__MAIN_TEXT__

Page 1

b pr espl im at jer ni ak

Glasilo Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga

PREUZMITE ČASOPIS

www.diabetes.hr

Diabetes s l a t k i

Časopis za zdrav život

ž i v o t

Broj 6 - studeni 2016.

INTERVJU

LIJEČENJE KOMPLIKACIJA DIJABETESA NA OKU POSTALO JE VRLO USPJEŠNO I SIGURNO doc.dr.sc. Ratimir Lazić

DIJABETIČKA RETINOPATIJA

Chia

SJEMENKE

INFO TELEFON

TEMA BROJA

Svjetski dan šećerne bolesti 14. 11. 2016.

ZNAČAJ SAMOKONTROLE

RADIONICA ZA MLADE

IZ UDRUGA


Mi u Novo Nordisku vjerujemo da znanjem možemo poboljšati život ljudi s dijabetesom. Saznajte više na: www.mijenjamo-dijabetes.hr

Izdanje: 1-17.3.2014.

Znanjem možemo ukloniti nejasnoće o životu s dijabetesom.


SADRŽAJ HSDU je član međunarodne dijabetičke federacije (IDF) Diabetes/Slatki život ISSN 1333-8404 Glasilo Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, broj 6/2016., godina izlaženja XXIII. Zagreb, Ilica 48/II, tel./fax: 01 4847 807, e-mail: casopis@diabetes.hr web: http://www.diabetes.hr Glasilo je Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u kojem pišemo o zdravom načinu života, tjelovježbi i pravilnoj prehrani, a za osobe sa šećernom bolešću, one koji o njima brinu ili s njima žive donosimo i popularne članke poznatih stručnjaka te preporuke za dobru regulaciju šećerne bolesti kako bi se izbjegle kronične komplikacije. Časopis izlazi 6 puta godišnje i besplatan je, a za one koji žele dostavu na kućnu adresu naplaćujemo troškove poštarine u iznosu od 30 kn koju treba uplatiti na IBAN: HR6223600001101494782 Potvrdu o uplati s adresom OBAVEZNO poslati na fax: 01 4847 807 ili na diabetes@diabetes.hr

SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

4

UVODNIK

8

INTERVJU

LIJEČENJE KOMPLIKACIJA DIJABETESA NA OKU POSTALO JE VRLO USPJEŠNO I SIGURNO

Izdavač: HRVATSKI SAVEZ DIJABETIČKIH UDRUGA Uredništvo: Glavni urednik: mr. Davor Bučević, prof., predsjednik HSDU-a Medicinski urednik: Hrvoje Barić, dr.med. Prevencija: prim. Ana Švast-Singer, dr.med. Edukacija: mr.sc. Manja Prašek, dr.med. Prehrana: Snježana Gaćina, dipl.ms. Tjelesne aktivnosti: Jadranka Kos, prof. edukacijske rehabilitacije i viša fizioterapeutkinja Djeca i mladi: mr.sc. Marina Grubić, psihologinja Grafičko oblikovanje i priprema: Lara Žigić Lektura/Redaktura: Branimir Markač Administracija: Sandra Kerim Tisak: Mediaprint - tiskara Hrastić d.o.o Zagreb Tiskano: studeni 2016., u 30 000 primjeraka Urednički savjet: Prim. Želimir Beer, dr.med. / prof.dr.sc. Irena Colić Barić / prof.dr.sc. Tomislav Čabrijan, dr.med. / Božena Dakić, dijetetičar / prof.dr.sc. Miroslav Dumić, dr.med. / Branka Duvnjak, vms / prim. Vesna Goldoni, dr.med. / prof.dr.sc. Željko Metelko, dr.med. / mr.sc. Manja Prašek, dr.med. / prim. Ana Švast-Singer, dr.med. Uredništvo zadržava pravo redakture, korekture i kraćenja tekstova uz poštivanje autorskih prava. Rukopisi, slike i crteži se ne vraćaju ukoliko to nije izričito dogovoreno. U skladu s člankom 9. točka 4. Pravilnika o sadržaju, rokovima i postupku stručnog usavršavanja i provjere stručnosti liječnika HLK-a, članci objavljeni u časopisu Diabetes/Slatki život boduju se s 2 boda po članku. Hrvatski savez dijabetičkih udruga i Uredništvo časopisa Diabetes/Slatki život ne preuzima nikakvu odgovornost za sadržaj reklama i sponzoriranih članaka oglašivača. Hrvatski savez dijabetičkih udruga je nakladnik i jedini vlasnik časopisa Diabetes/Slatki život.

Diabetes www.diabetes.hr

doc.dr.sc. Ratimir Lazić

10

24

TEMA BROJA

- DIJABETIČKA RETINOPATIJA - KOMPLIKACIJE DIJABETESA - ZNAČAJ SAMOKONTROLE DOGAĐANJA I AKCIJE

- RADIONICA ZA MLADE S INZULINSKOM PUMPOM - HALO HALO INFO TELEFON

34

RECEPTI I PREHRANA - CHIA SJEMENKE - RAČUNANJE UGLJIKOHIDRATA

45

IZ UDRUGA HSDU-a

3


UVODNIK

SA 13. KONGRES OSOBA VATSKE štaja i troškove smje je R u č H u lj I k T u S ja E o L ŠEĆERNOM BO Cijena sudjelovanjaonrga aknoizngarecijsuuKkongresa.

4

na te punog pansio ,00 kn o osobi 1.650 p a b o s a tn ,00 kn Jednokreve o osobi 1.250 p a b o s a tn ongres Dvokreve .diabetes.hr/k w w w a n ve ja ije i pri Sve informac ženju! jedničkom dru a z e s o m li e s Ve


UVODNIK

Davor Bučević, prof

Služenje, ministriranje u 2016. u Hrvatskoj uz jasan cilj

Što je moguće, optimalno i učinkovito u ministriranju (služenju) ministara i ministarstava prema stanovnicima s dijabetesom u Hrvatskoj? Danas, 2016. godine, nakon izbora nove izvršne vlasti, vlade Lijepe Naše. Mi svakako polazimo od učinkovitog djelovanja sustava i institucija prema nama. Učinkovite medicinske obrade u svim obiteljskim i subspecijalističkim dijabetološkim ordinacijama, učinkovitog razvoja i jedne i druge mreže sustava. Učinkovite dostupnosti optimalne količine test traka za samokontrolu, učinkovitog uvođenja novih sustava apliciranja inzulina i samokontrola koja se danas koriste u svijetu. Naravno, i učinkovite provedbe Nacionalnog programa, Saborske rezolucije i Hrvatskog modela zaštite od šećerne bolesti. Očekujemo i učinkovito komuniciranje između organizacijskih dionika medicinske struke u Hrvatskoj i kao spomenutu učinkovitost, donošenje provedbenih protokola što

i nalažu ovi navedeni dokumenti. Da, provedbeni protokoli kojima se samokontrolira učinkovita provedba ovih donesenih dokumenata. I tu najviše trokira, zapinje… ne ide. Tako još nije donesen operativni protokol iz Nacionalnog programa pod točkom 5.2 u kojoj se definira donošenje revizije postojećih i donošenje novih stručnih smjernica i algoritama za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću na primarnoj i specijalističkoj razini. Po nama, trebaju sjesti stručnjaci dijabetolozi i obiteljski liječnici, njihova društva, referentni centri i konsenzusom donijeti dokument. Zašto su tako teške porodiljne muke tog dokumenta, već skoro dvije godine? Pitat ćemo novog ministra na prvom sastanku. Što je po njemu moguće, što optimalno, a što će se poboljšati u učinkovitosti ministriranja (služenja) nove administracije prema stanovnicima s dijabetesom? Od najmanje bolnice negdje daleko od Zagreba, do vrhunskih medicinskih obrada u vodećim centrima u Zagrebu. Očekujemo jasan plan, viziju i mjerljiva prolazna vremena služitelja (ministara) za sve ove bolnice. Veseli bili!

Diabetes www.diabetes.hr

5


INTERVJU

Intervju s

doc.dr.sc. Ratimir Lazić

iz najveće oftalmološke klinike Svjetlost

6


INTERVJU

Liječenje komplikacija dijabetesa na oku postalo je vrlo uspješno i sigurno

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji je ove godine posvećen temi “Dijabetes i oči”, razgovarali smo s doc. dr. sc. Ratimirom Lazićem iz Klinike Svjetlost. Docent Lazić je retinolog, subspecijalist za bolesti stražnjeg segmenta oka i voditelj Odsjeka za retinu u Klinici Svjetlost. U Svjetlosti je uz profesora Gabrića od njezina osnutka, već osamnaest godina. Uz specijalizaciju i mentorstvo nekih od najuglednijih europskih retinologa, docent Lazić prošao je i edukacije u nekim od najpoznatijih svjetskih oftalmoloških centara. Predaje na poslijediplomskom studiju iz oftalmologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci. Do sada je izveo preko 2.000 vitrektomija i preko 6.000 operacija mrena. Uža specijalnost su mu ipak najsloženije operacije na stražnjem dijelu oka – vitrektomije. Upravo je taj zahvat često i nužnost za liječenje teških oboljenja oka od dijabetesa.

Koliko smo svjesni opasnosti dijabetesa za oči? Dijabetes je kronična i, nažalost, još uvijek neizlječiva bolest koja napada cijelo tijelo. Dijabetes je vodeći uzrok sljepoće i lošeg vida radno sposobne populacije u svijetu. To je prvenstveno vaskulopatija, tj. bolest krvnih žila. Budući da naš organizam zahtijeva kontinuiran dotok krvi u sve stanice, jasno je da nema organa u našem tijelu koji ostaje pošteđen ovom bolešću.

Kako dijabetes utječe na očnu pozadinu? Oko, nažalost, vrlo često stradava zbog dijabetesa pri čemu niti jedan dio oka ne mora ostati pošteđen. Najvažnija komplikacija dijabetesa na oku je dijabetička retinopatija. To je komplikacija dijabetesa kod koje dolazi do oštećenja unutarnjeg sloja oka koji je građen od živčanih stanica, a zove se retina ili mrežnica. Retinu možemo usporediti s filmskim platnom na kojem se projiciraju slike koje svaki dan gledamo. Retina se hrani preko malih krvnih žilica koje dijabetes oštećuje tako da one pucaju i krvare ili se začepljuju, dolazi i do oštećenja retina. Kako retina šalje sliku u mozak, dolazi i do oštećenja vida.

Kako se takvo oštećenje dijagnosticira? Koliko je dijabetičarima važno ići na očne preglede? U početku, dijabetičari se češće žale na simptome suhog oka kao što je peckanje, žuljanje ili osjećaj iritacije oka. Svakako bih preporučio godišnji pregled kod očnog liječnika specijaliziranog za očnu pozadinu. Nakon širenja zjenica pregledom očne pozadine možemo uočiti otekline, krvarenja ili ožiljke kao posljedice dijabetesa na očima i to se mora liječiti. Bolje je spriječiti nego liječiti, a to je moguće samo ako pacijent dođe na pregled na vrijeme. U tom slučaju oko liječimo laserski i injekcijama koje primjenjujemo izravno u oko kako bi djelovale točno na mjestu oštećenja. Ako dođe prekasno, nužan je operativni zahvat. Sama bolest se lako dijagnosticira i prati suvremenim dijagnostičkim metodama kao što je OCT ili optička koherentna tomografija. Radi se o brzoj i potpuno sigurnoj metodi koja daje točan prikaz centra oka tj. žute pjege.

7


INTERVJU

Koliko je pri tome važna dijagnostička oprema? Dijagnostička oprema je presudna. U Klinici Svjetlost koristimo najmoderniju opremu za dijagnostiku svih bolesti na očnoj pozadini. Istaknuo bih prije svega da jedini u ovom dijelu Europe koristimo OCT uređaj najveće rezolucije koji nam omogućuje preciznu i detaljnu analizu očne pozadine i glave vidnog živca. Daje nam čak stotinu tisuća najdetaljnijih snimaka očne pozadini u minuti.

U pohodu na novi “oftalmološki Oscar” Klinika Svjetlost 29. listopada ove godine ponovno će nastupiti na najvećem svjetskom videokiruškom kongresu Videocatarattarefrattiva Milano, na kojem je prošle godine osvojila prestižnog oftalmološkog Oscara, za najbolje izvedene operacije uživo. Naime, četiri vrhunska operatera Klinike Svjetlost na čelu s prof. dr. sc. Nikicom Gabrićem obavilo je pet kompliciranih operativnih zahvata u samo 60 minuta, pritom koristeći visoku tehnologiju čime su potvrdili svjetsku klasu u konkurenciji najboljih klinika iz Milana, Kaira, Istanbula i Bukurešta. Svjetlost je jedina klinika koja na tom prestižnom natjecanju nastupa četvrtu godinu zaredom.

Kako se liječi dijabetička retinopatija? Danas su standard u liječenju i makularnog edema i dijabetičke retinopatije intravitrealne injekcije iz grupe lijekova anti-VEGF. Injekcije se daju nakon lokalne anestezije kapima kroz bjeloočnicu i potpuno su bezbolne. Liječenje se provodi mjesečno tijekom nekoliko mjeseci ili godina. To je najmoderniji način liječenja. Nakon primjene injekcije pročisti se krv i krvarenje u oku se stabilizira. Nakon nekoliko takvih injekcija laserski se „zavare“ kapilare. Uz pomoć ovih injekcija postižu se bolji rezultati nego nakon laserskog liječenja jer laser oštećuje i okolno zdravo tkivo. Često se postiže i poboljšanje vida, a ne samo stabilizacija postojećeg vida. Upotreba OCT-a, a posebno upotreba injekcija koje se daju direktno u oko, doveli su do revolucije u liječenju ove teške očne komplikacije dijabetesa.

ili Lucentisom i dodatno će popravljati vid u pacijenata koji boluju od ove teške bolesti. Također će se davati u očnim injekcijama u mjesečnim intervalima zajedno sa spomenutim lijekovima. Dok je funkcija anti-VEGF lijekova da spriječe krvarenje i oteklinu u žutoj pjegi, funkcija je Foviste da spriječi stvaranje ožiljka. U svijetu je u tijeku velika multicentrična studija kao zadnja faza prije odobrenja Foviste prije stavljanja lijeka u promet. Njegova neštetnost i korisnost već je dokazana. Klinika Svjetlost sudjeluje u ovom američkom istraživanju jer je zadovoljila visoke stručne i tehnologijske kriterije.

Kako liječite dijabetičku retinopatiju u Klinici Svjetlost?

Ako je bolest uznapredovala, u tom slučaju potrebna je operacija za čišćenje krvi iz oka i saniranje odljepljenja očne pozadine. Ovaj se operativni zahvat izvodi rutinski, u lokalnoj anesteziji i bezbolan je. Vitrektomije izvodimo na najmodernijim uređajima koje je moguće naći na svjetskom tržištu što nam omogućuje bezbolno i minimalno invazivno liječenje, oporavak je brži i nema odgađanja niti čekanja na zahvat. Na kraju operacije, u oko se najčešće stavlja tamponada. Svrha je tamponade kao “unutarnjeg zavoja” da ubrza cijeljenje. Nakon zahvata najčešće koristimo tamponadu plinom ili zrakom. Prednost takve tamponade u usporedbi s tamponadom silikonskim uljem je da zrak ili plin sami izlaze iz oka tijekom 1-4 tjedna te nije potreban dodatni zahvat kao kod vađenja silikonskog ulja. Stoga pacijent ne treba ići na dodatni zahvat. Ako je bolest bila teška, tada se za tamponadu koristi silikonsko ulje koje ostaje u oku nekoliko mjeseci pa i duže.

Posebna prednost naše Klinike u liječenju dijabetičke retinopatije je u činjenici da imamo liječnike koji se isključivo bave liječenjem ove bolesti. Sva dijagnostika i terapija može se obaviti isti dan. Naši dijagnostički uređaji su najmoderniji i omogućuju preciznu dijagnozu i planiranje liječenja. Nedavno smo nabavili Pascal laser, najmoderniji laser za tretman bolesti retine. Za razliku od dosadašnjih lasera, terapija je značajno manje neugodna jer je manje bolna i kraće traje. Laser omogućuje izvođenje većeg broja laserskih pečata u kratkom intervalu. Stoga je prednost u brzini tretmana i u broju potrebnih dolazaka. Sve u svijetu dostupne lijekove za liječenje vlažne degeneracije makule primjenjujemo u Klinici Svjetlost. Trenutačno se na tržištu nalaze Avastin (bevacizumab), Lucentis (ranibizumab) te Eylea (aflibercept), a u kliničkoj je fazi ispitivanja Fovista (anti-PDGF – engl. Anti Platelet Derived Factor). Ovaj lijek će biti budućnost u liječenju starosne degeneracije žute pjege. Kombinirat će se s već postojećim anti-VEGF lijekovima Eyelom, Avastinom

8

Kada je nužna vitrektomija, kirurška operacija na pozadini oka?


INTERVJU

Što biste za kraj savjetovali našim čitateljima? Iz svega proizlazi da je danas liječenje komplikacija dijabetesa na oku postalo vrlo uspješno i sigurno. No, ipak svi želimo da do ove komplikacije ne dođe. Stoga je prevencija koja se postiže redovitim očnim pregledima te dobrom kontrolom šećera najvažnija. Smatra se da je potrebno barem pet

godina trajanja dijabetesa da bi se javila oštećenja na očima. No, ako dijabetičar shvati važnost promjene životnog stila, prehrane, redovitog uzimanja lijekova te timske suradnje s liječnicima, oštećenje na očima se uopće ne mora javiti ili će biti u početnom stadiju pa se neće niti morati liječiti.

