Dankbaar afscheid van mevrouw

Lucienne DERMAUX Weduwe van de Heer AndrĂŠ VANDOORNE Geboren op 6 juni 1929 Overleden op 28 september 2017

Lucienne verbleef bij ons in Kolleblomme en is de mama van Lonny Vandoorne (personeel; medewerkster schoonmaak)

6


7


PREZO WOONZORG ONS KWALITEITSSYSTEEM VOOR EXCELLENTIE IN ZORG EN BELEID

8


TIP! 9


BEWONERSNIEUWS

Jarigen oktober

ZORGTEAM 2 Leiemeers  Marie-Louise Lux

17 oktober

80 jaar

Vestinghe  Robert Deschepper  Maria Pattyn

10 oktober 24 oktober

87 jaar 94 jaar

Cortryckpoorte  Ivette Ramon

19 oktober

83 jaar

Gelukkige verjaardag! 10


ANIMATIE ZT1 .

Gezellige drukte, wat adrenaline, enthousiaste medewerkers en een positieve reactie van de zon. Ruim op tijd, een uitnodigende tuin aan het hotel Zeelinde om iedereen het welverdiende plaatsje te bieden in de zon, de welkomstdrink en leuk gezelschap. Zoals bij het kaartlezen bestond ons gezelschap uit 4 verschillende groepen, Leiemeers, Akkerwinde, Kolleblomme en Lindeboomke. Deze combinatie bezit harmonie, gevoel voor humor, wat ernst, flexibiliteit dus een perfecte match. Zoals bij de vorige jaren ontbrak er ons aan niks tijdens de maaltijd, ontspannen en fris aan de start, ( even splitsen onze groepen om later in de avond terug te genieten van elkaars gezelschap . Met onze vertrouwde gids op weg naar avontuur en natuur laten wij ons voor de 1e maal verwennen van wat kust, dijk en wat de brasserieĂŤn ons te bieden hebben. Er zijn nogal wat bommen ten tonele verschenen, smaakbommen wel te verstaan, en het gevecht met de kilootjes hebben wij telkenmale goedgemaakt door intensief actief te blijven voor en met onze bewoner.

11


Een kustwandeling, een verfrissing wat verderop aan de bar op zand en strand doet al menige medewerkers gissen naar wat de avond zal brengen, het hoogtepunt van het weekend met HTW en amuzee. De lippen bleven verzegeld en tot op het laatst bleef het voor iedereen een grote verrassing. Tja, wat planchettekuts, adrenaline en met extra boost komt Grijolo met hun show, amusement en spektakel ten tonele. Met de woorden: Vakantie is leven, leven is beleven en samen met Grijolo gaan wij er een actieve, superswingende avond van maken met jullie allemaal in de hoofdrol. Er werd woord gehouden, vanaf de eerste noot, het muzikale introotje tot de gebruikelijke afscheidsnoot van Nonkel Bob met ‘Vrolijke vrienden’ werd en was het één groot (kleinschalig) feest op maat van iedere bewoner. Met een pauze werden onze bewoners als schone slapers en slaapsters te bed gelegd. Zalig toch, al die tevreden en glimlachende gezichten, en even werd er tijd gemaakt om alle medewerkers op adem te laten komen (en daarbij kwamen wij adem tekort).

Als het maar niet zo vroeg ochtend werd, medewerkers in pyjama's, slaapkleedjes, elkeen stond paraat om eerst zijn bewoner te verzorgen (zo hartverwarmend). Oef ja, iedereen aan het rijkgevulde ontbijtbuffet met alles wat uit verwennerij bestaat, en onze bewoners waren op dat moment ongekroonde prinsen en prinsessen. 12


Aangename sfeer, tijd, rust en enkel de zon op het menu, het was ( h ) eerlijk, genieten, mijmeren en al wat uitkijken naar het aperitief. Onze vertrouwde stek ( volledig in 't nieuw ) makkelijk en aangepast voor iedere rolstoelgebruiker, de apero, de tapa's, alles paste volledig in 't plaatje, alweer een moment van genieten, gezellige leuke babbels, eindeloze gezellige tijd, of dat dachten wij althans. Tja, het is alweer zover, noen, het innerlijke wat in balans brengen en houden en voor je het weet hebben wij maar enkele extra uurtjes om nog te genieten van die zalige gemoedelijke sfeer, het weer, de compagnie, de kust en alles wat de badstad De Haan te bieden heeft. Terug naar onze vertrouwde tuin, onze verzamelplaats nu, waar uiteindelijk iedereen onder begeleiding veilig en wel de weg naar huis HTW bereikt heeft. Voldaan, moe en tevreden kan de ganse groep terugkijken op een 2 daagse met een avontuurlijke en goede afloop voor iedereen en graag nodigen wij (iedere groepsverantwoordelijke) jullie uit voor een volgende Amuzee, nog een Salute en vrienden voor het leven (Jan Smit). Het heeft ons deugd gedaan! Grijolo

13


ANIMATIE Kolleblomme

ZT1

Ons maandelijks rubriekje over het wel en wee op de leefgroep Beste lezers van à propos Oktober staat voor de deur en dat voelen we! Na onze zalige tweedaagse aan zee op 1 en 2 september, waar we nog volop konden genieten van de zon, kwam het herfstgevoel plotseling en snel zijn intrede doen. Zo vlug kan het soms gebeuren. Het voelde ‘s morgens en ‘s avonds heel wat frisser aan en er waren wel nog wat zonnige dagen in september, maar toch, we hadden natte en minder aangename dagen en ‘s avonds deed het haardvuur ten huize Carine al heel veel deugd. Het is wel nog wat vroeg, maar toch gezellig. Mijn vader zei altijd “Tegen het weer kun je niet opgaan”. Wat bracht september ons van mooie, gezellige, leuke en hartverwarmende momenten en belevenissen! De start was er één die kon tellen op alle vlakken. Beleef het zelf nog eens mee aan de hand van de sfeerbeelden en het prachtig verhaal erbij van iemand die er heel graag bij was (zie rubriekje Lindeboomke).

