Informationsbroschyr brf Växeln

Page 1

HSB BRF

VÄXELN

INNEHÅLL

HSB brf Växeln 4 Arkitektens tankar 8 Område och närmiljö 12 Översiktskarta 14 K-märkt och blåmärkt 16 Ett hållbart boende 18 Miljöbyggnad 20 Inredning 23 Sovrum, hall och förvaring 24 Väggar, tak och golv 25 Kök 26 Badrum 30 Information om HSB brf Växeln 32 Typlägenheter 34 Att köpa ny bostadsrätt av HSB 44 Trygghetsförsäkring 45 Därför ska du välja HSB 46 Drömmen om ett gott liv för alla 48 Hitta hit / Kontakta oss 50

HSB BRF VÄXELN | 3

TELEFONPLAN VÄXERHSB LÄGGER IN EN EXTRA VÄXEL

Tänk dig att barnen bara behöver gå ut genom entrédörren och in på gården för att vara på förskolan. Eller att det finns en kreativ ateljé som du kan boka för att ta nästa steg i din hobby eller ha ett kalas för alla vännerna. För att inte nämna den underbara takterrassen – redo för att ta emot minglande gäster till sommarens bjudningar.

I HSB brf Växeln är detta möjligt. Med sitt unika läge intill grönområden och Teaterparken med sin amfiteater skapas ett lugn som du inte hittar någon annanstans i närområdet. Här har HSB valt att bygga vidare på den historia av kreativitet och skapande som finns i kvarteret.

Innergården erbjuder generösa ytor för lek, häng med vänner och avkoppling. På gården hittar du också föreningens egen ateljé. Det är en drygt 58 kvadratmeter stor lokal du som boende kan boka för att ta upp det där intresset som du drömt om att utforska. Du kanske också föredrar att ha barnkalaset här istället för hemma i lägenheten, med möjlighet att ha barnlekar ute på gården. Här finns också en stor uteplats där många vänner får plats för fika i solen.

I ateljéhuset finns även en praktisk grovtvättstuga med separat ingång. Men ateljén är inte den enda ytan som boende har tillgång till. På ett av kvarterets låghus finns en stor takterrass med kök, planteringslådor för växter och blommor samt plats för sittmöbler. Här finna alla möjligheter att ha bjudningar för släkt och vänner eller bara lapa sol i en skön solstol.

På gården ligger också en förskola med sex avdelningar. Får barnen en plats här blir det en kort lämning och hämtning. Som boende har du även tillgång till förskolans gård och lekutrustning på kvällar och helger.

I direkt närhet till gården ligger den idylliska Teaterparken. Här spelas det parkteater om sommaren i den unika amfiteatern. Stockholm stad har nyligen rustat upp hela området kring Teaterparken. Satsningen innebar bland annat nya utsiktsplatser och lekplatser, utegym, ytor för skateboard under tunnelbanebron samt utökade användningsområden för amfiteatern.

Bostäderna i brf Växeln är en mix av smart och effektivt planerade ettor och mini-tvåor samt större luftiga treor till femmor. Här finns en bostad för alla faser i livet. Arkitekterna har gjort sitt yttersta för att skapa bra lösningar på mindre ytor. Smarta mini-lösningar som levererar en betydligt större upplevelse.

I några lägenheter kommer du som köpare i tidigt skede att kunna välja mellan tre olika planlösningar/ utföranden. Det gör att du enkelt kan få till den perfekta planlösningen för den fas du befinner dig i livet. De tre olika variationerna kan beskrivas som lekrum när barnet/barnen är små, extra stort vardagsrum eller arbetsrum/hemmakontor.

I de större lägenheterna sparas det inte på yta och volym. Känslan är luftig och rymlig. Många lägenheter har dubbla balkonger i två olika väderstreck. I höghusets två översta våningar är det dessutom extra högt i tak – 3,10 meter, större balkonger och större fönster. Här har också den redan höga inredningsstandarden höjts ytterligare ett snäpp med köksö, vinkyl och rostfria vitvaror.

Ett antal fyror som är hörnlägenheter har en 12 meter lång fransk balkong. Det är en grund balkong som sträcker sig från master bedroom förbi lägenhetens två mindre sovrum fram till vardagsrummet. Dessa lägenheter har också ett master bedroom med en-suite - det vill säga ett stort badrum i direkt anslutning till sovrummet.

Förutom ett fåtal mindre lägenheter har alla bostäder uteplats eller balkong. Till samtliga lägenheter ingår ett separat förråd.

4 | HSB BRF VÄXELN BRF VÄXELN

HSB BRF VÄXELNETT GRÖNT LANDMÄRKE

Telefonplan fortsätter att växa. Allt fler upptäcker områdets charm – det industriella formsäkra i kombination med det småskaligt mänskliga. Semrén & Månsson var arkitektkontoret bakom succéprojektet HSB brf Dialogen som ligger ett stenkast från brf Växeln. De fortsätter att lyfta fram det bästa ur det industriella formspråket som är unikt för Telefonplan och LM-staden och som gett dess karaktär.

Även i HSB brf Växeln är kopplingarna till områdets historia och industriella framtoning tydlig.

--Ett tydligt karaktärsdrag är fasadernas målade betong i olika kulörer med naturtoner. Det ser man i stort utsträckning i såväl LM-staden som Midsommarkransen. Även smidesräcken på balkongerna är en detalj hämtad från det industriella arvet, förklarar Magnus Stolth, arkitekt, SAR/MSA som tillsammans med Tomas Odelbo, arkitekt, MSA ritat brf Växeln.

Låghuset blir just lite mer strikt för att binda samman fastigheten med området och gatubilden i övrigt. Här blir det varierande ljusa kulörer i olika naturtoner mellan trapphusen. Även socklarna varieras i såväl höjd som material. Entréer blir tydliga och artikulerade med utanpåliggande ram i betong. Några av entréerna har extra generös rumshöjd som förstärker känslan av att här är du verkligen välkommen.

Fasaderna kommer att variera på varannan huskropp mellan slät- och matrisgjuten yta. Matrisgjutningen kommer i tre olika mönster som skapar olika djup, relief och skuggverkan.

-Variationen skapar liv och rörelse, men det bidrar också till en stark igenkänning bland boende och besökare. Något som inte minst är viktigt för barn, som lätt kan lära sig att känna igen sin egen port. För oss som lagt stor omsorg på att rita husen är det också exempel på detaljer som ska förmedla en känsla av att huset är väl omhändertaget, säger Magnus.

Det första du märker av brf Växeln är det 17 våningar höga punkthuset i en ljus naturton som ska samspela med den gröna fonden som utgörs av skog och grönområden i direkt anslutning till föreningen.

-Punkthuset är tänkt att bli lite av ett landmärke i området. Fastigheten hoppande balkonger som bryter av det annars mer strikta mönstret av balkonger som sitter lodrätt rakt under/över varandra, poängterar Tomas.

UNIK GÅRD MED MÅNGA FÖRDELAR

På gården har gårdsbyggnaderna träfasader i lärk som med åren blir gråa. Till gården kan du gena genom en portik. Just gården är en av föreningens många stora fördelar. Den är upphöjd två våningar tack vare garaget som ligger under, och ansluter därför bra till den befintliga slänten och intilliggande gång- och cykelbanor, grönområden samt Teaterparken. Gården ligger i ett perfekt väder-

8 | HSB BRF VÄXELN
LJUST, SKÖNT OCH 17 VÅNINGAR HÖGT
ARKITEKTENS ORD

streck med eftermiddags- och kvällssol. Tack vare den stora gården får även lägenheterna ett generöst ljusinsläpp. Många lägenheter har också två balkonger i olika väderstreck.

ATELJÉN - DIN EGNA KREATIVA OAS ELLER DEN PERFEKTA KALASYTAN

På gården ligger också föreningens egen ateljé. Ateljén är tänkt att vara en kreativ oas där du som boende kan förverkliga den där hobbyn som du länge drömt om att ta upp eller bjuda in vännerna på en bokcirkel. Såklart kan den också användas till alla former av kalas och andra bjudningar samt även traditionella möten. I ateljén finns ett litet kök så att du kan förbereda enklare mat och dryck. I direkt anslutning till ateljén ligger en stor uteplats i perfekt solläge. En inte allt för vågad gissning är att en och annan grillmiddag kommer att hållas här.

På gården ligger också en förskola med sex avdelningar. En häck skiljer förskolan mot ateljén. Även förskolan har funktioner som kommer dig som boende till nytta. Självklart blir det en suverän lösning om du har barn i förskoleålder men föreningen har även rätt att använda förskolegården och dess lekutrustning på kvällar och helger.

TAKTERRASS FÜR ALLE!

Ateljén är inte den enda ytan som du som boende kan hänga i. Mitt på ett av kvarterets låghus finns en stor takterrass med ett litet kök och plats för planteringslådor för växter och blommor samt plats för sittmöbler. Här finns alla möjligheter att ha bjudningar för släkt och vänner eller bara lapa sol i en skön solstol.

VI VÄXLAR UPP – MED CYKELN I FOKUS

En annan framträdande funktion i brf Växeln är att cykelförvaringen prioriterats och får ta plats. Alla cykelrum är uppglasade för att skapa en extra hög trygghetskänsla. Det finns cykelrum såväl i gatuplan bredvid entréer och i garage samt platser för lådcyklar. Och skulle olyckan vara framme finns verktyg för att meka med cykeln eller laga punktering.

Cyklistens bäste väncykelpumpen - finns såklart också. Det finns med andra ord inga ursäkter för att inte ta cykeln till jobbet, fritidsaktiviteterna eller bara för att upptäcka nya delar av staden.

HSB brf Växeln har solpaneler som genererar el till de boende och därmed bidrar positivt till klimat och föreningens plånbok. Sedumtak eller gröna tak bidrar till ekologisk mångfald och skapar en bättre hantering av dagvatten.

EN LÄGENHET - TRE VARIANTER

Magnus berättar att ritningarna till lägenheterna har knådas i många omgångar. Allt för att slutresultatet ska bli optimalt för dig som boende. En av lägenhetstyperna kommer i tre olika planlösningar/utföranden.

-Det är en smart lösning som gör att du enkelt kan få till den perfekta planlösningen för den fas du befinner dig i livet. Det är bra även ur hållbarhetssynpunkt att köparen inte river och bygger om direkt, förhoppningsvis, förtydligar Magnus.

De tre olika variationerna kan kort beskrivas som lekrum när barnet/barnen är små, extra stort vardagsrum eller arbetsrum/hemmakontor.

