__MAIN_TEXT__

Page 1

b pr espl im at jer ni ak

PREUZMITE ČASOPIS

Glasilo Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga

www.dijabetes.hr

Dijabetes s l a t k i

Časopis za zdrav život

ž i v o t

Broj 1 - siječanj 2018.

Tema broja

Intervju

Tjelesna aktivnost i dijabetes

Na treningu i utakmici mogu se zaboraviti svi problemi, ne samo zdravstveni Ivan Marcelić, vratar hrvatske vaterpolo reprezentacije

HALO HALO INFO TELEFON

Dijabetes

www.dijabetes.hr

SPORT I DIJABETES

RECEPTI I PREHRANA

IZ UDRUGA

3


4


SADRŽAJ HSDU je član međunarodne dijabetičke federacije (IDF) Dijabetes/Slatki život ISSN 1333-8404 (Tisak) ISSN 2459-7945 (Online) Glasilo Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, broj 1/2018., godina izlaženja XXV. Zagreb, Ilica 48/II, tel./fax: 01 4847 807, e-mail: casopis@dijabetes.hr web: http://www.dijabetes.hr Glasilo je Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u kojem pišemo o zdravom načinu života, tjelovježbi i pravilnoj prehrani, a za osobe sa šećernom bolešću, one koji o njima brinu ili s njima žive donosimo i popularne članke poznatih stručnjaka te preporuke za dobru regulaciju šećerne bolesti kako bi se izbjegle kronične komplikacije. Časopis izlazi 6 puta godišnje i besplatan je, a za one koji žele dostavu na kućnu adresu naplaćujemo troškove poštarine u iznosu od 30 kn koju treba uplatiti na IBAN: HR6223600001101494782 Potvrdu o uplati s adresom OBAVEZNO poslati na fax: 01 4847 807 ili na dijabetes@dijabetes.hr Izdavač: HRVATSKI SAVEZ DIJABETIČKIH UDRUGA Glavna urednica: Zrinka Mach, mag. soc. geront.

TJELESNA AKTIVNOST I DIJABETES 5 UVODNIK

6

9

TEMA BROJA

Dijabetes u sjece i adolescenata

Lektura/Redaktura: Branimir Markač

Kineziološka aktivnost i metabolički sindrom

Tisak: Tiskara Zelina d.d. Tiskano: siječanj 2018., u 30 000 primjeraka

Uredništvo zadržava pravo redakture, korekture i kraćenja tekstova uz poštivanje autorskih prava. Rukopisi, slike i crteži se ne vraćaju ukoliko to nije izričito dogovoreno. U skladu s člankom 9. točka 4. Pravilnika o sadržaju, rokovima i postupku stručnog usavršavanja i provjere stručnosti liječnika HLK-a, članci objavljeni u časopisu Dijabetes/Slatki život boduju se s 2 boda po članku. Hrvatski savez dijabetičkih udruga i Uredništvo časopisa Dijabetes/Slatki život ne preuzima nikakvu odgovornost za sadržaj reklama i sponzoriranih članaka oglašivača. Hrvatski savez dijabetičkih udruga je nakladnik i jedini vlasnik časopisa Dijabetes/Slatki život.

Na treningu i utakmici mogu se zaboraviti svi problemi, ne samo zdravstveni

Sport i dijabetes

Grafičko oblikovanje i priprema: Lara Žigić, mag. ing. techn. graph.

Urednički savjet: Prim. Želimir Beer, dr.med. / prof.dr.sc. Irena Colić Barić / prof.dr.sc. Tomislav Čabrijan, dr.med. / Božena Dakić, dijetetičar / prof.dr.sc. Miroslav Dumić, dr.med. / Branka Duvnjak, vms / prim. Vesna Goldoni, dr.med. / prof.dr.sc. Željko Metelko, dr.med. / mr.sc. Manja Prašek, dr.med. / prim. Ana Švast-Singer, dr.med.

INTERVJU

21

DOGAĐANJA I AKCIJE

Svjetski dan šećerne bolesti HALO HALO INFO TELEFON

30

RECEPTI I PREHRANA

Tjelesna aktivnost, prehrana i šećerna bolest Recepti 40 IZ UDRUGA

Dijabetes

www.dijabetes.hr

5


6


UVODNIK

Tjelesna aktivnost neka bude dio vašeg svakodnevnog života Zrinka Mach, mag. soc. geront. Poštovani čitatelji Nadam se da ste zadovoljni time kako je prošla 2017. godina te da će vam ova 2018. svima biti uspješnija i bolja. Svima želim puno zdravlja i privatnih i poslovnih uspjeha.

oboljelih od šećerne bolesti. Savez je osnovan kako bi se pomoglo udrugama i svim oboljelima i to nitko ne bi trebao zaboraviti.

U prošloj godini u novom sazivu Izvršnog odbora uspjeli smo uspješno odraditi Edukativnu radionicu za oboljele od šećerne bolesti tipa 2, na kojoj ste imali priliku sudjelovati te obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti. Pri tome želim zahvaliti svim udrugama koje su se, svaka u skladu sa svojim mogućnostima, uključile u javnozdravstvene akcije i bili prisutni u medijima čime smo svi skupa doprinijeli osvješćivanju javnosti o značaju edukacije, prevencije, ali i o problemima s kojima se svakodnevno susrećemo. Prvi puta ste bili u mogućnosti održati predavanja u svojim udrugama koje je Savez organizirao. S organiziranjem predavanja po udrugama nastavit ćemo i dalje u skladu s osiguranim financijskim sredstvima, ali i željama udruga da se predavanja organiziraju u vašim sredinama. Vjerujemo da su vam i podaci o učestalosti šećerne bolesti kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, a koje ste dobili prije obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti pomogli u komunikaciji s medijima, ali i edukativni materijali koje ste dobili olakšali organizaciju javnozdravstvenih akcija. Protok informacija od Saveza prema udrugama, a i obrnuto, nije u skladu s očekivanjima pa ćemo to u ovoj godini poboljšati. Iskreno vjerujemo da ćemo u ovoj godini unaprijediti međusobnu komunikaciju te redovno i češće komunicirati s udrugama.

Za sve probleme koje imate u svojim sredinama, a u kojima vam članovi IO mogu pomoći, svakako nam se obratite, a mi ćemo vam pomoći u skladu sa svojim mogućnostima. Tema ovog broja časopisa je tjelesna aktivnost i dijabetes. Iako se neprestano priča o važnosti tjelesne aktivnosti u regulaciji šećerne bolesti i njezinoj dobrobiti u prevenciji, još je uvijek ne shvaćamo dovoljno ozbiljnom i važnom karikom u liječenju šećerne bolesti.

Komunikacija naravno mora biti dvosmjerna kako bi znali što želite jer Savez postoji zbog udruga, a ne pojedinaca. Nadamo se da ćemo u sljedećoj godini smanjiti tenzije, izgladiti nesporazume te i dalje raditi za dobrobit svih

Dijabetes

www.dijabetes.hr

Tjelesna aktivnost je vrlo važna u održavanju razine šećera u krvi što bliže normalnim vrijednostima. S redovitom tjelesnom aktivnošću smanjujemo rizik od pojave komplikacija šećerne bolesti. O važnosti tjelesne aktivnosti kod oboljelih od šećerne bolesti u ovom broju našeg časopisa pišu mnogi stručnjaci s različitih područja, a o svom iskustvu dijabetičara u profesionalnom sportu govori nam i naš poznati vaterpolist Ivan Marcelić. O tome s kakvom ćete se tjelovježbom baviti ovisi vaše zdravstveno stanje te je dobro prije odluke o vrsti i intenzitetu tjelesne aktivnosti savjetovati se s liječnikom ili kineziologom. No, bez obzira na to u kakvoj ste psihofizičkoj kondiciji, postoje vježbe koje ćete moći izvoditi. I zato učinite nešto za sebe, izaberite neku tjelesnu aktivnost koja će vas zabaviti, pokrenite se. Neka tjelesna aktivnost bude dio vašeg svakodnevnog života.

7


8


Intervju Ivan Marcelić, vratar hrvatske vaterpolo reprezentacije

Na treningu i utakmici mogu se zaboraviti svi problemi, ne samo zdravstveni Mladima bih savjetovao da slijede svoje snove. Ako ste dosljedni i konstantni u reguliranju, šećer nema nikakve veze s konačnim ishodom vašeg putovanja Nataša Gajski Kovačić

Da bolujete od dijabetesa otkrili ste kao dječak. Koje ste simptome imali koji su doveli do dijagnoze šećerne bolesti? Da imam dijabetes saznao sam s deset godina. Naglo sam izgubio nekih desetak kila i često sam išao mokriti noću, a nakon vađenja krvi, isti dan hitno su me odveli u bolnicu i krenuli s terapijom.

Što se promijenilo u vašem životu nakon spoznaje da imate šećernu bolest? U životu mi se ništa drastično nije promijenilo, mama je počela malo drugačije kuhati, ali u principu je sve ostalo isto. Mjerenje šećera i davanje inzulina postaju automatizmi, ne oduzimaju puno vremena, tako da je 99 posto stvari ostalo isto.

Jeste li se ikada susretali s predrasudama zbog svoje bolesti? Ili vršnjačkim ruganjem u školskim danima? Kako ste to prevladali? Što se tiče predrasuda, u ovih gotovo 14 godina koliko imam dijabetes, ne sjećam se niti jedne situacije u kojoj sam se osjećao loše, ili bilo kako negativno. Svi moji vršnjaci, učitelji, profesori, treneri su bili upoznati s mojom situacijom, imao sam maksimalnu podršku i razumijevanje kod svih.

Tko vam je ipak bio najveća podrška nakon spoznaje da ste oboljeli? Najveća podrška su definitivno bili roditelji, što je i normalno. Oni su prolazili to sve skupa sa mnom.

Dijabetes

www.dijabetes.hr

Profesionalni ste sportaš koji svakodnevno dokazuje da se usprkos bolesti mogu postići vrhunski rezultati. Profesionalni sport ionako zahtijeva puno odricanja, truda, treninga... Je li vas dijabetes kada usporavao na tom vašem sportskom putu? Inzulin kao takav je jedan od najjačih dopinga na svijetu, ako se pravilno i pametno barata s njime, tako da u sportskom smislu zapravo i pomaže ako ga znate koristiti. Dogodilo se nekoliko puta da me uhvati hipoglikemija tijekom treninga, u tom slučaju pojedem i popijem nešto slatko, pričekam 10-15 minuta da se dovedem nazad u normalu i radim dalje.

Koliko često mjerite razinu šećera u krvi? Kako održavate šećer stabilnim? Što sam stariji, sve više shvaćam važnost što češćeg mjerenja šećera i nužnost toga za potrebu dobrog reguliranja, tako da mjerim šećer sigurno 8-9 puta dnevno, ovisi i o treninzima, njihovom intenzitetu, hrani, putovanjima, eventualnoj bolesti.

Jesu li vam se kada dogodile drastične oscilacije šećera tijekom vaterpolske utakmice? Što ste tada učinili? Prije utakmice kontroliram šećer i pazim da bude nešto viši (8-10), da izbjegnem eventualne hipoglikemije tijekom utakmice i nepotrebne situacije. Na klupi uvijek imamo energetske preparate koji sadrže šećer, pa i ako dođe do hipoglikemije, imam odmah sve spremno za reagirati.

9


Kako vaši suigrači gledaju na to da imate dijabetes? Znaju li sad i oni više o toj bolesti? Svi suigrači više manje znaju neke osnove, nekoga više zanima, nekoga manje, ali mislim da ne griješim kada kažem da bi svi znali odreagirati u nekoj nenadanoj situaciji. Dovoljno sam ih obrazovao, hahaha.

Smatrate li da je svjesnost o raširenosti dijabetesa, prevenciji progresa bolesti i općenito zdravom načinu života i važnosti tjelovježbe (ne)dovoljno razvijena u Hrvatskoj? Mislim da se dosta prostora troši na pokazivanje važnosti zdravog života u medijima, ne samo dijabetesa nego i svih drugih bolesti i stanja koje nas mogu zateći. Troše li ljudi dovoljno vremena da poduzmu sami nešto po tom pitanju sami za sebe, nisam siguran.

Kad sam god razgovarala s oboljelim od dijabetesa, svi se žale na nedostatni broj trakica koje osigurava HZZO. Imate li i vi takvo iskustvo? Nažalost, i ja imam istu situaciju s trakicama koje se dobivaju od HZZO-a.

Koliko suvremene tehnologije, poput uređaja koji glukozu mjere cijeli dan olakšavaju život dijabetičarima? Koliko se toga promijenilo u olakšavanju života dijabetičara otkako ste vi prije 13 godina spoznali da ga imate i danas? U moje vrijeme samo su aparatići postali brži i jednostavniji za uporabu, izašli su neki novi, no velikom većinom zbog prirode sporta kojim se bavim, nisam mogao isprobati nove metode (stalno skidanje i montiranje nazad, otvorene rupe, udarci,...) i mislim da još neko vrijeme neću. Iako postoje vodootporni čak, nije zgodno, jer ako me pogodi lopta, nisam siguran kako bi to sve izgledalo. Sigurno ne lijepo.

Koristite li uređaje za mjerenje šećera i u bazenu? Uređaj je uvijek uz mene u ruksaku, za ne daj Bože. Šećer mjerim uvijek neposredno prije početka treninga i nakon njega, kao i u pauzi između suhog dijela treninga i nastavka u bazenu.

Koliko je vama osobno sport pomogao u kontroli bolesti? Sport je čudo, na treningu i utakmici mogu se zaboraviti svi problemi koji vas muče, ne samo zdravstveni. To je jedna od čari sporta, to je skroz drugi svijet koji funkcionira sam za sebe. U kontroli bolesti sport itekako pomaže, mislim da prvo što svi doktori kažu za dobro reguliranje šećera je potreba za tjelesnom aktivnosti, a toga mi definitivno ne nedostaje!

Kakvu prehranu preferirate, što izbjegavate, zgriješite li ponekad?

Ne pušim, ne pijem, nemam neke druge poroke, osim hrane. Jako volim jesti, i to više manje sve, pa mi zaista nekada teško pada samokontrola.

Imate li kakav savjet za mlade koji boluju od šećerne bolesti? Mladima bih savjetovao da slijede svoje snove. Ako ste dosljedni i konstantni u reguliranju, šećer nema nikakve veze s konačnim ishodom vašeg putovanja, to su sve samo isprike. Potreban je mukotrpan i naporan rad, čime god se bavili, i rezultati će doći.

10


IDF DIABETES ATLAS Dijabetes je prijetnja koja ne poštuje granice ili društveni položaj. Niti jedna država u svijetu nije imuna od dijabetesa i očekuje se povećanje broja oboljelih u budućnosti Šećerna bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem i globalnu prijetnju. Povećava smrtnost i djeluje na ljude u njihovoj najplodnijoj dobi, osiromašujući obitelji ili smanjuje životni vijek starijih osoba. Dijabetes je prijetnja koja ne poštuje granice ili društveni položaj. Niti jedna država u svijetu nije imuna od dijabetesa i očekuje se povećanje broja oboljelih u budućnosti. Teret dijabetesa negativno utječe na zdravstvene proračune, smanjuje produktivnost, usporava gospodarski rast, povećava troškove ranjivih skupina i negativno djeluje na zdravstvene sustave. Dijabetes spada u 10 uzroka smrti na globalnoj razini i zajedno s tri nezarazne bolesti (kardiovaskularna bolest, rak i respiratorne bolesti) čini više od 80% svih preuranjenih smrti od nezaraznih bolesti. U 2015. godini 39,5 milijuna od ukupno 56,4 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu odnosi se na nezarazne bolesti. Najveći izazov dijabetesa predstavlja činjenica da je gotovo 30 do 80% osoba oboljelih od dijabetesa nedijagnosticirano. Promjene životnih stilova stanovništva, zajedno s ranim otkrivanjem, dijagnosticiranjem i troškovno učinkovitim liječenjem dijabetesa potrebne su kako bi se spasili životi i spriječile ili odgodile komplikacije uzrokovane dijabetesom. Samo međusektorska i koordinirana suradnja s javnim politikama i tržišna intervencija unutar i izvan zdravstvenog sektora može riješiti ovaj problem.

