Page 1

NEWS

Spring 2018


Beste lezers HoverAid werkt in en met afgelegen gemeenschappen. We kunnen in verschillende landen wonen, op verschillende continenten en een andere cultuur hebben, we zijn toch buren.

Omstandigheden worden niet beter door niets doen, ze verbeteren door een keuze.

Andy Mayo leide HoverAid Engeland sinds 2006. Zijn doel is altijd geweest om HoverAid te laten groeien, en met groei komt verandering. Een van Andy's sterke punten is het spotten van de juiste mensen. Toen hij Catherine Healey tegen kwam, herkende hij in haar de kwaliteiten benodigd om HoverAid weer een stap verder te brengen. Catherine is een sociaal verantwoord onderneemster, heeft diverse hulp organisaties gestart, een management consultant, artieste, moeder, door commanda's getraind 4x4

chaufeusse en heeft met moeder Theresa gewerkt. Ze is net terug gekeerd naar Engeland na 9 jaar in Zuid Afrika gewoond en gewerkt te hebben. In januari is ze bij HoverAid begonnen en in april neemt ze de leiding bij HoverAid Engeland. Andy heeft een nieuwe rol binnen HoverAid Engeland. Hij wordt verantwoordelijk voor de technische kant en ontwikkeling van nieuwe landen. Voor de technische kant zal hij ook vaker naar Madagascar komen.


Potret Claudia is 13 jaar oud en woont tijdelijk in een tent met haar ouders, 2 babies en 2 kippen. En 28 andere mensen. Door de cyclone Ava in januari zijn Claudia en haar family alles kwijt geraakt behalve de kleren die ze aanhadden op dat moment. Nadat het water gezakt was zijn ze terug gegaan om te redden wat er te redden viel. Niet veel was over helaas. Voor Claudia en haar familie, een deksel van een pan, wat plastic bloemen en enkele houten planken welke ze weer gebruiken voor het nieuw te bouwen huis. Hun velden waar ze normaal hun gewassen op verbouwen zijn na het hoge water bedolven onder een laag van 3 of 4 meter zand. Het enige wat hier op wil groeien zijn zoete aardappels. Geen rijst en groente zoals ze gewend zijn te verbouwen. Uw bijdragen hebben deze familie keuken gerei, zout, zeep, kook olie, water zuiverings set, zaden en rijst gegeven. Uw gebeden droegen en dragen ook bij. Het geeft mensen hoop, en zoals een oude man ons liet weten, hoop is alles wat een mens nodig heeft.


medical safari De eerste MMS, medische missie, van dit jaar was in de tweede week van maart in Miandrivazo. Catherine was in Madagascar om dit te krijgen en een goed idee van het medische werk van HoverAid te zien. Deze was in dezelfde regio waar noodhulp na de cycloon Ava plaats vondt en ook hier zijn we wezen kijken om het reultaat te zien. Gedurende het bezoek konden we een blindedarm operatie bijwonen van een 14 jarig meisje. Indrukwekkend met deze beperkte middelen en omstandigheden. Ook gezien hoe vakkundig en vooral veel tanden worden getrokken. Eveneens de geboorte van een baby bijgewoond, de zevende van deze ouders. 4 weken te vroeg maar dankzij kundige hulp is alles goed gegaan. Ondertussen in een andere kamer deed een dokter scans, voor zwangere vrouwen en adviseerde over goede gewoontes met eten enzovoort gedurende de zwangerschap.48% van de vrouwen is getrouwd voordat ze 18 jaar oud zijn. Een kwart van de meisjes hebben hun eerste kind tussen hun 15de en 19de. Wat een groot risico is voor zowel het kind als de moeder. Dank u voor het in staat stellen van HoverAid om deze moeders te helpen.

*www.humanium.org/en/madagascar/


introductie Maholy (haar volledige naam is Maholinirianaharijaona, en dat is alleen haar voornaam!) is getrouwd en verwacht haar eerste kind in augustus. Zij werkt al jaren voor HoverAid en kan goed organiseren. Ze organiseert ondermeer de medische projecten. Met alle rompslomp van honderden medicijnen die meegaan, de bestelling en voorraad beheer hiervan. Ze stelt de medische teams samen,die bestaan uit vrijwilligers uit de hoofdstad. Ook doet ze de bijbehorende financien.

oed Dank maholy voor je g

e inzet.