Klinika Svjetlost: najbolja regionalna bolnica Još jedno vrijedno priznanje stiglo je početkom ovog mjeseca iz Cannesa. Klinika je primila priznanje “Best Regional Hospital” za izvrsnost u području oftalmološke struke prepoznatu na europskoj razini. Prestižno priznanje Klinici Svjetlost dodjeljeno je od strane Europskog poslovnog vijeća. Oftalmološka Klinika Svjetlost dobitnik je glavnog priznanja među nominiranim zdravstvenim ustanovama različitih djelatnosti. Osnivač i ravnatelj Svjetlosti prof. Nikica Gabrić dobitnik je priznanja “Menadžeri godine”. Nagradu “Best Regional Hospital” u Cannesu primio je doc. Lazić.

Diabetes www.diabetes.hr

9


Učestalost dijabetičke retinopatije povećava se s duljinom trajanja osnovne bolesti pa će nakon dvadeset godina oko 90% bolesnika, neovisno o tipu šećerne bolesti, manifestirati neke od znakova dijabetičke retinopatije

Dijabetička retinopatija doc.dr.sc. Damir Bosnar, dr.med., doc.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med., dr.sc. Borna Šarić, dr.med., Daliborka Miletić, dr.med., prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med., prof.dr.sc. Biljana Kuzmanović Elabjer, prim.dr.med. Klinička bolnica „Sveti Duh”, Zagreb, Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

10


Dijabetička retinopatija kao klinički entitet iznimno je važna jer je jedan od najčešćih uzroka stečene sljepoće u zemljama Zapada. Krvne žile mrežnice jedine su u organizmu dostupne direktnoj vizualizaciji i temeljem njihovoga stupnja oštećenja moguće je zaključiti o ukupnom statusu krvožilja organizma. Mrežnica, kao tkivo vrlo visokih metaboličkih zahtjeva, vrlo je osjetljiva na nedostatak kisika i hranjivih tvari sa značajnim posljedicama za vid bolesnika. U dijabetičkoj retinopatiji stradavaju sitne krvne žile mrežnice te nastaju edemi i krvarenja, a kao znak dugotrajne smanjene opskrbe kisikom rast abnormalnih krvnih žila i vezivnoga tkiva na površini mrežnice s urastanjem u staklasto tijelo. Nove krvne žile značajno su tanjih stijenki, stoga propusnije, sklone pucanju i krvarenjima.

manjkave su građe i uzrokuju daljnja, opsežna krvarenja i edem u staklasto tijelo i u tkivo mrežnice.

Simptomi Sindrom suhog oka, prolazne povremene promjene dioptrije u korekciji vida, mrena, glaukom, neuropatija vidnoga živca, smetnje pokretljivosti očne jabučice, učestale infekcije površine oka i orbite neke su od manifestacija razvoja mikroangiopatije oka u oboljeloga od dijabetesa. Ukupno je 90% svih poremećaja vida u bolesnika s dijabetesom uzrokovano dijabetičkom retinopatijom. Dijabetička retinopatija je asimptomatska bolest kroz dugo vremena i tek će u kasnijim fazama, kada je već zahvaćena makula ili su razvijena krvarenja u staklastome tijelu, bolesnik zamijetiti poremećaj vida. Upravo je dugotrajna asimptomatska bolest razlog potrebnoga kontinuiranog oftalmološkog praćenja oboljelih. Najčešći uzrok smanjenja vidne oštrine i gubitka vida u dijabetičkoj retinopatiji je edem makule, a zatim nedostatna opskrba kisikom, krvarenje u staklasto tijelo i trakcijska ablacija makule (slika 1.). Novonastale preretinalne krvne žile urastaju u staklasto tijelo te lako i brzo krvare, dok je razgradnja tako akumulirane krvi vrlo spora i traje mjesecima. Dijabetes tipa 1 ima veću sklonost za razvoj proliferativne bolesti od tipa 2.

Tablica 1. Čimbenici rizika za razvoj dijabetičke retinopatije

Epidemiologija Učestalost dijabetičke retinopatije povećava se s duljinom trajanja osnovne bolesti pa će nakon dvadeset godina oko 90% bolesnika, neovisno o tipu šećerne bolesti, manifestirati neke od znakova dijabetičke retinopatije. Sukladno navedenomu, upravo je trajanje dijabetesa najvažniji čimbenik nastanka retinopatije, uz važnu iznimku: dijabetička retinopatija vrlo je rijetka prije puberteta, čak i u onih bolesnika kojima je šećerna bolest dijagnosticirana neposredno po rođenju. Kao drugi značajan čimbenik razvoja dijabetičke retinopatije ističe se regulacija glikemije, pri čemu vrijednosti HbA1C < 8 nose značajno manji rizik razvoja retinopatije (tablica 1.).

Etiopatogeneza Internacionalna klasifikacija dijabetičke retinopatije opisuje dva klinička stadija: neproliferativni i proliferativni. Neproliferativni stadij bolesti započinje kao kapilaropatija. Kao posljedica smanjene opskrbe kisikom, stvaraju se mikroaneurizme, a dio kapilara strada i zatvara se, dok se u drugoga dijela kapilara može javiti povećana propusnost s izlaskom plazme i krvi i razvojem edema i krvarenja u tkivo mrežnice. Zbog zatvaranja kapilara i smanjene opskrbe kisikom i hranjivim tvarima stvaraju se abnormalne retinalne krvne žile. U uvjetima dugotrajnoga nedostatka kisika formiraju se novostvorene krvne žile i vezivno tkivo čime započinje razvoj proliferativnoga stadija bolesti. Novostvorene kapilare

Diabetes www.diabetes.hr

Slike 1. Gore: web stranica kako ju vidi zdrava odrasla osoba. Sredina: web stranica kako ju vidi bolesnik s neproliferativnom dijabetičkom retinopatijom. Zbog propuštanja kapilara nastaju edemi difuzno po retini praćeni pojavom zamagljenja slike objekta koji se promatra. Dolje: web stranica kako ju vidi bolesnik s proliferativnom dijabetičkom retinopatijom. Krvarenja u staklovinu iz novonastalih krvnih žila bolesnici zamjećuju poput brojnih crnih točaka u vidnome polju.

Dijagnostika

11


Dijagnoza dijabetičke retinopatije jest prije svega klinička (tablica 2.). Novonastale krvne žile šarenice prikazat će se oftalmološkim pregledom.

Tablica 2. Oftalmoskopske karakteristike dijabetičke retinopatije Oftalmoskopski, neproliferativna dijabetička retinopatija će se u ranoj fazi gubitka kapilarnoga integriteta manifestirati pojavom mikroaneurizmi, točkastih krvarenja, edema i tvrdih lipidnih nakupina. Uznapredovali stupanj praćen je stvaranjem abnormalnih krvnih žila, eksudata te promjenama izgleda najmanjih vena, koje nalikuju krunici. Proliferativna dijabetička retinopatija kao posljedica razvijenoga nedostatka kisika uključuje, uz znakove neproliferativne dijabetičke retinopatije, i razvoj novih krvnih žila na mrežnici, glavi vidnoga živca i šarenici, pojavu krvarenja i razvoj vezivnoga tkiva s posljedičnom trakcijskom ablacijom mrežnice (slika 4.). Fluoresceinska angiografija (FAG) i optička koherentna tomografija (OCT) specifične su pretrage indicirane ovisno o oftalmoskopskome nalazu za potrebe planiranja i praćenja učinkovitosti liječenja. OCT će definirati debljinu makule, volumen makularnoga edema, prisutnost trakcije i njezine posljedice na makulu i mrežnicu. Fluoresceinska angiografija će jasno prikazati za vid izuzetno važno područje fovealne avaskularne zone, kao i cjelokupno stanje krvnih žila mrežnice.

ili u cijelosti oštećena. Zaključno, cilj liječenja laserom jest prevencija daljnjega pogoršanja vidne oštrine.

Liječenje Dijabetičku retinopatiju potrebno je dijagnosticirati što ranije (shema 1.). Optimalnom regulacijom glikemije moguće je usporiti daljnju progresiju bolesti. U neproliferativnome stadiju, ovisno o stupnju izraženosti bolesti, indicirano je liječenje laserom. Laserskom koagulacijom stvaraju se ožiljci u pojedinačnim područjima ishemične retine, sukladno nalazu fluoresceinske angiografije, kako bi se mrežnica metabolički sasvim inaktivirala i time zaustavilo lučenje angiogenih faktora rasta. Dodatno, dolazi i do djelomične regresije novostvorenih krvnih žila, čime se smanjuje rizik razvoja krvarenja u staklasto tijelo i trakcijske ablacije mrežnice. S obzirom na to da se laserskom koagulacijom ijatrogeno stvaraju afunkcionalni retinalni ožiljci, nije za očekivati poboljšanje vidne oštrine. Laserom se ne tretira područje fovejalne avaskularne zone (FAZ), jer nastane li ožiljak u foveji centralna vidna oštrina bit će značajno

12

Slika 4. Neproliferativna dijabetička retinopatija. Gore lijevo: točkasta i mrljasta krvarenja (bijela strelica) i tvrdi eksudati (žuta strelica). Gore desno i sredina lijevo: komunikacije krvnih žila (isprekidana plava kružnica) kao znak dugotrajne ishemije. Sredina desno: proliferativna dijabetička retinopatija s krvarenjem ispred mrežnice (plava isprekidana krnja kružnica). Dolje lijevo: fokalno liječenje laserom neproliferativne dijabetičke retinopatije uz poštedu centralnoga dijela makule. Plava strelica prikazuje laserske pečate. Dolje desno: panretinalna fotokoagulacija laserskim pečatima obrubila je prostor tik do makule. Plava strelica prikazuje laserske pečate.


Shema 1. Oftalmološki pristup bolesniku s dijabetesom

Svi bolesnici s početnim neovaskularizacijama i krvarenjem nose rizik značajnoga gubitka centralne vidne oštrine u razdoblju od tri godine. Bolesnici s navedenim znakovima proliferativne dijabetičke retinopatije liječe se tzv. panretinalnom fotokoagulacijom. Liječenje laserom tada obuhvaća koagulaciju cijeloga područja periferije mrežnice, odnosno laserskim pečatima zaokruži se područje stražnjega pola. S obzirom na to da je kao posljedica panretinalne koagulacije cijelo područje periferne retine sada afunkcionalno, bolesnike treba upozoriti da će nakon ovoga liječenja vidno polje biti značajno suženo, te će imati poteškoće pri snalaženju i kretanju u sumrak. Krvarenje u staklovinu koje ne regredira spontano nakon tri mjeseca, refraktorni edem makule, trakcijska i trakcijsko-regmatogena ablacija mrežnice liječe se kirurški – pars plana vitrektomijom. Pojava neovaskularizacija šarenice zloslutan je znak, jer će u vrlo kratkome vremenu nastupiti neovaskularni glaukom, refraktoran na liječenje, te posljedično sljepoća. Razvoj neovaskularnoga glaukoma moguće je izbjeći učini li se panretinalna koagulacija prije nego li su novoformirane žile zatvorile kut i nastalo ireverzibilno oštećenje vidnoga živca. Liječenje makularnoga edema intravitrealnim injekcijama anti-VEGF lijekova danas se čini kao samostalni oblik liječenja ili u kombinaciji s laserskom fotokoagulacijom. Učinak intravitrealnoga liječenja kortikosteroidom triamcinolonom rijetko je trajan, stoga je liječenje potrebno ponavljati.

Diabetes www.diabetes.hr

Dijabetička retinopatija je asimptomatska bolest kroz dugo vremena i tek će u kasnijim fazama, kada je već zahvaćena makula ili su razvijena krvarenja u staklastome tijelu, bolesnik zamijetiti poremećaj vida Profilaksa U zbrinjavanju oboljelih od dijabetesa redoviti oftalmološki pregledi su pravilo. Pri tome je sve bolesnike s novodijagnosticiranom šećernom bolesti tipa 2 nužno odmah uputiti na oftalmološki pregled, a bolesnici s tipom 1 bolesti oftalmološki pregled trebaju učiniti pet godina od postavljanja osnovne dijagnoze. Daljnje oftalmološko praćenje uključuje preglede u jednogodišnjim ciklusima, odnosno i češće ovisno o stupnju izraženosti dijabetičke retinopatije. Trudnice i bolesnici s dokazanom proteinurijom zahtijevaju češći oftalmološki nadzor jer je progresija retinopatije u navednim skupinama bolesnika značajno brža.

Klinički tijek i prognoza Rizik nastanka dijabetičke retinopatije, pa tako niti rizik nastanka sljepoće nije moguće u cijelosti eliminirati. Optimalna regulacija glikemije može značajno odgoditi razvoj retinopatije, a dodatno, uz redovite oftalmološke preglede i pravovremeno liječenje razvijene dijabetičke retinopatije, moguće je umanjiti rizik nastanka sljepoće.

13


TEMA BROJA

Komplikacije dijabetesa Preuzeto iz IDF Atlas Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja nekoliko zdravstvenih problema opasnih po život nego osobe bez dijabetesa. Dosljedno visoka razina glukoze u krvi može dovesti do ozbiljnih bolesti koje utječu na srce i krvne žile, oči, bubrege i živce. Osobe s dijabetesom su također u povećanom riziku od razvoja infekcija. U gotovo svim bogatim zemljama, dijabetes je vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti, sljepoća, zatajenja bubrega i amputacije nižih ekstremiteta. Rast učestalosti dijabetesa tipa 2 u malim i srednjim zemljama znači da bez učinkovite strategije za podršku bolje kontrole dijabetesa, vjerojatnije je da će doći do velikog porasta stope tih komplikacija. Komplikacija dijabetesa može se spriječiti ili odgoditi održavanjem glukoze u krvi, krvnog tlaka i razine kolesterola što bliže normalnim vrijednostima. Mnoge komplikacije mogu se zaustaviti u svojim ranim fazama ispitivanjem programa koji omogućuju liječenje, kako bi ih se spriječilo da postanu ozbiljnije.

Dosljedno visoka razina glukoze u krvi može dovesti do ozbiljnih bolesti koje utječu na srce i krvne žile, oči, bubrege i živce, a osobe s dijabetesom u povećanom su riziku i od razvoja infekcija

14

Bolesti očiju Mnogi ljudi s dijabetesom razvijaju neki oblik bolesti oka (retinopatija), što može oštetiti vid ili izazvati sljepoću. Kontinuirano visoke razine glukoze u krvi su glavni uzrok retinopatije. Mreža krvnih žila koje opskrbljuju mrežnice mogu se oštetiti u retinopatiji, što dovodi do trajnog gubitka vida. Retinopatija, međutim, može postati prilično razvijena prije nego što počne utjecati na vid i stoga je bitno da osobe s dijabetesom imaju redovite očne preglede. Ako se otkrije rano, liječenjem se može dobiti na vremenu kako bi se spriječilo sljepoću. Održavanje dobre kontrolu glukoze u krvi značajno smanjuje rizik od retinopatije.

Kardiovaskularne bolesti Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti i invaliditeta među osobama s dijabetesom. Kardiovaskularne bolesti koje prate dijabetes uključuju angine, infarkt miokarda (srčani udar), moždani udar, bolest perifernih arterija i kongestivnog zatajenja srca. Visoki krvni tlak, visoki kolesterol, visoka razina glukoze u krvi i drugi čimbenici rizika doprinose povećanom riziku od kardiovaskularnih komplikacija.

Komplikacije u trudnoći U žena s bio kojom vrstom dijabetesa postoji opasnost od brojnih komplikacija u trudnoći, kao što i visoka razina glukoze može utjecati na razvoj fetusa. Žene s dijabetesom stoga zahtijevaju pažljivo praćenje prije i tijekom trudnoće kako bi se smanjila opasnost od tih komplikacija. Visoka razina glukoze u krvi za vrijeme trudnoće može dovesti do promjena na fetusu koji uzrokuju da dijete dobije na težini i dužini. To, pak, može dovesti do problema tijekom poroda, ozljede djeteta i majke te glukoze u krvi (hipoglikemija) u djeteta nakon rođenja. Djeca koja su izložena visokom razinom glukoze u utrobi imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu

Dijabetičko stopalo Kao i oštećenja živaca, ljudi s dijabetesom mogu doživjeti probleme sa slabom cirkulacijom u nogama, kao posljedicu oštećenja krvnih žila. Ovi problemi povećavaju rizik ulceracija, infekcije i amputacije. Osobe s dijabetesom suočavaju se s rizikom od amputacije koje mogu biti više od 25 puta veće od one u ljudi bez dijabetesa. Međutim, uz dobru kontrolu, velik dio amputacija može se izbjeći. Čak i kada je osoba podvrgnuta amputaciji, preostali dio noge - i život te osobe - može se spasiti dobrim praćenjem i brigom multidisciplinarnog tima za stopala. S obzirom na te rizike, važno je da osobe s dijabetesom pregledavaju svoja stopala redovito.


TEMA BROJA

Oralno zdravlje Dijabetes može predstavljati opasnost za oralno zdravlje. Postoji povećani rizik od upale tkiva koje okružuje zub (parodontoza) kod ljudi s lošom kontrolom glukoze. Parodontoza je jedan od glavnih uzroka gubitka zuba, a povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Upravljanje parodontitisom je vrlo važno u osoba s dijabetesom, jer optimalna oralna higijena može spriječiti gubitak zuba, olakšati zdravu prehranu i poboljšati kontrolu glukoze.

Bolesti bubrega Bolest bubrega (nefropatija) je daleko češća u osoba s dijabetesom nego u osoba bez šećerne bolesti. Dijabetes je jedan od vodećih uzroka kronične bolesti bubrega. Bolest je uzrokovana oštećenjem malih krvnih žila, što može izazvati oštećenje ili otkazivanje bubrega. Održavanje gotovo normalne razine glukoze u krvi i krvnog tlaka znatno smanjuje rizik od nefropatije.