EXTRA ALLT MED KUNGLIG UTSIKT!

De fyror som ligger på ett hörn har en balkong med två ut/ingångar. Dessa lägenheter har också ett stort badrum i direkt anslutning till det största sovrummet, det som man i alla inredningssammanhang kallar en-suite.

När vi pratar lägenheter kan vi inte undgå att nämna de som ligger på de två översta planen högst i punkthuset. Det är våra toppvåningar. Här är det mesta lite extra. För att förstärka den redan fantastiska utsikten så är fönstren extra stora. Balkongerna har en extra generös yta och en dem går runt ett hörn. Takhöjden är hela 3, 10 meter! Vi vet inte exakt hur definitionen av en “paradvåning” ser ut, men det här så nära vi tycker man kan komma.

HSB BRF VÄXELN | 9
Magnus Stolth, arkitekt, Semrén & Månsson Tomas Odelbo, arkitekt, Semrén & Månsson

SEALLABOSTÄDER IBOSTADSVÄLJAREN

Översiktsbild av brf Växeln plus gråvolymer av Kvarter B med HSBs kommande projekt brf Diktafonen och brf Telefonkiosken

BRF TELEFONKIOSKEN BRF
DIKTAFONEN

INDUSTRIDESIGN OCH MODERN KONST

I KVARTER MED LIV OCH RÖRELSE

Allt fler har upptäckt charmen och de många fördelarna med Telefonplan. Här bor du med tunnelbanan bara tio minuter från Södermalm och stan, samtidigt som du har ett bra utbud av service, kultur, nöjen, restauranger och kaféer där du bor.

Det är en intressant levande stadsdel som expanderat i snabb takt under senare år. Nu är mycket färdigbyggt så här har du möjlighet att njuta av blandningen av industriellt historiska byggnader, kultur tillsammans med ny arkitektur. Här samsas boende med kreativa högskolor och företag. Det finns ett rikt utbud av mysiga restauranger, kaféer, träningscenter och butiker.

I din absoluta närhet har du det mesta du behöver för att leva ett bekvämt liv. Samtidigt bor du nära tunnelbanan, som på bara några minuter tar dig in till Södermalm och city.

Det som utmärker Telefonplan mest av allt är kanske den konstnärliga högskolan Konstfack, som sedan 2004 huserar i Ericssons gamla fabriksbyggnader. Inom det kreativa fältet finns också den omåttligt populära skolan Hyper Island med utbildningar inom digitala medier.

Granne med HSB brf Växeln ligger den fina Teaterparken med sin amfiteater. Här spelas det parkteater om sommaren. I Midsommarkransen, en liten bit bort, har du en spännande filmrepertoar på den gamla charmiga biografen Tellus.

Vid Konstfack äter du gott på kvarterskrogen Restaurang Landet som serverar mat med inspiration från det svenska, såväl som det franska, köket. Restaurangen, som bjuder på en härlig stämning, är inhyst i ett tidigare postkontor.

I en av LM Ericssons före detta personalbostäder hittar du Krubb. Krubb är ett måste för dig som gillar streetfood, främst hamburgare. Burgarna görs hantverksmässigt med egen mald köttfärs och egengjorda dressingar smaksatta efter personalens och gästernas tycke.

Runt hörnet till HSB brf Växeln ligger Viet Bistro, med äkta vietnamesisk mat på menyn så som ramen, crispy pork med risnudlar och nudelsoppa. Som att äta på en gaturestaurang i Saigon, om man får tro gästerna. Kanske ditt nya stamställe. När andan faller på hittar du kök från flera olika länder vid Telefonplan. Vill du inte själv laga mat väljer du bland allt från pizza och sushi till thai och indiskt.

Närområdet erbjuder ett bra utbud av butiker och service. Här kan du leta fynd i spännande vintageoch secondhandbutiker. Du handlar mat på Hemköp eller i den nya ICA-butiken. Och vid Telefonplan finns även apotek, bibliotek, kemtvätt, frisör, bageri och vårdcentral med BVC.

Tränar gör du på Sats eller Puls och träning, och gillar du att klättra finns det väl tilltagna Klättercentret. Här är alla välkomna, nybörjare såväl som proffs.

I Stockholm är man sällan långt från vattnet, och det gäller även vid Telefonplan. Sommartid packar du picknickkorgen och tar en promenad till någon av badplatserna i närheten. Bara någon dryg kilometer bort hittar du flera bad, finast är kanske klippbaden vid Vinterviken. Vintertid kan du bada och simträna i Västertorps simhall.

För dig som har barn finns föreningens “egen” förskola på gården eller den tvåspråkiga förskolan Olympen alldeles i närheten. Har man lite större barn finns det flera skolor att välja mellan. Vittra, Västbergaskolan och Internationella Engelska Skolan ligger närmast. Besök Stockholms stads hemsida för närmare information om olika utbildningsalternativ, www.stockholm.se.

12 | HSB BRF VÄXELN
HSB BRF VÄXELN | 13
VÄXELN DIALOGEN ICA SUPERMARKET KLÄTTERCENTER GIGIS HÖRNA AMFITEATER SKATEPARK UTEGYM INDIAN LOTUS CAFÉ GÅRDEN ÅSENS KROG KORFU RESTAURANG MATMISSIONEN TELEFONPLAN RESTAURANG THAI WOK ORKIDÈ TONIC HYPER M BILPOOL SATS
TELEFONPLAN FURELLIOS PIZZERIA KONSTFACK WOK ORKIDÈ TONIC TELEFONPLAN T-BANA T SVENSKA SUSHIKÖKET SVENSKA HAMBURGERKÖKET AMAZING INDIA BIBLIOTEK KRUBB NAMNSSKAAR LANDET HYPER ISLAND BILPOOL PIZZERIA ITALIA SÖDERBERGS BAGERI AB CAFÈ KONSTFACK VÄSTBERGASKOLAN INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN COFFEE BEAN CAFÉ GLASADE GÅNGEN NYGAMMALT BON FEMME FOTBOLLSPLAN HEMKÖP BIBLIOTEK X´AN KÖKET BRÖDERNAS REBELLION SUSHI

K- OCH BLÅMÄRKT INDUSTRIMILJÖ

Området vid Telefonplan där LM Ericssons fabrikslokaler växte fram under 1930-talet anses som en av Sveriges mest intressanta industrimiljöer. Fabriken byggdes med ett modernistiskt funktionalistiskt formspråk och den har märkts med både k- och blåmärkning.

LM Ericsson hade till att börja med sin produktion av telefoner på Tulegatan inne i stan, men efter att ha byggt till fabriken ett antal gånger hade telefonbolaget växt ur sina lokaler. Mot löfte om att staden skulle stå för infrastruktur till området, och LM Ericsson för bygget av fabriken, köpte företaget ett större markområde i Midsommarkransen vid det som senare kom att kallas Telefonplan.

Fabriken blev klar 1941 och runt fabriken uppfördes en stad i staden. Från 1939 till 1946 byggdes ett stort antal tre våningar höga lamellhus med pulpettak där arbetarna skulle bo. Här fanns även butiker och sjukvårdsinrättningar.

Själva fabriken ansågs ha en unik arkitektur och det skrevs om den i tidningar och arkitekturtidskrifter. Ture Wennerholm, arkitekten som ritade fabriken, hämtade inspiration från industribyggnader i bland annat Frankrike, Holland och England.

Fasaderna fick en typisk funkisstil med ljus puts. De funktionalistiska idéerna handlade inte bara om estetik utan också om att saker skulle fungera praktiskt. I den andan ritade arkitekten även byggnaden med utgångspunkten att tillverkningsprocessen skulle vara effektiv.

Den första byggnaden var ett lägre hus med glastak, som bröts av med högre volymer. Senare byggdes trapphuset i glas till på byggnadens utsida. Fabriken byggdes ut i olika omgångar, bland annat på 60-talet och under 90-talet. I en åtta våningar hög byggnad fanns laboratorier och ett 70 meter högt torn användes för forskning.

Inuti ritade Ture Wennerholm stora salar med bland annat kontorsplatser och matsalar. Bild- och träkonstnären Ewald Dahlskog fick i uppdrag att smycka direktionsvåningen med intarsia.

Några år efter millennieskiftet lämnade Ericsson Telefonplan och flyttade sin verksamhet till Kista. En ny epok tog sin början och i de gamla fabrikslokalerna huserar nu Konstfack och Försäkringskassan.

LM Ericssons fabrik skyddas med både k-märkning och blåmärkning, vilket innebär att byggnaderna klassas som minnesvärda. Utöver Ericssons fabrik finns mindre industribyggnader från början av 1990-talet vid Telefonplan, samt bevarade tegelbyggnader där det förr låg snickerier och andra mindre industrier.

Källor: Wikipedia, Stockholm.se, Kobratelefon.se

LM Ericssons byggnad vid Telefonplan, arkitekt Ture Wennerholm (t.h.) och Hans Theobald Holm, VD för Ericsson, 1940-tal. Lindning av spolar,
1945

ETT HÅLLBART BOENDE

När du köper en bostad i HSB brf Växeln säkerställer vi att den lever upp till högt ställda miljökrav. HSB arbetar för hållbar utveckling genom att bygga sunda, resurssnåla och energieffektiva bostäder. Närhet till bra kollektivtrafik, gott om cykelparkering, källsortering, gröna tak och solceller gör att du också enklare kan minska din klimatpåverkan genom ditt boende.

HÖGA KLIMATMÅL

Ett av HSBs mål för en hållbar nyproduktion är minskad klimatpåverkan. Till 2030 ska utsläppen av växhusgaser från byggproduktionen ha halverats och senast år 2040 ska HSBs nyproduktion vara helt klimatneutral.

MILJÖBYGGNAD

Vi ställer höga miljökrav med ambitionen att bygga våra nya bostäder enligt certifieringen Miljöbyggnad Silver. Det innebär bland annat skärpta krav för energiförbrukning, inomhusmiljö, material och kemikalier. Lägenheterna får med andra ord stora ljusinsläpp och ett gott inomhusklimat och minskad miljöpåverkan. En del i miljöarbetet är att byggvaror bedöms i den så kallade Byggvarubedömningen, både under produktions- och förvaltningsskedet, vilket säkrar bra materialval och god kunskap om vad som är inbyggt i husen. En miljöcertifiering innebär en extra kvalitetsstämpel för oss på HSB och för våra kunder eftersom det innebär att vårt arbete granskas av en oberoende part, såväl på ritning som i färdig byggnad.