Wilt u meer weten over het werk van HoverAid? We kunnen presentaties geven of meer informatie verstrekken. events@hoveraid.co.uk


speciaal rapport

Cycloon Ava

De muren van het huis schudden van het geluid. Gelukkig was het al licht en konden de mensen zien wat er gebeurde. Als dit begonnen was in het donker hadden veel meer mensen hun leven verloren. Een van de bewoners in Miandrivazo vertelde hoe ze haar man riep (foto links), maar hij was buiten bewustzijn, geraakt door een zwaar voorwerp toen het water binnen kwam. Zijn zoon greep z'n hand en riep “m'n vader gaat dood�. Hij heeft hem naar buiten getrokken en naar hoger terrein gevlucht, veilig voor de hoge golven. De vrouw heeft haar schoonmoeder op haar rug in veiligheid gebracht. Hun levens zijn gespaard maar ze verloren al hun bezittingen. Cycloon Ava trof Madagascar op vrijdag 5 januari. Windstoten van 130 kilometer per uur en hele veel regen. Miandrivazo ligt aan de oever van de Mahajilo rivier, 350 kilometer west van waar de cycloon aan land kwam. Een

groot deel van het stadje stond onder water toen de rivier buiten haar oevers trad. Er zijn meer dan 300 huizen volledig ingestort en ruim 5500 mensen dakloos vertelde de burgemeester. Stroomopwaarts ligt het dorp Angodogodona. Hier raakten alle 64 families dakloos door het verwoestende water. Dit was het eerste dorp waar HoverAid een distributie punt heeft opgezet. Dankzij uw giften zijn deze mensen weer op weg geholpen.


Alles wat over is van het verwoeste dorp

Emmers, afwasteil, kaarsen, rijst, suiker, bak oilie, zeep en keukengerei, een deel van wat we aan de bevolking hebben kunnen geven.

De mensen hebben op hogere grond tijdelijk onderkomens gebouwd van alles wat ze nog konden redden van hun oude huizen. Dankzij uw bijdrage konden we deze mensen keukengerei, zaden en eten geven. Uw gebeden ondersteunen dit. Een team heeft de dorpen verleden week bezocht. Mensen zijn weer bezig hun leven op te bouwen.

Hier was het oude dorp. Op de heuvel het provisorische dorpje waar mensen naartoe gevlucht zijn. We zitten net boven het niveau tot hoe hoog het water is gestegen.

Veel velden staan nog onder water of liggen vol met zand. Zand kan wel drie meter zijn. En dus onbruikbaar voor de gewone gewassen. Een deel van de zaden zijn geplant en groeien goed. Dit geeft mensen weer een onafhankelijk leven en wat geld. Dank voor uw zorg en bijdrage.


Hoeveel mensen heeft u in uw adres boekje of telefoon staan? Hoeveel van hen weten van HoverAid? Velen vragen ons, wat kunnen we doen? Eigenlijk eenvoudig, vertel anderen wat HoverAid doet en welk verschil we maken. Hoe meer mensen weten van het werk van HoverAid, hoe meer bijdrages we krijgen. En des te meer kan HoverAid doen.

2018 by numbers In totaal hebben we in 10 dorpen de bevolking voorzien van de eerste levensbehoeften om hun leven weer op te bouwen. En 18 waterputten schoongemaaqkt nadat deze vervuild waren door oppervlakte water.


Medische missie

Wie zou niet zo'n uitzicht willen hebben bij een bezoek aan de tandarts? Het lijkt een tropisch paradijs, en gedeeltelijk is het dat ook.

De waarheid is, helaas, het metaal waar de patient op zit is het enige beschikbare. Beter is er niet. Bij de 19 jarige Notadiavena wordt een tand getrokken door onze tandarts dokter Lucy. De dag ervoor was er een patient waar tien tanden zijn getrokken. Er is geen medische zorg in deze gebieden.

Dank voor uw hulp, zonder uw hulp kunnen wij ook niets doen.


