__MAIN_TEXT__

Page 1

Maart 2016

Ă€ Propos

Jaargang 26


WEEK VAN DE VRIJWILLIGER 27/02/2016 — 06/03/2016

ALS ELKE VRIJWILLIGER EEN STER KREEG WERD HET NOOIT MEER DONKER

2


K

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

alendernieuws

04/03

Wereldgebedsdag

06/03

4de zondag van de veertigdagentijd

08/03

Internationale Vrouwendag

13/03

5de zondag van de veertigdagentijd

14/03

Ď€-dag (pi=3,14)

18/03

Internationale dag van de slaap

20/03

Palmzondag/Dag van de Zorg Begin van de astronomische lente

21/03

Werelddownsyndroomdag Dag van de Afschaffing van de Rassendiscriminatie

22/03

Wereldwaterdag

23/03

Werelddag van de Meteorologie

24/03

Witte Donderdag Internationale Tuberculosedag

25/03

Goede Vrijdag

26/03

Stille Zaterdag

27/03

HOOGFEEST VAN PASEN Verrijzeniszondag

28/03

Paasmaandag

TIP VAN DE KINE

3


P

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

astoraal verhaal

Overlijdensberichten Dankbaar afscheid van

Zuster Maria Soeffers Geboren op 24 januari 1935 en overleden op 9 februari 2016 Zuster Maria Soeffers verbleef bij ons in Kolleblomme

W

e wensen vrienden en familie heel veel sterkte toe.

Moge de mooie herinneringen een troost zijn in dit verdriet.

Pastorale kalender We zijn in de vastenperiode, de periode van Broederlijk Delen. Thema dit jaar: met een leven speel je niet. 3 maart: sobermaal 18 maart: palmzondagviering om 15u45 24 maart: biechtviering om 15u45 25 maart: kruisweg 15u 27 maart: Pasen 8 april: Paasviering 4


Broederlijk delen MET EEN LEVEN SPEEL JE NIET

5


6


B

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

ewonersnieuws

Lindeboomke (ZT1) 

Mariette Depretere

7 maart

79 jaar

Alfred Michiels

7 maart

65 jaar

Marie-Thérèse Tanghe

26 maart

86 jaar

Willy Vandenbilcke

28 maart

86 jaar

13 maart

89 jaar

Akkerwinde (ZT1) 

Marie-Louise Daels

Kolleblomme (ZT1) 

Christiana Vandaele

8 maart

89 jaar

Jules Pype

15 maart

92 jaar

Leiemeers (ZT2) 

Eddy Devos

2 maart

59 jaar

Ginette Verhamme

21 maart

82 jaar

Vestinge (ZT2) 

André Couvreur

6 maart

73 jaar

Simonne Surmont

13 maart

94 jaar

Simonne Luyttens

17 maart

84 jaar

Olga Vandewalle

31 maart

85 jaar

Cortryckpoorte (ZT2) 

Suzanne Verraes

6 maart

93 jaar

Maria Reynaert

18 maart

76 jaar

7


S

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

pits je oren voor de animatoren

‘t Lindeboomke

ZT1

et schrijven van een woordje voor A Propos herinnert er altijd aan dat we weer aan het begin van een nieuwe maand staan. En net als bij het begin van een nieuw jaar, is er altijd een beetje de gedachte van opnieuw te beginnen. In maart kunnen we dat letterlijk nemen: het begin van een nieuw seizoen, het begin van de

. Oh, wat kijk ik uit naar de ontluikende

bloemknopjes, de eerste zonnestralen op een blote huid, het nieuwe leven te zien groeien in de natuur. In maart staan er ook voor mij wat veranderingen op het programma maar daarover later meer! Laten we het eerst hebben over de voorbije maand.

ebruari startte al meteen met een

.

Marianne & Nicole voorzagen jullie van dit lekkers en ik ben er zeker van dat jullie ervan gesmuld hebben. De week erna stond carnaval op het programma. Onze collega's deden hun uiterste best om jullie een 'zotte' namiddag te bezorgen waarvoor onze dank!

8


e rest van februari kabbelde rustig verder. Indirra kwam regelmatig ĂŠĂŠn van ons vervangen zodat wij wat overuren konden opnemen. De laatste week van februari valt alles een beetje terug in zijn gewone plooi. De zoetebekjes werden opnieuw verwend en dit jaar konden we profiteren van een extra dagje in februari aangezien we dit jaar een schrikkeljaar zijn. Deze dag vulden we in met heel wat creativiteit!

9


10


ok in

staat er weer heel wat leuks op het programma: er

komen verschillende spelletjes aan bod, we gaan uiteten naar de skipiste, er staat opnieuw een muziekuurtje gepland en ook nog een verjaardagsfeest. Daarnaast verwennen we jullie ook af en toe met iets lekker zoets! Wendy zul je in maart iets minder zien op de afdeling. Zij zal namelijk Mia gedurende een maand vervangen op Akkerwinde. Maar tijdens de weekends teken ik nog present bij jullie.

