Page 1

hannah rice portfolio


index


learning lab | 2012

orthopedic recovery | 2012

RIVR media offices | 2012

photographic services | 2014

memphis pizza cafe | 2013

01 02 03 04 05


01

learning lab : custoMYzation IDEC student design cometition group project with: riikka ritola and erin metelka fall 2012


This project was a charette-足type group project sponsored by IDEC. It was a two week project that consisted of one week of research and one week of design. Groups were asked to design a higher-足education classroom of the future, based upon research performed in the first week. This project was a winning project on the local level and competed at the regional level of design.


The floor plan incorporates a ramping system to give vertical dimension to the space. Using ramps rather than stairs allows for universal access. In addition to the vertical dimensionality, the ramps divide up the spaces visually while keeping an open area, making the room an extremely flexible space.

We believe in challenging the traditional classroom environment by focusing on the individual and creating a unique learning experience. It is now time to make the student the most important aspect of learning. Our research is based on a wide variety of learning theories. Learning theories are conceptual frameworks that describe how information is absorbed, processed, and retained during learning. Learning brings together cognitive, emotional, and environmental influences and experiences in order to acquire or enhance one’s knowledge, skills, values, and world views. In our research we found a variety of learning theories which all circle back to the future of education and learning being focused on and around the student.


Our concept closely resembles the learning theory of brain-­based learning. Brain-­based learning encourages the consideration of the nature of the brain and how it works best. The brain has its own rhythms and tendencies that must be understood in order to maximize learning, Across the board, students are broken into three types of learning: tactile, auditory, and visual. Each of these learning styles must be addressed for each individual brain to perform at its optimal level.


MEDIA LAB CLASSROOM CAFE INDEPENTENT STUDY

ACTIVE

SOCIAL REFLECTIVE

Our design concept is all about the individual and his/her learning ability and customizing the space to meet every individual need. In our design, we broke the space into three main zones: reflective, social, and active. In order to make use of the space vertically, we created tiers using a system of ramps. As seen in the diagrams to the right, these tiers are broken into various uses including an independent study lounge, a coffee bar, a classroom, and a learning laboratory. Each space is organized so that there are active, social, and reflective learning environments incorporated into each main space. The use of the tiers allows for each area to have a sense of privacy while also maintaining continuity between spaces. Ultimately, this resulted in a variety of spaces which highlight different learning types and are accessible to everyone. Highlighting the different learning types helps aid the student to tailor their learning to their unique brain and create the most successful environment for brain-based learning.


The active learning space is home to a media lab that is geared towards group work. There are also moveable desks, which can be customized according to each group’s needs. They can also be stacked and cleared out to provide an open space for learning and demonstrations. The cafe provides an opportunity for active students to get involved in the community.


02

orthopedic recovery | UT medical center healthcare design project in-patient surgery floor fall 2012


The University of Tennessee Medical Center was undergoing a small scale renovation to many of its patient floors. While there was no budget for major renovations, they invited the interior design students at the University of Tennessee to propose their ideas for a major renovation to their Orthopedic Recovery floor of the hospital. This floor is an elective surgery floor which means that patients have chosen this hospital for its patient care, facilities, and staff. This hospital competes with other local hospitals for elective surgery patients, so attracting new patients with a state of the art facility is important. This is why I designed the patient floor to look and feel like a zen garden, meeting the physical and emotional needs of the patient.


1 2

4

3

5

The diagram to the left is the floor plan for the 7th floor of the East and South buildings of the hospital. These floors are where the Orthopedic Recovery holds its patients and its in-patient rehabilitation center.

6

1. The patient rooms on the East wing remain their original size, because moving plumbing in the middle floor of a 12 story building is expensive. This new design focused on maximizing the use of each room’s square footage while maintaining a room that is easy to manuever. 2. The nurse station is located in the middle of the floor, creating a breezeway that will decrease the walking distance for staff during shifts. 3. This area of the floor, along with many others, encourages the patients to visit and walk around This will hopefully aid in speeding up their healing process. 4. The coffee bar serves as a midway point between the floors where staff, patients, and guests can take a break from the hospital environment. 5. The South wing of the 7th floor has larger room sizes which can attract high profile patients. 6. The rehab center provides private areas where patients can stretch and use patienttables, as well as open spaces where social rehabilitation is encouraged.


The green wall is located at the far east end of the east wing of the 7th floor. It is parallel to the wall of windows that overlooks the UT Medical campus. The green wall is there to provide a shelter to guests as they visit with patients, take a phone call, or just need to meditate for a moment.


The nurses station is the central touchdown is more than enough space for 5-6 nurses the wing’s corridors with a walkway, so the serves as an information center for patients

station for the staff where they can work on charting and discuss patient care. There and 2-3 doctors to work at the same time. It is centrally located, connecting both of walking distance required by staff is kept at a minimum during their long shifts. It also and guests that is easy to access from anywhere on the floor.