Zabrinjavajući trendovi Procjenjuje se da u visoko razvijenim zemljama oko 87% do 91% svih osoba oboljelih od dijabetesa ima dijabetes tipa 2, od 7 do 12% ima dijabetes tipa 1, a od 1 do 3% imaju neki drugi tip dijabetesa. Većina djece i adolescenata oboljelih od dijabetesa u visoko razvijenim zemljama imaju dijabetes tipa 1. Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) u svijetu u 2017. godini oko 425 milijuna ljudi širom svijeta, ili 8,8% odraslih od 20 do 79 godina boluje od dijabetesa. Oko 79% živi u srednje i slabo razvijenim zemljama. Kada se broj godina proširi na 18 do 99 godina, tada se broj oboljelih od dijabetesa povećava na 451 milijuna. Ako se nastavi ovim trendom, do 2045. godine 693 milijuna ljudi od 18 do 99 godina ili 629 milijuna ljudi od 20 do 79 godina imat će dijabetes. Najveći porast broja oboljelih od dijabetesa odrazit će se u regijama čije se gospodarstvo kreće od niskog prema srednjem dohotku. Procjene šećerne bolesti porasle su u zadnjih nekoliko desetljeća. Procjenjuje se da više od trećine slučajeva dijabetesa je rezultat rasta i starenja stanovništva, 28% rezultat je povećanja prevalencije dobnih skupina i 32% rezultat je interakcije ove dvije. Dijabetes

www.dijabetes.hr

Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) u svijetu je 326,5 milijuna radno sposobnih ljudi (20 do 64 godina) te 122,8 milijuna ljudi od 65 do 99 godina koji boluju od dijabetesa. Očekuje se da će se broj radno sposobnih ljudi s dijabetesom povećati na 438,2 milijuna, a broj osoba s dijabetesom od 65 do 99 godina povećat će se na 253,4 milijuna do 2045. godine. Isto tako gospodarski teret dijabetesa će se povećati u narednim desetljećima, posebice među starijim dobnim skupinama od 70 do 99 godina, s povećanjem od 104 milijarde američkih dolara od 2017. do 2045. godine. Procjenjuje se da je u svijetu prevalencija dijabetesa kod žena u dobi od 20 do 79 godina 8,4%, što je nešto niže nego kod muškaraca (9,1%). Postoji oko 17,1 milijun više muškaraca nego žena s dijabetesom (221,0 milijuna muškaraca naspram 203,9 milijuna žena). Očekuje se da će prevalencija dijabetesa porasti na 9,7% u žena i na 10,0% kod muškaraca. Najveća prevalencija dijabetesa je u dobnoj skupini od 65 do 79 godina i kod muškaraca i kod žena.

Svakih osam sekundi od posljedica dijabetesa umire jedna osoba U 2017. godini zabilježeno je više oboljelih od dijabetesa u dobi od 20 do 79 godina (279,2 milijuna) u urbanim naspram ruralnim sredinama (145,7 milijuna), a prevalencija dijabetesa je veća u urbanim u odnosu na ruralne sredine (10,2% prema 6,9%). Očekuje se da će se broj ljudi koji žive s dijabetesom u urbanim područjima povećati na 472,6 milijuna u 2045. godini uglavnom zbog globalne urbanizacije. Procjenjuje se da je oko 4,0 (3,2 do 5,0) milijuna ljudi u dobi između 20 i 79 godina umrlo od posljedica dijabetesa u 2017. godini, što je ekvivalent jednoj smrti svakih osam sekundi. Oko 46,1% smrti zbog šećerne bolesti u dobnoj skupini od 20 do 79 godina odnosi se na osobe mlađe od 60 godina. Na globalnoj razini više je smrtnih slučajeva povezano s dijabetesom kod žena (2,1 (1,7-2,7) milijuna) nego kod muškaraca (1,8 (1,5-2,3) milijuna). Međutim, regija Sjeverne Amerike i Kariba je jedina regija gdje se više smrti povezuje s dijabetesom u muškaraca nego u žena. (Izvor: http://www.diabetesatlas.org/)

11


Sport i dijabetes 14. studeni

Povijest ljudske vrste je povijest kretanja i ono je upisano u naš genetski kod koji se razvijao stotinama tisuća godina. I onda preko noći promjena naglavačke - nakon što je 8 sati na poslu sjedio, sjede čovjek ispred TV-a, pilji u ekran i žvače - televizori postaju sve tanji, a mi sve deblji Krešimir Martinac, dr. med. KB Merkur, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma „Vuk Vrhovac“

Izazov koji se postavlja pred suvremenog čovjeka zaista je velik. Ritam i način života koji nam je nametnut, polako je istisnuo kretanje iz naše svakodnevice koje je u naše gene priroda ugradila tijekom mnogih tisuća godina evolucije naše vrste. U kombinaciji s hranom koja je postala izuzetno kalorijski bogata čovjek se napuhao kao balon, a dućani s XXL odjećom sve su popularniji. Riječ je doista o problemu svjetskih razmjera - u posljednjih 30-ak godina broj osoba s prekomjernom tjelesnom težinom se udvostručio-danas njihov udio u razvijenim, a tako i u državama u razvoju iznosi uglavnom preko 60%. Slijedio je posljedično i porast broja osoba sa šećernom bolesti, a iz dana u dan sve ih je više i više.

12

Televizori sve tanji, a mi sve deblji No, vratimo se sada sportu. Nabavka hrane u davna vremena nije izgledala kao danas. Suvremeni lovac vreba na lovinu u supermarketima kamo odlazi automobilom. Lovac iz davnine lovio je plijen u šumi trčeći, a do šume je išao pješke (sjetite se da je automobil Freda Kremenka također pogonjen nožnim pogonom). Povijest ljudske vrste je povijest kretanja i ono je upisano u naš genetski kod koji se razvijao stotinama tisuća godina. I onda preko noći promjena naglavačke - nakon što je 8 sati na poslu sjedio, sjede čovjek ispred TV-a, pilji u ekran i žvače - televizori postaju sve tanji, a mi sve deblji.


Podaci pokazuju da je većina ljudi sa šećernom bolesti neaktivna. Iako svi znaju da je baviti se sportom zdravo te se navedeno uzima zdravo za gotovo, važno je znati da brojna klinička ispitivanja doista dokazuju da tjelesna aktivnost ima važan utjecaj na zdravlje, poput bolje regulacije šećerne bolesti, smanjenja nastanka komplikacija šećerne bolesti, smanjenja krvnog tlaka, tjelesne težine, lošeg kolesterola (LDL), povećanja dobrog kolesterola (HDL), povećanja kardiorespiratornog kapaciteta, smanjenja ukupne smrtnosti i poboljšanja kvalitete života.

Bilo kakva aktivnost puno je bolja od nikakve Postoje dvije glavne vrste sportske aktivnosti: aerobna i anaerobna. U aerobne aktivnosti ubrajamo npr. trčanje, plivanje, vožnju biciklom, a u anaerobne npr. dizanje utega. Brojna su ispitivanja provedena da bi se dokazalo koja je vrsta aktivnosti veća pomoć zdravlju i rezultati su doduše često bili različiti, ali jedno je sigurno, bilo kakva sportska aktivnost puno je bolja za vaše zdravlje od nikakve, a najbolji učinak u kliničkim studijama na poboljšanje glukoregulacije pokazala je kombinacija aerobnih i anaerobnih aktivnosti. Prema današnjim smjernicama, osobama sa šećernom bolesti preporučuje se 150 minuta aerobnog vježbanja tjedno uz dva dodatna anaerobna treninga. U studiji u kojoj je sudjelovao 251 pacijent s tipom 2 šećerne bolesti koji su liječeni tabletama i prethodno bili neaktivni, pratio se utjecaj tjelovježbe na tzv. tromjesečni šećer (HbA1c). Skupina koja je provodila aerobnu fizičku aktivnost imala je nešto bolji učinak na smanjenje HbA1c (-0,51%) od skupine koja je provodila anaerobnu fizičku aktivnost (-0,38%), dok je kombinacija anaerobne i aerobne fizičke aktivnosti pokazala najbolju učinkovitost-smanjila je HbA1c za oko 1%. Smanjenje HbA1c za 1% praćeno je smanjenjem kardiovaskularnih događaja (srčani, moždani udari) za 15-20%, te smanjuje razvoj mikrovaskularnih komplikacija šećerne bolesti za 37%. Važnost ove studije je i u tome što je pokazala da je kod osoba s HbA1c manjim od 7,5% značajni pad HbA1c uslijedio samo uz kombinirane aerobne i anaerobne vježbe, dok je kod osoba s lošijom regulacijom značajan pad HbA1c uslijedio i uz samo aerobno ili anaerobno vježbanje. Dakle, iako je jasno da je gore navedena kombinacija pobjedonosna, važno je reći da je išta bolje nego ništa i da svaka i bilo kakva tjelesna aktivnost nosi dobrobit vašem zdravlju (ali opet, vježbati jednom mjesečno je vrlo slično kao i nijednom). Prema rezultatima jedne studije čak je i kratkotrajni program redovite aerobne aktivnosti utjecao na poboljšanje inzulinske osjetljivosti, što je kod tipa 2 šećerne bolesti vrlo važan problem, a također je utjecao na smanjenje vrijednosti postprandijalne glukoze (vrijednost nakon obroka) koja je važan faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Podaci pokazuju da tjelesna aktivnost povoljno djeluje na inzulinsku rezistenciju čak i kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u kojih nije došlo do pada tjelesne težine, uz vježbanje imaju bolje glikemije. Pacijenti koji su uspjeli uključiti sport u svoj svakodnevni život trebali su manje lijekova za šećernu bolest. Osobe koje redovito vježbaju imaju 40% manji rizik za nastanak Dijabetes

www.dijabetes.hr

srčanožilnih bolesti. Također, osobe koje su već preboljele infarkt imaju značajno manju smrtnost ako se redovito bave umjerenom tjelovježbom. Ograničenje duljine teksta od strane uredništva časopisa brani mi da dalje nabrajam, ali vjerujte mi na riječ, nabrajanje bi još dugo trajalo.

Donesite odluku i nemojte odustajati Kada ste odlučili započeti, imajte na umu da 50% ljudi koji su počeli baš kao i vi brzo odustane od vježbanja. Nemojte i vi biti jedan od njih - odmah odlučite da niste jedan od onih koji lako odustaje. Također, vrlo često dolazi i do zasićenja nekom aktivnosti nakon što ste ju kroz nekoliko mjeseci uspješno uveli u svoj život. Ako se i vama to dogodi, pokušajte riješiti problem kombinacijom više različitih oblika aktivnosti (za lošeg vremena otiđite u teretanu, a za lijepog vozite bicikl, planinarite ili što god vam odgovara). Priuštite si povremeno i par dana odmora od sportskih aktivnosti. Kada počinjete bavljenje sportom, nemojte kretati „punom snagom“ i dokazivati sebi koliko ste jaki i koliko možete, to također često dovodi do prestanka bavljenja sportom, a također i do ozljeda. Krenite polako i redovito, povoljan utjecaj tjelovježbe puno je bolji kod redovitog bavljenja sportom, nego kod rjeđih, a napornih treninga. Neka bavljenje sportom ne bude samo nešto što činite da biste smršavili ili bolje regulirali vašu šećernu bolest, nego neka vam postane sastavni dio života. Odaberite sport koji volite, time ste povećali mogućnost trajnog uspjeha. Važno je naglasiti da za postizanje povoljnih učinaka tjelovježbe na vaše zdravlje ona mora biti redovita i trajna. Sport je za svakoga, bez obzira na dob i zdravstveno stanje, no osobe koje se liječe od srčanih bolesti, također i one koje imaju rizik za razvoj srčanih bolesti (liječe se radi šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi), trebale bi se prije započinjanja vježbanja konzultirati s liječnikom. Kod osoba koje se liječe od šećerne bolesti, a osobito koje su na inzulinskoj terapiji, tjelesna aktivnost mora biti prethodno isplanirana te je potrebno prije bavljenja sportom dati manju dozu inzulina od one za koju se zna da osigurava optimalnu glikemiju nakon obroka ako se ne bavite fizičkom aktivnosti, ili je uz istu dozu inzulina potrebno pojesti veći obrok (moguća je pojava hipoglikemije). U većini studija nije bilo značajnih razlika u broju hipoglikemija između anaerobnog i aerobnog vježbanja, a općenito govoreći rizik od hipoglikemija uz bavljenje sportom nije velik. U nekim je studijama broj hipoglikemija u osoba koje su vježbale bio čak i manji nego u tzv. kontrolnoj skupini (u osoba koje nisu vježbale). Ako se liječite inzulinom, krenite u sport postepeno, dajte si vremena da spoznate kako vaše tijelo reagira na tjelesnu aktivnost određenog intenziteta te tome prilagodite svoje doze inzulina, ali nikako ne dopustite da vam početni neuspjeh bude razlog za odustajanje. I što reći na kraju? Zar je u stvari potrebno još nešto reći? Recite vi odlučno zbogom vašem starom „ja“ koji jedva čeka da se uvali u fotelju i pročita dnevnu dozu sekiranja u novinama ili pogleda na televiziji kako u savani zebra bježi od lava. Dižite se iz te fotelje van na zrak i krećite se, krećite...

13


Dijabetes u djece i adolescenata – važnost tjelesne aktivnosti Redovita tjelesna aktivnost se uz pravilnu prehranu smatra jednom od osnovnih komponenti liječenja dijabetesa tipa 2, a sve je više dokaza koji sugeriraju da je fizička aktivnost važna i izrazito poželjna i u bolesnika s dijabetesom tipa 1 Doc.dr.sc. Nataša Rojnić Putarek Referentni centar za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva RH Zavod za endokrinologiju i dijabetes, Klinika za pedijatriju, KBC Zagreb

14


Dijagnoza dijabetesa melitusa uključuje širok raspon bolesti koje su karakterizirane povišenom koncentracijom glukoze u krvi. Inzulin je jedini fiziološki važan hormon koji snižava razinu glukoze u krvi. Dijabetes može tako biti posljedica smanjenog izlučivanja inzulina iz beta stanica gušterače te tako nastaje šećerna bolest tip 1 (dijabetes melitus tip 1 ili inzulin ovisni dijabetes melitus). Šećerna bolest može nastati i kao posljedica smanjene osjetljivosti stanica jetre, mišića i masnih stanica na djelovanje inzulina što dovodi do šećerne bolesti tip 2 (dijabetes melitus tip 2 ili inzulin neovisni dijabetes melitus). U djece i adolescenata najčešće se javlja inzulin ovisna šećerna bolest, odnosno radi se o dijabetesu tip 1 koji je nastao kao posljedica autoimunih procesa u organizmu. S druge strane dijabetes melitus tip 2 (inzulin neovisni dijabetes melitus) u djece i adolescenata postaje važan javno zdravstveni problem u cijelom svijetu. Iako je u nas učestalost ovog oblika dijabetesa značajno manja, obzirom na epidemiju pretilosti koja u nas također poprima značajne razmjere pitanje je vremena kada će ovaj oblik dijabetesa po učestalosti činiti značajan dio naših bolesnika. Uz inzulin i kontrolu šećera u krvi važnu ulogu u liječenju ima pravilna prehrana i tjelesna aktivnost. Redovito bavljenje sportom predstavlja jednu od važnijih mjera u liječenju i regulaciji šećerne bolesti kako u tipu 1 tako i u tipu 2 dijabetesa melitusa.

Važnost tjelesne aktivnosti Brojna istraživanja nedvojbeno ukazuju na važnost tjelesne aktivnosti u liječenju i prevenciji dijabetesa tipa 2. Redovita aerobna tjelovježba dovodi do redukcije visceralne masti i tjelesne težine a bez redukcije mišićne mase, poboljšava osjetljivost na inzulin, kontrolu glukoze u krvi i krvnog tlaka, profil masnoća u krvi te sveukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti. S obzirom na navedeno, redovita tjelesna aktivnost se uz pravilnu prehranu smatra jednom od osnovnih komponenti liječenja dijabetesa tipa 2, a tek su na drugom mjestu lijekovi koji pomažu snižavanju šećera u krvi te na kraju inzulin. Sve je više dokaza koji sugeriraju da je fizička aktivnost važna i izrazito poželjna i u bolesnika s dijabetesom melitusom tipa 1. Dugoročni povoljni učinci redovite aerobne fizičke aktivnosti opisane u općoj populaciji mogu se očekivati i u osoba s dijabetesom tipa 1 te je preporučljivo u dnevnu rutinu uključiti redovitu tjelesnu aktivnost. Kliničke studije su pokazale da djeca i adolescenti s dijabetesom tipa 1 koji redovito vježbaju, imaju potrebe za manjom dozom inzulina za isti stupanj metaboličke kontrole. Te osobe imaju uglavnom bolju metaboličku kontrolu u odnosu na njihove vršnjake koji ne treniraju redovito. Fizički spremne osobe, osobito kompetitivni sportaši, obično imaju i bolju sliku o sebi te bolje razumiju važnost dobre metaboličke kontrole. S druge strane, povremeno vježbanje, nasuprot redovitoj tjelovježbi koja vodi boljem stupnju fizičke spremnosti, može dovesti do hipoglikemije ili čak dijabetičke ketoacidoze u bolesnika s lošom metaboličkom kontrolom bolesti. Da bi tjelesna aktivnost Dijabetes

www.dijabetes.hr

imala pozitivan učinak na život i zdravlje osoba s dijabetesom tipa 1, one moraju biti educirane i razumjeti učinak tjelesne aktivnosti na koncentraciju glukoze u krvi te biti spremni napraviti potrebne promjene u dozi inzulina i prehrani.