14


15


16


Een tweede mooie, gezellige gebeurtenis was op 12 september. Dan hadden we een 100jarige in ons midden; Godelieve Delaere. En er was feest, feest en nog eens feest! Niks mocht op deze heuglijke dag ontbreken en het was goed, super goed! Godelieve heeft er enorm van genoten! Na de koffietafel waarbij ook de kinderen aanwezig waren, kwam dan om 15u onze burgemeester met het stadsbestuur met een mooi geschenk en bloementuil van de stad, een geschenk van de provincie en ook nog een geschenk van onze koning! De aansluitende receptie, ons aangeboden door de familie, verliep in een opperbeste stemming. De sfeer was hartelijk en iedereen was blij en gelukkig. De familie had zelfs een speciaal woordje van dank voor de vrijwilligers van dienst en voorzag hen van een klein presentje. Een super mooi gebaar van dankbaarheid!

17


18


Delaere Godelieve

- 12 sept. 1917

Godelieve is geboren in Frankrijk tijdens WO I in Vatan. Ze is de dochter van Delaere Nestor en Dekyndt Eugenie. Ze kwamen terug naar België in +/- 1919-1920 en woonden met de hele familie in een noodbarak in Geluveld. In het totaal verwoeste landschap openden ze een nieuw café, “ De Zandputter”, genoemd naar de putten waar aan landwinning werd gedaan. Na verloop van tijd liet moeder Eugenie haar gezin in de steek zodat ze samen met 2 broers en 2 zussen er alleen voor stond. Zoals velen die tijd werd ze grensarbeidster in Tourcoing, in de volksmond Terkoeie. Dat was in textielfabriek Masureel. In 1935 leerde ze haar man Maurice Lampaert kennen. Ze huwden in 1936. In 1937 werd haar oudste zoon Raoul geboren. Intussen werd Maurice gemobiliseerd voor WO II. Samen met haar jongste zus Maria zorgde ze voor haar gezin. In 1941 werd Christiane geboren. Veel later volgde Frieda. Intussen was Maurice terug thuis en werkte als metser en zorgde dat er brood en af en toe een haas of fazant op de plank kwam. Intussen kluste Godelieve bij en deed landbouwwerk: tabak naaien, bonen trekken en oorlogslood en ijzer zoeken op de akkers wat geld opbracht bij de ijzerhandelaar. Poetsen, kinderoppas en kookhulp deed ze bij een traiteur voor een extraatje. Gedurende gans de oorlog fietste ze tussen Geluveld en Watou met boter en tarwe, wat streng verboden was (smokkelen). Maar ze kende de streek en werd nooit aangehouden. In 1975 verloor ze haar man Maurice, een harde klap was dat. Ze hadden net hun huis gekocht dat Maurice zelf had gebouwd. Samen met haar jongste dochter, Frieda, die als verpleegster nog studeerde, stond ze er alleen voor. Ook toen deed ze hier en daar klusjes om rond te komen. Haar hobby’s waren breien, fietsen, toneel spelen en af en toe samen met de vrienden van K.B.G, waar ze bestuurslid was, een uitstap of reis meepikken. Feesten was haar ook niet vreemd. Waar ze steevast moest zingen. Ze was trouwens ook lid van het Geluvelds zangkoor, samen met buurman Daniel genoten ze van een babbel, ‘s voormiddags soep en om 14u klokvast de koffie. Na haar heupbreuk werd ze wat minder mobiel en na omzwervingen via kortverblijf kon ze uiteindelijk te Menen in “Huize Ter Walle” genieten van een uitstekende verzorging en welverdiende rust. Van mij en mijn 2 zussen Chris en Frieda, dank je wel voor wat jullie voor ons moeder doen.

Lampaert Raoul 19


Op zondag 24 september hebben we dan ons alom bekend ontbijtbuffet gehad. Heel wat bewoners hun familie kwamen genieten van een lekker ontbijt en waagden hun kans voor de tombolaprijzen. Van harte bedankt voor de vele inschrijvingen en jullie enthousiasme! Onze animatiekas is weer gespijsd om heel veel leuke dingen mee te doen met onze bewoners.

20


De gelukkige winnaars van onze hoofdprijzen!

Oktober, wat zullen we jullie deze maand aanbieden van activiteiten? Naast de gewone activiteiten (muziekuurtje, spel, quiz‌) hebben we deze maand ook een huisdierennamiddag. 4 oktober is het namelijk werelddierendag, de ideale gelegenheid om ieder huisdier en hun baasje uit te nodigen bij ons in de leefgroep. Op donderdag 5 oktober zullen we ze verwelkomen bij ons in de leefgroep en voorzien hen van een heerlijk fris drankje. Daarnaast hebben we ook heel wat leuke kookacitiviteiten: herfstsoep maken, een kookdag en een pannenkoekenbak. De firma Latoschoeen is hier dan weer present op 17 oktober. Zo geven we de bewoners de kans om een degelijk paar winterschoenen aan te kopen.