GRÖNA TAK

Brf Växeln har ett tunt grönt tak av sedum. Gröna tak bidrar till den biologiska mångfalden, ökar generellt grönmassan i bebyggelsen, bidrar till att naturligt rena regnvattnet och leder till ett mindre och jämnare dagvattenflöde i området. Genom att anlägga gröna ytor på husens tak kan regnvatten fördröjas. Takens växtlighet binder CO2 och bidrar till en förbättrad luftkvalitet samtidigt som det skyddar takmembranet och förbättrar mikro- och makroklimatet. Jord, mossa och sedum ger också taket en ljuddämpande effekt, både inomhus och utomhus.

SOLCELLER

Det är viktigare än någonsin att vi ställer om och lever mer hållbart och klimatsmart. På en del av taken installerar vi solceller. Detta gör att en del av energibehovet tillgodoses med förnybar el och besparingar både ekonomiskt för föreningen och klimatmässigt. Driftkostnaderna minskar när behovet av köpt el blir lägre.

CYKELN

FÖR EN HÅLLBAR LIVSSTIL

Gillar du att ta cykeln till jobbet eller fritidsaktiviteterna, eller bara vill upptäcka staden rullandes på ett par hjul? Då har du hamnat rätt. För boende i brf Växeln finns inga ursäkter att inte få den där extra vardagsmotionen och bidra till ett hållbart samhälle. Här finns allt som underlättar för de boende att leva ett mer hållbart liv på två hjul. Cykelparkering finns i cykelrum i garageplanet. Det finns även lättillgängliga cykelrum i gatuplan vid trapphus 1 och 2. I garaget erbjuds även en lådcykelpool. Cykelparkeringen inomhus är ordnad i smarta, praktiska och säkra tvåvåningsställ samt vägghängt ställ. Dörren till cykelrummet är utrustad med dörrautomatik.

ELBILSLADDNING & BILPOOL Ett antal parkeringsplatser i vasakronans garage kommer att samnyttjas och boende har möjlighet att hyra parkeringsplats på kvällar och nätter och helger. I samband med att HSBs kommande grannkvarter byggts klart tillförs parkeringar till brf Växeln. Minst 10% av de parkeringsplatser som blir tillgängliga för Brf Växeln utrustas med laddplatser.

18 | HSB BRF VÄXELN
HÅLLBARHET

MILJÖRUM 2.0

För sopsortering planeras återvinningsrum på tre ställen i kvarteret samt sopkassuner vid hörnan av Mobilgatan /Telefonvägen. Vi säkerställer att det ska vara enkelt att det ska vara enkelt att källsortera i de bostäder vi utvecklar. Vi förbereder alltid köken i alla lägenheter för smidig källsortering med kärl för minst fyra fraktioner som en del av köksinredningen. Vi skapar också möjlighet att lämna samtliga förpackningsfraktioner, tidningar och hushållsavfall inom fastigheten och planerar för enkel hantering för såväl boende som för avfallsentreprenörer.

FJÄRRVÄRME

All uppvärmning kommer från Fortums klimatneutrala fjärrvärme. Den kostar några kronor mer per megawatt än vanlig fjärrvärme, men de extra kronorna går till exempel till att bygga vindkraftverk i Kina samt biomassafabrik i Indien, vilket minskar klimatpåverkan även i andra delar av världen.

HÅLLBAR FÖRVALTNING

När husen är färdigbyggda och inflyttade förvaltar HSB Stockholm fastigheten. HSB Stockholm är sedan flera år en miljöcertifierad organisation. I

flera av våra bostadsområden används elbilar för den dagliga fastighetsskötseln. De har låg energiförbrukning och laddas praktiskt över natten. Vi arbetar också med en kemikalielista och är noga med vilka material vi använder i vår fastighets- och markskötsel.

ATT BYGGA PÅ INDUSTRIMARK

Tomten där brf Växeln ska byggas har historiskt varit industrimark, likt områden som Hammarby Sjöstad, Liljeholmskajen och Norra Djurgårdsstaden. Att bygga på industrimark ställer alltid särskilda krav på utredning och uppföljning för att värna miljön och att inte sprida eventuella föroreningar vidare. Bygget har därför föregåtts av grundliga utredningar, provtagning och riskbedömning i dialog med kommunen och Miljöförvaltningen. Därefter har utökade byggtekniska lösningar identifierats för att uppföra fastigheterna säkert och för att garantera god inomhusmiljö. Åtgärderna och kontrollprogrammet har i sin tur har godkänts av Miljöförvaltningen.

HSB BRF VÄXELN | 19
VÅRTMILJÖTÄNK–EN VINST
FÖR MILJÖN OCH PLÅNBOK!DIN

MILJÖBYGGNADFÖR HÅLLBARA HEM I MÅNGA ÅR

På HSB utformar vi hem som är hållbara i många år framöver. Vi strävar efter minskad klimatpåverkan och har ett långsiktigt tankesätt som ger dig och din förening en god boendemiljö och lägre driftskostnader.

När vi bygger vill vi skapa funktionella, vackra och trivsamma bostäder med en sund inomhus-miljö och en attraktiv utomhusmiljö. När vi bygger våra hus tar vi alltid hänsyn till miljön och väljer material som är bra för både människan och miljö. De träprodukter vi använder kommer från hållbara och certifierade skogsbruk.

Vi strävar efter att våra fastigheter ska kunna ta hand om dagvatten lokalt, och bygger med fokus på bra energiprestanda.

Vi planerar alla nya hus med målet att de ska miljöcertifieras som Miljöbyggnad. I de projekt där det finns möjlighet satsar vi på gröna tak, solceller och lösningar som gör det enkelt för dig som bor i husen att färdas klimatsmart genom att cykla eller åka kollektivt.

MILJÖ BYGGNAD

Vi arbetar för minskad klimatpåverkan under byggtiden med fokus på minskat byggavfall, ökad återvinning, förnybar byggel samt klimatförbättrad betong på vissa delar. I brf Växeln har vi minskat klimatpåverkan genom att i hela bottenplattan använda klimatförbättrad betong. Våra hus är energieffektiva med bra klimatskal och hög värmeåtervinning på ventilationen vilket minskar energibehov, klimatpåverkan och driftkostnad för både bostadsrättsföreningen och boende.

Vi ser hållbarhet i ett vidare perspektiv, och arbetar även med sociala investeringar, motverkande av korruption och med att bygga inkluderande trygga miljöer där alla ska känna sig välkomna. För oss är det viktigt att alla som arbetar med oss, medarbetare, underleverantörer och samarbetspartners, värnar om det hållbara samhället och arbetar för att producera bostäder och stadsmiljöer som är välmående idag, såväl som imorgon. Vi tror att om vi tar ansvar för att systematiskt arbeta för ökad hållbarhet kan vi även påverka andra i rätt riktning, därför engagerar vi oss för en hållbar framtid och ett bättre klimat.

MEST HÅLLBARA VARUMÄRKET FÖR FEMTE ÅRET I RAD

För femte året i rad utsågs HSB 2022 till branschvinnare i Sustainable Brand Index, Europas största varumärkesstudie om hållbarhet.

Drygt 24 000 svenskar har utsett HSB till det mest hållbara varumärket i kategorin bostäder.

WE EFFECT

HSB skänker 1 000 kronor per nybyggd lägenhet till We Effect, en organisation som arbetar för att människor i världen som lever i fattigdom och utsatthet ska få ett bättre liv. Ett exempel är att organisationen utbildar medlemmar i bostadskooperativ, så att de kan bygga egna hus.

20 | HSB BRF VÄXELN HÅLLBARHET

VI BYGGER MED OMTANKE OM DIG OCH OMVÄRLDEN

Ditt nya hus är planerat för att vara hållbart, resurseffektivt och ha så liten klimatpåverkan som möjligt, under både byggprocess och förvaltning.

DITT HUS HAR:

• Ett klimatskal (grund, väggar, tak och fönster) som är välisolerat och energieffektivt.

• Resurseffektiv uppvärmning.

• Källsortering.

• Energisnåla maskiner i kök och för tvätt.

• Ventilation med hög värmeåtervinning.

• Femledarsystem för elen för att minimera exponeringen för elektriska och magnetiska fält.

• Material som valts och kontrollerats med hänsyn till både människa och miljö.

• Gröna tak och solceller.

• Gott om cykelförvaring, plats för cykelreparation.

• Flexibla lösningar för vissa lägenheter.

HSB LIVING LAB

Följ med oss på resan mot framtidens boende. HSB Living Lab är en arena där vi utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Fokus ligger på hållbarhet och ett sätt att leva som minskar vår klimatpåverkan i framtiden. Du kan följa allt som händer på hsb.se/hsblivinglab.

HSB arbetar för mångfald och bygger för alla grupper i samhället. Vi ritar inkluderande miljöer och socialt hållbara boenden.

Vi utformar bostadsmiljön så att det ska vara enkelt för dig att ta ansvar för miljön, exempelvis genom att välja cykel och kollektivtrafik när du ska förflytta dig.

Vi utvecklar och nyttjar naturens egna tjänster, så kallade ekosystemtjänster, för att skapa ett bättre klimat. Vi planterar växter som renar luften och buskar och träd som dämpar buller. I vissa hus har vi gröna tak med sedumväxter som tar hand om dagvattnet.

Vi bidrar till en hållbar omvärld genom att värna om mänskliga rättigheter och kräva att leverantörer och underentreprenörer erbjuder bra arbetsmiljö och tar ett socialt och miljömässigt ansvar.

Vi bidrar även till en hållbar omvärld genom att vi arbetar för att motverka korruption och jobba mot brottfria arbetslatser.

Vi bygger inomhusmiljöer med hållbara material så att du får ett sunt, hälsosamt och behagligt hem.

HSB BRF VÄXELN | 21

VÄXELSPEL MELLAN ARKITEKTUR OCH INREDNING

I HSB brf Växeln är arkitekturen med och lyfter inredningen av lägenheterna. Utformning och planlösning harmonierar med val av material, design och utrustning.

Vår inredare har hämtat inspiration från den unika industrihistoriska miljön runt Telefonplan och LM-staden. Tack vare den stora gården och de generösa fönsterstorlekarna är lägenheterna ljusa och luftiga. Många lägenheter har dessutom balkonger/uteplatser i två väderstreck, vilket ytterligare bidrar till ett härligt ljusflöde.

De två toppvåningarna i höghuset har extra allt! Här är takhöjden hela 3,10 meter, fönstren extra stora och balkongerna har ett ännu rymligare yta och djup.