Een nieuwe A Propos en dat betekent dan ook opnieuw een bewoner in de kijker met haar beroep. Deze maand is het de beurt aan Irène.

Irène Irène heeft altijd in de keuken gewerkt. Ze maakte eten klaar bij Albert Depuydt. Ze verzorgde grote groepen, zo kookte ze voor huwelijken, doopsels, communies… een harde werkster dus en dat merk je nog steeds. Ze is staat altijd klaar om iets te doen! Toen Irène nog in haar huis woonde, vertoefde ze heel vaak in de tuin. Ze houdt namelijk van tuinieren en ze kweekte ook haar eigen groenten. Daarnaast is ze ook een grote dierenliefhebber. Ze zorgde met veel plezier voor de kat van haar buurvrouw. Irène houdt ook van reizen. Samen met haar man heeft ze enorm genoten van een reis naar Spanje. We zijn blij je te kennen, Irène!

Groetjes, ‘t Lindeboomke 11


S

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

pits je oren voor de animatoren ZT1

Kolleblomme Ons maandelijks rubriekje over het wel en wee op de leefgroep Beste lezers van A Propos

De lente is in aantocht! Als je buiten kijkt, zie je dat de krokusjes al hun kop opsteken en in onze bloembak aan het venster staan al heel wat paasbloemen te sieren. Het is reeds veel langer klaar en de vogels zingen hun beste liedjes. Zelf heb ik ook al mogen genieten van een mooie voorjaarsweek op het mooie, groene eilandje La Palma. De batterijen zijn terug opgeladen, we kunnen er terug invliegen! Maar laat ons nog niet te vroeg juichen, want de maand maart kan ons nog heel wat onaangename verrassingen bezorgen, maartse buien! Wat valt er deze maand weer allemaal te beleven bij ons. We kijken natuurlijk uit naar de paasperiode met Pasen op zondag 27 maart en ons paasfeest op 29 maart met bezoek van‌ Maar we hebben nog meer in petto hoor voor jullie, zoals onze uitstap naar de skipiste op 9 maart, eens een lekkere, ouderwetse crème au beurre maken, zitdansen, avondactiviteit met aperitief en nog veel meer. Je vindt alle activiteiten terug in de kalender achteraan het boekje. Ik hoop alvast dat we terug een mooie en zonnige maand mogen beleven samen.

Graag tot dan! Liefs, Carine 12


We blikken nog even terug op de maand februari met enkele sfeerbeelden van de activiteiten.

Carnavalsfeest

13


14


Knutselen met de bewoners

15


S

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

pits je oren voor de animatoren ZT1

Dag iedereen!

Akkerwinde

Wat vliegt de tijd toch snel. Het lijkt alsof we pas onze kerstballen hebben opgeborgen en we mogen al beginnen uitkijken naar de klokken van Rome! We sloten eind januari af met een heuse

oliebol-

lenbingo met mooie bloemstukjes als geschenk zodat alle kamers er weer mooi aangekleed uitzagen.

16


Onze maandelijkse

kwis is ook altijd een gezellige bedoening,

al stel ik vast dat het de volgende keer heus wel een beetje moeilijkere vragen mogen worden. De concurrentiestrijd is groot!

'Geen vrouwke zo arm of ze houdt haar panneke warm'. Een bekende spreuk voor onze lieve vrouw lichtmis. En of ze gesmaakt hebben, de pannekoekjes, onze vrijwilligers hadden er weer een heuse lekkernij van gemaakt. Dikke merci!

17


Onze maandelijkse afspraak in het

kwizientje, daar zien

jullie ook altijd naar uit. Deze keer waren de hapjes, zorgvuldig door Christine bereid, om duimen en vingers van af te likken! Heerlijk! Bedankt Christine!

Februari betekent ook de maand van de geliefden, met valentijn als uitspringer. Naar jaarlijkse traditie voorzag ik op donderdag 11 februari een

valentijnsontbijtbuffet.

18


Mijn lieve collega's van de verpleging en verzorging hadden er dan ook voor gezorgd dat alle bewoners mooi op tijd aan tafel zaten. Het spek met eieren, de geroosterde broodjes, de lekkere pistolets hebben iedereen goed gesmaakt. Mag iedere week worden voorgeschoteld waren de reacties...Ludo??

In onze

hobbyclub

was het een

drukte van jewelste. De lustige breisterkes zijn druk bezig met mooie kussens te maken.