21


Na een lange stilte hebben we ook weer eens de kleuters op bezoek. Dat zal weer genieten zijn! Op het eerste verdiep dus op alle drie de leefgroepen is er de week van 23 tot 27 oktober een themaweek, “De Franse week”. De sfeer, de versiering, inkleding, muziek enzovoort, je zal het geweten hebben. De Franse toets zal overal aanwezig zijn en de activiteiten uiteraard ook! Maandag 23 oktober:

supermooie Franse film

Dinsdag 24 oktober:

petit déjeuner om 8u In de namiddag: zanger van formaat met de beste Franse chansons

Woensdag 25 oktober:

mmm… we maken Franse crêpes

Donderdag 26 oktober:

Du pain, du vin et du boursin voorafgegaan van een heerlijk Frans aperitief, ne ricard. Dat mag toch niet ontbreken! Santé en smakelijk zou ik zeggen!

Zo. En dan zou ik de maand graag afsluiten met een bezoek aan de Stock in Gullgem. Hoe lang is dat niet al geleden voor sommigen dat ze naar de Stock zijn geweest, een winkel waar ze zo ongeveer alles hebben! De winkel is op veel vlakken heel wat veranderd en we gaan er eens rondneuzen. Daarnaast is ook een restaurant “De Kwizien”, waar heel wat volk op afkomt voor een dagschotel enzovoort. Ook wij gaan daar eerst een mondje eten om daarna gezellig te shoppen. Wil je graag mee, geef gerust je naam door, de rest regelen we dan wel hé! Ik wens jullie verder een heel fijne, aangename maand toe! Groetjes Carine 22


ANIMATIE

Akkerwinde

ZT1 Dag lieve bewoners, familie en vrienden!

Het is vandaag een prachtige herfstdag, de zon doet meer dan haar best. We genieten volop van het korte nazomertje. Orkaan Irma en José bleven gelukkig ver uit onze buurt! ‘Genieten’… Buiten nog genieten van de natuur in al zijn kleurenpracht en binnen maken we het gezellig met vele kaarsjes en het houtvuur. Ook in ons Huize Ter Walle is gezelligheid troef. Onze living is al helemaal in herfsttenue. Eén voor één prachtige bloemstukjes sieren onze kasten en tafels. Jullie hebben dat voortreffelijk gedaan! De herfst doet ons ook opnieuw verlangen naar die heerlijke winterse schotels! Daarom plande ik de voorbije maand een

restaurantdag in. Ik hoop dat de coq au vin en de

chocolademousse jullie gesmaakt hebben!

23


Ondertussen zijn we oktober, het jaar 2017 vliegt voorbij… Stilletjes begin ik al in kerststemming te geraken… Op het einde van de maand zal het winteruur ingaan. Dat betekent vroege en lange avonden! We gaan op het einde van de maand op citytrip naar

Parijs! Met het ganse zorgteam

zullen we die week ons best doen om jullie in Franse sfeer onder te dompelen. Benieuwd wat het wordt? Neem maar eens een kijkje in de folder die ik voor jullie samengesteld heb.

Meerdaagse citytrip naar de Franse lichtstad. Van 23 tot 26 oktober 2017 PARIS PARIS! Bonjour, mon amour! Audrey Hepburn zei het jaren geleden al :’Parijs is altijd een goed idee.’ En deze raad nemen we ter harte! We gaan met jullie op citytrip naar één van de meest fascinerende steden van Europa. Geen stad ter wereld zo romantisch, betoverend of charmerend als Parijs. Dit is een stad van tijdloze elegantie met een vleugje glamour erover! Ik nodig jullie allen van harte uit om samen met mij deze hemelse stad te verkennen! Uw gids, Mia

24


Dag 1 : we starten onze eerste dag met een wandeling doorheen het gezellige Montmartre, we nemen ons aperitiefje op één van de gezellige terrasjes van Place du Tertre en nemen aansluitend de lunch in Quartier Latin. In de namiddag verkennen we de vele prachtige bezienswaardigheden van Parijs. Activiteit : aperitief en lunch in onze ‘Parijse’ living. Dag 2 :We starten onze tweede dag met een heus ‘petit déjeuner à la Parisienne’. Na het ontbijt is er gelegenheid om te shoppen in één van de mooiste straten van Parijs, de Champs Elysées.

In de namiddag gaan we een stukje cultuur opsnuiven…. Activiteit : ontbijtbuffet Namiddag: kwis over Parijs met een hartig toetje. Dag 3: onze citytrip eindigt glamoureus. We hebben tickets kunnen bemachtigen voor één van de beroemde shows in de Moulin Rouge. Dit gaat gepaard me een diner bereid door één van onze topchefs!

Activiteit: avondactiviteit met optreden van oa Edith Piaff, Dalida, ….

25


Traditioneel komt ook in de oktobermaand de firma

Lato schoenen op bezoek met de

laatste modesnufjes op schoenengebied. Zij bieden u een ruime keuze comfortschoenen en pantoffels aan zeer betaalbare prijzen. Aangezien Le Grand Julot op pensioen is, zal de muzikale omlijsting gebeuren door zanger-accordeonist

AndrĂŠ Baert. Hij brengt ons

een waterval van bekende internationale liedjes. Ambiance verzekerd!

Lieve bewoners, Geniet van de herfstzon, de gezellige warmte binnen, de compagnie en de activiteiten! Iedereen zoals steeds van harte welkom op Akkerwinde. Tot ziens! Mie

26


Uitstap naar zee

27


Uno

Zeep met heerlijke kruiden

Wandelen

28


Creatieve namiddag

Vijverhof

29


Verjaardag Marie-JosĂŠe

30


Herfststukjes

31


ANIMATIE ZT2

Leiemeers

32


33


ANIMATIE ZT2

Vestinge en Cortryckpoorte

Beste lezer van het leukste blad van ‘t Vlaanderenland Nu we de zomer stilaan achter ons laten en de herfst zijn intrede doet, is er niets zo leuk als ons heerlijk te nestelen in een fauteuil met een warme plaid over ons heen, een lekker kopje thee bij de hand en niet te vergeten… ons favoriete blaadje :) Genieten maar!