Sedan länge har HSB stort fokus på hållbarhet. Vi väljer enbart produkter och material som vi vet håller hög kvalitet, håller över tid och är tillverkade under sunda förhållanden.

Som köpare i brf Växeln har du möjlighet att skapa ditt eget drömboende genom olika inredningsval. Vår inredare har handplockat ett brett sortiment som gör det enkelt för dig att inreda din bostad efter din egen personliga smak och stil. Inredningen i brf Växeln har vi valt ut för att den är av god kvalitet, är trendig men tidlös samt hållbar över tid.

Köper du lägenhet i ett tidigt skede har du möjlighet att välja inredning utifrån de val som vår

inredare gjort. Vi erbjuder kostnadsfria val som ingår i grundutförandet, samt ett tillvalsprogram där du väljer produkter mot en tillvalskostnad. Du kan t ex välja väggkulör, köksluckor, bänkskiva, golv, kakel och klinker. Vissa produkter har vi märkt med “Vår favorit” - vår inredares bästa val. Väljer du “Vår favorit” kan du vara säker på att få genomtänkta kombinationer i hela bostaden.

VÄLJ PLANLÖSNING UTIFRÅN DIN EGEN LIVSSITUATION

I en del av lägenheterna kommer du som köpare att kunna välja mellan tre olika planlösningar/ utföranden. Ja, det kanske är en “Corona-effekt”, men i så fall en bra sådan. Det gör att du enkelt kan få till den perfekta planlösningen för den fas du befinner dig i livet. De tre olika variationerna kan beskrivas som lekrum när barnet/barnen är små, extra stort vardagsrum eller arbetsrum/ hemmakontor. Inredningen bestäms såklart utifrån ditt val av planlösning inom en viss tidsram.

Alla inredningsval hittar du i HSB brf Växelns inredningskatalog. Välkommen att läsa mer där. Dina inredningsval gör du ca ett år innan inflyttning.

HSB BRF VÄXELN | 23
INREDNING

SOVRUM, HALL OCH FÖRVARING

Vi vet hur viktigt det är med förvaring. För att få till så bra lösningar som möjligt för alla dina prylar och kläder som du inte vill ha framme så har vi i brf Växeln satsat mycket på skjutdörrsgarderober och klädkammare. Fördelen med denna förvaring är att de höjdmässigt går ända upp till taket. Förutom den extra volymen så är själva inredningen mycket mer flexibel, du kan enkelt anpassa inredningen utifrån dina egna förvaringsbehov. Fasta garderober, städ- och linneskåp kommer från Vedum och har vita, släta luckor/dörrar. I hallen välkomnas du av ett klinkergolv från Höganäs där du kan välja mellan tre olika kulörer.

24 | HSB BRF VÄXELN

VÄGGAR, GOLV OCH TAK

Väggarna och taken är i grundutförande vita, för att du enkelt ska kunna sätta din egen prägel på ditt hem. Du kan dock välja mellan hela nio olika väggkulörer om du inte gillar vitt och fräscht - från vitgrå till puderrosa. Golven är av trestavig ekparkett som mattlackats för att ge ett mjukt intryck och vara sköna att gå på. Du väljer själv om du vill ha vitlaserad eller naturell ek. Trösklar är i ek och följer golvets färg. De vita träsocklarna är i samma kulör som vägg och tak, liksom de vita släta innerdörrarna. För att anknyta till de naturliga materialen i konstruktionen så kommer fönsterbänkarna i vackert slipad kalksten.

HSB BRF VÄXELN | 25

KÖK

Köket är hemmets hjärta. Här finns plats för prat, skratt och småtimmarnas förtroliga samtal. Och HSB kan kök. Det var HSB som en gång i tiden satte upp spelreglerna och förutsättningarna för det moderna köket.

Vi strävar efter att skapa estetiska och harmoniska kök med plats för umgänge, så att du ska kunna samla familj, släkt och vänner runt enklare vardagsmat såväl som kring kulinariska mästerverk från världens alla hörn. Våra kök är estetiskt vackra, men också funktionella. Vi lägger vikt vid bra arbetsytor. Köken har många smarta lösningar, som fullutdraglådor, luckdämpning på skåp, LED-belysning och el i dolda hörnboxar.

Vår inredare har tagit fram tre färdiga stilar från kvalitetsmärket Vedum som går i färgskalorna vitt, grått och sandbeige. Har du svårt att välja? Inga problem. Alternativen är framtagna så att du får ett snyggt och smakfullt hem

26 | HSB BRF VÄXELN

även när du mixar stilarna. Köket är det rum där dina val får mest effekt och visar din personlighet i hemmet. Kökets “maskinpark” har vi valt från Electrolux. En 60 centimeters bred induktionshäll med tillhörande inbyggnadsugn hjälper dig att fixa såväl vardagsmiddagen som festmåltiden. För de tillfällen du inte behöver ugnen finns även en inbyggd mikro. Den helintegrerade diskmaskinen kommer i utförande om 60 eller 45 cm bredd beroende på lägenhetsstorlek. I de större lägenheterna kommer kyl och frys i fullhöjd, i mindre lägenheter som kombinationsskåp.

I drygt 20-tal lägenheter med en viss typ av planlösning finns möjligheten till köksö med inbyggd vinkyl om så önskas. Köksön och vinkylen är tillval.

HSB BRF VÄXELN | 27
28 | HSB BRF VÄXELN

VÄLJ KÖK EFTER DIN STIL

FAVORIT

Vårt vita kök passar alla. Vitt är tidlöst och håller i längden. Det är lätt att kombinera med färg på textilier och möbler när man vill förnya sig. Här har vår inredare valt en slät lucka som ger köket en trendriktig känsla. Bänkskåpen får traditionella handtag i rostfritt stål. Stänkskyddet sätts med stående blanka, rektangulära, vita kakelplattor för ett lyxigt intryck. För att bryta av mot det vita har vi valt en grå laminatbänkskiva, som förstärker den rena, avskalade känslan och lyfter fram de ljusa luckorna.

TIDLÖS MODERN

För dig som söker lite mer färg, men ändå vill ha ett modernt och elegant kök där du kan lägga till dina egna accenter för en personlig touch, har vår inredare valt ett grått kök. Med en grå ton på luckorna blir ditt kök en vacker fond i rummet, samtidigt som vi genom att plocka ut en lucka i den ljusare delen av färgskalan bevarar känslan av ljus och luft. Stänkskyddets stående vita, matta och rektangulära kakelplattor ger ett tidlöst modernt intryck.

Som en fin kontrast till de grå skåpen, har vår inredare valt en mörkare laminatbänkskiva med stenmönster. Raka handtag i svart ger karaktär till de grå luckorna.

TREND

För den trend- och stilmedvetna faller vårt inredningsval på ett kökskoncept som ger ett modernt avskalat intryck. Varje detalj är genomtänkt och som en snygg accent till de sandbeige luckorna väljer inredarna en rund, blank knopp i krom. Stänkskyddets blanka kakelplattor med marmormönster i en beige ton och stående sättning för en exklusiv känsla. Som bänk har vi valt en creamfärgad laminatskiva som harmonierar med och lyfter fram kaklet.

HSB BRF VÄXELN | 29

BADRUM

Badrummet är din oas, ett personligt rum för både kropp och själ. Här hittar du balans och harmoni. Våra badrum har ett formspråk som utstrålar enkelhet samtidigt som varje detalj valts med omsorg. Vår inredares val är ett tidlöst badrum där vita kakelplattor kontrasteras med vackert creamfärgad klinkers på golvet.

Badrummets neutrala färger ger dig utrymme att skapa en personlig stil med handdukar, mattor och tvättkorgar som färgklickar och accenter. Stilrena skåp, luckor och lådfronter från Vedum ger ett avskalat och modernt intryck. Väggskåp och kommod under tvättställ ger gott om utrymme för effektiv förvaring. Tvättmaskin och torktumlare eller kombimaskin tvätt/ tork finns i samtliga lägenheter för en enklare vardag.

Är du en dusch eller badpersonlighet? I de flesta större lägenheter kan du göra ett kostnadsfritt val mellan duschhörna eller badkar, vilket framgår av lägenhetsritningen. Blandare och duschanordning kommer från Mora Armatur.

För att underlätta morgonens ibland hektiska rutiner finns det i de större lägenheterna ett extra badrum med dusch/wc/tvättställ.

30 | HSB BRF VÄXELN
HSB BRF VÄXELN | 31

INFORMATION OM BRF VÄXELN

ALLMÄNT

HSB brf Växeln kommer att bestå av 217 lägenheter fördelade på 7 trapphus. Bostadsrättsföreningen har en gård som delvis kommer att samnyttjas med en förskola vars lokal är placerad på gården. Under gården kommer garage att byggas i 2 våningar. Fasaden gestaltas av en målad betong i olika kulörer med naturtoner. Sockel i olika stenmaterial och betong. Lägenhetsfördelningen är tre till sex lägenheter per våningsplan.

HSB brf Växeln är medlem i HSB Stockholm.

LÄGENHETSFÖRDELNING

Storlek Yta Antal

1 rok Ca 26-37 kvm 8

2 rok Ca 36-66 kvm 95

3 rok Ca 60-93 kvm 46

4 rok Ca 86-98 kvm 57

5 rok Ca 104-111 kvm 11

Totalt 217 lägenheter.

FÖRRÅD

På lägenhetsritning framgår förrådsstorlek.

Storlek Yta

1 rok ca. 1-2 kvm

2 rok ca. 1,5 – 3 kvm

3 rok ca. 2-3 kvm

4 rok ca. 3-4 kvm

5 rok ca. 5 kvm

RUMSHÖJD

Rumshöjden är generellt cirka 2,5-3,1 meter.

ÅRSAVGIFT

Årsavgiften betalas från tillträdesdagen månadsvis och i förskott till föreningen.

PARKERING

Under huset och gården finns ett garage (kvarter A) i två plan som Vasakronans hyresgäster kommer att nyttja till största del. Föreningen kommer att hyra 50 p-platser i garaget av Vasakronan, vilka kan nyttjas under kvällar, nätter och helger samt 2 permanenta p-platser HKP som kan hyras dygnet runt. Access till garaget sker via ett separat trapphus med entré från gatan och ett separat trapphus med entré från gården. Det går också att komma in i garaget via gångdörrar intill garageportarna. Föreningen kommer även att få tillgång till 42 dygnsparkeringsplatser under grannkvarteret B. Garaget under kvarter B nås från kvarters B:s trapphus på andra sidan Mobilgatan. Minst 10% (10 platser) av föreningens parkeringsplatser kommer att ha el-laddningsmöjlighet, dessa är placerade i kommande kvarter B. Det är förberett med kanalisation för att bostadsrättsföreningen i ett senare skede ska kunna utöka antalet laddningsplatser för att möta ett kommande behov.

