Page 11

Ο

Ρ

Γ

Α

Ν

Ω

Μ

Ε

Ν

Α

Ο

Μ

Α

Δ

Ι

Κ

Α

Κάτω Σιλεσίας. Ξεκινάμε την επίσκεψη μας από το κάστρο Κσιάζ, ένα υπέροχο κάστρο-παλάτι με δυτικού τύπου μεγάλους - κήπους και βασιλικά έπιπλα! Μια επίσκεψη που θα μας μεταφέρει σε άλλες εποχές! Είναι όμορφο τόσο από άποψης κατασκευής αλλά και θέσης, που εικάζεται ότι ο ίδιος ο Χίτλερ σχεδίαζε να το κάνει κατοικία του. Ξεκίνησε να χτίζεται τον 13ο αιώνα και αφού καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε 2 φορές ανά τους αιώνες, φιλοξένησε πολλούς Δούκες της Σιλεσίας όταν ακόμα ήταν γνωστό με το όνομα Φύρστενστάιν. Πέρασε στα χέρια των Ναζί το 1944 και στου Κόκκινου Στρατού των Σοβιετικών το 1945, όπου επί εποχής τους χάθηκαν και πολλά έργα τέχνης. Συνεχίζουμε με τη περίφημη εκκλησία της Ειρήνης στη Σβιτνίτσα που χτίστηκε αμέσως μετά το τέλος του Τριαντακονταετούς Πολέμου και την Συνθήκη Ειρήνης της Βεστφαλίας το 1648 και αποτελεί τη πρώτη Λουθηρανική εκκλησία που χτίστηκε στην μέχρι τότε καθολική Σιλεσία και ανήκει πλέον στη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Επιστροφή στο Βρότσλαβ το μεσημέρι και όλο το απόγευμα στην διάθεση σας για να περιηγηθείτε και να απολαύσετε την γραφικότερη για πολλούς πόλη της Πολωνίας. Σημείωση: Θεωρώντας ότι η επίσκεψη που προηγήθηκε στο Άουσβιτς, μας έχει ήδη σοκάρει από την ναζιστική θηριωδία του 2ου παγκοσμίου πολέμου, προτιμήσαμε να σας προσφέρουμε περισσότερο χρόνο να γνωρίσετε καλύτερα το πανέμορφο Βρότσλαβ, παρά να συμπεριλάβουμε στην σημερινή μας εκδρομή την υγρή και καταθλιπτική πολιτεία της Οσόβκα.

5η μέρα: Βρόσλαβ - Πόζναν.

Σήμερα ο προορισμός μας στην κεντροδυτική Πολωνία, είναι η ιστορική πόλη Πόζναν, πρώτη πρωτεύουσα της χώρας μέχρι το 1039 η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη και δεύτερο βιομηχανικό εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο της Πολωνίας. Η γραφικότατη αυτή πόλη ξεκίνησε να χτίζεται σαν οχυρό τον 9ο αιώνα, πάνω στο νησάκι Sorrow Tomsky του ποταμού Βάρα και πέρασε από τα χεριά Σουηδών, Πρώσων, Ρώσων, Γερμανών μέχρι το 1918 που εντάσσεται στην Πολωνία. Θα δούμε μεταξύ άλλων το Δημαρχείο με τη πράσινη στέγη και το ιδιόμορφο ρολόι που κάθε μεσημέρι στις 12 δίνει μια περίεργη παράσταση με «δύο τράγους». Αξίζει να περάσετε λίγο από τον ελεύθερό σας χρόνο στο Starry Brower, ένα πρώην εργοστάσιο το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα μοντέρνο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο με αξιοσημείωτες εικαστικές πινελιές ή να κάνετε βόλτα στον πεζόδρομο Polwiejska που είναι και η κεντρική αγορά της πόλης. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

6η μέρα: Πόζναν (Τορούν) - Γκντάνσκ.

