Page 1


SISÄLLYSLUETTELO 1.

Alkusanat

2.

Kiitollisuus 2.1

Kiitollisuus siitä mitä meillä on ja mihin jokaisella on oikeus

3.

Hyvinvointi

4.

Aktiiviset menestyjät

5.

4.1

Mitä menestyjä saa?

4.2

Miten tulla menestyjäksi?

4.3

Millainen on todellinen menestyjä?

Hyvä itseluottamus 5.1

Vaikutteet lapsena

5.2

Vaikutteet aikuisena

6.

Menestyksen avaintekijät

7.

Tekosyyt

8.

Älykkyys ja ajattelu

9.

8.1

Pinnallinen oppiminen

8.2

Opitko sinä koulussa ajattelemaan?

Koulutus 9.1

Itseoppiminen

9.2

Internet ja oppiminen

10. Pieniä

askeliaa..

11. Vinkkejä

herkille ja empaattisille

12. Jälkisanat


1.ALKUSANAT

Tämä kirjanen syntyi sivutuotteena muulle toiminnalleni. Kirjasen on tarkoitus muistuttaa sinua siitä miten voisit tulla sellaiseksi ihmiseksi, jollainen parhaimmillaan voisit olla. Olen kirjoittanut tämän ihmisille, jotka ovat valmiita ottamaan vastuuta ja tekemään töitä.

”Ilman minkäännäköistä työpanosta ei tule, minkäännäköisiä tuloksia”. – Maria Muistutan sinua lähinnä siitä, mitä jo tiedätkin. Voi olla, että olet vain päässyt unohtamaan vuosien saatossa nämä asiat. Nyt on kuitenkin aika ottaa itseään henkisestä niskasta kiinni ja kääntää kelkka. Jätä muiden lannistavat kommentit omaan arvoonsa, myös menneisyydestä.

”Se mitä joku tekee tai sanoo, ei kerro sinusta vaan hänestä”. Kuka ei hyödy tekstieni lukemisesta? Ensimmäiseksi haluan sanoa se verran, mitä on henkilökohtaista kokemusta kertynyt. Saamattomat ja laiskat ihmiset eli ihmiset, jotka jättävät asioita ajatusten tasolle eivätkä koskaan ota ensimmäistäkään askelta tavoitteita kohti, eivät tule hyötymään yhdestäkään neuvostani. Tälläisten ihmisten ajatustapa johtuu pessimistisestä elämänkatsomus tavasta. Silloin ihminen katsoo maailmaa liian realistisin silmin, ei siksi ryhdy toimiin koska uskoo, että asian täydellinen loppuun saattaminen on mahdotonta. Mikäli näet tässä itsesi, voit laittaa tekstini sivuun.

“Mihin uskot, se on totta”.– Henry Ford


2.KIITOLLISUUS

“Ihminen, joka osaa arvostaa sitä mitä hänellä palkitaan ja ihminen, joka ei ole kiitollinen siitä, mitä hänellä on, ei ansaitse enempää, sillä mikään ei koskaan voisi riittää hänelle”. Kiitollisuus siitä mitä meillä on ja mihin jokaisella on oikeus Suomen valtio antaa meille enemmän kuin moni muu valtio maapallon päällä, siten mahdollisuutemme ovat paljon paremmat kuin muualla. Luettelen nyt asioita, jotka ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutteivät ole suurimmalle osalle maapallonväestöstä. Vapaus ”Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omatunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja”. – Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus Koti Melkein, jokaisella meistä on rauhallinen ja lämmin koti. Suomessa on rauha. Meillä on lämmitys ja sähkö ympärivuoden. Saamme valoa kesät ja talvet. Voimme valvoa myöhään ja katsoa vaikka televisiota tai lukea kirjaa, eikä tarvitse mennä nukkumaan heti kun tulee pimeä. Melkein jokaisessa kodissa, on ainakin yksi puhelin ja tietokone joilla on yhteys Internetiin eli maailmanlaajuinen verkko. Ruoka Pienelläkin budjetilla saa ostettua ruokaa ainakin suurimmaksi osaksi kuukautta. Tämän lisäksi ruokaa saa haettua viikoittain leipäjonoista ja seurakuntakodeilta voi pyytää apua tai lahjoituksia tarvittaessa.