CYKELPARKERING OCH LÅDCYKELPOOL

Det kommer att finns en lådcykelpool i föreningens garage. Cykelfix och cykelpump ligger vid trapphus 3. Uppglasade cykelrum finns i garaget och i gatuplan vid trapphus 1 och 2.

INFLYTTNING

Inflyttning beräknas preliminärt från kvartal 2 2024 till kvartal 2 2025. Definitiv inflyttningsdag meddelas cirka 3,5 månader före tillträdet.

GEMENSAMMA UTRYMMEN

På gården finns ett gemensamhetshus, en gårdsateljé, med kök och Rullstols-WC. Gårdsateljén kan nyttjas som styrelserum. Här finns även föreningens grovtvättstuga.

I trapphus 4 finns en gemensam terrass på taket samt en lokal med pentry och Rullstols-WC.

Varje trapphus har förvaring för barnvagnar eller rullstolar.

32 | HSB BRF VÄXELN BRF FAKTA

TVÄTT

Lägenheterna är utrustade med tvättmaskin och torktumlare. Mindre lägenheter har kombimaskin för tvätt och tork. Vilket alternativ lägenheten får och var tvätt/tork placeras framgår av lägenhetsritningen.

SOPHANTERING

Hushållssopor kastas i nergrävda sopkassuner, som placeras på södra sidan av trapphus 3. Föreningen har även tre miljörum placerade mellan trapphus 2 och 3, mellan trapphus 4 och 5 samt vid trapphus 7 för hushållssopor och sortering.

TV, TELEFONI OCH BREDBAND

I lägenheten monteras en mediacentral där router för internet placeras.

I lägenheten monteras en mediacentral där router för internet placeras.

Föreningen tecknar ett gruppanslutningsavtal. Anslutningen är obligatorisk för samtliga lägenheter i bostadsrättsföreningen. Brf:en ansluts med fiber för tv, IP-telefoni och internet. I samtliga boningsrum finns bredbandsuttag som är förbe¬redda för tv, telefoni och internet. Vilken tjänst som ska aktiveras i respektive uttag är valbart. I mediacentralen kan funktionen på respektive uttag ändras genom omkoppling av kopplingskablar. En trådlös router kommer att finnas placerad i lägenhetens mediacentral.

Kostnaden för tv, telefoni och internet ingår inte i månadsavgiften utan betalas separat av bostadsrättshavaren.

UPPVÄRMNING OCH VENTILATION

Området ansluts till fjärrvärme och samtliga bostäder värms upp med vattenburen radiatorvärme med synliga värmestammar. Om bad, wc/ dusch och wc är belägna mot yttervägg/yttertak finns radiatorer eller handdukstork.

Husen är utrustade med ventilation med värmeåtervinning, ett så kallat FTX-system. Förvärmd och filtrerad tilluft tillförs i sovrum och vardagsrum. Frånluft evakueras genom en frånluftsventil i våtrum samt genom spiskåpa i kök.

KALL- OCH VARMVATTEN

Förbrukningskostnaderna för kallvatten ingår i månadsavgiften. Varmvatten bereds gemensamt för alla lägenheter i husets undercentral, men mäts individuellt och förbrukningen debiteras per lägenhet. Kostnaden för varmvattenförbrukningen ingår inte i månadsavgiften.

ELINSTALLATION

Huvudavstängning, säkringar och jordfelsbrytare finns i media/el-centralen. All hushållsel köps in gemensamt av föreningen, men mäts individuellt och debiteras per lägenhet. Elförbrukningen ingår inte i månadsavgiften.

PLANLÖSNINGSPÅVERKANDE VAL

I vissa lägenheter kan från-och tillvalsväggar väljas kostnadsfritt. Vilka väggar som är från- och tillvalsväggar anges på lägenhetsritningen. Du gör dina val innan ett bestämt sista datum som meddelas senare i processen.

INREDNINGSVAL

Du kommer att erbjudas möjlighet att i viss mån påverka lägenhetens utformning genom kostnadsfria val och tillval mot en extra kostnad. Det kan exempelvis handla om byte av golv, kakel, köksluckor, klinker, vitvaror, ytskikt på väggar med mera. Vilka val och tillval som är möjliga att göra framgår av katalogen”Inredningsval – HSB brf Växeln”. Du gör dina val innan ett bestämt sista datum som meddelas senare i processen.

KOMFORTVÄRME I GOLV

Temperaturstyrd komfortgolvvärme i badrum kan väljas mot en extra kostnad. Du gör dina val innan ett bestämt sista datum som meddelas senare i processen, alternativt tillsammans med övriga inredningsval.

GEMENSAMMA ANLÄGGNINGAR

Garaget är gemensamhetsanläggning med Vasakronan. Access till garaget finns via separat trapphus och hiss vid trapphus 6. Det finns även separata gångdörrar vid garageportarna.

Föreningen kommer även ingå i en gemensamhetsanläggning för parkering under kvarter B.

KOMMERSIELLA LOKALER

Projektet har en lokal som är ca 85 kvm för uthyrning.

BILDER OCH VISUALISERINGAR

Illustrationerna har tagits fram av Studio Superb i ett tidigt skede och ändringar kan komma att ske. Alla rättigheter förbehålls HSB Bostad.

KOMMANDE BYGGNATIONER

Inom samma detaljplan ligger även kvarter B, kommande brf Diktafonen och brf Telefonkiosken, som ägs av HSB. Byggnationen av kvarter B beräknas påbörjas under 2024.

HSB BRF VÄXELN | 33

1 ROK

Brf Växeln sticker ut i de smarta planlösningarna som knådats för att få ut så mycket som möjligt av varje kvadratmeter. Ettorna finns i ett antal olika utföranden men gemensamt presenterar de en mix av smarta och effektivt planerade bostäder med lösningar som levererar betydligt större upplevelser.

          25 m² RUM 4,5 m² HALL 5,5 m² BAD ENTRÉ  RH: 2,4 M RM: 2,3 M RM: 2,3 M 5m 1234 1:100 G L ST TM LINNESKÅP/ -DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE PLATS FÖR BADKAR FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH)  FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK       MOBILGATAN MOBILGATAN 2TRH 3 7TRH 6TRH 5 TRH 4 Badkar som tillval Tvättmaskin/ torktumlare Välutrustat kök Gott om förvaring Separat hall Fransk balkong! Mysig sovalkov

2 ROK

Planlösningarna i brf Växelns tvåor varierar för att möta olika behov. Även här har de smarta planlösningarna knådats för att få ut så mycket som möjligt av varje kvadratmeter. Gemensamt ser man att arkitektens fokus har varit att få till bra förvaring med rymliga garderober eller klädkammare, fina ljusinsläpp och ytor för socialt umgänge. Flera av lägenheterna har dubbla balkonger i två väderstreck.

    BALKONG ca 5,0 m²  ENTRÉ SDG  14,5 m² VARDAGSRUM 12,5 m² SOVRUM 11,5 m² KÖK 8 m² HALL 3,5 m² BAD BALKONG ca 4,0 m²   5m 1234 G L ST LINNESKÅP/ -DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP SCHAKT PLATS FÖR FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH) FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK      MOBILGATAN MOBILGATAN 6TRH 5 TRH 4 Rymlig hall tvättmaskin/ torktumlare Stor garderobskjutdörrsGemensam yta med gott om ljus Kök med balkong! Balkonger i två väderstreck! SOVRUM KÖK 11,5 m2

3 ROK

Brf Växelns treor finns i olika utföranden planerade för att få ut så mycket som möjligt av varje kvadratmeter. Några treor är genomgående med dubbla balkonger, andra är härliga hörnlägenheter med ljusinsläpp från två håll.

11,5 m² KÖK 18 m² VARDAGSRUM 13 m² SOVRUM 2 8 m² SOVRUM 1 6,5 m² BAD 2 m² KLK 8 m² HALL         BALKONG ca 4,5 m² BALKONG ca 7,5 m² SDG   ENTRÉ RH:2,2M 5m 1234   1:100 G L ST TM LINNESKÅP/ -DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN DUSCHPLATS SCHAKT PLATS FÖR BADKAR FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH)  FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK        MOBILGATAN MOBILGATAN 2TRH 3 7TRH 6TRH 5 TRH 4  11,5 m² KÖK 18 m² VARDAGSRUM 13 m² SOVRUM 2 8 m² SOVRUM 1 6,5 m² BAD 2 m² KLK 8 m² HALL         BALKONG ca 4,5 m² BALKONG ca 7,5 m² SDG   ENTRÉ RH:2,2M 5m 1234 1:100 G L ST TM LINNESKÅP/ -DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KOMBINERAD FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH)  FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG         MOBILGATAN MOBILGATAN 1TRH 2TRH 3 7TRH 6TRH 5 TRH 4 Rymlig hall Sovrum eller kontor? Mycket arbetsyta i köket! Tvättmaskin och torktumlare! Lyxigt med klädkammare Sovrum med balkong Stort badrum med plats för badkar! 11,5 m² KÖK 18 m² VARDAGSRUM 13 m² SOVRUM 2 8 m² SOVRUM 1 6,5 m² BAD 2 m² KLK 8 m² HALL         BALKONG ca 4,5 m² BALKONG ca 7,5 m² SDG   ENTRÉ :HR2 M2,  0 5m 1234 SKALA 1:100 G L LINNESKÅP/DEL I SDG & KLK GARDEROB UGN & MIKRO I HÖGSKÅP SCHAKT FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H  MOBILGATAN 11,5 m² KÖK 18 m² VARDAGSRUM 13 m² SOVRUM 2 8 m² SOVRUM 1 6,5 m² BAD 2 m² KLK 8 m² HALL         BALKONG ca 4,5 m² BALKONG ca 7,5 m² SDG   ENTRÉ RH:2,2M 5m 1234   1:100 G L ST TM LINNESKÅP/ -DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE PLATS FÖR BADKAR FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH)  FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK         MOBILGATAN MOBILGATAN 2TRH 3 7TRH 6TRH 5 TRH 4 11,5 m² KÖK 18 m² VARDAGSRUM 13 m² SOVRUM 2 8 m² SOVRUM 1 6,5 m² BAD 2 m² KLK 8 m² HALL         BALKONG ca 4,5 m² BALKONG ca 7,5 m² SDG   ENTRÉ RH:2,2M 5m 1234   SKALA 1:100 G LINNESKÅP/ GARDEROB UGN & MIKRO I HÖGSKÅP SCHAKT FÖRVARINGSSYSTEM  FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H        MOBILGATAN m² 18 13 2 m² 1 6,5 m² BAD m² HALL        ca 4,5 BALKONG m²   ENTRÉ RH:2,2M 5m 1:100 L ST I KLK I & KLK MIKRO HÖGSKÅP SCHAKT FÖR BADKAR FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD FÖRKLARINGAR PLACERING I HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK MOBILGATAN 2TRH 3 6TRH 4

4 ROK

I de större lägenheterna sparas det inte på yta och volym. Känslan är luftig och rymlig. Ritningarna till Brf Växelns fyror har knådas i många omgångar för att få optimala hem att bo i. En av lägenhetstyperna kommer med en frånvalsvägg som ger möjligheten att enket välja att få den som en trea istället för en fyra om det passar bättre för den fas i livet du befinner dig i.