Tjelovježba i zdravlje U osoba koje nemaju dijabetes, tjelovježbom inducirana hipoinzulinemija pojačava hepatalnu glukoneogenezu i glikogenolizu zbog redukcije omjera inzulin/glukagon. S druge se strane bolesnici s dijabetesom tipa 1 koji su ovisni o količini prethodno injiciranog inzulina, ne mogu osloniti na fiziološke mehanizme te ako provode aktivnost uz punu dozu inzulina pod rizikom su nastanka teške hipoglikemije. Proizvodnja glukoze jetrom ne može se dovoljno povećati da bi pokrila povećane potrebe za energijom u mišićnim stanicama. S obzirom na to da metabolički učinci tjelovježbe traju i više sati nakon prestanka tjelovježbe, smanjenje doze inzulina i nakon aktivnosti je neophodna. Nasuprot tomu, ako je prije početka tjelovježbe postojao veći deficit inzulina, vježbom inducirani porast koncentracije kontraregulatornih hormona (glukagon, adrenalin, kortizol hormon rasta) smanjuje kontrolu metabolizma glukoze i može dovesti do dijabetičke ketoacidoze. U loše kontrolirane djece i adolescenata s dijabetesom tipa 1 koji žele započeti tjelesnu aktivnost treba poticati poboljšanje cjelokupne metaboličke kontrole povećanjem doze inzulina prije započinjanja redovite tjelesne aktivnosti. Nadalje, u dobro uvježbanim mišićnim stanicama uz pomoć inzulina glukoza se brže i lakše iskorištava i koristi za energetske potrebe. Istraživanja su pokazala da je redovita, svakodnevna tjelesna aktivnost jedan od najznačajnijih faktora kojim osobe koje boluju od dijabetesa mogu dugoročno održati dobru metaboličku kontrolu bolesti. Također su pokazala da među osobama s dijabetesom koje imaju dobru metaboličku kontrolu bolesti, oni koji se redovito bave tjelesnom aktivnošću imaju manju učestalost komplikacija i bolju kvalitetu života od onih koji nisu redovito tjelesno aktivni, te da je tjelesna aktivnost koja je u skladu s uzrastom, spolom i mogućnostima djeteta značajna ne samo za tjelesno već i za psihološko zdravlje djeteta.

15


Kineziološka aktivnost i metabolički sindrom Izloženost stresu, neredovita i nepravilna prehrana, visoki postotak ugljikohidrata u prehrani (više od 60%), fizička neaktivnost i nedostatak sna samo su neki od segmenata i načina života modernog čovjeka. Smatra se da upravo takav način života doprinosi sve većoj učestalosti metaboličkog sindroma u zemljama razvijenog svijeta Lucija Štetić i Goran Sporiš Kineziološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Smanjenim unosom hrane tj. reguliranom prehranom postiže se slabiji učinak na smanjenje tjelesne mase i održavanje željene mase na dostignutoj razini, nego što se to postiže tjelesnom aktivnošću.

Terapija lijekovima može biti prikladna za dijabetes i pogodna za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, neophodno je naglasiti kako je glavni uzročnik tome pretilost u kombinaciji s izrazito lošim prehrambenim navikama. Drugi važni faktori koji također imaju utjecaj u razvoj nastanka metaboličkog sindroma su tjelesna neaktivnost i starenje. Tjelesna neaktivnost doprinosi razvoju pretilosti i modifikaciji mišićne osjetljivosti na inzulin,

16

dok starenje uzrokuje postepeni gubitak mišićne mase i time dovodi do povećanja potkožnog masnog tkiva posebice u predjelu trbuha, što na kraju rezultira promjenama koje vrlo lako povećavaju inzulinsku otpornost. Kod osoba koje boluju od metaboličkog sindroma preporučuje se promjena životnog stila kao početak liječenja, kako bi došlo do smanjenja rizičnih faktora za metabolički sindrom, a to uključuje povećanje tjelesne aktivnosti i kontrolirani unos


kalorija. Ako se nakon tih intervencija metaboličke abnormalnosti i dalje zadrže, liječenje bi se trebalo usmjeriti na terapiju šećerne bolesti tipa 2 i rizične faktore kardiovaskularnih bolesti. Glavni faktor nastanka metaboličkog sindroma je pretilost. Kod osoba koje spadaju u skupinu pretilih osoba metabolički sindrom javlja se u 60% slučajeva u odnosu na osobe koje imaju normalnu tjelesnu masu. Kod osoba normalne tjelesne mase zabilježena je pojava metaboličkog sindroma u samo 5% slučajeva.

Uzroci metaboličkog sindroma Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan lošim načinom života, kombinacijom ili pojedinačnim uzročnicima koji mogu biti nasljedni ili stečeni. Izloženost stresu, neredovita i nepravilna prehrana, visoki postotak ugljikohidrata u prehrani (više od 60%), fizička neaktivnost i nedostatak sna samo su neki od segmenata i načina života modernog čovjeka. Smatra se da upravo takav način života doprinosi sve većoj učestalosti metaboličkog sindroma u zemljama razvijenog svijeta. Prvi znak metaboličkog sindroma je gojaznost. Karakteristično je da se govori o centralnom tipu gojaznosti gdje se masno tkivo nakuplja uglavnom oko trbuha, indeks tjelesne mase (BMI) veći od 25. Slojevi masnog tkiva na trbuhu djeluju na povećano izlučivanje masnih kiselina u jetrenu cirkulaciju i dovode do porasta koncentracije masnoća u krvi. U Hrvatskoj je prevalencija metaboličkog sindroma u dobnoj skupini iznad 65. godine života 15,2% kod muškog spola i 22,5% kod ženskog spola. Sa starošću raste i pojava metaboličkog sindroma. U većem postotku se javlja u ženskoj populaciji. Više od 90% osoba koje imaju dijabetes boluju od dijabetesa tipa 2. Dijabetes tipa 2 može prouzročiti ozbiljne komplikacije, koji utječu na oči, živčani sustav i bubrege. Ukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti se više nego udvostručio, a životni vijek se smanjio za prosječno 7 godina. Kod populacije osoba koje imaju normalnu toleranciju glukoze u krvi zabilježeno je 10-15% osoba s metaboličkim sindromom, u populaciji osoba s narušenom intolerancijom glukoze 42-64% osoba s metaboličkim sindromom, a kod populacije osoba s dijabetesom tipa 2 čak 78-84% osoba koje imaju metabolički sindrom. Metabolički sindrom je značajan univarijatni prediktor prevalencije razvoja kroničnih bolesti srca. Metabolički ekvivalent (MET) je jedinica procjene metaboličke aktivnosti, tj. potrošnje kisika tijekom tjelesne aktivnosti. Jedan MET odgovara razini metabolizma u mirovanju i iznosi oko 3,5 ml02/kg/min. Sedentarni način života ima negativan utjecaj na zdravstveno stanje čovjeka, pa tako svaka dva sata više provedena gledajući televiziju utječu na povećanje rizika za razvoj dijabetesa 14% i povećanje pretilosti 23%. Nepromjenjivi rizični čimbenici kao što su dob i spol, nasljeđivanje metaboličkog sindroma, genetička istraživanja metaboličkog sindroma te geni kandidati za metabolički sindrom. Utjecaj inzulina na kardiovaskularni sustav možemo svrstati u tri kategorije, čiji rad se pod utjecajem inzulinske Dijabetes

www.dijabetes.hr

rezistencije poremeti (kod metaboličkog sindroma): a) Vazodilatacija krvnih žila; b) Povećana apsorpcija natrija u bubrezima; c) Povećana aktivnost simpatičkog sustava. Inzulin gubi vazodilatacijski učinak na krvne žile. Povećava apsorpciju natrija u bubrezima. Kako dolazi do vazokonstrikcije krvnih živa i povećane količine volumena, nastupa arterijska hipertenzija u metaboličkom sindromu. Utjecaj inzulinske rezistencije na metabolizam ugljikohidrata rezultira povećanom koncentracijom glukoze u krvi, a u fiziološkim uvjetima inzulin potiče ulazak glukoze u masne i mišićne stanice, te time ujedno utječe i na sintezu glukoze u jetri i bubrezima. Kod osoba koje boluju od metaboličkog sindroma pojavom inzulinske rezistencije ti procesi postaju sve slabiji, pa su za jednaki učinak tada potrebne veće koncentracije inzulina. Kako bi gušterača nadoknadila takvo stanje, mora doći do sve veće sinteze inzulina, pa će tako poremećaji na razini stanica gušterače smanjeno lučiti inzulin, a rezultat toga će biti razvoj šećerne bolesti i hiperglikemije. Iz proširene mase masnog tkiva dolazi do oslobađanja slobodnih masnih kiselina. Slobodne masne kiseline u jetri potiču povećanu proizvodnju glukoze, triglicerida te lučenje lipoproteina niske gustoće. Do veće zastupljenosti lipoproteina niske gustoće LDL i smanjenja lipoproteina visoke gustoće HDL dolazi radi povezanih poremećaja lipida tj. lipoproteina. U mišićima će slobodne masne kiseline potaknuti smanjenje osjetljivosti na inzulin, inhibirajući tako inzulinom posredovano preuzimanje glukoze, a to će rezultirati povećanim nakupljanjem lipida u obliku triglicerida i smanjenog stvaranja glikogena. Povećanje slobodnih masnih kiselina i glukoze koja cirkulira utjecat će na povećanje lučenja inzulina iz gušterače i tako dovesti do hiperinzulinemije. Hiperinzulinemija lako dovodi do povećanja reapsorpcije natrija i aktivnosti simpatičkog živčanog sustava, što doprinosi povećanju krvnog tlaka i povećanju razine cirkulacije slobodnih masnih kiselina.

Regulirana prehrana Smanjenim unosom hrane tj. reguliranom prehranom postiže se slabiji učinak na smanjenje tjelesne mase i održavanje željene mase na dostignutoj razini, nego što se to postiže tjelesnom aktivnošću. Budući da reguliranom tj. smanjenom prehranom utječemo na smanjenje metaboličkog dijela u mirovanju, to se očituje u smanjenju toplinskog učinka hrane. Ako kombiniramo tjelesnu aktivnost sa smanjenim unosom hrane, dobit ćemo povećanje toplinskog učinka vježbe, povećat će se metabolički dio korištenja energije u mirovanju te nakon aktivnost (posebice ako je velikog intenziteta) sačuvat ćemo nemasnu tjelesnu masu, a povećati potrošnju energije unutar 24 sata, čime će se lakše doći do smanjenja tjelesne mase i/ili održavanja iste na dostignutoj razini. Nakon tjelesne aktivnosti dolazi do povećanja metaboličkog dijela energije u mirovanju te se zadržava povišen u naredna tri dana, a izrazito je bitan faktor u smanjenju tjelesne mase. Preuzeto većim djelom iz disertacije: Štetić, L. (2017). Utjecaj tjelesne aktivnosti na regulaciju bolesti osoba starije životne dobi s metaboličkim sindromom / doktorska disertacija. Zagreb, Kineziološki fakultet

17


Uloga fizioterapeuta u Ĺživotu oboljelog od dijabetesa Jadranka Brozd Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd

18


Fizioterapija je dijalog i zajednički trud fizioterapeuta i oboljelog da ostvare zacrtani cilj – popraviti kvalitetu života Oboljeli od dijabetesa bilo kojeg tipa žive s nizom simptoma o kojima se brine niz medicinskih stručnjaka, liječnika različitih specijalnosti, medicinskih sestara, laboratorijskih tehničara, dijetetičara, optičara pa i fizioterapeuti. Uloga fizioterapeuta je najizraženija u želji da se popravi kvaliteta života. Svatko želi biti interaktivan u svojoj zajednici i sudjelovati u najrazličitijim aktivnostima na gotovo identičan način kao ostali sudionici. Oboljeli od dijabetesa zbog svojih simptoma na periferiji (rukama i nogama) često imaju problem balansa, a zbog oštećenja perifernih živaca mogu imati simptome boli i trnaca, sve do kljenuti, gubitka pokretljivosti segmenta. Simptome koji ugrožavaju svakodnevne aktivnosti redovito dijagnosticiraju liječnici obiteljske medicine i propisuju terapiju ili upućuju specijalistu. Ipak, važno je poznavati fizioterapeuta jer on ne samo da provodi fizikalnu terapiju prema preporukama fizijatra nego samostalno procjenjuje i prati fizioterapijski proces.

Terapijski proces Nakon nužne kvalitetne fizioterapijske procjene koja se sastoji od uzimanja anamneze, cjelovite vizualne procjene i testiranja te pojašnjenja statusa i preporuka, dogovara se terapijski proces prema slobodnom vremenu i preporučenim metodama. Vrlo važno je uzimanje statusa - informativni razgovor o svim simptomima koje osoba navede svojim riječima prateći vizualnu potvrdu (dodirivanjem ugroženog dijela tijela). Registrirati sve podatke od samog rođenja, sa svim traumama (padovi na trticu ili s visine, udarci glavom, udesi kao sudionici prometa ili uganuća i traume u sportu). Pobrojati sve prijelome kostiju s navodima o načinima liječenja (operativno ili gipsanim longetama) i svakako fizioterapijske postupke u kojem broju i kojim metodama su provedeni. Obavezno navesti sve operativne zahvate (razlog i metode) i evidentirati post operativne ožiljke, vidljive na koži ili nevidljive kod laparoskopskih operacija ili operacija laserom i kao posljedica zračenja. Vrlo važan je inspekcijski pregled posture u stojećem položaju na podoskopu u kojem vidimo oslonac stopalima. Sprijeda uočavamo sve različitosti u pozicijama, boji, napetosti kože i međusobnim odnosima na nivou gležnjeva, koljena, zdjeličnog obruča, pozicija ključnih kosti i ramena, te pozicije glave i odnosa donje vilice kod pokreta. Bočno zapažamo fiziološke krivine prema naprijed u donjem dijelu leđa i vrata, a prema natrag u području gornjeg dijela leđa i stražnjice te njihova izravnanja ili pretjerivanja krivina. Straga gledamo cjelovito postoji li rotacija tijela i u kojem je području, te postoje li iskrivljenja kralježnice u lijevo ili desno, a naročito pozicije lopatica i odnose cijelog ramenog obruča. Važan je test pokretljivost zdjeličnog obruča prema odnosu trtične i bočnih kostiju te pozicije nogu od oslonca Ahilovom tetivom na peti pa do rotacija stražnje strane koljena. U ležećem položaju nizom testova procjenjujemo pozicije, međusobne odnose, gubitak pokreta ili velike blokade mekih tkiva (mišića,fascija i ligamenata). Sva zapažanja nužno objašnjavamo pristupačnim načinom da svatko može razumjeti zašto se neki simptom Dijabetes

www.dijabetes.hr

pojavljuje, kako na njega možemo utjecati i što je zadatak samog oboljelog u procesu liječenja. Fizioterapija je dijalog i zajednički trud fizioterapeuta i oboljelog da ostvare zacrtani cilj. Ponekad oboljeli ima samo želju za rješavanjem boli, trnaca, nemogućnosti hoda ili neke druge ograničene aktivnosti, a ne popravljanje uzroka koji su doveli do simptoma i promjena, što je legitimno pravo svakog pacijenta. Nizom fizioterapijskih metoda možemo dobiti tražene rezultate pa primjenjujemo različite elektroterapije, vježbe, manualne tehnike, a najvažnija je edukacija o mogućnostima i vježbama ili postupcima koje oboljeli može samostalno provoditi da ne bude ovisnik o fizioterapijskim tretmanima.

Svakodnevna skrb smanjuje posljedice bolesti Dijabetes i loša postura su važan uzrok lošeg osjećaja, boli, ograničene pokretljivosti, umora. Oštećenjem periferne cirkulacije na različitim tjelesnim sustavima javljaju se smetnje vida, sluha, dodira, ravnoteže, smanjenog opsega disanja pa opterećenja i promjena na srcu i krvnom tlaku, bubrezima, cijelom mokraćnom i seksualnom sustavu. Ipak, svi najviše strahuju od oštećenja periferne cirkulacije jer se stvaraju ranice koje teško cijele. Zbog loše mikrocirkulacije tkivo nije dovoljno ishranjeno i podložno je kod pritisaka ili jačih trauma usporenom zarastanju koje može ugroziti dodatna bakterijska ili virusna infekcija te mogu uzrokovati nužnu amputaciju (odstranjenje) neishranjenog tkiva. Iako se mnogima ne čini da je slaba mikrocirkulacija veliki problem, ona bitno smanjuje zdravlje i funkciju osobe. Neke od posljedica oslabljene mikrocirkulacije su: konstantna hladnoća ruku i nogu, smanjeni osjet. Žarenje i bol u rukama i nogama, smanjena funkcija imunološkog sustava te veća mogućnost oboljenja od raznih infekcija i autoimunih bolesti, kronični umor, neispavanost, česte promjene raspoloženja, loša koncentracija i bezvoljnost. Probleme s mikrocirkulacijom često imaju ljudi starije životne dobi kao i oni koji boluju od dijabetesa, ali i drugih bolesti krvnih žila. Fizioterapeuti elektroterapijskim tretmanima mikrocirkulacije, kao što je „bemer“ terapija, u velikoj mjeri mogu spriječiti posljedice loše cirkulacije kod dijabetesa, ali je najvažnija redovita fizička aktivnost. Svakodnevna skrb o sebi, radni procesi, vježbe i rekreacija ili bavljenje sportom popravljaju cirkulaciju i smanjuju posljedice same bolesti. Ako ne znate kako početi s aktivnostima, u kojem opsegu i intenzitetu, posavjetujte se sa svojim fizioterapeutom jer on zna vaše sposobnosti, ograničenja, ali i ciljeve. Zajedno napravite plan aktivnosti i zabavite se uz pomoć raznih trenera kao što su kineziterapeuti, učitelji različitih sportskih aktivnosti, možda plesa ili plivanja. Važno je da ne budete zarobljenik dijabetesa, već da vam bude neželjeni partner kojeg možete zaustaviti i ograničiti.

