__MAIN_TEXT__

Page 1

Januari 2015

Jaargang 25


Een nieuw jaar kan beginnen Met je mooiste kleren aan . Dat is wel erg gezellig. Maar je hebt er niet veel aan . Een nieuw jaar kan je beginnen Met een grote zak vol goud . Maar dat heeft weinig waarde Als niemand van je houdt. Een nieuw jaar kan je beginnen Met een lekker glaasje wijn . Maar als dat op is, wat dan nog? Er moet iets beters zijn . Een nieuw jaar kan je beginnen Met een heel erg mooi gedicht. Maar het beste is nog altijd: Begin met een lach op je gezicht.

Ingestuurd door Mia (Akkerwinde)

2


v

Beste lezer(es),

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

oorwoord

Graag wens ik jullie allen het allerbeste toe voor 2015! Aan U beste bewoner van ons woonzorgcentrum, van onze assistentiewoningen en ook aan U beste bezoeker van onze dagverzorgingscentra! Moge het jaar U een allerbeste gezondheid brengen, veel vriendschap van medebewoners, medewerkers, vrijwilligers, familieleden. Wij willen er ook in 2015 voor jullie staan en zullen ons uiterste best doen om u het naar uw zin te maken in Huize Te Walle! Bedankt voor jullie vertrouwen. De bewonersenquête, die in de loop van de maand juni werd afgenomen stemde ons heel gelukkig. Niet minder dan 84 bewoners van ons woonzorgcentrum en onze assistentiewoningen en bezoekers van onze dagverzorgingscentra deden aan deze enquête mee en gaven ons een heel hoog cijfer van tevredenheid: 96% was tevreden, waarvan 51% heel tevreden en 45% tevreden, 3% had geen mening en één iemand was ontevreden. Uiteraard zijn er wel wat verbeterpunten. Met de medewerkers bekijken we nu welke actiepunten we hieraan koppelen: concreet gaat het over de maaltijden en de beloproepen. Niet minder dan 75% beantwoordde de vraag “zou U Huize ter Walle aanbevelen?” met een “zeker wel” en nog eens 21% met “waarschijnlijk wel”. Dat doet ons deugd. Het betekent dat we op de goeie weg zitten in de kwaliteit van onze dienstverlening. Ook aan jullie, familieleden van onze bewoners en bezoekers wens ik het allerbeste toe voor 2015! Ook jullie (61 antwoorden) drukten jullie tevredenheid uit in onze familie-enquête. 91% was tevreden tot heel tevreden, 9% had geen mening, niemand was ontevreden tot heel ontevreden. Bedankt daarvoor! We weten dat het niet altijd gemakkelijk is jullie familielid (vader, moeder, partner,..) te moeten toevertrouwen aan “vreemde” handen. We proberen ons uiterste best te doen maar weten dat we het echte thuismilieu nooit kunnen vervangen. Toch blijft onze slogan; “Zorg op maat in een echte thuis” meer dan een streefdoel. Dat willen we in 2015 ook verder verwezenlijken. Ook aan jullie, beste medewerkers: een wens van geluk, tevredenheid en menselijke warmte in 2015! 3


De resultaten van de bewonersenquête waren ook voor jullie belangrijk. Ik heb al de gelegenheid gehad in de teamvergaderingen om jullie daarvoor te bedanken. Als onze “cliënten” tevreden zijn, dan is dat in de eerste plaats aan jullie te danken: jullie die dag en nacht voor hen bereikbaar en op post zijn. Nogmaals mijn hartelijkste dank daarvoor! Moge 2015 ook voor jullie een jaar worden vol inzet en warmte voor onze bewoners en bezoekers! Uiteraard ook aan jullie, beste vrijwilligers: een zalig en gelukkig 2015! Ik weet het, het klinkt als een cliché, maar ik meen het uit het diepst van mijn hart: zonder jullie zou HTW niet zijn wat het op vandaag is. De begeleiding bij maaltijden, bij animatie, bij de wekelijkse eucharistie, bij uitstappen, maar ook het openhouden van het cafetaria, het verzorgen van vogels en vissen en planten, de hulp bij de technische dienst en in de administratie: bij archivering, postbedeling… Al deze taken die we niet zouden kunnen doen met “betaalde” medewerkers omdat de dagprijs dan nog hoger zou oplopen. Dank daarvoor! Beste wensen ook aan een speciale groep van vrijwilligers: onze leden van de raad van bestuur! Moge 2015 ook voor jullie en jullie familie een prachtig jaar worden vol goede gezondheid, inspiratie, schoonheid en ontroering. Ik wil jullie dit jaar vooral bedanken voor het feit dat ik 25 jaar geleden van jullie de kans kreeg mijn “zot idee” te verwezenlijken om met een “rusthuis” te starten in Menen. Het was niet evident en we hebben dikwijls ons de vraag gesteld of het allemaal wel de moeite waard was. Dit jaar vieren we feest: ons zilveren jubileum. Dat we van 0 vertrokken met de financiële steun vanuit PCM om onze eerste leningen af te betalen en de overnamekosten te kunnen doen, is aan jullie te danken. Zonder dit hadden we deze droom niet kunnen realiseren. We zijn uitgegroeid van de overname van een kleine voorziening met 48 bewoners en 25 medewerkers tot vandaag een organisatie met 90 woongelegenheden, waarvan 68 met een bijzondere erkenning voor zwaarzorgbehoevende bewoners, 8 woongelegenheden kortverblijf, 2 groepen van assistentiewoningen met samen 32 flats, 2 dagverzorgingscentra met samen gemiddeld 40 bezoekers per dag. In totaal zorgen we nu per dag voor gemiddeld 175 ouderen uit onze stad, zeven dagen op zeven en dit met 110 medewerkers. Het pad liep niet (altijd) over rozen. Dank voor jullie steun! Ik schreef het hier boven al, beste lezer, 2015 wordt een feestjaar: 25 jaar Huize Ter Walle! Niet dat we nu gaan gek doen, daarvoor hebben we de financiële middelen niet, maar we willen in dit jubileumjaar toch wel iets speciaals doen voor jullie allen. Hou deze À propos maar in de gaten!

