__MAIN_TEXT__

Page 1

April 2016

A PROPOS Jaargang 26


2


V

April 2016 Jaargang 26

OORWOORD

Beste lezers

Gelukkige verjaardag, Huize Ter Walle! Vandaag, 1 april 2016, zijn we 26 jaar geworden. Dat wil ook zeggen dat ons groot feestjaar er nu officieel op zit. Met tal van activiteiten hebben we ons 25-jarig bestaan uitbundig gevierd. Als afsluiter hadden we op 20 maart een openhuisdag. We schreven ons in voor de Dag van de Zorg zodat iedereen een kijkje achter de schermen kon nemen bij HTW. Via een nauwkeurig uitgestippeld parcours leerden de bezoekers Huize Ter Walle (nog beter) kennen. Via verschillende informatiestanden kreeg je antwoord op al je vragen, er werd een film van HTW afgespeeld in de bibliotheek en de hele benedenverdieping was gevuld met een onweerstaanbare “warme wafelgeur”. Dank je wel voor jullie bezoek! Maar, het is nog niet helemaal gedaan… Om ons jaar in stijl af te ronden, hebben we namelijk nog wat in petto. Er wordt momenteel gewerkt aan een boek, een unieke weergave van Huize Ter Walle doorheen 25 jaar. Bewoners, familieleden, vrijwilligers, personeel en leveranciers werden geïnterviewd over hun stukje HTW en aan de hand van 25 foto’s wordt het verhaal van Huize Ter Walle in beeld gebracht. Wij bieden iedereen de kans om ons boek aan te schaffen. U kan zich daarvoor deze maand voor 20 euro intekenen in het secretariaat van Huize Ter Walle (of mail naar secretariaat@htw.be). Intekenaars worden achterin het boek vermeld en worden verwittigd bij levering. De oplage wordt verwacht eind mei. Een aanrader voor iedereen met een hart voor HTW!

Ik wens jullie een maand vol lentekriebels! Groetjes Mieke 3


April 2016 Jaargang 26

K

ALENDERNIEUWS

01/04

Verzenderkensdag

02/04

Wereld Autisme Dag

03/04

Tweede paaszondag—Beloken Pasen—Witte Zondag

04/04

Aankondiging van de Heer—Maria Boodschap

07/04

Wereldgezondheidsdag—Dag van de Veteranen

10/04

derde paaszondag

11/04

Parkinson-werelddag

17/04

4de paaszondag

21/04

Secretaressedag

23/04

Werelddag van het Boek

24/04

5de paaszondag—Dag van de Aarde

25/04

Kruisdag—Wereldmalariadag

28/04

Werelddag van Veiligheid en Gezondheid op het Werk

29/04

Internationale Dag van de Dans

TIP VAN DE KINE

4


April 2016 Jaargang 26

P

ASTORAAL VERHAAL Overlijdensberichten

Dankbaar afscheid van de heer

Joseph Vanneste Echtgenoot van mevrouw Agnes D’Haene Geboren op 9 augustus 1922 en overleden op 2 maart 2016 Joseph was bezoeker in ‘t Vermaak.

Dankbaar afscheid van mevrouw

Denise Dubois Weduwe van de heer Abel Braems Geboren op 11 januari 1921 en overleden op 3 maart 2016 Denise verbleef bij ons in Kolleblomme

Dankbaar afscheid van de heer

John Cappelle Geboren op 30 januari 1946 en overleden op 6 maart 2016 John verbleef bij ons in kortverblijf

Dankbaar afscheid van de heer

Michel Turpyn Echtgenoot van mevrouw Georgine Naert Geboren op 30 mei 1942 en overleden op 13 maart 2016 Michel was bezoeker in ‘t Parkhuis

Dankbaar afscheid van mevrouw

Georgette Faveriau Weduwe van de heer Pletinckx Geboren op 26 september 1916 en overleden op 22 maart 2016 Georgette verbleef bij ons in ‘t Lindeboomke 5


Dankbaar afscheid van de heer

Joseph Vandenbroucke Echtgenoot van mevrouw Marie-Louise Ostyn Geboren op 13 januari 1928 en overleden op 30 maart 2016 Joseph verbleef bij ons in ‘t Lindeboomke. Zijn vrouw Marie-Louise verblijft bij ons in Akkerwinde.

W

e wensen vrienden en familie heel veel sterkte toe.

Moge de mooie herinneringen een troost zijn in dit verdriet.