Vaatteet Käytettyjä vaatteita saa vaikka pyytämällä perheenjäseniltä tai ystäviltä. Ilmaiseksi vaatteita saa myös järjestöjen kautta ja kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta. Kirpputoreilla voi tehdä hyviä löytöjä pienillä summilla. Kannattaa bongailla alelaarit ja kauppojen loppuunmyynnit. Lastenhoito Suomessa on järjestetty ilmainen päivähoito pienituloisille, lisäksi erilaiset järjestöt tukevat lapsiperheitä järjestämällä vapaaehtoisvoimin lastenhoito- ja muuta apua. Seura Kenenkään ei tarvitse olla täällä yksin. Jokainen saa seuraa tarvittaessa. Seuraa yksinäisille löydät erilaisten järjestöjen kautta puhelimitse ja toimintaa kaipaaville on asukastaloja ja seurakuntakoteja, usein tällainen toiminta on ilmaista tai pienimuotoisen summan arvoinen. Koulutus Kaikilla on oikeus täysin ilmaiseen peruskoulutukseen. Halutessaan voi opiskella ilmaiseksi myös ammattikoulussa tai lukiossa, jolloin maksaa ainoastaan kirjoista ja valtio tukee opintojen ajan elämistä. Korkea koulutus toteutetaan samalla periaatteella (opintotuki+asumislisä+opintolaina / kela.fi).


Virkistys 

 

 

Ei pidä myöskään aliarvioida valtion kustantamia virkistyspalveluita kansalaisille. Täällä on hyvät ulkoilumahdollisuudet, on metsiä, järviä ja jokamiehen oikeus poimia marjoja ja sieniä omaan tarpeeseen. Kaupungeissa järjestetään usein ilmaisia tapahtumia, konsertteja, kursseja ja luentoja. Kirjaston palveluiden käyttö on maksuton kaikille. Lapsille on riittävästi turvallisia ja hyvin valaistuja leikkipaikkoja ja leikkipuistoja (kesäisin lapset saavat jopa ilmaisen puistoruokailun). Uimahalliin pääsee ympärivuoden pienellä summalla rahaa. Koiranomistajat voivat pitää lemmikkinsä vapaana koirapuistossa ja muita eläinrakkaita ihmisiä.

Herättivätkö edellä mainitut asiat sinussa kiitollisuuden tunteita? Vinkki: Pidä kiitollisuus päiväkirjaa ja kirjoita pävittäin ylös 10 asiaa joista olet kiitollinen. Aloita tänään.


Hyvinvointi Elämme hyvinvointivaltiossa ja saamme olla paljosta kiitollisia. Hyvinvointi on myös mielentila, se ei ole kiinni rahasta. Usein ne asiat joista et ole joutunut maksamaan mitään ovat niitä arvokkaimpia asioita elämässäsi. Näitä ovat mahdollisesti vapaus, raitis ilma, puhdas vesi, läheiset ihmiset, tieto ja taito, mikä on kertynyt elämäsi aikana.

läheisyys

Hieno auto, talo tai uusinta uutta oleva puhelin ovat korvattavissa ja niiden tilalle saa ostettua aina uuden, mutta perheenjäsenet ja puhdas ilma ovat korvaamattomia.


Aktiiviset menestyjät Menestyjiä ovatkin usein sellaiset ihmiset, jotka eivät olekaan lahjakkaita neroja vaan niitä, jotka ryhtyvät toimeen. Nämä ihmiset ajattelevat positiivisesti, jolloin luovat itselleen illuusion siitä, että heidän suorituksensa oli parempi kuin mitä se oikeasti oli. Tämä johtuu puhtaasti siitä, etteivät aivomme erota sitä mikä on totta ja siitä minkä uskottelemme itsellemme olevan totta. Mitä menestyjä saa?