Sprječavanje komplikacija Zajedničko svim većim komplikacijama šećerne bolesti je činjenica da one nisu neizbježne - one mogu spriječiti dobru kontrolu razine glukoze u krvi, kao i dobru kontrolu krvnog tlaka i kolesterola. To zahtijeva visoku razinu obrazovanja osoba s dijabetesom u upravljanju svojim stanjem, kao i pristup inzulinu, oralnim lijekovima i opremi za kontrolu. Osobe s dijabetesom trebaju imati potporu od strane dobro obrazovanih zdravstveni djelatnika, kao i zdravstvenih sustava koji pružaju redovite krvne testove i preglede oka i stopala. Međunarodna dijabetička federacija (IDF) radi u mnogim mjestima širom svijeta u pružanju usluge za poboljšanje rezultata za osobe s dijabetesom.

Oštećenje živaca Oštećenje živaca (neuropatija) također proizlazi iz dugotrajnih visokih razina glukoze u krvi. To može utjecati na bilo koji živac u tijelu. Najčešći tip je periferna neuropatija, koja uglavnom utječe na osjetilne živce u stopalima. To može dovesti do bolova, trnjenja i gubitka osjeta. To je posebno značajno jer može dovesti do neopaženih ozljeda, što dovodi do ulceracije, ozbiljnih infekcija te u nekim slučajevima i do amputacija. Neuropatija također može dovesti do erektilne disfunkcije, kao i problema s probavom, mokrenjem i niza drugih funkcija.

Diabetes www.diabetes.hr

15


TEMA BROJA

16


TEMA BROJA

HRVATSKI SAVEZ DIJABETIČKIH UDRUGA POZIVA GRADANSTVO NA Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti 2016 Dom sportova – mala dvorana 13.11.2016.

10,30 – 13,00 Predvorje Dvorane II Doma sportova ZA GRADANSTVO:

PREVENIRAJMO NASTANAK KOMPLIKACIJA ŠEĆERNE BOLESTI – Mali sajam zdravlja - besplatni pregledi: mjerenje šećera, mjerenje tlaka, pregled očiju, pregled stopala, kože, savjetovanje o propisanim lijekovima, savjetovanje o pitanjima pokretljivosti, pozicije tijela, boli itd. - edukacijski paneli s osnovnim i jasnim informacijama i porukama o dijabetesu - izložba tvrtki - smoothie bikes – bicikli pomoću kojih izrađujete sami svoj zdravi napitak – važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji bolesti - trake za trčanje – pokreni se – važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji komplikacija - kreativni kutak za najmlađe + bubble football za djevojčice i dječake - glazbena podloga: Dalibor Pavić Paky

11,15 Hotel Panorama – dvorana:

Press konferencija sa svim nositeljima vlasti, kreatorima javnih zdravstvenih politika

12,00 – 12,50 Dvorana II Doma sportova:

Humanitarna utakmica: DiaEuro HR tim (osobe s dijabetesom) vs Glumci u gostima Cijena ulaznice: 10,00 kn/osoba. Dobivate i plavu majicu. Prihod namijenjen nabavci medicinskog materijala u Kampu za djecu i mlade sa šećernom bolesti HSDU-a.

13,00 Dvorana II:

Formiranje plavog kruga – simbola šećerne bolesti –

ljudi obučeni u plave majice formiraju tijelima krug, fotografira se iz visine

14.11.2016. HSDU: Mjerenje šećera u krvi zastupnicima u Hrvatskom Saboru Diabetes www.diabetes.hr

17


Značaj samokontrole glukoze u krvi u optimiziranju glukoregulacije Jasminka Vugec Mihok mag. pharm., Gradska ljekarna Zagreb Izvor teksta: Magazin Pharmabiz.

Samokontrola razine glukoze u krvi važna je sastavnica suvremenog liječenja šećerne bolesti. Preporučuje se osobama oboljelim od šećerne bolesti u svrhu postizanja ciljnih vrijednosti glikemije i sprječavanja hipoglikemije. Svrha samokontrole je prikupljanje točnih informacija o razini šećera u krvi u različitim periodima dana kako bi se omogućilo održavanje ciljne razine glukoze u krvi uz precizne prehrambene režime,

18

tjelovježbu i farmakoterapiju. Samokontrola glukoze pojedincu može pomoći u prilagodbi prehrane, tjelesne aktivnosti ili doze inzulina, a osobito je značajna i u procesu edukacije bolesnika, njegovom poimanju bolesti, evaluaciji vlastitog odgovora na terapiju i postizanju zadanih glikemijskih ciljeva.

Osnove samokontrole glukoze u krvi Kako bi bolesnici mogli ispravno provoditi samokontrolu glukoze u krvi, nužna je edukacija o samom postupku samokontrole, interpretaciji dobivenih vrijednosti i o aktivnostima koje bolesnik treba poduzeti u slučaju izmjerenih vrijednosti koje značajno odstupaju od ciljnih vrijednosti glikemije (primjerice, u slučaju hipoglikemije ili teške hiperglikemije). Osobu koja će provoditi samokontrolu potrebno je upozoriti da je prije samog mjerenja glukoze u krvi potrebno pažljivo oprati ruke sapunom i osušiti ih. Set za mjerenje šećera u krvi (glukometar i lancetar), dijagnostičke trakice za mjerenje glukoze u krvi i lancete ne bi se trebali dirati neopranim ili vlažnim rukama. Nadalje, potrebno je naglasiti da su test trakice koje se koriste jednokratne, odnosno jedna trakica namijenjena je za samo jedno mjerenje i specifične su za svaki glukometar. Test trakice potrebno je čuvati u originalnom spremniku, zatvorene, budući da kontakt s vlagom može ugroziti njihovu ispravnost, na sobnoj temperaturi. Prije korištenja test trakica, potrebno je provjeriti njihov datum valjanosti, otisnut na spremniku. Uzorak krvi za samomjerenje glukoze uzima se iz prsta ruke, ali je moguće uzimanje uzorka i iz vanjskih, rubnih dijelova dlana, baze palca, podlaktica, nadlaktica ili bedara (alternativna mjesta). Prije uzimanja uzorka krvi, mjesto ubadanja potrebno je oprati toplom vodom i sapunom te posušiti. Ostaci hrane na prstima mogu biti uzrokom lažno visokih izmjerenih vrijednosti glukoze u krvi. Prilikom uzimanja uzorka iz prsta, preporučuje se ubadanje rubova jagodice prsta, budući da je manje bolno. Također, preporučuje se uzorak uzimati iz trećeg, četvrtog i petog prsta ruke, kako bi se poštedjeli palac i kažiprst. Nakon uboda potrebno je lagano povlačiti prst od baze prema vrhu


kako bi se osigurao dostatni volumen krvi. Pritom se pritisak na jagodicu prsta, neposredno u blizini uboda, ne preporučuje. Lancetari koji se primjenjuju za dobivanje uzorka krvi razlikuju se ovisno o proizvođaču i vrsti, no kod svih se primjenjuju tanke iglice, lancete, za probadanje kože. Lancete se ne smiju ponovno koristiti, čak ni uz čišćenje. Lancetari, izuzev jednokratnih koji su najčešće za profesionalnu primjenu, namijenjeni su isključivo individualnoj uporabi. Kod većine lancetara postoji mogućnost odabira dubine uboda, kako bi samo uzimanje uzorka krvi bilo što ugodnije za pojedinca, ali i kako bi se osigurao uzorak krvi odgovarajućeg volumena. Količina krvi potrebna za provedbu mjerenja razine glukoze je vrlo mala (uzorak krvi potreban za mjerenje kod većine test trakica ne prelazi 1,5 µl), no neodgovarajuća veličina uzorka može biti uzrok pogreške kod mjerenja. Kapljicu krvi kod većine glukometara nanosi se na označeni rub test trakice, a potreban uzorak krvi biva kapilarno uvučen u test trakicu. Rezultati mjerenja glukometrom vidljivi su unutar nekoliko sekundi (obično 5 sekundi ili manje) od nanošenja uzorka. Set i trakice za mjerenje šećera u krvi potrebno je čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu, a uređaj je potrebno ponijeti sa sobom prilikom posjete liječniku. Prilikom odabira optimalnog glukometra za pojedinog pacijenta, potrebno je razmotriti nekoliko značajki. Potrebno je procijeniti sposobnost pacijenta slijediti potrebne korake u samomjerenju. Pokretnost pacijenta je ključan čimbenik u odabiru glukometra, a u obzir treba uzeti i slabovidnost. Za slabovidne osobe potrebno je razmotriti glukometre s velikim zaslonom. Veličina uzorka krvi potrebna za mjerenje također može biti čimbenik u odabiru, osobito kod osoba koje imaju poteškoća s uzimanjem uzorka ili oslabjelu cirkulaciju krvi. Danas se najčešće primjenjuju glukometri koji koriste uzorak krvi do 0,6µl. Osim navedenih individualnih karakteristika oboljelog, prilikom odabira glukometra potrebno je obratiti pozornost da isti udovoljava važećoj međunarodnoj ISO normi koja propisuje točnost uređaja za samokontrolu glukoze u krvi. Osim samomjerenja glukoze u krvi primjenom lancetara i uređaja s test trakicama, mjerenje glukoze može se provoditi i korištenjem sustava za kontinuirano mjerenje glukoze (engl. Continuous Glucose Monitoring System, CGMS) u međustaničnoj tekućini. Mjerenje se provodi pomoću elektrode umetnute u potkožno masno tkivo koja stalno pretvara male količine glukoze u električni signal koji se šalje odašiljaču, a zatim se brojčana vrijednost glukoze prikazuje na ekranu. Uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi najčešće koriste osobe koje šećernu bolest liječe uz primjenu inzulinske pumpe. Podaci o razini glukoze dobiveni CGMS-om služe kao nadopuna, a ne kao zamjena svakodnevnom uobičajenom mjerenju glukoze u krvi pomoću glukometra. Te informacije omogućavaju otkrivanje obrasca kretanja razine glukoze, kad su te vrijednosti prelazile postavljene granice. Tako olakšavaju prilagođavanje terapije i smanjivanje epizoda odstupanja. Konačna odluka o terapiji uvijek ovisi o vrijednostima izmjerenim glukometrom.

Izvori grešaka u samomjerenju Na rezultate mjerenja glukoze u krvi može utjecati niz čimbenika koji se moraju uzeti u obzir pri razmatranju dobivenih vrijednosti. Izvor grešaka u mjerenju mogu biti neispravnost ili netočnost test traka, fizikalni faktori, značajke bolesnika ili farmakološke smetnje. Najčešće pogreške zbog neispravnosti test traka nastaju uslijed neodgovarajućeg čuvanja traka (izloženost zraku, vlazi ili visokoj temperaturi) i isteka roka valjanosti test trakica.

Diabetes www.diabetes.hr

Najčešći fizikalni faktori koji utječu na točnost mjerenja su nadmorska visina i temperatura. Sadržaj kisika u zraku može značajno utjecati na točnost rezultata test traka, a isto tako i visoke ili niske temperature okoline mogu značajno utjecati na izmjerene vrijednosti (pojedini glukometri imaju ugrađen senzor za vanjsku temperaturu i upozoravaju na grešku). Značajke samog oboljelog, poput biokemijskih parametara, uz njegovu educiranost i sposobnost za provođenje samomjerenja, također su česti uzrok pogreške. Primjerice, vrlo visoke vrijednosti triglicerida u krvi mogu uzrokovati lažno niske izmjerene vrijednosti glukoze. Niska razina kisika u krvi, npr. kod osoba s teškom kroničnom opstruktivnom bolesti, može uzrokovati lažno visoke rezultate. Visoki urati u krvi, npr. kod gihta, također mogu uzrokovati lažno povišene vrijednosti. Nadalje, izrazito nizak ili visok hematokrit može utjecati na rezultate mjerenja (kod pojedinih glukometara ova interferencija je uklonjena). No, najčešće grešku uzrokuje sam bolesnik provedbom mjerenja s neopranim rukama, a čak i minimalni tragovi hrane na koži prstiju mogu značajno utjecati na rezultate mjerenja. Paracetamol, L-dopa, tolazamid, salicilna i askorbinska kiselina te ibuprofen neki su od lijekova koji mogu utjecati na izmjerene vrijednosti glukoze.

Terapijski ciljevi i uspješna samokontrola Uspješna samokontrola šećera u krvi ovisi o razini edukacije bolesnika o šećernoj bolesti te njegovoj sposobnosti razumijevanja izmjerenih rezultata i preporučenih postupaka. U većine oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 prema zajedničkim smjernicama Američkog dijabetološkog društva (American Diabetes Association, ADA) i Europskog dijabetološkog društva (European Association for the Study of Diabetes, EASD) preporučuje se snižavanje HbA1c do 7,0%, kako bi se smanjila učestalost mikrovaskularnih komplikacija. U idealnim uvjetima ciljna koncentracija glukoze u krvi natašte i prije jela treba biti od 3,9-7,2 mmol/L, a nakon jela do 7,8 mmol/L. Međutim, zadovoljavajuće vrijednosti glikoziliranog hemoglobina (7,5 do 8,0%) kod osoba starije životne dobi s pridruženim bolestima i kod kojih šećerna bolest već dugo traje, uz istovremeno izbjegavanje hipoglikemija, može se postići održavanjem prosječne koncentracije glukoze u krvi u vrijednostima od približno 8,3-8,9 mmol/L. Odnosno, preporuke vodećih stručnih društava o različitim ciljnim vrijednostima glikemije u različitim skupinama bolesnika naglašavaju potrebu za individualnim pristupom u liječenju šećerne bolesti. Prema navedenim smjernicama, ali i hrvatskim smjernicama za farmakološko liječenje šećerne bolesti tipa 2, čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru ciljnih vrijednosti regulacije glikemije za određenog pacijenta uključuju i suradljivost oboljelog, njegovo psihičko, socijalno i fizičko stanje koje svakako treba uzeti u obzir, jer postizanje bilo kojeg stupnja kontrole glikemije zahtijeva aktivno sudjelovanje i predanost oboljele osobe. Osim toga, sve navedeno, uz podršku zdravstvenog sustava, obitelji i zajednice, predstavlja skupinu čimbenika koji se mogu poboljšati (ili pogoršati) tijekom vremena. Prema trenutačno važećem Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima (NN 53/16), osobe sa šećernom bolesti koje šećernu bolest liječe tabletama ostvaruju pravo na 50 komada test trakica za 6 mjeseci, osigurane osobe koje primaju inzulin jednom dnevno ili su na drugoj subkutanoj terapiji za šećernu bolest ostvaruju pravo na 90 komada za 3 mjeseca, osigurane osobe koje primaju inzulin 2 puta dnevno ostvaruju pravo na 180 komada za 3 mjeseca, osigurane osobe koje primaju inzulin

19


3 puta dnevno ostvaruju pravo na 275 komada za 3 mjeseca, osigurane osobe koje primaju inzulin više od 3 puta dnevno ostvaruju pravo na najviše 375 komada za 3 mjeseca. Osigurane osobe ostvaruju pravo na pomagalo isključivo uz predočenje dnevnika ili softvera samokontrole. Iznimno, za trudnice na

terapiji inzulinom, može se odobriti do 500 trakica za 3 mjeseca, a za djecu do 18. godine života s lošom regulacijom šećera u krvi koja su na terapiji inzulinom može se odobriti do 625 trakica za 3 mjeseca samomjerenja. No, prema smjernicama stručnih društava učestalost i vrijeme provođenja samokontrole treba individualizirati prema posebnim potrebama i ciljevima bolesnika te očekivanjima liječnika. Odrasle osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 1 samokontrolu glukoze u krvi trebale bi provoditi najmanje četiri puta na dan, prije svakog obroka i prije odlaska na spavanje. Ponekad je kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 1 samokontrolu glukoze u krvi potrebno provoditi i do 10 puta u danu. Takav intenzitet samokontrole može se preporučiti ako se ne postižu zadani terapijski ciljevi (HbA1c), u slučaju povećane učestalosti hipoglikemija, sumnje na hipoglikemiju, prije vožnje automobila, u slučaju akutne bolesti, prije, tijekom i poslije bavljenja sportskim aktivnostima, kod planiranja trudnoće, u trudnoći i dojenju. Ciljne vrijednosti glikemije natašte kod osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 1, sukladno ciljnim vrijednostima kod tipa 2 bolesti, ujutro natašte bi se trebale kretati u rasponu od 5 do 7 mmol/L, odnosno u rasponu od 4 do 7 mmol/L prije jela. U odraslih osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 1, ako se mjeri nakon jela razina glukoze u krvi (90 minuta nakon obroka) ne bi trebala prelaziti 5 do 9 mmol/L. Ciljne vrijednosti glukoze prije odlaska na spavanje određuju se za svakog bolesnika, ovisno o vremenu zadnjeg obroka u danu i dozi inzulina primijenjenoj uz njega te vrijednostima glikemije natašte. Međutim, kao i kod tipa 2 šećerne bolesti, terapijski ciljevi postavljaju se individualno i glikemijska kontrola može biti i manje ili više stroga. Za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2 liječene oralnim hipoglikemicima bilo bi poželjno barem jedno mjerenje glukoze

20

u krvi na dan. Kod bolesnika koji se koriste inzulinskom pumpom ili se liječe intenziviranom inzulinskom terapijom (bazalni + uz obrok + korektivni inzulin) poželjno je mjeriti glikemiju četiri puta na dan. Za bolesnike koji se liječe

inzulinom jednom dnevnom dozom poželjno je jedanput na dan provjeriti glikemiju, za one liječene s dvije dnevne doze inzulina preporučljivo je mjerenje glikemije dva puta na dan, a za one liječene s tri dnevne doze inzulina, tri puta na dan. Više je različitih predloženih obrazaca provođenja samokontrole . Osim što samokontrola glikemije osigurava bolesniku evaluaciju vlastitog odgovora na terapiju i pokazuje jesu li postignuti zadani glikemijski ciljevi, rezultati samokontrole glikemije mogu poslužiti i za prilagodbu terapijske sheme. Primjerice, uzastopni nalaz povišene glikemije ujutro natašte može upućivati na potrebu za lijekom koji utječe na glukoneogenezu u jetri. Visoke vrijednosti glikemije nakon jela (dva sata nakon obroka) omogućuju procjenu utjecaja hrane (vrste i količine) na razine šećera u krvi, ukazujući na potrebu za prilagodbom prehrane ili lijekova. Skokovi glikemije poslije obroka predstavljaju neovisan čimbenik rizika za razvoj dijabetičkih komplikacija, čak i ako je postignuta zadovoljavajuća kontrola glikemije.