19


20


Dijabetička retinopatija jedan od vodećih uzroka slabog vida i sljepoće u svijetu Dobra kontrola rizičnih faktora i redoviti pregledi očne pozadine važni su u sprječavanju sljepoće zbog dijabetičke retinopatije Prim.dr.sc. Martina Tomić, dr.med. spec. oftalmolog, znanstveni suradnik Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac Klinička bolnica Merkur, Zagreb

Dijabetička retinopatija je komplikacija šećerne bolesti na očima koja nastaje zbog oštećenja malih krvnih žila mrežnice oka. Dijabetička retinopatija je danas jedan od vodećih uzroka slabog vida i sljepoće u svijetu s oko 12.000 do 14.000 novih slučajeva sljepoće godišnje. Posljednjih desetljeća učestalost dijabetičke retinopatije je dramatično porasla u cijelom svijetu, posebno u razvijenim državama. Napredak medicine i bolja zdravstvena skrb za osobe oboljele od šećerne bolesti omogućili su produljenje života, no to je istovremeno dovelo do porasta kasnih komplikacija koje ne ugrožavaju život bolesnika. Veliko istraživanje u SAD-u 2014. g. utvrdilo je da 4,1 milijun, odnosno 40,3% dijabetičara ima dijabetičku retinopatiju, a da 0,9 milijuna, odnosno 8,2% ima retinopatiju koja ugrožava vidnu funkciju. Isto istraživanje predvidjelo je da će se ove brojke do 2050. godine utrostručiti u populaciji do 65 godina, odnosno učetverostručiti u onih starijih od 65 godina. Bitno je istaknuti da, za razliku od drugih uzroka novonastale slabovidnosti i sljepoće, dijabetička retinopatija najčešće pogađa osobe tijekom radnog razdoblja života izazivajući time ne samo invaliditet i smanjenje kvalitete života oboljelih, nego i velike financijske troškove za nacionalne fondove. Godišnji nacionalni troškovi SAD-a vezani uz sljepoću zbog dijabetičke retinopatije premašuju 4,1 bilijun US $, no stručnjaci smatraju da bi pravovremenom dijagnostikom i liječenjem dijabetičke retinopatije bilo moguće godišnje uštedjeti 62-109 milijuna US $ i time sačuvati 71-85.000 godina vida.

Faktori rizika Nastanak i progresija dijabetičke retinopatije posljedica su udruženog djelovanja različitih nepromjenjivih i promjenjivih rizičnih faktora (Tablica 1.). Trajanje dijabetesa je najjači nepromjenjivi faktor rizika izravno povezan s nastankom Dijabetes

www.dijabetes.hr

dijabetičke retinopatije u oboljelih od oba tipa dijabetesa. Nakon 20 godina dijabetesa gotovo 90% bolesnika s tipom 1 i više od 60% bolesnika s tipom 2 šećerne bolesti imaju neki stupanj retinopatije, a 3,6% bolesnika s tipom 1 i 1,6% bolesnika s tipom 2 šećerne bolesti je slijepo. Loša regulacija glikemije najjači je promjenjivi faktor rizika za razvoj i progresiju dijabetičke retinopatije. Poznata istraživanja, Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) u tipu 1 i United Kingdom Prospective Diabetes Study (UKPDS) u tipu 2 šećerne bolesti, pokazala su da stroga regulacija glikemije izražena sniženjem razine glikozilirajućeg hemoglobina (HbA1c) značajno smanjuje rizik razvoja i progresije retinopatije u oba tipa dijabetesa. Intenzivna regulacija glikemije smanjuje rizik razvoja dijabetičke retinopatije u tipu 1 za 76%, a u tipu 2 za 25%. Sniženje HbA1c za svaki 1% (npr. 8% → 7%) smanjuje rizik razvoja dijabetičke retinopatije za 35%, a rizik progresije već prisutne dijabetičke retinopatije za 54% u oba tipa dijabetesa. Arterijska hipertenzija djelovanjem na stijenku krvnih žila značajno ubrzava razvoj retinopatije i povezana je s manjom uspješnošću liječenja. Povišen krvni tlak povećava propusnost žilne stijenke, a istovremeno stimulira i sintezu kolagena bazalne membrane sužavajući tako njezin lumen. Ovi negativni učinci krvnog tlaka na žilnu stijenku nastaju neovisno o učinku hiperglikemije. Istraživanja u oba tipa dijabetesa utvrdila su da stroga regulacija krvnog tlaka sprječava razvoj i usporava progresiju dijabetičke retinopatije i oštećenja vida. Utvrđeno je da svako sniženje sistoličkog krvnog tlaka za 10 mmHg smanjuje rizik razvoja mikrovaskularnih komplikacija za 13% neovisno o regulaciji glikemije. Prema nekim istraživanjima, određene skupine antihipertenzivnih lijekova, uz osnovno antihipertenzivno imaju i posebno povoljno djelovanje. Tako je utvrđeno da rana primjena ACE inhibitora i blokatora angiotenzina II

21


može do određene mjere spriječiti i/ili usporiti razvoj dijabetičke retinopatije u bolesnika s povišenim ili normalnim krvnim tlakom. S obzirom na njihovo povoljno lokalno djelovanje u oku te na njihovo sustavno djelovanje, osobito u prevenciji nefropatije, ACE inhibitori i blokatori angiotenzina II imaju prednost u odnosu na druge skupine antihipertenzivnih lijekova i često se primjenjuju kao prvi lijek izbora osobito u bolesnika s mikroalbuminurijom i blagom neproliferativnom dijabetičkom retinopatijom. Hiperlipidemija je nezavisni promjenjivi rizični faktor za nastanak makularnog edema i tvrdih lipidnih eksudata u dijabetičkoj retinopatiji, a brojna istraživanja su pokazala da liječenje hiperlipidemije statinima i fenofibratima dovodi do njihove redukcije. U bolesnika s tipom 2 šećerne bolesti i dislipidemijom koji su uz učinjenu fotokoagulaciju makule i intravitrealno liječenje koristili i lijekove za sniženje razine lipida u krvi, došlo je do smanjenja edema, te broja i veličine tvrdih lipidnih eksudata, odnosno do smanjenja potrebe za dodatnim liječenjem laserom ili injekcijama. Ostali rizični faktori važni za nastanak i progresiju retinopatije su pretilost, nefropatija, anemija i trudnoća.

Strategije praćenja i liječenja bolesnika Početni stadiji dijabetičke retinopatije obično su asimptomatski, stoga su izuzetno važni redoviti kontrolni oftalmološki pregledi radi pravovremenog otkrivanja početnih promjena čija se progresija može uspješno spriječiti strogom kontrolom ranije spomenutih promjenjivih rizičnih faktora (glikemije, arterijske hipertenzije i hiperlipidemije) i po potrebi odgovarajućim liječenjem, laserom i/ili intravitrealnim injekcijama. Kontrolni oftalmološki pregled zbog dijabetesa obuhvaća provjeru vidne oštrine i pregled očne pozadine (fundusa) oba oka nakon kapanja kapi za širenje zjenica. Vidna oštrina je pokazatelj funkcije tzv. makule, centra najjasnijeg vida na stražnjem dijelu oka, i njena promjena je često prvi znak prisutnog dijabetičkog makularnog edema, glavnog uzroka slabljenja centralnog vida u dijabetesu. ADA, EASD i IDF u svojim smjernicama preporučuju redovite oftalmološke preglede provoditi jednom godišnje ako nisu prisutni klinički znakovi dijabetičke retinopatije, odnosno češće u slučajevima umjereno teške i teške neproliferativne dijabetičke retinopatije i/ili dijabetičkog makularnog edema kako bi se pravovremeno započelo s liječenjem laserskom fotokoagulacijom i/ili intravitrealnim injekcijama. Postavljanje točne dijagnoze stupnja retinopatije i utvrđivanje prisutnosti drugih očnih bolesti izuzetno je važno za planiranje strategije praćenja i liječenja bolesnika, te predviđanje rizika razvoja bolesti. Sprječavanje nastanka i usporavanje progresije dijabetičke retinopatije strogom kontrolom poznatih promjenjivih rizičnih faktora primarni je cilj liječenja dijabetičke retinopatije i sprječavanja sljepoće.

Sprječavanje nastanka i usporavanje progresije dijabetičke retinopatije strogom kontrolom poznatih promjenjivih rizičnih faktora primarni je cilj liječenja dijabetičke retinopatije i sprječavanja sljepoće

22

Pravovremeno otkrivanje, cjelovito sprječavanje i liječenje promjena koje ugrožavaju vid osoba sa šećernom bolešću moguće je jedino dobrom suradnjom i timskim radom bolesnika, oftalmologa - specijaliziranog za stražnji očni segment, interniste-dijabetologa i liječnika obiteljske medicine

Tablica 1. Rizični faktori za nastanak i progresiju dijabetičke retinopatije

NEPROMJENJIVI FAKTORI Trajanje šećerne bolesti Nefropatija Anemija Trudnoća

PROMJENJIVI FAKTORI Hiperglikemija / HbA1c Hipertenzija Hiperlipidemija Pretilost

Preporučene ciljne vrijednosti razine glukoze u krvi: • natašte 5,0 - 7,2 mmol/l • nakon obroka < 10,0 mmol/l • HbA1c < 6,5 %

Preporučene ciljne vrijednosti krvnog tlaka:

• za odrasle dijabetičare RR < 130/80 mmHg • za bolesnike s oštećenom bubrežnom funkcijom i kardiovaskularnim bolestima RR < 125/75 mmHg

Preporučene ciljne vrijednosti razine lipida u krvi: • LDL kolesterol < 2,6 mmol/l, + KV bolest < 1,8 mmol/l • trigliceridi < 1,7 mmol/l • HDL kolesterol m. > 1,0 mmol/l, ž. > 1,3 mmol/l

Rano otkrivanje dijabetičke retinopatije redovitim kontrolnim pregledima očne pozadine radi pravovremenog liječenja sekundarni je cilj liječenja dijabetičke retinopatije i sprječavanja sljepoće.

Preporuka za prvi i kasnije redovite preglede očne pozadine (fundusa): Bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2

• prvi pregled - odmah nakon postavljanja dijagnoze šećerne bolesti, potom jednom godišnje ili ovisno o nalazu Bolesnici sa šećernom bolešću tipa 1

• prvi pregled - pet godina nakon postavljanja dijagnoze šećerne bolesti, potom jednom godišnje ili ovisno o nalazu Trudnice s ranije dijagnosticiranom šećernom bolešću

• prije začeća, u prvom tromjesečju trudnoće, te šest mjeseci nakon poroda, ili češće ovisno o nalazu Pravovremeno otkrivanje, cjelovito sprječavanje i liječenje promjena koje ugrožavaju vid osoba sa šećernom bolešću moguće je jedino dobrom suradnjom i timskim radom bolesnika, oftalmologa - specijaliziranog za stražnji očni segment, interniste-dijabetologa i liječnika obiteljske medicine.


SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI 2017. u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga

Hrvatski savez dijabetičkih udruga povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti organizirao je niz aktivnosti putem kojih se željela povećati svjesnost građana o učestalosti šećerne bolesti i ukazati na važnost prevencije i edukacije. Svjetski dan šećerne bolesti je najveća svjetska kampanja podizanja svijesti o dijabetesu koji obilježava preko milijardu ljudi u više od 160 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska. Tema kampanje Svjetskog dana u 2017. godini bila je „Žene i dijabetes“ sa sloganom „Naše pravo na zdravu budućnost“ kako bi se povećala svijest o ženama koje su u riziku ili su oboljele od šećerne bolesti te njihovom pravu na jednaku zdravstvenu skrb.

• 13.11.2017. sudjelovali smo na Okruglom stolu sa svim nositeljima vlasti, kreatorima javnih zdravstvenih politika.

Tijekom mjeseca studenog koji je bio mjesec Svjesnosti o dijabetesu, a povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao je obilježavanje sljedećim programom:

Tijekom mjeseca studenog i prosinca održali smo edukativna predavanja po udrugama HSDU-a. Fotografiju(e) smo poslali u Europu i svijet, pridruživši se tako globalnoj zajednici koja obilježava Svjetski dan šećerne bolesti!

• 11.11.2017. Centralno obilježavanje mjeseca Svjesnosti o dijabetesu u kupoli na Trgu bana Josipa Jelačića u kojoj je organizirano besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka te razna druga preventivna mjerenja. Bili su postavljeni edukacijski paneli s osnovnim i jasnim informacijama o dijabetesu, a tvrtke su imale svoje štandove. Svi zainteresirani građani mogli su izraditi uz savjete svoj zdravi napitak na smoothie bikesu te time ukazati na važnost tjelesne aktivnosti kod regulacije šećerne bolesti. • U podne smo oko kupole formirali krug s plavim balonima i zajednički napravili fotografiju iz zraka te pustili balone i time se pridružili globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti.

Dijabetes

www.dijabetes.hr

• Osvijetlili smo 14.11.2017. zajedno s gradonačelnikom grada Zagreba, gospodinom Milanom Bandićem Zagrebačke fontane u plavoj boji. Kroz mjesec studeni proveli smo javnozdravstvenu kampanju u sredstvima javnog prijevoza: u autobusima i tramvajima po gradovima (Zagreb, Rijeka, Split, Zadar i Dubrovnik) u kojima su bile postavljene edukativne privjesnice s porukom i simbolima prepoznavanja simptoma šećerne bolesti.

Zahvaljujemo svim sudionicima i posjetiteljima, posebnom izaslaniku Predsjednice RH, predstavnici Ministarstva zdravstva kao i gradonačelniku grada Zagreba, predstavnicima Gradskog ureda za zdravstvo, kao i zdravstvenih ustanova u RH. Zahvaljujemo svim sponzorima koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta. Zahvaljujemo svim novinarima koji nam pomažu u širenju svjesnosti o šećernoj bolesti prateći rad dijabetičkih udruga u RH i Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

23


24


Dijabetes

www.dijabetes.hr

25


SVJETSKI DAN OBILJEŽEN U UDRUGAMA

26


Dijabetes

www.dijabetes.hr

27


Planirani projekti Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u 2018. HSDU

1. ČASOPIS DIJABETES/SLATKI ŽIVOT SIJEČANJ-PROSINAC 2018. Dvomjesečnik, izdajemo ga šest puta godišnje u pojedinačnoj nakladi od 30.000 primjeraka (siječanj, ožujak, svibanj, srpanj, rujan, studeni) koji su za krajnjeg korisnika besplatni. Časopis je prvenstveno edukativnog, ali i informativnog karaktera i njegovo čitateljstvo je dobra baza za širenje svijesti o šećernoj bolesti i sprječavanju nastanka njezinih komplikacija. 2. HALO-HALO INFO-TELEFON HSDU-A SIJEČANJ-PROSINAC 2018. Posebna telefonska linija koja je aktivna jedan dan u tjednu i pozivom na koju zainteresirane osobe s dijabetesom, članovi njihovih obitelji, njihovi prijatelji i znanci ili ljudi koje zanima mogu nazvati i dobiti odgovore na svoja pitanja. Iz tjedna u tjedan na liniji po nekoliko sati je moguće razgovarati sa stručnjacima iz raznih područja: medicine – liječnicima dijabetolozima, pedijatrima, psiholozima, pravnicima (ili socijalnim radnicima). Raspored i imena objavljuje se na www.diabetes.hr. 3. RADIONICA ZA OSOBE S INZULINSKIM PUMPAMA, ZAGREB 10.-11. VELJAČE 2018. Svrha radionice je okupiti osobe koje imaju inzulinsku pumpu, ali i one koji su zainteresirani da bi je koristili. Na radionici će se od stručnjaka dobiti odgovori na sva pitanja o funkcioniranju pumpe, koje su prednosti njezinog korištenja, kao i dilemu tko je „dobar kandidat“ za pumpu, a tko ne. 4. RADIONICA ZA RODITELJE I DJECU OBOLJELU OD ŠEĆERNE BOLESTI 24.-25. OŽUJKA 2018. Svrha radionice je okupiti sve zainteresirane roditelje čija su djeca oboljela od šećerne bolesti i njihovu djecu na jednom mjestu gdje će im se kroz dva dana pružiti mogućnost odgovora na sva pitanja koja ih muče, bilo da se po prvi puta u životu susretnu s kroničnom bolešću unutar svoje obitelji ili žive s dijabetesom u obitelji već neko vrijeme. Kroz predavanja stručnjaka i psihološke radionice, kroz dragocjena iskustva osoba s dugim dijabetičkim stažem i pozitivnim

28

primjerima života s dijabetesom prilika je to svima za druženje, razmjenu iskustava i međusobno povezivanje. 5. AKTIVNOSTI POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA 7. TRAVNJA 2018. U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom zdravstva, Referentnim centrom za dijabetes u RH Sveučilišnom klinikom Vuk Vrhovac, Hrvatskim društvom za dijabetes i bolesti metabolizma i ostalima organiziramo javna mjerenja i medijsku kampanju o osvješćivanju javnosti o šećernoj bolesti, kao i plakate/postere po zdravstvenim institucijama. 6. RADIONICE ZA TRUDNICE S GESTACIJSKIM DIJABETESOM 19. SVIBNJA 2018. Organizirat ćemo radionice za trudnice kojima je otkriven gestacijski dijabetes. S obzirom na podatak da je svakoj sedmoj trudnici dijagnosticiran gestacijski dijabetes, želimo uz pomoć stručnjaka pružiti dodatnu podršku svojim znanjem, iskustvom i materijalima. Radionice će se simultano održavati u najvećim gradovima Hrvatske. 7. KAMP ZA DJECU I MLADE OSOBE SA ŠEĆERNOM BOLESTI 25.-30. LIPNJA 2018. Kampovi za djecu i mlade podrazumijevaju sedmodnevni boravak djece dobi 10-16 godina u odmaralištu uz 24-satnu medicinsku skrb. Prilika je to djeci i mladim osobama da se odvoje od roditelja, a pratećem osoblju pripada dužnost i odgovornost djeci pružiti punu pažnju i sigurnost boravka te potrebnu edukaciju, kako bi u budućnosti sami mogli birati i u vlastitom društvu odlaziti kamo god požele. 8. DIAEURO 2018., SLOVAČKA 22.-29. SRPNJA 2018. Međunarodno malonogometno prvenstvo za osobe sa šećernom bolešću. Ove godine održava se po peti puta, nakon zemalja domaćina Ukrajine, Hrvatske i Mađarske, s 14 europskih zemalja sudionica. Ponovno okupljamo HR tim te se nadamo da ćemo i ove godine moći dati svoj doprinos sudjelovanjem na ovakvom hvalevrijednom međunarodnom skupu i igranjem na prvenstvu među istima.