”Jos olet valmis tekemään sen mitä toiset eivät tee, voit saavuttaa sen mitä toisilla ei tule olemaan”. .  Taloudellista riippumattomuutta  Tuloa, mikä ei ole sidottu aikaan (jolloin et vaihda aikaa rahaksi kuten suurin osa työntekijöistä).  Saat tehdä enemmän niitä asioita, joista oikeasti nautit.  Sinulla on ”varaa” tehdä enemmän sitä mistä nautit.. Miten tulla menestyjäksi? Ainoa ratkaisu miten päästä nykyisestä jumittavasta elämästä tällaiseen vapaampaan elämään on löytää oma intohimo, tehdä siitä itselleen ”työ”, jolloin ei tarvitsi tehdä töitä päivääkään elämässä. Itseään toteuttamalla saa jaettua eniten arvoa ympärilleen. Muut huomaavat kyllä intohimoisen tekijän ja tukevat häntä. Menestys lähtee siitä hetkestä kun rupeat aktiivisesti toteuttamaan itseäsi.


Toteuta itseäsi Tiedätkö niitä ihmisiä joilla tuntuisi olevan kaikkea, mutta he ovat silti onnettomia? Tämä johtuu siitä, että se mitä he tekevät ei tule sydämestä vaan ahneudesta tai täydellisyydentavoittelusta. Täydellisyydentavoittelu on varmaankin sairaus, sillä mikään ei tule koskaan riittämään tällaisille ihmisille, mikään ei tule olemaan tarpeeksi hyvä heille. Siksi tällaiset ihminen eivät pysty nauttimaan niistä asioita joita heillä on ja jotka muiden silmiin näyttävät menestykseltä ulkoisesti.

Itsensä toteuttaminen


Millainen on todellinen menestyjä? Todellista menestystä ei myöskään mitata rahassa, vaikka usein nämä kaksi käyvätkin käsi kädessä. Ovatko seuraavat henkilöt mielestäsi menestyjiä?  Kotiäiti, joka haluaa olla kotiäiti.  Mekaanikko, joka tykkää tehdä käsillään ja korjata rikkinäisiä asioita uudenveroisiksi.  Opettaja, joka haluaa siirtää tietoa eteenpäin, opettaa ajattelemaan ja kasvattaa lapset, nuoret tai aikuiset löytämään oman todellisen itsensä ja näkemään vahvuutensa? Menestyjät tekevät sitä mitä heidän sydämensä sanoo ja tekevät sen hyvin. He tekevät rakastamastaan asiasta itselleen uran ja saavat siitä palkkion. Palkkio vaan on kaksinkertainen sillä palkan lisäksi heitä motivoi työnsä hedelmät, joita he saavat kerätä koko elämänsä ajan palvellessaan muita.

”Kun palvelet muita, palvelet itseäsi. Kun palvelet itseäsi, palvelet koko ihmiskuntaa”.


Hyvä itseluottamus Tarvitset itseluottamusta. Hyvä itseluottamus syntyy hyvistä ajatuksista itseäsi kohtaan. Kaikki ”en pysty ja en voi” täytyy korvata mielessä ”miksipä ei?”. Silloin aivosi aktivoituvat ja alkavat hakea ratkaisua sen sijaan, että tyytyisivät nykyiseen tilanteeseen.

Vahva usko siihen, että asettamasi tavoitteet ovat saavutettavissa. Sillä ei ole merkitystä ovatko tavoitteet liian korkealla, mutta sillä sen sijaan on merkitystä kuinka sitkeästi uskot tavoitteittesi toteutumiseen. Tässä vaiheessa on ehdottomasti pakko ajatella positiivisesti ja kannustaa itseään eteenpäin, sillä useimmat ihmiset luovuttavat jo nyt. Tavoitteiden saavuttamisella tarkoitan aloittamista, tekemistä ja loppuun saattamista.