TEMA BROJA

Komplikacije šećerne bolesti Prema trenutačno dostupnim podacima, u Republici Hrvatskoj se godišnje troši 2,5 milijarde kuna, tj. 11,49 % proračuna HZZO-a na liječenje osoba sa šećernom bolešću, od čega 85,7% čine troškovi liječenja komplikacija šećerne bolesti, dok 8,7% troškova čine cijene lijekova za šećernu bolest. Trošak dijabetesa po bolesniku iznosi 14.277,44 kuna godišnje. Terapijska edukacija osoba oboljelih od šećerne bolesti osigurava temelje za odgovarajuću kontrolu dijabetesa te pozitivne zdravstvene ishode. Kontinuirana terapijska edukacija, koju mogu provoditi zdravstveni radnici različitih profila (liječnici, medicinske sestre, ljekarnici...) povezuje se sa smanjenjem troškova dijabetesa zbog niže stope hospitalizacija, kao i smanjenjem ukupnih zdravstvenih troškova zbog nižeg rizika od komplikacija. Kronične makrovaskularne komplikacije uključuju cerebrovaskularnu bolest (moždani udar, kognitivno oštećenje), koronarnu bolest (srčani udar, zatajenje srca) i perifernu vaskularnu bolest (ulceracija, gangrena, amputacija). Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti osoba sa šećernom bolesti. Procjenjuje se da više od 50% osoba sa šećernom bolesti umire zbog kardiovaskularnih komplikacija. Mikrovaskularne komplikacije šećerne bolesti pogađaju bubrege (nefropatija – mikroalbuminurija, proteinurija, bubrežno zatajenje), živce (neuropatija) i oči osobe sa šećernom bolesti (retinopatija, katarakta, glaukom). Odgovarajuća kontrola glikemije dokazano smanjuje ili odlaže pojavu mikrovaskularnih i makrovaskularnih komplikacija šećerne bolesti. Akutne komplikacije šećerne bolesti uključuju hipoglikemiju, hiperglikemiju i ketoacidozu. U sprječavanju i liječenju navedenih komplikacija samokontrola glukoze u krvi je nužna. Hipoglikemija je stanje karakterizirano niskom razinom glukoze u krvi. Može biti uzrokovana lijekovima (previsoka doza inzulina ili nekih tableta za liječenje šećerne bolesti), smanjenjem obroka ili preskakanjem obroka, konzumiranjem alkohola, pojačanom fizičkom aktivnosti, oštećenjem bubrega ili jetre. Simptomi hipoglikemije uključuju pojačanu glad, drhtavicu, nervozu, znojenje, vrtoglavicu, pospanost, smetnje vida i koncentracije. Neliječena hipoglikemija može uzrokovati i nesvjesticu pa čak i komu. Hipoglikemija se može pojaviti i tijekom spavanja, a znakovi koji mogu upućivati na noćnu hipoglikemiju uključuju buncanje i noćne more, pojačano noćno znojenje (vlažna pidžama i posteljina), umor, nervozu i zbunjenost nakon buđenja. Vrijednosti glukoze u krvi ≤3.9 mmol/L upozoravaju na prijeteću hipoglikemiju, a najčešće su praćene i samim simptomima hipoglikemije. Ako vrijednosti glukoze padaju ispod 3 mmol/L, može nastupiti teška hipoglikemija koja zahtijeva pomoć od strane druge osobe. Liječenje hipoglikemije se sastoji u brzom uzimanju obroka ili koncentriranog šećera na usta, a ako to bolesnik nije u stanju, injiciranjem injekcije glukagona u mišić ili otopine koncentrirane glukoze venskim putem (koje daje medicinsko osoblje). Osim simptomatske hipoglikemije, niska razina glukoze u krvi (≤3.9 mmol/L) može biti prisutna bez tipičnih simptoma. Hiperglikemija je stanje praćeno povišenim vrijednostima glukoze u krvi. Najčešće nije praćena simptomima sve dok vrijednosti glukoze u krvi nisu značajno povišene (≥11 mmol/L). Simptomi hiperglikemije razvijaju se polako, tijekom nekoliko dana ili tjedana, a pogoršavaju se s trajanjem

Diabetes www.diabetes.hr

hiperglikemije. Međutim, kod pojedinaca oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, simptomi hiperglikemije ne moraju biti prisutni usprkos povišenim vrijednostima glukoze u krvi. Rani znakovi hiperglikemije uključuju učestalo mokrenje, pojačano žeđanje, smetnje vida, slabost, glavobolju, a kasnije se može javiti mučnina i povraćanje, zaduha, suha usta, slabost, zbunjenost, bol u trbuhu, dah voćnog mirisa i koma. Izuzetno visoke vrijednosti glikemije (>30 mmol/L) uz tešku dehidraciju, povišen osmotski tlak (hiperosmolarnost) krvi i suženje svijesti, a bez značajne ketoze metabolička su komplikacija šećerne bolesti nazvana neketotični hiperosmolarni sindrom (NKHS). Hiperosmolarno stanje se uglavnom javlja u tipu 2 šećerne bolesti i to kada iz nekog razloga (primjerice kod infarkta miokarda ili infekcije) količina inzulina u tijelu nije dostatna da unese glukozu u stanice, ali je dovoljna da spriječi razgradnju masti te time i nastanak ketoacidoze. Liječi se nadoknadom tekućine, inzulina i uklanjanjem samog uzroka hiperglikemije, i to najčešće bolnički. Dijabetička ketoacidoza (DKA) metabolička je komplikacija koja se najčešće javlja u osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 1, ali može pogoditi svaku osobu oboljelu od šećerne bolesti. Uglavnom se javlja kod novootkrivene šećerne bolesti tipa 1 ili kasnije u tijeku liječenja kao posljedica primjene preniske doze i/ili izostavljanja doza inzulina, odnosno kada neko pridruženo stanje, a najčešće se radi o infekciji, naglo poveća potrebe organizma za inzulinom. DKA nastaje uslijed manjka aktivnog cirkulirajućeg inzulina uz istovremeno prekomjerne visoke vrijednosti kontraregulatornih hormona poput glukagona, što uzrokuje pojačano stvaranje glukoze u jetri i bubrezima uz njeno smanjeno iskorištenje u perifernim tkivima, praćeno hiperglikemijom i hiperosmolarnošću izvanstanične tekućine. Posljedica manjkavog metabolizma ugljikohidrata je pojačana lipoliza, jer organizam za dobivanje energije počne iskorištavati veću količinu masti, tijekom koje nastaju i tzv. ketonska tijela (acetoacetat, aceton, β-hidroksibutirat) koja su kisela. Simptomi dijabetičke ketoacidoze uključuju brzi gubitak tjelesne mase, mučninu ili povraćanje, bol u trbuhu, pojačano žeđanje, ubrzano i duboko disanje, smetenost, neobičnu pospanost ili umor, sladak zadah iz usta, okus u ustima koji je sladak ili nalik metalu i promijenjeni miris mokraće i znoja. U slučaju pojave takvih simptoma bolesnici trebaju odmah potražiti liječničku pomoć. DKA se liječi nadoknadom tekućine, elektrolita i inzulina, kao i liječenjem stanja koje je dovelo do ketoacidoze. Zaključak Samokontrola glukoze u krvi izuzetno je važan element prilikom korekcije terapije i ključan faktor za procjenu uspješnosti liječenja. Ciljevi samokontrole su osnaživanje bolesnika i njegovo osvješćivanje o utjecaju pojedinih postupaka, prehrane i životnih navika na glikemijsku kontrolu (ili šećera u krvi) te korištenje podataka o kretanju glikemija za prilagodbu terapije u liječenju šećerne bolesti. Iz svega navedenog, može se zaključiti da je uspješno provođenje samokontrole ključno za uspješno provođenje liječenja šećerne bolesti, a osnovni preduvjet za isto je educiran bolesnik. Uloga ljekarnika u edukaciji bolesnika o provođenju samokontrole glukoze u krvi stoga je izrazito značajna u svrhu poboljšanja terapijskih ishoda, izbjegavanja i liječenja komplikacija bolesti te racionalizacije troškova liječenja šećerne bolesti.

21


TEMA BROJA

SPONZORIRANI ČLANAK

NOVI GLUKOMETAR CONTOUR®NEXT ONE baca novo svjetlo na regulaciju šećerne bolesti Poznati proizvođač sustava za samokontrolu glukoze u krvi, Bayer Diabetes Care, početkom ove godine dobio je novog vlasnika te je time odvojen od ostatka korporacije Bayer i nazvan Ascensia Diabetes Care. Novonastala tvrtka time je postala u potpunosti posvećena svojoj misiji poboljšanja života osoba sa šećernom bolešću i podrške u njihovu osnaživanju za preuzimanje kontrole nad vlastitim zdrav­ ljem. Svega nekoliko mjeseci nakon osnivanja, Ascensia Diabetes Care najavljuje glukometar koji predstavlja novi korak u samokontroli šećerne bolesti. Tvrtka MEDiLAB, koja već 25 godina u Hrvatskoj zastupa proizvode ove tvrtke, najavljuje da će i u Hrvatskoj korisnici imati priliku osjetiti prednosti novog sustava za mjerenje glukoze. Značajke novog glukometra CONTOUR®NEXT ONE posebno su razvijene kako bi zadovoljile svakodnevne potrebe osoba oboljelih od šećerne bolesti. Po prvi puta glukometar omo­ gućuje vrlo jednostavno razumijevanje izmjerenog rezultata. To osigurava značajka Svjetla ciljne vrijednosti (smartLIGHTTM), koja daje trenutnu povratnu informaciju o razini glukoze u krvi te vas jasno obavještava jesu li vam vrijednosti glukoze iznad, ispod ili unutar cilja, čak i bez čitanja izmjerene vrije­ dnosti. Dodatno je produljeno vrijeme za Nadopunu senzora (uzorkovanje Second­Chance™), značajku koja vas poziva na nadopunu krvi na isti test senzor ako je prva kap krvi bila premala. Dozvoljeno vrijeme za nadopunu je čitavih 60 sekundi, što će i osobama slabijih motoričkih sposobnosti omogućiti iskorištavanje postojećeg test senzora, često i bez potrebe za dodatnim ubodom. Time se sprječava nepotrebna potrošnja test senzora i lanceta. Glukometar je dio nove generacije koja radi s test sen­ zorima CONTOUR®NEXT te dosljedno pokazuje izvan­ rednu točnost i preciznost rezultata mjerenja. Objavljeni

22

podaci istraživanja o točnosti pokazali su da glukometar CONTOUR®NEXT ONE nadmašuje zahtjeve propisane ISO normom za točnost glukometara ISO 15197:2013, kako u laboratorijskom ispitivanju, tako i u rukama korisnika. Norma propisuje da 95% dobivenih očitanja mora biti unu­ tar odstupanja od ±15% u odnosu na referentni rezultat mjerenja. Podaci iz kliničkog ispitivanja pokazali su da je 99,4% očitanja dobivenih iz jagodice prsta ispitanika unutar zahtjeva norme te da je 97,6% rezultata još i unutar ±10% od referentnog rezultata. Kao dodatnu pogodnost, koju nije nužno koristiti, glukome­ tar nudi i mogućnost Bluetooth® povezivanja s aplikacijom za pametne uređaje. Aplikacija prikuplja sve podatke iz jednog ili više glukometara CONTOUR®NEXT ONE, te uz mogućost unosa dodatnih podataka pruža detaljan pregled o vašem stanju, čime pomaže u razumijevanju kako vam određeni događaji u svakodnevnom životu utječu na glu­ kozu u krvi. Među ostalim, aplikacija pruža i upozorenja za kritično visoke i kritično niske vrijednosti, s uputama kako reagirati. Izvještaje o glukozi je moguće vrlo jednostavno podijeliti sa svojim liječnikom, čime se osiguravaju uvjeti za konkretnije razgovore prilikom kontrolnog pregleda i bolju regulaciju bolesti. U Hrvatskoj je registrirano oko 250 000 osoba sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da ih još je toliko koji ne znaju da je imaju. Glavni cilj regulacije šećerne bolesti je održa­ vanje razine glukoze unutar dozvoljenog raspona, čime se sprječava ili odgađa razvoj ozbiljnih komplikacija, pa i smrt. Sustav poput ovog, koji se može neosjetno uključiti u svakodnevni život svake osobe sa šećernom bolešću, može vam pomoći u boljem razumijevanju svoje bolesti i aktivnijem uključivanju u njenu regulaciju.


TEMA BROJA

Promatrajte šećernu bolest u posve novom svjetlu.

Regulacija šećerne bolesti može biti jednostavnija. Pametni glukometar CONTOUR®NEXT ONE jednostavan je za korištenje i daje izuzetno točna i precizna očitanja glukoze u krvi, dopunjena jedinstvenom odlikom Svjetla ciljne vrijednosti (smartLIGHT™) koja vam omogućuje prepoznavanje jeste li iznad, ispod, ili unutar raspona ciljnih vrijednosti1,2. Također imate mogućnost bežičnog spajanja svog glukometra CONTOUR®NEXT ONE s aplikacijom CONTOUR™DIABETES za pametne uređaje kao dodatnu pomoć u regulaciji šećerne bolesti.

Za više informacija o glukometru CONTOUR®NEXT ONE nazovite korisničku podršku tvrtke MEDiLAB na besplatni broj 0800 600 900 ili posjetite stranicu contournextone.hr Literatura: 1. Upute za uporabu CONTOUR®NEXT ONE. 2. Christiansen M et al. Accuracy and user performance evaluation of a new blood glucose monitoring system in development for use with CONTOUR™NEXT test strips. Poster prikazan na 15. godišnjem sastanku DTS­a (Diabetes Technology Society); 22. ­ 24. listopada 2015; Bethesda, Maryland, SAD. Ascensia, logotip Ascensia Diabetes Care, CONTOUR i smartLIGHT zaštitni su znakovi tvrtke Ascensia Diabetes Care Holdings AG. Apple i logotip Apple zaštitni su znakovi tvrtke Apple Inc., registrirane u SAD­u i drugim državama. App Store je uslužni znak tvrtke Apple Inc. Google Play i logotip Google Play zaštitni su znaci tvrtke Google Inc.

© Autorsko pravo 2016 Ascensia Diabetes Care Holdings AG. Sva prava pridržana. Datum pripreme: Ožujak 2016. Šifra: G.DC.03.2016.44323 Diabetes

www.diabetes.hr

23


DOGAĐANJA I AKCIJE

PoKRENI inicijativa u svojoj drugoj sezoni nastavila je s djelovanjem na brojnim društvenim poljima gdje je ljudima potreban motiv da se PoKRENU. Alarmantni su podaci prema kojima svakih 10 minuta na svijetu jedno dijete oboli od šećerne bolesti. U Hrvatskoj je situacija također zabrinjavajuća – od šećerne bolesti boluje 250.000 ljudi, dok HZZO za posljedice liječenja šećerne bolesti izdvaja 11,5% proračuna. Svi ovi podaci bili su dovoljan motiv GRAWE-u da kroz svoju inicijativu PoKRENI pokuša dugoročno utjecati na promjenu takvog stanja. Naime, znanstvene studije dokazuju kako se u više od 40% slučajeva šećerne bolesti ista mogla usporiti i/ili izbjeći kada bi se ljudi bavili fizičkom aktivnošću od 150 minuta tjedno. Upravo zato, u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga (HSDU) pokrenuta su predavanja i radionice po osnovnim školama u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku - gdje se učenike

24

5. razreda želi osvijesti o važnosti zdrave prehrane i aktivnog načina života. Djeca će kroz predavanje slušati savjete nutricionista o tome kako se kvalitetno i zdravo hraniti, dok će kroz radionicu po metodi Design Thinkinga osmišljavati najbolje načine PoKRETANJA svojih školskih kolega, nastavnika i roditelja. Kako bi se u akciju mogla priključiti i ostala djeca koja neće imati priliku sudjelovati u spomenutom programu, GRAWE ih poziva da posjete web stranicu www.pokreni.hr i provjere na koji se način mogu uključiti u razvijanje rješenja na temu kako najbolje #PoKRENUTI školske kolege, #PoKRENUTI nastavnike i #PoKRENUTI roditelje. Najbolja rješenja biti će predstavljena širokoj javnosti, a njeni kreatori imati će mogućnost da u organizaciji GRAWE-a posjete jedan od nacionalnih parkova Hrvatske. Više detalja možete saznati na internet stranici http://www.pokreni.hr/ .