De

naaisterkes fabriceren leuke keukensetjes. De scrabbelaars en andere spelfanaten hebben ook hun clubje gevonden en ons ThÊrèse maakt prachtige kleurkunstwerkjes. Bewoners van andere leefgroepen komen in onze hobbyclub ook aan hun trekken, proberen handelingen die ze vroeger graag deden uit, en genieten van de gezellige sfeer.

19


Er was er ééntje jarig, deze maand, ons

Thérèse. En of we gesmuld heb-

ben van de taart en genoten van het glaasje picon! Thérèse!

Dank je wel

20


Maandag was iedereen welkom in het

beautysalon op Akkerwinde.

Samen met Bettina en Christine hebben we onze bewoners 10 jaar jonger gemaakt!

Voor de rest van deze maand staat er nog de unokaarting en onze

serse avond op het programma.

zwit-

Een 'petatje in de pelle' met raclette,

overheerlijk! In maart zullen jullie mij enkele weken moeten missen wegens een medische ingreep, maar niet getreurd, Wendy zal me komen vervangen zodat jullie namiddagen goed gevuld zullen zijn!

Lieve bewoners, het is misschien nog wat vroeg maar ik hou er aan om jullie nu alvast een vrolijk pasen toe te wensen en hopelijk mooie lentedagen in 't verschiet! Tot volgende maand!

liefs Mia

21


S

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

pits je oren voor de animatoren ZT2

leiemeers Oproep

Één van onze bewoners houdt enorm van breien. Moest u wol op overschot hebben, dan kunt u haar daar een heel groot plezier mee doen! Met vriendelijke groeten Olivier en Geneviève

Terugblik ontbijtbuffet


23


wafelbak

24


S

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

pits je oren voor de animatoren ZT2

Vestinge en Cortryckpoorte Beste lezer van ons favoriete blaadje,

Mijn snoepreisje naar het wondermooie Oostenrijk zit erop. Het heeft zo’n deugd gedaan, herbronnen midden in de natuur, de berglucht! Ik heb er geen woorden voor. Ons hotel, gelegen aan de voet van de Wilde Keizer, met de skilift helemaal naar boven op de top van de Hanekam, daar word ik stil van, hoe klein wij zijn en hoe groots en overweldigend de natuur is! En ja om dan maar te zwijgen over de leuke hutten boven op de berg… Mijn Hans doet dan wel zijn beklag over het feit dat hij veel sneeuw gegeten heeft, maar niets is minder waar. We hebben er zeker enkele goeie gedronken op jullie allen gezondheid, santé! Maar ja, mooie liedjes, je weet wat ze daar van zeggen hé. We hebben met veel pijn in het hart Heidi en Anton uitgewuifd en ons betoverend sneeuwlandschap ingeruild voor ons miezerig en winderig Belgenland...


Maart—lente

Daar komt de lente, daar komt de zon! Februari doet nog maar zijn deuren dicht en we krijgen al lentekriebels! We hebben volgens Frank, onze weerman, geen echte winter gehad. Veel wind, regen, abnormaal hoge temperaturen… of moet ze nog komen, die winter? Volgens de Amerikaanse computers wel… we zullen zien! Laat dus de dikke truien nog maar even in de kast liggen, voor de zekerheid zou ik zeggen. Hier in ons huisje weltevree verlangen we toch met z’n allen naar het eerste lentezonnetje! De frisse buitenlucht op onze snoet, de eerste krokusjes, vogelgekwetter… het goede moment dus om een nieuwe kalender te maken, zo eentje waar we vlindervrolijk van worden… we vliegen er helemaal in!

Terugblikje

Bezoekje van onze studenten van het Aloysiuscollege

26


Koken in ‘t kwizientje

Om vingers en duimen bij af te likken, goed gewerkt hoor!

Creatieve namiddag Valentijnskaarten en –taarten maken!

Super, zo mooi onze taarten, jullie mogen trots zijn!

27


Carnavalsfeest Tirolerfeest met hoog bezoek uit de bergen

Het is nogmaals bewezen en het blijft het leukste feest van het jaar! Een dag waarop alles mag en alles kan! Allemaal schitterend verkleed mochten we jullie ontvangen in onze chalet. Een heus tirolergezelschap, dames in dirndl, de heren in lederhosen, superzalig om te zien! Anton en zijn heideroosjes, hartelijk dank voor jullie komst. Jullie waren top! Ook alle tirolerhulpjes in de keuken, achter de toog, de bediening, in onze chalet, een welgemeende merci en tot volgend jaar! Onze verslaggeefster ter plaatse schreef voor ons nog een mooi verslag, geniet ervan!