Indian Summer Wijnrode wingerd, bomen in een schitterend palet van geel over oranjerood naar bruin… overgoten met het donkerroze licht van de lage zon. Het is windstil, de zon staat elke dag wat lager aan de wolkeloze hemel, boven de horizon hangt een lichte nevel. In het rozeoranje licht van deze milde najaarszon barsten bomen en heesters uit in overweldigende kleuren, prachtig is dit, niet?

De herfst is in het land! 34


Terugblikje op een nazomertje vol sfeer, plezier, maar vooral met veel liefde en genegenheid.

zonovergoten tweedaagse aan het lieflijkste plekje aan onze Belgische kust. Onze reporter ter plekke schreef voor jullie een zalig Startend met een schitterende

verslag, geniet er van met volle teugen en merci Marie-Anne!

Joepie ! Naar zee ! Donderdag 31 augustus… Het was een drukte van jewelste op zt2! Net een bijenkorf  De vrijwilligers waren vroeg op post en zorgden ervoor, onder de deskundige leiding van coach Dominique, dat ‘hun bewoner’ klaarstond om te vertrekken. Organisatorisch is dit geen kinderspel, maar iedereen was blijgezind en rond 10u30 zette de autokaravaan zich in gang, op weg voor een 2-daagse aan het zeetje in De Haan. Het werd een ritje-in de zon- zonder problemen en tegen de middag konden we de zee zien. Zalig in het zonnetje effekes flaneren op de dijk, de goeie lucht opsnuiven en genieten van een lekker aperitiefje op het terras van Tearoom Mano. De eerste foto’s werden genomen en wees maar zeker, er zouden er nog vele volgen.  Voor het middagmaal werden we verwacht in hotel Zeelinde. Een korte siësta in de comfortabele zetels van het salon gaf de vrijwilligers de tijd om de bagage naar de kamer te brengen. We waren uiteraard niet gekomen om binnen te zitten maar om zoveel mogelijk te genieten van de gezonde buitenlucht, dus trokken we op pad; een tochtje langs de vele mooie, witte villaatjes, een fotomoment met onze vriend Albert Einstein. Ken je zijn leuze? “Verbeelding is belangrijker dan kennis”…. In onze verbeelding zagen we onszelf met een dikke pint in de hand op een terrasje… De zon en het wandelen droogde onze kelen uit en dus was een pitstop in ‘Beaufort’ meer dan welkom. We genoten van ons drankje, het uitzicht en het rustmomentje. 35


Kuierend in de straten en hier en daar halthoudend voor een fotootje, onder andere met een of andere fraai beschilderde haan op de achtergrond, of met z’n allen op de billenkar, trokken we naar het restaurant voor het avondmaal. We werden goed onthaald in restaurant Mano waar iedereen een lekkere croque garni, een spaghetti, of een overheerlijk slaatje opgediend kreeg. Terwijl wij binnen van ons soupertje genoten regende het pijpenstelen. Perfect qua timing… Toen de wolken uitgeknepen waren gingen wij terug naar ons hotel. Samen aan één lange tafel genoten we van wat muziek en een drankje. Er werd gebabbeld en gelachen, de ambiance zat er goed in. De apotheose kwam er toen een ‘zotte bende’ zijn intrede deed en zijn beste beentje(s) voorzette. Op de tonen van ‘skwon meiske’ – ‘pina colada’ van K3 en ‘the sweetest hangover’ van de Dinky Toys gaven alle vrijwilligers samen een spetterend showke’ en dat zonder te repeteren…. Hier zat zeker talent in  De oogjes begonnen dicht te vallen en op de tonen van. We gaan nog niet naar huis zochten we ons bedje op. De regen kletterde tegen de ruiten… maar dat kon ons niet deren…

36


Vrijdag 1 september… Heel wat vrijwilligers waren vroeg in de weer om ‘hun bewoner’ klaar te krijgen voor dag 2 van ons verblijf aan zee. Het zonnetje had de lelijke regenwolken verdreven en was opnieuw van de partij en dat deed iedereen deugd. Het ontbijtbuffetje was – zoals altijd – goed verzorgd: voor elk wat wils en ruim voldoende. Na het ontbijt werden de valiezen naar de wagens gebracht en werd het hoog tijd om een ochtendwandeling te maken. Dit keer wandelden we richting dierenpark. Ontgoocheling alom toen we zagen dat er alleen maar geitjes en duiven zaten. Nergens een spoor van die mooie kippen die we verleden jaar nog zagen, of van die speciale kip met het ontploft kapsel… Mister of mrs. raaf die zijn/haar toilet maakte, terwijl iedereen er zat op te kijken, genoot van de aandacht en kende wel veel bijval. De terugweg bracht ons naar restaurant Escapade waar we met open armen ontvangen werden. Na een aperitiefje naar keuze konden we genieten en smullen van een heerlijk stukje vis of kip. Het ‘gekakel’ zwakte af, het aantal decibels zakte…. Het was duidelijk dat iedereen met smaak zat te eten. Ook hier: meer dan voldoende en fijne kwaliteit. Een dikke pluim voor de nog jonge kok en zijn vriendin !!! Niemand wilde al naar huis en dus deden we nog een deugddoende wandeling op de dijk; we genoten van het mensen kijken, van de grote schepen aan de horizon, van het keuvelen onder elkaar. Tijdens een pauzemomentje kreeg plots iemand het idee om een spelletje te spelen: “Ik ga naar zee en ik neem mee”… Elk om beurt vulden we het lijstje aan. Hilariteit alom toen Marc een wel heel speciaal voorwerp wilde meenemen… Foei Marc! Vooraleer we de terugweg zouden aanvatten dronken we nog een afscheidsdrankje. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind en het werd tijd om naar huis te gaan. De terugweg verliep vlot; in de wagen zat iedereen na te genieten van de mooie tijd aan zee. ‘Thuis’ werden we opgewacht door Julien en Lucienne, zij hadden gezorgd voor lekkere belegde broodjes. Dominique dekte de tafel met een mooi tafelkleedje en een bloemetje… een waardige afsluiter van een heerlijke 2-daagse.