DOGAĐANJA I AKCIJE

Vikend radionica za osobe s tipom 2 dijabetesa Pozivamo članove naših udruga da nam se pridruže na organiziranoj edukacijskoj radionici za osobe s tipom 2 šećerne bolesti 26.-27. studenoga 2016. godine Hotel Trakošćan HSDU je osigurao sredstva za djelomično pokrivanje troškova radionice, što znači da osobe koje se prijavljuju moraju doplatiti: Cijena po osobi iznosi 300,00 kn. U ovu cijenu uključena je cjelokupna organizacija radionice, puni pansion I prijevoz autobusom iz Zagreba. Broj mjesta je ograničen na 55 tako da prednost dajemo prijavama iz svake udruge po jedna osoba! Rok prijava je do popunjenja kvote, a on-line prijavom na www.diabetes.hr/radionica_tip2 i uplatom 300,00 kn na račun HSDU-a IBAN garantirate svoje mjesto! Diabetes www.diabetes.hr

25


DOGAĐANJA I AKCIJE

SPONZORIRANI ČLANAK

Servierova škola medicinske komunikacije (SEŠMEK) Dinko Lupi, dr.med.

Komunikacija s bolesnikom najčešće je korištena klinička vještina u medicini i jedna od najvažnijih kompetencija zdravstvenog profesionalca. Temelj komunikacije s bolesnikom čini medicinski intervju, koji svaki liječnik tijekom svoje karijere primjenjuje nekoliko stotina tisuća puta. Način komuniciranja liječnika s bolesnicima može djelovati ljekovito poput placeba, ili čak štetno poput noceba. Stoga je potrebno da svaki liječnik razvija svoju vještinu komuniciranja s bolesnikom kao i svaku drugu kliničku vještinu. Prema recentnim istraživanjima utjecaja komunikacije u medicini, komunikacija liječnika s osobom oboljelom od šećerne bolesti je iznimno važna. Bolesnik koji je zadovoljan načinom komuniciranja sa svojim liječnikom bit će skloniji promijeniti svoj životni stil u zdraviji, kao i spremniji za pridržavanje terapijskog plana. Liječnik obiteljske medicine posebno je važan komunikator s osobom oboljelom od šećerne bolesti tipa 2. Često je specijalist obiteljske medicine jedina emotivna potpora bolesniku koji gubi motivaciju za svakodnevnu borbu protiv napredovanja bolesti. Tvrtka Servier Pharma d.o.o. prepoznala je potrebu medicinske zajednice za edukacijom o načelima komunikacije liječnika s kroničnim bolesnikom te je s CEPAMET-om Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz podršku Hrvatske liječničke komore, pokrenula školu medicinske komunikacije, namijenjenu liječnicima obiteljske medicine. Servierova škola

26

medicinske komunikacije (SEŠMEK) predstavlja niz radionica za liječnike obiteljske medicine o osnovnim i naprednim komunikacijskim vještinama u medicini. SEŠMEK je trenutačno jedan od najposjećenijih edukacijskih tečajeva za liječnike obiteljske medicine. I organizatori i polaznici imaju isti cilj: poboljšati komunikaciju liječnika s kroničnim bolesnicima u hrvatskim uvjetima. Bolja komunikacija u medicini svakako može povoljno utjecati na ishode kroničnih bolesti. Kada govorimo o oboljelima od šećerne bolesti tipa 2, dokazano je da će bolja komunikacija s liječnikom pomoći većem broju bolesnika da donesu ispravne odluke o životnom stilu, da se čvršće pridržavaju terapijskih načela te da u konačnici postignu bolju kontrolu bolesti.


Servier AD1 2013-14. Travanj 2014.

DOGAĐANJA I AKCIJE

Otkrića za život

Servier Pharma d.o.o. Tuškanova 37, Zagreb T +385 1 3016 222 E info@hr.netgrs.com www.servier.com

Diabetes www.diabetes.hr

27


28


DOGAĐANJA I AKCIJE

Radionica za mlade u dobi od 17 do 25 godina s inzulinskom pumpom u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga te tvrtke Mediligo i Medtronic održana je u Termama Jezerčica 22. i 23. listopada 2016. godine. Uz mnoštvo pozitivne energije mladih iz cijele Hrvatske, veliki entuzijazam organizatora i svih sudionika, radionica je polučila veliki uspjeh! Izuzetno bitan i koristan vid reedukacije za mlade ljude koji imaju inzulinsku pumpu, gdje im se kao najvažnije za izdvojiti približavaju i objašnjavaju rjeđe korištene funkcije pumpe. Uz podsjećanje i učenje o novim dostignućima u samokontroli dijabetesa, uz predavanja naših suradnika liječnika, kao i radionice s nutricionistima o utjecaju pojedinih vrsta prehrambenih namirnica na naše stanje glukoze u krvi, o onome što smo znali, ali smo malo zaboravili, kao i o onome što smo novo saznali, program smo dodatno začinili i psihološkom radionicom. Naravno da smo, nakon teorijskog dijela i sudjelovanja u radionicama, morali imati i tjelesnu aktivnost kako bismo bolje regulirati šećer. U zabavnom parku uživali smo u vožnji quadovima, paintballu i svi se zajedno odlično zabavili. HSDU zahvaljuje svim predavačima, kao i sponzoru radionice tvrtkama Mediligo i Medtronic, bez čije pomoći izvedba ovakvog programa ne bi bila moguća! Vaš HSDU

Diabetes www.diabetes.hr

29


Projekt

GRAD ZAGREB

HALO HALO INFO TELEFON HSDU-a

01 55 30 503 Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) nastavlja s provedbom projekta Halo, halo – Info telefon HSDU-a u našem uobičajenom terminu - srijeda, od 16:30 do 18:30h - te se veselimo vašim pozivima i novim upitima! Podsjećamo da je HSDU ovu posebnu telefonsku liniju uveo kako bi dodatno pomogao i savjetovao osobe s dijabetesom, članove njihovih obitelji, njihove prijatelje i znance te sve ostale zainteresirane koji se bore sa šećernom bolešću. Iz tjedna u tjedan na našoj liniji gostujući stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja i pomažu vam u rješavanju problema. Na Info telefonu gostuju stručnjaci raznih profila: liječnici dijabetolozi, specijalisti za dijabetes kod djece, pravnici (specijalizirani za prava pacijenta) i odgovaraju na sve vaše upite. HSDU na ovaj način želi pomoći svim oboljelima od dijabetesa kao i njihovim obiteljima i prijateljima, te vas potičemo da zovete i porazgovarate sa našim stručnjacima o svemu što vas zanima. I dakako, ako imate prijedloge ili ideje koji profil stručnjaka trebamo pozvati, javite nam.

Svake srijede pozivom na broj 01 55 30 503 od 16:30 do 18:30 sati možete razgovarati s dežurnim stručnjakom/ stručnjakinjom

Zahvaljujemo svim stručnjacima koji dežuraju na Info telefonu i pomažu našim korisnicima. Veselimo se Vašim novim pitanjima!

Raspored gostujućih stručnjaka na HALO HALO INFO TELEFONU objavljivat ćemo na www.diabetes.hr i facebook stranici HSDU-a.

30


Raspored za rujan - listopad - studeni 2016. 02.11.2016.

PRAVNA POMOĆ Ako trebate savjet ili pomoć kako riješiti neki problem vezan za prava pacijenata. Vjerujemo da ste se susreli sa takvim problemima, a sada vam putem Info telefona možemo pomoći.

09.11.2016.

DIJABETES OPĆENITO Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našom dežurnom liječnicom možete joj postaviti različita pitanja vezana za šećernu bolest, liječenje tabletama i/ili inzulinom i sl.

16.11.2016.

23.11.2016.

DIJABETES OPĆENITO, INZULINSKE PUMPE Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našim dežurnim liječnikom možete mu postaviti različita pitanja vezana za šećernu bolest, liječenje tabletama i/ili inzulinom, inzulinskim pumpama i sl. DIJABETES KOD DIJECE Ukoliko ste zabrinuti da vaše dijete možda boluje od dijabetesa, ako vaše dijete ima dijabetes i probleme s regulacijom u odnosu na dnevni ritam i obaveze, kao i sve vrste terapija koje dolaze u liječenju tipa 1 šećerne bolesti, tada nazovite našu dežurnu liječnicu i posavjetujte se s njom.

30.11.2016.

PRAVNA POMOĆ Ako trebate savjet ili pomoć kako riješiti neki problem vezan za prava pacijenata. Vjerujemo da ste se susreli sa takvim problemima, a sada vam putem Info telefona možemo pomoći.

07.12.2016.

DIJABETES OPĆENITO Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našom dežurnom liječnicom možete joj postaviti različita pitanja vezana za šećernu bolest, liječenje tabletama i/ili inzulinom i sl.

14.12.2016.

21.12.2016

.

Diabetes www.diabetes.hr

DIJABETES OPĆENITO, INZULINSKE PUMPE Ako želite porazgovarati ili se posavjetovati s našim dežurnim liječnikom možete mu postaviti različita pitanja vezana za šećernu bolest, liječenje tabletama i/ili inzulinom, inzulinskim pumpama i sl. DIJABETES KOD DJECE Ukoliko ste zabrinuti da vaše dijete možda boluje od dijabetesa, ili ako ima dijabetes i probleme s regulacijom u odnosu na dnevni ritam i obaveze, ili imate pitanja o vrstama terapija koje dolaze u liječenju tipa 1 šećerne bolesti, tada nazovite našu dežurnu liječnicu i posavjetujte se s njom.

Matej Bagarić, Pravna klinika, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Kristina Blaslov, dr.med., Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, KB Merkur

Mladen Grgurević, dr.med., internist iz dnevne bolnice klinike Vuk Vrhovac, KB Merkur

prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr.med., spec. pedijatar, Klinika za pedijatriju KBC Sestara Milosrdnica, Odjel za endokrinologiju i dijabetes

Matej Bagarić, Pravna klinika, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Kristina Blaslov, dr.med., Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, KB Merkur

Mladen Grgurević, dr.med., internist iz dnevne bolnice klinike Vuk Vrhovac, KB Merkur

prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr.med., spec. pedijatar, Klinika za pedijatriju KBC Sestara Milosrdnica, Odjel za endokrinologiju i dijabetes

S HALO HALO INFO TELEFONOM nastavljamo u siječnju 2017.g.

31


Gradska ljekarna Zagreb obilježava Svjetski dan šećerne bolesti

Aktivna i sustavna edukacija osoba oboljelih od šećerne bolesti omogućava oboljelom da bolje razumije svoju bolest, njene akutne i kronične komplikacije te mehanizme liječenja. Stoga se u Gradskoj ljekarni Zagreb od 2010. godine sustavno provodi savjetovanje i terapijska edukacija osoba oboljelih od šećerne bolesti. Terapijska edukacija usmjerava oboljelog na promjenu životnih navika kako bi spriječio ili odgodio pojavu akutnih i kroničnih komplikacija šećerne bolesti. Savjetovanje se provodi sustavno, u fiksnom dogovorenom terminu jednom mjesečno u trajanju od dva sata za grupno savjetovanje ili individualno (prema dogovoru s voditeljicom savjetovališta u terminu koji odgovara pacijentu) u prostoru Gradske ljekarne Zagreb.

Posebna pažnja tijekom savjetovanja posvećuje se pregledu farmakoterapije (procjena propisanih lijekova, prikupljanje informacija o bezreceptnim proizvodima koje osoba primjenjuje) kako bi se utvrdio rizik od interakcija lijekova. Osobe oboljele od šećerne bolesti se dodatno educiraju o načinu djelovanja njihovih lijekova, riziku od hipoglikemije i drugim očekivanim nuspojavama propisane terapije te načinu njihovog sprječavanja. Ukoliko su pacijenti iskusili nuspojavu lijeka (primjerice hipoglikemiju) savjetuju se o načinima kako nuspojavu mogu izbjeći, odnosno kako si pomoći u slučaju njezine ponovne pojave. Edukacija i reedukacija pacijenata kroz savjetovalište osobito je ključna u trenutku promjene terapije (primjerice kod promjene vrste inzulina koja se primjenjuje) jer je tada izuzetno visok rizik od neispravne primjene lijekova. Ukoliko imate pitanja o šećernoj bolesti, pravilnoj i zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, samokontroli koncentracije glukoze u plazmi u kućnim uvjetima, o liječenju šećerne bolesti tabletama i ostalim neinzulinskim lijekovima, kao i liječenju inzulinom, obratite se svom ljekarniku!

32


PREHRANA

ZAJEDNO MOŽEMO POSTIĆI VIŠE... ...u svakodnevnoj skrbi o šećernoj bolesti...

Naša je misija razvoj individualiziranih rješenja koja objedinjuju sve potrebe osoba oboljelih od šećerne bolesti. Modernim terapijskim mogućnostima, inovativnim medicinskim proizvodima i pouzdanim programima podrške, nastojimo omogućiti osobama sa šećernom bolesti svakodnevnicu kakvu žele.

Učinimo više zajedno Diabetes Croatia d.o.o. | Heinzelova 70/II, 10 000 Zagreb | Tel: 01/6003-400; Fax: 01/6003-444 | www.sanofi.com | HR.DIA.15.04.01. sanofi-aventis www.diabetes.hr

33


PREHRANA

Računanje ugljikohidrata Stela Freund, bacc.med.techn. Klinička Bolnica Merkur, Sveučilišna Klinika Vuk Vrhovac

34


PREHRANA

Ciljevi pravilne prehrane su promicanje pravilnih zdravstvenih navika, naglašavajući raznolikost hranjivih tvari u odgovarajućim porcijama, a sve u svrhu postizanja bolje glikemije, krvnog tlaka, prihvatljive razine masnoće u krvi, postizanja i održavanja ciljeva tjelesne težine i odgoda ili sprečavanje kroničnih komplikacija

Osnovni principi liječenja osoba sa šećernom bolešću na inzulinskoj terapiji su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost, samokontrola i adaptacija inzulinske terapije. Isto tako je važna kontinuirana edukacija i evaluacija te dostupnost edukacijskih programa.

Za osobe na fiksnim inzulinskim dozama preporučuje se ujednačena količina ugljikohidrata u obroku te raspored obroka ovisan o djelovanju inzulina. Za starije i osobe sa zdravstvenim i kognitivnim poteškoćama možemo prilagoditi pojednostavljeni pristup planiranju obroka. Svim osobama sa šećernom bolešću treba omogućiti strukturirani edukacijski program u koji je uključen multidisciplinarni tim. Učinkovitost programa treba mjeriti i pratiti evaluacijskim testovima. Uspješnost ovog pristupa također ovisi i o redovitoj tjelesnoj aktivnosti i sklonosti promjeni životnog stila. Za pretile osobe oboljele od šećerne bolesti preporučuje se niži energetski unos uz zdravu prehranu kao poticaj za mršavljenje. Gubitak viška kilograma donosi bolju glikemiju, krvni tlak, lipide. Da bi se postigao skroman gubitak težine (5% od tjelesne težine) potrebno je pridržavati se uputa o prehrani, redovita tjelesna aktivnost i promjene ponašanja.

Individualizirani prehrambeni plan

Ciljevi pravilne prehrane su promicanje pravilnih zdravstvenih navika, naglašavajući raznolikost hranjivih tvari u odgovarajućim porcijama, a sve u svrhu postizanja bolje glikemije, krvnog tlaka, prihvatljive razine masnoće u krvi, postizanja i održavanja ciljeva tjelesne težine i odgoda ili sprečavanje kroničnih komplikacija. Prema ADA (American Diabetes Association) preporukama, za izradu individualiziranog plana prehrane potrebno je uzeti u obzir osobni i kulturološki odabir osobe, stupanj obrazovanja i kognitivnih sposobnosti, dostupnost izbora hrane i socijalni status, sposobnost za promjene u ponašanju, kao i moguće zapreke. Važno je održati pozitivan stav o prehrani naglašavajući odabir zdravih namirnica (mediteranski stil prehrane), a ograničavati samo ako postoje znanstveni dokazi. Osobe sa šećernom bolešću je važno naučiti kako planirati obroke iz dana u dan, a ne se fokusirati na suhoparnu edukaciju o makronutrijentima i skupinama namirnica. Edukacija o zdravoj prehrani i izrada individualiziranog plana se preporučuje za tip 1 i tip 2 šećerne bolesti. Osobama s tipom 1 na fleksibilnoj intenziviranoj inzulinskoj terapiji treba biti omogućena edukacija o računanju ugljikohidrata u obroku.

Diabetes www.diabetes.hr

Prilikom izrade individualiziranog prehrambenog plana treba uzeti u obzir prehrambene navike, osobni izbor (tradicija, kultura, religija, zdravstvena uvjerenja, materijalne mogućnost), dogovoreni metabolički ciljevi te će se izabrati jedan od predviđenih prehrambenih obrazaca kao što su mediteranska prehrana, vegetarijanska prehrana, prehrana sa smanjenim masnoćama, prehrana s manje ugljikohidrata. Omjer makronutrijenata nije strogo određen i treba ga individualno prilagoditi. Količina unesenih UH i dostupnih inzulina je najvažniji faktor koji utječe na glikemijski odgovor nakon jela. Praćenje unosa UH, bilo brojanjem ili iskustveno ostaje glavna strategija u postizanju kontrole glikemije. U zdravoj prehrani treba savjetovati kombiniranje ugljikohidrata voća i povrća, mlijeka i jogurta, mahunarki i cjelovitih žitarica s ostalim UH koji sadrže dodanu mast, šećer ili natrij, a nalaze se u gotovim proizvodima. U edukacijskim intervencijama je potrebno obrazložiti raznovrsnost hranjivih tvari do one razine koju osoba sa šećernom bolešću može i želi prihvatiti. Isto tako, treba objasniti i značaj pravilne pripreme hrane i preporučiti laganu obradu namirnica. Veličina i raspored obroka će ovisiti o dnevnom energijskom unosu i propisanoj terapiji. Jako važno je omogućiti korištenje edukacijskih alata. Tijekom cijelog procesa edukacije treba razvijati potrebu promjene životnog stila.