6


Wonen aan de zuidkant

“En dit is de zuidkant, zei de vriendelijke gastvrouw, hier zitten we meestal.” Derde verdieping, met uitzicht op een brede straat en op een rotonde. “Kijk, daar vertrekt de bus naar Roeselare.”. Aangenaam wonen is het aan de zuidkant. De zon wandelt er voorbij met trage gang, van oost naar west. Men ziet de dag groeien naar zijn hoogtepunt en neigen naar de avond. Maar mensen wonen niet alleen in stenen huizen of in appartementen, ze wonen ook nog in zichzelf, in hun eigen lichaam. Ook het eigen gemoed is voor hen als een huis, met vensters naar buiten; en men woont er goed als die vensters uitzien naar de zuidkant. Niet dat dit garandeert dat er altijd zonneschijn zal zijn, want hoe zuidwaarts ook, niemand ontkomt aan wolken en betrokken luchten. Maar één ding is zeker: als de zon doorbreekt —en dat doet ze altijd vroeg of laat— dan is het aan de zuidkant dat ze zich toont. “Afwisselend wolken en opklaringen”, zei het weerbericht vanmorgen. Hoe dikwijls is het ook zo bij de mens. Dan wordt geduld gevraagd. Het wordt pas bedenkelijk als de mens zelf wolken begint op te stapelen. Dan keert de mens zich naar de noordkant en aan de noordkant is geen zon te verwachten. 7


April 2016 Jaargang 26

B

EWONERSNIEUWS

Akkerwinde (ZT1) 

Martial Vanmoerkerke

29 april

84 jaar

Maria Demeij

30 april

93 jaar

19 april

93 jaar

Kolleblomme (ZT1) 

Zr. Simonne Deloblelle

Leiemeers (ZT2) 

Yvette Dendievel

21 april

81 jaar

Dinora Debeuf

26 april

72 jaar

4 april

89 jaar

7 april

93 jaar

Vestinge (ZT2) 

Diane Sierens

Cortryckpoorte (ZT2) 

Julienne Delbaere

8


S

April 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ZT1

ANIMATOREN ‘t Lindeboomke

Deze maand viel er weer heel wat te beleven op het Lindeboomke. Op 7 maart vierden we de

(die

allebei op 7 maart verjaren). Dank je wel voor de heerlijke traktatie!

9


op 9 maart zijn we naar de

geweest. Dat is zeer goed verlopen.

Eerst hebben we genoten van een lekkere aperitief. Sommigen namen een kirr, anderen een wijntje en nog andere genoten van een pintje bier. Bij ons drankje kregen we ook een ‘sneukelingske’. Na de lekkere aperitief hebben we genoten van een lekkere tartiflette. Daarna konden we kiezen tussen een wafel of een coupe dame blanche, lekker! Nadat iedereen goed gedronken en gegeten had, hebben we de mooie dag afgesloten door te gaan kijken naar mensen die aan het skydiven waren. Dit was heel speciaal om te zien.

10


Op 22 maart heeft Petra een

georganiseerd. De bewoners

konden genieten van een voetbadje, een volledige handverzorging waarbij de nagels geknipt en gelakt werden en een handmassage. Op de foto’s kun je zien hoe de bewoners hiervan genieten!

11


Een nieuwe A Propos en dat betekent dan ook opnieuw een bewoner in de kijker met haar beroep. Deze maand is het de beurt aan Paula Nuytten.

Paula Nuytten Paula Nuytten is op 17/04/1951 getrouwd met Louis Lemay. Haar man was beenhouwer in beenhouwerij ‘De Posthoorn’ in Wevelgem. Gezien haar man dus zijn eigen zaak had, was Paula altijd in de weer. Ze deed meestal het werk achter de schermen. Denk hierbij maar aan worsten draaien, paté maken, hoofdvlees maken, de afwas doen… Daarnaast zorgde Paula nog voor haar kroostrijk gezin. Ze heeft namelijk 7 kinderen. Ook de zorg voor haar moeder, schoonmoeder en schoonzus nam ze op zich. Haar moeder woonde links van de slagerij, haar schoonmoeder en schoonzus rechts. Paula’s moeder kreeg te kampen met dementie en Paula heeft tot op het laatste moment voor haar gezorgd. Na het overlijden van haar schoonmoeder kwam haar schoonzus elke middag eten. Dagelijks maakte ze dus een maaltijd voor maar liefst 11 personen klaar. In 1980 gingen Paula en haar man met pensioen en lieten ze de slagerij over aan hun zoon, Christian. Ondertussen werd de slagerij overgelaten en bestaat ze nog steeds onder de naam ‘slagerij Deloof’. Paula was dus altijd in de weer. Ze stond vroeg op en werkte door in het huishouden tot ’s nachts. Ze deed dit met veel plezier, niets was haar te veel. Na heel haar leven hard gewerkt te hebben, geniet Paula nu van haar rust op het Lindeboomke. Paula kan erg genieten van een gezellige babbel en mooie muziek.