28


Tirolerfeest Op het moment dat jullie dit verslagje lezen zijn we al een stuk ver in de vasten, zijn we onderweg naar Pasen. Maar juist vóór vette dinsdag hebben we er op zorgteam 2 nog een flinke lap op gegeven; we vierden carnaval. Lees maar mee! Toeters en bellen…Overal lintjes en maskers… oempa pa- en Tirolermuziek… ’t tweede stond op zijn kop, je kon er niet naast kijken; ’t was carnaval! Nadat elke bewoner in een gek Tirolertenuetje geholpen werd: voor de dametjes een wit en groene rok – witte bloes – een kleurrijk hoedje met gele vlechtjes en voor de heren lederhosen en een geruit hemd, kon het zotste feest van het jaar losbarsten…. Toen iedereen zijn plaats gevonden had aan de mooi en in stijl gedecoreerde tafels kwam een vrolijke bende jongens en meisjes; de “Heidi’s en Antons uit Tirol” binnengepolonaised. Hilariteit alom, de sfeer zat er direct goed in; er werd gezongen, in de handen geklapt en gedanst en de decibels gingen mee met de muziek de hoogte in! Iedereen deed zijn uiterste best om mee te doen met de ‘vogeltjesdans’ en iedereen hielp mee met ‘ik heb de zon zien zakken in de zee’, kortom iedereen voelde zich goed en had er echt zin in! Een streling voor het oog om iedereen zo in carnavalsstemming te zien.

29


“In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier”. Van al dat zingen krijgt men dorst en de droge kelen werden gesmeerd met een lekker schuimend fris biertje, voor de gelegenheid geserveerd in een echte bierpot, zoals het hoort en gebruikelijk is in Tirol! Ein zwei drei zaufen…De hongerige magen werden gevuld met een overheerlijke Tartiflette, met liefde bereid door een groepje vrijwilligers. Een echte carnavalssouper, een heerlijk avondmaal. Intussen verzwakten de decibels tot een leuk geroezemoes; iedereen was aan het smullen! En… er werd serieus wat gesmoefeld. De tijd vloog voorbij en voor we er erg in hadden was het tijd om huiswaarts te keren en voor sommigen tijd voor hun lievelingsfeuilleton op tv, maar geen afscheid zonder een oorverdovend applaus voor Dominique en de Heidi’s en Antons van dienst. Tijd nu om de sporen op te ruimen van het zotste ééndagsfeest van het jaar. Wij, vrijwilligers, hebben er ook van genoten…op naar de volgende editie!

Een Heidi

30


31


Valentijnsontbijtbuffet

In één woord: zalig! En ja, er hing echte liefde in de lucht! Dank u wel, Marie-Anne!

Valentijnsontbijt We zeggen en schrijven dinsdag 16 februari om 7 uur. Buiten is het koud, de tuin van HTW ligt er berijmd bij, een voorzichtig zonnetje bij het ochtendgloren zorgt voor een idyllisch plaatje… Op het tweede is er reeds heel wat bedrijvigheid; het is immers het jaarlijks Valentijns ontbijt! De living op Vestinghe kleurt rood, alles is mooi versierd, de tafels zijn feestelijk gedekt. (Een naarstige kabouter is hier reeds druk aan het werk geweest om alles in gereedheid te brengen) Dominique kan ook nu (op dit vroege uur… haha) rekenen op een delegatie vrijwilligers om alles klaar te zetten: mandjes vullen, het beleg uitstallen, koffie tappen…Tegen 8 uur volgen de eerste bewoners, schoorvoetend, de geur van spek met eieren, vakkundig bereid door onze meester eierbakker. Het buffet lonkt! De vele ‘hostessen’, voor de gelegenheid ook herkenbaar aan een rood accentje op hun kledij, helpen de bewoners bij het kiezen en het vullen van hun bord. Keuze genoeg: er is een groot assortiment broodjes, koffiekoeken of rozijnenbrood en ook een ruime keuze aan beleg tot zelfs een ‘koetjesreep’; een chocolaatje dat ons doet terugdenken aan onze kindertijd. Bij een glaasje fruitsap en een dampend kopje koffie, doen ze zich te goed aan al dat lekkers. Het is een zalig gebeuren: bewoners die genieten van elke hap, van de leuke omgeving, van de vlotte bediening en van elkaars gezelschap. Een licht “restaurantmuziekje” maakt dit feestelijk ontbijt compleet.

32


Toen iedere bewoner zijn/haar buikje rond had, kon ook het personeel nog efkes aanschuiven voor een hapje en dit wordt echt geapprecieerd! Een momentje teambuilding, een momentje verademing in het drukke werkgebeuren… ‘s Middags wordt er heel wat minder – tot zelfs niet meer – gegeten; dit toont aan dat het echt gesmaakt heeft. Dank aan alle medevrijwilligers die, samen met Dominique, zorgden voor dit hemels Valentijnsontbijt!

Marie-Anne

33


Tomatensoep met balletjes

Mmm, echte kermissoep, hoeveel balletjes elk? ;)

34


Verjaardagsfeest Katrien, Elisabeth en Simonne L.