Vaikeuksia edessä Ensimmäinen kerta on yleensä hankalin ja puolessa välissä on seuraava etappi, tuleeko tästä nyt mitään? Kannattaako edes yrittää? Teenkö turhaa työtä? Tarvitseeko kukaan tätä? Mikäli pääset tänne asti, ymmärrät mitä tarkoitan. Kun pääset tästä vaiheesta pois, tunnet voimistuneesi ja alat uskomaan itseesi aivan uudella tavalla. Tiedän, mistä puhun. Ehdotan, että ensin otat aikaa itsellesi ja harjoittelet pienimuotoisesti lähipiirissäsi ja työpaikalla edellä mainittuja asioita niin kauan kunnes ne sujuvat luonnostaan, sitten olet mielestäni valmis hommiin!


Lapsena saadut vaikutteet Lapsi saa vaikutteita perheeltä ja päiväkodilta. Jokainen aikuinen varmasti tekee parhaansa voimiensa, elämäntilanteensa ja kokemustensa pohjalta. Kun lapsi menee kouluun, yhtäkkiä voivat vaikuttavat ihmiset moninkertaistua. Tällöin ei auta muu kuin tehdä parhaansa vanhempana ja pyrkiä korjaamaan epäkohdat sitä mukaan kun niitä ilmenee. Aikuiset myös menevät muutamia askeleita eteenpäin ja taaksepäin silloin tällöin. Sellaista ihmisen elämä on. Tapahtuu oppimista ja kehittymistä, joskus opitut taidot saattavat unohtua kun niitä ei käytetä. Tässä pätee edelleen uudelleen opettelu ja suunnan vaihto takaisin oikeaan suuntaan. Yksi ihminen ei voi hallita kaikkea, eikä tarvitsekaan. Siksi on olla itselleen (ja muille) armollinen ja ymmärtäväinen.

myötätunto


Vaikutteet aikuisena Aikuinen puolestaan voi vaikuttaa siihen kenen kanssa pitää yhteyttä, millaisia ihmisiä kuuntelee, kenen mielipiteiden antaa itseensä vaikuttaa, loukkaantuuko jonkun ihmisen sanomisista, mitä katsoo tv:stä vai katsooko mitään, lukeeko uutisia vai onko päättänyt elää tietotulvan ulkopuolella. Menestyksen avaintekijät Avaintekijöitä menestykseen ovat yhteistyökyky toisten kanssa, taito laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja se ettei koe virheen jälkeen aloittavansa alusta vaan soveltavansa sitä, mitä on oppinut kyseisestä virheestä. Tällöin lähtökohta on paljon kannustavampi ja selittää mm. sen miksi jotkut ihmiset eivät tunne epäonnistuneensa vaikka menettäisivät miljoonia. He ajattelevat: ”Voin jatkaa siitä, mihin jäin” tai ”Opin tästä paljon nyt voin soveltaa oppimaani”.

avain menestykseen


Tekosyyt Tässä on luettelo tekosyistä joita olen kuullut oikeiden ihmisten käyttävän, jottei tarvitsisi ryhtyä toimeen ja muuttua. 1. 2. 3. 4.

liian vanha, ”eivät palkkaa minun ikäisiä kuitenkaan” ei ole rahaa täytyy saada materiaali, osat tai koulutus asuntolaina, täytyy maksaa ja perhe elättää ”siihen tarvitsen säännöllisiä palkkatuloja”

…Kaikki edellä mainitut ihmiset myös ampuivat alas kaikki ehdotukset ja keksivät syitä miksi jokin ei onnistu, tule onnistumaan ja siten he eivät edes yritä, muutu tai kokeile ”uutta”.