Beste groeten,

Ludo Vanderaspoilden 4


K Januari

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

alendernieuws

01/01

NIEUWJAARSDAG

Wereldgebedsdag voor de Vrede

04/01

Openbaring van de Heer

06/01

Driekoningen (Dertiendag)

11/01

Doopsel van de Heer

12/01

Verloren Maandag

15/01

Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

18/01

tweede zondag door het kerkelijk jaar

25/01

derde zondag door het kerkelijk jaar Werelddag voor de Melaatsen

27/01

Dag voor de herinnering aan de Holocaust

29/01

Gedichtendag

5


P

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

astoraal verhaal

Sterke SCHOUDERS

Ik wens je‌ Om te dragen

De zorgen van vandaag en morgen Onvermoeibare VOETEN Om te stappen Je eigen levensweg, En om te bezoeken de mens Die op je wacht. Stralende OGEN Om te zien Het mooie in de schepping. Open HANDEN Om te ontvangen Wat mensen je In vertrouwen bieden Maar ook om te delen Van je eigen overvloed. Een glimlach om de MOND Om te relativeren Je grote en kleine problemen En om aan te moedigen Wie stil langs de weg blijft zitten. Een groot HART Ruim genoeg om plaats te maken Voor iedereen op zoek Naar warmte en geborgenheid. Een hart, groot genoeg Om God te danken Voor elke dag De ons gegeven wordt.

6


O

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

verlijdensberichten

Dankbaar aandenken aan De Heer

Noël BECKAERT 22/08/1933—04/12/2014

Weduwnaar van mevrouw Francine VERSTRAETE (+2005) Noël is de schoonvader van Shirley Callens (personeel ZT2). We kennen Noël ook vanuit ons zorghotel.

Dankbaar aandenken aan De Heer

Lucien BEKAERT 18/09/1934—7/12/2014

ECHTGENOOT VAN Bernice VANDENDORPE Lucien was bezoeker in ons DVC en we kennen hem ook vanuit het zorghotel.

Dankbaar aandenken aan Mevrouw

Marie-Josée VANHAUTE 08/03/1916—18/12/2014

Weduwe van de heer Laurent DELEU (+1959) Marie-Josée verbleef bij ons in ‘t Lindeboomke.

Dankbaar aandenken aan Mevrouw

Yolande VANFLETEREN 24/08/1926—26/12/2014

Weduwe van de heer Eugène VANWALLEGHEM Yolande verbleef bij ons in de leefgroep Kolleblomme.

Namens de directie en het personeel van Huize Ter Walle wensen wij de familie en vrienden veel sterkte toe in dit verlies.

Sterkte

7


Een woordje van afscheid voor Yolande Yolande Vanfleteren die vorig jaar nog in de bloemetjes werd gezet als

het moedertje en zonnetje van de leefgroep Kolleblomme. Jawel, de krant kwam er zelfs aan te pas met een verslag in de krant van West-Vlaanderen. Yolande woonde al sinds 6 november 2007 bij ons in de leefgroep Kolleblomme. Ze kende iedere bewoner en ook hun familie. Ze stond altijd klaar om medebewoners te helpen met woord en daad. De familie werd ook op de hoogte gehouden over hun doen en hun laten. Met het personeel had ze ook een goede band en zoals we allemaal weten, stuurde ze ook de jobstudenten bij waar nodig. Vele vrijwilligers kenden haar goed van in de cafetaria of van de animatie, want waar een feestje, optreden of uitstap was, daar was zij altijd heel graag aanwezig. De zondagse aperitiefuurtjes zullen nooit meer hetzelfde zijn zonder haar in ons midden. Kortom, Yolonde, we gaan

je missen, maar we zijn ook heel dankbaar voor wat je betekende voor iedereen.

Het

ga

je

goed!

Vanwege Carine 8


B

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

ewonersnieuws

ZORGTEAM 1 ‘t Lindeboomke 

Joseph Vandenbroucke 13 januari

87 jaar

Kolleblomme 

Denise Dubois

11 januari

94 jaar

Maria Soeffers

24 januari

80 jaar

Jacqueline Claeys

29 januari

89 jaar

11 januari

92 jaar

Akkerwinde 

Jeanne Delmotte

ZORGTEAM 2 Leiemeers 

Yolande Van Parys

7 januari

91 jaar

Marie Pollet

30 januari

82 jaar

19 januari

67 jaar

Vestinghe 

Marthe Verlinden

Cortryckpoorte 

Maria David

19 januari

87 jaar

Jozef Rosseel

30 januari

94 jaar

Vanwege de directie en het personeel van Huize Ter Walle:

Gelukkige verjaardag!

9


S

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

pits je oren voor de animatoren

Kolleblomme

ZT1

Ons maandelijks rubriekje over het wel en wee op de leefgroep

Beste bewoners, familie, personeel, vrijwilligers en alle lezers van A Propos,

Jullie allen wil ik allereerst een heel gelukkig Nieuwjaar toewensen! Een jaar waar je veel geluk, liefde, plezier, gezelligheid mag beleven en vooral in goede gezondheid! Dat we in het nieuwe jaar terug gaan proberen ons beste beentje voor te zetten om het jullie zo gezellig mogelijk te maken, elkaar te ontmoeten, plezier mag hebben tijdens een feestje, u liefdevol mag omringd voelen tijdens ĂŠĂŠn of andere activiteit, dan zijn we al goed op weg om onze wensen in daden om te zetten!