Schoonmaken van waterputten Stelt u voor dat uw kraan alleen maar modderig watre geeft? En het de enigste kraan in het dorp is? Het grote probleem van een overstroming is dat er overal water is maar geen drinkwater. Het neemt al het vuil en verontreiniging mee van de oevers en veel zand en modder. Over de jaren hebben we veel waterputten geslagen, ieder van deze voorziet rond 399 mensen van schoon drinkwater. Maar als deze vollopen met verontreinigd oppervlakte water door een overstroming is er geen schoon drinkwater meer. Gelukkig is het eenvoudig op te lossen. Met een goede motorpomp zuigen we de waterput leeg, reinigen het vuil met de hand, dan gaat er chloor in om de bacterien te doden. Dankzij uw bijdrages hebben we 18 putten schoon kunnen maken.


thank YOU Maurice, 62 jaar oud, blind sinds hij was een kind, grijpt m'n hand om te bedanken dat ik hem I staat stel z'n leven weer op te bouwen. Ik vertel hem dat ik maar een onderdeel ben van HoverAid familie, het is eigenlijk u die dit mogelijk maakte, hij vraagt me om u te bedanken. Maurice woont met z'n vrouw, kinderen en een kleinkind in het dorp. Op de dag van de overstroming was het z'n vrouw die het zag gebeuren en iedereen waarschuwde. Het waren golven als aan de kust. Ze bracht onmiddelijk Maurice en de kinderen in veiligheid, Ze ging gelijk terug om een zak rijst te halen, maar werd getroffen door een boomstronk in het water en meegesleurd door het water. Gelukkig zagen andere mensen het en deze hebben haar gered. Maurice vertelde dat het wel heel moeilijk was geweest voor de familie als ze z'n vrouw hadden moeten missen, zij zorgt voor het inkomen en verzorgd de familie. Hij voelde zich zo hulpeloos niet in staat iets te doen. Ze hebben niets meer over, alles is weggespoeld, hun huis en alle bezittingen. Hij hoopt om hun leven snel weer op te kunnen bouwen met gewassen verbouwen en kleinvee. En dat ze kunnen blijven op dezelfde plaats van hun voorvaderen. U heeft deze familie weer op weg geholpen met huishoud artikelen en zaden. Zijn handgreep is erg stevig en z'n woorden oprecht als hij ons bedankt en ik hem beloof om deze over te brengen aan de gevers. Bij deze hartelijk dank namens de ontvangers.

Maurice, 62 jaar oud, blind sinds hij was een kind.


de haven

Voor de cycloon was dit een diepe en drukke rivier. Nu kun je de rivier doorwaden. Verder in de droge tijd zal de rivier

Masiakampy is, of was, een haven.

liggen nu ergens hoog op het land.

In de bocht van de rivier was het een ideale plaats voor laden en lossen van goederen en passagiers. Van hieruit werden goederen door de hele regio vervoerd. Ook touristen begonnen hier hun trip over de Tsihiribihina rivier. In plaats van een rivier is er nu een 250 meter breed zandbed en een ondiep stroompje. Na dat het water gezakt was wred duidelijk dat het zand de rivier hogerop blokkeerde. En de rivier nu 4 kilometer verderop stroomt. Verder langs de rivier waren veel boten gestrand gedurende de overstroming en

Voor onze hovercrafts zijn deze omstandigheden geen probleem. Water, diep of ondiep, droge rivieren, moddervlaktes een hovercraft werkt overal. We kunnen deze mensen altijd bereiken. Voor hen zijn de gevolgen erger omdat ze voor hun bestaan afhankelijk zijn van de rivier geheel opdrogen.


Deze boten zijn nu overbodig door het ondiepe water. De transport ader is nu 4 kilometer verderop.


Wij steunen mensen in de meest afgelegen gebieden in Madagascar Helpt u ons daarbij? Stichting Hoveraid Nederland, Zevenhuizen, iban NL67 RABO 0371 331

Hoveraid nieuwsbrief  

Hier is de nieuwsbrief voor het voorjaar van 2018. Alles wat we dit jaar hebben gedaan tot nu toe

Hoveraid nieuwsbrief  

Hier is de nieuwsbrief voor het voorjaar van 2018. Alles wat we dit jaar hebben gedaan tot nu toe

Advertisement