”Samana pysyminen on helppoa ja turvallista, muuttuminen on juuri niin vaikeaa kuin teet siitä”.– Maria Huomaan itse todella helposti kun itse tai joku muu ajattelee negatiivisesti, itseään rajoittavasti ja puutteen lähtökohdasta käsin. Puutteen lähtökohdasta ajatteleva ihminen, uskoo ettei hänelle ole tarpeeksi tai että toisten hyvä on häneltä pois ja päinvastoin. Tutustutaanpa sitten lähemmin näihin edellä mainittuihin tosielämän esimerkkeihin, joihin olen lisännyt omat kommenttini.

“Kun uskot, että pystyt tai uskot ettet pysty, molemmissa tapauksissa olet oikeassa”.– Henry Ford


1. Liian vanha - Työnantajat vaistoavat kyllä, epävarmuutesi. 2. Ei ole rahaa - Voit käyttää sitä tekosyynä tai sitten olla luova. Mitä ihmiset tekivät ennen? Kun ei ollut leluja, niitä veistettiin puusta tai tehtiin tammenterhoista. 3. Täytyy saada materiaali, osat, koulutus. – Itse ajattelen näin

”Teen mitä voin sillä, mitä minulla on”. 4. Näin ollen voi aloittaa heti vaikkapa suunnittelemisen ja taustatyön, minkä joutuu joka tapauksessa tekemään myöhemmin.

5. Asuntolaina täytyy maksaa ja perhe elättää ”siihen tarvitsen säännöllisiä palkkatuloja” - Tällainen ajattelutapa tulee puutteesta, omista rajoittuneista ajatuksista, pelosta ryhtyä toimeen ja elää haluamaansa elämää. Se on valitettavaa, sillä tämän esimerkin ihminen on taitava käsityöntekijä, joka voisi halutessaan helposti ansaita suuriakin summia rahaa tekemällä sitä, mistä itse nauttii suuresti.


Suosittelen lämpimästi lukemaan seuraavat kirjat (useamman kerran)        

Elämä! Mietteitä matkallesi, Louise L. Hay The Motivation Manifesto, Brendon Burchard Elämän paradoksit: Saat sen mistä luovut, Tommy Hellsten Pysähdy - olet jo perillä : 12 oivalluksen polku, Tommy Hellsten Usko mahdollisuuksiisi! Dr. Wayne W. Dyer Hyväksy itsesi - Uskalla elää! Dr.Wayne Dyer Häpeän monet kasvot, Ben Malinen Rikas isä - köyhä isä: Tie taloudelliseen menestykseen, Kiyosaki Robert  Think and Grow rich, Napoleon Hill (tämä kirja on ladattavissa ilmaiseksi netissä, jos linkki ei toimi kokeile http://goo.gl/Gbjbg3 ).


Älykkyys ja ajattelu Mainitsin aikaisemmin oman mottoni:

”Teen mitä pystyn niillä välineillä joita minulla tällä hetkellä on”. Kerronpa mitä etuja tästä ajattelusta on; mielikuvituksen käyttäminen, luovuuden lisääntyminen ja mahdollisuuksien näkeminen sen sijaan, että rajoittaisi itsensä tyytymään nykytilanteeseen ja kokisi olevansa voimaton tekemään yhtään mitään. Tällaisella, optimistisella ajatustavalla aivot saavat virikkeitä jolloin ihminen kehittyy. Itsensä kehittämisestä, uuden oppimisesta (erityisesti vaikeiden asioiden ja itsenäisesti oppimisesta) saa olla ylpeä. Silloin on itse oivaltanut ja sisäistänyt. Pinnallinen oppiminen Jokainenhan tietää, koulussa päntänneensä lyhyessä ajassa päähänsä tietoa, minkä muistaa hyvällä tuurilla kokeen ajan ja unohtaa heti sen jälkeen. Tällainen tieto ei ole sisäistettyä ja sen opettelu on yhtä tyhjän kanssa. Tärkeintä on oppia ajattelemaan, tiedon muistaminen on turhaa sillä se löytyy painetuista kirjoistakin. Ajattelua voit käyttää työkaluna jokapäiväisessä elämässä ja se tulee tarpeeseen.