To maximize efficiency in patient rooms, I divided the space into four main zones: Family zone: located in the back of the room, out of the way of staff, but still has access to the patient and amenities of the room. Staff zone: located in the entrance of the room since staff needi easy access to the patient while charting computers and checking on patient without disturbing them. Hygiene zone: easily accessible from the patient zone, with little to no transition of flooring, lowering risks of slips or falls. Patient zone: located in the center of the room with easy access to all zones.


RIVR media offices corporate design project tv production headquarters spring 2012

03


RIVR media is a rapidly growing local television production company that produces nationally recognized shows including Whale Wars and Trading Spaces. The purpose of this project is to give RIVR media an idea of what moving into a larger space would look like.


basement

The material shown in the first perspective and in the image below is called hyposurface. It is a new material that interacts with the surrounding environment. This surface consists of thousands of triangular screens that can project anything from colors to branding logos, and can be programmed to extrude text and logos from the surface when its surroundings are not being interactive. I chose to add this material to the lobby of the building to attract visitors while also allowing each visitor to interact with the entire concept of my project, which is based on movement and physics.

1st floor

mezzanine My concept is based on physics and how they relate to a corporate world. I divided all of the spaces into four categories: potential energy, kinetic energy, force, and friction.

2nd floor


Potential Energy is energy possessed by a body in virtue relative to others. It is a body that is not in motion. Within the corporate ladder, these spaces are often rooms that are traditional staples of the office that are often used to interact with external users. Examples of this include conference rooms, executive offices, touchdown spaces, and lobbies. Kinetic Energy is energy possessed by virtue of being in motion. These dynamic spaces are constantly working, changing, and developing. Examples of kinetic spaces would include the coffee shop, the recording studio, and edit bays. Force is the strength or power exerted upon an object. These spaces intrude onto others in the corporate office setting. Examples of this would be producer nooks, accounting offices, or open conference rooms. Friction is the resistance that an object encounters when moving over another. These spaces consist of the edit bays, sound editing, and color editing, because they depend on each other to produce an end result.


Touchdown areas are on each of the floors, designed for editors and producers to meet, work, and discuss projects with clients. The touchdown areas overlook balconies, which gives employees the opportunity to step outside and get a breath of fresh air and change of environment in lieu of staring at a computer screen for hours. Each floor also has either break rooms or recreations rooms that give employees another alternative to relax and unwind from the stress of work for a moment. The ability to step away from work for a moment and take mini-breaks has been proven to increase well-being and productivity of employees. The organizational culture of RIVR media very much emphasizes and embraces this philosophy.


3rd floor

4th floor

5th floor

The third and the fourth floor each have a private stairwell that allows employees to travel from floor to floor with ease. This is convenient for editors and producers that may work with people from different floors from time to time. The fifth floor is home to the executive suites and the administration offices. There is also a large executive conference room where the executives can give presentations to clients. All of the executives also have access to their own outdoor patio which overlooks a rooftop garden atop the adjacent building.


Editors need a large room to work on their projects since they constantly have visitors coming to collaborate on projects. They also need multiple screens for presentations and a more productive workflow. Finally, I have suggested that aeron chairs be placed in each edit bay to help employees sit more comfortably since they spend so much time sitting in front of their computers.


Producers spend a majority of their time away from desks and usually the time spent at desks is for a touchdown or regrouping space in between meetings, site visits, and meetings with editors. The desking system provides a more open setting, allowing producers to easily communicate with each other. There is also a producer conference room available adjacent to the producer touchdown spaces for times when a more formal meeting is needed.


04

photographic services

T3 related project state of tennessee projected finish date: 01|14


Project T3 Goals: A project as complex as this must have a set of formalized goals and guiding principles that we must use to evaluate progress. These goals and guidingprinciples are summarized below: • Reduce state overhead expenses by reducing underutilized real estate. • Condense existing agency workplaces housed in state-owned buildings in order to make room for agencies moving from leased facilities. • Revise office standards for individual workspaces, capturing underutilized space while supporting and enhancing the work and work styles of employees. • Assess and adjust all meeting space standards and allocations to respond to the needs of the various agencies as well as increase utilization rates. • Develop a new workplace designed to enhance the efficiency within the organization, maximizing flexibility and adaptability. • Develop a workplace that can change to meet different needs or processes as they evolve. The update to Photographic Services is a T3 related project that involves undergoing renovation to allow for the surrounding spaces to meet T3 standards. The goals of this project are similar to those of the Project T3 and must conform to the same design standards.