Supergezellig! Dank u wel dames voor het lekkere traktaat! We wensen jullie nog vele mooie jaren toe!

35


Voila, en nu fladderen we onze eerste lentemaand binnen. Zie maar eens in jullie kalendertje, ‘t staat alweer vol met lentefrisse activiteiten! 

lentebingo met minipannenkoekjes

Sobermaal met koffiestop met bezoek uit…

Paascupcakes bakken en versieren

Paasbloemschikken

Rijsttaarten bakken, volksspelen, cinema

Speciaal voor de dag van de zorg: superzondag met aperitiefconcert en oliebollenbingo

Lenteslaatje maken

Paashaas op bezoek, gevolgd door kaas– en wijnavond

Terug voor iedereen wat wils! Iedereen altijd van harte welkom!

Bij deze willen wij heel speciaal voor

de week van de vrijwilligers

al onze lieve vrijwilligers bedanken voor alles wat ze voor ons betekenen! De vele helpende handen, jullie aanstekelijk enthousiasme, een warm hart voor onze bewoners, maar vooral de vriendschap! 36


Jullie hartverwarmende vriendschap is voor ons allen

de

op onze taart!

Daar doen wij

ons hoedje voor af, hoor!

Dank u wel! Dominique

37


S

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

pits je oren voor de animatoren DVC Vorige maand zijn we met 29 bezoekers gaan eten naar

op de

grote markt in Menen. Dat we met zoveel waren spreekt voor zich, want in de Sterre is het altijd lekker en gezellig. Ook deze keer werden we verwend op culinair gebied. Dus volgend jaar gaan we opnieuw!


Ook ons

feest was een voltreffer. We hebben gelachen en veel

gedanst. Het was de eerste keer dat we groepsdansjes hebben opgevoerd en aangezien jullie dit zo leuk vonden zullen we dit volgend jaar opnieuw doen en misschien nog wat meer.

39


maak ik voor jullie weer vers geperst

, zodat jullie

weer een gezonde dosis vitamientjes binnen hebben en de vitaliteit voelen stromen in jullie lijf. is er

over de middag! Dat wil zeggen dat er

geen warme maaltijd wordt aangeboden, maar wel soep met boterhammen, boter en kaas. De campagne van Broederlijk Delen, die samenvalt met de veertigdagentijd, focust dit jaar op BoliviĂŤ. Het thema dit jaar is :' Met een leven speel je niet '. is er

. Aangezien we met de vorige films

(die recenter waren) de bal wat hebben misgeslagen zullen we deze keer kiezen voor een oude klassieker! We wensen jullie veel kijkplezier toe. kun je mee gaan winkelen in het

van

Kuurne. We vertrekken hiervoor zeer vroeg na de middag (rond 13u30). Wie mee gaat neemt best wat geld mee om er ook iets te drinken. maken we samen weer

! Aangezien dat witloof

momenteel een product is van het seizoen maken we een heerlijke witloofsoep. Ik hoop alvast op jullie hulp te kunnen rekenen!

40


is het weer de derde donderdag van de maand en komen de

jullie hartjes verwarmen met hun spelletjes, liedjes

en enthousiasme! is er een

naar aanleiding van

. Witte Donderdag is de donderdag direct voor Goede Vrijdag in de Goede Week. Op Witte Donderdag begint het Triduum sacrum dat verder bestaat uit Goede Vrijdag en Stille Zaterdag die tijdens de Paaswake overgaat in het Paasfeest. Op Witte Donderdag wordt Het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen herdacht. Zoals gezegd is het dus

. Op deze dag her-

denken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem. Jezus stierf volgens de Bijbel door de kruisdood, nadat hij door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus op aandrang van het sanhedrin, de Joodse hoge raad, hiertoe was veroordeeld. Wie wil kan de Kruisweg volgen in de kapel om 15u45. Dan is er dus geen gewone eucharistieviering. zitten we om 10u15 samen in de bibliotheek, want dan is er

. Dan kunnen jullie jullie mening geven over een hele

reeks zaken met betrekking tot jullie verblijf in het dagcentrum. We luisteren naar iedereen en hebben begrip en respect voor iedereen zijn mening. Ook vragen kunnen gesteld worden. We maken dan ook van de gelegenheid gebruik om bepaalde zaken voor jullie te verduidelijken. Het is de bedoeling dat we zorg op maat van onze bezoekers aanbieden waardoor we het zeer belangrijk vinden dat actief durft deel te nemen! Alvast bedankt daarvoor! is het

. Pasen is het belangrijkste christelijke feest in

het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Daarom zullen we een aantal activiteiten rond die periode in het thema ‘Pasen’ zijn, zoals een paasquiz, een paasbingo (met prijzen) en een crea-activiteit.

