Page 1

TV SPORED VREME HOROSKOP PREGLED DNEVA

BIZI.SI

NOVICE

Slovenija

POSEL DANES

SPORTAL

DIGISVET

Sobota, 10. 2. 2018; 15.35 , osveženo: 2 dneva, 15 ur

TRENDI

 AVTOMOTO

PLANET TV

TELEKOM SLOVENIJE

  

DELI Z OSTALIMI:

 

Hrušico zasedli škoroma , veselo tudi drugod po Sloveniji #foto Slovenija je ta konec tedna v znamenju številnih karnevalov in povork pustnih šem. Danes je bilo med drugim veselo v Ljubljani, Kopru, Li ji in Hrušici.

Pustna sobota je dan, ko škoroma v domači Hrušici hodijo po vasi in pobirajo različne dobrote, ki jih zanje pripravijo domačini. Foto: STA

Aleksander Kolednik STA

Nova pridobitev KODA 95 h p://www.hmstoritve.com/Koda95

0,51

O TERMOMETRU

 

0 2


Redno usposabljanje in podaljševanje Kode TV SPORED VREME HOROSKOP PREGLED DNEVA

95. HM Storitve d.o.o.

BIZI.SI 

Ulice stare Ljubljane so danes preplavile pustne maškare. Na Zmajevem karnevalu so se s skupinskimi maskami predstavili ljubljanski vrtci in osnovne šole, zimo pa so jim pomagale odganjati tudi značilne maske iz ljudskega izročila. Zvoncem kurentov je tako vsaj za nekaj minut uspelo priklicati sončne žarke nad sicer sivim mestom. Tradicionalni Zmajev karneval je bil letos obarvan s temo evropske kulturne dediščine in 70. obletnico Lutkovnega gledališča Ljubljana. Pustni sprevod je zaznamovala bogata zgodovina osrednjega slovenskega lutkovnega gledališča, ki uprizarja lutkovne in dramske predstave za otroke, mlade in odrasle. Pisane maske so se zbrale na Novem trgu in se nato z velikim zmajem in bežigrajsko godbo z mažoretkami na čelu podale po ulicah stare Ljubljane. Spremljali so jih tudi liki iz Lutkovnega gledališča, predstave katerega so bile tudi navdih za otroške skupinske maske.

Hrušico danes zasedli škoromati Pustna sobota je tudi dan, ko škoromati v domači Hrušici hodijo po vasi in pobirajo različne dobrote, ki jih zanje pripravijo domačini. To je resno delo, ne zabava, je ob današnjem sprevodu po vasi, od hiše do hiše, povedal eden izmed škoromatov iz hrušiškega sprevoda, ki ga bodo sklenili na večernem druženju. Med območji v Sloveniji, kjer se je ohranilo največ tradicionalnih pustnih mask, je zahodni del, med katerimi so na južnem območju Brkinov in Podgrajsko-Matarskem podolju tudi škoromati. V skupini škoromatov je okrog 22 različnih pustnih mask. Najbolj prepoznaven lik je škoromat, oblečen v ovčje kože, z zvonci okrog pasu in koničastim pokrivalom, okrašenim s papirnatimi rožami in barvnimi trakovi. "Takih je v skupini, kot je naša današnja, okrog deset. Ponavadi je tako, da lahko posameznik skozi leta izbira različne like," je povedal škoromat.

Oglejte si nekaj utrinkov iz pustne Hrušice.


TV SPORED VREME HOROSKOP PREGLED DNEVA

Foto: STA

BIZI.SI


TV SPORED VREME HOROSKOP PREGLED DNEVA

Foto: STA

BIZI.SI


TV SPORED VREME HOROSKOP PREGLED DNEVA

Foto: STA

BIZI.SI


TV SPORED VREME HOROSKOP PREGLED DNEVA

BIZI.SI

Foto: STA

DELI Z OSTALIMI:

 

pust

maska

Sorodne vsebine

Hrušico zasedli škoromati, veselo tudi drugod po Sloveniji  

Siol.net 10.02.2018

Hrušico zasedli škoromati, veselo tudi drugod po Sloveniji  

Siol.net 10.02.2018

Advertisement