Kaikkiin kysymyksiin ei löydy vastausta kirjoista tai googlesta. Millainen jumala on? Montako ulottuvuutta on? Miksi en tiedä sataako huomenna vettä vai paistaako aurinko? Kuinka kauan menee ennen kun tapahtuu jotakin ennen näkemätöntä? Jos otan X työpaikan vastaan olenko silloinkin onnellinen? Miten kasaan X:n ilman ohjeita? Sovellunko opiskelemalleni alalle? Olenko hyvä ihminen? Vietänkö riittävästi aikaa perheeni kanssa? Millaista fyysistä elämää on muualla?

“The value of a college education is not the learning of many facts, but the training of the mind to think” –Albert Einstein Opitko sinä koulussa ajattelemaan? Jos et, elämää on vielä jäljellä! Aina on aikaa oppia uutta! Monet ihmiset luulevat ajattelevansa vaikka todellisuudessa he eivät ajattele. Ajatteletko sinä samoja ajatuksia vai keksitkö uusia asioita, ratkaisuja ja mahdollisuuksia pitkin päivää? Tärkeää on oppia kysymään kysymyksiä, etsimään vastauksia, punnitsemaan saamaansa tietoa, yhdistelemään saamaansa tietoa siihen muotoon, että siitä voi keskustella muiden kanssa ja uuden tiedon ilmaannuttua punnitsemaan aiemmin opittua. Tärkeintä on valita tietotulvasta olennaisimmat asiat. Tieto on muuttuvaa ja se vanhenee.

”Menestyvä ihminen kysyy parempia kysymyksiä, jolloin hän saa parempia vastauksia”.- Tony Robbins Älykäs ihminen osaa erottaa toisten mielipiteet tosiasioista, tietää, että ”tieto” on muuttuvaa ja, näkökulmia on yhtä monta kuin katsojiakin. Tämä koskee myös lehtiä ja uutisia. Ihmisethän tekevät uutisia ja


kirjoittavat kirjoja. Ei kannata suhtautua liian vakavasti kristinuskoon, evoluutioteoriaan, politiikkaan tai historiaan, näissä on näkemyksiä, milloinkaan kokonaiskuvaa ei saa koottua yhdeksi muodoksi niin, että jokainen olisi samaa mieltä asiasta.

"It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change".- Charles Darwin Darwin oli viisas mies. Hän oli jopa kirjoittanut, että kun tiede saa uutta tietoa niin, hänen teoriansa aikoinaan mahdollisesti kumotaan. Nykyisen tiedon valossa asia ei olekaan niin, että meidän on kilpailtava toistemme kanssa, toisiamme vastaan, luontoa vastaan, kehoamme ja mieltämme vastaan vaan avaintekijänä on yhteistyö. Asian mainitsi Gregg Braden elokuvassa The Amaizing Movie. Meidän on siis tehtävä kokonaisvaltaisesti töitä niin, että mieli, keho ja henki tekisivät yhteistyötä. Pyrkisimme lähemmäs luontoa, eikä luonnosta poispäin. Yrittäisimme lähentyä toisiamme sen sijaan, että pyrkisimme olemaan itsenäisiä ja eristäytyneitä toisistamme.


Koulutus Älä anna yhteiskunnan, perheesi ja tuttavapiirisi seisoa tielläsi. Älä anna toisten kapeiden uskomusten ja käsitysten kahlita itseäsi.