Groetjes, ‘t Lindeboomke

12


S

April 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ZT1

ANIMATOREN Kolleblomme

Ons maandelijks rubriekje over het wel en wee op de leefgroep Beste lezers van A Propos Hier zijn we alweer met een nieuw nummer van A Propos. Ik begin vandaag (22 maart) aan mijn woordje met een raar gevoel, een gevoel van onmacht. Ik weet dat het niets te maken heeft met onze leefgroepwerking, maar toch… de aanslagen in Zaventem en Brussel (Maalbeek) zijn zo dichtbij. We horen verhalen van mensen die we persoonlijk kennen… een kleindochter en schoonzoon van één van onze bewoners zouden die dag naar Rome vertrekken, Anne-Mie, diensthoofd op ZT2, haar dochter was zelfs op Zaventem aanwezig, aangedaan, maar ongedeerd. Cindy, een collega, kwam net binnen met ogen vol tranen en erg aangedaan. Haar papa was ook op de luchthaven en is gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Jette. En zo beseffen we dat iedereen iemand kent die erbij was of erbij kon zijn. We worden er stil van. Onze gedachten gaan dan ook uit naar de slachtoffers van die gruwelijke aanslagen. We voelen terecht onmacht, onmacht ook voor wat de toekomst ons nog zal brengen… laten we hopen dat er daar toch iets aan gedaan wordt, want zo kan het niet verder! Maar het leven gaat toch gewoon door, ook hier in Huize Ter Walle. Op 1 april vieren wij onze 26ste verjaardag en zonder dat we het echt koud gehad hebben, is de tijd voorbij gegleden en doet de lente zijn intrede.

13


Heb je ze ook al gevoeld, die lentekriebels. Het wordt stilaan tijd dat we onze wintertruien ruilen voor wat luchtigere, fleurige kledij. De donkere kleuren worden vervangen door kleurrijke bloesjes, hemdjes of kleedjes. Overal komen lentekleuren je tegemoet en dat doet deugd! Ook bij ons wordt april een maand om te genieten. Er staat weer al vanalles op de activiteitenkalender: fruitsalade maken, onze Paasviering met het enige echte HTW-koor, een wafelbak, zitdansen, wandelen in stad Menen, een sportnamiddag, kleuters op bezoek, filmnamiddag, kookdag, avondactiviteit, kortom: het belooft een goed gevulde maand te worden! Mij rest dan ook nog het enige: de wens dat we er samen een mooie maand mogen van maken!

Vele lieve groetjes Carine Een terugblik op onze voorbije maand maart. Geniet even mee:

Muziekinstrumenten bespelen

14


Uitstap met de leefgroep naar de skipiste in Komen met hun nieuwste attractie uniek in Vlaanderen: Indoor skydiving!

Misschien een leuke activiteit voor een volgende keer? ;-)

15


Traktaat van Jules voor zijn 92ste verjaardag! Proficiat en bedankt voor de fijne namiddag!

16


De kleuters op bezoek Elke keer weer een zalig samenzijn!

17


Avondactiviteit 22 maart

Het was leuk, gezellig en tof! Van harte dank aan jullie allen: bewoners, vrijwilligers en personeel voor de fijne samenwerking!

Liefs, Carine 18


S

April 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ZT1

ANIMATOREN Akkerwinde

Beste bewoners van Akkerwinde Met het schrijven van dit woordje voor A Propos zijn ook mijn laatste dagen aangebroken om animatie bij jullie te geven. Ik kwam deze maand Mia vervangen die even thuis was in ziekteverlof. Ik nam grotendeels haar kalender over aangezien zij jullie het best kent. De meeste activiteiten waren voor jullie dan ook vertrouwd: hoger lager, krantlezen, bingo, sjoelbak,... De laatste week werd voor mij ook meteen de drukste van de maand met een paasfeest en bloemschiknamiddag als verrassingsactiviteit. Ik vond het wel gepast om jullie allemaal van een bloempje te voorzien als mijn "afscheid". Het fleurt ook jullie kamer een beetje op in deze dagen vol triest nieuws! Gelukkig konden we op het paasfeest nog genieten van een rondhuppelende paashaas die jullie chocolade eitjes kwam uitdelen! Dan rest mij nu enkel nog om jullie te bedanken voor de fijne dagen! En natuurlijk om Mia een warm welkom te heten!!