35


PREHRANA

Tablica za izračun indeksa tjelesne mase

Dnevni energijski unos se određuje prema stupnju uhranjenosti i tjelesnoj aktivnosti. Stupanj uhranjenosti određujemo preka indeksu tjelesne mase: • Pothranjenost: < 19 za žene i < 20 za muškarce • Poželjna tjelesna težina: od 19 do 24 za žene i od 20 do 25 za muškarce • Povečana tjelesna težina: > 24 za žene i > 25 za muškarce Standardna težina u kilogramima odgovara indeksu tjelesne mase 22 za žene, a 23 za muškarce. Standardna težina se pomnoži sa 105 kJ (25 kcal) i dodaje se 12,6-42 kJ (3, 5 ili 10 kcal) po kg standardne težine, ovisno o intenzitetu tjelesne aktivnosti. Prema stupnju pretilosti oduzima se 1050 kJ do 2100 kJ (250 do 500 kcal) .

36

Primjer izračuna: Novootkrivena pacijentica, 50 godina, domaćica, umjereno aktivna: • Visina: 165 cm • Tjelesna težina: 81 kg • ITM: 30 • Standardna težina ST (ITM=22): 60 kg • 60 kg pomnoženo s 25 kcal = 1500 kcal • + (5 kcal x 60 kg) 300 kcal za umj. tj. akt.= 1800 • - 500 kcal za ll stupanj pretilosti = 1300 kcal Ritam i broj obroka ovise o terapiji za šećernu bolest. Kod osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 1 se radi o apsolutnom nedostatku vlastitog inzulina. Intenziviranom inzulinskom terapijom kombiniranjem dvije vrste inzulina imitira se rad zdrave gušterače. To se postiže tako da dugodjelujući inzulin pokriva potrebe bazalnog metabolizma, a ultrakratkodjelujući inzulin pokriva količinu ugljikohidrata u obrocima. Doza inzulina je prilagođena prema vremenu, količini i sastavu obroka. Kako je UH makronutrijent koji je najvećim dijelom odgovoran za porast glukoze u plazmi, računanje UH je nužno za pravilno liječenje i prilagodbu doze inzulina u osoba sa šećernom bolešću tip 1.


PREHRANA

Kod računanja ugljikohidrata potrebno je uzeti u obzir cjelokupni unos ugljikohidrata u pojedinom obroku. Zato je važno u edukacijskom procesu uputiti na ADA skupine namirnica i količine ugljikohidrata u jednoj jedinici: • Kruh i zamjene • Voće i zamjene • Mlijeko i zamjene • Povrće • Meso i zamjene • Masnoće i zamjene

– 1 jed.15 gr. UH – 1 jed.15 gr. UH – 1 jed. 12 gr. UH (15) – 1 jed. 5 gr. UH (0) – 1 jed. 0 gr. UH – 1 jed.0 gr. UH

Ključna ideja je podijeliti skupine namirnica na hranu koja podiže količinu GUK-a u prva dva sata nakon obroka (kruh i zamjene, voće, mlijeko i zamjene) i onu koja ne podiže (povrće, meso i zamjene, masnoće i zamjene).

Vrste ugljikohidrata Ugljikohidrate dijelimo na jednostavne šećere i škrob. U jednostavne šećere se ubrajaju glukoza, fruktoza, saharoza, laktoza, maltoza... i ne preporučuju se u svakodnevnoj prehrani jer se resorbiraju puno brže od djelovanja kratko djelujučeg inzulina pa najčešće dolazi do hiperglikemije, a s druge strane kad taj inzuli dođe do maksimalnog djelovanja (za dva sata), šećera u krvi ima još jako malo pa može doći do hipoglikemije. Škrob je složeni šećer i probavom se razgrađuje do glukoze i njegova krivulja resorpcije se poklapa s krivuljom djelovanja inzulina. Dobro je okvirno dogovoriti koja se količina UH preporučuje uzeti u obroku prema kalorijskim potrebama i navikama.

U edukacijskom procesu preporučuje se korištenje simbola hrane u prirodnoj veličini po ADA sustavu (jedna ugljikohidratna jedinica = 15 g ugljikohidrata (npr: 30 g kruha, 60 g riže, 100 g krumpira, 100 g jabuke, 250 ml mlijeka...) Postoji formula prema kojoj se može izračunati koliko UH pokriva 1 i.j. inzulina. Izračunom se obuhvati jedan prosječan dan u pogledu tjelesne aktivnosti, ali bez hiperglikemija i hipoglikemija. Računamo tako da 500 podijelimo s ukupnim brojem jedinica inzulina koje primi kroz 24 sata dnevno. Npr: 500 : 50 jedinica inzulina = 10 g. Dakle, 1 jedinica inzulina pokriva 10 g ugljikohidrata. Ili za 1 šnitu kruha (60 g UH) potrebno je uzeti 3 jedinice inzulina, a za jednu jabuku (15 g UH) 1,5 jedinicu inzulina. Isto tako se može izračunati korektivni faktor koji nam govori za koliko 1 i.j. inzulina snižava povišeni šećer u mmol/l. Računamo: 100 se podjeli s ukupnom dnevnom inzulinskom dozom, a broj koji dobijemo nam govori za koliko mmola/l 1 i.j. inzulina spušta povišeni GUK . Primjer: 100 : 36 = 2,7; 1 jed inz snižava GUK za 2,7 mmol/l Ako je GUK 16, a ciljni GUK je 6 mmol/l 16 – 6 = 10, 10 : 2,7 = 3,7 i.j. cca potrebno je 4 jed inzulina za sniziti GUK sa 16 na 6 mmol/l Ovo pravilo vrijedi za osobe na terapiji brzo djelujućim inzulinom prije obroka i dugo djelujućim inzulinom prije spavanja. Naravno, potreban je i pravilan unos bjelančevina i masnoća, one ne povisuju trenutno razinu glukoze u krvi, ali veliki su izvor kalorija pa unijete u većoj količini utječu na porast tjelesne težine.

37


PREHRANA

U čokoladi se nalazi kombinacija teobromina, kofeina, kalija i magnezija što je čini idealnom namirnicom protiv stresa

Može li hrana podići raspoloženje ili smijemo li priznati koliko nam neka hrana prija? Snježana Gaćina, dipl. med. techn. KB Merkur, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac

38


PREHRANA

Sve ono što unesemo u tijelo kao hranu utječe na biokemijske procese u tijelu. Mozak iskoristi oko 20% unesene energije i zato ne treba čuditi utjecaj hrane na procese u mozgu Već samo zadovoljavanje gladi stvara ugodu jer se uzimanjem hrane zapravo zadovoljava osnovna ljudska potreba. Nijedno biće ne može preživjeti niti zdravo funkcionirati ako nije zadovoljena potreba za hranom. Ništa drugo nije moguće postići na višim razinama svijesti ili postojanja ako je prisutna glad. Možemo zamisliti kako je teško razmišljati, raditi ili biti kreativan ako nismo jeli cijeli dan ili više od toga. Glad je osjećaj koji se ne može prevariti! Osjećaj gladi postaje dominantan iako istovremeno postoje i druge potrebe. Svi smo se sigurno našli u situaciji kad smo dugo čekali obrok, loše raspoloženi i ljuti (osobito u restoranu!). Kada bi se fino najeli sve je bilo ljepše, a mi raspoloženi i sretni! Je li taj osjećaj zadovoljavanja sitosti toliko ugodan da smo otišli u drugu krajnost pokušavajući sve frustracije tijekom dana riješiti jedenjem? Stvara li nam hrana ugodu takve vrste da i kod dnevnih stresova posežemo za hranom kako bi se osjećali ugodno bar na kratko? Jedemo li kako bi se riješili napetosti ili neka hrana zaista ima utjecaj po svom sastavu na naše tijelo čineći nam ugodu ili sreću? Sve ono što unesemo u tijelo kao hranu utječe na biokemijske procese u tijelu. Mozak iskoristi oko 20% unesene energije i zato ne treba čuditi utjecaj hrane na procese u mozgu. Možda je i to dio odgovora zašto hrana utječe na raspoloženje i u kolikoj mjeri hrana osim tijela hrani i našu dušu i utječe na naše osjećaje.

Utjecaj na raspoloženje Kava je sigurno jedna od namirnica koja se svakodnevno konzumira i za koju se zna da ima stimulativni učinak. Ujutro nas čini budnima, svježima, odmornima i raspoloženima za rad. Znanstveno je dokazano da kofein podiže raspoloženje i izaziva ovisnost. Šećeri, osobito „brzi“, poput dekstroze i saharoze koje brzo ulaze u krvotok zahtijevaju veliku i brzu isporuku inzulina u krvotok. Nakon brzog inzulinskog odgovora gušterače, glukoza ulazi u stanice i u cirkulaciji pada razina glukoze. Zbog toga imamo takav osjećaj pospanosti i umora nakon obilnog obroka, osobito onog bogatog brzim ugljikohidratima. Zbog toga je pametnije uzeti složene ugljikohidrate koji polagano otpuštaju glukozu u krvotok, izazivaju polagan odgovor gušterače i ne izazivaju pospanost i tromost. Kad je razina glukoze u krvi razmjerno visoka, a mi siti, osjećamo se zadovoljno i dobro. Međutim, ako je razina niska, nervozni smo i razdražljivi. Ovom promjenom raspoloženja mogu se objasniti promjene raspoloženja u osoba sa šećernom bolesti. Kod stanja visokih vrijednosti glukoze u krvi postoji stanje gladi stanice jer je neiskorištena glukoza nagomilana u krvotoku, a stanica gladuje. Osjećaj nervoze i lošeg raspoloženja potječe vjerojatno od staničnog signala gladi. Serotonin je jedan od neurotransmitera koji utječe na raspoloženje, spavanje, razinu aktivnosti, osjećaje, ljubavni nagon i još puno procesa u tijelu. Serotonin se sintetizira

Diabetes www.diabetes.hr

iz aminokiseline triptofan, koje ima najviše u bananama, puretini, mlijeku i datulama. Apsorpciju triptofana povećat će namirnice bogate ugljikohidratima i vit B6, kao što su žitarice, uključujući rižu i soju, avokado, suhe šljive, školjke i škampi. Hrana za mozak je bogata dopaminom. Dokazano je da depresivno raspoloženje može biti potaknuto smanjenim unosom hrane koja potiče proizvodnju dopamina. Aminokiselina tirozin, vitamini B12 i B9 potiču proizvodnju dopamina i tako utječu na dobro raspoloženje. Orašasti plodovi, avokado, mlijeko, sjemenke i jaja te riba i brokula hrana su za proizvodnju dopamina. Navedene namirnice odgovorne su za stanje budnosti i mentalne oštrine – uzmite ih prije ispita! Triptofan je aminokiselina koja stimulira pozitivne osjećaje tako da potiče proizvodnju serotonina i melatonina. Perad, jogurt i masna riba (losos, tuna, haringa i sardine) namirnice su povezane s poboljšanom funkcijom mozga i zdravlja srca. Osim toga, orašasti plodovi, sjemenke sezama i maslac od kikirikija također sadrže značajne količine triptofana te mogu pomoći u prevenciji depresije i glavobolje te drugih simptoma hranjivih nedostataka. Životinjske masnoće poput maslaca i špeka, te transmasne – „loše“ masnoće treba zamijeniti uzimanjem orašastih plodova. Tamna čokolada sadrži visoku razinu flavonoida. On je antioksidans za koji se vezuje zaštita od pojedinih bolesti (karcinom, bolesti srca, smanjuje krvni tlak, snižava razinu kolesterola). U čokoladi se nalazi kombinacija teobromina, kofeina, kalija i magnezija što je čini idealnom namirnicom protiv stresa (samo par kockica!). Moćni kapsaicin, koji se nalazi u ljutim čili papričicama utječe na oslobađanje endogenih opijata u mozgu i poboljšanje raspoloženja. Kapsaicin spaljuje živčane završetke koji se nalaze na našem jeziku. Mozak taj doživljaj prevodi kao bol te počinje lučiti endogene opijate koji izazivanje osjećaja ugode. Obično su osobe nakon jedenja te ljute hrane veseli i nasmijani.

Stimulativni učinak Pitanje s početka teksta o vezi između hrane i raspoloženja dokazano postoji. Neke namirnice po svom sastavu očito tako utječu na kemijske procese u tijelu i mozgu da je i stimulativni učinak lako objašnjiv. Koliko nam hrana prija može se isto tako objasniti njenim kemijskim sastavom. Je li poželjno takvo uživanje u hrani? U vrijeme dok raste broj osoba s povećanom tjelesnom težinom takvo ponašanje nije baš prihvatljivo. Ipak, umjerenost u uživanju u namirnicama koje nam čine raspoloženje boljim podiže kvalitetu života, osobito osoba koji imaju ograničenja u prehrani. Mali povremeni užici koji hrane dušu nisu naodmet u svakodnevici punoj stresa. I na koncu, ništa manje bitno, tradicijski smo vezani uz stolove i hranu u svim oblicima življenja. Dok se rađamo i umiremo, s obitelji i prijateljima se okupljamo oko stola jedući. Trebamo samo tu tradiciju zamijeniti zdravim načinom uživanja.

39


PREHRANA

a i h C enke m e j s it prehrambeni h rima a č i t e b a j i d n a korist Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender KBC Zagreb, Centar za kliničku prehranu i Vitaminoteka Zagreb

Moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui, ali i sve više europskih znanstvenika, predviđaju chia sjemenkama svijetlu budućnost i široku primjenu u raznim zdravim napitcima i jelima te kao dodatak prehrani

40


PREHRANA

Europska unija proglasila je chia sjemenke tzv. novom hranom te se smatraju sigurnim sastojkom koji se smije dodavati hrani Prije dvadesetak godina na prehrambenoj i znanstvenoj sceni pojavile su se chia sjemenke. Radi se o sjemenkama biljke Salvia hispanica, koja potječe iz središnjeg i južnog Meksika i Gvatemale. Kultivirali su je još drevni Azteci kojima je služila za jelo kao jedna od temeljnih namirnica. Riječ chia potječe iz starog indijanskog jezika i u izravnom prijevodu znači „uljnat“ što asocira na bogat sadržaj ulja, a danas znamo da se radi o „dobrim“ masnoćama. Na području Središnje i Južne Amerike sjemenke se tradicionalno melju ili koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i služe kao vrlo zanimljiva namirnica koja je svoj put pronašla i do naših trgovina. Moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui, ali i sve više europskih znanstvenika, predviđaju chia sjemenkama svijetlu budućnost i široku primjenu u raznim zdravim napitcima i jelima te kao dodatak prehrani.

Riznica nutrijenata Pod ne tako tvrdom i otpornom ljušturom ovalnih sjemenki promjera 1 mm, prisutna je čitava lepeza nutrijenata i antioksidansa koji imaju povoljan utjecaj na čovjeka. Ne treba ju samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci, kao što je slučaj s lanenim sjemenom. Chia je bogat izvor masti, i to onih nezasićenih. Sadrži omega-3 masne kiseline i osigurava 25-30% ulja koja se mogu ekstrahirati, uglavnom alfa-linolensku masnu kiselinu (ALA). Zbog specifične opne, rizik od užegnuća dragocjenih masti je znatno manji nego kod drugih sjemenki. Posebno je povoljan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina jer sadrži tri puta više poželjnih omega-3 u odnosu na omega-6, što je rijetka karakteristika namirnica koje konzumiramo. Također, dobar je izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Izvanredan profil antioksidansa čine fitokemikalije poput klorogene kiseline, kavene kiseline te flavonoida miricetina, kvercetina i kampferola. Konzumacija svega dvije žlice sjemenki osigurava otprilike 11 grama vlakana (što je gotovo polovica dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 180 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal. Vitaminski profil uključuje B-skupinu vitamina (niacin, riboflavin i tiamin), a minerali koji su najzastupljeniji u toj jedinstvenoj sjemenci su kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, cink, mangan, bakar i željezo.

Zanimljiva svojstva Europska unija proglasila je chia sjemenke tzv. novom hranom te se smatraju sigurnim sastojkom koji se smije dodavati hrani. Pritom je najveći potencijal u prehrambenoj industriji kao dodatak pekarskim proizvodima, posebice kruhu u količini od 5%. U specijalna svojstva ovih sjemenki možete se uvjeriti i sami kod kuće. Stavite li jednu žlicu chia sjemenki u čašu vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drugačija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu. Stoga se dodatak ovih sjemenki može koristiti i za ugušćivanje raznih napitaka, smoothie-a i shakeova, kao i za pripremu pudinga. Svojstvo formiranja

Diabetes www.diabetes.hr

Svojstvo formiranja gela, osim u kuhinji i prehrambenoj industriji, pogodno je i za tijelo jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisnima za dijabetičare

gela, osim u kuhinji i prehrambenoj industriji, pogodno je i za tijelo jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisnima za dijabetičare. Nadalje, zbog velike moći upijanja tekućine i sadržaja elektrolita može osigurati produljenu hidraciju. Prva suvremena znanstvena istraživanja o chia sjemenkama koja je 1990-ih godina provodio dr. Vladimir Vukas u Americi bavila su se utjecajem chia sjemenki na zdravstveni status dijabetičara oboljelih od dijabetesa tip II. Ta rana istraživanja pokazala su da primjena chia sjemenki u dozi od 25–50 g dnevno snižava krvni tlak i upalne parametre kod dijabetičara kada se primjenjuje svakodnevno kroz 12 tjedana. I novija istraživanja pokazala su da dodatak chia sjemenki u prehrani doprinosi boljoj regulaciji razine šećera u krvi nakon obroka i osjećaju sitosti. U istraživanju objavljenom 2010. godine znanstvenici su zdravim osobama davali 0, 7, 15 ili 24 g chia sjemenki koje su bile dodane bijelom kruhu. Poboljšanu regulaciju glukoze u krvi primijetili su kod svih ispitanika koji su primali kruh s dodatkom chia sjemenki. Zabilježen je i bolji i dugotrajniji osjećaj sitosti. Znanstvenici su objasnili kako je bolja regulacija šećera u krvi vjerojatno zaslužna za sniženje krvnog tlaka, koagulacije i upalnih markera što je zabilježeno u prvim studijama koje su se provodile na dijabetičarima. Druge studije promatrale su razliku u učincima kada su se kruhu dodavale mljevene ili cijele chia sjemenke. Zdravim ispitanicima davali su bijeli kruh koji je sadržavao 7, 15 ili 24 g mljevenih ili cijelih chia sjemenki. Rezultat je pokazao kako je učinak na sniženje glukoze u krvi bio ovisan o dozi, međutim, nije bilo razlike u djelovanju za mljevene i cjelovite chia sjemenke. Time se još jednom pokazalo kako nije potrebno samljeti sjemenke prije konzumacije, što zasigurno osigurava lakšu i praktičniju primjenu u odnosu na, primjerice, sjemenke lana. Zbog iznimnog nutritivnog profila Chia se preporučuje kao pomoć i prevencija debljine te kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, a može biti od koristi i sportašima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata i dugotrajniju hidraciju što može doprinijeti izdržljivosti i sportskim izvedbama. Također, korisna je pomoć osobama na redukcijskim dijetama kao i svima koji žele na prirodan način obogatiti prehranu vrijednim tvarima iz hrane, posebice omega-3 masnim kiselinama.