Το οδοιπορικό μας συνεχίζεται στο μεσαιωνικό Τορούν, μια από τις παλιότερες πόλεις της Πολωνίας, χτισμένη επάνω στον ποταμό Βιστούλα με εμφανή ακόμα τα τείχη της οχύρωσής της. Θα περιδιαβούμε τα θεοδρομημένα στενά της μεσαιωνικής παλιάς πόλης, θα θαμάσουμε τα γοτθικά κτίρια με το κόκκινο τούβλο, το Δημαρχείο, τις εκκλησίες, τα διάσημα παλιά σπίτια, κάποια από τον 16ο αιώνα ακόμα, όπως το «Σπίτι κάτω από το Άστρο», που έχουν μείνει άθικτα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα από αυτά του 15ου αιώνα, θεωρείται ότι είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο Πολωνός Αστροφυσικός της Αναγέννησης, Νικόλαος Κοπέρνικος, το άγαλμα του οποίου δεσπόζει στο κεντρική πλατεία. Η παλιά πόλη ανήκει από το 1997 στην λίστα της UNESCO και από το 2007 προστέθηκε στην λίστα με τα 7 Θαύματα της Πολωνίας και είναι από μόνη της ένα ταξίδι στην Ιστορία. Το απόγευμα φθάνουμε στο ξεχωριστό Γκτανσκ το οποίο θα γνωρίσουμε σε ξενάγηση την επόμενη μέρα. Ξεκούραση στο ξενοδοχείο και δείπνο.

7η μέρα: Γκντάνσκ (Γκντίνια – Σοπότ). 

Η πρωινή ξενάγηση στην “τριπλή πόλη” του Γκντάνσκ, που απαρτίζεται από το Γκντίνια, το Γκντανσκ και το Σοπότ είναι αποκαλυπτική. Μπορεί εμείς να το μάθαμε από τις ταραγμένες μέρες της δεκαετίας του ’80, με την «Αλληλεγγύη» και τον Λεχ Βαλέσα, τότε που ήταν πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ αλλά η πόλη πέρα από τα ναυπηγία και το λιμάνι είναι μία από τις πιο όμορφες στη Βαλτική. Η κυρίως πόλη επικεντρώνει όλο το μνημειακό πλούτο και φιλοξενεί τη βασιλική οδό, με λαμπρά κτίρια που ανοικοδομήθηκαν επιμελώς μετά τις καταστροφές

Τ

Α

Ξ

Ι

Δ

Ι

Α

Σ

Τ

Η

Ν

Ε

Υ

Ρ

Ω

Π

Η

του πολέμου. Περνάμε κάτω από την πύλη Βιζίνα, βλέπουμε το μέγαρο της αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου και το παλιό Δημαρχείο και συνεχίζουμε για την πλατεία της Μακριάς Αγοράς, όπου παρατηρούμε τα μέγαρα των πλουσίων εμπόρων του Γκντανσκ. Στη συνέχεια μας περιμένουν η Γκτίνια και το Σοπότ με τον αριστοκρατικό τους χαρακτήρα για να ολοκληρώσουν τη γνωριμία μας με την πόλη – έκπληξη της εκδρομής μας. Φυσικά μην παραλείψετε στον ελεύθερο χρόνο σας να αγοράσετε αντικείμενα από κεχριμπάρι Βαλτικής για το οποίο φημίζεται όλη η περιοχή. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

8η μέρα: Γκντανσκ (κάστρο μάλμποργκ - Κρουαζιέρα στο κανάλι Ελμπλαγκ) Βαρσοβία.