Vele groetjes,

Wendy

19


S

April 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ZT2

ANIMATOREN

Vestinge en Cortryckpoorte Beste lezer van ons favoriete huiskrantje,

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar mij doet de eerste voorjaarszon altijd weer denken aan nieuw leven dat ontluikt. Frisse nieuwe blaadjes aan de bomen, vers groen gras, de eerste voorjaarsbloemen steken hun kopjes boven. Een moment van pure romantiek, mooie roze lentebloesems, huppelende lammetjes in de weide… heerlijk toch! Je wordt er vrolijk en levenslustig van! Ook hier in ons huis willen we dat gevoel zo optimaal mogelijk naar boven brengen. De warme plaids en dekentjes worden verbannen naar de zolder en vervangen door fris en fruitige accessoires in zachte voorjaarstinten. De theelichtjes op de tafels hebben plaats gemaakt voor mooie lentefrisse bloempotjes. Vol inspiratie voor een lentefrisse aprilkalender gaan we samen genieten!

Terugblik Koken in ‘t kwizien

Een overheerlijk maaltje hoor!


Muzikale namiddag, ‘t tweede zingt! Jaja, Flora, een schot in de roos! ‘t zit hier vol muzikaal talent!

21


Pannenkoekenbingo

Steeds garant met de nodige strijdlust. Dank u wel aan de bakkerinnetjes voor de lekkere pannenkoeken!

Sobermaal met bezoek uit Colombia

Wat een mooi gezelschap, een kleurige bende Colombianen die met hun mooie winkelkar op het ritme van de zalige muziek onze livings en gangen opfleurden. Dank u wel aan de twee andere toffe dames en alle vrijwilligers die hun steentje bijgedragen hebben. Bedankt aan alle bewoners en sympathisanten voor het steunen van dit goede doel!

22


23


Wellnessnamiddag Zalig toch!

Vrolijke paascupcakes bakken

Er zitten hier toch wel serieuze patissiers in onze bende

24


Workshop paasbloemschikken Een dikke proficiat aan al die creatieve groene vingers, de bloemstukjes waren heel mooi!

Volksspelen met traktaat van zelfgebakken rijsttaart

25


Superzondag n.a.v. Dag van de Zorg En of dat ons goed bevallen is! Ons aperitiefconcertje was supergezellig en we kregen ook chique bezoek over de vloer! Onze pannenkoekenbingo heeft zich voor de gelegenheid ontpopt tot een heuse familiebingo, zalig! Voor velen voor herhaling vatbaar zo op zondag, hoewel ik daar mijn bedenkingen bij heb ;-)

26


Lenteslaatje

Opgediend met een heerlijke quiche, en of dat gesmaakt heeft!

Voila, en nu huppelen we vrolijk als we zijn de maand april binnen! Startend met een leuk verjaardagsfeestje, gevolgd door een zalig wellnessmomentje, een culinair dagje in ‘t kwizien, een paaseditie gazettepraat, een mooie Paasviering, lentebingo met leuke prijsjes, fruitsalade, lentefeest met oliebollen en om te eindigen in het feestgedruis: ons seniorenfeest in de Steiger.

Data om aan te stippen op je kalender: 30 mei: “vader – en moederdaguitstapje” verdere info volgt! Terug voor iedereen wat wils! En weet, iedereen altijd van harte welkom!