10


Mag ik jullie voorstellen: enkele activiteiten van de januarikalender. 

inzet van het jaar op 5 januari: Nieuwjaarsbingo met een glaasje bubbels en tal van prachtige prijzen!

6 januari: driekoningenfeesten met natuurlijk een lekkere driekoningentaart! Wie zal de boon hebben?

9 januari: Nieuwjaarsviering om 15u30 in de kapel, opgeluisterd door ons HTW-koor. Na de viering kunnen jullie genieten van lekkere hapjes met een glaasje bubbels. De feestelijke broodjes maken de avond af. Wij zorgen alvast voor fijn gezelschap en aangename muziek voor deze gezellige avond!

Dus de eerste week staat volledig in het teken van het nieuwe jaar, maar we hebben natuurlijk nog meer in petto. Zo hebben we ons maandelijks muziekuurtje, de kleuters terug op bezoek, een avondactiviteit met lekkere klakkaarts… Op dinsdag 27 januari is er dan gedichtendag in de kapel om te luisteren en stil te genieten van de gedichten gebracht door Lou. We ronden de maand af door op 29 januari onze eerste jarigen te vieren met een gezellige wafelbak. Ik hoop alvast dat we een mooie maand mogen beleven en genieten van elkaars gezelschap.

Voor we overgaan naar het terugblikje van december wil ik nog “nen

dikke merci” zeggen langs deze weg aan alle vrijwilligers van HTW, de meerwaarde, hun grote inzet en inbreng zijn van onschatbare waarde! Iedereen weet dat ZIJ zorgen voor dat tikkeltje meer! 11


Terugblik op onze decembermaand, feestmaand bij uitstek! Kijk mee en geniet van de mooie momenten!

4 december: Sintfeest

12


9 december: Marleen op bezoek met haar kleindochter

12 december: traktaat van de jarige Ferdinand

13


16 december: Kerstfeest

Zalig kerstfeest!

14


18 december: kleuters met kersttoneeltje en lekkere poffertjes

15


18 december: aperitief van de jarige Yvonne

Een warm en liefdevol 2015, allemaal! Liefs, Carine 16


S

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

pits je oren voor de animatoren ZT1

Akkerwinde Ik heb een wens voor iedereen een gelukkig nieuwjaar met lieve mensen om je heen . Mensen die van je houden om wie je bent. Mensen in wie je een stukje van jezelf herkent. Laat merken dat je om hen geeft dat je samen met hen , iets moois beleeft. Dan is je leven pas een feest!

Veel geluk , liefde en gezondheid voor 2015!

Mia

17


December

was mooi, december was vol hartverwarmende mo-

menten. Even terugmijmeren:

We zijn op reis geweest langs de Noorse fjorden, een prachtige

namiddag gebracht

foto-

door Gerda en Jozef, dochter en schoon-

zoon van Maria Mulier. Wat is de natuur toch innemend mooi! Geniet mee van enkele beelden:

18


Eens terug van onze cruise brak de adventperiode aan. Hoe kunnen we dat beter starten dan met onze kransen

zelf te maken? En jullie kennen er wat

van hoor, iedereen droeg zijn steentje (of moet ik zeggen ‘takje') bij en jullie hebben er stuk voor stuk mooie exemplaren van gemaakt. Dank ook aan Nicole en Kristien voor jullie hulp!

De goedheilige man

kwam dit jaar voor

ons ganse zorgteam. We hebben hem op gepaste wijze, 'Sintwaardig’, ontvangen in de kapel. Het werd een namiddag vol leute en plezier en onze vrijwilligers, jaja die hebben zich ook volledig gegeven hoor!

19


20


De

kerstmarkt

was weer een schot in de roos. Er werd veel ver-

kocht, onze animatiekas kan er weer tegen voor een poosje! Aan iedereen bedankt voor alle hulp, het werd een prachtige namiddag!

Het

kerstdiner

op akkerwinde was er eentje in stijl, tafels versierd

met onze zelfgemaakte spulletjes. Het was lekker, het was genieten! Dank aan Florette en Rita en Christine om er samen een prachtige namiddag van te maken!

21


Stilletjes aan glijden we 2015 binnen, een kalender vol. Terwijl ik mijn woordje schrijf, staan we aan de vooravond van kerst en nieuw. Ons sylvesterfeestje zal opgeluisterd worden door de prachtige muziek van Geert, we gaan er samen een gezellige avond van maken. En zo sluiten we 2014 af, ik hoop dat 2015 voor jullie allemaal 'mooie', gelukkige en gezonde dagen mag brengen.

Zalig kerstfeest en een schitterend nieuw jaar! Liefs

Mia 22


Nog wat kiekjes van onze slotshow van de seniorenmaand!

23


Nieuwjaarswensen vanuit Akkerwinde Veel geluk, goede gezondheid en vrede bij iedereen! - Maria

Geen pijn en weinig ongemakken.— Marie-José Ik wens terug een beetje sterker te worden.—Julienne Dat ik nog lang mag meegenieten van de vriendschap van iedereen.—Thérèse Zo lang mogelijk gezond blijven! - Maria

een beste gezondheid, vrede, vreugde en alle goeds! - Cécile

24


S

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

pits je oren voor de animatoren

Leiemeers

ZT2

B

Beste lezers!