9. EDUKACIJSKA RADIONICA ZA OSOBE SA TIPOM 2 ŠEĆERNE BOLESTI 7.-9. RUJNA 2018.

11. OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ŠEĆERNE BOLESTI 14. STUDENOG 2018.

Svrha edukacijske radionice je okupiti osobe s tipom 2 šećerne bolesti, članove udruga diljem RH, da im se, zbog učestalih potraživanja, omogući dodatna edukacija o vlastitim stanjima koja se javljaju kod regulacije šećerne bolesti, uz stručnu medicinsku pomoć i predavanja te boravak i program u rehabilitacijskom centru kroz 3-4 dana.

Nizom javnim aktivnosti, kampanja o podizanju svijesti građana o šećernoj bolesti, organizacijom tribina, predavanja, sudjelovanjem u medijskim istupima (tiskani i elektronički mediji) obilježavamo Svjetski dan šećerne bolesti.

10. RADIONICA ZA MLADE LIDERE U DIJABETESU, ZAGREB 6.-8. LISTOPADA 2018. Svrha radionice je uživo okupiti mlade osobe s dijabetesom koji se inače druže uglavnom virtualno, putem društvenih mreža. Na ovom edukacijskom vikendu mladi dolaze iz cijele Hrvatske i organizirana su im predavanja stručnjaka i radionice vezane za osnaživanje u borbi s bolešću, potiče ih se na okupljanje i umrežavanje što većeg broja mladih ljudi koje muče isti problemi odrastanja, školovanja, traženja radnog mjesta i sl. Također ih se potiče da aktivno sudjeluju u aktivnostima i radionicama, kao npr. u kampu za djecu i mlade te tako daju svoj volonterski doprinos u prijenosu znanja i iskustva.

Cijele godine radi se i održava Internet stranica HSDU-a www.dijabetes.hr, kao i adekvatni Facebook profil. Tijekom cijele godine Savez izrađuje edukativne i informativne materijale u vidu brošura, letaka, plakata za osobe sa šećernom bolešću kao i članove njihovih obitelji i zajednicu u cjelini. Hrvatski savez dijabetičkih udruga tijekom cijele godine aktivno sudjeluje u kreiranju javnih politika kako bi poboljšali kvalitetu života oboljelih od šećerne bolesti. To podrazumijeva kontinuiranu komunikaciju s mjerodavnim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, stručnim dijabetološkim društvima i dr. Svrha je osobama sa šećernom bolesti omogućiti optimalno liječenje bolesti, što uključuje dostupnost najnovijih lijekova i novih tehnologija na hrvatskom tržištu.

DMR AD3 PT C1 17-18. Srpanj 2017.

S vama u lijecˇenju sˇecʺerne bolesti tipa 2 Dijabetes

www.dijabetes.hr

29


GRAD ZAGREB

HALO HALO INFO TELEFON HSDU-a 01 55 30 503 Nakon ljetne stanke Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) nastavlja s provedbom projekta Halo, halo – Info telefon HSDU-a. Nastavljamo s radom u našem uobičajenom terminu - srijeda, od 16:30 do 18:30h - te se veselimo vašim pozivima i novim upitima! Podsjećamo da je HSDU ovu posebnu telefonsku liniju uveo kako bi dodatno pomogao i savjetovao osobe s dijabetesom, članove njihovih obitelji, njihove prijatelje i znance te sve ostale zainteresirane koji se bore sa šećernom bolesti, ili žive sa njom. Iz tjedna u tjedan na našoj liniji gostujući stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja i pomažu vam u rješavanju problema. Na Info telefonu gostuju stručnjaci raznih profila: liječnici dijabetolozi, neurolozi, nutricionisti, specijalisti za dijabetes kod djece, psihologinja, pravnici (specijalizirani za prava pacijenta) i odgovaraju na sve vaše upite. HSDU na ovaj način želi pomoći svim oboljelima od dijabetesa kao i njihovim obiteljima i prijateljima, te vas potičemo da zovete i porazgovarate sa našim stručnjacima o svemu što vas zanima. I dakako, ako imate prijedloge ili ideje koji profil stručnjaka trebamo pozvati, javite nam. Zahvaljujemo svim stručnjacima koji dežuraju na Info telefonu i pomažu našim korisnicima. Veselimo se Vašim novim pitanjima!

Svake srijede pozivom na broj 01 55 30 503 od 16:30 do 18:30 sati možete razgovarati s dežurnim stručnjakom/stručnjakinjom Raspored siječanj - ožujak 2018. 17.01.2018.

24.01.2018.

30

PRAVNA POMOĆ Ako trebate savjet ili pomoć kako riješiti neki problem vezan za prava pacijenata, ili samo pospješiti poznavanje svojih prava obratite se s punim povjerenjem stručnjacima, koji će odgovoriti na svaki vaš upit DIJABETES KOD DJECE Ukoliko ste zabrinuti da vaše dijete možda boluje od šećerne bolesti, ili je oboljelo i ima probleme s regulacijom u odnosu na dnevni ritam i obaveze, ili imate pitanja o vrstama terapija koje dolaze u liječenju tipa 1 šećerne bolesti, tada nazovite našu dežurnu liječnicu i posavjetujte se s njom

Borna Pentek, PRAVNA KLINIKA Grupa za zaštitu prava pacijenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr.med., spec. pedijatar, Klinika za pedijatriju KBC Sestare Milosrdnice, Odjel za endokrinologiju i dijabetes


31.01.2018.

NEUROLOG Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našom dežurnom liječnicom možete joj postaviti različita pitanja vezana za neurološke komplikacije u šećernoj bolesti, kao i o svemu ostalom što vas zanima

07.02.2018.

DIJABETES OPĆENITO, INZULINSKE PUMPE Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našim dežurnim liječnikom možete mu postaviti različita pitanja vezana za šećernu bolest, liječenje tabletama i/ili inzulinom, inzulinskim pumpama i sl.

14.02.2018.

NUTRICIONIST Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našom nutricionisticom možete joj postaviti različita pitanja vezana za prehranu, namirnice, planiranju obroka kao i o svemu ostalom što vas zanima

21.02.2018.

PRAVNA POMOĆ Ako trebate savjet ili pomoć kako riješiti neki problem vezan za prava pacijenata, ili samo pospješiti poznavanje svojih prava obratite se s punim povjerenjem stručnjacima, koji će odgovoriti na svaki vaš upit

28.02.2018.

DIJABETES KOD DJECE Ukoliko ste zabrinuti da vaše dijete možda boluje od šećerne bolesti, ili je oboljelo i ima probleme s regulacijom u odnosu na dnevni ritam i obaveze, ili imate pitanja o vrstama terapija koje dolaze u liječenju tipa 1 šećerne bolesti, tada nazovite našu dežurnu liječnicu i posavjetujte se s njom

07.03.2018.

DIJABETES OPĆENITO, INZULINSKE PUMPE Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našim dežurnim liječnikom možete mu postaviti različita pitanja vezana za šećernu bolest, liječenje tabletama i/ili inzulinom, inzulinskim pumpama i sl.

14.03.2018.

NEUROLOG Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našom dežurnom liječnicom možete joj postaviti različita pitanja vezana za neurološke komplikacije u šećernoj bolesti, kao i o svemu ostalom što vas zanima

21.03.2018.

NUTRICIONIST Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našom nutricionisticom možete joj postaviti različita pitanja vezana za prehranu, namirnice, planiranju obroka kao i o svemu ostalom što vas zanima

28.03.2018.

PRAVNA POMOĆ Ako trebate savjet ili pomoć kako riješiti neki problem vezan za prava pacijenata, ili samo pospješiti poznavanje svojih prava obratite se s punim povjerenjem stručnjacima, koji će odgovoriti na svaki vaš upit

Prim. dr. sc. Sandra Vučković Rebrina, dr.med.neurolog iz SK Vuk Vrhovac, KB Merkur

Mladen Grgurević, dr. med., spec. internist iz dnevne bolnice klinike Vuk Vrhovac, KB Merkur

Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete

hrane, Rukovoditelj Sektora za prehranu i dijetetiku KBC Zagreb

Borna Pentek, PRAVNA KLINIKA

Grupa za zaštitu prava pacijenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr.med., spec. pedijatar, Klinika za pedijatriju KBC Sestare Milosrdnice, Odjel za endokrinologiju i dijabetes

Mladen Grgurević, dr. med., spec. internist iz dnevne bolnice klinike Vuk Vrhovac, KB Merkur

Prim. dr. sc. Sandra Vučković Rebrina, dr.med.neurolog iz SK Vuk Vrhovac, KB Merkur

Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete

hrane, Rukovoditelj Sektora za prehranu i dijetetiku KBC Zagreb

Borna Pentek, PRAVNA KLINIKA

Grupa za zaštitu prava pacijenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Raspored gostujućih stručnjaka na HALO HALO INFO TELEFONU objavljivat ćemo na www.dijabetes.hr i facebook stranici HSDU-a. Dijabetes

www.dijabetes.hr

31


Tjelesna aktivnost, prehrana i šećerna bolest Osim što su važni za zdravlje cjelokupnog organizma, redovita tjelovježba i pravilna prehrana sastavni su dio liječenja i dobrog upravljanja šećernom bolešću i preddijabetesa te su bitan čimbenik prevencije i usporavanja razvoja komplikacija bolesti Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing. preh. tehnologije Sandra Bival, mag.nutricionizma Služba za prehranu i dijetetiku KBC Zagreb

32


Redovita tjelovježba i pravilna prehrana sastavni su dio liječenja i dobrog upravljanja šećernom bolešću te preddijabetesa. Osim što su važni za zdravlje cjelokupnog organizma, bitan su čimbenik prevencije i usporavanja razvoja komplikacija bolesti. Tjelesna aktivnost povećava osjetljivost na inzulin i ima zaštitu ulogu kod srčanožilnih bolesti te drugih komplikacija povezanih s dijabetesom. Osobe koje su redovito tjelesno aktivne na taj način povećavaju svoju mišićnu snagu i pokretljivost, poboljšavaju koordinaciju pokreta i stabilnost te time pridonose smanjenju učestalosti padova. Prema spoznajama koje donose novi znanstveni radovi, osobe koje brže hodaju, najmanje 22 minute svakodnevno, mogu produljiti očekivani životni vijek za 3,4 do 4,5 godina, neovisno o svojoj tjelesnoj masi. Tipovi preporučene tjelovježbe uključuju hodanje, lagano trčanje, vožnju biciklom, tenis, vježbe snage i razgibavanja, plivanje te aerobik i ples.

Regulacija razine šećera u krvi Kod šećerne bolesti tip 2 uglavnom se javlja otpornost na inzulin, što znači da gušterača ne može proizvesti dovoljno inzulina. Posljedično dolazi do porasta razine šećera u krvi jer je upravo inzulin odgovoran za njegovu regulaciju. Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti razinu šećera u krvi koristeći glukozu kao supstrat za proizvodnju energije, povećati učinak inzulina te time poboljšati

Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti razinu šećera u krvi koristeći glukozu kao supstrat za proizvodnju energije, povećati učinak inzulina te time poboljšati kontrolu glikemije, smanjiti rizik od srčanožilnih bolesti, doprinijeti redukciji tjelesne mase i poboljšati raspoloženje kontrolu glikemije, smanjiti rizik od srčanožilnih bolesti, doprinijeti redukciji tjelesne mase i poboljšati raspoloženje. U istraživanju iz ožujka 2017. autora Craike i suradnika objavljenom u časopisu Journal of Physical Activity and Health dokazana je povezanost tjelesne aktivnosti sa smanjenjem pojave depresivnih simptoma u odraslih oboljelih od šećerne bolesti tip 2. Redovito vježbanje ima značajan utjecaj i kod šećerne bolesti tip 1 jer utječe na povećanje mišićne snage, povećanu inzulinsku osjetljivost i druge zdravstvene dobrobiti. Preporučuje se povećati i ostale tjelesne aktivnosti te one u domaćinstvu kao što su čišćenje, pranje prozora, vrtlarenje ili šetnja sa psom, osobito za osobe koje pretežno vode sjedilački način života (Slika 1). Povećanjem upravo takvih nestrukturiranih aktivnosti, čak i na kratak vremenski period od 3 do 15 minuta, dovodi do smanjenja postprandijalnih hiperglikemija te poboljšava kontrolu glikemije.

Slika 1 – Tjelesna aktivnost i potrošnja kalorija u domaćinstvu; Izvor: Ainsworth BE, et al. Compendium of physical activities: An update of activity codes and MET intensities, Medicine and Science in Sports and Exercise, 2011

Dijabetes

www.dijabetes.hr

33


Regulacija razine šećera u krvi hranom i inzulinom Poprilično je teško utvrditi unificirane preporuke za unos hrane i doziranje inzulina radi različitih odgovora šećera u krvi na tjelesnu aktivnost. Kako bi se prevenirala hipoglikemija za vrijeme aerobnih tjelesnih aktivnosti koje traju barem 30 minuta, potreban je dodatan unos ugljikohidrata i/ili smanjena doza inzulina. Za laganu i umjereno tešku tjelesnu aktivnost u trajanju od 30 do 60 minuta kada je razina inzulina niža, obično je dostatno povećati unos ugljikohidrata za 10-15 grama. Nakon hiperinzulinemije obično je potrebno 30 do 60 g ugljikohidrata na sat kod sportaša i osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 1 (Tablica 1 i 2). Razinu šećera u krvi

savjetuje se uvijek provjeriti prije planirane tjelesne aktivnosti kod osoba sa šećernom bolesti tip 1 te su ciljne vrijednosti između 5,0 i 13,9 mmol/L. Preporuka za unos ugljikohidrata ovisi o tipu i trajanju aktivnosti, inzulinu i ostalim čimbenicima te o trenutnoj vrijednosti glukoze u krvi. Preporučljivo je nositi medicinsku identifikacijsku narukvicu, osobito za vrijeme vježbanja, koja govori da imate šećernu bolest. Osim toga, od velike je važnosti dobra hidratacija organizma, stoga pijte dovoljno tekućine prije, za vrijeme i nakon vježbanja, osobito u ljetnim mjesecima. Dehidracija utječe i na razinu šećera u krvi, ali i na srčanožilni sustav. Otprilike je dovoljno unositi oko 30 ml tekućine na 1 kg tjelesne mase dnevno, a dodatno povećanje ovisi o vrsti i trajanju samog vježbanja.

Tablica 1 - Tjelesna aktivnost i ugljikohidrati za osobe sa šećernom bolesti Vrsta tjelesne aktivnosti

Primjer tjelesne aktivnosti

Ovisno o razini glukoze u krvi

Povećati unos hrane za

Niski intenzitet: manje od 30 min

Ležerno hodanje, vožnja bicikla

manje od 5.5 mmol/L

15 g ugljikohidrata (1 jedinica)

više od 5.5 mmol/L

Nije potrebna dodatna hrana

manje od 5.5 mmol/L

30 g ugljikohidrata + 7 g bjelančevina (2 jedinice + bjelančevine)

od 5.6 do 9.9 mmol/L

15 g ugljikohidrata + 7 g bjelančevina (1 jedinica + bjelančevine)

manje od 5.5 mmol/L

45 g ugljikohidrata + 7 g bjelančevina (3 jedinice + bjelančevine)

Srednji intenzitet: 30-60 min

Visoki intenzitet: 60-120 min

Plivanje, tenis, biciklizam, trčanje, lagani aerobik

Hokej, nogomet, košarka, trčanje, od 5.6 do 9.9 mmol/L intenzivni aerobik, čišćenje snijega od 10.0 do 13.9 mmol/L

30 g ugljikohidrata + 7 g bjelančevina (2 jedinice + bjelančevine) 15 g ugljikohidrata (1 jedinica)

Tablica 2 – Hrana za nadopunu za vrijeme tjelesnih aktivnosti Vrsta hrane za nadopunu tijekom tjelesne aktivnosti 15 g ugljikohidrata

30 g ugljikohidrata + 7 g bjelančevina

45 g ugljikohidrata + 7 g bjelančevina

34

3 graham krekera | 1 jabuka | 6 običnih krekera

2 kriške kruha i 1 kriška sira i 5 g maslaca | jedna cijela banana

6 graham krekera i ½ banane i 1 jogurt

Aerobno vježbanje i hipoglikemije Usprkos brojnim prednostima koje pruža tjelesna aktivnost, vježbanje može pogoršati glikemiju zbog promjena u proizvodnji i iskorištavanju glukoze. Blaga do intenzivna tjelovježba kao što je na primjer hodanje, jogging, bicikliranje i drugi sportovi, može povećati rizik od hipoglikemije tijekom vježbanja i nakon, dok vrlo intenzivno vježbanje kao što su brzo trčanje ili dizanje utega, može uzrokovati porast razine glukoze u krvi. Kod šećerne bolesti tip 1 jedan od glavnih uzroka hipoglikemije je nemogućnost smanjenja inzulina na početku vježbanja. Neke metode za rješavanje tog problema su smanjenje doze inzulina za obrok prije vježbanja, vježbanje natašte, izbacivanje bazalnog inzulina za osobe na inzulinskoj pumpi i povećavanje unosa ugljikohidrata. Također je od pomoći kontinuirano praćenje glukoze u krvi kod osoba koje


boluju od šećerne bolesti tip 1. Međutim, ne postoji točna strategija rješavanja problema hiperglikemije povezane s vježbanjem. Izazovna je i kontrola glikemije u satima nakon vježbanja. Procijenjeno je da je rizik od noćnih hipoglikemija oko 30% kada osobe vježbaju aerobne vježbe srednjeg do jakog intenziteta u trajanju od 45 minuta, u kasnim poslijepodnevnim satima. Najčešće se javljaju oko 2 do 3 sata ujutro, no one se mogu javiti i u bilo koje vrijeme nakon vježbanja. Medicinski tim mora utvrditi radi li se o hipoglikemiji uslijed prevelike količine aktivnog inzulina od prethodne injekcije inzulina, pretjeranog bazalnog inzulina ili premalo dodanih ugljikohidrata. Kada se radi o dodatnim ugljikohidratima, njih je potrebno rasporediti na razdoblje netom prije te za vrijeme aktivnosti. Na primjer, ako je osobi za njegovo vježbanje u trajanju od jednog sata potrebno 55 grama dodatnih ugljikohidrata, onda je dobro unijeti oko 22 grama netom prije vježbanja, a ostalo rasporediti na dva do tri manja zalogaja prilikom vježbanja. Potrebno je naglasiti da je ovo samo primjer te da nije poželjan za svakoga. Na taj se način povećava i energijski unos hrane, u ovom slučaju se radi o dodatnih 220 kcal. Činjenica je da se redovitom tjelesnom aktivnošću smanjuje dnevna potreba za inzulinom kod mršavijih osoba s tipom 1 šećerne bolesti.