Groetjes Dominique Spreuk van de maand: het leven moet niet vliegen, maar fladderen! 27


S

April 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ANIMATOREN

DVC Vorige maand zijn we met de bezoekers die graag winkelen naar het in Kuurne geweest om de nodige aankopen te kunnen doen en te genieten van een babbeltje en drankje in één van de meerdere tearooms die er zijn. We gingen elk wat onze gang, maar vonden elkaar dan weer terug om te toosten op de uitstap en de eventuele aankopen Deze maand gaan we naar de

. We nemen de trein in het sta-

tion van Menen. Bij aankomst gaan we eerst naar ‘De Max’ tegenover het station in Kortrijk om er te apéritieven en te eten. Daarna gaan we de paasfoor gaan verkennen. Als ik nu kijk op Weeronline geven ze mooi weer uit, temperatuur 18 graden! Hopelijk blijft het zo! We hadden geen geluk met onze zee-uitstap, dus mag het met de paasfoor eens beter zijn. Charlot is verantwoordelijk en zal jullie op de hoogte houden van de kostprijs, maaltijd,… Deze maand zal Jeroen jullie op 12 april weer verwennen met een zalige . Voetbadjes, gezichtsverzorging, handverzorging,… Wie er niet jonger uit zal zien, zal zich zeker weer jonger voelen! Donderdag 21 april komen de

van St.-Joris individuele activitei-

ten aanbieden, wat echt een meerwaarde is voor ons activiteitenaanbod dat door de vele bezoekers in het dagcentrum meer gericht is op groepsactiviteiten.


De week van Ongeveer één op drie van de thuiswonende ouderen valt één keer per jaar. Eén derde onder hen valt zelfs meerdere keren. Onder bewoners van een woonzorgcentrum zijn die cijfers nog hoger: ongeveer 50 tot 70% valt minstens 1 keer per jaar. Bij ouderen met dementie loopt het percentage vallers op tot 66%. Een valincident kan vervelende gevolgen met zich meebrengen zoals lichamelijke (bv. verstuikingen, snijwonden, fractuur), psychosociale (bv. valangst, verlies van zelfvertrouwen, depressie, sociaal isolement en grotere zorgafhankelijkheid) en economische (bv. hogere kost, opname woonzorgcentrum) gevolgen. Het is ons als zorgverleners dan ook van essentieel belang om ouderen ervan bewust te maken dat vallen vaak voorkomt en nare gevolgen kan hebben, maar vooral dat men tijdig met preventie moet beginnen. Immers hoe ouder men wordt, hoe groter de kans om te vallen. En ook: hoe jonger men start met preventie, hoe lager de kans op valincidenten later. Een week lang zullen we met allerhande activiteiten jullie bewust trachten te maken van de valgevaren en jullie wat extra bewegingsactiviteiten aanbieden om jullie fit te houden. Op 18 april organiseren we een grote gymnastieknamiddag in de polyvalente zaal waar zowel de bewoners van HTW, de bewoners van de flatjes, alsook jullie ‘bezoekers van het dagcentrum’ kunnen aan deelnemen. Het zal een zeer leuke en deugdzame namiddag worden, dus doe zeker mee! Tenslotte vieren we op

de

van de maand april met lek-

kere taart! Sfeer en ambiance zullen niet ontbreken!

29


Leleu Lucienne, Vandemeulebroecke Herma, Bertram Yves, Verfaille Myriam, Foulon Eric en Pille Joseph

Dehaene Mia wordt op 8 april 78 jaar. Simoens Marie-JosĂŠ wordt op 10 april 89 jaar. Bossu Willy wordt op 25 april 71 jaar. Desplancke Dina wordt op 28 april 90 jaar.

30


31


32


S

April 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ANIMATOREN

Het Parkhuis

DVC

“De vrouwen en aprillen, hebben beiden hun grillen“ Beste bezoekers en familieleden, De

lente

is alweer begonnen en af en toe konden we al genieten van

een warm zonnestraaltje! Laten we hopen dat april zijn grillen achterwege laat en dat we vaak de zon mogen verwelkomen. Dan kunnen we samen genieten van een glaasje op een terrasje, of is het al wat voorbarig om zo te denken? In april staan er ook weer tal van activiteiten gepland, waaronder een bezoek aan de

paasfoor

met z’n allen. Dit gaat door op donderdag 7

april. We gaan met de trein tot in Kortrijk. Daar zullen we genieten van een etentje in café/ restaurant De Max. Daarna, bij goed weer, zullen we de paasfoor bezoeken. Mocht het weer tegenvallen, zullen we schuilen in het winkelcentrum de K. Maar als we allen een kaarsje laten branden en wensen op goed weer, zullen de weergoden ons wel gunstig zijn. De week van 18 tot 24 april is het “week

van de valpreventie”. Dit laten

we niet zomaar aan ons voorbij gaan. Deze week zullen we extra aandacht schenken aan valpreventie. Op maandag 18 april houden we met alle bewoners en bezoekers een grote gymnastieknamiddag in de polyvalente zaal. Ook zal er in deze week een gezondheidswandeling georganiseerd worden en een valpreventiequiz.