Αφήνουμε σήμερα την πόλη του Γκντάνσκ με τελικό προορισμό τη Βαρσοβία, τελευταίο σταθμό του οδοιπορικού μας στη Πολωνία. Καθοδόν θα έχουμε επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο του Μάλμποργκ, από τα κορυφαία δείγματα αμυντικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είναι η μεγαλύτερη γοτθική οχύρωση στην Ευρώπη και από το 1309 ως το 1457 αποτέλεσε το στρατηγείο των Τεκτόνων Ιπποτών με το ιστορικό όνομα Μαρίενμποργκ. Στη συνέχεια μας περιμένει η εμπειρία μιας ιδιαίτερης κρουαζιέρας στο διάσημο κανάλι Elblag, το τεχνολογικό μνημείο, που συνδέει τις δυτικές λίμνες της Μαζουρίας με την λιμνοθάλασσα του Βιστούλα ποταμού. Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Jacob Georg Serene στις αρχές του 19ου αιώνα εδραιώνοντας έτσι ένα εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής Πρωσίας και της Βαλτικής. Η μοναδικότητα αυτού του καναλιού, μέρος του οποίου θα διαπνεύσουμε σήμερα, έγκειται στο ότι ξεπερνάει την διαφορά ύψους των δεξαμενών νερού με ένα σύστημα από ράγες πάνω στις οποίες προσαρμόζεται το πλοίο καθώς βγαίνει από το νερό και γίνεται ένα είδος «τρένου» μέχρι να φθάσει στο επόμενο υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο της δεξαμενής νερού και να βυθιστεί πάλι. Άφιξη το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στην Βαρσοβία.

9η μέρα Βαρσοβία.

Η Βαρσοβία ήταν αρχαία πρωτεύουσα των δουκών της Μαζοβίας, που βρίσκεται στον κατάλογο της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης για τους συντηρητές μνημείων ανά τον κόσμο. Πρωινή ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της ιστορικής πόλης που περιβάλλεται από τις παλιές οχυρώσεις. Θα δούμε μεταξύ άλλων, την κεντρική πλατεία της Αγοράς, το Βασιλικό Ανάκτορο, πολύ καλό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, που τώρα λειτουργεί σαν Μουσείο και έδρα της Βουλής Seim, το παλάτι και την πλατεία του Κάστρου Plac Zamkowy, από τα λίγα σημεία που σώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, το μνημειώδες Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης, δώρο του Στάλιν στη Βαρσοβία, το Μεγάλο Θέατρο Βιέλκι, που στεγάζει την όπερα και το μπαλέτο, το μπαρόκ παλάτι Κρασίνσκι, που θεωρείται από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, τους Βασιλικούς Κήπους, και το Εβραϊκό Γκέτο, το σπίτι της Μαρίας Κοζλόφκα Κιουρί, που τιμήθηκε με Νόμπελ, το άγαλμα του Φρεντερίκ Σοπέν, που στολίζει τους κήπους του ανακτόρου Λαζιένσκι. Απόγευμα στη διάθεσή σας.

10η μέρα: Βαρσοβία (προαιρετική Ζελάσοβα Βόλα & ανάκτορο Βιλάνοφ, 30€ με εισόδους) - Αθήνα / Θεσσαλονίκη.

Το πρωινό είναι ελεύθερο για ξεκούραστους απολαυστικούς περίπατους, για καφέ και φωτογραφίες σε αγαπημένες γωνιές της πόλης ή για τα τελευταία αναμνηστικά ψώνια. Εναλλακτικά προτείνουμε προαιρετική επίσκεψη στην Ζελασοβα Βολα, γενέτειρα του μεγάλου Πολωνού συνθέτη κλασικής μουσικής παγκόσμιας εμβέλειας, Φρέντερικ Σοπέν. Επίσκεψη στο σπίτι -μουσείο (είσοδος) που γεννήθηκε ο μεγάλος μουσουργός και χρόνος ελεύθερος για γνωριμία με την πόλη. Επιστροφή στην Βαρσοβία και επίσκεψη στους υπαίθριους χώρους του ανάκτορου Βιλάνοφ που εντυπωσιάζει κυρίως με την εξωτερική του όψη και τους όμορφους κήπους που πλαισιώνουν αρμονικά το ανάκτορο και μπορούμε να επισκεφτούμε. Αναχώρηση για το αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής στην Ελλάδα. 11

Profile for HPGFP

f12139  

f12139  

Profile for hpgfp