Ik ben niet de man die steeds met grote teksten uitpakt in dit maandelijks magazine, maar probeer toch voor het nieuwe jaar een efforke te doen. Ik wens jullie allen, van de bewoners van Leiemeers, een goed einde en een goed begin. Wij hebben het jaar alvast leuk kunnen afsluiten en doen ons best om er in 2015 weer een ferme lap op te geven. Deze maand hebben we

de Sint

en zijn met-roet-volhangende pieten mogen verwelkomen.

25


26


Tijdens ons kerstdiner kregen we dan ook nog eens het bezoek van een wel zeer authentieke Kerstman!

En om af te sluiten kregen we op de dag voor kerstmis bezoek van een groepje

kleuters.

Die ons een hartverwarmend optreden en allerlei

lekkers, die ze zelf gemaakt hebben, gegeven hebben.

27


Foto’s van deze activiteiten werden door Mieke vakkundig in dit maandelijks magazine geplaatst. Graag had ik uit naam van de bewoners en mezelf, alle

vrijwilligers

nog eens bedankt die zich voor ons hebben ingezet dit jaar! Dit wordt ten zeerste geapprecieerd.

Groetjes, Olivier

28


S

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

pits je oren voor de animatoren

Vestinge en Cortryckpoorte

B ZT2

Beste lezer van ons favoriete blaadje,

Graag wil ik deze keer mijn woordje beginnen met

Mooie wensen voor heel bijzondere mensen

Voor heel bijzondere mensen Dit gedicht met fijne wensen Een goede gezondheid En bergen van geluk Voorzien van veel gezelligheid Een heel jaar aan een stuk! Wij wensen jou en hen die jou omringen het allerbeste voor het nieuwe jaar! Geluk in goede en kleine dingen, maar vooral gelukkig met elkaar. Maar ik zie het je al denken Nee, ik ben nog niet helemaal klaar Want wat ik jullie wil schenken Is vooral‌ een heel gelukkig Nieuwjaar! 29


Terugblikje december December was zo mooi, vol hartverwarmende momenten ************* 

Kerstcreanamiddag: een zalige namiddag kransen maken, mooie kerstkaarten, superleuke kerstboompjes, confituur‌ en het glaasje gluhwein heeft ons goed gesmaakt!

30


Dan kregen we de

goedheilige man

op bezoek met de leukste

zwarte piet van het land. We hebben ze in stijl ontvangen! Zoals we gewoon zijn hé! Het werd een gezellige avond zonder stoute kinderen dit jaar (… alhoewel).

Kerstfamiliefeesten in de Sterre: in één woord: zalig! Tweeënzeventig blije gezichten, één grote familie vrijwilligers, bewoners, familie, vrienden, kennissen… ook de Kerstman was dit jaar van de partij en raad eens wie hij had meegebracht? Zijn kerstvrouwtje helemaal speciaal voor jullie uit de Noordpool meegebracht, als dat geen fijne verrassing was! Het werd een feestje met een gouden randje, het mag gezegd worden. Onze journaliste, Marie-Anne brengt jullie hierover een mooi verslagje, dank u wel, Marie-Anne! 31


Een kerstdinertje met een sterretje Op dinsdag 9 december gonsde het van de bedrijvigheid op Vestinghe en Cortrycpoorte. De ‘beste’ kleren werden uit de kast gehaald, er werd gemaquilleerd, passende juwelen werden aangedaan, kortom; iedereen werd mooi gemaakt voor het kerstdiner in restaurant ‘De Sterre’. Niets is zo leuk als samen met zoon, dochter, familielid, vriend, vrijwilliger of personeelslid te gaan dineren in een gezellig kerstrestaurantje. Het was dan ook een grote stoet die zich, party-klaar, in beweging zette richting ‘Grote Markt’. Het weer was goed die dag en velen maakten daar gretig gebruik van om te voet te gaan en nog een frisse neus te halen. De sfeer zat er al in van bij de voordeur. Dominique en Martine zorgden voor een warm welkom voor ieder van ons! We waren direct in feeststemming, gans het restaurant ademde warmte en gezelligheid uit! Heerlijk toch dat kerstsfeertje… Iedereen kreeg een voorbehouden plaatsje aan de mooi gedekte tafel en een kunstig gemaakt menukaartje (proficiat Dominique) maakte ons duidelijk wat er op het menu stond.

32


Het aperitiefje, een Cava, met wat hongerstillertjes ging er vlotjes in. De toon was gezet voor wat nog komen moest. Het voorgerecht: lekkere coquilles, gebakken volgens de regels van de kunst, met een overheerlijk mousselinesausje en een lekker glaasje wijn! Een feestelijk gerechtje, een streling voor de tong! Tussendoor was er ruim de tijd voor de fotoshoot en heel veel kletsen en bijpraten! Tot we plots 2 mensen uit het gezelschap misten. Dominique en Romain waren al een poosje van de radar verdwenen. Groot was de opluchting toen ze, in de gedaante van kerstmannetje en kerstvrouwtje, de trap van het hotel af kwamen. Na iedereen begroet te hebben, dankte het sympathieke kerstmannetje onze charmante gastvrouw Martine met 4 dikke zoenen en een bloemetje en zorgde voor een kleine speech. Het al even sympathieke kerstvrouwtje week daarbij geen moment van zijn zijde en samen poseerden ze gewillig voor de foto. Een aandoenlijk tafereeltje…. Tijd nu voor het hoofdgerecht, een parelhoentje met bijpassende garnituur, niet te versmaden, superlekker! Na een kort intermezzo lieten we ons verleiden door een ‘sterren’dessertje, dat voorzien van kerstvuurwerk, binnengereden en aangesneden werd! Om duimen en vingers van af te likken. Een koffietje met wat zoetigheden, sloot de feestmaaltijd af. Intussen viel de duisternis over de Grote Markt en over de stad, ons familieuitstapje liep ten einde, het werd tijd om naar ons huisje terug te keren. Niets dan blije gezichten vatten de terugweg aan; iedereen was het erover eens, dit was een geslaagd kerstdinertje, we werden echt verwend. Dominique, Martine, dank jullie wel, dit verdient een sterretje! Aan elk van jullie een fijne Kerst, veel gezelligheid met elkaar en een heel gelukkig Nieuw Jaar! Graag tot een volgende keer!