33


Op Donderdag 28 april is er opnieuw een

seniorenfeest

in het

cultureel centrum “De Steiger”. Dit heeft een kostprijs van 2,50 euro.

Tot eender deze dagen!!! Charlot Nieuwe bezoekers: Pype André, Vanassche Lylianne, Verfaille Myriam, Bertram Yves, Lanssens Jacques en Pille Joseph.

Wij heten hen van harte welkom in ons midden.

Jarige bezoekers: Blancke Bernard komt 61 jaar op 4 april. Seeger Francine wordt op 29 april 77 jaar.

We wensen haar een gelukkige verjaardag!

34


35


S

April 2016 Jaargang 26

PITS JE OREN VOOR

DE

ANIMATOREN

Vieren deze maand hun verjaardag: Jacqueline Clerick

10 april

Rotonde

Esther Dekyvere

19 april

Rotonde

Jacques D’Huyvetter

26 april

Benedictinenhof

Van harte gefeliciteerd!

Gezelschapsspelen

8 maart 2016

Deze namiddag was het de dag van de gezelschapsspelen in de zaal van de Rotonde op het derde verdiep. Wat houdt dat allemaal in? Er was keuze voor iedereen uit talrijke activiteiten: kaarten, uno, scrabble met cijfers, ganzenspel, paardjesspel‌

36


Ongeveer 20 deelnemers waren van de partij, alsook een 3-tal vrijwilligers en Chris. Zoals je ziet, de Vlamingen zijn werkers als ‘t nodig is! Maar ze zijn er ook graag bij voor een kleine ontspanning! Het kost niks, maar brengt wel heel wat tevredenheid met zich mee. En dat is van tel! Tevreden mensen zijn gelukkige mensen en dat wensen wij u allen toe, nu en tot in der eeuwigheid, Amen!

Noël Derumez

Bloemschikken

21 maart 2016

De lente is in ‘t land! Een ideaal moment om een bloemstukje te maken met Nicole. Een 20-tal vrouwelijke talenten kwamen naar boven en ik moet zeggen, het resultaat mag gezien worden! De ene was al wat vindingrijker dan de ander, maar elk werk, stuk voor stuk, mocht er zeker zijn! Het spreekwoord “zeg het met bloemen” klopt, want de bloemen spraken voor zichzelf! Doe zo voort! U mag er zijn, want zonder u, geen bloemen. Dank u allen voor de medewerking en misschien mogen wij nog eens beroep op u doen? A Propos zorgt dat u dit weet, en iedereen bedankt, voor ik het vergeet!

Noël Derumez 37


38


M

April 2016 Jaargang 26 IJMERINGEN

Hou je dromen zuiver door ze niet te vervullen. Met ingebeelde liefde moet je niet afdalen in de realiteit. Uiteindelijk heb je liefde en de liefde, maar je blijft alleen. Besef dat wie veel gekregen heeft in het leven, veel zal gevraagd worden. Zeg wat je kunt, denk wat je wil, maar ga zorgvuldig en kritisch om met je ongepaste gedachten. Weet dat het vrij moeilijk is, de goede bedoelingen van een ander te snappen en te waarderen. Misschien was je een goed dienaar, maar een slechte meester. In wezen kun je nooit twee meesters dienen en maak je ernstige vergissingen. Het is goed mogelijk dat je in je leven verkeerde keuzes hebt gemaakt of verantwoordelijkheden niet hebt genomen. Het kan pijnlijk zijn en niet gemakkelijk te vergeten. Zou het zinvol zijn je meeste verlangens proberen los te laten? Zal het geluk jou kunnen vinden? Doenbaar is het negatieve ervaringen om te zetten in iets positiefs. Geloof in de goedheid van de mens, dan is een beter leven een mogelijkheid, maar erken je beperkingen. Als je eens je eigen dood hebt beseft, helpt het loslaten van zinloze verlangens, zonder fatalistisch te zijn, zo niet sterf je vervuld van spijt. Als je als goed mens geleefd hebt, de kans dat je goed sterft uw deel. Hebben we geleerd dat we als kind volwassenen niet konden vertrouwen? Jezelf beliegen heeft nooit een goede reden, je doet niets anders dan je verschuilen. Zelfs van een ongelukkig leven ga je niet vlugger dood en omgekeerd duurt een gelukkig leven niet langer. Als het leven hard is, moet je harder zijn om te overleven. Wel moet je in de samenleving meedoen, want verwarrende eenzaamheid kan binnen komen zonder bellen. Gedraag je naar de waarde die God je gegeven heeft. Wees niet boos op anderen en je omgeving. Je eenzaamheid moet je zelf verwerken en toegankelijk wezen. Wat doe je als het schemerig wordt in je hoofd: Vage verwachtingen vergeten of verloren idealen en dromen en je geheugen je grootste leugenaar wordt? Geen idee wat de toekomst brengt! Zou het verstandig zijn de schuld van wat er fout liep in je leven het niet op anderen te steken? Met het klimmen der jaren en je blijft haten. Het is nog altijd heel dom. Misschien blijf je verantwoordelijk voor degene die je ooit gered hebt. Je kunt je verdriet nooit ontlopen, daarom, sluit een pakt met God.