”Sä pystyt vaikka mahdottomaan, seuraa sydäntäs vaan!” – Elokuvasta Peukaloisen Liisa Jos olet jo nyt koulussa, kurssilla tai töissä, saat mahdollisesti koulutusta tai lisäkoulutusta. Tämähän on hyvä ja toimiva tapa. Koulussa oppiminen on nopeampaa ja nopeatempoisempaa. Joku kertoo sinulle miten asiat ovat lyhyemmässä ajassa kuin, jos joutuisit itseksesi niitä opettelemaan. Kaikki oppiminen on silti itseoppimista. Itseoppiminen Muistathan, ettei oppiminen lopu heti kun koulun ovet lyödään kiinni. Asioita voi soveltaa käytännössä muuhunkin kuin vain yhteen kapeaan alaan, eikö? Näin netissä huvittavan sanonnan;

”Jos haluat panna mene yliopistoon, jos haluat oppia mene kirjastoon”. Mielestäni sanonta on mitä mainioin. Olen itsenäisesti opiskellut netissä puolen vuoden ajan asioita, joita pidän kiinnostavina, samalla olen tehnyt niiden eteen töitä. Ilman sitä tämänkin kirjasen kirjoittaminen olisi ollut mahdotonta. Olen oppinut uutta, kerännyt ja jäsentänyt tietoa, tehnyt virheitä ja korjannut niitä uuden oppimani tiedon valossa ja jatkanut oppimista. Internet ja oppiminen


Internetissä on rajottamasti mahdollisuuksia. Mieti Mikä sinua kiinnostaa. Mikä inspiroi sinua? Mitä olet aina halunnut tehdä? Ota pieniä askeleita kohti tulevaisuuttasi.  Mene googleen ja etsi blogeja, webinaareja, ääniteitä, äänikirjoja, powerpoint-esityksiä, kirjoja ja videoita kiinnostamastasi aiheesta.  Sitten voit hakea ilmaisia kursseja ja luentoja. Tämän jälkeen voit katsoa läpi paikkakuntasi työväenopiston, avoimen yliopiston kursseja.  Viimeisenä, mikäli et ole löytänyt vielä mitään, tee englanninkielinen haku ” educate yourself online”.. Tässä on pari linkkiä. http://www.digivallankumous.fi/tervetuloa https://www.canvas.net https://www.coursera.org http://www.thefreelibrary.com Unohda tekosyyt kuten ”Ei ole rahaa tai aikaa” ja yritä pitää mielessäsi, että aina on aikaa ja rahaa itsellesi tärkeille asioille. Mieti mikä on sinulle tärkeää. Jos sinulla ei ole aikaa tai rahaa (olet oikeassa). Tämä tarkoittaa sitä ettet oikeasti halua muuttua, kehittyä ja saada itsellesi ’mukamas’ tärkeää asiaa. Jos haluaisit, tekisit kaikkesi sen eteen, että homma toimisi.

”Kun haluat jotain löydät kyllä keinon, kun et halua, keksit aina tekosyyn” -Stephen Dolley


Pieniä askeleita.. Ota pieniä askelia, tee pienistä asioista pieniä tapoja. Kuten hyvin tiedät tavastaan vaikea päästä eroon, myös hyvästä sellaisesta. Tekemällä pieniä asioita päivittäin saat suuria tuloksia pidemmällä aikavälillä. Mieti esimerkiksi …jos opettelisit joka päivä viisi vieraskielistä sanaa osaisit vuoden päästä 1825 sanaa …jos pudottaisit kuukaudessa kaksi kiloa olisit vuoden päästä 24 kiloa kevyempi …Kun ottaisit tavaksesi lukea kirjan kuukaudessa, olisit vuoden päästä lukenut enemmän kirjoja kuin ihmiset lukevat keskimäärin …Kun vähennät TV:n katselua tunnilla joka päivä, olet vuoden sisään saanut 365 tuntia aikaa tärkeämpiin askareisiin …jos lyhennät velkaasi kuukaudessa 50 euroa, olet vuodessa vähentänyt taakkaasi 600 eurolla. …jos säästät palkastasi 150 euroa, vuoden päästä sinulla on 1800 euroa säästössä!


Oletko tekijä vai arvostelija? Asioiden opettelu vie aikaa. Se joka, käyttää opetteluun aikaa on pidemmällä kuin se, joka ei tee mitään.