37


Als slot een woordje van dank aan: - Dominique voor het vele werk; voor en achter de schermen, voor de feilloze organisatie, de goede zorgen en het presentje. - De collega’s uit de zorg om de bewoners tijdig klaar te maken. - De directie die dergelijke activiteit mogelijk maakt. - Julien en Lucienne voor ‘ het welkom- terug- thuis- broodje’. - Alle medevrijwilligers: het deed deugd dat iedereen iedereen hielp. Dank voor het fijn gezelschap! - Last but not least, dank aan de bewoners die meereisden; het was leuk samen.

We kijken uit naar een volgende editie, jullie ook?

Marie-Anne V. 38


Een gezellig dagje

nazomeren in de Provence,

schattig toch al die Provençaalse zomertjes!

Herfstconfituur met… “Jantje zag eens pruimen hangen als eieren zooooo

groot :)” jaja, er zaten leuke Jantjes in ons gezelschap!

39


Gezellig

pannenkoekenfeestje, mmm!

Verjaardagsfeestje van Suzanne! Dank je wel voor het lekker traktaat, we wensen je nog veel mooie jaren!

Gezellige bingonamiddag met enthousiaste winnaars

40






Pompoensoepje, lekker!

Oogstfeest

Boerenkermis met verkiezing van het mooiste boerenkoppel en pompoenweging. Zalig al die mooie boertjes en boerinnetjes!

41


De pompoen woog 9 kg en dat hadden Julien en Marie-Thérèse heel goed ingeschat! De winnaars van leukste boer en boerin zijn geworden… Gaston en Yvette! Proficiat!

42


43




Ons schitterend

verjaardagsfeest van Maria Verhaeghe ter ere van haar

100ste verjaardag! Wat hebben we hier met z’n allen van genoten! Dank u wel, Maria en haar vrienden, we wensen je nog mooie jaren erbij vol vreugde, gezondheid en heel veel lieve mensen om je heen!

44


Voila, en nu gaan we met volle teugen genieten van onze

Indian Summer!

We starten met ons sortietje naar de pompoenboerderij waar de lieve pompoenboerin ons van harte welkom heet in haar gezellige schuurtje. Vervolgens worden we verwelkomd bij de flamboyante Iris van ’t Hof van Commerce. Jaja, lieve mensen, dit wordt een dag met alles erop en eraan! Letterlijk én figuurlijk. Ik zou zeggen;

“Dames, hou jullie mannen goed bij de hand, want onze goedlachse Iris is in het pand!” We starten met een goeie picon met een neutje en een koekstje om vervolgens te genieten van een zalig maaltje “Alles van ’t zwin!” met een patatje met de pelle en een vers gebakken stutje. Dit alles doorgespoeld met een goe biertje van de streke worden we daarna nog werwend met ne goeie pot koffie met schumtaarte. Haha, we gaan op zijn West-Vlaams genieten! En als kers op de taart wordt ons dagje sfeervol muzikaal omlijst met een optreden van …. Lieve mensen, ik zou zeggen, met z’n allen daarheen! Dit wordt een goeie afsluiter van ons seizoen! Verder gaan we nog gezellig bingospelen, volkscafeetje houden, op groot scherm genieten van zomerbeelden, bloemschikken met pompoentjes, schoenen kopen, verjaardagen van Yvette en Walter vieren, confituur en soep maken, wafels bakken, pannenkoeken van pompoen maken, hebben we nog een mosselfestijn… voor ieder zeker wat dus, geniet maar!

En zoals jullie inmiddels weten; iedereen altijd van harte welkom! Groetjes, Dominique Dank u wel lieve vrijwilligers voor alle mooie nazomerse momenten, jullie zijn schatten! 45


ANIMATIE DVC Bij deze wil ik jullie warm maken voor de maand oktober. is het

en kunnen jullie deelnemen aan de Grote Dieren

Quiz. is er weer voor een geselecteerd groepje

! Wat we zullen eten

moet ik nog aan de kandidaten bevragen, maar het zal sowieso lekker en vers zijn. Wie deze keer niet aan beurt komt hoeft niet te treuren, want iedereen die wenst komt gespreid over het jaar zeker aan beurt. Op

komt

hun kwaliteitsvolle en gevarieerde assortiment schoenen voorstel-

len. Deze activiteit gaat door in de polyvalente zaal en zal er cafĂŠtariawerking zijn. Men kan er cash betalen of het op de factuur laten zetten. Deze maand is er weer

, nl. op donderdag

. Het zal de eerste keer zijn

dat ze komen, want vorige maand was er geen kleuterturnen. Dit schooljaar (t.e.m. de grote vakantie) kunnen ze slechts 3 keer komen, wat heel jammer is, maar er is helaas niks aan te doen. Ik zou zeggen geniet ervan, want de volgende keer dat ze komen zal het februari zijn.