F.V. TM TT ST L H F K HU DM G ELC G SDG SDG TILLVAL KÖKSHALVÖ 6 m² HALL 7 m² PASSAGE 2,5 m² WC/D 5 m² BAD 15 m² KÖK 20 m² VARDAGSRUM 8 m² SOVRUM 1 7 m² SOVRUM 2 13,5 m² SOVRUM 3 BALKONG ca 16,5 m² RH: 2,3 M GARDEROB UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT DÖRR UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT 0 5m 1234 HSB BRF VÄXELN LÄGENHETSRITNING SKALA 1:100 G L ST TM LINNESKÅP/-DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE K KYL DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG IT-SKÅP/EL-CENTRAL SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE ELC M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KM KOMBINERAD TVÄTT OCH TORK FÖRVARINGSSYSTEM PLATS FÖR VÄGGMONTERAD TV LÄGRE RUMSHÖJD (RH) rok FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU BH AVVIKANDE BRÖSTNINGSHÖJD I REDOVISAS PÅ PLAN VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG LÄGENHETSFÖRRÅD: ca 4,0 kvm GENERELL RUMSHÖJD: 2500 mm 4 BRÖSTNINGSHÖJD FÖNSTER: 650 mm ca 87 kvm - plan 7 LGH 039 MOBILGATAN MOBILGATAN 1TRH 2TRH 3 TRH 7TRH 6TRH 5 TRH 4 Pl 13 Pl 15 Pl 16 Pl 14 F.V. TM TT ST L H F K HU DM G ELC G SDG SDG TILLVAL KÖKSHALVÖ 6 m² HALL 7 m² PASSAGE 2,5 m² WC/D 5 m² BAD 15 m² KÖK 20 m² VARDAGSRUM 8 m² SOVRUM 1 7 m² SOVRUM 2 13,5 m² SOVRUM 3 BALKONG ca 16,5 m² RH: 2,3 M GARDEROB UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT DÖRR UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT 0 5m 1234 HSB BRF VÄXELN LÄGENHETSRITNING SKALA 1:100 G L ST TM LINNESKÅP/-DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KOMBINERAD FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH) rok FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG LÄGENHETSFÖRRÅD: ca 4,0 kvm GENERELL RUMSHÖJD: 2500 mm 4 BRÖSTNINGSHÖJD FÖNSTER: 650 mm ca 87 kvm - plan 7 LGH 039 MOBILGATAN MOBILGATAN 1TRH 2TRH 3 TRH 7TRH 6TRH 5 TRH 4 F.V. TM TT ST L H F K HU DM G ELC G SDG SDG TILLVAL KÖKSHALVÖ 6 m² HALL 7 m² PASSAGE 2,5 m² WC/D 5 m² BAD 15 m² KÖK 20 m² VARDAGSRUM 8 m² SOVRUM 1 7 m² SOVRUM 2 13,5 m² SOVRUM 3 BALKONG ca 16,5 m² RH: 2,3 M GARDEROB UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT DÖRR UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT 0 5m 1234 HSB BRF VÄXELN LÄGENHETSRITNING SKALA 1:100 G L ST TM LINNESKÅP/-DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE K KYL FRYS DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG IT-SKÅP/EL-CENTRAL SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE F ELC M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KM KOMBINERAD TVÄTT OCH TORK FÖRVARINGSSYSTEM PLATS FÖR VÄGGMONTERAD TV FRÅNVALSVÄGG LÄGRE RUMSHÖJD (RH) rok FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD VÄGGÖPPNING INDUKTIONSHÄLL HU BH AVVIKANDE BRÖSTNINGSHÖJD I REDOVISAS PÅ PLAN VÄGGSKÅP F.V. HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG LÄGENHETSFÖRRÅD: ca 4,0 kvm GENERELL RUMSHÖJD: 2500 mm 4 BRÖSTNINGSHÖJD FÖNSTER: 650 mm ca 87 kvm - plan 7 LGH 039 MOBILGATAN MOBILGATAN TRH 1TRH 2TRH 3 TRH 7TRH 6TRH 5 TRH 4 N Pl 9 Pl 8 Pl 11 Pl 12 Pl 13 Pl 15 Pl 16 Pl 14 F.V. TM TT ST L H F K HU DM G ELC G SDG SDG TILLVAL KÖKSHALVÖ 6 m² HALL 7 m² PASSAGE 2,5 m² WC/D 5 m² BAD 15 m² KÖK 20 m² VARDAGSRUM 8 m² SOVRUM 1 7 m² SOVRUM 2 13,5 m² SOVRUM 3 BALKONG ca 16,5 m² RH: 2,3 M GARDEROB UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT DÖRR UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT 0 5m 1234 HSB BRF VÄXELN LÄGENHETSRITNING SKALA 1:100 G L ST TM LINNESKÅP/-DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE K KYL DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG IT-SKÅP/EL-CENTRAL SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE ELC M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KM KOMBINERAD TVÄTT OCH TORK FÖRVARINGSSYSTEM PLATS FÖR VÄGGMONTERAD TV LÄGRE RUMSHÖJD (RH) rok FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU BH AVVIKANDE BRÖSTNINGSHÖJD REDOVISAS PÅ PLAN VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG LÄGENHETSFÖRRÅD: ca 4,0 kvm GENERELL RUMSHÖJD: 2500 mm 4 BRÖSTNINGSHÖJD FÖNSTER: 650 mm ca 87 - plan 7 LGH 039 MOBILGATAN MOBILGATAN TRH 1TRH 2TRH 3 TRH 7TRH 6TRH 5 TRH 4 Pl 12 Pl 13 Pl 15 Pl 16 Pl 14 F.V. TM TT ST L H F K HU DM G ELC G SDG SDG TILLVAL KÖKSHALVÖ 6 m² HALL 7 m² PASSAGE 2,5 m² WC/D 5 m² BAD 15 m² KÖK 20 m² VARDAGSRUM 8 m² SOVRUM 1 7 m² SOVRUM 2 13,5 m² SOVRUM 3 BALKONG ca 16,5 m² RH: 2,3 M GARDEROB UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT DÖRR UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT 0 5m 1234 HSB BRF VÄXELN LÄGENHETSRITNING SKALA 1:100 G L ST TM LINNESKÅP/-DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG SCHAKT PLATS FÖR BADKAR FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH) rok FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK LÄGENHETSFÖRRÅD: ca 4,0 kvm GENERELL RUMSHÖJD: 2500 mm 4 BRÖSTNINGSHÖJD FÖNSTER: 650 mm ca 87 kvm - plan 7 LGH 039 MOBILGATAN MOBILGATAN 2TRH 3 TRH 7TRH 6TRH 5 TRH 4 F.V. TM TT ST L H F K HU DM G ELC G SDG SDG TILLVAL KÖKSHALVÖ 6 m² HALL 7 m² PASSAGE 2,5 m² WC/D 5 m² BAD 15 m² KÖK 20 m² VARDAGSRUM 8 m² SOVRUM 1 7 m² SOVRUM 2 13,5 m² SOVRUM 3 BALKONG ca 16,5 m² RH: 2,3 M GARDEROB UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT DÖRR UTGÅR OM VÄGG VÄLJS BORT 0 5m 1234 HSB BRF VÄXELN LÄGENHETSRITNING SKALA 1:100 G L ST TM LINNESKÅP/-DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KM KOMBINERAD FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH) rok FÖRKLARINGAR PLACERING I BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG LÄGENHETSFÖRRÅD: ca 4,0 kvm GENERELL RUMSHÖJD: 2500 mm 4 BRÖSTNINGSHÖJD FÖNSTER: 650 mm ca 87 kvm - plan 7 LGH 039 MOBILGATAN MOBILGATAN 1TRH 2TRH 3 TRH 7TRH 6TRH 5 TRH 4 Välj mellan ett eller två sovrum Separat hall med plats för barnvagn Extra arbetsyta!mycket Generös balkong med utgång från både kök och sovrum Rejält ljusinsläpp Plats för både dusch och badkar

5 ROK

I brf Växelns femmor har arkitekten skapat möjligheter för att du enkelt ska kunna anpassa din bostad. Det önskvärda allrummet gör att du enkelt kan få till den perfekta planlösningen för den fas du befinner dig i livet. Det kan inrymma allt från lekrum när barnen är små, ett extra vardagsrum eller arbetsrum. Den kreativa lösningen för klädkammare och badrum i anslutning till master bedroom är också unik och kan liknas med det som kallas en-suite.