Marie-Anne Vanooteghem 33




Kerstmarkt in Huize Ter Walle. Het staat als een paal boven water: het is en blijft de gezelligste kerstmarkt van de streek. Helemaal uitverkocht onze stand! En dat tot groot jolijt van de animatiekas, dank u wel!

34


Kerstbingonamiddag: de kerstballen waren heerlijk, dank u wel aan alle kerstelfjes die ze voor ons gebakken hebben!

Kerstdiner Huize Ter Walle: een overheerlijk etentje ons aangeboden door HTW. Een grote proficiat aan alle koks van dienst! Het heeft ons heel erg gesmaakt! En dan kregen we nog bezoek van de Heilige Familie in eigen persoon. Maria en Jozef

onderweg

naar

Bethlehem, hoewel ze hun bestemming dit jaar niet gehaald

hebben!

Ze

is

bevallen van een lief klein Ter Wallenaartje! Nog een geluk hadden we vroedvrouw Katrien in huis! We werden getuige van een heuse bevalling. We lachten tot onze buik er pijn van deed, niet waar, Josée? 35


36


37


Hoog bezoek uit de Noordpool met zijn mooie delegatie

kerstkabou-

ters. Zo schattig! En ja, ook dit jaar hebben we een traantje weggepinkt bij het zien van zoveel liefs! Schitterend gewoon wat de magie van Kerst niet teweeg kan brengen!

Ook onze

André Rieu en zijn fantastische orkest liet ons niet onge-

roerd. We hebben samen zijn schitterende kersthuis betreden, Kerst gevierd in zijn sprookjesachtige tuin en ons laten meevoeren in zijn muzikale verhaal “Home for Christmas”… mijn beurt om een traantje weg te pinken!

38


We hebben niet zoveel nodig om gelukkig te zijn. Het zit hem veelal in de kleine dingen. Bij deze wil ik ook deze maand alle lieve

kerstelfen bedan-

ken. Overal in ons huis kwam je ze tegen: kerstbomen betoverend, oliebollen bakkend, gluhwein en lekkere hapjes bedienend met tafels en stoelen zeulende elfen, kerstmarktelfen, gazettepraatverkopende elfen enzovoort!

Dankuwel, lieve vrijwilligers voor jullie fijne inzet, jullie enthousiasme en de vele hulp van het hele jaar door! Dank u wel, jullie zijn één voor één fantastische kerstelfen! Zo en nu glijden we het nieuwe jaar binnen vol goede moed en een kalender vol, voor ieder wat! Ikzelf start alvast met een zalig weekje skiën in het wondermooie Oostenrijk. Ik doe Heidi en Anton vele groeten van jullie allen! Tijdens mijn afwezigheid komt een leuke equipe vrijwilligers mij vervangen. Ik wens jullie veel plezier samen tijdens het sjoelen, de wellness, de volksspelen… Eenmaal terug in België gaan we opnieuw feestvieren, beginnend met de nieuwjaarsreceptie. Vervolgens worden jullie uitgenodigd om te komen nieuwjaren ten huize Dominique en Hans. Iedereen welkom dus! En dan gaat het in ons huis opnieuw zijn dagelijkse gangetje. Geniet ervan zou ik zeggen en zoals jullie weten…

Iedereen altijd van harte welkom! Groetjes Dominique 39


S

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

pits je oren voor de animatoren DVC In december hebben we kunnen genieten van veel memorabele momenten. Zo hebben we genoten van het jaarlijks terugzien van de lieve heilige man uit Spanje,

, alsook van zijn Zwarte Piet.

De tafels lagen vol met lekkers, voor ieder wat wils. Terwijl iedereen aan het smikkelen was nam de Sint vele bezoekers tot bij zich om hen te feliciteren met hun blanco blad van goed gedrag en zeden of om hen op de vingers te tikken omwille van gepleegde

baldadigheden

of

onwel-

voeglijk gedrag. De sfeer zat goed en de Sint was tevreden (met zijn pintje). Hij heeft al laten weten dat hij volgend jaar zeker terug komt. De week erop was er een heuse

met prachtige

standjes. Men kon er genieten van veel lekkers en men kon interessante koopjes doen voor de kerstdagen. Ikzelf stond met een tombolastandje en ben heel tevreden met de opbrengst ervan. Die opbrengst gaat naar het animatiebudget, waarmee we weer leuke activiteiten kunnen organiseren voor jullie en animatiemateriaal kunnen aankopen.


Vervolgens hebben jullie ook kunnen genieten van een heerlijk en dit in het gezelschap van alle andere bezoekers. We begonnen met een uitgebreid aperitief met tal van hapjes. Dan volgde een zeer lekker gevulde parelhoenfilet met kroketjes, boontjes in spek, witloof, appeltje met veenbessen saus en ingelegde peertjes… mmmmm! En als ‘kers op de taart’ een heerlijk groot stuk taart! Gegeten dat we hebben! Ikzelf kon geen paf meer zeggen.