De laatste week van oktober staat in het teken van

. Halloween is een feest dat

is overgewaaid uit Amerika, maar ondertussen toch redelijk ingeburgerd geraakt in onze kontreien. Je bent ervoor of niet. Wij zien al het positieve ervan en daarom ook dat we er een gezellige week van zullen trachten te maken. Zo starten we op maandag 23 oktober met een halloweenquiz om jullie kennis erover te bevragen en aan te vullen waar nodig. Op woensdag maken we weer heerlijke

. Alle hulp is welkom voor alles de

pot in moet om te stoven! Donderdag

leggen we een thriller (film) op en maken we zelf popcorn om jul-

lie een leuke en Maandag

aan te bieden. spelen we het

en zullen we alvast weten wie naar de

hel en wie naar de hemel zal gaan. Op

zullen jullie kunnen smullen van heerlijke vers gebakken

want dan vieren we de jarigen van oktober! Ik kan zo nog even doorgaan met het bespreken van allerlei leuke komende activiteiten, maar verwijs jullie graag door naar de kalender van ’t Vermaak. Wie vragen heeft mag mij altijd aanspreken.

Cardoen Christiana—Vansteenkiste Marcel

Bernice Vandendorpe Dina Reynaert MariĂŤtte Snauwaert Marleen Vanhollebeke

14 oktober 18 oktober 78 oktober 30 oktober

79 jaar 81 jaar 78 jaar 59 jaar

47


48


ANIMATIE DVC

Het Parkhuis Beste bezoekers en familieleden,

“Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, ’t is van een zachte winter ’t voorgevoel “ Beste bezoekers en familieleden, De zomer zit erop! Dankzij de vele zonneschijn hebben we met z’n allen kunnen genieten van de vele zomerse activiteiten! Klaar voor een nieuw jaartje vol leuke activiteiten en uitstappen! Het is alweer oktober en die staat boordevol met activiteiten! Wat vieren wij altijd in oktober? De fameuze Halloweenweek! Even een korte inlichting omtrent Halloween… Halloween is een feestdag die traditioneel vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Inmiddels wordt het feest ook steeds populairder in Nederland, België en andere Europese landen. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar. In de week van 23 oktober tot 27 oktober is het Halloweenweek. Hierbij doen we volgende activiteiten zoals halloweenquiz, pompoensoep, griezelbordspel en een griezelfilm. We gaan lekker samen griezelen! Op 31oktober is er een halloweenapero voorzien. 49


Op vrijdag 27 oktober gaan we op uitstap naar de Oude Kaasmakerij in Passendaele. Vergeet niet dat op de laatste zaterdag op zondag van oktober (28de – 29ste) de omschakeling is van de zomertijd naar de wintertijd. We mogen dan een uurtje langer slapen!

Veel plezier!!!

Groetjes, Charlot

Jarigen september: Antoon Vandenginste mag op 9 september 68 kaarsjes uitblazen. En op 22 september wordt Jeaninne Verchoore 82 jaar!

We wensen hen een heel gelukkige verjaardag! Vansteenkiste Marcel, Omez Philippe en Cardoen Christiane zijn nieuw in ons dagcentrum.

We heten ze van harte welkom!

50


ANIMATIE Gelukkige verjaardag! Odette Vandewattyne Christiane Stalmans Joris Larmuseau DaniĂŤl Vanlerberghe Dina Minne

6 oktober 15 oktober 17 oktober 24 oktober 27 oktober

de Rotonde Benedictinenhof de Rotonde de Rotonde de Rotonde

Daguitstap september Dinsdag 19 september: Ik werd wakker om 7u en dacht meteen: oei, regen! Vandaag stond er immers een uitstap met de bewoners van de assistentiewoning op de planning. Gelukkig, om 9 uur klaarde alles op en scheen de zon volop. Om 10u15 waren we aan het museum en met de lift konden de rolwagens en voetgangers naar beneden en naar boven het oorlogsmuseum bezoeken. Het was een beetje uitkijken in de smalle gangen, maar de bewoners hebben toch zoveel mogelijk kunnen zien. Rond 12 uur kregen ze dorst en zijn we richting de volksbond gewandeld waar ons een aperitief aangeboden werd en een smakelijke maaltijd met drank naar keuze. Op het gemak nog een koffietje en dan zijn we teruggekeerd richting kasteeldomein voor een wandeling langs de vijver om eens stil te staan bij de reuzepoppies van elk land waar jonge mannen gesneuveld zijn in ons land tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het was een zeer leuke dag en aan de blije gezichten van de bewoners zag ik dat het goed was. Ze hebben me ook gevraagd om alle vrijwilligers te bedanken die mee waren, want zonder hen zou het moeilijk lukken. Nog eens een dikke merci! De volgende activiteit is 3 oktober en dat wordt bloemschikken. We maken een herfstkransje. Op 17 oktober spelen we gezelschapsspelen. Dat ziet er weer goed uit! Tot dan!

Nicole

51


Beste Nicole Wij vinden het heel mooi dat jij in je tekst vrijwilligers bedankt. Ze zijn inderdaad onmisbaar, maar ook jij verdient heel veel woordjes van dank voor alles wat je vrijwillig voor de assistentiewoningen realiseert. Hoedje af daarvoor en hartelijk bedankt!! Huize Ter Walle en de bewoners van de assistentiewoningen 52