Gilbert Vanhoutte

Rotonde 0201 tel: 056/35 10 32 39


April 2016 Jaargang 26

HT WEETJES Quiz met Natje 9 inzendingen voor de maartquiz. Noël Derumez vond maar liefst 16 bloemen in het klaverblad verborgen. Proficiat! U krijgt de eerstvolgende dagen een bonnetje t.w.v. 2 euro te gebruiken in de cafetaria. So long, Nathalie Oplossing quiz: viooltje—tulp—azalea—rododendrons—sneeuwklokje— sleutelbloem—orchidee—aster—roos—passiebloem—krokus—hyacint—clematis— bromelia—aloë—begonia.

De cijfers van onze huislotto voor deze maand: 12 19 28 39 41 43 Met 3 juiste cijfers wint Josée Winne een bonnetje voor de cafetaria of het rijdend winkeltje. Proficiat!

BIBLIOTHEEK Jean-Pierre is elke werkdag aanwezig in de administratie tussen 8u en 10u en komt dagelijks rond met de post. Wie een boek wenst te ontlenen, kan steeds bij hem terecht. 40


April 2016 Jaargang 26

P

ERSONEELSNIEUWS

FEESTVIERDERS VAN DE MAAND Katrien Lozie Chris Verdure Sharon De Paepe Virginie Debreyne Marina Degrande Evelyne Neirijnck Karien Verbeke Mieke Huyghe

3 april 10 april 10 april 11 april 12 april 14 april 17 april 24 april

Verantwoordelijke Palliatieve Zorg Verantwoordelijke Sociale Dienst Psycholoog Medewerkster DVC Medewerkster Schoonmaak Verpleegkundige ZT 1 Verantwoordelijke Dienst Instroom Medewerkster Administratie + Logopediste

Gelukkige Verjaardag!

Fabienne Seys is in dienst sinds 21 maart en werkt als kinesitherapeut op ZT1. Welkom, Fabienne! 41


42


43


Ook onze nachtdienst verdient zeker en vast eens een plekje in A Propos. Zij leveren heel wat mooi werk wanneer onze fototoestellen al lang liggen te slapen. Het team ging een tijdje geleden samen gaan uiteten en daar tonen wij jullie toch graag eens wat sfeerbeelden van!

44


April 2016 Jaargang 26

A ‘t Lindeboomke

CTIVEITENKALENDER

45


Kolleblomme

46


Leiemeers

47


Vestinge en Cortyckpoorte

48


49


50


Assistentiewoningen Vrijdag 8 april Om 15u45: paasviering opgeluisterd met ons koor

Dinsdag 12 april Om 14u30—derde verdiep Rotonde Spetterende quiz!

Donderdag 28 april In de namiddag Seniorenfeest in het ontmoetingscentrum ‘De Steiger’ in Menen. Kaarten bij Chris te verkrijgen (€3 in voorverkoop) Verdere info volgt.

Er zullen ook activiteiten plaatsvinden op Akkerwinde, maar die kalender laat nog even op zich wachten. We houden jullie op de hoogte.