ENTRÉ         9 m² SOVRUM 3 8 m² SOVRUM 2 5,5 m² ALLRUM 11 m² SOVRUM 1 10 m² PASSAGE 3 m² HALL 23 m² VARDAGSRUM 18 m² KÖK 4,5 m² KLK 5,5 m² BAD 2,5 m² WC/D BALKONG ca 5,5 m² UTEPLATS ca 10,5 m² SDG ANGRÄNSANDE VÄGG TRAPPA  RH:2 ,3M  SDG   FÖRV. ca 1,0 m²    RH:2,8M RH:2,5M  5m 1234  G L ST TM LINNESKÅP/ -DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KM KOMBINERAD FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH)  FÖRKLARINGAR BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG      MOBILGATAN 1TRH 2TRH 3 TRH 4 ENTRÉ         9 m² SOVRUM 3 8 m² SOVRUM 2 5,5 m² ALLRUM 11 m² SOVRUM 1 10 m² PASSAGE 3 m² HALL 23 m² VARDAGSRUM 18 m² KÖK 4,5 m² KLK 5,5 m² BAD 2,5 m² WC/D BALKONG ca 5,5 m² UTEPLATS ca 10,5 m² SDG ANGRÄNSANDE VÄGG TRAPPA  RH:2 ,3M  SDG   FÖRV. ca 1,0 m²    RH:2,8M RH:2,5M  5m 1234   G L ST TM LINNESKÅP/ -DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KM KOMBINERAD FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH)  FÖRKLARINGAR BYGGNAD INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG       MOBILGATAN MOBILGATAN 1TRH 2TRH 3 6TRH 5 TRH 4 ENTRÉ         9 m² SOVRUM 3 8 m² SOVRUM 2 5,5 m² ALLRUM 11 m² SOVRUM 1 10 m² PASSAGE 3 m² HALL 23 m² VARDAGSRUM 18 m² KÖK 4,5 m² KLK 5,5 m² BAD 2,5 m² WC/D BALKONG ca 5,5 m² UTEPLATS ca 10,5 m² SDG TRAPPA  RH:2 ,3M  SDG   FÖRV. ca 1,0 m²    RH:2,8M RH:2,5M  5m 1234  G L ST TM LINNESKÅP/ -DEL I SDG & KLK GARDEROB STÄDSKÅP/-DEL I SDG & KLK UGN & MIKRO I HÖGSKÅP TVÄTTMASKIN TT TORKTUMLARE DUSCHPLATS VIKBAR VÄGG IT SKÅP/EL CENTRAL SCHAKT KLK KLÄDKAMMARE ELC M MIKROVÅGSUGN PLATS FÖR BADKAR KM KOMBINERAD TVÄTT OCH TORK FÖRVARINGSSYSTEM LÄGRE RUMSHÖJD (RH)  FÖRKLARINGAR INDUKTIONSHÄLL HU VÄGGSKÅP HÖGSKÅP H VINKYL VK DUSCHPLATS FÄLLBAR VÄGG      MOBILGATAN 1TRH 2TRH 3 Balkong med extra förråd Perfekt för grillkväll Gott om plats att möblera på ditt sätt plats för ett stort matbord! Sovrum med avskilt badrum Klädkammare med access från två håll Anpassa ditt hem efter vad som passar dig

ATT KÖPA NY

BOSTADSRÄTT AV HSB

INNAN DU KÖPER

Upplåtelseavgift

Köpeskilling(bostadens pris)

Kontakta din bank och ansök om lånelöfte så att resten av processen går smidigt. Har du tittat på flera objekt som du kan tänka dig bo i så behöver du lånelöfte för den dyraste.

FÖRHANDSAVTAL

När du har bestämt dig för att köpa en lägenhet tecknas ett förhandsavtal. Förhandsavtalet är ett bindande avtal mellan köparen och bostadsrättsföreningen. I samband med förhandsavtalet betalas en summa i förskott. Förskottet vid förhandsavtalet är 50 000 kr för 1–2 rok, 80 000 kr för 3 rok och 100 000 kr för 4–5 rok. Denna summa är en del av den totala kostnaden och betalas av dig. Läs mer på hsb.se/medlem

INREDNINGSVAL

(CA 18 MÅN INNAN TILLTRÄDE)

Här är du med och utformar din framtida bostad. HSB erbjuder, utöver "Vår favorit", kostnadsfria val och val mot en kostnad. HSBs nyproduktion har alltid en bra grundstandard, men det går också att göra tillval, exempelvis när det gäller kökssnickerier, vitvaror och golv. Tillvalen måste göras innan sista stoppdatum. Mer information kommer längre fram då det är dags för dig att göra dina inredningsval. Gör du tillval för mindre än 10 000 kr betalar du vid inflyttningen. Gör du tillval för mer än 10 000 kr betalar du halva kostnaden efter sista stoppdatum och andra halvan när du flyttar in.

UPPLÅTELSESAVTAL (CA 6 MÅN INANN TILLTRÄDE)

Upplåtelseavtal tecknas när den ekonomiska planen är klar. Den ekonomiska planen innehåller upplysningar för bedömning av föreningens ekonomi som granskas av intygsgivare och registreras hos Bolagsverket. Vid tecknandet av upplåtelseavtalet, vilket brukar vara cirka sex månader före inflytt, betalas 10 procent av köpeskillingen. Tidigare delbetalningar räknas av. Resterande del av köpeskillingen betalas strax före tillträde.

LÄGENHETSVISNING (CA 1 MÅN INNAN TILLTRÄDE)

Du som köpare bjuds in till en lägenhetsvisning för att titta igenom dina inredningsval i lägenheten, mäta och förbereda dig för inför din inflyttning. En oberoende besiktningsman har innan lägenhetsvisningen redan gjort en slutbesiktning för att kvalitetssäkra entreprenadens utförande ställt mot gällande handlingar, lagar och byggtoleranser. Eventuella fel och avvikelser dokumenteras och ska normalt åtgärdas av entreprenören inom två månader från verkställd slutbesiktning. Vissa typer av fel kan dock komma att åtgärdas senare.

SLUTLIKVID

En vecka innan inflyttning ska resterande summa betalas, den s.k slutlikviden. Denna del hjälper banken dig med. Förutom slutlikviden betalar du även de resterande 50 procent av inredningsvalen om du gjort tillval för mer än 10 000 kr

INFLYTT

Du får besked om inflyttningsdatum cirka 3,5 månader i förväg. HSB planerar inflyttningsdagen noga för att underlätta för dig.

BRUKANDEBESIKTNING

Vissa fel märks inte förrän lägenheten används. Du kommer därför att bjudas in till en brukandebesiktning som normalt sett hålls inom 1–2 månader efter det att du flyttat in.

OFÖRUTSEDDA HÄNDELSER

Vi arbetar alltid utifrån en tidsplan med marginaler men händelser som ligger utanför HSBs kontroll kan få effekter på projektet. Vi gör allt vi kan för att projektet inte ska drabbas, men om en försening inte går att undvika eller om en produkt måste ersättas med en annan likvärdig produkt kommer vi att kommunicera detta till dig som köpare så snart som möjligt. Vid försening av en produkt arbetar vi utifrån att se till att tillträdet till lägenheten inte ska försenas.

44 | HSB BRF VÄXELN
1 2 4 5 6 7 8 3 Insats +
=

TRYGGHETSFÖRSÄKRING INGÅR I KÖPET

Vi vill att du ska känna dig trygg med ditt bostadsköp och har därför tagit fram HSBs Trygghetsförsäkring. Det innebär att du är skyddad mot oförutsägbara händelser som oftast inte händer. Försäkringen sluts mellan köpare och HSB när köpeavtalet för din nya bostad skrivs.

AVBOKNINGSSKYDD

Om du som försäkrad får en kritisk sjukdom och väljer att inte genomföra köpet (omfattar kritisk sjukdom och dödsfall) blir du ersättningsskyldig att enligt kontraktet betala skadestånd för att frånträda köpet.

Försäkringen täcker belopp (upp till 300 000 kronor) som den försäkrade är skyldig att erlägga för frånträde av köpet. Ersättning betalas ut till HSB direkt från försäkringsgivaren.

TILLTRÄDESSKYDD

Gäller om du som försäkrad inte får din tidigare bostad såld, trots att den legat ute till försäljning i över två månader.

BOKOSTNADSSKYDD

Du har flyttat in i din nya HSB-bostad men har inte fått din gamla bostad såld, trots att den legat ute till försäljning med marknadsmässiga villkor via mäklare i över 3,5 månader. Försäkringen betalar månadsavgiften för den nya bostaden upp till max 6 000 kronor per månad till dess att avtalet om försäljning av den gamla är tecknat (slutet), men som längst i 12 månader. Detta gäller även om du blir arbetslös eller heltidssjukskriven i mer än 30 sammanhängande dagar.

PRISFALLSSKYDD

Som försäkrad kan du välja att skjuta på tillträdet av den nya bostaden till dess att avtalet om försäljning av den gamla är slutet. Försäkringen betalar månadsavgiften för den nya HSB-bostaden, upp till max 6 000 kronor per månad, som längst i tre månader från det ursprungliga tillträdesdatumet.

Vi hänvisar till fullständiga villkoren för exakt omfattning av försäkringen.

Läs gärna mer på hsb.medlemsforsakringar.se

Du har nyligen flyttat in i din nya HSB-bostad och får en kritisk sjukdom. Du väljer därför att omgående sälja din bostad eftersom du kan få svårt att betala det nya lånet och avgiften till föreningen. Den läggs ut till försäljning på marknadsmässiga villkor via mäklare, men du gör förlust vid försäljningen. Försäkringen täcker realisationsförlusten upp till max 300 000 kronor om den uppkommer inom sex månader från tillträdesdatum. HSB Försäkringssupport: hsb@marsh.com eller 08 - 121 80 800

HSB BRF VÄXELN | 45

DÄRFÖR SKA DU VÄLJA HSB

TRYGG FÖRVALTNING

Att köpa en bostadsrätt av HSB innebär en extra trygghet. Vi bygger för medlemmarna och därför är vi noga med att skapa stabila, sunda och långsiktiga bostadsrättsföreningar. Vi erbjuder ekonomisk, administrativ och teknisk förvaltning. Eftersom vi själva förvaltar fastigheten är vi särskilt måna om att bygga med hög kvalitet och välja produkter som håller i längden.

Din bostadsrättsförening är medlem i HSB, vilket innebär att den får professionell hjälp och stöd, samtidigt som medlemskapet också ger bostadsrättsföreningen möjlighet att ställa krav och påverka HSB.

När vi påbörjar ett nytt projekt tillsätter vi en styrelse som tar ansvar för bostadsrättsföreningens administration och ekonomi under byggtiden och fram tills dess att de boende tar över. I alla HSBs bostadsrättsföreningar finns det en HSB-ledamot som ger stöd och bidrar med kunskap till föreningens styrelse. HSB utser även en professionell revisor med särskild kunskap om bostadsrättsföreningar åt din bostadsrättsförening.

MEDLEMSKAP

EN VÄRDERINGSSTYRD KOOPERATION

HSB är en kooperativ medlemsorganisation, med cirka 674 000 medlemmar. Att det är en kooperation innebär att du som medlem kan vara med och påverka HSB.

ETHOS

På HSB har en värdegrund som vi kallar ETHOS, engagemang, trygghet, hållbarhet, omtanke och samverkan. Den genomsyrar allt vi gör; hur vi levererar tjänster, hur vi skapar medlemsnytta och hur vi ser på och engagerar oss i vår omvärld.