MIJMERINGEN Je kunt moeilijk solidariteit verwachten als je er vroeger niet aan meegewerkt hebt. Het onvolmaakte is de enige zekerheid die je nog hebt. Op wie kun je nog op het schaarse goed van solidariteit beroep doen? Sommige ouderen geven zich over aan een soort van gulzigheid, genietend en niet bewust zijnde van de risico’s. Is dat de juiste manier van zich verhouden tot de gemeenschap? Mag de enige gulzigheid de andere aflossen zonder uitzicht op verzadiging, anders volgt verveling. Ouderen doen best niet te veel aan wensdenken. Toch, de mensheid schijnt nu eenmaal te beschikken over een sterk instinct van zelfbehoud. Zin geven aan je leven heb je altijd zelf moeten en blijven doen. In al wat je doet of zegt, streef naar waarheid. Je mag van mening verschillen maar maak geen ruzie. Denk aan het sprookje in de wereld van vrouw Holle en de put, waar al het goede wordt beloond. Als je geluk hebt volgt de werkelijkheid, de zoete droom, maar ook de angstdroom. Concentreer je op wat je wilt en wat je niet wilt. De werkelijkheid kan de spiegel van je gedachten worden. Soms ontstaat een nieuwe werkelijkheid. Zo is het met alles dat wegvalt en verdwijnt, iets anders komt in de plaats. Het leven is wat het is, en hoe je het interpreteert en in het leven staat. Wees dankbaar. Laat u zijn niet te veel vervlochten zijn met anderen in het echte en het virtuele leven. Individueel mag je genieten, samen moet je plezier maken. Maar grip proberen te krijgen op de verglijdende tijd is een tevergeefse onderneming moet je weten. Het is altijd beter zich met elkaar te verzoenen.

Gilbert Vanhoutte

Rotonde 0201 tel: 056/35 10 32

53


PERSONEELSNIEUWS Door een administratieve fout stonden vorige maand de tweede helft van de jarigen in september niet in onze gedrukte A Propos, mijn excuses aan: Arne Tant

23 september

Chauffeur DVC

Liesbeth Dousy

27 september

Zorgkundige Nachtdienst ZT2

Jona Vanhoutteghem

27 september

Keukenhulp

Joke Dorme

29 september

Zogkundige/leefgroepwerker ZT1

Ann Sophie Van den Heede

30 september

Zorgkundige ZT 1

FEESTVIERDERS VAN DE MAAND: Brandon Vancoillie

5 oktober

Zorgkundige/leefgroepwerker ZT1

Sharon Pattyn

7 oktober

Zorgkundige ZT2

Dominique Dejonghe

8 oktober

Animatie ZT2

Cynthia Calemein

10 oktober

Verpleegkundige ZT2

Kylie Pecqueur

10 oktober

Logistiek assistente ZT1

Els Devos

17 oktober

Keukenhulp

Catherine Breyne

19 oktober

Verpleegkundige ZT2

Fabienne Seys

19 oktober

Kine ZT1 + DVC

Anne-Mie Sap

20 oktober

Diensthoofd ZT2

Olivier Vankeirsbilck

23 oktober

Orthopedagoog ZT2

Xenia Everaert

26 oktober

Alternerende opleiding zorg ZT1

54


Pensioen Mijn loopbaan in Huize Ter Walle neemt eind oktober spijtig genoeg om gezondheidsredenen een einde. Ik ga weg met een hoofd en hart vol schatten aan herinneringen; herinneringen aan prachtige bewoners waar ik heb mogen voor zorgen en mooie herinneringen aan de vele collega’s, elk met hun eigen talent. 27 jaar was Huize Ter Walle mijn rusthuis, mijn tweede thuis. Ik zal het missen. Ik wil Ludo bedanken omdat hij mij indertijd heeft aangeworven en sindsdien altijd een open deur gehad te hebben om met raad en daad bij te staan en mij nu ook in mijn loopbaaneinde te begeleiden. Groetjes Nympha

Nieuwe personeelsleden: Kimberly Decock die bij ons uit dienst ging op 31/08/2017 in het DVC, is op 18/09/2017 opnieuw gestart bij ons, maar nu op ZT1 als leefgroepwerker in het Lindeboomke. Vanaf 2 oktober komt Fien Fabry werken als logopediste en administratief medewerkster als vervanging tijdens het zwangerschaps-en ouderschapsverlof van Mieke Huyghe. Jara Deckmyn startte op 26/9 als leefgroepassistente op Zorgteam 1. Liselot Vandersyppe start op 16/10 in de mobiele equipe.

Welkom!

55


VRIJWILLIGERSNIEUWS NIEUW: VERJAARDAGEN VAN ONZE GELIEFDE VRIJWILLIGERS! Marc Devos

7 oktober

Jules Slos

8 oktober

Linda Soetaert

27 oktober

Lucienne Roels

27 oktober

OPROEP Wij zijn nog op zoek naar een vrijwilliger die onze kapster kan helpen bij het van en naar de kamer brengen van de bewoners. Indien u hiervoor interesse heeft, meld dit zeker bij Mieke of Fien (administratie).

Alvast bedankt!

56


15 SEPTEMBER: VERRASSINGSREIS MET ONZE VRIJWILLIGERS! BEDANKT VOOR ALLES WAT JULLIE DOEN!

57


58


HTWeetjes Quizzen met Natje—september 19 inzendingen bereikten me waarvan 13 volledig correct. Mijn man Dirk trok Christine

Lepoutre als winnaar van deze quiz. Hartelijk gefeliciteerd, Christine. U krijgt de eerstkomende dagen een bonnetje ter waarde van twee euro te gebruiken in HTW.

Huislotto HTW LOTTOCIJFERS

3

-

8

-

16

-

20

-

38

-

45

Denise Knockaert wint onze huislotto met 2 juiste cijfers. Proficiat! U ontvangt een bonnetje te gebruiken in HTW.