Promijenite redoslijed vježbanja – anaerobne vježbe prvo Prema istraživanju Yadleyja i suradnika iz časopisa Diabetes Care iz 2013. godine, promjena redoslijeda vježbanja

Dijabetes

www.dijabetes.hr

u anaerobne vježbe prije aerobnih, smanjuje vjerojatnost razvoja hipoglikemija kod osoba sa šećernom bolesti tip 1. Vježbe snage bi se mogle provoditi u tim slučajevima prije aerobnih vježbi, uz izmjenu skupina mišića koje rade vježbe radi lakšeg oporavka mišića. Potrebno je napomenuti da kod osoba koje imaju čest slučaj hiperglikemije prije vježbanja, poželjno je prvo imati aerobnu aktivnost kako bi se u startu smanjila razina glukoze prije vježbi snage.

Regulacija tjelesne mase i šećerna bolest tip 2 Broj osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 2 se unatrag 35 godina učetverostručio, sa 108 na 422 milijuna ljudi. Do 2040. se smatra da će brojke narasti i do 642 milijuna. Taj je porast u korelaciji s porastom pretilosti i visceralnom masnoćom. U nedavno objavljenom istraživanju u Lancet-u iz prosinca ove godine, pod nazivom DiRECT, dokazano je kako je moguće povratiti zdravlje osobama koje unazad barem 6 godina boluju od šećerne bolesti tip 2, na stanje prije šećerne bolesti. To je moguće ako se postigne gubitak na tjelesnoj masi od prosječno 10 kg. Radi se o velikoj promjeni u usporedbi s dosadašnjim istraživanjima jer se sada naglasak uistinu stavlja na prehranu i unos energije (ograničavanje energijskog tj. kalorijskog unosa), a bez povećanja tjelesne aktivnosti. Naravno, naglašava se i dalje važnost povećanja tjelesne aktivnosti. Od vrsta vježbanja koje se preporučuju kod šećerne bolesti tip 2 naglasak je na hodanju, Tai Chi-u, vježbama snage i otpora, vježbe relaksacije i istezanja, plivanje i sobni bicikl.

35


ZDRAVI STOL

JUH A OD B UNDEVE Sastojci za 4 osobe: ¾ šalice vode 1 mali luk, sjeckani ½ kg pire od bundeve 2 šalice neslanog temeljca od povrća ½ čajne žličice cimeta ¼ čajne žličice muškatnog oraščića 1 šalica mlijeka 1,5%m.m. 1/8 čajne žličice crnog papra Način pripreme: U loncu zagrijte ¼ šalice vode, dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša. Dodajte preostalu vodu, buču, temeljac od povrća, cimet i muškatni oraščić i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte mlijeko i zagrijte. Poslužite juhu u zdjelicama, pospite krupno mljevenim paprom i peršinom te po želji s malo bučinih sjemenki. Nutritivna vrijednost jednog serviranja, 1 zdjelica Energetska vrijednost 77 kcal | Ugljikohidrati 14 g | Bjelančevine 3 g | Masti 1 g | Kolesterol 1 g | Natrij 57 mg | Vlakna 4 g

S A L ATA OD Z ELEN E L EĆ E Za 6 osoba: 2 žlice maslinovog ulja ½ luka, sitno sjeckanog Stabljika celera, sitno sjeckana 1 srednja mrkva, oguljena i sitno sjeckana 3 češnja češnjaka, sitno sjeckani 1 čajna žličica sjemena gorušice 1 čajna žličica sjemena komorača 2 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca ½ šalice vode 1 šalica zelene leće, isprane i osušene 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana ili 1 žličica sušene majčine dušice 1 lovorov list, 1 žlica octa, po želji, 1 žlica senfa 2 žlice svježe nasjeckanog peršina, ½ žličice soli, ¼ žličice papra Način pripreme: U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte luk, celer i mrkvu te pirjajte dok povrće ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte češnjak, sjeme gorušice i komorača te pirjajte 1 minutu. Dodajte temeljac, vodu, leću, timijan i lovorov list te pirjajte 25 do 30 minuta, dok leća ne omekša. Ocijedite leću, a tekućinu spremite te bacite lovorov list. U manjoj zdjeli pomiješajte ocat, senf i ¼ šalice tekućine od kuhanja te umutite u preostalom maslinovom ulju. U zdjelu s lećom dodajte ocat, peršin, sol, papar i lagano promiješajte. Nutritivna vrijednost 1 serviranja, ½ šalice Energetska vrijednost 182 kcal | Ugljikohidrati 23 g | Bjelančevine 9 g | Masti 6 g | Natrij 287 mg | Vlakna 11 g

36


D OB R OB ITI VOĆA I POVRĆA

CIKLA

Zašto su salate tako osvježavajuće? Odgovor leži u limunskoj i jabučnoj kiselini kojima salata duguje svoje osvježavajući okus. Salata je nepresušan izvor vitamina C, a najbolje ju je pripremiti tik prije jela i to tako da listove operemo pod mlazom gladne vode. Salata sadrži folnu kiselinu koja nam pomaže da naše crvene krvne stanice budu pravilno razvijene, a ujedno salata pomaže bolju probavu bjelančevina i masti. • Kod glavatih salata vitamina C ima više u listovima, a manje u srcu salate • Salate nemojte namakati jer gube hranjive sastojke

Kao što se može pretpostaviti iz crvene boje koja je krasi, cikla je dobra za krv, ali i za regeneraciju vezivnog tkiva. Uz to cikla povoljno djeluje na kožu, žile, kosti i mozak. Iako je cikla čest gost tegli koje čuvamo za zimnicu, u njoj se može uživati na druge načine. Gomolje cikle možemo prvo dobro oprati i neoguljene i neoštećene skuhati pa od njih napraviti salatu, a još je bolje sirovu ciklu konzumirati naribanu u salati ili kao prilog uz meso i mahune. • Jedan obrok cikle već sat vremena nakon konzumacije pomaže u obnovi crvenih krvnih zrnaca • Kad vas uhvati inspiracija, malo soka od cikle dodajte u smjesu za palačinke i iznenadite goste ružičastim palačinkama

S A L ATA

MA N D A R I N A

Dijabetes

www.dijabetes.hr

Kada govorimo o uzgoju mandarina u Hrvatskoj ne možemo ne spomenuti dolinu Neretve koja je najpoznatija upravo po mandarinama. Naše mandarine su sočne, slatke i sigurno će vam podignuti raspoloženje, posebno kada prilikom guljenja oslobode karakterističan miris. Kod potpuno zrele mandarine je dobro znati da joj je kora spojena s mesom. Mandarina kojoj se kora već odvaja od mesa može se jesti, ali je znatno slabijeg okusa. Na to se isplati pripaziti jer okus mandarine može biti očaravajući. • Poboljšava metabolizam, koncentraciju i otpornost • Smiruje živčani sustav pa se preporučuju u stresnim situacijama

37


BROKULE S PILETINOM I RAJČICOM (za 4 osobe) 350 g cvjetova brokule | 350 g svježe rajčice | 240 g pilećeg mesa (bez kože i kostiju) | 160 g sirove tjestenine (pužića)| 100 g crvenog luka | 60 g sira ribanca za posipanje (4 jušne žlice) | 40 g maslinovog ulja (2 jušne i 2 čajne žlice) | 3 režnja češnjaka | sol i papar po želji

Priprema:

Meso očistite od kože, kostiju i vidljive masnoće, narežite na manje komade i pirjajte na ulju pet minuta. Dodajte sitno isjeckani luk, cvjetove brokule, oguljenu i očišćenu rajčicu (samo meso) izrezanu na sitnije komadiće. Pirjajte desetak minuta. Tjesteninu skuhajte u neposoljenoj vodi. Ukupnu količinu razdijelite na četiri tanjura i pospite sirom ribancem. Za desert 1 jabuka (100 g). Energetska vrijednost po osobi: 435,8 kcal 2 jedinice iz skupine POVRĆE 2 jedinice iz skupine KRUH I ZAMJENE 2 jedinice iz skupine MESO I ZAMJENE 2 jedinice iz skupine MASNOĆE I ZAMJENE 1 jedinica iz skupine VOĆE Recept iz knjižice Jelovnici pravilne prehrane Hrvatski savez dijabetičkih udruga

PILETINA S POVRĆEM (za 1 osobu) 100 g graška | 60 g piletine | 40 g mahuna | 40 g kelja | 20 g crvenog luka | 10 g maslinova ulja (1 čajna žlica) sol | papar

Priprema:

Piletina se nareže na kockice i pirja na 20 g luka i malo maslinova ulja. Nakon pola sata doda se 40 g graška, 40 g mrkve narezane na rezance, 40 g mahuna te 40 g kupusa i 40 g kelja narezanih na trakice. Posluži se s 1 kriškom integralnog kruha (70 g). Energetska vrijednost po osobi: 326,4 kcal 1 jedinica iz skupine POVRĆE 2 jedinice iz skupine KRUH I ZAMJENE 2 jedinice iz skupine MESO I i ZAMJENE 2 jedinice iz skupine MASNOĆE I ZAMJENE Recept iz knjižice Jelovnici pravilne prehrane Hrvatski savez dijabetičkih udruga

38


Devet najboljih prednosti kurkume

Sposobnost liječenja rana, zaštitu kognitivnih sposobnosti, olakšavanje menstrualnih poteškoća, smanjenje upale, uklanjanje depresije, ublažavanje boli, usporavanje procesa starenja, zaštita probavnog trakta i sprječavanje raka neke su od najznačajnijih zdravstvenih prednosti kurkume Neke od najznačajnijih zdravstvenih prednosti kurkume uključuju sposobnost liječenja rana, zaštitu kognitivnih sposobnosti, olakšavanje menstrualnih poteškoća, sma-

Dijabetes

www.dijabetes.hr

njenje upale, uklanjanje depresije, ublažavanje boli, usporavanje procesa starenja, zaštita probavnog trakta i sprječavanje raka.

39


Kurkuma Usko povezana s drugim članovima đumbir obitelji, kurkuma je višegodišnja biljka koja je porijeklom iz Indije i ima znanstveni naziv Curcuma longa L. Sama biljka je gomolj, koji se osuši prije nego što se melje u prašak. Potrebna je specifična temperatura i okoliš kako bi napredovala, a izvozi se širom svijeta zbog svoje poželjnosti. Zbog svoje narančasto-žute boje praha kurkumi je to najupečatljivija karakteristika. Sigurno ste to vidjeli, čak i ako je niste prepoznali, i ako ste ikada uživali u indijskoj hrani, gotovo sigurno ste je konzumirali. Kurkuma malo miriše poput gorušice, ali ima gorčinu gotovo poput papra, nadopunjuje raznovrsna jela i čini kurkumu vrlo popularnim u juhama, umacima, curryjima, jelima od mesa, pecivima, pripremama riže i opće kao aromatični začin drugih kulturnih jela i specijaliteta. Osim široke upotrebe u pripremi hrane, također je hvaljena kao jedan od najopsežnijih i najmoćnijih biljnih lijekova u Ayurvedskim tretmanima i drugim tradicionalnim kulturnim lijekovima. Kurkumin je najvažniji i najaktivniji sastojak ove “super biljke”. Sok od kurkume možda je najčešći oblik kurkume u medicinskoj uporabi, ali se također može miješati s tipičnim lijekovima i kremama. Eterično ulje kurkume je također snažno zdravstveno sredstvo, ali cijeli popis zdravstvenih prednosti kurkuma eteričnog ulja može se naći na internetskim stranicama. Za sada, pogledajmo zdravstvene prednosti same kurkume.

Zdravstvene prednosti kurkume Protuupalno svojstvo: Jedna od najpoznatijih primjena kurkume je kao protuupalno sredstvo. Aktivni sastojci u kurkumi su opsežni, ali posebno važan spoj je kurkumin. Ova tvar je dobila veliku pažnju u medicinskom društvu zbog svojih snažnih protuupalnih sposobnosti. U stvari, snaga ove tvari u usporedbi s nekim od najjačih farmaceutskih mogućnosti za smanjenje upale. Iz tog razloga, konzumiranje kurkume često se predlaže za smanjenje artritične boli, gihta i bolova u mišićima nakon vježbanja ili ozljeda. Kurkuma može postići ovo olakšanje u lokalnom obliku ili kada se normalno konzumira. Mast za vanjsku primjenu može također pomoći kako bi se smanjila upala hemoroida. Gastrointestinalni problemi: Kurkuma se već dugo koristi kao želučani sok i posebno je korisna kod zatvora, grčeva i sindroma iritabilnog crijeva. Ovdje dolazi i protuupalno djelovanje kurkumina, jer smanjuje izglede za razvoj ulkusa, krvarenje u crijevima i općenito uklanja iritacije crijeva. Kurkuma je često preporučljiva za pacijente koji pate od upalne bolesti crijeva i još ozbiljnijih stanja, kao što je Crohnova bolest. Sadržaj dijetnih vlakana koji se nalazi u kurkumi, iako ne u tolikoj mjeri, još je uvijek značajan i može vam pomoći u uklanjanju probavnih smetnji. Menstrualni problemi: Ako imate jaku menstrualnu nelagodu, grčeve, nadutost, prekomjerno krvarenje ili ras-

40

Kurkumin je snažan antioksidant koji je izravno povezan sa smanjenjem stanica raka debelog crijeva i također je izravni inhibitor proteina koji je neophodan za rast tumora položenje, kurkuma može biti upravo ono što ste tražili. Protuupalni i prirodni umirujući spojevi biljke mogu ublažiti većinu simptoma menstruacije. Cistična fibroza: Premda se ta paraliza, fatalna bolest ne raspravlja onoliko često kao rak ili bolesti srca, ona posebno napada pluća s debelom sluzi, kao i gušteraču. Pokazano je da kurkumin pronađen u kurkumi korigira mutaciju proteina koja može uzrokovati razvoj ove smrtonosne bolesti. Liječenje i prevencija raka: Čini se da cijeli svijet traži lijek protiv raka, kao što bi trebalo biti, a kurkuma je jedan od najboljih biljnih pristupa liječenju ili prevenciji raznih vrsta raka. Kurkumin je snažan antioksidans koji je izravno povezan sa smanjenjem stanica raka debelog crijeva i također je izravni inhibitor proteina koji je neophodan za rast tumora. To čini kurkumu prekrasnim dodatkom bilo kojoj prehrani kao preventivnoj mjeri i kao sredstvo usporavanja metastaza raka. Najopsežnije istraživanje o učincima prevencije raka kurkumom bilo je kod raka debelog crijeva, a u tijeku su i druge vrste istraživanja raka koja uključuju primjenu kurkumina. Detoksikacija tijela: Također su potvrđeno da kurkuma i njezini aktivni organski spojevi poboljšavaju funkciju jetre i smanjuju razinu toksičnosti u tijelu. Stimulirajući limfni sustav, osiguravajući učinkovito uklanjanje toksina, a antioksidativno djelovanje kurkume su idealna rješenja za bolesti jetre ili toksičnost. Zdravlje srca: Postoji nekoliko različitih kutova kojima kurkuma može potaknuti vaše zdravlje kardiovaskularnog sustava - kurkumin i vitamin B6. Vitamin B6 može učinkovito pospješiti proizvodnju homocisteina, što je negativni tjelesni nusprodukt koji ozbiljno oštećuje stanične zidove. Ovi oslabljeni zidovi mogu uzrokovati brojne komplikacije na srcu, osobito kada ih pogorša visok krvni tlak ili nakupljanje plaka. Drugo, kurkumin izravno uravnotežuje razinu kolesterola eliminirajući višak LDL (“loš kolesterol”) iz arterija i krvnih žila. To može pomoći da se spriječi ateroskleroza, tako da u kombinaciji s jačim krvnim žilama, kurkuma predstavlja sveobuhvatno rješenje za širok raspon srčanih problema. Kognitivne sposobnosti: U tradicionalnoj medicini, kurkuma se često oslanja na poticanje kognitivnih sposobnosti, povećanje koncentracije i povećanje zadržavanja memorije. Mnoga od tih tradicionalnih uvjerenja legitimirana su istraživanjem, a kurkuma se još uvijek smatra biljkom koja jača mozak. Osim povećanja opće kognitivne


sposobnosti, ona također može zaštititi živčane puteve od dugotrajnog oksidativnog stresa i stvaranja plaka. Kao moćna antioksidativna biljka, kurkuma može stimulirati neuralnu aktivnost i spriječiti kognitivne degradacije, koja često dolazi u obliku Alzheimerove bolesti i demencije. Brojne su studije pokazale da je kurkumin vrlo učinkovit u odstranjivanju amiloidnog plaka, što je glavni pokazatelj Alzheimerove progresije. Depresija: Kurkumin je uistinu svestrana tvar, a istraživanje je čak proširilo učinke na hormonalnu ravnotežu u tijelu. Istraživanja su pokazala da kurkumin ima sličan učinak kao i Prozac kod pacijenata koji pate od depresije, promjene raspoloženja, anksioznosti ili tjeskobe i stresa. To ga čini snažnom alternativom farmaceutskim putevima, koji često imaju opasne ili ovisne nuspojave. Završna riječ upozorenja: Iako se obično ne smatra alergenskim tvarima, kurkuma može imati određene nuspojave na tijelu, uključujući mučninu, vrtoglavicu ili proljev, osobito kada se konzumira u velikim količinama. U ograničenom broju slučajeva, prekomjerne količine kurkume konzumirane u medicinskom kapacitetu uzrokovale su nepravilnosti u radu srca. Uvijek se obratite medicinskom stručnjaku prije dodavanja snažne tvari u prehranu ili dopunu prehrani i zapamtite - sve treba uzeti u umjerenim količinama!