41


Tenslotte vieren we op

alle

van februari en maart met

een heerlijke klassieker nl. wentelteefjes!! Smakelijk!

Asspeel Marie-Louise Berghman Ingrid

Vandaele Liliane wordt op 5 maart 79 jaar. Vandenberghe Roger wordt op 9 maart 77 jaar. Carrein Ronald wordt op 15 maart 68 jaar. Everaert Alice wordt op 16 maart 91 jaar.

42


S

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

pits je oren voor de animatoren

Het Parkhuis

DVC

Beste bezoekers en familieleden, De winter is bijna voorbij. Weg met de dikke jassen, mutsen en handschoenen! Die zijn nu veel te warm. De lente komt eraan‌ ! Als je dan naar de bomen kijkt, zie je dat de knoppen steeds dikker worden. Kleine groene sprietjes komen boven de zwarte aarde. Vogels komen terug van hun vakantie in een warm land. Deze veranderingen gaan allemaal niet ineens, maar heel langzaam. Elke dag blijft het een beetje langer licht. Elke dag wordt de zon een beetje warmer. Kortom de lente brengt voor vele mensen terug dat nodige sprankeltje hoop en verwarmt tevens menige harten onder ons ‌ Februari was een fantastische maand. We zijn in de valentijnsweek naar

De Sterre gegaan en dat was blijkbaar meer dan geslaagd.

43


Ook het

carnavalsfeest

was een groot succes. De foto’s liegen er niet

om.

En we vierden de verjaardag

van Chantal!

44


Ook de planning van maart staat weer vol activiteiten. Op

3 maart is het sober maal ten voordele van de boeren in Bolivië.

Dan eten we ’s middags een lekkere boterham met kaas en verse soep. Op

9 maart

bezoeken we samen met Stan het

shoppingcentrum

in

Kuurne. Voor degene die mee willen, neem een centje mee! Op

14 maart

is het

bezoekersraad

in ’t Parkhuis. Hier mogen jullie al

jullie ideeën en opmerkingen aan Jorick en ikzelf doorgeven. Op

17 maart

komen de

kleutertjes

opnieuw langs en gaan ze ons

verrassen met een nieuw liedje of dansje.

Opletten:

op zaterdag

26 maart

verandert het

winteruur

naar zo-

meruur. Dit wil zeggen dat we allemaal ons horloge 1 uur verder moeten draaien. En op

31 maart

organiseren we alweer een heus

verjaardagsfeest

met wentelteefjes als traktaat. We kijken er alvast weer naar uit om samen met jullie in de dans te zitten!

Tot eender deze dagen, Charlot Nieuwe bezoekers:

Libbrecht Johnny en Vandemeulebroucke

Herman 45


S

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

pits je oren voor de animatoren Gelukkige verjaardag!! 30 maart viert Roger Durnez zijn verjaardag.

Valentijnsetentje op 9 februari Dinsdag 9/02 om 11u30

Het restaurant De Sterre op de markt in Menen heette ons, met 28 personen, van harte welkom. We hoorden al dat het daar goed en gezellig is, maar dat kunnen wij nu wel beamen uit ervaring. Er wordt gezegd dat Vlamingen harde werkers zijn, maar ook liefhebbers van een mond goed eten als het erop aankomt! Nu komt het erop aan om het inwendige van de mens even te verwennen. Wat kun je nog meer wensen dan deze menu:

Aperitief met hapjes Voorgerecht met vis Hoofdgerecht met Mechelse koekoek Dessert Koffie met versnaperingen

Meer moet dat niet zijn! Een lekker hapje met een drankje en alles is naar wens! SantĂŠ en tot nog eens.

NoĂŤl Derumez 46


47


Spelnamiddag Dinsdag 19 januari 2016 In het vorige nummer van A Propos kon je een artikel lezen van NoÍl waarin hij schrijft over de spelnamiddag. De foto’s bij dit artikel werden jullie toen onthouden, maar hier zijn ze dan:

48


Terugblik Nieuwjaarsdrink!

