Issuu on Google+

SPHR

SPHR - Senior Professional in Human Resources ↘

http://www.testsexpert.com/SPHR.html


Question: 1 There are many different types of organizations that people create to accomplish business goals. Which business organization has just one person who is responsible for all decisions in the business, retains all profits, and has unlimited personal liability for all business decisions? A. Limited liability company B. Partnerships C. Corporation D. Sole proprietorship

Answer: D Explanation: A sole proprietor is the owner of the business, has the authority over the business, and is responsible for all liabilities the business may incur. Sole proprietorships are the easiest organizations to create and generally to manage. Answer option B is incorrect. Partnerships are formed with two or more people and the people involved generally share the decisions, profits, and liabilities. Answer option A is incorrect. A limited liability company is similar to sole proprietorship, but the owner has limited liability and is somewhat protected from the faults and liabilities of the legal organization. Answer option C is incorrect. A corporation is a legal entity that limits liabilities to the assets of the organization.

Question: 2 The Hay System was developed in 1934 by Edward Hay and evaluates job using three factors. Which of the following factors is NOT one of the three elements of job evaluation of the Hay System? A. Accountability B. Problem solving C. Experience D. Knowledge

Answer: C Explanation: Experience is actually part of the knowledge factor and isn't its own factor in the Hay System. Answer option D is incorrect. Knowledge is one of the three factors in the Hay System. Answer option B is incorrect. Problem solving is one of the three factors in the Hay System. Answer option A is incorrect. Accountability is one of the three factors in the Hay System.

www.testsexpert.com

2


Question: 3 There are four levels of evaluation according to Kirkpatrick's Theory. Which of the following is NOT one of the four levels of evaluation? A. Confirmation B. Reaction C. Behavior D. Learning

Answer: A Explanation: Confirmation is not one of the four levels of evaluation in Kirkpatrick's Theory of Evaluation. The four levels are reaction, learning, behavior, and results.Kirkpatrick's four levels of evaluation model are as follows: Reaction of student: This level of evolution measures the initial reaction of the participants. Learning: The learning evaluation method uses a test to measure whether the students have learned the presented information. Behavior: This level of evaluation uses a test to measure how well participants have learned the information presented in the training. Results: This level of evolution provides the feedback to the business whether the training have an impact on the business results or not. Answer option B is incorrect. Reaction is one of the four levels of evaluation in Kirkpatrick's Theory. Answer option D is incorrect. Learning is one of the four levels of evaluation in Kirkpatrick's Theory.

Question: 4 As a Senior HR Professional, you must be aware of contracts, laws, and commitments made to employees. Which of the following statement is an example of an express contract that could affect a person's employment? A. You will do what I say when I say it. B. Either party, the employer or employee, can terminate the employment relationship at will. C. If you quit that position in our company, we'll give you this position here. D. You'll have a job as long as we're in business.

Answer: D

www.testsexpert.com

3


Explanation: A verbal promise to continue employment under certain conditions is an example of an express contract. An express contract can negate employment at will. Answer option C is incorrect. This statement is the definition of the employment at will relationship. Answer option C is incorrect. This statement is an example of promissory estoppel - if the company doesn't follow through on the promise. Answer option A is incorrect. This statement is likely an example of an employee who's going to experience constructive discharge. This happens when the employer makes the environment so hostile that the employee resigns.

Question: 5 Frank is a manager in his organization and he wants his team to take charge of actions, duties, and work to be completed. Frank would like to delegate more duties to this team to show that he trusts them in their work. If Frank does this what must he also do for the team? A. Review their decisions to see their effectiveness B. Allow the team to act without waiting for his approval C. Review their work to see their performance D. Add safeguards to the decisions to review their choices before they're enforced Explanation: Answer option B is correct. Delegating authority is more than delegating responsibility. If Frank truly wants to delegate authority he should set boundaries and then let the team act accordingly without waiting for his approval or opinion. Answer option C is incorrect. This is ideal in any environment, even those without delegation of authority to the project team. Answer option A is incorrect. Frank can review the team's decisions, but this isn't the best choice for the scenario. Answer option D is incorrect. Adding safeguards to review the team's decisions doesn't really delegate the duties of the team. Question: 6 Certain organizations are required by OSHA to complete and file the OSHA Form 300 to report a log of work-related injuries and illnesses. How many employees must an organization have to be required to complete the OSHA Form 300? A. 22 B. 44 C. 11 D. 33

Answer: C

www.testsexpert.com

4


Explanation: All employers with 11 or more employees must complete Occupational Health and Safety Act (OSHA) Form 300, 300A, and OSHA Form 301. OSHA consultants provide free services to assist employers in identifying workplace hazards and the standards that apply in their workplaces. The consulting service requires employers to abate any hazards that are identified during the consultation but does not fine them for violations. Answer option A is incorrect. All employers with 11 or more employees are required to complete the form, not 22. Answer option D is incorrect. All employers with 11 or more employees are required to complete the form, not 33. Answer option B is incorrect. All employers with 11 or more employees are required to complete the form, not 44.