BIBLIOTHEEK Jean-Pierre is elke werkdag aanwezig in de administratie tussen 8u en 10u en komt dagelijks rond met de post. Wie een boek wenst te ontlenen, kan steeds bij mij terecht. 59


MENU Dag

Ontbijt

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Avondmaal

Ma 02-10

Honing confituur

Gyros met eikenbladsalade en gratin

Hespenworst

Chocolademousse en koek Di 03-10

Confituur

Kalfsworst met andijviestamppot met Bloedworst met ui spek en ajuin en vleesjus Fruit yoghurt en koek

Woe 04-10

Smeerkaas

Hamrolletjes met witloof en gekookte aardappelen en kaassaus

Kippensalade

Ijs en koek Do 05-10

Chocolade

Luikse siroop Vr 06-10

Varkenswangetjes met ijsbergsalade, Koude omelet met frieten en saus grand mère fijne kruiden en spek Meloen en koek Victoriabaarsfilet met pompoenblokjes met dille en ajuin, gekookte aardappelen met Hollandse saus met limoen

landjagersworst

Mousse liègoise en koek SpeculoospasZa ta 07-10

Casselrib met erwten en wortelen, gekookte aardappelen en pepersaus

roompastei

Chocoladepudding en koek Zo 08-10

croissant

Kalkoengebraad Philadelphia met warme abrikoos, kroketten en rode portosaus

camembert

Verse ananas en koek 60


61

Suikerboter

speculoos

Honing / confituur

Confituur

suikerbrood

Do 12-10

Vr 13-10

Za 14-10

Zon 15-10

Platte kaas en gebak

Gepaneerde kipfilet met peer op sap, dennenappels en pepersaus

Rijstdessert en koek

Paardenbiefstuk/hesp met prinsessenboontjes, gekookte aardappelen en demi glace saus

Yoghurt natuur

Kabeljauwfilet met wortelpuree en kaassaus

Banaan en koek

Vol au vent met gemengd slaatje en frieten

Vanille pudding en koek

Blinde vink met knolselder in roomsaus, gekookte aardappelen en ajuinsaus

Gerookte ham/ hesp

Gouda kaas

Rolmops

Bereid gehakt

Brigandworst

Zon 22-10

Za 21-10

Vr 20-10

Do 19-10

Woe 18-10

Di 17-10

Woe 11-10

Mousse en koek

Rundstong met champignons & cressonette, puree met madeirasaus

Visbrochette

Choco

Di 10-10

Sinaasappel en koek

Kippenworst met gandaham, savooikool Kalkoen met peterse- Ma met spek, gebakken aardappelen en rode lie 16-10 wijnsaus

confituur

Dag

Ma 09-10

Avondmaal

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

chocoladekoek

Honing/ confituur

choco

confituur

Speculoospasta

Luikse siroop

Smeerkaas

Ontbijt

zalmsalade

hoevekaas

omelet

kalfskop

Avondmaal

Mandarijn en koek

Keizergebraad met knolselder in witte saus, kroketten en roomsaus

Platte kaas met fruit en koek

Varkenslapje met gestoofde spruitjes, gekookte aardappelen en jagersaus

Mousse speculoos en koek

boerenpastei

hesp

Gratino met fijne groentjes, gebakken aardap- Hoofdvlees met mospelen en nantuasaus terd

Fruit yoghurt

Gem kalkoenbrochette met gemengde sla, frieten en Provenรงaalse saus

Panna cotta en koek

Kippenhawaiburger met ananas, rijs en zoetzuresaus

Appel gestoofd en koek

Smulhammetje en hutsepot met mosterdsaus

Chocoladepudding en koek

Gehaktbroodje, rode kool met appel, gekookte aardappelen en braadjus

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht


62

Kippenboerenburger met broccoli, rijst en champignonsaus

peperkoek

confituur

Luikse siroop

smeerkaas

chocolade

confituur

Gesuikerde sandwiches / confituur

ma 23-10

Di 24-10

Woe 25-10

Do 26-10

Vr 27-10

Za 28-10

Zo 29-10

Banaan en gebak

Kalkoenpavé met warme perzik, dennenappels en bruine saus

Yoghurt en koek

Kalfslapje me suikerboontjes, bieslook aardappelen en mosterdsaus

Chocoladepudding en koek

Gebakken zalm met spinazie in room, gekookte aardappelen en kappertjessaus

Bloedsinaasappel en koek

Rib eye / hesp met gemengde sla, frietjes en pepersaus

Mousse praline en koek

Varkenshaasje met gestoofde witloof, gekookte aardappelen en rode wijnsaus

Gestoofde appel en koek

Spaghetti carbonara

Flan caramel

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

brie

Americain préparé

Kippenwit met tuinkruiden

roompastei

tonijnsalade

grillworst

Gentse kop

Avondmaal

Di 31-10

ma 30-10

Dag

choco

confituur

Ontbijt

Avondmaal

Halloween dessert en koek

Lamskotelet me spruitjes, home style patatoes en jagersaus

Platte kaas met fruit en koek frikandel

Ardeense steak met erwten & wortelen, peter- Bretoense kiprollade selie aardappelen en paprikasaus

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht


Activiteitenkalender Assistentiewoningen

ACTIVITEITENKALENDER Maandag 2 oktober We maken mooie herfstdecoratie met klei en bladeren op Akkerwinde

Dinsdag 3 oktober Bloemschikken in de Rotonde Herfstbingo met lekker hapje op Akkerwinde

Maandag 9 oktober Reminiscentieactiviteit, we gaan terug in de tijd op Akkerwinde

Dinsdag 17 oktober Gezelschapsspelen in de Rotonde

Donderdag 19 oktober Krantlezen op Akkerwinde

Maandag 23 oktober Bezienswaardigheden spel op Akkerwinde

Dinsdag 24 oktober Quiz over Parijs op Akkerwinde

De activiteitenkalenders van de andere leefgroepen krijgen jullie op een apart blaadje. 63


Huize Ter Walle Kortrijkstraat 126 8930 Menen 056/52.17.40 64

Profile for HTW

Oktober  

Oktober  

Profile for htw9
Advertisement