49


M

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

ijmeringen

Is er nog iemand die voor u de deur openhoudt om een regenboog te zien? Zelfs als je ouder bent, is het wenselijk een zekere routine aan te houden. Zo krijg je meer ruimte voor nog leuke momenten. Je moet ook niet altijd je mond houden! Hou op met klagen en roddelen, het is een negatief gekreun, storend voor anderen. Zelf besef je het niet eens. Misschien zoek je zo aandacht. Kan het een samenhorigheidsgevoel worden met andere klagers? Meestal weet je zelf niet eens wat je wil. Wakker je zelfmedelijden niet aan. Gebruik feiten, geen oordelen. Kan het of moet het, geef jezelf eens een compliment. Gebrek aan medeleven maakt je geen beter mens. Het gaat om de onhebbelijkheden van het leven. Je raakt je jeugdliefdes kwijt, soms je geloof, je verliest meer en meer dingen. Je raakt ook je onschuld kwijt en de schaamte eveneens. Je kunt best een deal met God maken. Je kunt niet gelukkig zijn tegen de feiten in. Je zoekt een manier om te blijven bestaan in aanvaarding. Tracht je verwondering te houden. Weet dat je nog altijd de verantwoordelijkheid draagt voor je daden en je ze niet bij anderen mag leggen. Hou je eigen onredelijkheid niet in stand. Moet je hopen dat je oude ziel je oud lichaam heeft bijgebeend? Heb je lessen getrokken uit omkijken naar het verleden? Heb je er meer mee gedaan dan een stijve nek gekregen? Wat doe je met de “wat als�- vragen uit het verleden? Uiteindelijk is alles gelopen zoals het liep. De geschiedenis gaat haar gang, als het even kan zo wijs, rechtvaardig en liefdevol mogelijk. Ook zoals een appelboom zijn eigen appels niet kan proeven, blijf je nog altijd van het oordeel van anderen afhankelijk. Tracht u los te maken van de somberheid van het bestaan, zonder weeklacht, blijf mogelijks bezig. Laat je niet meeslepen door je huidig bestaan, met spanning, tussen angst en aanvaarding en verlangen. Luister goed naar jezelf. Wie niet zondigt in stilte heeft geen gebrek aan moed. Bedenk u vooraleer je iets uitstelt. Met positief denken kun je zeker vrolijker oud worden. Tracht ook nog een beetje open te staan voor anderen, rekening houdend met je eigen angsten, gebrek aan liefde. Uw geschiedenis herhaalt zich nooit. Ga zo zorgvuldig mogelijk met je tijd om.

Gilbert Vanhoutte

Rotonde 0201 tel: 056/35 10 32

50


HTW

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

eetjes

Quiz met Natje 13 inzendingen voor de decemberquiz waarvan 8 correct ingevuld. Lies trok Antoine als winnaar van deze quiz. Van harte proficiat! U krijgt de eerstvolgende dagen een bonnetje te gebruiken in HTW. Groetjes, Nathalie

De cijfers van onze huislotto voor deze maand: 4 8 12 28 34 45 Met 3 juiste cijfers wint Erna Pille een bonnetje voor de cafetaria of het rijdend winkeltje. Proficiat!

BIBLIOTHEEK Jean-Pierre is elke werkdag aanwezig in de administratie tussen 8u en 10u en komt dagelijks rond met de post. Wie een boek wenst te ontlenen, kan steeds bij hem terecht. 51


P

Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

ersoneelsnieuws

FEESTVIERDERS VAN DE MAAND Nathalie Deleu Marian Cloet Yves Sanders ValĂŠrie Vanneste Martine Vandendriessche Shauni Moreels Ludo Vanderaspoilden

2 maart 6 maart 11 maart 23 maart 30 maart 30 maart 31 maart

Verpleegkundige Nacht ZT1 Zorgkundige ZT1 Diensthoofd Facility en Administratie Medewerkster Schoonmaak Medewerkster Administratie Zorgkundige ZT 2 Algemeen Directeur

Gelukkige Verjaardag!

52


Maart 2016 Jaargang 26, nr.3

A

ctiviteitenkalenders

‘t Lindeboomke

53


Kolleblomme

54


55

Akkerwinde


Leiemeers

56


Vestinge en Cortyckpoorte

57


58


59


Assistentiewoningen Donderdag 3 maart Sobermaal—Cafetaria HTW (prijs: €5) Bingo—Akkerwinde

Maandag 7 maart Creanamiddag—Akkerwinde

Dinsdag 8 maart Gezelschapsnamiddag—3de verdiep Rotonde

Donderdag 10 maart Sjoekbak—Akkerwinde

Dinsdag 15 maart Krantlezen—Akkerwinde

Donderdag 17 maart Volksspelen—Akkerwinde

Maandag 21 maart Bloemschikken met Nicole en haar bevallige assistentes Meebrengen: schaar en handdoek Bijdrage: 6 euro Om 14u30, derde verdiep Rotonde

Dinsdag 29 maart Hoger–lager—Akkerwinde

60


61

Balletjes in tomatensaus met champignons, cressonette en bieslookpree

Suikerboter

Chocolade

Luikse siroop

Smeerkaas

Confituur

Ongesuikerde sandwich

Di 01/03

Woe 02/03

Do 03/03

Vr 04/03

Za 05/03

Zo 06/03

Mousse double saveurs en koek

Krokante kipfilet met bloemkool in saus, kroketjes en pepersaus

Kiwi en koek

Goulash met peterselieaardappelen en cressonette

Ijs en koek

Roodbaarsfilet met andijviestamppot met spek en ajuin en mousselinesaus

Mousse liégeoise en koek

Beenhesp met tomatensalade, frieten en béarnaise

Chocoladepudding en koek

Varkenstournedos met gestoofd witloof, aardappelen en rode wijnsaus.