WAITING ARCHIVE STORAGE

STORAGE

PHOTO STUDIO

STORAGE

BREAK ROOM

This project is currently ongoing and is wrapping up the design phase. There are currently three (3) full-time State Photographers that use this space. They need a studio large enough to take group pictures of up to ten (10) people, and need a lot of worksurface to layout and edit their photos. They also need ample lockable storage to securely store their expensive equipment. I also added a break room that also serves as an enclave for team meetings. They also needed a lockable room with a desk to organize and store their archived photos. While T3 typically encourages workstations to be near natural light and windows, photographers need to have controlled lighting at their workstations to accurately edit the photos.


memphis pizza cafe hospitality design project self-guided thesis spring 2013

05


thesis statement: To create a strong brand for the company and attract long-term customers, I will create a design standard for all current and future Memphis Pizza Cafe locations through design that encompases who the company is and where the company belongs in each location’s community.

This project was a self-guided thesis project, which was completed during my last semester of school. I was given my choice of program, site, and scope of project. I chose to focus on all five locations of Memphis Pizza Cafe, a local pizza chain in Memphis, TN and its surrounding areas. In this project, I focused on creating a design standard for the company.


new logo

original logo One of the most important elements of a company’s identity is its logo. I decided to take the root element of their original logo and update it to fit the company’s new concept. The updated look combines its connection to the community with the experience of delicious pizza. This logo would be seen on their newly updated menus and on signage in and outside of the locations. In addition to creating a new logo, I created a design standard for the company. Above is a diagram showing a combination of architectural materials, color scheme, and finishes and textures which create the look and feel that each restaurant will have in their interiors.


I struggled with creating a design standard that was visible from the exterior of each building. Each location is part of a different shopping center in different areas of town that each have different rules and ordinances regulating signage. I discovered that there was no rule against placing a bench outside of the restaurant, so I created a bench brightly painted with a collage of iconic Memphis images combined with a unique touch of community specific icons and images. This not only becomes a recognizable exterior feature, but a unique way to display the restaurants’ connections with their surroundings. This allowed me to create a uniform design standard for all of the restaurants that is creative enough to conform with all of the different signage regulations for each restaurant.


overton square

Overton Square was the first Memphis Pizza Cafe location. It is located in Midtown Memphis, which is known for its local feel and interesting nightlife and dining experiences. This location is the largest of all the MPC locations. It has a mezzanine and a stage that allows the location to compete with other bars and restaurants in the area. It is also open later than all other locations and has a patio open to customers when the weather is nice.


mezzanine floor

first floor

I chose to incorporate elements of the old design that the owners thought were important into the new design concept. These elements included making the kitchen visible from everywhere in the restaurant and drawing attention to the fact that each location is on a corner of a shopping center. I combined these two elements by rotating the restaurant’s orientation at an angle and extruding the pizza kitchen into the dining area.


park avenue


floor plan

section The Park Avenue location is in the heart of East Memphis, which is the home to some of the largest office buildings in the city. Lunchtime is when Park Avenue is busiest. Many people have casual lunch meetings or outings with coworkers here. This space was designed with that in mind. There is an added sense of privacy with the design of some of the booths. I also have left room to push tables together to create larger tables,


germantown

The Germantown location is in a suburb of Memphis known for its family-centered suburban lifestyle. This location is centered around some of the suburb’s best shopping locations. It gets the majority of its business from family outings or from shoppers in the area, which makes this a location with heavy daytime traffic. It is not open late and focuses on flexibility in layout to accomodate large team or family outings.


floor plan

section


collierville

Collierville is another suburb of Memphis that is futher removed from the city and is a unique combination between suburban and rural life. This location is also a family-based location. One will regularly find large groups of friends and families visiting and eating together. This floor plan allows tables to be pushed together for large groups to accommodate the customer base.


floor plan

section


southaven

The Southaven location is the furthest removed form the city, as it is located in Mississippi, though it is still considered a suburb of Memphis. It is a smaller town known for its baseball and bikers. There is a large baseball complex near the restaurant that often brings teams into the restaurant. Many of the resaurants in the area offer bike nights, and in order to keep up with competition, I have created an open dining area that can accomodate this Southhaven staple but also allows separation for those that may be dining that night but do not wish to participate in the biker festivities.


floor plan

The kitchen is the power behind the restaurant and needs to work like a well oiled machine. The key to this is a successful and smooth workflow. The workflow chart to the left explains the process an order goes through before the food reaches the customer. The smoothest way for this to work is for the process to create a circle. Not only does the circle improve efficency, it also reduces the likeliness of an order getting confused or misplaced. Another way that kitchens improve efficency and accuracy is by migrating to paperless orders. Using computer screens saves time and money, and is much more sustainable than using paper orders.


hannah rice hrice3@utk.edu 901-552-6787 thank you!

Hannah's Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you