41


PREHRANA

42


PREHRANA

DALMATINSKA PAŠTICADA (za 4 osobe) Priprema:

Slaninu izrežite na uske štapiće. Goveđe meso operite, osušite, nabodite slaninom i klinčićima i utrljajte sok od češnja češnjaka. Meso poprskajte vinskim octom. Suhe šljive bez koštica namočite u vodu. Goveđe meso ostavite preko noći u hladnjaku. Sljedeći dan ga uvaljajte u brašno i propasirajte sa svih stana na ulju. U vatrostalnu posudu stavite meso, dodajte sjeckani luk, naribanu mrkvu, sjeckano lišće peršina, pire od rajčice rastopljen u 2 dl vode, prošek i namočene šljive narezane na manje komade. Posudu poklopite i pecite u pećnici na laganoj vatri (160°C) dva sata. Tijekom pečenja povremeno promiješajte i ako je potrebno, svaki put malo podlijte toplom vodom. Meso izvadite i izrežite na četiri odreska. Sok od pečenja protisnite kroz metalnu cjediljku i prokuhajte nekoliko minuta te umakom prelijte meso. Njoke ili široke rezance skuhajte u slanoj vodi. Poslužite sa zelenom salatom (100 g).

• 240 g govedine od buta • 200 g suhih šljiva • 200 g crvenog luka • 200 g mrkve • 160 g sirovih njoka ili širokih sirovih rezanaca • 40 g suhe mesnate slanine • 15 g pirea od rajčice (1 jušna žlica) • 20 g maslinovog ulja (4 čajne žlice) • 10 g brašna • 4 komada klinčića • 1 jušna žlica prošeka • 1 jušna žlica sjeckanog lišća peršina. • 1 čajnu žlicu vinskog octa (kvasine) • 1 češanj češnjaka • ½ čajne žlice sladila na vrhu noža naribanog muškatnog oraščića Energija (kcal) 442,1 Kruh i zamjene 2 jedinice Voće 1 jedinica Povrće 2 jedinica Meso I i zamjene 2 jedinice Masnoće i zamjene 2 jedinice

Recept preuzet iz knjižice Jelovnici pravilne prehrane Hrvatski savez dijabetičkih udruga

BRZA POGAČA OD JABUKA Priprema:

• 8 kiselih jabuka • Sok od jednog limuna • Prstohvat soli • 3 žlice brašna • Masnoća za tepsiju

Jabuke s korom narežemo na kriške koje poškropimo sokom od limuna. Promiješamo s malo brašna. Stavimo u namašćenu srednje veliku tepsiju i malo protisnemo. Posebno promiješamo brašno, tekuće sladilo i cimet, dolijemo ulje i miješamo vilicom dok ne nastanu grudice, koje istresemo preko jabuka. Pečemo u zagrijanoj pećnici pola sata na 200°C.

Energetska vrijednost jedne porcije: Kcal 113 UH 28 g Bjelančevina 1 g

Diabetes www.diabetes.hr

43


MOJA PRIČA

Svakodnevna rješenja za svakog ponaosob. Eli Lilly (Suisse) S.A. Predstavništvo u RH, Ulica grada Vukovara 269 G, 10 000 Zagreb Tel: +385 1 2350 999, Fax: +385 1 2305 870, www.lilly.com.hr HRDBT00289, 17.8.2016.

44


IZ UDRUGA HSDU-a

ZAGREBAČKO DIJABETIČKO DRUŠTVO

Osvrt na 3. Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“ Ovogodišnji 3. Obiteljski kamp održali smo od 23. do 25. rujna na predivnoj lokaciji Omladinskoga hostela Zadar na Boriku. Bila je to prilika za nove susrete, spoznaje te pregršt zanimljivih predavanja i radionica koje su bile namijenjene obiteljima s djecom s novootkrivenom dijagnozom dijabetesa tipa 1, kao i onim obiteljima koje svoju svakodnevicu s dijabetesom žive već neko vrijeme. Uz svečano otvorenje i pozdravni govor predsjednice Snježane Prgomet Andrlić, ujedno i voditeljice ovoga projekta, svoje pozdrave prisutnima uputili su gospodin Branko Lulić, dopredsjednik HSDU-a te predsjednik Splitskog dijabetičkog društva, kao i gospodin Davor Lambaša, član Izvršnog odbora HSDU-a te predsjednik Šibenskog dijabetičkog društva. Tako je zajedništvo tijekom triju dana Kampa iskusilo ukupno 148 sudionika, odnosno 39 obitelji iz raznih dijelova Lijepe Naše te jedna obitelj iz Slovenije. Sudjelovalo je ukupno 64 djece, od kojih je njih 38 bilo s dijabetesom. Kao što to svake godine biva, ove smo godine također nastojali osvježiti kamp novim sadržajem. Posebnost ovogodišnjeg Kampa bio je okrugli stol „Mogućnosti ostvarivanja aktualnih prava djece s dijabetesom tipa 1 i njihovih roditelja“. Moderatorica okruglog stola bila je predstavnica Kluba roditelja ZDD-a Paša Muharemagić-Selimbegović, a sudjelovali su predstavnici svih dijabetičkih udruga diljem Lijepe Naše koje okupljaju roditelje i djecu oboljelu od dijabetesa tip 1. Zaključke s Okruglog stola pročitajte na web stranici ZDD-a www.zadi.hr Također, tom je prigodom tiskana posebna brošura “Prava roditelja i djece s dijabetesom tip 1”, koja je potom objavljena i može se pročitati na našim web stranicama www.zadi.hr. Svoj doprinos okruglomu stolu dali su predsjednik Hrvatskoga saveza dijabetičkih udruga gospodin Davor Bučević, gospodin Nino Buić, otac djeteta s dijabetesom te pokretač Inicijative za jačanje podrške odgojno-obrazovnim radnicima koji rade s djecom oboljelom od dijabetesa tip 1, te Romana Praprotnik, predsjednica Društva diabetikov Velenje iz Slovenije koja je ujedno bila i zemlja gost ovogodišnjega Kampa. Nadalje, trodnevni su program svojim stručnim i nadasve zanimljivim predavanjem svim sudionicima osigurali naši vrhunski predavači. Tako su dr. sc. Marina Grubić, prof. psih. i Ivona Poljak, mag. psih., uz vrsna predavanja i radionice tijekom kampa održale i individualna psihološka savjetovališta. Psihologica Ivona je također po završetku Kampa obradila ankete djece i roditelja. Nutricionisti iz KBC-a Zagreb, Valentina Uroić, mag. nutr.,Nikola Mesarić, mag. nutr., te Sandra Crnko, mag. nutr., također su održali individualno nutricionističko savjetovalište što je ujedno bila i novost ovogodišnjeg Kampa. Prof. dr. sc. Veselin Škrabić, prim. dr. med., održao je edukativno i izuzetno korisno predavanje “Prevencija dijabetičke ketoacidoze kod djece” te je predstavio buduću kampanju „Rano otkrivanje dijabetesa kod djece“ u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nadamo se da će se ta hvalevrijedna kampanja proširiti i na ostale dijelove Hrvatske. Danijela Nožinić, bacc. med. techn., te Iva Dojčić, bacc.med. techn. iz KBC Sestre milosrdnice Zagreb održale su radionicu o izračunu ugljikohidratnih jedinica u obrocima. Ove se godine Kampu pridružila šesnaestogodišnja Anamarija Runtić, taekwondo juniorska prvakinja Europe 2015. godine, koja je u pratnji svoje obitelji održala motivirajuće predavanje pred prepunom dvoranom te prenijela svoja iskustva svakodnevnog života s dijabetesom i aktivnog bavljenja sportom.

Diabetes www.diabetes.hr

Anamarija je svojim svakodnevnim naporom i upornošću dokazala da se unatoč dijabetesu mogu postizati vrhunski rezultati i zacrtani ciljevi. Svoje je dojmove i prezentaciju o dijabetesu iz dječje perspektive prisutnima dočarala i iznimna djevojčica, devetogodišnja Dora Rimac. Ovim putem još jednom od srca zahvaljujemo svakomu predavaču i mladim djevojkama na prenesenim dojmovima i iskustvima. Prisutni su također mogli iz prve ruke vidjeti prezentaciju novog aparatića za samokontrolu GUP-a koji uskoro stiže na naše tržište. Kao i prošlih godina, ove godine smo također zainteresiranima provjeravali HbA1c, aplicirali ukupno četiri senzora za kontinuirano mjerenje, te prezentirali i aplicirali i-Port advance injekcijski otvor. Dok su roditelji pažljivo slušali i bilježili predavanja, djecu su tijekom sva tri dana animirali mladi izviđači Petra, Ivan, Hrvoje, Matej i Filip iz Izviđačkoga odreda Savski gaj pod stručnim vodstvom gospođe Višnje Sremić (Točkice). Bila je to ujedno prilika za našu djecu da nauče razne, korisne trikove te da unatoč današnjoj sveprisutnoj tehnologiji ipak osvijeste blagodati prirode i nauče uživati u njima. Kako bismo osigurali i kulturno zajedništvo, subotnju smo večer rezervirali za sjajne glumce Kazališta lutaka Zadar, koji su lutkarskom predstavom „Koliko je duga jedna priča“ dodatno osigurali osmijehe na dječjim licima. Svoj smo boravak također oplemenili obilaskom grada Zadra uz stručno turističko vodstvo. Vrijeme provedeno u zajedništvu i međusobnome razumijevanju brzo je proletjelo. Istinski vjerujemo da smo realizacijom 3. Obiteljskog kampa, koji je ponovno nadmašio sva naša očekivanja, ostvarili zacrtane ciljeve jer samo zajedničkim snagama i ujedinjeni možemo omogućiti našoj djeci kvalitetniju i sretniju budućnost. Zahvaljujemo vrijednim rukama gospođe Vlatke Bošnjak Tišljar iz Samobora koje su izradile predivna licitarska srca koji su dobili svi predstavnici udruga, sudionici okruglog stola te naši partneri, sponzori i donatori. Na kraju, veliko hvala Klubu roditelja ZDD-a na svoj pomoći i angažmanu koji su uložili u realizaciju 3. Obiteljskog kampa kao i svim ostalim vrijednim pojedincima i volonterima. Osvrte djece i roditelja pročitajte u nastavku, a cjelokupnu galeriju slika za koje zahvaljujemo našim vrijednim fotografima, pogledajte na Facebook stranici facebook.zadi.hr

45


IZ UDRUGA HSDU-a

Obiteljski kamp kao dodatna snaga i poticaj Blanka i Jurica Runtić, Anamarijini roditelji Kad nam se javila gđa Snježana Prgomet-Andrlić i pozvala našu kćer Anamariju da na Obiteljskome kampu održi motivacijsko predavanje, ni trenutka nismo dvojili oko uključivanja u taj hvalevrijedan projekt. Naša Anamarija ima dijabetes već skoro četiri godine i usprkos tome nastavila je živjeti svoj život tamo gdje je na trenutak bila stala zbog uspostavljene dijagnoze. Tada je to bio život trinaestogodišnje djevojčice, sportašice, zaljubljenice u taekwondo. Vrijeme je donijelo vrhunske sportske rezultate, od kojih je najveći naslov juniorske prvakinje Europe. To je u prvome redu rezultat njezine osobnosti jer je vrlo odgovorna, savjesna i uporna mlada djevojka, ali i rezultat velike obiteljske podrške i odricanja. Željeli smo da njezin primjer bude ohrabrenje svima prestrašenima i neodlučnima jer smo se i sami ne baš davno isto tako osjećali. Nama kao roditeljima njezino motivacijsko predavanje na kampu bilo je jedna katarza jer smo ponovno proživjeli svu buru emocija koja nas je pratila na našemu putu. Svjesni smo koliko je nama u početku značila svaka informacija, poticaj i ohrabrenje

te smo sretni što smo mogli to iskustvo podijeliti na ovako sadržajnome i lijepo organiziranome događaju snažnoga naziva – obiteljski kamp. Obitelj je zaista najvažnija u životu svakoga mladog čovjeka, a osobito u životu oboljeloga djeteta. Sinergija koju stvaraju roditelji i djeca daje snažan pečat i ostavlja dojmove koji nas prate cijeli život. Svim sudionicima kampa želimo da vjeruju u lijepu budućnost jer mi roditelji nemamo pravo na očaj. Mi smo ti koji imamo izbor: prenijeti na svoju djecu strahove i očajavanje ili životni optimizam i veselje. Mi smo vjetar u leđa našoj djeci, a ovakva okupljanja daju dodatnu snagu. I vama i nama želimo puno ljubavi i mudrosti da našu misiju privedemo k svojemu cilj i onda malo pomalo počnemo otpuštati naše slatkiše kako bi samostalno brodili životom. Jer oni to mogu, samo ako ih mi to naučimo i ako im vjerujemo! Velika hvala našim organizatoricama i svim dragim ljudima s kojima smo u kratkome druženju uspjeli izmijeniti iskustva, poruke podrške i osmijehe!

DUBROVNIK

Redovna skupština udruge uz proslavu Željko Jaković

U restoranu Mimoza održali smo 6. listopada 2016. godine redovnu Skupštinu udruge, obilježili dvanaest godina postojanja, a ujedno je to bila i proslava Dana neovisnosti naše domovine i obilježavanje Dječjeg tjedna. U radnom dijelu usvojili smo izvješća za prethodno razdoblje, izabrali tijela uprave i plan rada za naredno razdoblje. Prezentacijom slika prisjetili smo se svih naših lijepih i radosnih zajedničkih trenutaka provedenih u prethodnih 12 godina. Nakon ugodno provedenog vremena, u restoranu je nastavljena proslava rođendana, a na jelovniku je bila ukusno pripremljena hrana. Proslava i program su trajali do kasnih večernjih sati. Djeca su se sa svojim roditeljima međusobno družila izmjenjujući iskustva u borbi protiv dijabetesa. Ponosni smo na ovo proteklo dvanaestogodišnje razdoblje u kojem smo uspjeli nizom akcija ukazati na potrebe naše djece i poboljšati kvalitetu liječenja u Općoj bolnici Dubrovnik. Dobrotvoran rad Udruge usmjeren je na podršku i informiranje djece i roditelja, a ukupno brojimo 111 članova. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji postoji 50-ak djece koja boluju od šećerne bolesti, a primjetan je porast broja djece tijekom posljednjih godina. Ako se nastave postojeći trendovi, ova brojka će i dalje rasti. Onima koji se moraju suočiti s tom dijagnozom – djeca poručuju: „Da nije kraj svijeta, da ima puno gorih stvari, brzo se privikneš i nije uopće teško s tim živjeti“. Uz terapiju inzulinom, pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost - život, bez obzira na dijabetes, može biti sladak.

46

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli i omogućili provođenje ciljeva i uspješan rad u proteklom vremenu. Najavljujemo nastavak aktivnosti za Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenog.


IZ UDRUGA HSDU-a

SAMOBOR

Dijabetes povezuje!

Ksenija Kolman Goreta

Slatki Samoborci kao grupa za podršku djeci i roditeljima djece s dijabetesom djeluju od svibnja 2015. godine, a od ožujka 2016. kao Udruga. Osnovni cilj rada Slatkih Samoboraca je malim slatkišima i njihovim roditeljima osigurati potrebnu podršku u što kvalitetnijem integriranju dijabetesa u svakodnevni život. Podrška roditeljima i djeci između ostalog, sustavno se pruža kroz provođenje kreativnih radionica za djecu te radionica psihološke podrške za roditelje. U skladu s ciljevima, udruga uspješno provodi akcije i edukacije, od kojih se izdvaja akcija Potrčimo zajedno u dijabetesu, u okviru koje je promovirana važnost kretanja za osobe s dijabetesom i održano je motivacijsko predavanje Nenada Šimunka za djecu s dijabetesom te edukacija o dijabetesu. Budući da su odgajatelji i učitelji prvi koji se susreću s djecom s dijabetesom nakon njihova izlaska iz obiteljskog kruženja, osobitu pažnju udruga posvećuje edukaciji i suradnji s odgajateljima i učiteljima te je održala nekoliko susreta istih od koji je posljednji Workshop dijabetes u vrtiću i školi. Edukacija o potrebama djece s dijabetesom u vrtiću i školi, uspješno je provedena neposredno prije početka školske godine 2016./2017. pred gotovo tridesetak učitelja, članova stručnih timova i ravnatelja.