Konzumiranje kurkume često se predlaže za smanjenje artritične boli, gihta i bolova u mišićima nakon vježbanja ili ozljeda

Zdravstvene dobrobiti Kurkume Hranjive tvari na 100 g: Dijetalna vlakna – 84% Ugljikohidrati – 22% Kalorija – 18% Bjelančevina – 16% Vitamini na 100 g: Vitamin B6 – 90% Vitamin C – 43% Niacin – 26% Vitamin K – 17% Minerali na 100 g: Mangan – 392% Željezo – 230% Kalij – 72% Magnezij – 48% • Pomaže u sprječavanju cistične fibroze i raka • Potiče kognitivne sposobnosti • Pomaže detoksikaciji tijela • Pomaže u smanjenju stresa i depresije • Korisna za liječenje gastrointestinalnih poremećaja • Koristan u održavanju zdravog srca • Bogata protuupalnim svojstvima • Ublažava menstrualnu bol i olakšava umor, mučninu, bol u zdjelici i grčeve Oprez: prekomjerna uporaba kurkume može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu, proljev, srčane nepravilnosti. Npr. 100 g kurkuma (u prahu) daje 90% dnevne potrebe vitamina B6. Izvor: www.organicfacts.net

Dijabetes

www.dijabetes.hr

41


Edukativno predavanje o metodama liječenja debljine Svjetlana Koutnik

Kutinsko dijabetičko društvo organiziralo je u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga predavanje na temu

Kutina Metode liječenja debljine. Predavanje je održano 16.11.2017. u prostorijama Doma umirovljenika u Kutini, kako za članove Društva, tako i za ostale zainteresirane građane. Dr. sc. Kristina Blaslov na vrlo zanimljiv način približila je ovu ozbiljnu temu slušateljima. Bilo je nekoliko ponuđenih tema, ali odlučili smo se za ovu zbog toga što debljina postaje veliki javnozdravstveni problem. Regulacija tjelesne težine nezaobilazni je dio u terapiji šećerne bolesti. Dr. sc. Blaslov je govorila o tome kakve sve komplikacije može debljina izazvati, ne samo kod dijabetičara. Uza sve što smo o debljini znali, sada smo dobili i neke druge informacije, a stara znanja obnovili. Ako nova saznanja ozbiljno shvatimo i počnemo primjenjivati, uspjeh sigurno neće izostati. Hvala dr. Blaslov što je svoje vrijeme odvojila za nas, a također HSDU-u za organizaciju predavanja.

Edukativna radionica povodom Svjetskog dana šećerne bolesti Željka Đeri

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti udruga Međimurski slatkiši započela je stručno–edukativnom radionicom

Čakovec za učitelje i stručne suradnike u školi. Predavanje „Hitna stanja u liječenju šećerne bolesti“ održao je dr. med. spec. pedijatrijske nefrologije i voditelj pedijatrije Županijske bolnice Čakovec Dejan Balažin. Medicinski tehničar Damir Kečkeš učiteljima i stručnim suradnicima pokazao je kako se primjenjuje Glukagen, što su i sami mogli isprobati naravno na naranči. Psihološku radionicu „Pogled sa psihološke strane“ održala je mag. psych. Ivona Poljak. Za vrijeme predavanja u prizemlju zgrade Scheier u Čakovcu djeci je pripremljena zabavna radionica koju je vodila gđa. Andreja Modrinjak. Gđa. Alenka Novak volonterka Crvenog križa mjerila je šećer u krvi i krvni tlak. Na sam Svjetski dan šećerne bolesti 14.11. udruga je sudjelovala u akciji u holu Županijske bolnice u Čakovcu koju je pripremio dijabetološki odjel bolnice. 15.11. gostovali smo u OŠ Petar Zrinski u Šenkovcu, a 16.11. u OŠ u Hodošanu na satu razrednika kod naše Hane gdje su nas djeca dočekala s mnogo pitanja o dijabetesu.

Sveti Nikola posjetio Slatke Samoborce Ksenija Kolman Goreta

Samobor Ove godine Sveti Nikola posjetio je i Slatke Samoborce. Svi su se obradovali dolasku Nikole i poklonima. Krampus koji ga je slijedio, zaključili su Slatki Samoborci, vjerojatno je zalutao te su ga odlučili savladati, jer naši slatkiši su najjači. Po odlasku Svetog Nikole i Krampusa, roditelji slatkiša i slatkiši proveli su večer u ugodnom druženju uz igru, smijeh, pjesmu i ples i naravno finu zakusku.

42


Pomoć i savjetovanje za stare i nemoćne Ivo Bratičević

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, Društvo za zaštitu bolesnika od šećerne bolesti Dubrovnik provelo je tijekom listopada 2017. posjete svim domovima za stare i nemoćne u Dubrovniku i to: Domu za stare „Ispod bolnice“, Domus Christi u staroj jezgri grada, Termoterapiji u Mokošici i Domu za starije na Grudi-Konavle. U Domu ispod bolnice testirano je 148 ljudi, u Domus Christi 153, u Termoterapiji 59 i u Domu

Dubrovnik na Grudi 167 ljudi. Uz kontrolu glukoze u krvi, kontrolirali smo i krvni tlak. U svakom domu bilo je nekoliko novootkrivenih dijabetičara. U našem timu tijekom tih posjeta bila je i doc. dr. sc. Sanda Tešanović, endokrinolog-dijabetolog koja je uključila i korigirala postojeću terapiju brojnim pacijentima i savjetovala medicinsko osoblje u domovima o raznim aspektima šećerne bolesti. Cilj nam je bio pristupiti i pomoći onima koji do nas ne mogu doći te poboljšati njihov metabolički status. 14. studenog 2017. na sam Svjetski dan šećerne bolesti Društvo za zaštitu bolesnika od šećerne bolesti Dubrovnik organiziralo je kontrolu šećera u krvi u Gružu, ispred Robne kuće Srđ, u vremenu od 8-10 sati. Vrijednost šećera u krvi odredilo je 148 ljudi i među njima je 14 novootkrivenih bolesnika sa šećernom bolesti te 50 onih s intolerancijom glukoze. Isti dan u 17 sati održan je, u organizaciji Društva, Simpozij o šećernoj bolesti u kojoj su sudjelovali g. Ivo Bratičević, predsjednik Društva: Važnost šećerne bolesti - Žene i dijabetes; doc. dr. sc. Sanda Tešanović,endokrinolog, dijabetolog - Standardi u liječenju šećerne bolesti 2017.; doc. dr. Antonela Gverović Antunica, oftalmolog - Oko i dijabetes; dr. med. Igor Hozić,vaskularni kirurg - Dijabetično stopalo. Ovim lijepim skupom obilježili smo i ovaj Svjetski dan, a u tijeku su pripreme za dalje!!

Slatki Samoborci dvjema akcijama obilježili ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa Ksenija Kolman Goreta

Javnom akcijom mjerenja razine šećera u krvi te edukacijom javnosti o dijabetesu, u subotu 11.11.2017., na glavnom samoborskom trgu Slatki Samoborci započeli su obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa 2017. godine.

Dijabetes

www.dijabetes.hr

Samobor Interes građana Samobora svih dobnih skupina bio je odličan te su se odazvali akciji, koju je svojim dolaskom podržala i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije Ksenija Čuljak. Velika završnica odigrala se u utorak 14.11. prigodnim edukativno zabavnim programom, kako to Slatki Samoborci rado pripreme. Brojne okupljene gledatelje pozdravila je dogradonačelnica grada Samobora Sanja Horvat Iveković te izrazila veliku podršku radu Slatkih Samoboraca. Okupljenima je rad udruge i život djeteta s dijabetesom prezentacijom predstavila predsjednica udruge Ksenija Kolman Goreta. Gošća predavačica Ana Špoljarić dotakla je sve prisutne u dvorani sjajnim predavanjem Rasti s dijabetesom, a za zabavni dio programa pobrinuli su se Slatki Samoborci i djeca Osnovne škole Bogumil Toni, brojnim recitacijama i glazbenim programom te vokalni ansambl Singrlice. Okupljanje je završilo uz ugodno druženje, zdrave kolače i nezaobilazno mjerenje razine šećera u krvi. Sve veći broj odaziva roditelja s djecom akcijama Slatkih Samoboraca te broj prisutnih pokazuje podizanje svijesti građana o dijabetesu i potrebama istoga, te su potvrda kvalitetnog rada Slatkih Samoboraca.

43


Prva godina ispunjena brojnim aktivnostima Dragica Lukić

I tu smo mi, Klub dijabetičara koji djeluje na području pet malih općina smještenih oko 25 km od Varaždina te oko 20 km od Koprivnice. Poželite li doći, naići ćete na ljubazne, radišne ljude te na mnogo zanimljivih manifestacija, sajmova,događanja. Jedan od sajmova  u proljeće je “Sajam cvijeća”. Klub smo osnovali radi želje da se edukativne radionice te ostale aktivnosti približe rataru, malom prezaposlenom čovjeku u udaljenim selima. I tu treba upozoravati na sve veću pojavnost dijabetesa, na simptome te educirati da se oni ne zanemaruju. Na svjetski dan dijabetesa proslavili smo prvi rođendan, a već nas je 55 članova. Potičemo sve, tako i članove obitelji da budu zainteresirani, da dolaze na tribine, jer su za sve vrlo korisne. Bili smo vrijedni tijekom 2017. Imali smo pet lijepih radionica. Dr V. Šimegi Đekić, dijabetolog s radnim mjestom u Ambulanti za dijabetes Varaždinske bolnice predavala nam je o Organizaciji skrbi za dijabetičare u Varaždinskoj OB, o incidenciji 

Ludbreg dijabetesa u Hrvatskoj, itd .Temu Dijabetičko stopalo obradila nam je njena glavna sestra R. Božićević... Zatim smo slušali predavanje na temu koju smo zapravo samo načeli: “Osnove prehrane u dijabetesu te mjerenja uhranjenosti”, prof. nutricionista K. Kokota... Ja sam odradila temu: Predijabetes - prvi dio. Mag. psyh. prof. Ivona Poljak nam je  u rujnu na  simpatičan način govorila na temu “Stres i dijabetes”. Naš dopredsjednik viši med. tehničar pripremio je temu: Vitamini te dodaci prehrani u dijabetesu. Trebamo li biti povodljivi te kupovati sve te pripravke koji nam se nude u medijima svakodnevno. U oba slučaja razvila se živa i vatrena diskusija. Dana 11.11. na Gradskoj tržnici u Ludbregu prigodnom akcijom obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti. Pod pokroviteljstvom firme ACG Lukaps, u suradnji s Crvenim križem našeg grada, Hotelom Crnković, klub je prijepodne proveo mjerenje GUK-a građanima, izračun BMI, kao i savjetovanje o prehrani. Najviša izmjerena razina GUK-a bila je 17 mmol/L, dva sata iza  doručka, kod očito neadekvatno liječene  osobe te je slijedila reakcija i uputa medicinske sestre i liječnice obiteljske medicine. Za one koji nisu doručkovali htjeli smo istaknuti važnost doručka kod dijabetičara, kao uostalom i kod svake osobe - i kod djece i kod starijih. Htjeli smo istaknuti i značaj uravnoteženih i zdravih obroka. U Hotelu Crnković s puno ljubavi pripremljeni su “zdravi zalogajčići”, primjeri za zdravi doručak, ručak, večeru. Odaziv je bio više nego odličan! Mjerenje GUK-a napravilo je 68 osoba, neki su primili savjet i diskutirali te kušali zalogajčiće, a mi smo prilikom kušanja hrane govorili  o nepoželjnim sastojcima i načinu spremanja obroka, ističući zdrave namirnice, sve što je zdravo i što nam može pomoći odbaciti loše prehrambene navike.

Veliki odaziv na edukativne akcije Silvija Cindori

Našice Udruga dijabetičara Našice aktivno se bavi akcijama mjerenja tlaka i šećera u krvi svaki mjesec. Tako je veliki odaziv građana imala i akcija u rujnu, kada se u Našicama, u velikom parku iza dvorca Pejačević, obilježavaju Dani slavonskih šuma. Odazvalo se 180 građana Našica i okolice. Povodom Međunarodnog dana šećerne bolesti imali smo akciju za građane i akciju za učenike Osnovne škole Dora Pejačević na koju se odazvalo više od sto učenika. Učinak je bio dobar jer je otkriveno nekoliko učenika s povišenim šećerom i tlakom. Istog dana u likovnom salonu dvorca Pejačević predavanje o problemima dijabetesa održale su Marina Hlavati dr.med. spec. neurologije i Valerija Sarajlić  dr.med.spec.oftalmolog.

44


Mladi nasreću nemaju problema sa šećerom Vladimir Grgurić

Svjetski dan šećerne bolesti najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o dijabetesu koji obilježava preko milijardu ljudi u više od 160 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska. Tema ovogodišnje kampanje je ‘’Žene i dijabetes’’ sa sloganom ‘’Naše pravo na zdravu budućnost’’, a kako je rekla predsjednica HSDU-a Zrinka Mach, cilj ove teme je povećanje svijesti o ženama koje su u riziku ili oboljele od šećerne bolesti te njihovom pravu na jednaku zdravstvenu skrb. Dio obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti ove godine tradicionalno je bila

Orahovica i Dijabetička udruga Orahovica, koja je ovoga puta naglasak stavila na mlade. Do 2016. godine u Hrvatskoj je registrirano 284.185 oboljelih od šećerne bolesti i zato mi kroz svoje aktivnosti pokušavamo upozoriti sve građane koliko je ta bolesti opasna i opaka. Tako smo i ove godine povodom Svjetskog dana šećerne bolesti tradicionalno proveli akcije kontrole šećera u krvi u gradu Orahovici te općinama Čačinci, Zdenci i Crnac. Posebno smo izdvojili građane i mještane koji su imali šećer veći od 6 jer je to količina koja već daje ozbiljno upozorenje pa ja tako u Orahovici od 85 osoba koje su provjerile šećer, njih 34 iznad navedene veličine, u Zdencima je od 47 osoba šećer veći od 6 imalo 15 osoba, u Čačincima od 85 osoba – 35, te u Crncu od 35 njih 5. Posebno smo ove godine htjeli kontrolirati mlade pa smo akciju kontrole šećera u krvi organizirali u orahovačkoj Srednjoj školi ‘’Stjepan Ivšić’’, gdje se kontroli podvrgnulo 152 učenika i 20 profesora. Ukupno 18 ih je imali šećer preko 6, kod dva učenika izmjerili smo šećer preko 8, a jednom smo učeniku s najvećim postotkom šećera darovali aparat i trakice za redovno mjerenje šećera zbog preventive. Ukupno je ove godine preko 400 ljudi kontroliralo šećer u našoj akciji, a svakako se moramo zahvaliti terenskim medicinskim sestrama Dejani Milković, Suzani Perić i Brigiti Walter na velikoj pomoći. Ono što veseli je činjenica da mladi, nasreću, nemaju problema sa šećerom, ali pozivam ih da ponekad kontroliraju što je dobro za njihovo zdravlje, rekao je predsjednik Dijabetičke udruge Orahovica Ivica Martinčević.