Ook het

was deze maand een tof gebeuren. De kleuter-

tjes hadden hun kerstmuts op, wat op zich al heel schattig was en speelden met ons het spel ‘muzikaal pak’. Ik had de indruk dat zowel de kleuters als jullie er enorm van genoten hebben. Op de dag van

vierden we de geboorte van Jezus met

een mooie kaasplank met stokbrood. We braken het brood, verdeelden het onder elkaar en smulden er op los! Nu en dan spoelden we onze mond eens met een passend glaasje witte of rode wijn. Zalig!

41


We eindigden de maand met de

, maar ik

kan dit nog niet bespreken want ik schrijft dit alles nog voor dit feest heeft plaatsgevonden. Ik zal er uitgebreid over schrijven in het boekje van februari! Dus wordt vervolgd! In

willen we weer een goede start maken en hebben we van al-

les in petto voor jullie. Zoals je zult zien op de activiteitenkalender staan er meerdere verjaardagsfeestjes gepland, dus ‘régimen’ zal deze maand ook niet evident zijn. 

Op

gaan we traditioneel weer gaan eten naar

de

‘Ice Mountain’ in Komen. Als er buiten geen sneeuw valt

moeten we die zelf gaan opzoeken hé! We zullen er een apéritiefje drinken en vervolgens genieten van lekkere stukjes vlees die we zelf bakken

op

de

steengrill.

Daarna

volgt

nog

een

dessertje

(chocolademousse of profiterolletjes) met een lekkere koffie. Dit alles voor de prijs van 28,90 euro. Tijdens de maaltijd zijn 2 drankjes inbegrepen. 

Op

is er

voor de liefhebbers ervan. De an-

deren kunnen kaarten of gezellig samen zitten in de rustruimte. Deze keer ga ik voor jullie op zoek naar een mooie (natuur)documentaire. Ik hoop dat het jullie kan bekoren. komen de leerlingen verzorging van St.-Joris

weer langs. Elke leerling heeft zijn bezoeker, waarmee hij zal doen die aangepast is aan de mogelijkheden en interesses van hun bezoeker. Zo zullen zij al doende de leefwereld van senioren leren kennen en omgekeerd, jullie die van hen. Een winwinsituatie! 

Op

toosten we op het

! Dus mag je je ver-

wachten aan een heerlijk aperitiefje met meerdere hapjes en feestmuziek om luidkeels op mee te zingen of om zelfs een dansje op te doen! Wij zullen volledig ter jullie beschikking staan indien jullie een enthousiaste danspartner zoeken. 42


Voor meer informatie over de komende activiteiten verwijs ik jullie door naar de activiteitenkalender wat verder dit boekje.

JARIGE BEZOEKERS:

Vanacker Simona wordt op 5 januari 84 jaar. Ook Vandepoele Cécile verjaart op 5 januari en wordt 91 jaar. Matthys André wordt op 9 januari 75 jaar. De Groote Simonna wordt op 14 januari 92 jaar. Dessein Marcella wordt op 15 januari 71 jaar. Spinnewijn Julia wordt op 24 januari 85. Ducatteeuw Michel wordt op 27 januari 88 jaar. Lefebvre Maria en Vandewalle Maria worden op 28 januari 83 jaar! Pille Johnny wordt op 29 januari 77 jaar.

NIEUWE BEZOEKERS: Degheselle Gerard Messine Lucia Claerboudt Annie Devis André

43


S

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

pits je oren voor de animatoren DVC

Het Parkhuis

“Als in januari de muggen zwermen, dan moogt ge in meert uw oren verwermen…” Beste bezoekers en familieleden, Na het veelvuldig feestvieren in december, doen we het in januari wat rustiger aan. We hebben tenslotte in december veel lekkers mogen eten zoals het kerstmenu, de kaasplank en raclette, om maar te zwijgen van de twee grote verjaardagsfeesten en hun traktaties. Ik hoop dat jullie allemaal een gelukkig kerstfeest hebben gehad en ik wens jullie een vreugdevol nieuw jaar toe met een goede gezondheid en veel leuke momenten. Dit zijn enkele nieuwjaarswensen die de bezoekers elkaar wensen:

“De beste wensen voor het nieuwe jaar, een goede gezondheid en veel liefde voor het nieuwe jaar” Van Colette

“Een buzze geld!”

Van Martha

“ Dat we allemaal goed overeen mogen komen en veel mogen samen zitten!” Van Annie

“ Leuke momenten beleven samen!” Van Bernard

In januari hebben we alweer een volle kalender gemaakt met allerlei activiteiten. Bekijk deze gerust in de A Propos.

Dikke kussen, Charlot 44


JARIGE BEZOEKERS: Diana Descamps wordt 82 jaar op 8 januari! Nini (Marcella Dessein) wordt 70 op 15 januari! Annie Mortier wordt 67 jaar op 23 januari!

NIEUWE BEZOEKERS: Annie Mortier en Diana Vanhuylenbroeck zijn nieuw en we heten hen van harte welkom!

45


46


S

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

pits je oren voor de animatoren Jarigen in de Rotonde: 

Agnès Vanhoutte

2 januari

96 jaar

Roger Pattyn

9 januari

87 jaar

Gelukkige verjaardag!

Vanwege de directie en het personeel van Huize Ter Walle: Hartelijk gefeliciteerd !

Nieuwjaarsreceptie: vrijdag 9 januari om 15u30 Misviering met koor in de kapel op het derde verdiep van het woon zorgcentrum. 16u30: receptie met hapjes en broodjes voor alle flatbewoners in de cafetaria op het gelijkvloers.