Sinaasappel en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Boursin

Jagerworst en gerookte worst

Ardeense spek

Hoofdvlees met mosterd

Vissalade

Macaroni met kaas en hesp

Avondmaal

Zo 13/03

Za 12/03

Vr 11/03

Do 10/03

Woe 9/03

Di 8/03

Ovenkoek

Peperkoek

Honing

Speculoospasta

Choco

Smeerkaas

Varkenswangetjes met appelcompote en gekookte aardappelen

Luikse siroop

ma 7/03

Chocolademousse en gebak

Varkenshaasje met pastinaak, aardappelbolletjes en grand veneursaus

Pudding met rozijntjes en koek

Crepinette met spinazie in de room, aardappelen en braadjus

Appel en koek

Hondshaai met ratatouille, spirellis en duglèresaus

Rijstdessert en koek

Biefstuk/beenhesp met duivelsaus, frieten en een gemengd slaatje

Fruitcocktail en koek

Kippensneeuwbal met prei in de room, bieslookpuree en demi glace saus

Vanillepudding en koek

Gebakken zalm met warme tomaat, hofmeesterpuree en mosterdsaus

Peer en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Gerookte ham

Belegen kaas

Krabsalade

Salami

Kalfskop

Hog dog

Kalkoenworst

Avondmaal


62

Gehaktbroodje met rode kool met appeltjes, aardappelen en ajuinsaus

Honing

Speculoos

Choco

Confituur

Smeerkaas

Luikse siroop

Rozijnenbol

Ma 14/03

Di 15/03

Woe 16/03

Do 17/03

Vr 18/03

Za 19/03

Zo 20/03

Banaan en koek

Haantje in rode wijn met peer op sap en kroketten

Yoghurt natuur en koek

Kalfsgebraad met gestoofde wortelen, aardappelen en champignonsaus

Ijsje en koek

Kalfsgebraad met gestoofde wortelen, aardappelen en mediterane saus

Platte kaas met fruit en koek

Stoofvlees op z’n Vlaams met frieten, mayonaise en een gemengd slaatje

Sinaasappel en koek

Cordon bleu met venkel in roomsaus, gebakken aardappelen en spaanse saus

Mousse liegeoise en koek

Hamrolletjes met witloof, gekookte aardappelen en kaassaus

Vanillepudding en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Jagerworst en gerookte worst

Gouda jong

Gerookte forelfilet

Boerenpastei

Zalmsalade

Mini loempia

Kalkoenham

Avondmaal

PASEN

Zo 27/03

Za 26/03

Vr 25/03

Do 24/03

Woe 23/03

Di 22/03

ma 22/03

Dag

paaskoek

Smeerkaas

Peperkoek

Honing

Choco

Confituur

Speculoospasta

Ontbijt

Platte kaas en gebak

Feestelijk opgevulde kippenbout met schorseneren in kaassaus, dennenaardappelen en pepersaus

Mandarijn en koek

Gebraiseerde beenhesp met warme perzik, gekookte aardappelen en demi glace

Fruityoghurt en koek

Zalmfilet met mais-preibedje, krielaardappelen en hollandse saus

Caramel flan en koek

Gemengde kalkoenbrochette met komkommer en tomatensalade, frieten en milanaise

Panna cotta en koek

Chipolata met ratatouillegroenten, rijst en pikante saus

Chocoladepudding en koek

Smulhammetje met hutsepot en bruine saus

Appel en koek

Blinde vink met prinsessenboontjes, aardappelen en ajuinsaus

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Camembert

Kruidenham

Rolmops

Ardeense pastei

Kippenwit

Quiche

Bereid gehakt

Avondmaal


63

Biefstuk/beenhesp met gestoofde erwten, peterselieaardappelen en vleesjus

Suikerbrood

Confituur

Smeerkaas

Luikse siroop

Ma 28/03

Di 29/03

Woe 30/03

Do 31/03

Pudding met rozijntjes en koek

Vol au vent met frieten en een gemengd slaatje

Yoghurt en koek

Witloofbroodje met gebakken aardappelen en jagersaus

Sinaasappel en koek

Tjap tjoy van kip en nasi goreng

Rijstdessert en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Kippensalade

Paardenlookworst

Viandel

Fijnkost

Avondmaal


Huize Ter Walle Kortrijkstraat 126 8930 Menen 056/52.17.40 64

Profile for HTW

Maart 2016  

Maart 2016  

Profile for htw9
Advertisement