”Ainoastaan sellainen ihminen ei tee virheitä, joka ei tee mitään”. Toisen soutaessa, toinen huutelee rannalta ohjeita. Toiset ihmiset ovat tekijöitä ja sivusta katsojat ovat yleensä niitä arvostelijoita. Kumpaan ryhmään sinä mielestäsi kuulut?

Älä anna kapeakatseisten ihmisten määritellä sinua tai tyrkyttää sinulle omia vanhentuneita uskomuksiaan. Muista ettei kukaan voi alentaa arvoasi ilman suostumustasi. Pysy siis vahvana, tarvittaessa voit vastata toiselle ”Sinulla on oikeus mielipiteeseesi, mutta minä en ajattele näin”.


Priorisointi On tärkeää valita tietotulvasta olennaisimmat asiat siitä syystä, että sinulle jää aikaa tehdä itsellesi todella tärkeitä ja merkityksellisiä asioita. Sinä et tarvitse kaikkea ”tietoa” jota sinulle syötetään 24/7. Olosi on paljon kevyempi kun vähennät tietotulvan määrää. Vinkkejä herkille ja empaattisille vinkkejä ihmisille Älkää kiusatko itseänne katsomalla ikäviä asioita, dokumenttejä ja uutisia. Lopettakaa uutisten lukeminen, siitä ei seuraa mitään hyvää. Kukaan ei kuitenkaan välty täysin uutisilta joten pelkoa siitä, että jää jostain paitsi ei ole. Ylimääräisenä vinkkinä: Facebookissa voit pistää mainokset pois ja ne päivitykset joita et halua nähdä, voit jopa perua jonkun ystäväsi seuraamisen, mikäli henkilö vain valittaa tai postittaa negatiivisia uutispätkiä. Kun harmistutte lisäätte vain pahaa oloa maailmaamme. Miten lisätä hyvinvointia     

Kuuntele mielimusiikkiasi. Valitse katsomasi elokuvat tarkasti (ei väkivaltaa, kauhua). Lue hyviä kirjoja ja blogeja, jotka tuovat sinulle iloa. Tee sitä mistä nautit Mieti ennen kun vastaat kyllä.

Näin minä itse pyrin itse tekemään. Tunnen itseni. Tiedän harmistuvani ja suuttuvani helposti, tietotulvan rajaaminen on auttanut todella paljon. Vähennän maailmasta pahaa puoltamalla hyviä asioita en vastustamalla pahoja. Pahoille asioille en anna, arvoa, valtaa. Keskityn hyvään ja pyrin tekemään hyvää.


”Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin, ja viisautta erottaa nämä kaksi toisistaan” - Tuntematon


Jälkisanat Olen oikea ihminen, joka oman kokemuksensa ja taitojensa puitteissa on saanut tämän ekirjasen aikaiseksi. Osa lainauksista ei ole minun, enkä tiedä tarkkoja tekijöitä, mutta olen muistinvaraisesti halunnut käyttää nimenomaisia sitaatteja asiayhteydessä. Jokainen lukija vastaa itse siitä, miten käyttää tämän kirjasen tarjoamaa sisältöä. Minä, tekijänä toivon, että käytätte sitä hyvään ja itsenne kehittämiseen paremmiksi, mutta en ota vastuuta mistään muusta. Kuten huomasit kirjoitin siitä, miten tulla parhaaksi versioksi itsestään. On oltava rohkea, löydettävä itsensä ja uskallettava unelmoida ja tehdä sitä, mikä inspiroi sinua.

Maria Hovinen Helsingissä, 3.9.2014

Kuva krediitit: läheisyys Pixabay.com itsensä toteuttaminen pixabay.com myötätunto Flickr.com avain menestykseen pixabay.com raskaana oleva nainen soutaa Flickr.com

Tule siksi, joka haluat olla  
Tule siksi, joka haluat olla  

Kirjasen on tarkoitus muistuttaa sinua siitä miten voisit tulla sellaiseksi ihmiseksi, jollainen parhaimmillaan voisit olla. Olen kirjoitt...

Advertisement