51


52

Kabeljauwfilet met spinazie, bieslookaardappelen en mosterdsaus

Honing

Smeerkaas

Gesuikerde sandwiches

Vr 01/04

Zat 02/04

Zo 03/04

Platte kaas met fruit en koek

Eendenbout met sinaasappelsaus, aardappelbolletjes en cressonette

Danette karamel en koek

Witte pens met appelcompote, aardappelen en demi glace saus

Banaan en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Brie

Hesp

Omelet met kruiden

Avondmaal

Confituur

Choco

Woe 06/04

Do 07/04

Zo 10/04

Za 09/04

Kiwi en koek

Vogelnestje met champignonsaus-madeira, puree en cressonette

Ijs en koek

Gratino met gestoofde venkel, tagliatelle en duglèresaus

Vanillepudding en koek

Rundstournedos met witloofsla, frieten en choronsaus

Appel en koek

Kippenblokjes met warma ananas, rijst en zoetzure saus

Mousse liegeoise en koek

Bolognaise rol met puree en kaassaus

Chocolademousse en koek

Chocoladekoek Varkenshaasje met blackwellsaus, schorseneren in citroensaus en dennenappels

Confituur

Smeerkaas

Speculoospasta

Di 05/04

Vr 08/04

Boerenworst met fijne andijvie in room, aardappelen en bruine saus

Luikse siroop

ma 04/04 Fruityoghurt en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Peperham

Jonge kaas

Lookworst

Ei op zijn Russisch

Hoevekaas

Kippensticks

Provençaalse vleesbrood

Avondmaal


53

Boomstammetjes met Spaanse saus, gestoofde broccoli en aardappelen

Smeerkaas

Suikerboter

Luikse siroop

Chocolade

Confituur

Honing

Bruine boerenpistolets

Ma 11/04

Di 12/04

Woe 13/04

Do 14/04

Vr 15/04

Za 16/04

Zo 17/04

Rabarbermousse en koek

Duivelsgebraad met duivelsaus, warme abrikozen en kroketten

Yoghurt en koek

Kalkoenschnitzel met bloemkool in de boter, bieslookaardappelen en kruidenkaas

Pana cotta en koek

Omelet met spinazie, gekookte aardappelen en papsaus

Danette karamel en koek

Gyros met sla en tomaat, frieten en mayonaise

Peer en koek

Zwitserse schijf met gebakken witloof, rozemarijnaardappelen en roomsaus

Chocoladepudding en koek

Konijn met pruimen en gekookte aardappelen

Platte kaas met fruit en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag

Ardeense pastei

Hennepot

Leerdammer

Mosterdspek

Tonijnsalade

Grillworst

Kalkoen met peterselie

Avondmaal

Zo 24/04

Za 23/04

Vr 22/04

Do 21/04

Woe 20/04

Di 19/04

ma 18/04

Dag

Rozijnenbol

Choco

Suikerbrood

Luikse siroop

Smeerkaas

Confituur

Speculoos

Ontbijt

Double saveurs en koek

Kalkoenroullade met halve peer, kroketten en champignonsaus

Appel en koek

Gemarineerd varkensmedaillon met marinadesaus, gestoofde prei en aardappelen

Ijs en koek

Kabeljauwhaasje met tomaten-venkelstoemp en mousselinesaus

Fruityoghurt en koek

Biefstuk royale met frieten, gemengde salade en mayonaise

Ovenschotel met puree, gehakt en aubergine

Mousse chocolat en koek

Rundstong met madeirasaus, puree en cressonette

Banaan en koek

Kippenfilet met gestoofde wortelen, gebakken aardappelen en pepersaus

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Maredsouskaas

Leverworst

Hamrolletjes met asperges

Krabsalade

kippenwit

Hot dog

Bierworst

Avondmaal


54

Kalfslapje met gestoofde erwtjes, gebakken aardappelen en ajuinsaus

Speculoospasta

Confituur

Smeerkaas

Honing

Luikse siroop

Peperkoek

Ma 25/04

Di 26/04

Woe 27/04

Do 28/04

Vr 29/04

Zat 30/04

Pasta van het huis

Bloedworst en aardappel in de pel

Roompastei

Avondmaal

Mandarijn en koek

Kalkoenborst met mirabellen, aardappelen en demi glace saus

Kiwi en gebak

Gebakken meervalfilet met fijne groentjes in curry, penne en currysaus

Chocoladepudding en koek

Haringfilet

Kalkoenworst

Préparé met Provençaalse saus, frieten en Kippenwit met kruisalade den

Cornet en koek

Mosterdgebraad met spruitjes, aardappelen en mosterdsaus

Mousse liegeoise en koek

Spaghetti carbonara

Yoghurt en koek

Middagmaal Elke middag is er soep als voorgerecht

Ontbijt

Dag


55


Huize Ter Walle Kortrijkstraat 126 8930 Menen 056/52.17.40 56

Profile for HTW

April 2016  

April 2016  

Profile for htw9
Advertisement