Question: 7 An organization is meeting with its key executives including Janice, an SPHR. In this meeting the organization is looking for direction on the company's strategy. Janice defines five stages of strategic planning for an organization. Which of the following is the correct order of strategic planning for most organizations? A. Pre-planning stage, environmental scan, formulate strategy, adjustments, implement strategy B. Pre-planning stage, environmental scan, formulate strategy, strategy and make adjustments C. Pre-planning stage, formulate strategy, environmental scan, strategy and make adjustments D. Pre-planning stage, formulate strategy, environmental scan, strategy and make adjustments

evaluate strategy and make implement strategy, evaluate implement strategy, evaluate implement strategy, evaluate

Answer: B Explanation: The correct order of strategic planning for most organizations is as follows: 1.Pre-planning stage 2.Environmental scan 3.Formulate strategy 4.Implement strategy 5.Evaluate strategy and make adjustments The pre-planning stage assess where the organization is now, the environmental scan defines where the organization is now, the formulate strategy defines where the company wants to go. The Implement strategy defines how the company will arrive. The evaluation of the strategy is an opportunity to make corrections and adjustments to the plan. Answer options C, A, and D are incorrect. These are incorrect orders of strategic planning.

www.testsexpert.com

5


Question: 8 John is a nonexempt employee in your company and he works Monday through Friday, 8AM to 5 PM. He will be flying from Chicago to Nashville on Sunday afternoon to represent your company in a trade show on Monday. The flight from Chicago leaves at 4PM and will arrive in Nashville at 6PM. How many hours of compensation is John eligible for because of the Sunday flight according to the Fair Labor Standards Act? A. 2 B. 1 C. Zero D. 3 Explanation: Answer option B is correct. The Department of Labor and the FLSA does not consider travel time outside of normal working hours to be compensable. Because John works between the hours of 8AM and 5PM his flight is eligible for just one hour of compensation. This is true even though the flight happens to be on the weekend. Answer option C is incorrect. John will receive one hour of payment, not zero. Answer option A is incorrect. John will only receive one hour of payment as one hour is between his regular working hours and the other is not. Answer option D is incorrect. John won't receive time and a half for his travel. Question: 9 This nonmathematical forecasting technique uses rounds of anonymous surveys to predict a likely outcome. After each round of the survey, the results are tallied and a new survey can be resubmitted to the survey participants. Which technique is discussed? A. Delphi technique B. Nominal group technique C. Trend analysis D. Management forecasts

Answer: A Explanation: The Delphi technique uses rounds of anonymous surveys to predict a likely outcome. After each round of the survey, the results are tallied and a new survey can be resubmitted to the survey participants. Eventually, consensus is found among the group on forecasting, risks, and other organizational decisions. Answer option D is incorrect. Management forecasts are predictions made by experienced managers considered to be subject matter experts in their field or in the organization. Answer option B is incorrect. The nominal group technique is a nonmathematical forecasting technique in which participants meet in person and share ideas as in brainstorming sessions. The group discusses and ranks the forecasts collectively, not anonymously as in the Delphi technique. Answer option C is incorrect. Trend analysis studies results to mathematically predict the likely outcome.

www.testsexpert.com

6


Question: 10 Lisa is developing a new training course for company using the ADDIE approach for the seminar. Her assistant, Hans, asks what ADDIE means. Which of the following is the correct definition of ADDIE? A. Aptitude, Design, Diversity, Implementation, Evaluation B. Analysis, Design, Development, Implementation, Evaluation C. Aptitude, Design, Deliver, Investigate, Evaluation D. Analysis, Development, Diversity, Implementation, Excel

Answer: B Explanation: ADDIE is most often associated with instructional design. It means Analysis, Design, Development, Implementation, Evaluation. The ADDIE model is the generic process traditionally used by instructional designers and training developers. The five phases - Analysis, Design, Development, Implementation, and Evaluation - represent a dynamic, flexible guideline for building effective training and performance support tools. This model attempts to save time and money by catching problems while they are still easy to fix. Answer option C is incorrect. This isn't a correct definition of ADDIE. The correct meaning of ADDIE is Analysis, Design, Development, Implementation, Evaluation. Answer option D is incorrect. This isn't a correct definition of ADDIE. The correct meaning of ADDIE is Analysis, Design, Development, Implementation, Evaluation. Answer option A is incorrect. This isn't a correct definition of ADDIE. The correct meaning of ADDIE is Analysis, Design, Development, Implementation, Evaluation.

www.testsexpert.com

7


You will not find better practice material than testsexpert PDf questions with answers on the web because it provides real exams preparation environment. Our practice tests and PDF question, answers are developed by industry leading experts according to the real exam scenario. At the moment we provides only question with detailed answers at affordable cost. You will not find comparative material elsewhere on the web at this price. We offer Cisco, Microsoft, HP, IBM, Adobe, Comptia, Oracle exams training material and many more.

We also provide PDF Training Material for: Cisco CCNA CCNP CCIP CCIE CCVP CCSP CXFF CCENT CCDE

Microsoft MCTS MCSE MCITP MBS MCPD MCAD MCAS MCSA MCDBA

HP AIS APC APS ASE CSA MASE APP CSD CSE

IBM Adobe Comptia Oracle Lotus CS4 A+ 11g DBA WebSphere CS3 Security+ 10g DBA Mastery ACE Server+ OSA 10g SOA CS5 Network+ OCA 9i Storage CS2 Linux+ 11i Rational Captivate iNet+ 9i Forms Tivoli Flex Project+ Weblogic IBM DB2 CSM RFID+ Oracle 8i IBM XML MX7 HTI+ PTADCE

We provide latest exams preparation material only. Contact US at: support@testsexpert.com Join Us at Twitter: www.twitter.com/testsexpert FaceBook: www.facebook.com/testsexpert

www.testsexpert.com

8


SPHR - Senior Professional in Human Resources