Maandag 26 januari om 14u30 in de zaal op het derde verdiep van de Rotonde: gezelschapsspelen 47


Rocco Granata Op maandag 15 december werden we ‘s namiddags even meegenomen naar Italië om te genieten van de mooie film, Marina, van Rocco Granata. Het is een film die ons aanspreekt, wanneer je ziet wat een jongen uit een gewoon arbeidsgezin van Italiaanse afkomst moet doen om door het leven te geraken. De wil van Rocco is niet altijd vaders wil. Zingen en muziek spelen is er een deel van, maar waar een wil is, is een weg. Rocco maakte het als zanger, maar wij maken het ook, want onze namiddag werd afgesloten met een smakelijke croque monsieur, samen met een glas lekkere wijn. Goed om er van te genieten. Met de woorden van Sonja: nog aan iedereen “komt goed thuis, slaap lekker en morgen weer gezond op. Droomt er van, van een volgende keer!”.

Noël Derumez

Kerstmaal 16 december Waarde directie, medewerkers en vrijwilligers Welgemeende dank voor het lekkere feestmenu! Met veel koude en warme hapjes overspoeld en met alcoholische en niet-alcoholische drankjes. Een bijzonder verzorgde hoofdschotel, een pittig stukje vlees, omringd met hartig fruit en groenten en een reuzestuk taart. Hierbij drukken wij onze waardering uit namens de bewoners van het rusthuis, assistentiewoningen, dagcentra. We wensen jullie een voorspoedig 2015!

Zeer genegen - Gilbert Vanhoutte

48


Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

M

ijmeringen

Je wordt alleen mooi oud met lachrimpels op je gezicht. Mag je jezelf een beetje in de toeschouwersrol begeven en soms moeilijke vragen stellen, weggaan en ook zelf geen antwoord geven of verwachten. Besef dat respect voor grijze haren soms een beetje vals klinkt. We mogen dit negatieve beeld ons niet laten opdringen. In een rusthuis moet u zich gedragen naar de wijsheid van het systeem. Bewaar de band met familie en lotgenoten. Het echte leven bestaat eigenlijk niet, want als oudere kun je niet meer in een andere rol, noch instappen en uitstappen. Je kunt allemans aandacht nog moeilijk opeisen. Je kunt niet meer doen alsof je weet dat de waarheid bestaat. Je bent publiek. Laat je helpen. Delen en afwezigheid van welstandsverschillen zijn en waren onze hoogste normen niet. Ook niet het gelijkheidsideaal. En beter zijn in nee zeggen? Uzelf slaat u meestal gade door de ogen van anderen. Besef dat bij ijdelheid je jezelf dingen wijsmaakt die ver van de realiteit staan. Gebrek aan mededogen beheerst zeker onze samenleving. Medelijden wordt steeds vaker minachting. Ik denk als oudere dat we nog altijd ons respectvol moeten gedragen zodat iedereen waardig wordt behandeld. Ook mag je de beklemmende gedachten omdraaien, zo word je meer gastvrijer en minder bang. Je houdt je leven meer in beweging en krijg je veel terug. Besef dat in onvolmaaktheid en traagheid veel schoonheid schuilt en leer langzaam op die manier naar de dingen kijken. Zo leer je dat je binnen een huwelijk volstrekt eenzaam kunt zijn. Als alleenstaande kun je enorm samen met zichzelf zijn. De liefde tussen twee mensen heft de eenzaamheid niet op, je kunt allebei alleen blijven. Alleen onder die voorwaarde kun je samen zijn en aan de liefde heel hard werken samen met je kinderen als je een goede band samen hebt, ga je niet helemaal ten onder en je maakt het leven een plek waar je je veilig voelt. Maar de liefde is altijd een opgave. Ook hebben we wel geleerd iemand te teleur te stellen. Zou je je emotioneel bewustzijn uw ziel kunnen noemen?

Gilbert Vanhoutte

Rotonde 0201 tel: 056/35 10 32

49


Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

Vrijwilliger van de maand Op dinsdag 23 december kregen we de hulp van een lieve, kleine vrijwilliger. Yana Lambrecht, dochter van Kevin (technische dienst), kwam ons midden in de kerstvakantie een handje helpen. Yana was heel welgekomen om te assisteren op de leefgroep Akkerwinde bij de activiteit muzikaal pak en trakteerde ons daarna nog op een live miniconcert piano. De centjes die Yana hiervoor verzamelde, stortte ze helemaal naar het Kinderkankerfonds. Wat een mooie daad! Dank je wel, Yana!

50


P

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

ersoneelsnieuws

FEESTVIERDERS VAN DE MAAND Jorick Cappon

5 januari

centrumleider DVC

Mia Verfaille

14 januari

zorgkundige nacht

Sabrine Verfaille

17 januari

verpleegkundige ZT2

Jeroen Godderis

19 januari

verpleegkundige ZT 1

Charlotte Leman

23 januari

verpleegkundige ZT 2

Charlotte Van den Heede 31 januari

zorgkundige ZT 2

Van harte gefeliciteerd!

51


HTW

Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

eetjes

QUIZ MET NATJE Er waren 6 inzendingen voor deze quiz waaronder 3 correct. Excuseer me, de tekening was te gedetailleerd en te klein. In het vervolg zal dit niet meer gebeuren. De onschuldige hand van mijn zoon Pieter trok Minne Elisabeth als winnares van deze quiz. Gefeliciteerd! U krijgt de eerstkomende dagen een bonnetje t.w.v. 1 euro te gebruiken in HTW.

HUISLOTTO Onze huislotto werd dit keer gebaseerd op de lotto van 27 december. 28 deelnemers. Met twee juiste cijfers werd de strijd gestreden tussen vijf kandidaten. Nadine Vandorpe werd getrokken als winnares! Proficiat, Nadine, u krijgt de eerstkomende dagen een bonnetje ter waarde van 1 euro te gebruiken in Huize Ter Walle.