EFTERSOM HSB ÄGS av sina medlemmar har bosparare och medlemmar alltid förtur vid tilldelningen av nyproducerade bostäder. Du blir medlem i HSB och din bostadsrättsförening i samband med att du skriver förhandsavtal för en lägenhet. Som medlem i HSB har du och din bostadsrättsförening rätt att ta del av en mängd gemensamma avtal för inköp av produkter och tjänster, exempelvis försäkringar, tidningar, målarfärg och bonära tjänster som städning. Vi erbjuder även juridisk rådgivning i boendefrågor.

BESÖK HSB.SE OCH LÄS MER UNDER ”MEDLEM”.

46 | HSB BRF VÄXELN
TRYGGHET MED HSB

UTÖKAD BESIKTNING

För att du som bostadsrättsköpare ska känna dig trygg, erbjuder vi två extra besiktningar; brukandebesiktning och tvåårsbesiktning.

STANDARDBESIKTNINGAR

• Slutbesiktning – görs när huset är färdigställt, innan tillträdet.

• Efterbesiktning – genomförs för att kontrollera att entreprenören har avhjälpt de fel som uppdagades under slutbesiktningen.

• Femårsbesiktning – beställs av bostadsrättsföreningen om den önskar en extra besiktning innan garantitiden på fem år löper ut.

BRUKANDEBESIKTNING

En del fel märks först när lägenheten används och därför erbjuder vi en extra besiktning en till två månader efter att du flyttat in. En oberoende besiktningsman bedömer då eventuella anmärkningar som du har rapporterat in.

TVÅÅRSBESIKTNING

Ungefär två år efter godkänd slutbesiktning genomförs en så kallad tvåårsbesiktning. Den utförs på hela fastigheten; alla lägenheter, allmänna utrymmen, ytor och mark. Då besiktigar vi så kallade funktionsfel. Skador som uppkommit genom slitage, normal åldersförändring, ombyggnation, bristfälligt underhåll eller liknande omfattas inte av garantin och bedöms därför inte.

HSBS TRYGGHETSGARANTI

Du och din nya bostadsrättsförening erbjuds en extra trygghet genom att ni omfattas av HSBs trygghetsgaranti. Det är en garanti som innebär en större trygghet än vad lagen kräver:

HSB köper tillbaka osålda lägenheter och övertar det ekonomiska ansvaret för dem.

Trygghetsgarantin gäller under sju år efter inflyttningen i bostadsrättsföreningens hus.

HSB köper tillbaka lägenheter från bostadsrätts föreningen som, av enligt avtalet giltiga skäl, lämnas tillbaka.

DU FLYTTAR, HSB STANNAR KVAR

De flesta byggare lämnar huset så fort färgen har torkat. Vi stannar kvar i styrelsen och förvaltar fastigheten!

MED ANDRA ORD...

Trygghetsgarantin innebär att HSB garanterar att din bostadsrättsförening inte lider ekonomisk skada på grund av uteblivna insatser, upplåtelseavgifter eller årsavgifter om lägenheter förblir osålda eller av giltiga skäl återlämnas.

HSB BRF VÄXELN | 47

DRÖMMEN OM ETT GOTT LIV FÖR ALLA

Visste du att det var HSB som införde badrum, sopnedkast och tvättstuga i svenska flerbostadshus, och att HSB redan 1929 öppnade barnstugor för att kvinnor skulle kunna förvärvsarbeta? För HSB är bostadsbyggande något mer än att bara producera hus. Under snart ett sekel har det varit ett samhällsprojekt präglat av utveckling och socialt ansvar.

Sedan starten för snart hundra år sedan har tanken om ”det goda boendet” genomsyrat HSBs verksamhet, och gör det än i dag. För HSB har det att bygga hus aldrig varit målet, utan bara medlet för att öka människors livskvalitet. Genom innovationer som genererar bättre bostäder har HSB strävat efter att bidra till samhällsutvecklingen. HSBs kooperativa modell, som bygger på att överskottet alltid går tillbaka till medlemmarna i syfte att skapa bättre boenden, är en förutsättning för den ambitionen. Det är inte vinsten som driver HSB utan tanken om ”det goda boendet”.

Mycket av det som vi på HSB såg som ett gott boende för ett sekel sedan, ser vi som ett bra boende även idag. Det handlar om att bygga funktionella och estetiskt tilltalande bostäder med bra materialval, genomtänkta lösningar, god arkitektur och konstnärlig gestaltning, bostäder med hög kvalitet och standard – bostäder som håller i längden. Det handlar även om att bygga vackra gårdsmiljöer där man känner sig trygg och säker, gemensamma ytor för samverkan och gemenskap och om att erbjuda en trygg förvaltning och medlemsinflytande.

Samhällsutvecklingen har fört med sig nya frågor att ta hänsyn till när vi utvecklar "det goda boendet", tydligast av allt är klimatfrågan. På HSB satsar vi på att bygga gröna hus med sunda material i balans med naturen. Vi arbetar aktivt för att vara en föregångare och förebild när det gäller miljön och klimatet och vi bygger alla våra bostäder med en högre miljöstandard än vad lagen kräver.

Ända sedan HSB bildades på 1920-talet har medlemsorganisationens drivkraft varit samhällsansvaret för att skapa bättre bostäder. Idag pratar vi om social hållbarhet. Vi månar om att skapa boendemiljöer som speglar samhällets mångfald och vi bidrar till "det goda boendet" på den internationella arenan genom att skänka 1 000 kronor för varje lägenhet vi färdigställer till biståndsorganisationen We Effect.

Vår vision är att bygga framtidens bästa boende tillsammans med våra medlemmar och vi är ständigt på jakt efter nya och innovativa lösningar. Med HSB Living Lab, vår innovations- och forskningsarena i Göteborg, utvecklar vi morgondagens bostäder genom att inkvartera studenter i labbet och låta dem testa nya spännande sätt att bo som kan generera nya idéer för framtidens goda boende.

48 | HSB BRF VÄXELN
Tanken om ”det goda boendet” sammanfattas i HSBs värdegrund ETHOS, Engagemang, Trygghet, Hållbarhet, Omtanke och Samverkan.

ATT FÖRVERKLIGA EN DRÖM

1923 bildades HSB, Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening, som en kooperativ förening som i demokratisk anda ägdes och drevs av medlemmarna. Tanken var att människor tillsammans skulle förverkliga drömmen om ett bättre liv genom ”det goda boendet”. HSBs insatser på bostadsmarknaden fick stor betydelse för att vi idag har en så hög bostadsstandard i Sverige.

SOCIALT ANSVAR

Redan från början var det sociala ansvaret i fokus. På 20-talet var trångboddheten och bostadsbristen skriande i Sverige och man arbetade för att även människor som inte hade det så gott ställt skulle få tillgång till bostäder av hög kvalitet.

HÖGRE BOENDESTANDARD GENOM INNOVATION

När HSB bildades var det ovanligt med badrum, toalett och rinnande varmt och kallt vatten i svenska bostäder. HSB gick i bräschen och införde det i alla sina lägenheter. Först efter det blev det norm i alla svenska hem. HSB byggde även tvättstugor med tvättmaskiner, trots skepsis mot nymodigheten.

EN INSATS FÖR JÄMSTÄLLDHETEN

1929 startade HSB barnstugor, där de boendes barn togs omhand på dagarna, och organisationen bidrog därmed till att kvinnor kunde arbeta och bli självförsörjande.

TILLTALANDE ARKITEKTUR

Många av de grundtankar som präglat HSBs byggande genom tiderna hade sitt ursprung hos Sven Wallander, HSBs grundare och chefsarkitekt. Han ville bygga moderna funktionella bostäder med kvalitet och hög standard där de boende skulle känna sig trygga. Lägenheterna skulle vara vackra, ljusa och öppna och samtidigt enkla, praktiska och hållbara. Han var övertygad om att

vackra bostäder berikar människor och skapar livskvalitet och ett gott liv. ”Det goda boendet” handlade om att bygga för att värna om det goda livet, om att bygga vackra bostäder där människor trivs.

KVALITET TILL RIMLIGT PRIS

Kvalitetstanken har genomsyrat HSBs verksamhet. Även om målet var att få fram bostäder som folk hade råd med har det alltid funnits högt ställda kvalitetskrav. Material och detaljer ska hålla hög klass. För att ändå lyckas producera bostäder till ett överkomligt pris effektiviserade HSB byggprocessen genom att standardisera, rationalisera och utveckla produkter. Redan 1926 började man producera köksinredning i egna fabriker. Det blev betydligt mer kostnadseffektivt än dåtidens platsbyggda kök. Också produktionen av badrum standardiserades.

GRÖNA GÅRDAR

Det var inte bara insidan som skapade ett bra boende, även utemiljöerna skulle vara attraktiva. Idén var att ett vackert hem, utvändigt såväl som invändigt, gör människor stolta över sitt område, vilket i sin tur leder till att de värnar om det och därmed minskar risken för skadegörelse. HSB började bygga gröna gårdar i staden, vilket var ovanligt på den tiden.

KONSTNÄRLIG GESTALTNING

Konst och kultur i kombination med funktion har stått högt i kurs hos HSB sedan starten. Sven Wallander ville sprida konst och skönhet till folket i en tid när konstens arena var fåtalet förunnad. Med konst i boendemiljöerna fick alla tillträde till kultur och skönhet. Konst ingick i tanken om "det goda boendet". Konsten skapade identitet, ökat värde och högre livskvalitet.

Källor: Rum för skönhet: HSB och konsten, Rum för livet: HSB och arkitekturen

HSB BRF VÄXELN | 49

HITTA HIT

MED BIL

Sväng av E4:an i Västberga, sedan 3 minuter till Telefonplan.

MED BUSS

SL-bussarna 142 och 161 stannar vid Telefonplan. brf Växeln ligger 5 minuter promenad från stationen.

MED TUNNELBANA

Ta röd linje mot Fruängen 10 minuter från T-centralen. Brf Växeln ligger 5 minuter promenad från stationen.

KONTAKTA OSS

Är du intresserad av en bostad i HSB brf Växeln? Försäljning av lägenheterna sker genom Svensk Nyproduktion

Mäklare: Fredrik Björkstrand Telefon: 073 363 96 78

E-post: fredrik.bjorkstrand@smh.se

Mer information hittar du på www.hsb.se/telefonplan

50 | HSB BRF VÄXELN

Möbleringen på bilden är ett inredningsförslag och ingår ej

HSB Bostad | Box 8160 | 104 20 Stockholm bostad@hsb.se | www.hsb.se
HSB Bostad, November 2022. Med reservation för tryckfel. Mindre ändringar av lägenhetsrit ningarna kan ske ett senare skede.