Svečano i radno u Sikirevcima Slavko Lacković

Brodska dijabetička udruga Slavonski Brod s prijateljima iz zemlje i inozemstva svečano i radno je 15. prosinca obilježila uspješan rad i kraj jedne kalendarske godine, s prijateljima iz sedam udruga iz Slavonije, dvije udruge iz inozemstva (Udruženje za borbu protiv dijabetesa Zrenjanin i Udruženje dijabetičara ‘’Sugar’’ Tešanj), gostima iz farmacije, liječnicima naše bolnice, LC ‘’BROĐANKA’’ koje su nam donirale financijska Dijabetes

www.dijabetes.hr

Slavonski Brod sredstva za Kamp, za novootkrivenu djecu dijabetičare. Posebni gosti su nam bili predsjednica gđa. Zrinka Mach i dopredsjednik g. Velimir Mirt. Radni sastanak je održan s gostima iz Vojvodine i BiH i naše dvije udruge iz Hrvatske (Orahovica i Slavonski Brod) zajedno s predsjednicom HSDU-a. Tema sastanka je bila planiranje susreta i unapređenje prekogranične suradnje u sljedećoj godini. Još jedan radni sastanak održan je s predsjednicima udruga iz Slavonije i gostima iz Saveza (predsjednica Z. Mach i dopredsjednik V. Mirt). Predsjednica Saveza je predsjednike udruga upoznala s aktualnostima i radu u Savezu i planovima za budućnost. Zaključeno je da moramo poraditi na boljoj komunikaciji, suradnji i povezanosti udruga međusobno i sa Savezom, što uključuje i izbor regionalnog koordinatora za Istočnu Hrvatsku. Savez u svom radu ima svu podršku prisutnih predsjednika udruga. Napominjem da sve udruge iz Slavonije nisu bile s nama na sastanku. Paralelno s održavanjem ovih sastanaka bilo je veselo, uz dobru živu glazbu i slavonske gurmanske specijalitete. Svi su bili zadovoljni, a uz dobre želje koje smo razmijenili za predstojeće blagdane, svi su poželjeli da se vidimo i dogodine na istom mjestu.

45


Nizom akcija obilježen Svjetski dan šećerne bolesti Krunoslav Kurilj

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek i ove godine obilježilo je taj dan nizom akcija, od kojih izdvajamo tri najvažnije: Tradicionalna besplatna akcija mjerenja šećera u krvi, kao i mjerenje tlaka našim sugrađanima, održana je u TC Portanova Osijek, uz sudjelovanje Medicinske škole Osijek, Medicinskog fakulteta Osijek, Udruge studenata medicine „CROMSIC“ LC OSIJEK, Lions kluba GEA Osijek, te KBC-a Osijek – Zavoda za endokrinologiju i bolesti metabolizma, kojega je predstavljala voditeljica Zavoda dr. sc. Silvija Canecki - Varžić, dr. med., a čiji su stručnjaci davali savjete i odgovore o dijabetesu svi-

Osijek ma zainteresiranima. Provedeno je preko 350 mjerenja šećera u krvi i oko 200 mjerenja krvnog tlaka, od toga 19 je osoba s povišenim vrijednostima GUK-a i krvnog tlaka te su upućene da se što prije jave svojim liječnicima na daljnju obradu. Na stručnom predavanju dr. sc. Silvije Canecki - Varžić, dr. med, na temu “Dijabetes danas” prezentirani su najnoviji trendovi i dostignuća u istraživanjima dijabetesa te sadašnje i buduće tehnologije koje nam pomažu u što boljem praćenju i regulaciji šećera u krvi. Poseban naglasak dr. sc. Canecki – Varžić, dr. med. dala je ženskoj populaciji oboljeloj od šećerne bolesti te gestacijskom dijabetesu. Klub mladih osoba oboljelih od šećerne bolesti Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek “Dianet” organizirao je iznimno dobro posječenu i medijski popraćenu akciju pod nazivom “Plavi most za dijabetes”. Osvjetljavanjem pješačkog mosta na rijeci Dravi plavom bojom kao zaštitnim znakom ove bolesti, kao i održanom šetnjom velikog broja članova Društva, njihovih obitelji, prijatelja, mnogobrojnih sugrađana između osječkih mostova te puštanjem u zrak nekoliko stotina plavih balona obilježena je centralna akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti. Događaj je ovjekovječen milenijskom fotografijom sudionika na plavom mostu. Ova akcija pridonijela je podizanju svijesti o dijabetesu građana grada Osijeka, ali i šire. Akcija “Plavi most za dijabetes” uvrštena je i na svjetsku kartu Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), što je za grad Osijek veliki uspjeh, ali i znak da su trud i napori koje ulažemo u borbi s ovom bolešću prepoznati kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini.

Jaska u plavom Velimir Mirt

I prošle godine Jastrebarsko je obilježio 14. studeni osvijetlivši, na inicijativu Dijabetičkog društva Jastrebarsko,  zgradu  poglavarstva plavom bojom.  DDJ  od osnivanja 2006. godine redovito provodi svoj program obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti. Osim već  tradicionalnog  (5. puta)  osvjetljavanja  plavom bojom kao jednog od vida javne  manifestacije, održana su

46

Jastrebarsko predavanja u Jaski i  Krašiću  u suradnji s  HSDU-om. Predavanja je  održao  dr. sc.  Ivo  Dumić-Čule na temu  Dijabetoporoza. Ovogodišnji program aktivnosti  posvećenih Svjetskom danu šećerne bolesti započeo je 9.11.2017. mjerenjem HbA1c u  prostorijama  društva, a nastavljen je javnim mjerenjima za građane 10.11. u općini Klinča Sela (Ljekarna Joukhadar), 13.11. Ljekarna Neziri u Jastrebarskom, 14.11. u Krašiću i na glavnom jaskanskom trgu J. J. Strossmayera. 16.11. održano je predavanje u Centru za kulturu s temom Utjecaj prehrane na krvni tlak, koje je održala Alemka Balenović, dr. med. specijalist med. rada i sporta.  Uz redovne tjedne aktivnosti (mjerenja TT, RR i ŠUK), četvrtkom tijekom  cijele godine u prostorijama DDJ, svaka tri mjeseca provodi se mjerenje HbA1c sukcesivno za sve članove društva.  Sve aktivnosti medijski je popratio najavama i dnevnim vijestima Radio Jaska, u čijem studiju se redovito snimaju emisije sa svim gostima predavačima koji gostuju u edukacijama DDJ. Radijska emisija “Zdravlje je br. 1” emitira se  već 20 godina, svakih 14 dana i česti gosti u toj emisiji su upravo predavači koji u DDJ provode edukacije iz raznih područja medicinskih znanosti vezanih uz komplikacije dijabetesa.


Brojnim aktivnostima obilježen Svjetski dan dijabetičara Zdenka Mikulčić-Drakulić

Svjetski dan dijabetičara obilježili smo raznolikim aktivnostima i u posebnom ozračju jer smo ove godine proslavili deset godina rada udruge. Na redovnom sastanku u studenom predsjednica udruge Zdenka Vajtner govorila je o značenju Svjetskog dana dijabetičara, a dr. Mirjana Hilsenkopf-Brenner održala je predavanje o komplikacijama šećerne bolesti. Našem sastanku bile su prisutne predstavnice Lion kluba „Vereucha”, osnivača udruge, čija je predsjednica Monika Ružić izrazila zadovoljstvo sa suradnjom naših udruga te poželjela dobre šećere članovima. Na sam dan 14. studenog 2017. godine Informativni centar Virovitice u emisiji iz rada udruga objavio je razgovor s tajnikom udruge dr. Ivanom Andraševićem, koji je slušatelje upoznao s desetgodišnjim radom udruge. Dr. Edita Smiljanić, pedijatar i endokrinolog, govorila je o šećernoj bolesti kod djece koja ima zabrinjavajuću tendenciju rasta. Ovom prigodom upućen je poziv građanstvu da redovno kontroliraju šećer u krvi

Virovitica jer rano otkrivanje dijabetesa olakšava liječenje i ne narušava kvalitetu života oboljelih. Mjerenje GUK-a i krvnog tlaka za građanstvo obavljeno je na četiri lokacije u tri dana. Interes za kontrolom je porastao jer smo izvršili 417 mjerenja, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine. Mjerenja su pokazala da povišene vrijednosti GUK-a od 417 građana ima njih 36 ili 8,6 % . U učeničkom domu mjerenja su obavljena kod mladih od 15 do 25 godina. Samo jedna učenica imala je povišen GUK. Određivanje GUK-a u Robnom centru KTC neugodno su nas iznenadila jer je 20 građana ili 13,1 % imalo povišene vrijednosti. U toj grupi ima 22 dijabetičara ili 14.5 %, od njih samo 9 ili 4.1 % ima dobro reguliran šećer. Sedam građana ili 4,6 % nije znalo da ima povišen šećer. Najbrojnije mjerenje imali smo na otvorenom trgu „kod sata”. Tako velik broj mjerenja obavili su udruženim snagama učenici petog razreda Medicinske škole Virovitica, članovi naše udruge i djeca dijabetičari uz stručni nadzor liječnika i podršku članica Lions kluba. Posebno nam je pomogla med. sestra prvostupnica Anica Car Marković, članica Lions kluba neumorno mjereći tlak velikom broju građana. U udruzi umirovljenika mjerenje GUK-a izvršeno je kod 39 umirovljenika. Povišene vrijednosti imalo je njih četvero od kojih dvoje nije znalo da imaju povišen šećer. Mjerenja su obavili učenici medicinske škole pod vodstvom med. sestre Kristine Horvat. Svim građanima s povišenim vrijednostima GUK-a preporučeno je da se jave svojim liječnicima. I ove godine je naš višegodišnji sponzor, firma BAUERFEIND, omogućila da 10 članova udruge izmjeri HbA1c. Na osnovu dobivenih vrijednosti mjerenja, koja je izvršila viša med. sestra Suzana Cindrić, dr. Branko Akrap, internist i endokrinolog odredio je korekciju terapije. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u obilježavanju svjetskog dana dijabetičara 14. studenog, 2017. u našoj udruzi.

Svjetski dan dijabetesa u udruzi “Zdravlje” Vladimir Grgurić

Orahovica U povodu Svjetskog dana dijabetesa, Dijabetička udruga ”Zdravlje” obilježila je ”svoj dan” besplatnim mjerenjem šećera u krvi i krvnog tlaka, tradicionalno na gradskoj tržnici. „Unatoč lošem vremenu i kiši, mi smo ustrajali na provedbi akcije jer je i zdravom čovjeku važno što češće kontrolirati šećer u krvi. Odaziv je bio dobar, a građani su se, uz kontrolu šećera, mogli educirati o ovoj opakoj bolesti i ovim se putem zahvaljujem članovima naše udruge koji su bili aktivni u provedbi ove akcije“, rekao je predsjednik Dijabetičke udruge ”Zdravlje” Orahovica Stjepan Dujmić.

Dijabetes

www.dijabetes.hr

47


Splitsko dijabetičko društvo svečano obilježilo 70. godina postojanja i rada Vesna Zec

Splitsko dijabetičko društvo s posebnom je radošću već početkom godine pristupilo pripremama za obilježavanje 70. godina rada i postojanja. Cilj obilježavanja bio je pokazati kako dobro organizirana udruga koja ima jasan cilj i svrhu djelovanja može uz entuzijazam i veliki doprinos volontera djelovati dugi niz godina. Tijekom priprema imenovali smo tim koji je osmislio aktivnosti i međusobno podijelio zadatke. Tako smo tijekom pripreme obavili razgovore s KBC Split, Gradom Splitom, Splitsko-dalmatinskom županijom, HZZOom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Domom zdravlja Županije. Željeli smo upoznati što je moguće veći broj naših sugrađana na postojanje udruge i mislimo da smo u tome u potpunosti uspjeli. Zamolili smo ih da se u skladu s njihovim ulogama i mogućnostima uključe kako bi sve prošlo svečano i javno vidljivo. Odlučili smo da proslavu obilježimo kao desetodnevno obilježavanje uz proslavu Svjetskog dana šećerne bolesti. Izradili smo impresivan program koji je započeo konferencijom za medije, 10.11.2017., a završio 18.11.2017. šetnjom oko Dioklecijanove palače uz sudjelovanje naših članova, članova dijabetičkih udruga cijele Dalmacije i naših sugrađana, pod nazivom „Svi za dijabetes“. Tom prigodom snimili smo 12 milenijskih fotografija na splitskoj rivi te simbolično pustili u zrak 70 plavih balona. Tijekom naše proslave organizirali smo javna plenarna predavanja: - prim.prof.dr.sc. Maje Radman, dr.med., „Moderni standardi brige i liječenja dijabetičkog bolesnika“ - Merim Bezdrov, dr.med., „Metabolički sindrom – sve veća opasnost“ - prof.dr.sc. Veselin Škrabić, „HbA1c i CGMS (kontinuirano mjerenje glikemije)“ - doc. dr. sc. Ivana Unić Šabašov, „Primjena inzulina Degludec u pedijatrijskoj i adolescentskoj populaciji“ - doc.dr.sc. Mladen Krnić, „Komplikacije šećerne bolesti“. Naši članovi su 11.11.2017. proveli ugodan dan uz pjesmu ples i sportsko natjecanje na edukativnom izlet na Kozjaku i

48

Split

Radošiću, dok su djeca i mladi imali sportske i rekreativne aktivnosti u nedjelju 12. 11. na lokaciji Zvončac. Ponosni smo na malonogometni turnir naše djece s dijelom malonogometnog tima DiaEuro momčadi u OŠ „Bol“. Svakodnevno smo kroz cijeli tjedan organizirali savjetovanje i mjerenje GUK-a i RR-a po gradskim kotarevima, u našoj udruzi, a isto kao i svake godine obavili smo mjerenja i u Gradskoj upravi i u Županiji splitsko-dalmatinskoj. Organizirali smo i “Okrugli stol” s mjerodavnim institucijama i ustanovama lokalne i regionalne samouprave u predavaonici KBC Split, na temu: Zdravstvene i socijalne zaštite oboljelih od šećerne bolesti. Tom prigodom donijeli smo izvanredno vrijedne zaključke o potrebi formiranja povjerenstva koje će koordinirati i povezati rad svih, a u interesu što kvalitetnije prevencije, liječenja i rehabilitacije oboljelih od šećerne bolesti. I naravno posebno smo ponosni na centralnu proslavu - Svečanu akademiju povodom 70. godišnjice Splitskog dijabetičkog društva u hotelu „President“ pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović, uz supokrovitelje Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Split, gdje smo uz prigodni program prezentirali u slici i riječi presjek djelovanja Splitskog dijabetičkog društva. Vrlo smo ponosni na sve što smo odradili i uvjereni smo da smo u potpunosti postigli željeni cilj, a to je upoznati što veći broj naših sugrađana na postojanje udruge koja već 70. godina skrbi o unaprjeđenju zdravlja osoba oboljelih od šećerne bolesti.


KNJIGE I PRIRUČNICI U IZDANJU HRVATSKOG SAVEZA DIJABETIČKIH UDRUGA Darja Lovšin

Veliki kuharski vodič za dijabetičare • tvrdi uvez • 260 stranica • bogato ilustriran • prvi takav na Hrvatskom tržištu

Kupite svoj primjerak po cijeni od samo 60,00 kn (+troškovi poštarine)

Isprobani recepti za: • predjela • juhe • salate • glavna jela • slastice • Jelovnik za čitav tjedan • Tabele • Rječnik pojmova • Savjeti

Hrvatski zbor nutricionista u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga predstavlja priručnik

Jelovnici pravilne prehrane • spiralni uvez • jelovnici po kalorijskim vrijednostima • bogato ilustriran • birajte i izračunajte sami dnevni jelovnik

Kupite svoj primjerak po cijeni od samo 25,00 kn (+troškovi poštarine) • glavni obroci • međuobroci • izračuni kalorijskih i jediničnih vrijednosti

Naručite na: 01 4847 807 • 091 3131 020 • www.dijabetes.hr Dijabetes uplate izvršiti na IBAN HR6223600001101494782, kopiju uplatnice sa svim podacima za dostavu priručnika faksirati na: 01 4847 807 www.dijabetes.hr

49


spriječiti komplikacije svladati prepreke

415 milijuna ljudi živi s dijabetesom polovina njih ne zna za bolest

prilike

zdravi životni stil

mijenjamo dijabetes urbane navike društveni i kulturni ćimbenici rizika

svjesnost

obitelj

Dijabetes je jedan od najvećih zdravstvenih izazova današnjice. 415 milijuna ljudi ima dijabetes. Do 2040. taj broj mogao bi narasti na 642 milijuna, a 3/4 njih živjet će u gradovima.1 Više od 90 godina vodstva u borbi protiv dijabetesa naučilo nas je da je za suzbijanje pandemije potreban izvanredan fokus. Naš pristup mijenjanju dijabetesa je jasan - potrebno je ranije dijagnosticirati dijabetes, unaprijediti skrb o oboljelima i suzbiti porast dijabetesa u gradovima.

Pokrećemo promjene kako bismo pobijedili dijabetes

Saznajte više na novonodisk.com/changingdiabetes i podijelite svoje razmišljanje #ChangingDiabetes

501. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. 7th edn. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation. 2015.

Izdanje: 1-14.2.2017.

briga o sebi

podrška

Profile for HSDU

Dijabetes 1 2018  

Časopis Dijabetes/Slatki život glasilo je Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u kojem pišemo o zdravom načinu života, tjelovježbi i praviln...

Dijabetes 1 2018  

Časopis Dijabetes/Slatki život glasilo je Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u kojem pišemo o zdravom načinu života, tjelovježbi i praviln...

Profile for hsdu
Advertisement