BIBLIOTHEEK Jean-Pierre is elke werkdag aanwezig in de administratie tussen 8u en 10u en komt ook dagelijks rond met de post. Wie een boek wenst te ontlenen, kan dan steeds bij hem terecht. 52


Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

ctiviteitenkalenders

‘t Lindeboomke

A

53


Kolleblomme

54


55

Akkerwinde


56

Leiemeers


Vestinge en Cortyckpoorte

57


58


59


Tournedos met slaatje, frietjes en pepersaus

Melkbrood

Choco

Confituur

Spikkel

Do 01/01

Vr 02/01

Zat 03/01

Zon 04/01

Kiwi en koek

Kippenboomstammetje met warme perzik, kroketten en bruine saus

Speculoospasta en koek

Kalfslapje met suikerboontjes, gebakken aardappelen en mosterdsaus

Chocoladepudding en koek

Zalmfilet me spinazie in de room, gekookte aardappelen en mousselinesaus

Mousse en gebak

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

ONTBIJT

DAG

Brie

Américain préparé

Kippenwit met kruiden

Belegde sandwiches met tonijn, surimi en vleessalade

AVONDMAAL

M Januari 2015 Jaargang 25, nr.1

aaltijden

Maaltijden

60


Kasselrib met erwten en wortelen, puree en paprikasaus

Luikse siroop

Choco

Smeerkaas

Confituur

Honing

Speculoos

Croissant

ma 05/01

Di 06/01

Woe 07/01

Do 08/01

Vr 09/01

Zat 10/01

Zon 11/01

Chocolademousse en koek

Gemarineerde kalkoenborst met rabarbermoes, kroketten en demi glacesaus

Peer en koek

Spieringkotelet met prei in de room, gekookte aardappelen en pepersaus

Vanillepudding en koek

Vicotriabaarsfilet met knolselder in saus, aardappelen en duglèrÊsaus

Sinaasappel en koek

Mosselen met frieten en een slaatje

Fruityoghurt en koek

Vol-au-vent met rijst en serresla

Ijsje en koek

Vogelnestje met tagliatelli en napolitaanse saus

Platte kaas met fruit en koek

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

DAG

ONTBIJT

61

Boursin

Rilette

Ardeense pastei

Hoofdvlees met mosterd

Vissalade

Ravioli

Ardeense ham / hesp

AVONDMAAL

Zon 18/01

Zat 17/01

Vr 16/01

Do 15/01

Woe 14/01

Di 13/01

ma 12/01

DAG

Gesuikerde sandwiches

Speculoospasta

Confituur

Smeerkaas

Chocolade

Peperkoek

Luikse siroop

ONTBIJT

Gebak

Kippenbil met gestoofde wortelen, dennenaardappelen, champignonsausen gestoofde appel

Yoghurt en koek

Wienerschnitzel met prinsessenboontjes, peterselieaardappelen, demi glace

Rijstdessert en koek

Gratino met broccoli, gekookte aardappelen en gyrossaus

Caramel dessert en koek

Dijonnaise met slaatje en frietjes

Pudding met rozijntjes en koek

Jagerburger met spruitjes, gebakken aardappelen en jagersaus

Fruitsalade en koek

Hertenstoofpotje met appel en airellen, gekookte aardappelen en fruitsalade

Flan caramel en koek

Konijnenbillen, kaisermix, gekookte aardappelen en bruine saus

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

Gerookte ham

Kalfskop

Salami

Russisch ei

Belegen kaas

Hesp

boterhamworst

AVONDMAAL


Blinde vink met boontjes in tomatensaus, puree en kruidensaus

Confituur

Smeerkaas

Honing

Speculoos

Choco

Confituur

Pistolets

ma 19/01

Di 20/01

Wo 21/01

Do 22/01

Vr 23/01

Zat 24/01

Zon 25/01

Kippennuggets

Kalkoenham

AVONDMAAL

Di 27/01

ma 26/01

DAG

Gouda kaas

Witte chocolademousse en koek

Kalfsgebraad met sorseneren in citroensaus, kroketten en jagersaus

Sinaasappel en koek Rilette

Cordon bleu met groene kool met spek, aardappe- Bloedworst len en bruine saus

Chocoladepudding en koek

Vislasagne met puree

Mousse

Biefstuk met slaatje en frieten, provencaalse saus Boerenpastei

Fruityoghurt en koek

Zat 31/01

Vr 30/01

Do 29/01

Kalkoenbrochette milanaise met tomatensalade, Brigandworst Woe tarwe ebly en milanaise 28/01

Expresso flan en koek

Smulhammetje met hutsepot, mosterdsaus

Banaan en koek

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

DAG

ONTBIJT

62

Honing

Confituur

Luikse siroop

Speculoos

Choco

Casselrib zonder been, spruitjes, gekookte aardappelen en bruine saus

Smeerkaas

Banaan en koek

Kalfsbrood met rode kool, aardappelen en demi glace saus

Kiwi en koek

Kabeljauwhaasje met gestoofde wortelen, peterselieaardappelen en blanke botersaus

Platte kaas met fruit en koek

Gebakken gehaktballen met slaatje, frieten en ajuinsaus

Ijs en koek

Gyros met sla en marcedoine, rijst en mayonaise

Yoghurt en koek

Orloffgebraad met erwten, gekookte aardappelen en kaas-champignonsaus

Peer en keok

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

ONTBIJT

Roompastei

Parijse worst

Kruidenham

Camembert

Kaaskroket

Bereid gehakt

AVONDMAAL


63


Huize Ter Walle Kortrijkstraat 126 8930 Menen 056/52.17.40 64

Profile for HTW

A propos januari 2015  

A propos januari 2015  

Profile for htw9
Advertisement