Za uspješno uključivanje djeteta s dijabetesom u svakodnevni život potrebna je uspješna suradnja obitelji i okoline u koju dijete odlazi, stoga je moto udruge: „Dijabetes povezuje!“, što se i potvrdilo velikim brojem sudionika edukacija i akcija u organizaciji Slatkih Samoboraca.

VELIKA GORICA

Edukacijom do bolje informiranosti Milka Vitez

Povodom Svjetskog dana starijih osoba 1.10.2016. Udruga VGD iz Velike Gorice organizirala je besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka za sve sugrađane Velike Gorice. Zahvaljujemo sponzoru tvrtki MED TRUST i gosp. Nikoli Kurjanu mag.oec. koji je bio s nama i donirao nam sav potrebni materijal. Bili smo na dvije lokacije i u suradnji s Domom zdravlja ZŽ i Ljekarnama ZŽ, koje su mjerile trigliceride i kolesterol, a uz dr. kardiologa mjerili su EKG. Odaziv je bio više nego odličan, za tri sata izmjerili smo 405 osoba, od kojih je 38 imalo povišen šećer te smo ih uputili kod njihovih doktora opće prakse. Informirali smo građane o našim nadolazećim akcijama te da mogu svakog petka od 10 do 12 sati u našem prostoru na Trgu kralja Tomislava 2 izmjeriti sve to ponovo kao i danas. Udruga jednom mjesečno organizira predavanja s eminentnim liječnicima o raznim temama. Trudimo se informirati građane o opasnosti šećerne bolesti njenim posljedicama.

Diabetes www.diabetes.hr

47


IZ UDRUGA HSDU-a

OMIŠ

Pule, tovar, sivonja

Marina Mimica Sovulj

Dijabetičko Društvo Omiš je dana 14.05.2016. g. sudjelovalo na 10. Mosor Grebbeningu, koji je stekao status najmasovnije i najspektakularnije sportske manifestacije u županiji s obzirom na to da je proteklih godina Mosor pohodilo preko 1000 natjecatelja iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja. Cijela manifestacija se baš kao i dosadašnjih godina odvijala u Gatima, a organizator je Planinarsko-ekološka udruga „Gata“. Natjecanje se održavalo u tri kategorije: Pule, Tovar i Sivonja, ali je ove godine organizirana i utrka za djecu. Inače 10. Mosor Grebbening je završno 5. kolo Proljetnog treking kupa koji je ove sezone bogatiji za jednu utrku - 1. Marjan Treil u Splitu. U današnje vrijeme čovjek je radikalno smanjio fizičku aktivnost, tako da je u ovom trenutku dostignuta nezavidna razina neaktivnosti što je od vitalne važnosti za zdravlje svakog čovjeka. Specifičnim programima vježbanja moguće je u suvremenim uvjetima života nadoknaditi i nedovoljno kretanje. Danas, zbog nedovoljnog kretanja, čovjeku nedostaje osnovna pokretačka snaga skoro svih vitalnih funkcija. Ozbiljno su smanjene i ugrožene osnovne motoričke sposobnosti, prije svega brzina, zatim snaga i izdržljivost. Budući da je čovjek nastao kretanjem i u kretanju se kroz evoluciju usavršavao, kretanje je bilo i ostalo neophodan uvjet njegovog biološkog opstanka. Danas se u novo vrijeme favorizira um, tako da se čovjek više umara psihički nego fizički. Znajući sve gore navedeno, Dijabetičko društvo Omiš je sa zadovoljstvom sudjelovalo u ovoj manifestaciji, jer tako podržava organizatora Grebbeninga koji svojim djelovanjem potiče današnjeg „pasivnog“ čovjeka na promjenu načina svoga života.

Na svom štandu članovi Dijabetičkog društva Omiš vršili su kontrolu šećera u krvi sudionika, kao i mjerenje tlaka, izložena su pomagala za dijabetičare i primjerci časopisa „Diabetes – Slatki život“, dnevnici samokontrole, jelovnici i razne brošure. Odazvalo se 107 osoba i pri tom kod nikog nije pronađena povišena razina šećera u krvi. Akcija je kao i sve prethodne bila vrlo uspješna. Zahvalni smo organizatorima 10. Mosor Grebeninga na pozivu za sudjelovanje, uz obećanje da se vidimo i sljedeće godine.

SISAK

2. biciklijada Sisak-Martinska Ves povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti Darko Velhes Dijabetičko društvo grada Siska je 10.09.2016. organiziralo 2. biciklijadu Sisak-Martinska Ves s još pet udruga koji su bili suorganizatori ove manifestacije i to: Udruga slijepih SMŽ-SISAK,Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje Kas, Udruga invalida rada, građanska inicijativa “Moj grad Sisak”, Udruga osoba s invaliditetom SMŽ. U 10,00 sati ispred gradske tržnice Kontroba u Sisku smo se počeli okupljati, zajedničku fotografiranje je bilo u 10,30, a u 11,00 sati smo se uputili prema Martinskoj Vesi. Na početku kolone i cijelim putem nas je pratila prometna policija, a na kraju kolone je bila ekipa Dijabetičkog društva grada Siska, koja isto tako nije dozvoljavala da nam se bilo tko ubacuje u kolonu biciklijade. Nešto prije 12 sati smo došli u Martinsku Ves i tu smo odmah napravili zajedničku fotografiju kod mosta. Poslije toga smo se uputili na naše glavno odredište, a to je trgić između škole i općine, gdje su nas dočekali vrijedni volonteri Dijabetičkog društva grada Siska i Caritasa Sisak. Volonteri su ponudili sudionike biciklijade sokovima i mineralnom vodom, a iza toga oko 13 sati je na rasporedu bio ručak i druženje uz živu muziku za koju je bila zadužena grupa “Novi početak” na čelu s Tonijem Butercem. Na drugoj biciklijadi sudjelovala su 153 biciklista, najmlađi je imao 6 godina, a najstariji 75 godina. Na biciklijadi su sudjelovali i članovi biciklističkog kluba “RODA”, djelatnici crvenog križa Sisak i dr. Druženje je prošlo u jednom ugodnom prijateljskom ugođaju, uz pjesmu i ples do večernjih sati. Ovim putem zahvaljujem se domaćinu općine Martinska Ves načelniku g. Ivošu i

48

ravnateljici osnovne škole “Braća Radić” Verici Pleši na logističkoj podršci. Glavni cilj 2. biciklijade Sisak-Martinska Ves je bio obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti, kojim smo htjeli potaknuti bicikliranje kao način kretanja što je glavni moto europskog tjedna mobilnosti i nadamo se da smo u tome uspjeli. Želja nam je da ova manifestacija postane tradicionalna. Svim sudionicima i sponzorima jedno veliko, veliko hvala. Vidimo se nagodinu u što većem broju i na istom mjestu. Na kraju vas pozdravljam s našim tradicionalnim pozdravom “zajedno smo jači”.


IZ UDRUGA HSDU-a

ŽUPANJA

Akcija STOP dijabetesu

Pavao Mach

Krajem kolovoza u Županji se tradicionalno održava manifestacija „Županjsko ljeto“, a tom se prilikom ujedno i slavi Dan grada posvećen mučeništvu sv. Ivana krstitelja. Tim povodom i Dijabetička udruga Županja uključila se u obilježavanje ove manifestacije svojom akcijom STOP dijabetesu. U suradnji s patronažnom službom Doma zdravlja Županja omogućeno je svim zainteresiranim građanima mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka. Akciji se odazvao veliki broj građana kojima je izmjerena vrijednost šećera u krvi i krvnog tlaka. Nažalost, i ovom prilikom kod naših Slavonaca izmjerene su povišene vrijednosti, kako krvnog tlaka tako i šećera u krvi. Educirano osoblje svakom je savjetovalo što treba poduzeti kako bi se pravodobno poduzele odgovarajuće mjere vezano za šećernu bolest i povišeni krvni tlak. Dijabetička udruga Županja je za ovu prigodu tiskala letke na kojima se mogu pročitati osnovne smjernice za šećer u krvi kao i ostale preporuke, a vezane za Dijabetičku udrugu Županja. Namjeravamo ovaj letak podijeliti po svim ambulantama obiteljske medicine u Županji i županjskoj okolici. Cilj ove akcije je, između ostalog, i uključivanje što većeg broja dijabetičara u udrugu kako bi se zajednički što uspješnije nosili s ovom teškom bolešću. Akcija STOP dijabetesu je uspješno provedena što nas obavezuje da je i dalje nastavimo provoditi na korist svih sadašnjih i budućih dijabetičara.

Ovom prilikom želim se zahvaliti svima koji su se uključili u akciju STOP dijabetesu, gradonačelniku i Gradu Županja, Vukovarsko-srijemskoj županiji te tvrtki Bauerfeind. U ovu, kao i slične aktivnosti, uključeni su i naši volonteri kojima se i ovim putem zahvaljujem na nesebičnom pomaganju u radu Dijabetičke udruge Županja.

SPLIT

Brojne edukativne aktivnosti

Branko Lulić

Splitsko dijabetičko društvo počelo je s jubilarnim 30. po redu ciklusom „Edukacije-radionica u grupama IX-XII 2016“. Ured udruge redovito radi utorkom 09.30-11.30 i srijedom 17.00-19.00 sati. Redovito održavamo individualna savjetovališta uz mjerenje GUK-a, RR-a i BMI-a tijekom redovnog rada ureda Udruge. Realizirali smo jednodnevni edukativni izlet na Zvjezdano selo na Mosoru, gdje smo do kasnih sati pratili nebeska tijela uz stručno vodstvo astronoma. Dr.sc. Zoran Vučinović, dijabetolog KBC-a Split, održao je 27.09.2016. predavanje na temu „Novosti u liječenju i samokontroli osoba s DM1“ te razgovarao s oboljelima. Održana je III. sjednica Izvršnog odbora 29.09.2016. godine gdje je raspravljano o radu i funkcioniranju SDD-a i HSDU-a. Dr.med. Ivana Šegvić, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, održala je 12.10.2016. godine predavanje na temu „Tjelesna aktivnost osoba sa šećernom bolešću starije dobi“. Sudjelovali smo na XIX. Koordinaciji udruga i susretu dijabetičara Dalmacije, 15.10.2016. godine u Trogiru. Privode se kraju pripreme za obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti Zdravi i veseli bili uz dobru regulaciju šećera.

Diabetes www.diabetes.hr

49


IZ UDRUGA HSDU-a

ČAKOVEC

ORAHOVICA

Dijabetička udruga Orahovica spremala pekmez

Vladimir Grgurić

U organizaciji Udruge branitelja Duge Međe i Općine Zdenci, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije održana je 5. zdenačka pekmezijada. Ove godine sudjelovalo je osam ekipa u kuhanju pekmeza na starinski način u kotlovima, kako su to nekada radile žene. Šljive za kuhanje darovali su OPG-ovi Željka Kirisa iz Zdenaca i Ivice i Mirka Bušljete iz Duge Međe. 5. zdenačku pekmezijadu otvorila je Sanja Bošnjak, vršiteljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije. Na kraju natjecanja održano je ocjenjivanje pekmeza koje je odradilo povjerenstvo pod predsjedanjem gospođe Blaženke Mozer iz Poljoprivredno-savjetodavne službe VPŽ. Nagrade za pet godina uzastopnih sudjelovanja dobili su Dijabetička udruga Orahovica, Stranka umirovljenika Orahovica i OPG Mirka Bušljete iz Duge Međe. Zahvalnice im je uručio predsjednik UHBDDR Duga Međa Darko Eichler. Vršiteljica dužnosti župana Sanja Bošnjak uručila je pehare i medalje ekipama koje su napravile najbolje ocijenjene pekmeze, a najuspješnija je bila ekipa OPG-a Mirko Horvatin iz Zdenaca, drugo mjesto pripalo je Udruzi Rukotvorine Zdenci, dok je na 3. mjesto osvojila ekipa KUD-a Zdenac iz Zdenaca. Kako su rekli iz udruge organizatora, ovo je do sada bila najposjećenija Pekmezijada na kojoj se okupilo oko 400 posjetitelja i natjecatelja. Bilo je gostiju iz Osijeka, Valpova, Slavonskog Broda i susjednih općina. Nakon zajedničkog ručka i neizostavne svirke tamburaša iz KUD-a Zdenac, svim umirovljenicima darovana je jedna teglica pekmeza. „Mi smo radili poseban pekmez, kakav odgovara ljudima oboljelim od dijabetesa. Nismo bili među najboljima, što je zapravo nevažno jer smo se svi sjajno proveli i okupili oko jednog lijepog slavonskog običaja“, rekao j predsjednik Udruge dijabetičara Orahovica Ivica Martinčević.

50

„Međimurski slatkiši“ započeli s radom Željka Đeri

Međimurska županija bogatija je još za jednu udrugu građana. Naime, u ponedjeljak 6. lipnja 2016. u zgradi Scheier održana je osnivačka skupština Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Čakovec pod nazivom „Međimurski slatkiši“. Inicijativa za osnivanje Udruge došla je od samih roditelja djece oboljele od dijabetesa. Većina obitelji bila je članica varaždinske udruge, ali kako je svake godine sve veći broj djece oboljele od dijabetesa i u Međimurskoj županiji, neizbježno je bilo da se udruga oformi i na području naše županije. Samoj skupštini odazvalo se 60-ak ljudi. Osnivanje Udruge podržala je Međimurska županija (Alen Kajmović), Grad Čakovec, Zavod za javno zdravstvo (prim. Marina Payerl-Pal dr. med., Diana Uvodić-Đurić dr.med.), Županijska bolnica Čakovec (Andreja Marić dr. med., Dejan Balažin dr. med., Nataša Rašperger bacc. sestrinstva). U ime Zagrebačkog dijabetičkog društva skupu je prisustvovala predsjednica istoimenog društva Snježana Prgomet Andrlić, dr. med. dent. te predsjednica Udruge dijabetičara Nedelišća Sanja Bratković. Za predsjednicu Udruge izabrana je Željka Đeri, za dopredsjednicu Gordana Nomo Nemi mag. cin, a za tajnicu Suzana Mutvar. Uz navedene u Izvršni odbor izabrani su Nenad Šimunko i Martina Polanec Katalenić. Svrha osnivanja Udruge je okupljanje obitelji koje imaju dijete ili djecu oboljelu od dijabetesa kako bi im se pružila pomoć preko raznih edukativnih radionica i predavanja. „Želja nam je da javnost čuje za nas i naše „slatkiše“ koji uz sve obaveze u vrtiću i školi imaju i dijabetes kao svog životnog suputnika. Dijabetes je kronična bolest i ne može se izliječiti pa je na nama da uz različite tretmane odgodimo pojavu kroničnih komplikacija. U udruzi će djelovati roditelji volonteri“, poručuju iz Udruge. U ovom trenutku u Međimurju je registrirano 24 djece do 18 godina koji boluju od ovog tipa dijabetesa, ali na žalost to nije konačna brojka. Sve potrebne informacije o udruzi, njezinim ciljevima i planovima mogu se dobiti na kontakt brojevima: Željka Đeri (predsjednica) – 091 360 2288 ili Suzana Mutvar (tajnica) – 099 231 0622.


KNJIGE I PRIRUČNICI U IZDANJU HRVATSKOG SAVEZA DIJABETIČKIH UDRUGA

C K A

A J I

Darja Lovšin

Veliki kuharski vodič za dijabetičare • tvrdi uvez • 260 stranica • bogato ilustriran • prvi takav na Hrvatskom tržištu

Kupite svoj primjerak po cijeni od samo 60,00 kn (+ troškovi poštarine)

Isprobani recepti za: • predjela • juhe • salate • glavna jela • slastice • Jelovnik za čitav tjedan • Tabele • Rječnik pojmova • Savjeti

Hrvatski zbor nutricionista u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga predstavlja priručnik

Jelovnici pravilne prehrane • spiralni uvez • jelovnici po kalorijskim vrijednostima • bogato ilustriran • birajte i izračunajte sami dnevni jelovnik

Kupite svoj primjerak po cijeni od samo 25,00 kn (+ troškovi poštarine)

• glavni obroci • međuobroci • izračuni kalorijskih i jediničnih vrijednosti

N a r u č i t e n a : 0 1 4 8 4 7 8 0 7 • 0 9 1 3 1 3 1 0 2 0 • w w w. d i a b e t e s . h r uplate izvršiti na IBAN HR6223600001101494782, kopiju uplatnice sa svim podacima za dostavu priručnika faksirati na: 01 4847 807


svjetski dan šećerne bolesti 14 Studeni

Ukoliko netko u vašoj obitelji ima dijabetes tipa 1 ili tipa 2 vaš rizik od razvoja te bolesti je znatno povećan.1 Prepoznavanjem rizika i pravovremenim liječničkim pregledom možete izbjeći po život opasne zdravstvene komplikacije. 2 Potrebne su samo 2 minute da provjerite svoj rizik. Riješite test danas na novonordisk.hr i saznajte koliki je vaš rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

#KnowYourRisk

1. International Diabetes Federation, Risk Factors, idf.org/about-diabetes/risk-factors. 2. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. 7th edn. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation. 2015.

Izdanje: 1-10.10.2016.

Povećava li dijabetes u obitelji rizik kod ostalih članova?

Profile for HSDU

Diabetes 6_2016  

Časopis Diabetes/Slatki život glasilo je Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u kojem pišemo o zdravom načinu života, tjelovježbi i pravilno...

Diabetes 6_2016  

Časopis Diabetes/Slatki život glasilo je Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u kojem pišemo o zdravom načinu života, tjelovježbi i pravilno...

Profile for hsdu
Advertisement